NIEUWS NIEUWBOUW RAALTE 2020

Herinrichting Almelosestraat Raalte / 28-5-2020 t/m 20-9-2020

De reconstructie van de Almelosestraat in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=013jUOKE1kk

Bron: VTV Sallandia / 31-12-2020

Groot onderhoud woningen Westdorp Raalte / 2020

Locatie: Verheijdenstraat / Göbelstraat / Raalte

Datum: februari t/m mei 2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=2v827oyT7Qs

Video: VTV Sallandia / 27-12-2020

Bruggehoofd Raalte / Mortelschroefpalen boren / 2020

Mortelschroefpalen boren

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Rg0aieukAkg

Bron: VTV Sallandia / Video: Joop Haarsman

Westdorp voorlopig niet van het gas af

RAALTE - De Raalter wijk Westdorp gaat voorlopig niet van het gas af. Dat is de conclusie na een haalbaarheidsonderzoek door de gemeente. Het alternatief dat nu het meest geschikt lijkt voor de wijk is een volledig elektrische oplossing (denk aan een waterpomp). De hoge investeringskosten voor volledig elektrisch koken en verwarmen, wethouder Frank Niens noemt in die context een bedrag van minimaal 20.000 euro per woning, maken dat de gemeente heeft besloten de wijk voorlopig niet aardgasvrij te maken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/westdorp-voorlopig-niet-van-het-gas-af

Website: www.raalte.nl/westdorp
Bron: Salland Centraal / 23-12-2020

Bruggehoofd Raalte Betonstorten / 11-12-2020 / 18-12-2020

Nieuwbouw Bruggehoofd in Raalte Betonstorten van de fundering Datum: 11 en 18 december 2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=ahRdJnpVHeM

Video: VTV Sallandia / 20-12-2020

Watertoren in Raalte in beeld als werkervaringsplek

RAALTE - De Watertoren in Raalte moet zo meteen straks een plek worden waar jongeren (16 tot 27 jaar) met een afstand tot de samenleving en/of de arbeidsmarkt leer- en werkervaring op kunnen doen. Centraal daarbij staan ontmoeting en creativiteit tussen deze jongvolwassenen, buurtbewoners, het onderwijs en bedrijfsleven. Ook een restaurant maakt onderdeel uit van de plannen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/watertoren-in-raalte-in-beeld-als-werkervaringsplek

Bron: Salland Centraal / 18-12-2020

College akkoord met bouw twee extra woningen aan Stationsweg

HEINO - Het Raalter college van B&W is akkoord met de bouw van twee extra vrijstaande woningen op het terrein aan de Stationsweg 11a in Heino. Daar staat al één vrijstaande woning. De locatie kwam in beeld na een onderzoek van de gemeente naar mogelijke inbreidingslocaties in Heino. Het college is akkoord met de benodigde herziening van het onderliggende bestemmingsplan. De plannen liggen inmiddels ter inzage. De bouw van de twee extra woningen is een initiatief van de eigenaar van de locatie. Er is contact geweest met de buren, waarbij aandachts- en zorgpunten in kaart zijn gebracht. Volgens de gemeente Raalte hebben de buren op voorhand geen bezwaren tegen de plannen.

www.sallandcentraal.nl/2020/12/college-akkoord-met-bouw-twee-extra-woningen-aan-stationsweg

Bron: Salland Centraal

Bruggehoofd Raalte Nieuwbouw / 18-12-2020

Bron: VTV Sallandia / 18-12-2020

Bruggehoofd Raalte Nieuwbouw / 11-12-2020

Bron: VTV Sallandia / 12-12-2020

Nieuwe woningbouwlocatie Heino: locatie Molenweg

In Heino is behoefte aan woningbouw. Samen met het dorp is bepaald waar deze woningen komen. Uit dertien kansrijke woningbouwlocaties bleek locatie Molenweg de meeste geschikte. Hier is ruimte voor circa 100 woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen. Het stedenbouwkundig conceptplan is inmiddels gereed en wordt gezien de huidige situatie via een video aan het dorp gepresenteerd.

Lees verder: www.raalte.nl/woningbouw-heino
Youtube: https://youtu.be/X4STXy_3Gco
Bron: Gemeente Raalte

Online presentatie over inrichting nieuwbouwlocatie Heino

RAALTE - Het stedenbouwkundig conceptplan voor de nieuwbouwplannen aan de Molenweg in Heino is gereed. Het is de bedoeling dat daar circa honderd woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen verrijzen. Geïnteresseerden kunnen het plan en de bijhorende toelichting bekijken op www.raalte.nl/woningbouw-heino. Reageren is mogelijk tot en met donderdag 31 december.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/online-presentatie-over-inrichting-nieuwbo7uwlocatie-heino-2

Website: www.raalte.nl/woningbouw-heino
Bron: Salland Centraal / 9-12-2020

Online presentatie over inrichting nieuwbouwlocatie Heino

HEINO - In Heino is behoefte aan woningbouw. Samen met het dorp is bepaald waar deze woningen komen: aan de Molenweg. Hier is ruimte voor circa 100 woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen. Het stedenbouwkundig conceptplan is inmiddels gereed en wordt gezien de huidige situatie via een video aan het dorp gepresenteerd. Geïnteresseerden kunnen het conceptplan en de bijhorende toelichting bekijken op www.raalte.nl/woningbouw-heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/online-presentatie-over-inrichting-nieuwbouwlocatie-heino

Bron: Salland Centraal / 6-12-2020

Sprengenberg krijgt extra tijd voor woningbouwplannen Heino

RAALTE - Sprengenberg Vastgoed heeft een jaar uitstel gekregen voor de plannen om twaalf woningen te ontwikkelen in Heino. In 2017 zei de gemeente toe medewerking te verlenen aan de bouw ervan; dit ter compensatie van de woningen die niet gerealiseerd konden worden op de locatie Dorpsstraat 44-46. Die toezegging loopt eind dit jaar af, maar de vastgoedontwikkelaar heeft nog geen overeenstemming bereikt over een definitieve locatie. Sprengenberg vroeg daarom om een verlenging van de termijn.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/12/sprengenberg-krijgt-extra-tijd-voor-woningbouwplannen-heino

Bron: Salland Centraal / 2-12-2020

De vlaggen hangen niet uit, maar Mariënheem is blij met plannen rondweg

De vlaggen zijn niet massaal gehesen, maar over het algemeen heerst er blijdschap in Mariënheem over plannen voor een rondweg om het dorp.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maakte gisteren bekend dat er 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de aanpak van de N35 tussen Zwolle en Twente. Vijf kruisingen worden ongelijkvloers gemaakt, twee kruisingen worden verbeterd en er komt een rondweg om Mariënheem. De provincie betaalt ook 100 miljoen euro voor de uitvoering.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430769/De-vlaggen-hangen-niet-uit-maar-Marienheem-is-blij-met-plannen-rondweg

Bron: RTV Oost / 27-11-2020

Knelpunten N35 aangepakt, voorlopig geen verdubbeling

Het is zover: de N35 wordt aangepakt. Maar de verdubbeling waar in Overijssel op werd gehoopt, komt er vooralsnog niet. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze 100 miljoen euro steekt in het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid van de weg.

