900 Jaar Raalte

900 Jaar Raalte Info

900 jaar Raalte was een jubileumviering ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte in Nederland. Dit evenement vond plaats in 2023, toen Raalte zijn negenhonderdste verjaardag vierde sinds de eerste vermelding in historische documenten.

Tijdens 900 jaar Raalte werden verschillende festiviteiten, culturele evenementen, tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd om de rijke geschiedenis en het erfgoed van het dorp te vieren. Het was een gelegenheid voor de lokale gemeenschap en bezoekers om samen te komen en de bijzondere mijlpaal van de stad te vieren.

Viering 900 jaar Raalte: “Motto ‘voor en door Raaltenaren’ absoluut gelukt”

Van sport en een buitenbioscoop, tot liveoptredens en exposities: er was voor elk wat wils tijdens de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte. Helaas is er na een jaar vol succesvolle festiviteiten toch echt een einde aan gekomen. Jaap Starkenburg, voorzitter van de regiegroep, kijkt terug op een geslaagd jaar en is hoopvol voor de toekomst.

“We hebben vorige week met de hele groep geëvalueerd over het programma en iedereen is zeer tevreden”, begint Jaap uit te leggen. Toch was het in het begin best lastig om er een structuur in te krijgen: “Maar als je eenmaal een structuur hebt en verschillende mensen die de ideeën oppakken, begint het al veel meer te lopen. Je kunt wel van alles willen, maar het moet uiteindelijk wel allemaal georganiseerd worden.”

Lees verder: www.salland1.nl/viering-900-jaar-raalte-motto-voor-en-door-raaltenaren-absoluut-gelukt

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 29-11-2023

Lampionnenoptocht Raalte 17-11-2023

Een donkere avond in november. Vroeg op de avond verzamelen vele kinderen zich met hun ouders. Een beetje spannend. Maar vooral gezellig.

In 2023 vierden we het 900 jarig bestaan van Raalte. Kinderen willen we ook betrekken bij de afsluiting van dit historische jaar. Op vrijdag 17 november is er een lampionnenoptocht door het centrum van Raalte.

Tekst: 900 jaar Raalte
Video: VTV Sallandia

Tijdcapsule Raalte Begraven 17-11-2023

Bron: VTV Sallandia

Festiviteiten rondom Raalte 900 komen knallend ten einde

Na een jaar vol festiviteiten en evenementen ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte, is het tijd voor de afsluiting van dit bijzondere jaar. De inwoners van Raalte kunnen zich verheugen op een bijzondere afsluiting van het jubileumjaar. Vrijdagavond 17 november is er een lampionnenoptocht, waarna er een tijdscapsule wordt begraven op de Grote Markt. Vervolgens is er in de Plaskerk een bijeenkomst, en zijn er in diverse Raalte kroegen feestelijkheden.

Lees verder: www.salland1.nl/festiviteiten-rondom-raalte-900-komen-knallend-ten-einde

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 9-11-2023

Kunstwerk ter ere van 900-jarig bestaan Raalte aan de Molenhof

RAALTE - Aan de Molenhof, bij de parkeerplaats bij de Albert Heijn en de Dirk in Raalte, is vorige week vrijdag een nieuw kunstwerk geplaatst. Het gaat om een tekening van Martin Geuzendam ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte. De Rotary Raalte geeft het werk ook uit als legpuzzel en kleurplaat.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/08/kunstwerk-ter-ere-van-900-jarig-bestaan-raalte-aan-de-molenhof

Bron: Salland Centraal / 1-8-2023

Historische processie Kruisverheffing naar Plaskerk 16-7-2023

Historische processie Kruisverheffing naar Plaskerk

Op zondag 16 juli om 11 uur gaat deze historische processie (optocht) van de Kruisverheffing naar de Plaskerk. Een mooi moment om een aloud gebruik te beleven. Die kans krijg je niet snel meer!

Geel-witte vlaggen, het relikwie van de Kruisverheffing en muzikale omlijsting van St. Cecilia.

Bron: VTV Sallandia / 16-7-2023

Bron Tekst: 900 jaar Raalte

Schouwspel: Historische rechtspraak 15-7-2023

Rechtspraak in Raelt

Als je nu iets doet wat niet door de beugel kan, dan moet je naar de rechtbank in Zwolle. Vroeger kon dit nog gewoon in Raelt. En zoals je de plaatsnaam anders schrijft, zo zit er ook verschil in de rechtspraak.

Benieuwd hoe dat ging? Op zaterdag 15 juli wordt er op de grote markt recht gesproken door de Schout. Een echt spektakel voor jong en oud, waar bekende en onbekende Raaltenaren aan mee doen. Het voert je mee naar oude tijden. Je bent daarna vast blij dat het nu anders gaat…

Bron: VTV Sallandia

Bron Tekst: 900 jaar Raalte

Onthulling bord: Ridders van Ramelo 14-07-2023

Onthulling bord: Ridders van Ramelo

Wist je dat Raalte ooit een heus kasteel had? De ridders van Ramelo hadden er hun residentie en bestuurden zo de landerijen om ons dorp. Je bent vast niet de enige die dit nog niet wist. Geen schande dus, maar we gaan er wel wat aan doen! In ons feestjaar graven we de resten van dit kasteel letterlijk op.

