STOPPELHAENE 2019

 28 | 29 | 30 | 31 aug + 1 sep 2019

Binnenkort foto's en video's van de Stöppelhaene in Raalte

Stöppelhaene opbouw

De opbouw van de Stöppelhaene is begonnen.

Prikkelarme kermis

Na het succes van de afgelopen twee jaar is er ook dit jaar weer een prikkelarme kermis op Stöppelhaene. Op woensdag 28 augustus is tussen 18.30 en 19.30 de kermis ingericht voor iedereen die normaal overprikkelt wordt door alle flitsende lichten, harde muziek en andere geluidsbronnen. Deze prikkels worden tot het minimale gebracht of zelfs helemaal uitgeschakeld. Op deze manier hoopt de organisatie de kermis (en Stöppelhaene) echt een feest voor iedereen te kunnen maken. Bron: Stöppelhaene

Sallandse Boer 2019

Bekendmaking Sallandse Boer / 20-7-2019

Nieuw op Stöppelhaene: OOgstpodium!

OOgstpodium, een nieuwe invulling van het oogstfeest

Dit jaar is er een vernieuwde opzet op donderdagmiddag onder de noemer OOgstpodium. Voorafgaand aan de optocht wordt een programma aangeboden met aandacht voor de oorsprong van Stöppelhaene. Inclusief een dorsende burgemeester, dominee en pastoor. Dit jaar in een nieuw jasje, met activiteiten voor jong en oud. Meer interactief, je loopt rond en geniet van verschillende activiteiten, bijvoorbeeld dansen op de delle met Ralda onder het genot van een bakje koffie met krentenwegge. En kijk mee naar herkenbare Stöppelhaene beelden van vroeger en nu.

Onderdeel van het programma is dat burgemeester Martijn Dadema, de pastoor en de dominee een deel van de oogst dorsen. Boerenlui uit buurtdorpen en buitengebied van de gemeente laten zien hoe je écht moet dorsen, maar ook ieder ander mag zelf het dorsen ervaren. Kinderen kunnen vlegelhangen, wie blijft het langst hangen? Voor de kleinere kinderen is er een springkussen, in de vorm van een levensgrote trekker. Maak je mooiste foto bij ‘I love Stöppelhaene’ en deel deze op social media.

Vanaf 15.00 uur trekt de optocht over de Domineeskamp. Wie het Sallands Oogstcorso op de Domineeskamp kijkt, krijgt meer te zien en te horen dan elders langs de route. Sprekkers Frank Swartjes en Annelies Dokman geven in onvervalst Sallands dialect tekst en uitleg bij wat je ziet. Ze kennen alle onderdelen van de optocht en hebben de wagenbouwers vooraf allemaal gesproken. Je krijgt dus vooral ook achtergrondinformatie. Ga er maar vanuit dat dit hier en daar met een vleugje humor gebeurt. Dit jaar is er géén tribune, maar mensen die niet zo lang kunnen staan, kunnen gerust plaatsnemen op één van de vele strobalen/stoelen. Of neem een eigen stoeltje mee.

Vanaf 13.30 uur ben je van harte welkom op ons OOgstpodium op de Domineeskamp, entree is gratis.

Bron: Stöppelhaene / 6-8-2019

Ondernemer? Of liefhebber van netwerken en in voor een uitdaging? Kom dan naar ONDERNEEM 't éém aens!

De ROJA-verkiezing op de vrijdagmiddag van Stöppelhaene krijgt na 15 jaar een andere invulling. Onder de naam ‘ONDERNEEM ’t èèm aens’ is er op vrijdag 30 augustus vanaf 16.00 uur een ‘vrijdagmiddagborrel met bitterballen’ in de Sallandse Herberg.

Luister hoe Helligen Hendrik de Sallandse ondernemers even een lesje leert en doe mee aan de Snuggerste Sallander quiz!

Bron: Stöppelhaene / 13-8-2019

NK dorsen met stok en vlegel dit jaar tijdens Stöppelhaene

RAALTE - Dertien groepen uit het Noorden, Oosten en Midden van ons land doen vrijdag 30 augustus tijdens de Boerendag van Stöppelhaene mee aan het officiële Nederlands Kampioenschap Dorsen met Stok en Vlegel. Beter gezegd, stok óf vlegel want dat verschilt per deel van het land.

“In Salland werd van oudsher de kromme stok gebruikt om de korrels uit de rogge te krijgen. In bijvoorbeeld Onstwedde (GR) en Ede(GD) was dat de vlegel. Die bestaat uit twee stukken hout, met elkaar verbonden door een leertje. Dan is het een echte kunst om dat tweede stuk met de juiste kracht op het graan te slaan,” zo weet Theo Ogink uit Raalte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/nk-dorsen-met-stok-en-vlegel-dit-jaar-tijdens-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 1-8-2019

Stöppelhaene maakt line-up compleet met Overijsselse artiesten

Sallands Oogstfeest Stöppelhaene heeft haar line-up compleet gemaakt door een aantal Overijsselse artiesten aan het programma toe te voegen.

Op de openingsavond van het feest, traditiegetrouw de cabaretavond, treden Thijs Kemperink en Nathalie Baartman op. Voor de muziek zorgt Koorbazen, een vijftigkoppig mannenkoor uit Zwolle.

Miss Montreal sluit af

Ook heeft de organisatie van Stöppelhaene de afsluitende act bekendgemaakt: Miss Montreal sluit op zondagmiddag het feest af. Dat deed ze de afgelopen jaren al vaker.

Eerder kon het Sallands Oogstfeest al bekendmaken dat Glennis Grace, Kraantje Pappie, Bløf, Paul Elstak, Within Temptation, Ronnie Ruysdael en Jannes optreden.

Stöppelhaene wordt dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september gehouden.

www.rtvoost.nl/nieuws/316457/Stoppelhaene-maakt-line-up-compleet-met-Overijsselse-artiesten

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Weidevogelbeschermer Marcel Strijtveen is Sallandse Boer

Marcel Strijtveen (52 jaar) uit Lierderholthuis is tijdens Stöppelhaene de Sallandse Boer. Hij werd vandaag tijdens de traditionele Roggemaaiersdag in Raalte gepresenteerd als het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene en als het gezicht van de hedendaagse agrarische sector.

Strijtveen heeft een melkveebedrijf in het Lierderbroek, een oude polder en goed weidevogelgebied. Hij heeft een passie voor weidevogels en op zijn bedrijf is een deel van de grond ingericht voor weidevogels.

Samen met zo’n tien andere melkveehouders, die ook natuur-inclusief werken, produceren ze melk voor het zuivelmerk Weideweelde. De consument draagt een paar cent per pak bij voor de weidevogels. Voor zijn inzet kreeg hij twee jaar geleden de publieksprijs van de Gouden Grutto uitgereikt door de Vogelbescherming Nederland.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/315959/Weidevogelbeschermer-Marcel-Strijtveen-is-Sallandse-Boer

Bron: RTV Oost / 20-7-2019


Roggemaaiersdag / 20-7-2019

Binnenkort meer foto's en video's van de Stöppelhaene in Raalte