"Met de provincie Overijssel heb ik afgesproken om de N35 aan te pakken", schrijft Van Nieuwenhuizen. Er wordt gestart met een verkenning, "om zo de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op met name het traject tussen Wijthmen en Raalte en rond Mariënheem te verbeteren." In totaal is 200 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak, de helft daarvan komt van de provincie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430580/Knelpunten-N35-aangepakt-voorlopig-geen-verdubbeling

Bron: RTV Oost / Pepijn van den Brink / 27-11-2020

Wethouder Raalte over aanpak N35: 'Cora en Bert hebben een mooi baby'tje gekregen'

"Ik ben lichtelijk emotioneel over wat er nu op tafel ligt. Je zou kunnen zeggen dat Cora en Bert een mooi baby'tje hebben gekregen." Wethouder Wout Wagenmans van Raalte is maar wat blij met de plannen die er liggen voor de aanpak van de N35. Met Cora en Bert doelt hij op minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en gedeputeerde Bert Boerman. De minister stelt, net als de provincie, 100 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van meerdere knelpunten op de N35.

"Het getuigt van bestuurlijke moed dat de minister dit op dit moment allemaal toezegt", vindt Wagenmans. "De kruispunten verdwijnen en Mariënheem krijgt eindelijk een rondweg. De samenwerking tussen alle partijen die erbij betrokken zijn heeft dan toch zijn nut bewezen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1430620/Wethouder-Raalte-over-aanpak-N35-Cora-en-Bert-hebben-een-mooi-baby-tje-gekregen

Bron: RTV Oost / 27-11-2020

Wildkamp Raalte naar De Zegge VII

RAALTE - Technische groothandel Wildkamp in Raalte gaat een nieuw pand bouwen op De Zegge VII. Daartoe heeft het bedrijf een kavel van 3.000 vierkante meter op de hoek van de Hertzstraat en de Ohmstraat gekocht. De planning is om in het voorjaar van 2021 te starten met de bouw.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/11/wildkamp-raalte-naar-de-zegge-vii

Bron: Salland Centraal / 24-11-2020

VVD fracties langs 'karrenspoor' N35 roepen Rijk op om fors te investeren in verkeersader

De leefbaarheid en de lokale economie van de gemeenten aan het karrenspoor N35 tussen Twente en Zwolle staat onder druk en er moet nu echt wat aan worden gedaan. Die boodschap geven de VVD-fracties in de gemeenten aan de N35 gezamenlijk aan verkeersminster Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Morgen praat de minister met de provincie over de mobiliteit op de weg.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1429416/VVD-fracties-langs-karrenspoor-N35-roepen-Rijk-op-om-fors-te-investeren-in-verkeersader

Bron: RTV Oost / 24-11-2020

Bruggehoofd Raalte / Sloop voormalige apotheek / 9-11-2020 t/m 14-11-2020

De voormalige apotheek op de hoek Brugstraat / Deventerstraat in Raalte maakt plaats voor appartementengebouw Bruggehoofd Locatie: Brugstraat / Deventerstraat Raalte Datum: november 2020

Video: VTV Sallandia / 21-11-2020

Vooral positieve reacties op plan kruispunt Bos Raalte

De Raalter politiek reageert vooral positief op het voorstel om kruispunt Bos, het knooppunt bij Raalte waar de N35 en de N348 samenkomen. Niet de gedroomde variant met de N35 in tunnel wordt uitgewerkt, maar de goedkopere variant met een viaduct over de N348.

“Met deze variant kunnen we goed leven”, vertelt Jan Schokker namens Gemeentebelangen Raalte. “Het prijsverschil tussen de varianten is erg groot.”

Het prijsverschil tussen ‘droomvariant met tunnel’ en de variant die nu uitgewerkt wordt, is liefst 15 miljoen euro. “Dat is gewoon te gortig”, oordeelt Guus Temmink namens het CDA. “Een brug te ver.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1427814/Vooral-positieve-reacties-op-plan-kruispunt-Bos-Raalte

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 19-11-2020

Raalte is om: N35 krijgt viaduct over N348, tunnel te duur

De aanpak van Kruispunt Bos bij Raalte is een forse stap dichterbij. Na provincie en Rijkswaterstaat kiest nu ook de gemeente Raalte definitief voor een viaduct over de N348. De gemeente wilde aanvankelijk een ondertunneling, maar die blijkt veel te duur.

Er lagen vijf ontwerpvarianten voor om het knooppunt bij Raalte aan te pakken. De provincie Overijssel en Rijkswaterstaat waren al langer voor een viaduct over de N348. Nu de neuzen dezelfde kant op staan, lijkt na jaren van praten de weg vrij voor uitvoering van de plannen.

Raalte had lange tijd een voorkeur voor het ontwerp met een honderden meters lange tunnelbak voor de N35. Dat stuitte op praktische bezwaren. Zo zou een tunnel verhoogde verkeersonveiligheid bij werkzaamheden met zich mee brengen, en was vaker onderhoud nodig. "Ook bleek het risico op grondwater in de tunnelbak heel reëel", zegt wethouder Wout Wagenmans.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1427552/Raalte-is-om-N35-krijgt-viaduct-over-N348-tunnel-te-duur

Bron: RTV Oost / Pepijn van den Brink / 19-11-2020

Sloop oude bebouwing locatie Bruggehoofd Raalte / nov 2020

Ga voor een uitgebreide foto reportage van de sloopwerkzaamheden naar de Bruggehoofd pagina op Nieuwbouw Raalte.

