EVENEMENTEN RAALTE UPDATE

Den Alerdinck Zomerfair dit jaar online

LAAG ZUTHEM - De Den Alerdinck Zomerfair in Laag Zuthem gaat in verband met het coronavirus niet door. De organisatie heeft echter besloten om een online-event aan te bieden. Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 augustus is er van alles te zien en te beleven op www.denalerdinckzomerfair.nl.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/den-alerdinck-zomerfair-dit-jaar-online

Website: www.denalerdinckzomerfair.nl
Bron: Salland Centraal / 9-8-2020

Chris de Bont draagt voorzittersstokje SW4D over aan Jurgen Bruggeman

RAALTE - Chris de Bont draagt per september het voorzittersstokje van de Sallandse Wandelvierdaagse over aan Jurgen Bruggeman. De Bont, voorzitter sinds de oprichting van het evenement in 2008, blijft volgens eigen zeggen betrokken bij het evenement. “Ik maak graag plaats voor een jongere opvolger, maar blijf vanaf de zijlijn bij de SW4D betrokken. Daar is mij het evenement te dierbaar voor.”

Bruggeman is al enige tijd ‘enthousiast supporter’ van de vierdaagse. “We hebben er alle vertrouwen in dat met hem nieuwe ideeën voor een veranderende toekomst ingang vinden”, vertelt De Bont. In een persbericht dankt hij alle vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen voor de afgelopen jaren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/chris-de-bont-draagt-voorzittersstokje-sw4d-over-aan-jurgen-bruggeman

Website: www.sw4d.nl
Bron: Salland Centraal / 3-8-2020

Luttenbergsfeest met aangepast programma in combinatie met uitzending Top 700

LUTTENBERG - “Het belangrijkste is dat we elkaar als Luttenbergers zo meteen weer kunnen spreken. We zijn blij dat dat in elk geval weer mogelijk is.” Aan het woord zijn Ruud Alferink en Veroni Reimert van Stichting School en Volksfeesten Luttenberg, de organisatie van het Luttenbergsfeest. Van donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus vindt er een aangepast feest plaats in het dorp. In combinatie met de plaatselijke horeca en de organisatie van de Top 700 Luttenberg. “Maar het feest is wel voor de Luttenbergers, we vragen nadrukkelijk aan iedereen uit andere plaatsen om niet te komen.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/luttenbergsfeest-met-aangepast-programma-in-combinatie-met-uitzending-top-700

 

De uitzendingen van de Luttenberg Top 700 beginnen woensdagochtend 5 augustus al. Tot en met zondag wordt er elke dag van 9.00 tot 23.00 uur radio gemaakt vanuit Elckerlyc.

Elckerlyc is gedurende de uitzendingen weer geopend. Op een groot scherm zijn videoclips van de nummers te zien. De uitzendingen zijn te volgen via www.luttenbergtop700.nl, via 106.3 FM (Vechtdal FM) en in de avonduren via Vechtdal Leeft TV.

 

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Website: www.luttenbergtop700.nl
Website: www.vechtdalfm.nl
Website: www.vechtdalleeft.nl
Bron: Salland Centraal

Tweede Dorpsquiz Raalte jaar uitgesteld

Organisatie ‘We vinden de gezondheid van alle deelnemers toch het allerbelangrijkst’

RAALTE - Het was een zware beslissing, waar diep en intensief over nagedacht is: de tweede Dorpsquiz Raalte, aanvankelijk gepland op zaterdagavond 19 december, wordt uitgesteld naar eind 2021. “De basis van onze Dorpsquiz is juist de samenwerking en verbinding tussen verschillende generaties, van jong tot oud. Dan kun je niet het risico nemen om ouderen, die kwetsbaar zijn voor corona, zo intensief in contact te brengen met jongeren”, zo licht bestuurslid Sjaak Legebeke de keuze toe.

Het was best een duivels dilemma, dat geven alle vijf bestuursleden (naast Legebeke ook Nardy en Pieter Nijland, Rosa van Oldeniel en Esther Schulten) direct toe. “We hebben er ook enkele vergaderingen voor nodig gehad, maar uiteindelijk was het toch een unaniem besluit.”
Op de inschrijvingsdag 1 april leek de tweede Dorpsquiz Raalte 2021 qua belangstelling de al zo geslaagde eerste editie van eind vorig jaar nog te gaan overtreffen. Niet minder dan 150 teams schreven zich toen vanaf 5 uur ’s morgens in, mede dankzij wat technische problemen zodat het aanvankelijke maximumaantal van honderd teams flink verhoogd werd. Ook toen was corona al het gesprek van de dag, maar niemand besefte nog goed dat het een zaak van lange adem zou gaan worden. “Veel mensen hebben ons afgelopen maanden gevraagd om het door te laten gaan omdat het eind vorig jaar zo geweldig leuk en geslaagd was. Toch hebben we nu dus besloten om het een jaar uit te stellen. Je kunt natuurlijk zeggen dat het de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf is, maar we vinden de gezondheid van iedereen toch het allerbelangrijkste”, vertelt Esther Schulten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/tweede-dorpsquiz-raalte-jaar-uitgesteld

