NIEUWBOUWRAALTE UPDATE

De vlaggen hangen niet uit, maar Mariënheem is blij met plannen rondweg

De vlaggen zijn niet massaal gehesen, maar over het algemeen heerst er blijdschap in Mariënheem over plannen voor een rondweg om het dorp.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maakte gisteren bekend dat er 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de aanpak van de N35 tussen Zwolle en Twente. Vijf kruisingen worden ongelijkvloers gemaakt, twee kruisingen worden verbeterd en er komt een rondweg om Mariënheem. De provincie betaalt ook 100 miljoen euro voor de uitvoering.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430769/De-vlaggen-hangen-niet-uit-maar-Marienheem-is-blij-met-plannen-rondweg

Bron: RTV Oost / 27-11-2020

Knelpunten N35 aangepakt, voorlopig geen verdubbeling

Het is zover: de N35 wordt aangepakt. Maar de verdubbeling waar in Overijssel op werd gehoopt, komt er vooralsnog niet. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze 100 miljoen euro steekt in het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid van de weg.

"Met de provincie Overijssel heb ik afgesproken om de N35 aan te pakken", schrijft Van Nieuwenhuizen. Er wordt gestart met een verkenning, "om zo de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op met name het traject tussen Wijthmen en Raalte en rond Mariënheem te verbeteren." In totaal is 200 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak, de helft daarvan komt van de provincie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430580/Knelpunten-N35-aangepakt-voorlopig-geen-verdubbeling

Bron: RTV Oost / Pepijn van den Brink / 27-11-2020

Wethouder Raalte over aanpak N35: 'Cora en Bert hebben een mooi baby'tje gekregen'

"Ik ben lichtelijk emotioneel over wat er nu op tafel ligt. Je zou kunnen zeggen dat Cora en Bert een mooi baby'tje hebben gekregen." Wethouder Wout Wagenmans van Raalte is maar wat blij met de plannen die er liggen voor de aanpak van de N35. Met Cora en Bert doelt hij op minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en gedeputeerde Bert Boerman. De minister stelt, net als de provincie, 100 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van meerdere knelpunten op de N35.

"Het getuigt van bestuurlijke moed dat de minister dit op dit moment allemaal toezegt", vindt Wagenmans. "De kruispunten verdwijnen en Mariënheem krijgt eindelijk een rondweg. De samenwerking tussen alle partijen die erbij betrokken zijn heeft dan toch zijn nut bewezen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430620/Wethouder-Raalte-over-aanpak-N35-Cora-en-Bert-hebben-een-mooi-baby-tje-gekregen

Bron: RTV Oost / 27-11-2020

Wildkamp Raalte naar De Zegge VII

RAALTE - Technische groothandel Wildkamp in Raalte gaat een nieuw pand bouwen op De Zegge VII. Daartoe heeft het bedrijf een kavel van 3.000 vierkante meter op de hoek van de Hertzstraat en de Ohmstraat gekocht. De planning is om in het voorjaar van 2021 te starten met de bouw.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/11/wildkamp-raalte-naar-de-zegge-vii

Bron: Salland Centraal / 24-11-2020

VVD fracties langs 'karrenspoor' N35 roepen Rijk op om fors te investeren in verkeersader

De leefbaarheid en de lokale economie van de gemeenten aan het karrenspoor N35 tussen Twente en Zwolle staat onder druk en er moet nu echt wat aan worden gedaan. Die boodschap geven de VVD-fracties in de gemeenten aan de N35 gezamenlijk aan verkeersminster Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Morgen praat de minister met de provincie over de mobiliteit op de weg.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1429416/VVD-fracties-langs-karrenspoor-N35-roepen-Rijk-op-om-fors-te-investeren-in-verkeersader

Bron: RTV Oost / 24-11-2020

Bruggehoofd Raalte / Sloop voormalige apotheek / 9-11-2020 t/m 14-11-2020

De voormalige apotheek op de hoek Brugstraat / Deventerstraat in Raalte maakt plaats voor appartementengebouw Bruggehoofd Locatie: Brugstraat / Deventerstraat Raalte Datum: november 2020

Video: VTV Sallandia / 21-11-2020

Vooral positieve reacties op plan kruispunt Bos Raalte

De Raalter politiek reageert vooral positief op het voorstel om kruispunt Bos, het knooppunt bij Raalte waar de N35 en de N348 samenkomen. Niet de gedroomde variant met de N35 in tunnel wordt uitgewerkt, maar de goedkopere variant met een viaduct over de N348.

“Met deze variant kunnen we goed leven”, vertelt Jan Schokker namens Gemeentebelangen Raalte. “Het prijsverschil tussen de varianten is erg groot.”