Gemeente wil woningbouw op plek voormalig schoolgebouw

RAALTE - De gemeente Raalte wil de locatie van het voormalige schoolgebouw aan de Brink 2 in Raalte, dat als gevolg van de nieuwbouw van de Korenbloem is leeg komen te staan, laten herontwikkelen voor woningbouw. Marktpartijen worden uitgenodigd om met ideeën te komen en een bod te doen. Het gebouw wordt op dit moment tijdelijk gebruikt als opvang voor de gebruikers van Strunk. Als de verbouw van de boerderij gereed is, komt het gebouw beschikbaar. De gemeente vindt de locatie, gezien de ligging tegenover de Hartkamp, zeer geschikt voor een woningbouwprogramma met levensloopbestendige woningen (koop en huur), al dan niet in combinatie met zorg.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/11/gemeente-wil-woningbouw-op-plek-voormalig-schoolgebouw

Bron: Salland Centraal / 10-11-2020

Foto: VTV Sallandia

Startschot grootonderhoud 99 woningen de Maten

SallandWonen blijft werken aan goed wonen!

99 Woningen grondig opgeknapt in Raalte in de wijk De Maten
SallandWonen start in november met groot onderhoud aan 99 eengezinswoningen in de wijk De Maten in Raalte. Bij dat groot onderhoud worden de woningen, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd, klaar gemaakt voor een duurzame toekomst.

Proefwoning
Om de buurt te laten zien wat er bij de meeste woningen gaat gebeuren en om de planning van het project goed in beeld te krijgen, zijn er al twee proefwoningen verbouwd. Op de foto ziet u de directeur van Mateboer Bouw, Roel Mateboer en Marijke Kool, directeur van SallandWonen die op 9 november samen het startschot geven voor het project om met  groot onderhoud alle woningen comfortabeler en veiliger te maken en ervoor te zorgen dat alle bewoners gaan besparen op energiekosten.

www.sallandwonen.nl/over-ons/actueel/nieuwsarchief/startschot-grootonderhoud-99-woningen-de-maten

Bron: SallandWonen / 9-11-2020

Hartkamp Raalte Nieuwbouw Woningen / 22-4-2020 t/m 5-9-2020

Nieuwbouw 8 buitengewoonthuiswoningen

Youtube: www.youtube.com/watch?v=7EymiejQ7rI

Bron: VTV Sallandia / 31-10-2020

Raalte verwijdert helft fietspaaltjes

RAALTE - De gemeente Raalte is bezig om zoveel mogelijk fietspaaltjes te verwijderen om de veiligheid op fietsroutes te verbeteren. Op diverse locaties zijn deze fietspaaltjes te vinden. Handig om automobilisten te weren van de fietspaden, maar regelmatig ook de oorzaak van eenzijdige fietsongevallen. De gemeente schat dat ongeveer de helft van de paaltjes blijft behouden. Op deze locaties voorziet Raalte het wegontwerp rondom de paaltjes van een inleidende markering met ribbels (indien daar voldoende ruimte voor is). Ook worden (andere) opvallende rood-witte fietspaaltjes geplaatst. Deze nieuwe fietspaaltjes zijn gemaakt van kunststof in plaats van metaal. Hierdoor neemt de kans op een ernstig ongeval – wanneer een fietser toch in aanraking komt met een fietspaaltje- aanzienlijk af. De werkzaamheden rondom de fietspaaltjes zijn eind oktober begonnen.

www.sallandcentraal.nl/2020/10/raalte-verwijdert-helft-fietspaaltjes

Bron: Salland Centraal / 30-10-2020

Zonnepanelen op helft daken Salland Wonen

RAALTE - De helft van de sociale huurwoningen van SallandWonen is inmiddels voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat de huurders van ruim 2500 sociale huurwoningen in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe gebruik maken van zonnestroom.

Zonnepanelen zijn niet meer alleen aantrekkelijk voor mensen met een eigen huis. In 2015 is woningcorporatie SallandWonen daarom een samenwerking aangegaan met Stichting Wocozon. Het doel was om minimaal 50 procent van de sociale huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Die mijlpaal werd in september dit jaar bereikt. Daarmee is woningcorporatie SallandWonen koploper in Nederland.

www.sallandcentraal.nl/2020/10/zonnepanelen-op-helft-daken-salland-wonen

Website: www.sallandwonen.nl
Bron: Salland Centraal

KC De Korenbloem Raalte / Complete bouw impressie / 2019 / 2020

Impessie met beelden van de bouw van KindCentrum De Korenbloem in Raalte. Op de locatie van het oude schoolgebouw KBS De Korenbloem is KC De Korenbloem gebouwd. Locatie: Jan van Arkelstraat Raalte

29 januari 2019 t/m 4 oktober 2020

KC De Korenbloem Raalte / Complete bouw impressie / 2019 / 2020

Foto: VTV Sallandia

Bouw kapel op Heemkerkhof verloopt voorspoedig

RAALTE/MARIËNHEEM - De bouw van de herdenkingskapel op het oude Heemkerkhof aan de Assendorperweg tussen Raalte en Mariënheem verloopt voorspoedig. De muren staan er al, de pannen liggen op het dak en aan de plek waar het Mariabeeld komt te staan wordt hard gewerkt.

De buitenkant krijgt fraai, ouderwets, voegwerk: snijvoegen in vaktermen. Tijdrovend maar erg mooi, zo weet Jan Leenhouts, een van de initiatiefnemers. “Het gaat echt snel dankzij onze geweldige vrijwilligers, stuk voor stuk gepensioneerde vakmensen uit de bouw uit Raalte en Mariënheem. We hadden van te voren geen speciale tijdsplanning gemaakt, maar het lijkt er nu op dat we in december de kapel al kunnen laten inwijden door een geestelijke.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/bouw-kapel-op-heemkerkhof-verloopt-voorspoedig

Bron: Salland Centraal

De Korenbloem: van pijpenla naar boom

Raalter kindcentrum houdt toch nog kleine openingsceremonie ter ere van nieuw gebouw

RAALTE - Begin dit jaar opende Kindcentrum de Korenbloem in Raalte in stilte de deuren van het nieuwe pand. Een uitgebreide openingsceremonie zou later volgen, althans dat was de bedoeling. En toen: corona. Omdat het te lang duurt, kiest het kindcentrum (basisschool, kinderdagopvang en BSO) er nu voor om niet langer te wachten.

Maandagochtend 5 oktober om 8.30 uur staat er een kleine ceremonie gepland. Voor de kinderen, omwonenden en genodigden. Wat minder uitgebreid dan eigenlijk de bedoeling was en buiten. “We berusten erin”, stellen directeur Harry Marissink en adjunct-directeur Rian Wolfs. “Het is jammer, maar we kunnen er niks aan doen.”

