VIDEO/FOTO UPDATE

Prins Bram trekt de kar in uitgesteld jubileumjaar Sökkestoppers

HEINO - Als je zelf onder andere mede-eigenaar bent van een communicatiebureau hou je van openheid en transparantie. Toch moest Bram Steijn bijna anderhalf jaar op z’n tong bijten. Afgelopen zondag werd hij dan eindelijk uit zijn ‘lijden’ verlost. Tijdens de prinswisseling, die er alleen was voor de leden van de Sökkestoppers, rolde zijn naam uit de koker als nieuwe prins van carnavalsvereniging de Sökkestoppers uit Heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/prins-bram-trekt-de-kar-in-uitgesteld-jubileumjaar-sokkestoppers

Bron: Salland Centraal

Marc I nieuwe Prins der Stöppelkaters

RAALTE - Marc Surig zwaait als Prins Marc I de komende carnavalsperiode de scepter over de Stöppelkaters. Zijn identiteit werd eerder deze avond bekend gemaakt in Bij Lampe in Raalte. Met gepaste trots treedt Marc daarmee in de voetsporen van zijn vader, oud-Prins Eduard I.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/marc-i-nieuwe-prins-der-stoppelkaters

Bron: Salland Centraal / 12-11-2021

Cheque van organisatie bingo voor carnavalsgroepen uit Heino

HEINO - Zes carnavals- en wagenbouwgroepen uit Heino en omgeving hebben afgelopen vrijdag een cheque in ontvangst genomen in het Dorpshuus in Heino. In totaal werd er 1.200 euro verdeeld. Het gaat om de opbrengst van de verlotingen tijdens de bingoavonden in het Dorpshuus. Prins Martijn 1 van de Sökkestoppers reikte de cheques uit.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/cheque-van-organisatie-bingo-voor-carnavalsgroepen-uit-heino

Bron: Salland Centraal / 12-11-2021

Prinswisseling bij de Zwabberaars

RAALTE - CV de Zwabberaars presenteert op zaterdag 13 november de jaarlijkse Prinswisselingsavond in Zaal Zwakenberg (oftewel residentie de Zwabberdelle) in Raalte. Hoogtepunt van de avond is natuurlijk de bekendmaking van de identiteit van de nieuwe prins(es). Dat gebeurt in verband met de geldende coronaregels wel iets eerder dan normaal, niet om elf over elf, maar rond elf over tien.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/prinswisseling-bij-de-zwabberaars

Bron: Salland Centraal / 11-11-2021

Prins Roy zwaait scepter over Iesseldonck

WIJHE - Prins Roy en zijn adjudant Joshua zwaaien het komende carnavalsfeest de scepter over Iesseldonck. De identiteit van de twee werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond van carnavalsvereniging de Diekschoevers in residentie de Slinger in Wijhe. Roy en Joshua zijn de opvolgers van prins Vincent en adjudant Eppie, die zaterdag na een regeerperiode van twee jaar officieel aftraden. Roemer is de nieuwe jeugdprins; hij krijgt versterking vanadjudant Kris.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/prins-roy-zwaait-scepter-over-iesseldonck

Bron: Salland Centraal / 9-11-2021

Carnaval en het grote gemis voor jong en oud | RTV Oost

Carnaval is meer dan polonaise lopen en zuipen tot je erbij neervalt. Het is een bindmiddel dat dorpen al generaties bij elkaar houdt. Een jaar overslaan voelt als een groot gemis

Youtube: www.youtube.com/watch?v=T9rR-x2Ee5E

Bron: RTV Oost / 14-2-2021

Stilte in de loods bij carnavalsvereniging 'T Giet Vedan in Heino: "Carnaval werkt verbindend en dat mis je nu wel"

Normaal gesproken zie je in het carnavalsweekend feestende mensen en vrolijke optochten. Door corona is het niet mogelijk om feest te vieren, maar wat doet dat met de mensen die juist zo graag van die gezelligheid houden?

In de schuur op de boerderij bij voorzitter Joost Hofhuis van 'T Giet Vedan staan nog wat carnavalsrestanten van vorig jaar, maar verder is er niets te zien wat ook maar iets met het feest te maken heeft. De carnavalswagen, waar altijd zo'n zestig mensen aan werken, heeft plaatsgemaakt voor een trekker.

