VTV Sallandia UPDATE

08-12-2021: Fotos Bruggehoofd

25-11-2021: Fotos Westdorplaan

Gemeente Olst-Wijhe zet bouw fietstunnel door, ondanks lopende zaak bij Raad van State

Het is een risico dat de gemeente Olst-Wijhe neemt: de gemeente gaat door met de aanleg van een fietstunnel, terwijl er nog een zaak loopt bij de Raad van State. Maar het gemeentebestuur is zo overtuigd van zijn zaak, dat de bouw gewoon doorgaat.

De fietstunnel in de Ter Stegestraat, die onder de spoorlijn Zwolle-Deventer komt, is al lange tijd een heet hangijzer. Buurtbewoners zijn fel tegen en stapten in september 2020 al naar de Raad van State. Ze willen de bouw van de tunnel tegenhouden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2052153/Gemeente-Olst-Wijhe-zet-bouw-fietstunnel-door-ondanks-lopende-zaak-bij-Raad-van-State

Bron: RTV Oost / 17-1-2022

Zwaan met visdraad over z'n kop laat zich moeilijk vangen, maar geeft zich uiteindelijk toch gewonnen

Het heeft even geduurd en nogal wat zweet gekost, maar uiteindelijk is het de hulpdiensten toch gelukt een zwaan, die met visdraad om zijn kop gedraaid rondzwom in het Overijssels Kanaal, te bevrijden. De zwaan had er eigenlijk geen zin in, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Het dier zwom al zo'n twee weken rond bij Heeten, in het Overijssels Kanaal tussen Raalte en Deventer, met dus visdraad rond kop en bek gedraaid. Medewerkers van de dierenambulance waren al op de hoogte en hadden besloten even af te wachten. In de dat de zwaan wat zou verzwakken en zich zo gemakkelijker zou laten vangen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2051950/Zwaan-met-visdraad-over-z-n-kop-laat-zich-moeilijk-vangen-maar-geeft-zich-uiteindelijk-toch-gewonnen

Bron: RTV Oost / 16-1-2022

N377 bij Olst korte tijd dicht na ongeluk

Bij een ongeluk op de N337 bij Olst zijn vanmiddag twee auto's op elkaar gebotst. De weg tussen Deventer en Zwolle is ter plekke een tijdje afgesloten geweest, waardoor in beide richtingen files ontstonden.

Een van de auto's wilde afslaan naar een parkeerplaats langs de weg. De andere auto, die vanaf tegengestelde richting kwam, botste vervolgens tegen de afslaande auto. Wat er precies mis is gegaan, is niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2051932/N377-bij-Olst-korte-tijd-dicht-na-ongeluk

Bron: RTV Oost / 16-1-2022

Trainersduo Averink en Assink tekent bij Kwiek

Kwiek heeft de opvolging van vertrekkend trainer Lars Hoogeven binnen. Na dit seizoen staat het trainersduo Arjan Averink en Olga Assink voor de groep bij de eredivisionist uit Raalte.

Averink en Assink hebben hun handtekeningen gezet onder een tweejarige verbintenis bij Kwiek, met een optie voor nog een extra jaar. Het duo werkt al geruime tijd samen, zoals bij De Tukkers en DSVD.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2051663/Trainersduo-Averink-en-Assink-tekent-bij-Kwiek

Bron: RTV Oost / 15-1-2022

Het plan voor het centrum van Raalte is af. Kijk je mee?

Youtube: www.youtube.com/watch?v=MEu4Z1V07eU

Bron: Gemeente Raalte

‘Troosteloos plein’ in centrum Raalte krijgt facelift: zo komt het eruit te zien

De Grote Markt en De Plas in het centrum van Raalte krijgen een facelift. Eind dit jaar moet de schop in de grond. En dat is nodig ook, vindt architect Theo de Bruijn. Hij omschrijft het huidige uiterlijk als “een redelijk troosteloos plein dat weinig sfeer en gezelligheid uitstraalt.”

Het hele plein krijgt nieuwe bestrating en wordt opgeknipt in drie delen, beschrijft architect Theo de Bruijn. “Voor het Kulturhus komt een plein dat ruimte biedt aan evenementen.”