Het allerbelangrijkste: ze zijn dik tevreden over het nieuwe gebouw. “Natuurlijk waren er in het begin kleine kinderziektes van technische aard. Maar deze week hadden we het er nog met elkaar over: we hebben geen dingen gezien waar we spijt van hebben.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/de-korenbloem-van-pijpenla-naar-boom

Website: www.korenbloemraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 26-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Hartkamp Raalte / 5-9-2020

Nieuwbouw woningen Hartkamp Raalte
Bron: VTV Sallandia / 7-9-2020

Huurwoningen van SallandWonen voor breder publiek

RAALTE - SallandWonen heeft voor twee van de acht buitengewoonthuiswoningen op de locatie van de voormalige Hartkampschool de inkomensgrens verhoogd naar 43.574 euro. Dit naar aanleiding van de reacties van de bezoekers van het recente open huis bij de locatie.

“We doen dit om de huurder met een inkomen boven de eerste aftoppingsgrens ook een kans te geven om in Raalte een buitengewoonthuiswoning te kunnen huren”, zo meldt de woningstichting. Met ingang van 11 augustus biedt SallandWonen de acht woningen aan de Dille aan voor de verhuur. De huurprijs is/blijft 619 voor elke woning. SallandWonen bouwt de buitengewoonthuiswoningen ook in Heino. Deze zes woningen worden in september allemaal aangeboden voor de verhuur met een maximum inkomensgrens van 43.574 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/huurwoningen-van-sallandwonen-voor-breder-publiek

Website: www.sallandwonen.nl
Bron: Salland Centraal / 11-8-2020

Plannen inrichting nieuwbouwlocatie Luttenberg online gepresenteerd

RAALTE - Het stedenbouwkundig conceptplan voor de beoogde woningbouwlocatie in Luttenberg (aan de Luttenbergerweg) is inmiddels gereed. De gemeente Raalte kiest er gezien de huidige situatie voor om het plan op digitale wijze aan het dorp te presenteren. Geïnteresseerden kunnen het conceptplan en de bijhorende toelichting bekijken op www.raalte.nl/woningbouw-luttenberg.

Het stedenbouwkundig conceptplan geeft weer hoe de buurt eruit komt te zien. Waar worden de woningen gebouwd? En hoe wordt de openbare ruimte ingericht? Het plan is tot stand gekomen met input van Plaatselijk Belang Luttenberg, direct omwonenden van de nieuwbouwlocatie en vakspecialisten van de gemeente. Via het online reactieformulier kan iedereen tot en met zondag 23 augustus 2020 reageren op het plan.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/plannen-inrichting-nieuwbouwlocatie-luttenberg-online-gepresenteerd

Bron: Salland Centraal

Project nieuw Tijenraan bijna afgerond

Aanleg beachveld gestart; ook herinrichting openbare ruimte nagenoeg gereed

RAALTE - De aanleg van het beachveld op het dak van Tijenraan is in juni van start gegaan. Het doel is om het beachveld eind augustus in gebruik te nemen. Dat staat in een informatienotitie van het Raalter college van B&W aan de raad. De gemeente acht nu dat de nazorgfase van de nieuwbouw van Tijenraan is afgerond. Het college zegt te verwachten ‘zeer dichtbij’ een neutraal financieel resultaat uit te komen; dus met een hooguit geringe overschrijding van het budget, lager dan een half procent. Daarover volgt bij de jaarrekening 2020 meer informatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/project-nieuw-tijenraan-bijna-afgerond

Bron: Salland Centraal/ 15-7-2020

Video: Archief VTV Sallandia

Hoogeboom ontvangt als eerste in Nederland circulair sloopcertificaat

NIEUWLEUSEN/RAALTE - Hoogeboom Raalte heeft vorige week donderdag als eerste bedrijf in Nederland het Verificatiecertificaat Circulair Sloopproject ontvangen. Dit certificaat is een initiatief van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en is bestemd voor sloopbedrijven die werk willen maken van circulair slopen. Het certificaat is een extra borging van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever.

Hoogeboom Raalte kreeg het certificaat voor de sloop van het Agnietencollege in Nieuwleusen eerder dit jaar. 96 procent van de vrijgekomen materialen en grondstoffen kon uiteindelijk worden hergebruikt. Bij circulaire sloop worden materiaalstromen zorgvuldig gescheiden om zo te kunnen worden hergebruikt. Hoogeboom had met de gemeente Dalfsen (opdrachtgever) afspraken gemaakt over de doelstellingen. Na controle door Normec Certification uit Geldermalsen bleek dat het bedrijf deze doelstellingen had bereikt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/hoogeboom-ontvangt-als-eerste-in-nederland-circulair-sloopcertificaat

Website: www.hoogeboom-raalte.nl

Bron: Salland Centraal / 7-7-2020

Almelosestraat Raalte 27-6-2020

Nieuwbouw op de plek van de voormalige Hartkampschool vordert snel

De gemeente Raalte en SallandWonen toveren de locatie van de voormalige Hartkampschool in Raalte om tot een mooie woonbuurt. Met acht sociale huurwoningen en drie kavels voor de bouw van geschakelde koopwoningen. De nieuwbouwlocatie aan de Hartkampweg vordert snel en krijgt inmiddels steeds meer vorm.

Huur en koop

De acht sociale huurwoningen zijn aan de buitenkant zo goed als af. Daar wordt nu gewerkt aan de binnenkant. De drie bouwkavels zijn eerder dit jaar onder grote belangstelling uitgegeven in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent dat de kopers de woningen ontwerpen en bouwen met een eigen gekozen architect en aannemer. Dit doen ze samen met hun medebouwers.

Lees verder: www.salland1.nl/nieuwbouw-op-de-plek-van-de-voormalige-hartkampschool-vordert-snel

Bron: Salland1 / Salland TV / 2-7-2020

Daad bij het woord: minister met Overijssel om tafel over N35

Na een volmondig 'nee' tegen verbreding van de N35, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag een informeel, telefonisch gesprek gehad over de rijksweg met gedeputeerde Bert Boerman. Volgende maand volgt er een persoonlijk gesprek tussen de twee bestuurders in Den Haag.