Website: www.dorpsquizraalte.nl
Bron: Salland Centraal

Grote belangstelling voor eerste boerenmarkt

LUTTENBERG - De boerenmarkt die afgelopen zaterdag plaatsvond bij Museum De Laarman in Luttenberg was goed bezocht. “We schatten dat we tussen de 200 en 250 bezoekers hebben getrokken”, vertelt Gerda Luchtenberg namens De Laarman. “Jammer van de regen, tot op dat moment was het hartstikke druk, maar toen het opklaarde begon het weer goed te lopen.” De ‘Voedsalland Boerenmarkt’ was de eerste in een serie van drie. Ook op de zaterdagen 1 en 8 augustus vindt er weer zo’n markt plaats bij het museum.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/grote-belangstelling-voor-eerste-boerenmarkt

Website: www.delaarman.nl
Bron: Salland Centraal

Dankzij alternatieve opzet gaat 13de editie Sallandse Wandelvierdaagse door

Toen duidelijk werd dat de Sallandse Wandelvierdaagse dit jaar niet door kon gaan vanwege corona werd snel een alternatief bedacht. Een boekje waarin de vier wandelroutes staan beschreven.

Het boekje werd vandaag overhandigd aan Jacques van Loevezijn. De Raalter wethouder kreeg eveneens de bijbehorende speciale corona-medaille die de vorm heeft van het Covid-virusdeeltje.

Boekje

Het boekje bevat vier wandelroutes. Is de start van de SW4D, zoals het evenement ook wordt aangeduid, normaal vanuit een volle tent op Domineeskamp in Raalte, deze routes starten allemaal ergens anders. Bij iedere wandeling staat een verhaal in het boekje dat inhaakt op een plaats waarlangs de route voert.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333843/Dankzij-alternatieve-opzet-gaat-13de-editie-Sallandse-Wandelvierdaagse-door

Website: www.sw4d.nl
Bron: RTV Oost / 1-8-2020

Vier Stöppelhaene 2020 thuis en bestel zo'n Stöppelbox

Website: www.stoppelhaene.nl

Bron: Stöppelhaene

Organisatie Stöppelhaene roept mensen op het feestje in kleine kring te vieren

Dit jaar geen Stöppelhaene, niet schouder aan schouder op het Stöppelveld, geen oogstcorso, bingo, cabaretavond, oogst dankmis of bloazersfestival. Toch wil Stichting Stöppelhaene in deze coronatijd het oogstfeest niet zomaar voorbij laten gaan en roept daarom de Raaltenaar op om zelf de haan op 29 augustus te laten kraaien met de speciale ‘Stöppelbox’.

"Stöppelhaene is een feest dat we met z’n allen vieren", zegt voorzitter Paul Wittenhorst. "Van oorsprong een oogstfeest om het einde van het oogstseizoen en het binnenhalen van de oogst te vieren. Ondertussen uitgegroeid tot een mooi feest waar jong en oud een jaar lang naar uitkijkt."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333754/Organisatie-Stoppelhaene-roept-mensen-op-het-feestje-in-kleine-kring-te-vieren

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 29-7-2020

Broeklanderfeest anders dan anders

BROEKLAND - Het was allemaal wat anders dan anders, maar toch vierde Broekland afgelopen weekend het Broeklanderfeest. Niet met een tent, maar met een online programma. En een dorpsbarbecue, maar dan wel op de eigen oprit of in de tuin. Het feest werd afgesloten met de traditionele stoelendans. Ook die ging anders dan anders. Vier ‘dansers’ liepen namens het dorp om de stoelen. De inwoners van Broekland hadden vooraf een stoel kunnen kopen. Als die door een van de dansers werd bezet op het moment dat de muziek stopte, viel de stoel af.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/broeklanderfeest-anders-dan-anders

Website: www.broeklanderfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 22-7-2020

Gemeente komt evenementen financieel tegemoet

RAALTE - Evenementenorganisaties in de gemeente Raalte draaien niet zelf op voor de gemeentelijke kosten als een activiteit vanwege het coronavirus niet doorgaat of is doorgegaan. Dat heeft het college van B&W besloten. Naar schatting kost deze tegemoetkoming de gemeente circa 15.000 euro. Ook worden eenmalige subsidies niet teruggevorderd als een activiteit wordt uitgesteld. De ‘schade’ daardoor raamt de gemeente op circa 10.000 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/gemeente-komt-evenementen-financieel-tegemoet

Bron: Salland Centraal / 15-7-2020

Ook alternatief programma van Broeklanderfeest: ‘Want wat is het Broekland zonder feest? ‘

BROEKLAND - Ook het Broeklanderfeest presenteert van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juli een alternatief programma met radio, internetactiviteiten, een dorps-BBQ en onderdelen die in kleine gezelschappen buiten afgewerkt kunnen worden. “Een groot gezamenlijk terras durven we nog niet aan”, vertelt Marco Simons namens Stichting Dorpsevenementen Broekland.

