VTV Sallandia UPDATE

Handbalsters Kwiek Raalte: van groot feest in februari naar totale stilte in oktober

De handbaldames van Kwiek Raalte hebben nog weinig kunnen genieten van hun promotie naar de eredivisie. In februari barstte een groot feest los in de sporthal in Raalte, omdat ze na 21 zeges op rij promoveerden naar de hoogste handbaldivisie in Nederland. Maar door de coronacrisis en de strenge maatregelen hebben ze tot nu toe slechts twee wedstrijden op het hoogste niveau mogen spelen. "Mijn handbalhart zegt dat je wilt blijven spelen, maar handballen is nu niet verstandig", zegt Kwiek-speelster Anouk van Rijssen.

Behalve in het betaald voetbal liggen alle sporten voor volwassenen de komende weken stil. De handbalsters van Kwiek trainen normaal gesproken vijf dagen in de week. "Op maandag en woensdag krachttrainingen in de sportschool. Op dinsdag, donderdag en vrijdag hebben we een zaaltraining van twee uur en op zaterdag een wedstrijd", vertelt Van Rijssen. Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1321700/Handbalsters-Kwiek-Raalte-van-groot-feest-in-februari-naar-totale-stilte-in-oktober

Bron: RTV Oost / 18-10-2020

Eredivisie handbalster boos: net gepromoveerd, nu alweer thuis

Voor de handbalsters van Kwiek is het een behoorlijke deceptie: een paar maanden geleden promoveerden ze naar de eredivisie en nu zitten ze allemaal thuis. Ze vallen namelijk officieel onder de amateursport en die mogen niet trainen in teamverband.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=gRgFRjeRF0Y

Bron: RTV Oost / 18-10-2020

25 jaar na het Busje: het kutnummer dat nr. 1 werd

Exact 25 jaar geleden is Nederland in de ban van een Sallands busje. Luttenbergers Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren staan al enkele weken bovenaan in de hitlijsten met hun culthit Busje Komt Zo en zitten op het hoogtepunt van hun roem. Tot het nuchtere duo het nummer ten gehore brengt op de middenstip van het Olympisch Stadion. "Uitgefloten door veertig duizend man. Het liefst wil je dan even van de wereld verdwijnen."

Youtube: www.youtube.com/watch?v=BuTQrIJI8C4

Bron: RTV Oost / 18-10-2020

Nieuwe testlocatie van GGD aan de Zompstraat in Raalte

RAALTE - GGD IJsselland opent eind oktober een nieuwe testlocatie. In Raalte worden vanaf eind oktober aan de Zompstraat 27 coronatests afgenomen. Het is daarmee een van de zeven vaste testlocaties in de regio IJsselland.

De opening van de nieuwe testlocatie maakt deel uit van de landelijke opschaling. De locaties zijn in overleg met de gemeenten gekozen. Ze bieden de ruimte om veilig te kunnen testen en er zijn voldoende parkeerplaatsen. “Deze dagen zijn we met collega’s van Veiligheidsregio IJsselland druk bezig de testlocaties in te richten voor het testen. We hopen de testlocaties eind oktober te kunnen openen”, zegt Esther Dijkerman, coördinator bemonsteringen van de GGD.

www.sallandcentraal.nl/2020/10/nieuwe-testlocatie-van-ggd-aan-de-zompstraat-in-raalte

Bron: Salland Centraal

Ton Strien op de lijn 11

Het aantal coronabesmettingen loopt op, ook in Olst-Wijhe. Burgemeester Ton Strien komt daarom weer bij jou op de lijn.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=mzr0YzX20Ng
Website: www.olst-wijhe.nl
Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 9-10-2020

25 jaar na het Busje: met een 'kutnummer' naar het Olympisch Stadion

Exact 25 jaar geleden is Nederland in de ban van een Sallands busje. Luttenbergers Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren staan al enkele weken bovenaan in de hitlijsten met hun culthit Het Busje Komt Zo en zitten op het hoogtepunt van hun roem. Tot het nuchtere Duo Höllenboer het nummer ten gehore brengt op de middenstip van het Olympisch Stadion. "Uitgefloten door veertig duizend man. Het liefst wil je dan even van de wereld verdwijnen."

Het is 18 oktober 1995 als het Zwitserse Grasshoppers naar Amsterdam komt voor een Champions League-wedstrijd tegen de Amsterdamse titelverdediger. Het Ajax van Litmanen, Overmars, Davids en de De Boertjes leidt met 1-0 als in het Olympisch Stadion voor het rustsignaal wordt geblazen (doelpunt Patrick Kluivert). Veertig duizend toeschouwers zien vervolgens twee Luttenbergers naar de middenstip wandelen om hun nummer 1-hit te zingen.