Het prijsverschil tussen ‘droomvariant met tunnel’ en de variant die nu uitgewerkt wordt, is liefst 15 miljoen euro. “Dat is gewoon te gortig”, oordeelt Guus Temmink namens het CDA. “Een brug te ver.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1427814/Vooral-positieve-reacties-op-plan-kruispunt-Bos-Raalte

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 19-11-2020

Raalte is om: N35 krijgt viaduct over N348, tunnel te duur

De aanpak van Kruispunt Bos bij Raalte is een forse stap dichterbij. Na provincie en Rijkswaterstaat kiest nu ook de gemeente Raalte definitief voor een viaduct over de N348. De gemeente wilde aanvankelijk een ondertunneling, maar die blijkt veel te duur.

Er lagen vijf ontwerpvarianten voor om het knooppunt bij Raalte aan te pakken. De provincie Overijssel en Rijkswaterstaat waren al langer voor een viaduct over de N348. Nu de neuzen dezelfde kant op staan, lijkt na jaren van praten de weg vrij voor uitvoering van de plannen.

Raalte had lange tijd een voorkeur voor het ontwerp met een honderden meters lange tunnelbak voor de N35. Dat stuitte op praktische bezwaren. Zo zou een tunnel verhoogde verkeersonveiligheid bij werkzaamheden met zich mee brengen, en was vaker onderhoud nodig. "Ook bleek het risico op grondwater in de tunnelbak heel reëel", zegt wethouder Wout Wagenmans.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1427552/Raalte-is-om-N35-krijgt-viaduct-over-N348-tunnel-te-duur

Bron: RTV Oost / Pepijn van den Brink / 19-11-2020

Sloop oude bebouwing locatie Bruggehoofd Raalte / nov 2020

Ga voor een uitgebreide foto reportage van de sloopwerkzaamheden naar de Bruggehoofd pagina op Nieuwbouw Raalte.

Bruggehoofd Raalte

Video sloop oude bebouwing / Binnenkort volgt een uitgebreidere video

Gemeente wil woningbouw op plek voormalig schoolgebouw

RAALTE - De gemeente Raalte wil de locatie van het voormalige schoolgebouw aan de Brink 2 in Raalte, dat als gevolg van de nieuwbouw van de Korenbloem is leeg komen te staan, laten herontwikkelen voor woningbouw. Marktpartijen worden uitgenodigd om met ideeën te komen en een bod te doen. Het gebouw wordt op dit moment tijdelijk gebruikt als opvang voor de gebruikers van Strunk. Als de verbouw van de boerderij gereed is, komt het gebouw beschikbaar. De gemeente vindt de locatie, gezien de ligging tegenover de Hartkamp, zeer geschikt voor een woningbouwprogramma met levensloopbestendige woningen (koop en huur), al dan niet in combinatie met zorg.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/11/gemeente-wil-woningbouw-op-plek-voormalig-schoolgebouw

Bron: Salland Centraal / 10-11-2020

Startschot grootonderhoud 99 woningen de Maten

SallandWonen blijft werken aan goed wonen!

99 Woningen grondig opgeknapt in Raalte in de wijk De Maten
SallandWonen start in november met groot onderhoud aan 99 eengezinswoningen in de wijk De Maten in Raalte. Bij dat groot onderhoud worden de woningen, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd, klaar gemaakt voor een duurzame toekomst.

Proefwoning
Om de buurt te laten zien wat er bij de meeste woningen gaat gebeuren en om de planning van het project goed in beeld te krijgen, zijn er al twee proefwoningen verbouwd. Op de foto ziet u de directeur van Mateboer Bouw, Roel Mateboer en Marijke Kool, directeur van SallandWonen die op 9 november samen het startschot geven voor het project om met  groot onderhoud alle woningen comfortabeler en veiliger te maken en ervoor te zorgen dat alle bewoners gaan besparen op energiekosten.

www.sallandwonen.nl/over-ons/actueel/nieuwsarchief/startschot-grootonderhoud-99-woningen-de-maten