Twee weken geleden stelde minister Van Nieuwenhuizen nog tegen verdere verbreding van de N35 tussen Nijverdal en Wijthmen te zijn. Die uitspraak kwam haar op forse kritiek te staan van zowel provinciale partijen als kamerfracties. Ook gedeputeerde Boerman, verantwoordelijk voor het 'hoofdpijndossier', reageerde teleurgesteld.

Excuses

Van Nieuwenhuizen maakte na alle kritiek excuses en beloofde met Overijssel in gesprek te gaan over de N35. Gedeputeerde Boerman laat weten dat hij vandaag telefonisch contact heeft gehad met de minister. "Ik heb met de minister onder andere gesproken over een gezamenlijk toekomstbeeld, een traject en een plan van aanpak voor de N35."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332743/Daad-bij-het-woord-minister-met-Overijssel-om-tafel-over-N35

Bron: RTV Oost / 2-7-2020

Teleurstelling en ergernis: provincie wil duurdere 'droomvariant' Knooppunt Raalte niet doorrekenen

De door Raalte gedroomde variant van Knooppunt Raalte is misschien wel verder weg dan ooit. Gisteravond werd tijdens een besloten bijeenkomst van ambtenaren, bestuurders en politici kortweg verteld dat het advies van ambtenaren van de provincie luidt om de kosten van de droomvariant niet door te rekenen. Dat vertellen meerdere betrokken aanwezigen aan RTV Oost.

Slechts het berekenen van de kosten zou al vertraging in de aanpak van het kruispunt opleveren. Bovendien kost het onderzoek veel geld. Verschillende mensen die aanwezig waren bij de bijeenkomst, spreken hun verbazing en ergernis uit.

'Andere variant'

"Ruk", vat een de aanwezigen de bijeenkomst van gisteren samen.

In maart van dit jaar werd bekend welke variant voor de aanpak van Knooppunt Raalte de provincie voor ogen had. De N348 zou verdiept worden en de N35 verhoogd. Meteen nadat die voorkeur bekend werd, roerde de gemeentelijke politiek zich: raadsleden wilden dat een andere variant voorkeur kreeg.

De droomvariant van veel mensen uit Raalte heet in de plannen 'variant 1'. Bij die variant wordt de N35 verlaagd en de N348 verhoogd. Nadeel: dit plan kost vermoedelijk vele miljoenen meer dan de uitwerking die de provincie voor ogen heeft. Het prijsverschil tussen beide varianten is, volgens schattingen, meer dan dertig miljoen euro.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332686/Teleurstelling-en-ergernis-provincie-wil-duurdere-droomvariant-Knooppunt-Raalte-niet-doorrekenen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 1-7-2020

Hartkamp Raalte / 27-6-2020

Nieuwbouw woningen Hartkamp Raalte
Bron: VTV Sallandia / 28-6-2020

Minister maakt excuses en gaat snel met Overijssel in gesprek over N35

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vanmiddag haar excuses gemaakt voor het uitblijven van een gesprek over de N35 met het provinciebestuur van Overijssel.

De Tweede Kamer gaf haar opdracht om dat uiterlijk dit voorjaar te doen, maar het gesprek heeft tot op heden nog niet plaatsgevonden.

"Wat dat betreft: mea culpa dat dat nog niet tot stand is gekomen", zei Van Nieuwenhuizen vanmiddag tegen de Kamercommissie. "Ik weet ook niet zo goed waar dat aan ligt. Ambtelijk is er overigens wel contact geweest."

'Zo snel mogelijk met Overijssel om tafel'

"Ik trek mij uw oproep aan en ga zo snel mogelijk met Overijssel om tafel." Vanmorgen vroegen vier partijen uit de Tweede Kamer de minister om actie te ondernemen voor wat betreft het dossier N35. CDA-Tweede Kamerlid Wytske Postma en PVV'er Roy van Aalst vonden die toezegging nog niet voldoende. Postma wilde dat de minister nog voor het zomerreces met gedeputeerde Bert Boerman om tafel zou gaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332420/Minister-maakt-excuses-en-gaat-snel-met-Overijssel-in-gesprek-over-N35

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 25-6-2020

Dossier N35: Kamerfracties eisen actie van minister

De Kamerfracties van de PVV, CDA, VVD en SGP willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen snel actie onderneemt op het dossier N35.

"Het is ongelooflijk hoe zij Oost-Nederland als een baksteen laat vallen door glashard te beweren dat het aanpakken van de N35 niet nodig is", oordeelde PVV-Kamerlid Roy van Aalst.

"De PVV herinnert de minister eraan dat dit nog steeds de enige N-weg, rijksweg, is die dwars door een dorp rijdt. Dat de slechte rijbaanscheiding levensgevaarlijk is en dat je bij het gebrek aan inhaalstroken geregeld als slakken achter elkaar aan het voortkruipen bent op deze weg. Iedere dag steken hier kleine kinderen over op weg naar school."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332410/Dossier-N35-Kamerfracties-eisen-actie-van-minister

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 25-6-2020

Minister Van Nieuwenhuizen noemt ongevalsrisico op N35 'relatief laag', heeft ze gelijk?

De verbreding van de N35 tussen Zwolle en Twente lijkt nog ver weg. Onlangs liet minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten geen voorstander te zijn van het plan. Ze beweerde onder meer dat het ongevalsrisico op de weg relatief laag is. Heeft ze gelijk?

Tien Overijsselse Statenfracties willen dat de minister alsnog groen licht geeft voor de verbreding van de N35. Ze stelden daarom samen een open brief op. "De opwaardering is keihard nodig", schrijven de partijen.

Maar Van Nieuwenhuizen lijkt er geen trek in te hebben. Onlangs bleek uit onderzoek dat de verkeersintensiteit de laatste tijd weer fors is toegenomen. Maar op de N35 is de reistijd volgens de minister nog steeds 'acceptabel, zowel in de spits als gedurende de rest van de dag.'

Er is volgens Van Nieuwenhuizen dus geen sprake van een groot doorstromingsknelpunt en ook het relatieve ongevalsrisico voor de N35 zou lager liggen dan het landelijke gemiddelde voor niet auto-snelwegen. Maar klopt dat?

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332094/Minister-Van-Nieuwenhuizen-noemt-ongevalsrisico-op-N35-relatief-laag-heeft-ze-gelijk

Bron: RTV Oost / Steve Oosterkamp / 23-6-2020

Woningbouw op locatie Marissink in Nieuw Heeten stap dichterbij

RAALTE - Locatie Marissink wordt de nieuwe woningbouwlocatie van Nieuw Heeten. De locatie werd eerder in de Dorpsvisie Nieuw Heeten 2014 al aangeduid als toekomstige woningbouwlocatie. Het stedenbouwkundig plan biedt ruimte voor circa dertig woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen. In verband met de coronacrisis wordt het plan digitaal aan het dorp gepresenteerd.