"Het is spijtig, er is geen carnaval dit jaar. We missen iedereen om te bouwen aan de wagen", zegt Hofhuis. Samen met secretaresse Larissa, 'gaasvader' Harry en hulpmoeder Els, staat hij in de lege loods.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1509115/Stilte-in-de-loods-bij-carnavalsvereniging-T-Giet-Vedan-in-Heino-Carnaval-werkt-verbindend-en-dat-mis-je-nu-wel

Bron: RTV Oost / Tim Woldering / 14-2-2021

Ton Strien op de lijn met André Smit

Burgemeester Ton Strien komt weer graag bij jou op de lijn. Niet meer alleen. Hij komt nu op  de lijn met mensen uit Olst-Wijhe om te praten over wat de coronacrisis voor hun en de activiteiten betekent. Dit keer spreekt hij met de Vorst der Iesselzotten, André Smit. Ook carnaval is tijdens de coronacrisis niet wat het normaal is. Maar de carnavalsverenigingen in Olst-Wijhe staken de koppen bij elkaar om te kijken wat er dit jaar wel mogelijk is! Zo organiseert carnavalsvereniging De Iesselzotten zaterdag 13 februari de 11 x 11. Vanuit je huiskamer doe je via de livestream mee aan dit feest. Voor de livestream kijk je op www.321live.nl of www.salland1.nl

Youtube: www.youtube.com/watch?v=gkAasOxE1LA

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 9-2-2021

Carnavalsverenigingen in Raalte werken aan online feestjes: "Beetje leven in de brouwerij"

We shoppen, werken en sporten al online, en ook carnaval moet dit jaar een online feestje worden, in de eigen huiskamer. De zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte werken samen aan een filmpje om carnaval volgend weekend toch in stijl te kunnen beginnen.

Een beetje onwennig zet Prins Carnaval Rob Hollegien van Sallands Zotten zijn blauwe steek met veer weer op. Niet om het feestgedruis in te gaan, maar voor de opnames van een filmpje: "Toen ik mijn pak aantrok kreeg ik wel weer zin in een paar dagen feest, maar ja, het is wel anders dan anders".

Sleuteloverdracht

"Gemeente Raalte zonder carnaval bestaat niet", zegt Lyon Hutten resoluut. Hij kwam als voorzitter van de gezamenlijke carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte met het idee voor een filmpje: "We gaan de sleuteloverdracht filmen. Normaal krijgt één vereniging de sleutel van de burgemeester, en is daarmee symbolisch even de baas in de stad. Maar in deze moeilijke tijd zetten we alle verenigingen in het zonnetje en krijgen ze in beeld allemaal de sleutel".

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1506216/Carnavalsverenigingen-in-Raalte-werken-aan-online-feestjes-Beetje-leven-in-de-brouwerij

Bron: RTV Oost / 6-2-2021

Sökkestoppers willen Heino laten baden in kerstlicht

HEINO - Carnavalsvereniging de Sökkestoppers uit Heino hoopt dat Heino tijdens Kerstmis baadt in het licht. In verband daarmee heeft de carnavalsvereniging aan de inwoners van het dorp gevraagd om ook de straat, woning en/of tuin te verlichten. Daaraan hebben inmiddels meerdere inwoners gehoor gegeven. De carnavalisten zijn momenteel bezig om een looproute door het dorp op te zetten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/sokkestoppers-willen-heino-laten-baden-in-kerstlicht

Bron: Salland Centraal / 23-12-2020

Collecte met carnavalswagen: Alzheimer Nederland krijgt hulp van Sökkestoppers Heino

Carnavalsvereniging de Sökkestoppers uit Heino heeft zaterdag gecollecteerd voor Alzheimer Nederland. Met een carnavalswagen en een bult lawaai trokken de carnavalisten door hun dorp om geld voor de stichting op te halen. Hun motto? Carnaval mag niet vergeten worden.