Bron: SallandWonen / 9-11-2020

Hartkamp Raalte Nieuwbouw Woningen / 22-4-2020 t/m 5-9-2020

Nieuwbouw 8 buitengewoonthuiswoningen

Youtube: www.youtube.com/watch?v=7EymiejQ7rI

Bron: VTV Sallandia / 31-10-2020

Raalte verwijdert helft fietspaaltjes

RAALTE - De gemeente Raalte is bezig om zoveel mogelijk fietspaaltjes te verwijderen om de veiligheid op fietsroutes te verbeteren. Op diverse locaties zijn deze fietspaaltjes te vinden. Handig om automobilisten te weren van de fietspaden, maar regelmatig ook de oorzaak van eenzijdige fietsongevallen. De gemeente schat dat ongeveer de helft van de paaltjes blijft behouden. Op deze locaties voorziet Raalte het wegontwerp rondom de paaltjes van een inleidende markering met ribbels (indien daar voldoende ruimte voor is). Ook worden (andere) opvallende rood-witte fietspaaltjes geplaatst. Deze nieuwe fietspaaltjes zijn gemaakt van kunststof in plaats van metaal. Hierdoor neemt de kans op een ernstig ongeval – wanneer een fietser toch in aanraking komt met een fietspaaltje- aanzienlijk af. De werkzaamheden rondom de fietspaaltjes zijn eind oktober begonnen.

www.sallandcentraal.nl/2020/10/raalte-verwijdert-helft-fietspaaltjes

Bron: Salland Centraal / 30-10-2020

Zonnepanelen op helft daken Salland Wonen

RAALTE - De helft van de sociale huurwoningen van SallandWonen is inmiddels voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat de huurders van ruim 2500 sociale huurwoningen in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe gebruik maken van zonnestroom.

Zonnepanelen zijn niet meer alleen aantrekkelijk voor mensen met een eigen huis. In 2015 is woningcorporatie SallandWonen daarom een samenwerking aangegaan met Stichting Wocozon. Het doel was om minimaal 50 procent van de sociale huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Die mijlpaal werd in september dit jaar bereikt. Daarmee is woningcorporatie SallandWonen koploper in Nederland.

www.sallandcentraal.nl/2020/10/zonnepanelen-op-helft-daken-salland-wonen

Website: www.sallandwonen.nl
Bron: Salland Centraal

KC De Korenbloem Raalte / Complete bouw impressie / 2019 / 2020

Impessie met beelden van de bouw van KindCentrum De Korenbloem in Raalte. Op de locatie van het oude schoolgebouw KBS De Korenbloem is KC De Korenbloem gebouwd. Locatie: Jan van Arkelstraat Raalte

29 januari 2019 t/m 4 oktober 2020

KC De Korenbloem Raalte / Complete bouw impressie / 2019 / 2020

Foto: VTV Sallandia

Bouw kapel op Heemkerkhof verloopt voorspoedig

RAALTE/MARIËNHEEM - De bouw van de herdenkingskapel op het oude Heemkerkhof aan de Assendorperweg tussen Raalte en Mariënheem verloopt voorspoedig. De muren staan er al, de pannen liggen op het dak en aan de plek waar het Mariabeeld komt te staan wordt hard gewerkt.

De buitenkant krijgt fraai, ouderwets, voegwerk: snijvoegen in vaktermen. Tijdrovend maar erg mooi, zo weet Jan Leenhouts, een van de initiatiefnemers. “Het gaat echt snel dankzij onze geweldige vrijwilligers, stuk voor stuk gepensioneerde vakmensen uit de bouw uit Raalte en Mariënheem. We hadden van te voren geen speciale tijdsplanning gemaakt, maar het lijkt er nu op dat we in december de kapel al kunnen laten inwijden door een geestelijke.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/bouw-kapel-op-heemkerkhof-verloopt-voorspoedig

Bron: Salland Centraal

De Korenbloem: van pijpenla naar boom

Raalter kindcentrum houdt toch nog kleine openingsceremonie ter ere van nieuw gebouw

RAALTE - Begin dit jaar opende Kindcentrum de Korenbloem in Raalte in stilte de deuren van het nieuwe pand. Een uitgebreide openingsceremonie zou later volgen, althans dat was de bedoeling. En toen: corona. Omdat het te lang duurt, kiest het kindcentrum (basisschool, kinderdagopvang en BSO) er nu voor om niet langer te wachten.

Maandagochtend 5 oktober om 8.30 uur staat er een kleine ceremonie gepland. Voor de kinderen, omwonenden en genodigden. Wat minder uitgebreid dan eigenlijk de bedoeling was en buiten. “We berusten erin”, stellen directeur Harry Marissink en adjunct-directeur Rian Wolfs. “Het is jammer, maar we kunnen er niks aan doen.”