Wethouder Wout Wagenmans: “Vorig jaar is samen met Plaatselijk Belang een enquête gehouden om de woningbehoefte in kaart te brengen. Daaruit bleek dat er op deze locatie behoefte is aan woningen voor ouderen en jongeren. Deze waardevolle informatie hebben we meegenomen bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan. Ook hebben we gesprekken gevoerd met direct omwonenden.”

Geïnteresseerden kunnen het conceptplan bekijken op www.raalte.nl/woningbouwlocatie-marissink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/woningbouw-op-locatie-marissink-in-nieuw-heeten-stap-dichterbij

Website: www.raalte.nl/woningbouwlocatie-marissink

Bron: Salland Centraal / 21-6-2020

College akkoord met appartementencomplex op hoek Brugstraat

RAALTE - Het Raalter college van B&W is akkoord met de bouw van acht appartementen op de hoek van de Brugstraat/Deventerstraat in Raalte. Het nieuwe appartementencomplex krijgt een toren van drie bouwlagen en de rest van het gebouw bestaat uit twee lagen. De plannen voor het appartementencomplex zijn omstreden. Diverse omwonenden vrezen voor hun uitzicht.

Op de locatie staat nu een verouderd bedrijfspand met bovenwoning. De rest van het perceel is in gebruik als moestuin. De locatie heeft de bestemming detailhandel en ligt op een prominente plek aan een van de entrees van het centrum van Raalte. De projectontwikkelaar is al enige tijd bezig met de plannen. In eerste instantie, in 2017, was het de bedoeling om er twee grote appartementengebouwen neer te zetten. Vanwege twijfels of dat wel passend was in de omgeving, won de gemeente advies bij Het Oversticht. Dat advies ligt weer ten grondslag aan het huidige plan.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/college-akkoord-met-appartementencomplex-op-hoek-brugstraat

Bron: Salland Centraal

Fotos: VTV Sallandia

Minister tegen verder verbreden N35 tot vierbaansweg

REGIO - De verbreding van de N35 lijkt nog lang geen uitgemaakte zaak. Volgens minister Van Nieuwenhuizen zijn 2×2 rijstroken ‘op voorhand niet de meest doelmatige oplossing’. Zo zou de reistijd meevallen en de weg relatief veilig zijn: “Het relatieve ongevalsrisico ligt lager dan het landelijk gemiddelde.” Dat laat ze weten in antwoorden op Kamervragen over de aanpak van de weg.

Dat meldt RTV Oost.

Gedeputeerde Bert Boerman beklaagde zich onlangs over het uitblijven van reactie van de minister op het voorstel de N35 te verbreden. . “De Kamer riep haar op om in het eerste kwartaal van 2020 afspraken met ons te maken”, zei gedeputeerde Bert Boerman tegen RTV Oost. “We hebben nu nog geen afspraak staan, dat baart zorgen.”

Dat was voor Kamerleden Postma (CDA) en Van der Graaf (ChristenUnie) aanleiding vragen te stellen aan de minister. ‘Op het BO MIRT van dit najaar bespreek ik de uitkomsten en informeer ik over de uitkomst’, laat de minister weten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/minister-tegen-verder-verbreden-n35-tot-vierbaansweg

Bron: Salland Centraal

Fundering nieuwe kapel op Heemkerkhof gestort

Werk in stroomversnelling door combinatie met nieuwe campervoorziening Heemse Weide

RAALTE - De bouw van een kleine kapel op het oude, niet meer gebruikte Heemkerkhof aan de Assendorperweg is afgelopen weken in een stroomversnelling gekomen. De fundering is uitgegraven en het beton wordt deze week gestort. Dat gebeurde door de mensen van Bajo Bouw & IJzerwerken uit Mariënheem. “Het ging in één moeite door. Hier vlakbij zijn we als bedrijf namelijk druk met de aanleg van een nieuwe recreatievoorziening met 24 camperplaatsen en twee boerderijkamers”, zo vertelt Barry Jonkman, eigenaar van het zeventig medewerkers tellende Mariënheemse bedrijf.

 

Naast het kerkhof van de vroegere Heemkerk (afgebrand in 1834, waarna de voorloper van de Kruisverheffing in het dorp Raalte gebouwd werd) bezit Jonkman een woning. Zo kwam hij ook met de initiatiefnemers voor de nieuwe kapel in gesprek: Jan Leenhouts, Hans Gerritsen, Joop Velderman, Gait en Hennie Kruiper (zij mocht de eerste schop in de grond steken), Jos Segbers en Vincent van ’t Erve. “In eerste instantie was er voor deze kapel een wijziging van het bestemmingsplan nodig”, meldt Leenhouts. “Dat is een dure zaak. Ik vond het op zich gek want we willen hier niet gaan wonen of zo. Gelukkig heeft de gemeenteraad begin dit jaar een soort van veegplan vastgesteld met daarin allerlei kleine wijzigingen van het bestemmingsplan. Na een verplichte periode van zes weken wachten, mochten we wel gaan bouwen. We moesten daarvoor eerst een verklaring van geen bezwaar hebben van alle omwonenden en grondeigenaren hier. Zo kwamen we met Barry in gesprek. Die was druk bezig met zijn nieuwe campervoorziening. Hij was meteen enthousiast en wilde voor een heel schappelijk prijsje ook voor ons tussendoor wel aan de slag.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/fundering-nieuwe-kapel-op-heemkerkhof-gestort

Bron: Salland Centraal / 14-6-2020

Raalter college akkoord met gewijzigd plan IJsselgouwe

RAALTE - Het Raalter college van B&W is akkoord met de bouw van twaalf grondgebonden woningen in plan IJsselgouwe in Heeten. Projectontwikkelaar Vazet had eind vorig jaar toestemming gevraagd om er dertig appartementen neer te zetten (en had daarvoor ook al het groene licht gekregen), maar ziet daar door de ontwikkelingen in de markt vanaf en is met een nieuw plan gekomen.