"Normaal gesproken is dit de dag waarop wij de prinswisseling hebben", vertelt Johnny Nijenhuis namens de Sökkestoppers. "Een paar weken geleden kregen we een belletje van de Alzheimer-stichting of we ons niet in wilden zetten voor een goed doel. Toen dachten we: ja, natuurlijk willen we dat."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1343120/Collecte-met-carnavalswagen-Alzheimer-Nederland-krijgt-hulp-van-Sokkestoppers-Heino

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-11-2020

Stöppelkaters blazen carnavalsoptocht af

RAALTE - De Grote Sallandse carnavalsoptocht in Raalte is afgelast. Dat heeft Ronald Nijboer, voorzitter van de Stöppelkaters, gisteren bekend gemaakt in een mail aan de leden. “Blijkbaar moet de gifbeker tot de laatste druppel leeg.”

Nijboer laat weten dat het besluit is genomen op advies van de optochtcommissie. “We hebben alle (alternatieve) opties tegen het licht gehouden en helaas is dit de enige juiste beslissing. We vinden het belangrijk dat de optocht op een veilige en verantwoorde manier plaats kan vinden. Met de huidige en onzekere toekomstige coronaperikelen kunnen we dat niet garanderen. Daarnaast beginnen de vele wagenbouwgroepen die onze regio rijk is rond deze tijd met bouwen. Ook zij verdienen het om niet langer in spanning te wachten en willen weten waar ze aan toe zijn.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stoppelkaters-blazen-carnavalsoptocht-af

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: Salland Centraal / 10-9-2020

Raalter carnavalsverenigingen schrappen komend jaar alle optochten

Geen Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte komend jaar en ook geen Bonte Narrenstoet in Heino. Op het grondgebied van de gemeente Raalte vindt komend carnavalsseizoen geen enkele carnavalsoptocht plaats.

De zeven carnavalsverenigingen uit de gemeente Raalte hebben de afgelopen weken regelmatig met elkaar overlegd, maar de uitkomst is teleurstellend weinig verrassend. De vijf optochten die gepland stonden in Heino, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland en Raalte gaan niet door.

Na Oldenzaal en Lemelerveld volgen ook de verenigingen uit Raalte en buurtdorpen nu met het besluit om de geplande optochten te schrappen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335447/Raalter-carnavalsverenigingen-schrappen-komend-jaar-alle-optochten

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-9-2020

Stil tijdens carnaval in Lemelerveld: geen optochten en geen nieuwe prins

Carnavalsvereniging de Sprokkelaars uit Lemelerveld heeft besloten om dit jaar geen optochten te organiseren. Ook wordt er geen nieuwe prins benoemd. Wel wordt er nagedacht over een alternatief programma in het carnavalsweekend.

Normaal gesproken worden er twee optochten in Lemelerveld verreden: op zaterdag overdag en op dinsdagavond de verlichte optocht.

Pé van 't Café

"De huidige omstandigheden laten het simpelweg niet toe om dit veilig en probleemloos te kunnen organiseren," laat voorzitter Sander Boerkamp namens de Sprokkelaars weten.

Omdat er geen nieuwe prins verkozen wordt, blijft de huidige prins (Pé van 't Café) nog een jaar langer aan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335427/Stil-tijdens-carnaval-in-Lemelerveld-geen-optochten-en-geen-nieuwe-prins

Website: www.sprokkelaars.nl
Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 9-9-2020

Stöppelkaters: mogelijk alternatief voor Grote Sallandse Optocht

De kans dat de Grote Sallandse Optocht in februari 2021 door de straten van Raalte zal trekken is uiterst klein. Was het vorig jaar de harde wind die roet in het eten gooide, dit jaar is het corona dat de carnavalsvereniging dwars zit. Maar de Stöppelkaters broeden inmiddels op een alternatief.

Helemaal zeker weten ze het nog niet, maar voorzitter Ronald Nijboer maakt zich geen illusies: de Grote Sallandse Optocht zal voor het tweede jaar op rij waarschijnlijk niet doorgaan. Want carnaval vieren op anderhalvemeter afstand van elkaar ziet ook hij niet zitten.