Het allerbelangrijkste: ze zijn dik tevreden over het nieuwe gebouw. “Natuurlijk waren er in het begin kleine kinderziektes van technische aard. Maar deze week hadden we het er nog met elkaar over: we hebben geen dingen gezien waar we spijt van hebben.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/de-korenbloem-van-pijpenla-naar-boom

Website: www.korenbloemraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 26-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Hartkamp Raalte / 5-9-2020

Nieuwbouw woningen Hartkamp Raalte
Bron: VTV Sallandia / 7-9-2020

Huurwoningen van SallandWonen voor breder publiek

RAALTE - SallandWonen heeft voor twee van de acht buitengewoonthuiswoningen op de locatie van de voormalige Hartkampschool de inkomensgrens verhoogd naar 43.574 euro. Dit naar aanleiding van de reacties van de bezoekers van het recente open huis bij de locatie.

“We doen dit om de huurder met een inkomen boven de eerste aftoppingsgrens ook een kans te geven om in Raalte een buitengewoonthuiswoning te kunnen huren”, zo meldt de woningstichting. Met ingang van 11 augustus biedt SallandWonen de acht woningen aan de Dille aan voor de verhuur. De huurprijs is/blijft 619 voor elke woning. SallandWonen bouwt de buitengewoonthuiswoningen ook in Heino. Deze zes woningen worden in september allemaal aangeboden voor de verhuur met een maximum inkomensgrens van 43.574 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/huurwoningen-van-sallandwonen-voor-breder-publiek

Website: www.sallandwonen.nl
Bron: Salland Centraal / 11-8-2020

Plannen inrichting nieuwbouwlocatie Luttenberg online gepresenteerd

RAALTE - Het stedenbouwkundig conceptplan voor de beoogde woningbouwlocatie in Luttenberg (aan de Luttenbergerweg) is inmiddels gereed. De gemeente Raalte kiest er gezien de huidige situatie voor om het plan op digitale wijze aan het dorp te presenteren. Geïnteresseerden kunnen het conceptplan en de bijhorende toelichting bekijken op www.raalte.nl/woningbouw-luttenberg.

Het stedenbouwkundig conceptplan geeft weer hoe de buurt eruit komt te zien. Waar worden de woningen gebouwd? En hoe wordt de openbare ruimte ingericht? Het plan is tot stand gekomen met input van Plaatselijk Belang Luttenberg, direct omwonenden van de nieuwbouwlocatie en vakspecialisten van de gemeente. Via het online reactieformulier kan iedereen tot en met zondag 23 augustus 2020 reageren op het plan.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/plannen-inrichting-nieuwbouwlocatie-luttenberg-online-gepresenteerd

Bron: Salland Centraal

Project nieuw Tijenraan bijna afgerond

Aanleg beachveld gestart; ook herinrichting openbare ruimte nagenoeg gereed

RAALTE - De aanleg van het beachveld op het dak van Tijenraan is in juni van start gegaan. Het doel is om het beachveld eind augustus in gebruik te nemen. Dat staat in een informatienotitie van het Raalter college van B&W aan de raad. De gemeente acht nu dat de nazorgfase van de nieuwbouw van Tijenraan is afgerond. Het college zegt te verwachten ‘zeer dichtbij’ een neutraal financieel resultaat uit te komen; dus met een hooguit geringe overschrijding van het budget, lager dan een half procent. Daarover volgt bij de jaarrekening 2020 meer informatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/project-nieuw-tijenraan-bijna-afgerond

Bron: Salland Centraal/ 15-7-2020

Video: Archief VTV Sallandia

Hoogeboom ontvangt als eerste in Nederland circulair sloopcertificaat

NIEUWLEUSEN/RAALTE - Hoogeboom Raalte heeft vorige week donderdag als eerste bedrijf in Nederland het Verificatiecertificaat Circulair Sloopproject ontvangen. Dit certificaat is een initiatief van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en is bestemd voor sloopbedrijven die werk willen maken van circulair slopen. Het certificaat is een extra borging van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever.

Hoogeboom Raalte kreeg het certificaat voor de sloop van het Agnietencollege in Nieuwleusen eerder dit jaar. 96 procent van de vrijgekomen materialen en grondstoffen kon uiteindelijk worden hergebruikt. Bij circulaire sloop worden materiaalstromen zorgvuldig gescheiden om zo te kunnen worden hergebruikt. Hoogeboom had met de gemeente Dalfsen (opdrachtgever) afspraken gemaakt over de doelstellingen. Na controle door Normec Certification uit Geldermalsen bleek dat het bedrijf deze doelstellingen had bereikt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/hoogeboom-ontvangt-als-eerste-in-nederland-circulair-sloopcertificaat

Website: www.hoogeboom-raalte.nl

Bron: Salland Centraal / 7-7-2020

Almelosestraat Raalte

FOTO/VIDEO REPORTAGES

VTV SALLANDIA WEBSITES