Het deel tussen de Hema en restaurant Ufuk krijgt vooral groen en terrassen. Die terrassen worden vanaf het midden van het plein verplaatst naar de gevels van de betreffende horecagelegenheden. Alle horecagelegenheden behouden hetzelfde formaat terras.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2050691/Troosteloos-plein-in-centrum-Raalte-krijgt-facelift-zo-komt-het-eruit-te-zien

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 12-1-2022

Expeditie Oost: machtig Raalter klokkenspel strooit nieuwjaarsvrolijkheid over Salland

De Duitsers gingen er in de oorlog met de zwaarste klokken vandoor, maar het roomse Raalte liet zich niet kleineren. Bovenin de basiliek van de Heilige Kruisverheffing staat nu al weer decennia een machtig carillon. Beiaardier Henk Veldman speelt er 'Happy new year' van ABBA. "Dit brengt vreugde in de coronatijd."

Energiek en goedlachs beklimt beiaardier Henk Veldman voor de eerste keer in het nieuwe jaar de 79 meter hoge toren van de Raalter basiliek. "Altijd weer een speciaal gevoel", zegt hij als hij via het trappenhuis zijn eigen wereld betreedt. "En nu wel heel bijzonder, omdat het de eerste bespeling van het jaar is."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2049284/Expeditie-Oost-machtig-Raalter-klokkenspel-strooit-nieuwjaarsvrolijkheid-over-Salland

Bron: RTV Oost / 12-1-2022

Wijhese veer gaat weer varen nu waterpeil IJssel is gezakt

Het Wijhese veer gaat weer varen. Vanaf donderdagochtend half zeven kan er weer gebruik worden gemaakt van het veer tussen Wijhe en Heerde.

Zondagochtend ging het veer uit de vaart vanwege het stijgende waterpeil in de IJssel. Niet dat het water zo enorm hoog stond, maar "omdat de kade bij Wijhe heel laag is”, zei pontbaas Schuitema eerder. ”Aan de overkant (bij Heerde) hebben ze gewoon nog droge voeten." Het Olster Veer was nog wél gewoon in de vaart.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2050690/Wijhese-veer-gaat-weer-varen-nu-waterpeil-IJssel-is-gezakt

Bron: RTV Oost / 12-1-2022

Raadsleden plaatsen vraagtekens bij verhuur deel gemeentehuis Raalte: ‘Niet investeren om te kunnen verhuren’

Alle partijen uit de gemeenteraad van Raalte plaatsen vraagtekens bij het idee om het gemeentehuis flink te gaan verbouwen en daarna een deel ervan te gaan verhuren. Over de noodzaak van de verbouwing zelf zijn de meeste partijen het eens, maar het plan om te gaan verhuren leidt tot veel vragen.

Het gemeentebestuur van Raalte wil het gemeentehuis aan de Zwolsestraat in Raalte een flinke oppepper geven: forse investeringen in duurzaamheid, binnenklimaat en verlichting. Bovendien moeten de werkplekken een update hebben: flexplekken, plekken voor (video-)calls en zogeheten hybride vergaderingen. Dat betekent dat er mensen fysiek bij aanwezig zijn én er mensen via een videoverbinding meepraten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2050630/Raadsleden-plaatsen-vraagtekens-bij-verhuur-deel-gemeentehuis-Raalte-Niet-investeren-om-te-kunnen-verhuren

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 12-1-2022

Raalte wil gemeentehuis voor 3,7 miljoen euro verbouwen en daarna deels verhuren

Het gemeentebestuur van Raalte wil het gemeentehuis flink verbouwen. Totale kosten? Zo’n 3,7 miljoen euro. Na de verbouwing is het plan om een deel van het gemeentehuis te verhuren, omdat ambtenaren ook na de coronacrisis veel thuis blijven werken.

De grootste kosten zitten in het duurzamer maken van het gebouw: de verwarmings- en koelingsinstallatie van het gebouw wordt deels vervangen en aangepast. Ook wordt het pand beter geïsoleerd. Voor de verduurzaming van het gemeentehuis aan de Zwolsestraat wordt zo’n 1,3 miljoen uitgetrokken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2050509/Raalte-wil-gemeentehuis-voor-3-7-miljoen-euro-verbouwen-en-daarna-deels-verhuren

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 12-1-2022

Waterstand in de IJssel gaat weer licht dalen

Rijkswaterstaat denkt dat de waterstand van de IJssel de komende dagen weer gaat zakken. De afgelopen dagen was de waterstand gestegen, onder meer het pontje bij Wijhe is daardoor uit de vaart.