Toevalstreffer

Die nummer 1-hit is bij toeval ontstaan, herinnert gitarist Bas van den Toren zich: "Een enorme toevalstreffer. Het is natuurlijk een enorm kutnummer, zo plat als een dubbeltje. We hebben zoveel mooiere dingen gemaakt. Dus hoe dat nummer ooit een hit is geworden is mij een raadsel."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1321475/25-jaar-na-het-Busje-met-een-kutnummer-naar-het-Olympisch-Stadion

Bron: RTV Oost / 18-10-2020

Bestuurder gloednieuwe auto gewond geraakt bij verkeersongeluk op N348 in Wesepe

Bij een aanrijding tussen twee auto's in Wesepe is een bestuurder gewond geraakt. De gewonde is de bestuurder van een gloednieuwe auto die eergisteren op kenteken is gezet. De gewonde is naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Heetenerdijk met de Raalterweg-N348. Beide auto's raakten zo zwaar beschadigd dat ze weggesleept moesten worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1321914/Bestuurder-gloednieuwe-auto-gewond-geraakt-bij-verkeersongeluk-op-N348-in-Wesepe

Bron: RTV Oost / 18-10-2020

Wesepe heeft er een icoon bij met 'historische' molen

Hij is er jaren druk mee: de bouw van een molen aan de rand van Wesepe. Vandaag werd de romp van de nieuwe, maar toch historische molen geplaatst. "Ik ben er heel erg trots op", zegt initiatiefnemer Henry Franken.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, de dag voor de bevrijding van Wesepe, werd de molen op last van de bezetter in brand gestoken. De latere man van Riet Dieperink (89) kreeg de taak om dat te doen. "Hij was halverwege de molen toen hij besloot om het niet te doen. Hij kon het niet. Toen hij beneden kwam stonden de Duitsers met hun geweren klaar. Het was de molen of mijn man. Toen besloot mijn zwager het te doen."

'Icoon voor Wesepe'

Het was het einde van de molen, die later nooit meer herbouwd is. Nu, 75 jaar later, is 'ie bijna af. In 2012 ontstond het idee bij Franken. "Ik vind het mooi om historische en authentieke gebouwen terug te plaatsen in het landschap en dat ook mooi achter te laten. Daarnaast leeft het al een tijd in Wesepe, om dit icoon terug te laten plaatsen. Het dorp heeft veel verdriet gehad dat de molen destijds in de brand is gestoken. Een dag voor de bevrijding, moet je nagaan..."

Ook bij Dieperink leeft het gevoel voor de molen. "Ik vind het prachtig dat deze molen herbouwd wordt. Het is een icoon voor Wesepe en een onderdeel van mijn familie. Ik ben heel erg blij dat ik dit nog mag meemaken."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1320225/Wesepe-heeft-er-een-icoon-bij-met-historische-molen

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 16-10-2020

Expeditie Oost: De laatste etappe van de Sallandse Wandelvierdaagse

De allerlaatste stempels... Pim sloot vandaag met Wandelgroep Zoetermeer de Sallandse Wandelvierdaagse af. Na ruim 100 kilometer wandelen door het prachtige Sallandse landschap werd dan toch echt de klus geklaard. Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de laatste etappe: de Dag van Heeten.

Video: www.rtvoost.nl/nieuws/1321585/Expeditie-Oost-De-laatste-etappe-van-de-Sallandse-Wandelvierdaagse

Bron: RTV Oost / 16-10-2020

Oud-Heinoër Peter P. vrijgesproken van zeilbootmoord in Colombia

Voormalig inwoner van Heino Peter P. is vrijgesproken van de zeilbootmoord in Colombia. De rechtbank denkt dat hij niet degene is die in september 2015 zijn vrouw ombracht op een zeilboot voor de kust van Colombia. Voormalig dierenarts P. zegt dat zijn vrouw vermoord is door piraten en de rechter gelooft dat verhaal.

Peter P. en zijn vrouw Durdana gingen in 2012 met hun zeilboot de Lazy Duck op wereldreis. Drie jaar later ging het helemaal mis voor de kust van Colombia. Volgens het verhaal van de voormalig dierenarts enterden meerdere gemaskerde mannen hun boot in een baai bij het eiland Isla Grande.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1321271/Oud-Heinoer-Peter-P-vrijgesproken-van-zeilbootmoord-in-Colombia

Bron: RTV Oost / 16-10-2020

Blijvende herinnering aan jonggestorven Belle van Ittersum op landgoed in Heino

Ze werd maar 25 jaar oud, maar toch heeft Margaretha Isabella van Ittersum (1783-1809) een blijvende herinnering aan haar leven, dat zich voor een groot deel op landgoed Het Reelaer tussen Heino en Raalte afspeelde. Vlakbij Het Nijenhuis staat sinds deze week Het Bankje van Belle. Zitten en mijmeren met de jonge freule in het achterhoofd.
Initiatiefneemster voor het Bankje van Belle is de Groningse historica Greddy Huisman (86), die de in het Frans geschreven dagboeken die Bella tot aan haar dood bijhield vertaalde en er één boek van maakte: 'Zie hier mijn karakter'.

Het verscheen medio vorig jaar. Huisman was er zes jaar mee bezig. Uitvoerig vertelt Belle van Ittersum over de onrustige jaren van de Bataafse revolutie, zodat de lezer door de ogen van een kind kijkt naar de worsteling van haar eens zo machtige prinsgezinde familie.