Het nieuwe bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan, maar het college wil daar met een Wabo-projectbesluit van afwijken. Het nieuwe bouwplan omvat zes levensloopbestendige woningen en zes gezinswoningen. Volgens Vazet is er momenteel meer behoefte aan deze soorten woningen, dan aan appartementen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/06/raalter-college-akkoord-met-gewijzigd-plan-ijsselgouwe

Bron: Salland Centraal

Almelosestraat Raalte / 12-6-2020

Nieuwbouw Hartkamp / 4-5-2020 / 26-5-2020

Bron: VTV Sallandia / 7-6-2020

Herinrichting Almelosestraat / 28-5-2020 / 31-5-2020

Bron: VTV Sallandia / 7-6-2020

Drie woon-werkkavels op locatie Timmermanshuis

RAALTE - Het Raalter college van B&W is akkoord met de ontwikkeling van drie woon-werkkavels op de voormalige Timmermanshuislocatie in Nieuw Heeten. Met het plan wordt uitvoering gegeven aan de wens van PB Nieuw Heeten om vestiging van lokale bedrijven mogelijk te maken. De gemeente start nu met de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan.

In 2014 stelde de gemeente samen met het dorp een visie op voor de ruimtelijke ontwikkeling. De locatie Timmermanshuis, de plek waar eerder het gelijknamige dorpshuis stond, werd daarbij aangewezen als zoekgebied voor woningbouw. “Weliswaar is de locatie in eerste instantie niet specifiek aangewezen voor woon-werk kavels, maar gezien de behoefte is het een goede optie deze beschikbare locatie als zodanig in te vullen”, zo stelt de gemeente nu. De locatie heeft een totale oppervlakte van 6.282 m2 en is in volledig eigendom van de gemeente Raalte. Naast PB Nieuw Heeten dachten ook omwonenden en geïnteresseerden in een woon-werk kavel mee.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/drie-woon-werkkavels-op-locatie-timmermanshuis

Bron: Salland Centraal / 29-5-2020

Alles valt op zijn plek in keuze voor nieuwbouwwoning aan de rand van Heino

Wat doe je als de man graag buitenaf wil wonen en de vrouw het liefst in het dorp blijft? Dan kun je er voor kiezen om een aantal avonden te soebatten waarbij één van de twee gelijk krijgt en de ander blijft mokken. Of je kiest gewoon voor de gulden middenweg. Roland Mulder en Sandra Roesink kozen voor de laatste optie en bouwden een nieuw huis aan de Marktstraat. Duidelijk nog in de bewoonde wereld, maar met uitzicht op bos en weilanden.

Het verhaal wordt nog mooier als het stel de aanloop naar hun riante nieuwbouwwoning uit de doeken doet. “Ik heb er altijd van gedroomd om ooit onze eigen woning te ontwerpen”, begint Roland, in het dagelijks leven werkvoorbereider bij een bouwbedrijf. “En dit was hét moment. Ik stond te popelen om onze ideeën te verwerken in een eigen ontwerp en financieel haalbaar plan.” Nadat de keuze was bepaald (nieuwbouw aan de rand van Heino) kwam dit unieke plekje in de nabijheid van de brandweerkazerne al snel in beeld. “Het leek wel voorbestemd, want de grond was eigendom van Summercamp Heino. En laat dat nu de plek zijn waar wij beiden hebben gewerkt en waar we elkaar hebben ontmoet…”

Lees verder: www.hoezoheino.nl/alles-valt-op-zijn-plek-in-keuze-voor-nieuwbouwwoning-aan-de-rand-van-heino

Bron: Hoezo Heino / 28-5-2020

Streep door plannen extra woonerf in Raalte Noord, kleinere ontwikkeling wel mogelijk

RAALTE - Het Raalter college van B&W werkt toch niet mee aan een verzoek om aan de rand van Raalte-Noord zeven Rood voor Rood-woningen te bouwen. De plannen voor de zeven woningen, die één erf zouden vormen, waren omstreden bij meerdere omwonenden. Wel wil de gemeente meewerken aan een kleiner aantal Rood voor Rood-woningen op dezelfde locatie (aansluitend op een appartementengebouw aan de Koolmees). Het college denkt daarbij aan maximaal vier woningen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/streep-door-plannen-extra-woonerf-in-raalte-noord-kleinere-ontwikkeling-wel-mogelijk

Bron: Salland Centraal / 28-5-2020

Herinrichting Almelosestraat / 21-5-2020

Bron: VTV Sallandia / 25-5-2020

Minister heeft geen haast met aanpakken N35: "Dat baart zorgen"

Waar de provincie Overijssel niet kan wachten om de N35 verder te verbreden, lijkt minister Van Nieuwenhuizen minder haast te hebben. "De Kamer riep haar op om in het eerste kwartaal van 2020 afspraken met ons te maken", zegt gedeputeerde Bert Boerman. "We hebben nu nog geen afspraak staan, dat baart zorgen."

De N35 wordt alleen maar drukker. Dat blijkt uit een verkeersonderzoek naar de weg, uitgevoerd door het Rijk en de provincie Overijssel. Boerman wil het deel tussen Wijthmen en Nijverdal daarom verbreden en de maximumsnelheid verhogen naar 100 kilometer per uur.

Boerman wil snel met de minister om tafel, want de tijd dringt. Volgens de gedeputeerde kan het zomaar tien jaar duren voordat de eerste schop de grond in gaat. "Dus als we nu niet starten, staat het verkeer straks stil op de N35."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330927/Minister-heeft-geen-haast-met-aanpakken-N35-Dat-baart-zorgen

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Provincie wil doorpakken met verbreden N35: "Genoeg onderzoek gedaan"

De N35 is de afgelopen jaren drukker geworden en die drukte neemt alsmaar toe. Dat blijkt uit verkeersonderzoek naar de weg, uitgevoerd door het Rijk en de provincie Overijssel. Gedeputeerde Bert Boerman heeft zijn conclusies getrokken: hij wil de weg verbreden en de snelheid verhogen. Liever vandaag dan morgen.

Het verkeer tussen Wijthmen en Nijverdal is de afgelopen jaren met 25 procent toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. En die ontwikkeling zet ook in de toekomst door; het aantal voertuigen van nu, gemiddeld 19.000 per etmaal, stijgt naar 24.000 tot 29.500 voertuigen per etmaal in 2040.