Afgelopen week maakte de vereniging al bekend dit jaar geen nieuwe Prins der Stöppelkaters te kiezen. Voor het eerst in 74 jaar zal het op de Elfde van de Elfde stil zijn in Stöppelburcht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335287/Stoppelkaters-mogelijk-alternatief-voor-Grote-Sallandse-Optocht

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 5-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Carnaval ook in Raalte en Olst-Wijhe niet groot gevierd vanwege corona

Een groots carnaval zal er in de gemeente Raalte niet komen. Definitief is het nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente geen prinsen zullen aanwijzen, geen Elfde van de Elfde zullen vieren en geen optocht gaan organiseren. Vanavond gingen de verenigingen om tafel om te praten over het komende carnavalsseizoen in coronatijd.

"Er zijn een paar verenigingen die over de prinsen nog geen duidelijkheid hebben, die willen we de ruimte geven om daar uit te komen. Maar ik verwacht wel dat 't afgeblazen wordt", zegt Lyon Hutten, woordvoerder van de carnavalsverenigingen en zelf actief bij de Hekk'n Sluuters in Nieuw Heeten.

Ideeën

De coronamaatregelen maken het onmogelijk om carnaval te vieren zoals het bedoeld is. "Zoals we nu denken kan er eigenlijk niks", zegt Hutten. Er zijn wel ideeën om op een andere manier nog iets aan carnaval te doen, maar daar wordt de komende tijd verder naar gekeken.

Hutten verwacht volgende week definitief te kunnen melden wat de verenigingen doen met hun prinsen en de optochten. "De wagenbouwers zitten te wachten op wat ze kunnen." In februari van dit jaar werden optochten in de gemeente afgelast vanwege de storm die toen over de provincie raasde. "Dat is al apart. En dan krijg je nu dit."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335241/Carnaval-ook-in-Raalte-en-Olst-Wijhe-niet-groot-gevierd-vanwege-corona

Bron: RTV Oost / 3-9-2020

Dit jaar geen nieuwe carnavalsprinsen Stöppelkaters in Raalte door corona

Carnavalsvereniging Stöppelkaters heeft besloten in november geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de coronacrisis. Dat laat voorzitter Ronald Nijboer desgevraagd weten. Geen feest dus op de Elfde van de Elfde. Of ook de andere carnavalsverenigingen in de regio Raalte dit jaar de prinsenverkiezingen overslaan, wordt morgen bekend.

"Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit. We kunnen onze drie prinsen met de huidige corona maatregelen niet de fantastische ervaring bieden die ze verdienen. Zoals het er nu naar uitziet zullen we het weekend rond 11 november dus ook geen carnavalsactiviteiten organiseren. Wij balen hier net zo hard van als jullie", laat het bestuur van de Stöppelkaters weten op de website.

Het was een lastig besluit voor de relatief nieuwe voorzitter Nijboer. Hij zwaait nu een jaar de scepter binnen de vereniging, maar heeft zijn leden alleen nog maar moeten teleurstellen. Zo moest hij vorig jaar de optocht afblazen vanwege stormachtig weer.

De vereniging heeft besloten geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarnaast is het nog twijfelachtig of de Grote Sallandse Carnavalsoptocht wel doorgaat. "En dat is het belangrijkste moment voor een prins tijdens carnaval", legt Nijboer uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334826/Dit-jaar-geen-nieuwe-carnavalsprinsen-Stoppelkaters-in-Raalte-door-corona

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 27-8-2020

Verlichte optocht Lemelerveld 2020

Bron: Vechtdal Leeft / 26-2-2020

In beeld: Prima-Thuis Verlichte Optocht in Lemelerveld

LEMELERVELD - Op een enkel buitje na was het dinsdagavond gelukkig beter weer dan de dagen er voor en dus ging de Prima-Thuis Verlichte Optocht in Lemelerveld gewoon door. Met 9 deelnemende verengingen en ruim 15 praalwagens was het weer volop genieten van dit fantastisch lichtspektakel.

‘T Giet Vedan uit Heino was de grote winnaar van de avond en ging in beide prijscategorieën met de eerste prijs aan de haal.