De piek van de afgelopen dagen werd veroorzaakt door neerslag en smeltende sneeuw in Duitsland en Zwitserland. Die piek is volgens Rijkswaterstaat nu achter de rug. Daardoor zal de waterstand naar verwachting licht dalen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2050079/Waterstand-in-de-IJssel-gaat-weer-licht-dalen

Bron: RTV Oost / 11-1-2022

Goudhaentje voor Zwembad ’t Siel Luttenberg

RAALTE - Zwembad ’t Siel in Luttenberg is het Goudhaentje van 2021! Burgemeester Martijn Dadema maakte afgelopen woensdag de uitslag van de publieks- en jurystem bekend in het Hoftheater. De tweede plaats was voor Dorpswandeling 0572; de Compostbrigade eindigde op de derde plek. Dadema reikte ook de cheques uit aan de drie initiatieven.

De vrijwilligers van het Zwembad uit Luttenberg ontvangen naast een kunstwerk, ontworpen en gemaakt door Marije Gies, de hoofdprijs van 1.000 euro. Monique namens stichting Zwembad ’t Siel: “Alleen de nominatie was al een hele eer. Heel erg gaaf dat we ook nog gewonnen hebben!”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/01/goudhaentje-voor-zwembad-t-siel-luttenberg

Bron: Salland Centraal

Salland Magazine 5 januari 2022

In de eerste aflevering van het Salland Magazine in 2022 is gedeputeerde Eddy van Hijum te gast in de studio van Salland1. Met Van Hijum kijken we terig op 2021 maar de blik zal vooral gericht zijn op 2022. Verder is Hans Kelderman te gast. Hij kan ongetwijfeld alles vertellen over de plannen van Salland1 voor 2022.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=R-kgg4_kwg4

Bron: Salland1

Gratis bier! Waarom dit café in Heino haar bier weggeeft

Bierliefhebbers in Heino en omstreken konden gisteren hun hart ophalen. Omdat de geopende fusten bij café Buuffies in Heino door de lockdown 'over de datum' dreigen te gaan, is het tapbier gratis weggegeven.

Frisdankflessen, enorme pullen en zelfs bidons werden gevuld met tapbier van het café in Heino. In totaal kon zo'n 500 liter tapbier worden weggegeven.

Bezoekers werd gevraagd om te doneren aan het lokale Fonds voor Ons. Zo helpt de loodlijdende horecasector mensen die het financieel erg lastig hebben.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2048633/Gratis-bier-Waarom-dit-cafe-in-Heino-haar-bier-weggeeft

Bron: RTV Oost / 9-1-2022

IJssel treedt buiten de oevers, Loswal bij Wijhe is al afgesloten

De eerste hoogwatergolf van de IJssel in het nieuwe jaar komt eraan. De rivier treedt op diverse plaatsen al buiten de oevers. De Loswal bij Wijhe is uit voorzorg met hekken afgesloten voor verkeer.

Dit is nodig omdat het wassende water van de IJssel binnenkort over de Loswal zal stromen. Daardoor is niet meer te zien waar de kade ophoudt en de rivier begint. Bovendien staat er een gevaarlijk sterke stroming. Het water in de IJssel stijgt de laatste dagen snel.

De camperplaatsen langs de IJssel bij Wijhe zijn niet meer bereikbaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2048558/IJssel-treedt-buiten-de-oevers-Loswal-bij-Wijhe-is-al-afgesloten

Bron: RTV Oost / 7-1-2022

Nieuwjaar

Nieuwjaars etalage in Raalte

ARCHIEF / Vuurwerk in Raalte / Nieuwjaarsnacht / 1-1-2020

Sfeerimpressie van het vuurwerk in Raalte tijdens de nieuwjaarsnacht van 1 januari 2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=nicGwUEc-ds

Video: VTV Sallandia / 1-1-2020

Winter Wonderland Raalte 2021

Meerdere etalages in het centrum van Raalte hebben een passende winteraankleding gekregen. Een ijsbeer en grote verlichte rendier zijn in het centrum van Raalte geplaats.

VTV SALLANDIA WEBSITES