EVENEMENTEN RAALTE UPDATE

Stöppelkaters blazen carnavalsoptocht af

RAALTE - De Grote Sallandse carnavalsoptocht in Raalte is afgelast. Dat heeft Ronald Nijboer, voorzitter van de Stöppelkaters, gisteren bekend gemaakt in een mail aan de leden. “Blijkbaar moet de gifbeker tot de laatste druppel leeg.”

Nijboer laat weten dat het besluit is genomen op advies van de optochtcommissie. “We hebben alle (alternatieve) opties tegen het licht gehouden en helaas is dit de enige juiste beslissing. We vinden het belangrijk dat de optocht op een veilige en verantwoorde manier plaats kan vinden. Met de huidige en onzekere toekomstige coronaperikelen kunnen we dat niet garanderen. Daarnaast beginnen de vele wagenbouwgroepen die onze regio rijk is rond deze tijd met bouwen. Ook zij verdienen het om niet langer in spanning te wachten en willen weten waar ze aan toe zijn.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stoppelkaters-blazen-carnavalsoptocht-af

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: Salland Centraal / 10-9-2020

Raalter carnavalsverenigingen schrappen komend jaar alle optochten

Geen Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte komend jaar en ook geen Bonte Narrenstoet in Heino. Op het grondgebied van de gemeente Raalte vindt komend carnavalsseizoen geen enkele carnavalsoptocht plaats.

De zeven carnavalsverenigingen uit de gemeente Raalte hebben de afgelopen weken regelmatig met elkaar overlegd, maar de uitkomst is teleurstellend weinig verrassend. De vijf optochten die gepland stonden in Heino, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland en Raalte gaan niet door.

Na Oldenzaal en Lemelerveld volgen ook de verenigingen uit Raalte en buurtdorpen nu met het besluit om de geplande optochten te schrappen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335447/Raalter-carnavalsverenigingen-schrappen-komend-jaar-alle-optochten

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-9-2020

Evenementen in de gemeente Raalte, wat vind jij belangrijk?

De gemeente Raalte is een echte evenementengemeente. Door het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar helaas niet doorgaan, maar normaal gesproken worden er jaarlijks meer dan tweehonderd evenementen georganiseerd. Van klein tot groot en voor jong en oud.  Hoe zien evenementen er in de toekomst uit? En hoe zorgen we ervoor dat het feestje voor iedereen leuk is en blijft? Daar maken we afspraken over met elkaar. Wat vind jij belangrijk? Praat mee en vul de online vragenlijst(externe link) in.

De online vragenlijst is onderdeel van de actualisatie van het huidige evenementenbeleid (2008). Wethouder Jacques van Loevezijn: “Via de vragenlijst willen we ophalen wat er speelt bij organisatoren, inwoners (bezoekers), omwonenden en ondernemers. Geïnteresseerden kunnen de vragenlijst tot 18 september 2020 invullen. In de volgende fase gaan we in een aantal werkateliers met elkaar in gesprek over thema’s die leven rondom evenementen. De opbrengst vormt de basis voor de actualisatie van het evenementenbeleid van de gemeente Raalte.”

Lees verder: www.raalte.nl/nieuws/evenementen-in-de-gemeente-raalte-wat-vind-jij-belangrijk

Bron: Gemeente Raalte

Stöppelkaters: mogelijk alternatief voor Grote Sallandse Optocht

De kans dat de Grote Sallandse Optocht in februari 2021 door de straten van Raalte zal trekken is uiterst klein. Was het vorig jaar de harde wind die roet in het eten gooide, dit jaar is het corona dat de carnavalsvereniging dwars zit. Maar de Stöppelkaters broeden inmiddels op een alternatief.

Helemaal zeker weten ze het nog niet, maar voorzitter Ronald Nijboer maakt zich geen illusies: de Grote Sallandse Optocht zal voor het tweede jaar op rij waarschijnlijk niet doorgaan. Want carnaval vieren op anderhalvemeter afstand van elkaar ziet ook hij niet zitten.