“We hebben het er wel over gehad, maar je weet hoe het gaat: een paar drankjes erin en de boel is niet meer te handhaven. En dan kom je te zitten met aansprakelijkheid. Bovendien waren we bang dat het dan alsnog veel mensen van buiten zou aantrekken. Het programma is nu hoofdzakelijk voor de eigen bevolking. Wel hebben we de Dorps-BBQ. Iedereen op de eigen oprit met vrienden, buren en/of familie. En iedereen is dan ook zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/een-groot-gezamenlijk-terras-durven-we-nog-niet-aan

Website: www.broeklanderfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 14-7-2020

Geen Sallandse Wandelvierdaagse door corona maar toch een medaille verdienen? Zo kan dat

Hoewel er dit jaar door de coronamaatregelen officieel geen Sallandse Wandelvierdaagse is, kunnen wandelaars toch de afstanden lopen en een speciale corona-medaille verdienen.

Het bestuur van de Sallandse Wandelvierdaags heeft een variant bedacht waarmee coronaproof een vierdaagse volbracht kan worden. Én waarbij toch aan het eind een medaille opgespeld kan worden zonder de regels van het RIVM te overtreden. "In tijden van digitale afstand en het oppoppen van allerlei wandelapps, zochten wij naar iets tastbaars", vertelt voorzitter Chris de Bont.

Glimlach

"Wandelen verbroedert en brengt mensen weer meer nabij. En in deze tijden willen we vooral een glimlach bezorgen en onze wandelfamilie lekker laten genieten van het Sallandse land."

De oplossing is de nieuwe Sallandse wandelgids. Met vier speciaal ontworpen wandelingen naar de bekende windstreken van de Sallandse wandelvierdaagse kunnen de deelnemers met een stempelkaart de bijgeleverde unieke corona-medaille verzilveren. Deze kan dan met gepaste trots volgend jaar op de veertiende editie op de borst gedragen worden, aldus de organisatie van de wandelvierdaagse.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332643/Geen-Sallandse-Wandelvierdaagse-door-corona-maar-toch-een-medaille-verdienen-Zo-kan-dat

Website: www.sw4d.nl
Bron: RTV Oost / 1-7-2020

Alternatieve versie Avond4daagse Heino

HEINO - De Avond4daagse in Heino komt dit jaar met een alternatief: de Home Edition. Middels de app van eRoutes ontvangen de deelnemers routes van 2,5 km, 5 km of 10 km. Geen centraal startpunt, maar gewoon vertrekken vanaf huis. Starten kan tussen 1 juni en 31 augustus. Tussen de eerste en de vierde dag wandelen mogen maximaal twee weken zitten. Het is verder volledig aan de deelnemers hoe en wanneer ze wandelen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/alternatieve-versie-avond4daagse-heino

Website: www.wandel4daagseheino.nl
Bron: Salland Centraal

Luttenberg Top 700 krijgt feestelijke invulling

LUTTENBERG - Geen Luttenbergs Feest dit jaar, maar Luttenberg krijgt een alternatief. Van woensdag 5 tot en met zondag 9 augustus draaien tientallen vrijwilligers vanuit Elckerlyc de zevenhonderd favoriete nummers van de inwoners van het dorp (en iedereen die er wat mee heeft). In 2018 werd de Luttenberg Top 700 voor het eerst uitgezonden. Toen in het kader van de festiviteiten omtrent het 700-jarig bestaan van het dorp. De eerste keer smaakte naar meer. Vandaar dat de organisatoren besloten om dit jaar op herhaling te gaan. Het was de bedoeling om de Luttenberg Top 700 uit te zenden in de aanloop naar het Luttenbergs Feest, maar toen kwam de pandemie. Nu de regels zijn versoepeld, is besloten de uitzending te verplaatsen naar het feestweekend.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/luttenberg-top-700-krijgt-feestelijke-invulling

Website: www.luttenbergtop700.nl
Bron: Salland Centraal

Ribs&Blues DeltaClub / 8-6-2019

Video Ribs&Blues 2019 DeltaClub / Met niet eerder vertoonde beelden.

Bron: VTV Sallandia / 1-6-2020

Geen Ribs&Blues 2020 op de Domineeskamp Raalte / 31-5-2020

De opnamens zijn gemaakt op zondagmiddag 31 mei om 13 uur. De poorten van Ribs&Blues zouden rond dit tijdstip open gaan. Maar door de coronacrisis is er dit jaar geen Ribs&Blues. Het blijft stil op evenemententerrein de Domineeskamp in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=pQL96ERU_kw

Video: VTV Sallandia / 31-5-2020

Tijdelijke stop Evenementen Raalte videos

In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus worden er voorlopig geen nieuwe VTV Sallandia evenementen video opnamens geplaatst op Facebook, Youtube en Sallandia.nl.

Bron: VTV Sallandia / 20-5-2020

FOTO/VIDEO REPORTAGES

VTV SALLANDIA WEBSITES