Loopgroepen:

1. ‘T Giet Vedan

2. Simpel

3. Brasil

Wagens:

1. ‘T Giet Vedan

2. Paria’s

3. Brasil

Foto reportage Arnold Roolvink: www.sallandcentraal.nl/2020/02/in-beeld-prima-thuis-verlichte-optocht-in-lemelerveld

Bron: Salland Centraal / 26-2-2020

Heinose optocht ‘liep op rolletjes’ met meer deelnemers dan ooit

HEINO - Veel carnavalsoptochten in de regio gingen vanwege de slechte weersvoorspellingen niet door, maar in Heino trok de bonte stoet zaterdag wél door de straten. Met 38 startnummers waren er zelfs meer deelnemers dan ooit. De Dolfijn ging in de categorie scholen met de eerste prijs aan de haal, bij hen ‘liep alles op rolletjes’. ’t Giet Vedan won bij de grote wagens met het thema Verenigd Overijssels Carnaval (VOC). Bij de kleine wagens won Ken ik oe? De Golden Girls pakten de eerste prijs in de grootste categorie, de loopgroepen van drie tot tien personen. Vader en zoon Nico en Bennie Neplenbroek werden het hoogst gewaardeerd bij de een- en tweelingen. (al)Tiet zat kreeg van de organiserende verenging de Sökkestoppers de aanmoedigingsprijs. De Happy Sökke ging naar Freddy Kok en Jordi Satink van carnavalsgroep Van Alles Wat.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2020/02/heinose-optocht-liep-op-rolletjes-met-meer-deelnemers-dan-ooit

Bron: Salland Centraal / 25-2-2020

Kindercarnavalsoptocht Raalte / 22-2-2020

Bron: VTV Sallandia / Salland1 / 23-2-2020

Geen alternatieve datum voor carnavalsoptocht in Raalte

Raalte moet het dit jaar doen zonder carnavalsoptocht. De optochtcommissie van de Stöppelkaters heeft besloten dat er geen alternatieve datum komt voor de Grote Sallandse Carnavalsoptocht.

Morgen zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar met die van vandaag, terwijl dinsdag de verlichte optocht van Lemelerveld is. Met die optocht willen de Stöppelkaters niet concurreren.

Er is nagedacht om de optocht over een week of twee alsnog door te laten gaan, maar het is de vraag of het weer dan beter zal zijn. Bovendien levert dit de bouwers van de wagens extra kosten op, omdat er langer opslagruimte gehuurd moet worden.

Volgens voorzitter Ronald Nijboer van de Stöppelkaters is dit de tweede keer in de historie dat de optocht helemaal niet doorgaat. De eerste keer was in 1991 wegens het uitbreken van de Golfoorlog.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326321/Geen-alternatieve-datum-voor-carnavalsoptocht-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Carnavalsvereniging 't Giet Vedan pakt eerste prijs bij optocht in Heino

Carnavalsvereniging 't Giet Vedan kwam gistermiddag als winnaar uit de bus bij de carnavalsoptocht in Heino. Het thema 'Verenigd Overijssels Carnaval (VOC)' werd gewaardeerd door de jury.

't Giet Vedan had voorafgaand aan de optocht al een goed gevoel. "We gaan gewoon voor de eerste plek", vertelde bouwer Joost Hofhuis gisteren in Expeditie Oost.

Op de tweede plaats eindigde carnavalsvereniging Zeg ik Niet uit Heino. De Broeklandse Oud Prinsen werden derde.

www.rtvoost.nl/nieuws/326315/Carnavalsvereniging-t-Giet-Vedan-pakt-eerste-prijs-bij-optocht-in-Heino

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Kindercarnavalsoptocht Raalte / 22-2-2020

Carnavalsoptocht Raalte 2020

21 feb 2020: Plaatsen Sleutel

Carnavalsverenigingen verzamelen om 14:30 bij de Gouveneur, alvorens we met alle buurtverenigingen de sleutels zullen plaatsen op De Plas.

Carnavalsoptocht Wijhe

Video registratie van de eerste Sallandse Carnavalsoptocht in Wijhe.

Bron: VTV Sallandia / 17-2-2020

FOTO EN VIDEO REPORTAGES

VTV SALLANDIA WEBSITES