Afgelopen week maakte de vereniging al bekend dit jaar geen nieuwe Prins der Stöppelkaters te kiezen. Voor het eerst in 74 jaar zal het op de Elfde van de Elfde stil zijn in Stöppelburcht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335287/Stoppelkaters-mogelijk-alternatief-voor-Grote-Sallandse-Optocht

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 5-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Stöppelhaene: een beetje behelpen

RAALTE - Het was een beetje behelpen, maar iets is beter dan niets. Afgelopen weekend had Stöppelhaene plaats moeten vinden, maar ja, corona… Toch vierden afgelopen weekend diverse Raaltenaren feest. Thuis of op het terras bij een kroeg. Ook hadden verschillende (groepen) inwoners straatversieringen gemaakt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stoppelhaene-een-beetje-behelpen

Bron: Salland Centraal / 3-9-2020

Carnaval ook in Raalte en Olst-Wijhe niet groot gevierd vanwege corona

Een groots carnaval zal er in de gemeente Raalte niet komen. Definitief is het nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente geen prinsen zullen aanwijzen, geen Elfde van de Elfde zullen vieren en geen optocht gaan organiseren. Vanavond gingen de verenigingen om tafel om te praten over het komende carnavalsseizoen in coronatijd.

"Er zijn een paar verenigingen die over de prinsen nog geen duidelijkheid hebben, die willen we de ruimte geven om daar uit te komen. Maar ik verwacht wel dat 't afgeblazen wordt", zegt Lyon Hutten, woordvoerder van de carnavalsverenigingen en zelf actief bij de Hekk'n Sluuters in Nieuw Heeten.

Ideeën

De coronamaatregelen maken het onmogelijk om carnaval te vieren zoals het bedoeld is. "Zoals we nu denken kan er eigenlijk niks", zegt Hutten. Er zijn wel ideeën om op een andere manier nog iets aan carnaval te doen, maar daar wordt de komende tijd verder naar gekeken.

Hutten verwacht volgende week definitief te kunnen melden wat de verenigingen doen met hun prinsen en de optochten. "De wagenbouwers zitten te wachten op wat ze kunnen." In februari van dit jaar werden optochten in de gemeente afgelast vanwege de storm die toen over de provincie raasde. "Dat is al apart. En dan krijg je nu dit."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335241/Carnaval-ook-in-Raalte-en-Olst-Wijhe-niet-groot-gevierd-vanwege-corona

Bron: RTV Oost / 3-9-2020

Raalte doet het zonder Stöppelhaene dit jaar, maar Sven (11) bouwt zijn eigen feestje

Net als alle andere grote evenementen is er dit jaar ook een dikke streep door het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene getrokken. Maar niet iedereen legt zich daar zonder slag of stoot bij neer: op veel plekken in Raalte wappert de Stöppelhaene-vlag, een buurt heeft net als andere jaren de straat versierd en de elfjarige Sven Hulleman bouwde 'gewoon' zijn eigen Stöppelhaene-terrein van Lego.

Twintig Lego-poppetjes staan er voor het nagebouwde hoofdpodium, de grote rode haan draait net als in echt rondjes midden op het festivalterrein en ook de Feestfabriek (een feesttent) ontbreekt niet.

"Ongeveer een weekje", vertelt Sven over de tijd die hij aan het bouwen van het Lego-festivalterrein kwijt was. De lampen op het podium flitsen en de haan draait op eigen kracht rondjes. En dat in de week waarin normaal gesproken Stöppelhaene gevierd wordt.

Leeg plein

De Domineeskamp is dit jaar dan ook leeg. Geen feesttenten, taps of podia. "Daar staan we dan", kijkt Stöppelhaene-voorzitter Paul Wittenhorst om zich heen. "Echt een flinke domper dit jaar."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335018/Raalte-doet-het-zonder-Stoppelhaene-dit-jaar-maar-Sven-11-bouwt-zijn-eigen-feestje

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 29-8-2020

Dit jaar geen nieuwe carnavalsprinsen Stöppelkaters in Raalte door corona

Carnavalsvereniging Stöppelkaters heeft besloten in november geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de coronacrisis. Dat laat voorzitter Ronald Nijboer desgevraagd weten. Geen feest dus op de Elfde van de Elfde. Of ook de andere carnavalsverenigingen in de regio Raalte dit jaar de prinsenverkiezingen overslaan, wordt morgen bekend.

"Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit. We kunnen onze drie prinsen met de huidige corona maatregelen niet de fantastische ervaring bieden die ze verdienen. Zoals het er nu naar uitziet zullen we het weekend rond 11 november dus ook geen carnavalsactiviteiten organiseren. Wij balen hier net zo hard van als jullie", laat het bestuur van de Stöppelkaters weten op de website.