Op vrijdag 14 juli om 15:00 uur onthullen we een bord waar je goed op kunt zien hoe het kasteel eruit zag. Dat doen we bij de Plaskerk. Later verplaatsen we dit bord naar de opgraving aan de Haansweg.

Bron: VTV Sallandia / 14-7-2023

Bron Tekst: 900 jaar Raalte

Expositie: Vermeer komt naar Raalte 14-7-2023

Expositie: Vermeer komt naar Raalte

Klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg heeft een nieuw mozaïek project afgerond. Van 17.500 miniklompjes maakt hij het Melkmeisje van Vermeer.

Het werk was te zien tijdens het van Raelt tot Raalte weekend van 14 t/m 16 juli 2023 in de Plaskerk

Bron: VTV Sallandia / 14-7-2023

Bron Tekst: 900 jaar Raalte

onthulling melkmeisje in klompjes

Klompenmaker Dijkman in Luttenberg beeldde het bekende Melkmeisje van Vermeer uit in miniatuur klompjes. Het "schilderij" werd geëxposeerd in de Raalter Plaskerk

Youtube: www.youtube.com/watch?v=wKidssfNG9o

Bron: Salland1 / 19-7-2023

Expositie: Historische religieuze kleding op de catwalk 14-7-2023

Raalter geestelijkheid in beeld. 900 jaar geestelijke kleding op de catwalk

Catwalk in de Plaskerk met oude historische geestelijke kleding.

Gedurende het hele weekend is in de Plaskerk van alles te zien en te doen. Gewoon even een bezoekje brengen dus! Onder andere tref je dan een catwalk. Steeds wisselende religieuze tenues van de kerken uit Raalte geven je een beeld van hoe de voorgangers de kerkgangers toespraken. Soms zijn deze wel heel erg oud! Een unieke kans om deze collectie te kunnen bekijken.

Bron: VTV Sallandia / 14-7-2023

Bron Tekst: 900 jaar Raalte

Raalte Royaal Weekend compilatie

Youtube: www.youtube.com/watch?v=t24FC-0gsD4

Bron: www.900jaarraalte.nl

Raalte Royaal Weekend; waarom je dit niet wil missen!

Het kan geen Raaltenaar meer ontgaan zijn, we zijn jarig! En om dit te vieren worden er het hele jaar activiteiten georganiseerd door en voor Raaltenaren. De organisatie is druk bezig met het eerste weekend: Raalte Royaal van 27 t/m 30 april. ‘Dit weekend staat in het teken van verbinding en sport’, aldus Esther Vastenavond, lid van de regiegroep 900 jaar Raalte.

Raalte 900 jaar vieren we met drie themaweekenden. Naast Raalte Royaal, vieren we Raelt tot Raalte in het weekend van 14-15-16 juli. Onze historie wordt op verschillende manieren getoond. Het slotweekend is Raalte op de Plank’n, 20-21-22 oktober. In dat weekend staan creativiteit en talent centraal. Naast de drie weekenden, hebben we het hele jaar activiteiten gericht op Raalte Actief. Iedereen in beweging, waarvoor we iedere maand een sport centraal stellen. En zijn er activiteiten in het kader van Raalte Groen: duurzaam de toekomst in. Op naar onze 1000e verjaardag!

Lees verder: www.salland1.nl/raalte-royaal-weekend-waarom-je-dit-niet-wil-missen

Bron: Salland1 / 20-3-2023

BEVRIJDINGSLOOP IN RAALTE

Van 26 t/m 30 april wordt door lopers van AV Salland in een estafetteloop van 820 km van Arromanches in Normandië naar Raalte gelopen. 

Opening 900 jaar Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=zQMC9eXzVTU

Bron: 900 jaar Raalte

900 jaar Raalte Uitnodiging

Toen en nu Hans Groen

Youtube: www.youtube.com/watch?v=3CPcAOMue1s

Bron: Salland1 / 18-1-2023

900e Verjaardag in 2023

Het dorp Raalte bestaat 900 jaar in 2023. Dat vieren we graag samen met jou. Doe mee en organiseer iets dat bij jou, je buurt, hobby, club, bedrijf, organisatie of vriendengroep past. Een wedstrijd, expositie, open dag, buurtfeestje… Het kan van alles zijn. Wij hebben alvast 3 thema’s opgesteld, verbind jouw idee ermee. Zo wordt het één grote verjaardag!

Wij maken een jaarkalender voor het hele dorp. Zorg dat je er op staat!

Bron: www.900jaarraalte.nl

 

Meld je activiteit aan op: www.900jaarraalte.nl/programma

Viering 900 jaar Raalte van start in de Plaskerk

RAALTE - De festiviteiten omtrent de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte gaan op vrijdag 3 februari officieel van start. Dat gebeurt met een feestelijke avond in de Plaskerk. Na een woordje van Jaap Starkenburg, de voorzitter van de Regiegroep die het programma coördineert, verzorgt burgemeester Martijn Dadema de officiële openingshandeling.

www.sallandcentraal.nl/2023/01/viering-900-jaar-raalte-van-start-in-de-plaskerk

Bron: Salland Centraal / 14-1-2023