Huisman: "Ik lag op een nacht in bed en dacht: ik wil een blijvende herinnering realiseren voor Belle." De familie Van Ittersum en Ridderschap van Overijssel betaalden het Bankje van Belle. "Het staat gek genoeg niet op landgoed Het Reelaer, wat nog altijd bestaat. De plek waar het nu staat, even verderop, is nog altijd in het bezit van de familie Van Ittersum. Het Reelaer niet", legt Huisman uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1320561/Blijvende-herinnering-aan-jonggestorven-Belle-van-Ittersum-op-landgoed-in-Heino

Bron: RTV Oost / 16-10-2020

Expeditie Oost: Etappe 3 van de ASW4D

Op het programma stond de Dag van Luttenberg. Een heuse 'bergetappe' die zo'n 22,7 kilometers telde. Pim mocht op stap met het vrolijke duo 'de Zussies' uit Deventer. Het stel is gek van eenden, en dat is ook overal aan te zien. Bekijk hieronder hoe ze tot stempel vier en vijf van de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse kwamen.

Video: www.rtvoost.nl/nieuws/1321166/Expeditie-Oost-Etappe-3-van-de-ASW4D

Bron: RTV Oost / 15-10-2020

Expeditie Oost: Etappe 2 van de ASW4D

En dat was stempel drie en vier! Loodzware kilometers waren het door het prachtige buitengebied van Heino. Vandaag kwam Pim verhalenverteller en schrijfster Karin de Graaff tegen. Elke wandeling heeft zijn eigen verhaal... zo ook deze!

Video: www.rtvoost.nl/nieuws/1320315/Expeditie-Oost-Etappe-1-van-de-ASW4D

Bron: RTV Oost / 14-10-2020

Discotheken incasseren tweede klap: 'Alternatief is faillissement'

De horeca kreeg gisteren opnieuw een enorme dreun te verwerken: de komende vier weken moeten alle restaurants en cafés in Nederland dicht. Extra pijnlijk voor discotheken en nachtclubs die juist in coronatijd alternatieven bedenken om geld in het laatje te brengen, zoals een restaurant of buitenterras. Toch wordt er wisselend gereageerd.

Zo is de 25-jarige eigenaar van De Leeren Lampe in Raalte, Timo Roescher, nog steeds positief. "We hebben geen keus. De gezondheid staat voorop en we moeten het met de maatregelen doen. Natuurlijk is het vervelend, maar we hebben voor de crisis goed gedraaid en hebben een buffer."

De afgelopen maanden bedacht de eigenaar van de grote horecagelegenheid in Raalte al meerdere alternatieven. "Van een nieuw zitgedeelte in de feestzalen tot een buitenstrand om drankjes te nuttigen. Nu gaan we ons maar weer richten op het thuisbezorgen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1320066/Discotheken-incasseren-tweede-klap-Alternatief-is-faillissement

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / Lotte Kreuwel / 14-10-2020

Raalte viert Vrijheid heft zich na planten vrijheidsboom op

Situatie rondom corona te onzeker; Hans Groen werkt aan eigen bevrijdingsconcert

RAALTE - Stichting Raalte viert Vrijheid stopt er mee. De allerlaatste activiteit is het planten van een speciale ‘Vrijheidsboom’ in park de Drostenkamp in het najaar. De vele geplande activiteiten die dit voorjaar stonden gepland, moesten zoals bekend door corona afgelast worden. Hans Groen, verantwoordelijk voor de organisatie van het afgelaste openluchtconcert op 5 mei bij de Kruisverheffing gaat op eigen kracht verder. Hij wil op 5 mei volgend jaar onder de werknaam ’75 plus 1’ een aangepast concert organiseren in het Hoftheater.

De keuze om de stichting op te heffen, was moeilijk, zo laat het bestuur in een toelichting weten. “Als organisatie hebben wij onze best gedaan en meermaals gekeken naar mogelijke alternatieven wat betreft andere datums en vormen van uitvoering. Die werden steeds achterhaald door nieuwe ontwikkelingen en de daaraan verbonden voorwaarden, regels, veranderingen of aanpassingen en verplichtingen. Het was hollen en dan weer stilstaan, stoppen en dan weer opstarten met steeds de onzekerheid van niet weten hoe het een en ander zich ontwikkelt. In de vorm en opzet zoals oorspronkelijk bedacht, was het onhaalbaar om onze plannen te kunnen uitvoeren. Corona is er nog en er is geen zicht op verbetering.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/10/raalte-viert-vrijheid-heft-zich-na-planten-vrijheidsboom-op

Bron: Salland Centraal / 14-10-2020

KC De Korenbloem Raalte / Complete bouw impressie / 2019 / 2020

Impessie met beelden van de bouw van KindCentrum De Korenbloem in Raalte. Op de locatie van het oude schoolgebouw KBS De Korenbloem is KC De Korenbloem gebouwd. Locatie: Jan van Arkelstraat Raalte

29 januari 2019 t/m 4 oktober 2020

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

VTV SALLANDIA WEBSITES