Het was een lastig besluit voor de relatief nieuwe voorzitter Nijboer. Hij zwaait nu een jaar de scepter binnen de vereniging, maar heeft zijn leden alleen nog maar moeten teleurstellen. Zo moest hij vorig jaar de optocht afblazen vanwege stormachtig weer.

De vereniging heeft besloten geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarnaast is het nog twijfelachtig of de Grote Sallandse Carnavalsoptocht wel doorgaat. "En dat is het belangrijkste moment voor een prins tijdens carnaval", legt Nijboer uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334826/Dit-jaar-geen-nieuwe-carnavalsprinsen-Stoppelkaters-in-Raalte-door-corona

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 27-8-2020

Stöppelhaene Oogstcorso / 29-8-2019

Organisatie Stöppelhaene: 'kleur Raalte volgend weekend met vlaggen geel tijdens het oogstfeest'

Hoe zorg je ervoor dat het grootste feest van Salland - ondanks de afgelasting en de beperkingen rond corona - niet ongemerkt voorbijgaat? De organisatie van Stöppelhaene riep eerder op om met een speciale Stöppelbox het oogstfeest thuis 'coronaproof' te vieren en daarop volgt nu de oproep van voorzitter Paul Wittenhorst: "Hang volgende week de Stöppelhaenevlag uit en laat heel Raalte geel kleuren."

Inmiddels zijn er al 500 Stöppelboxen met daarin attributen en lekkernijen voor een besloten feestje in eigen tuin (of op eigen balkon) verkocht. Wittenhorst: "Dat zijn 500 feestjes, dat vinden wij echt fantastisch.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334724/Organisatie-Stoppelhaene-kleur-Raalte-volgend-weekend-met-vlaggen-geel-tijdens-het-oogstfeest

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 22-8-2020

Video: Stöppelhaene

Kermisexploitant Corrie Spelbrink: ‘Kermis in Luttenberg was er één met een zwart randje’

LUTTENBERG - Waar menig dorpsfeest dit jaar de programmering in het water zag vallen, kregen Luttenbergers de kans om ‘coronaproof’ het Luttenbergsfeest bij te wonen. Met diverse regels om de anderhalve meter na te leven, was het een feest anders dan normaal. Toch stond er ook dit jaar een kermis op het feestterrein. Voor kermisexploitant Corrie Spelbrink leek het alsof juist hij voor de verandering de afgelopen maanden in een achtbaan zat.

“Elk dubbeltje op dit moment is welkom. Bij ons heeft de afgelopen maanden het hele bedrijf stilgestaan. Je pakt op dit moment echt alles aan wat mogelijk is”, zegt Spelbrink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/kermisexploitant-corrie-spelbrink-kermis-in-luttenberg-was-er-een-met-een-zwart-randje

Bron: Salland Centraal / 16-8-2020

Gatgraven met hoge temperaturen

LUTTENBERG - Op zaterdag 8 augustus was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende gatgraven tijdens het Luttenbergsfeest. Het Luttenbergsfeest kon in verband met het coronavirus in een aangepaste vorm doorgaan.

De organisatie heeft er alles aangedaan om de verschillende onderdelen, waaronder het gatgraven, veilig te laten verlopen. Bezoekers werden via speciale looppaden naar hun plek gestuurd en ditzelfde gold voor de deelnemers. Vooraf opgeven was noodzakelijk, zodat er een inschatting gemaakt kon worden van het aantal deelnemers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/gatgraven-met-hoge-temperaturen

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 15-8-2020

Ribs&Blues DeltaClub / 8-6-2019

Video Ribs&Blues 2019 DeltaClub / Met niet eerder vertoonde beelden.

Bron: VTV Sallandia / 1-6-2020

Geen Ribs&Blues 2020 op de Domineeskamp Raalte / 31-5-2020

De opnamens zijn gemaakt op zondagmiddag 31 mei om 13 uur. De poorten van Ribs&Blues zouden rond dit tijdstip open gaan. Maar door de coronacrisis is er dit jaar geen Ribs&Blues. Het blijft stil op evenemententerrein de Domineeskamp in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=pQL96ERU_kw

Video: VTV Sallandia / 31-5-2020

Tijdelijke stop Evenementen Raalte videos

In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus worden er voorlopig geen nieuwe VTV Sallandia evenementen video opnamens geplaatst op Facebook, Youtube en Sallandia.nl.

Bron: VTV Sallandia / 20-5-2020

FOTO/VIDEO REPORTAGES

VTV SALLANDIA WEBSITES