"Er is genoeg onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn helder", zegt Boerman. Hij wil tussen Wijthmen en Nijverdal twee keer twee rijbanen, een maximumsnelheid van 100 en ongelijkvloerse kruisingen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330903/Provincie-wil-doorpakken-met-verbreden-N35-Genoeg-onderzoek-gedaan

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Oversteekplaatsen voor voetgangers in centrum Raalte en Heino

De gemeente Raalte legt op meerdere locaties rondom het centrum van Raalte en Heino oversteekplaatsen voor voetgangers aan. In Raalte gaat het om de Schapenstraat, Varkensmarkt en het Domineeskamp. In Heino gaat het om het ‘rondje om de Nicolaaskerk’. Aanleiding is het aantal meldingen van inwoners over beperkte oversteekmogelijkheden op deze locaties.

Vanwege de meldingen heeft de gemeente een verkeerskundige toets laten uitvoeren. Daarbij is de snelheid van het gemotoriseerde verkeer gemeten en het aantal passerende voertuigen geteld. Naar aanleiding daarvan zijn er schetsen gemaakt, die vervolgens zijn besproken met de politie, het CROW, Veilig Verkeer Nederland en de ondernemers.

De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd en zijn naar verwachting voor de bouwvakantie gereed.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330300/Oversteekplaatsen-voor-voetgangers-in-centrum-Raalte-en-Heino

Bron: RTV Oost / 8-5-2020

Herinrichting Almelosestraat van start

RAALTE - Aannemer Klink-Nijland start donderdag 23 april met de reconstructie van de Almelosestraat. Deze belangrijke toegangsweg voor het centrum van Raalte wordt opnieuw ingericht. De gemeente pakt daarmee opgaven op het gebied van verkeer, groen en afval- en hemelwater tegelijk aan. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2020 gereed. De voorbereidende werkzaamheden zijn eerder deze maand al gestart.

Om de bereikbaarheid zoveel mogelijk te waarborgen, is er gekozen voor een gefaseerde aanpak van het project. Een gedeelte van de Heesweg wordt ook aangepakt. Daar starten de werkzaamheden. Daarna volgt de Almelosestraat vanaf de Daggertsbrug. De werkzaamheden aan het riool en de weg zijn naar verwachting eind dit jaar gereed.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/04/herinrichting-almelosestraat-van-start

Bron: Salland Centraal / 30-4-2020

Kijk voor meer informatie op: www.raalte.nl/herinrichting-almelosestraat

Foto: VTV Sallandia (De Heesweg)

Raalter college roept op om ‘lage’ variant kruispunt Bos alsnog uit te werken

RAALTE - Het Raalter college van B&W roept in een brief aan Gedeputeerde Staten van Overijssel op om de ‘lage’ variant voor kruispunt Bos alsnog verder uit te werken. Dit naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad. De ‘lage’ variant had eigenlijk de voorkeur van de raad, maar de stuurgroep vond de kosten daarvan te hoog.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/04/raalter-college-roept-op-om-lage-variant-kruispunt-bos-alsnog-uit-te-werken

Bron: Salland Centraal / 15-4-2020

Loting kavels nieuwbouwplan De Kleine Hagen Laag Zuthem

RAALTE - Notaris Mark Oors verrichtte vorige week woensdag de loting voor de nieuwbouwkavels op plan De Kleine Hagen in Laag Zuthem. Dat ging op een wat andere manier dan gebruikelijk. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kon de geplande bijeenkomst niet doorgaan. Daarom werd overgegaan op een telefonische loting. De mensen die zich hadden ingeschreven, werden op volgorde van loting gebeld. De gelukkigen konden telefonisch hun voorkeurskavel doorgeven. In totaal hadden tien belangstellenden zich ingeschreven voor de dertien beschikbare kavels. Negen kavels werden in optie genomen. De vier kavels die nu nog beschikbaar zijn, zijn in de vrije verkoop. Kijk op www.raalte.nl voor het actuele kavelaanbod.

www.sallandcentraal.nl/2020/04/loting-kavels-nieuwbouwplan-de-kleine-hagen-laag-zuthem

Bron: Salland Centraal / 13-4-2020

Raalte aan de slag met plannen Blankenfoort

RAALTE - De gemeente Raalte is gestart start met de planvorming voor de uitbreiding van bedrijventerrein Blankenfoort in Heino. Daar moet 3,5 hectare aan extra ruimte voor bedrijven komen. De gemeente hoopt het ontwerpbestemmingsplan in het najaar van 2020 aan te kunnen bieden aan de gemeenteraad en dat er in het voorjaar 2021 begonnen kan worden met de daadwerkelijke kaveluitgifte en het bouwrijp maken van de grond.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/04/raalte-aan-de-slag-met-plannen-blankenfoort

Bron: Salland Centraal / 10-4-2020

VVD Overijssel wil dat alternatief voor kruising N348 met N35 bij Raalte wordt doorgerekend

De provinciale VVD-fractie vraagt de Gedeputeerde Staten een andere variant voor kruispunt Bos door te rekenen. Dit is waar de N35 met de N348 kruist, bij Raalte. De lokale VVD-fractie vroeg hier eerder ook om.

Om de overlast van de inwoners van het dorp te beperken moet volgens de VVD een variant worden onderzocht waarbij de N348 eerst onder het spoor doorgaat en daarna over de N35 heen. Dat is de zogenoemde variant 1. Daarbij komt de N35 verdiept te liggen.

In de huidige plannen wordt uitgegaan van variant 4. Daarbij gaat de N348 onder het spoor door, wordt de N35 een meter verhoogd en gaat de verkeersader N35 over de verdiepte N348 heen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328861/VVD-Overijssel-wil-dat-alternatief-voor-kruising-N348-met-N35-bij-Raalte-wordt-doorgerekend

Bron: RTV Oost / 7-4-2020

Officiële opening van Kindcentrum de Korenbloem afgelast

RAALTE - De opening van Kindcentrum de Korenbloem in Raalte kan vanwege het coronavirus niet doorgaan. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/officiele-opening-van-kindcentrum-de-korenbloem-afgelast

Website: www.korenbloemraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 16-3-2020

Brons voor Bouwbedrijf Hoogeslag

MARIËNHEEM - Bouwbedrijf Hoogeslag is op de derde plek geëindigd in de verkiezing Beste Bouwer van Nederland. Daarmee viel het Mariënheemse bedrijf na de tweede plek van vorig jaar dit jaar opnieuw in de prijzen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/brons-voor-bouwbedrijf-hoogeslag

Website: www.hoogeslagbouw.nl
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Gedeputeerde wil duurste variant Knooppunt Raalte liever niet doorrekenen

Gedeputeerde Bert Boerman wil, zoals de gemeenteraad van Raalte vanavond van hem vraagt, liever niet de duurste van de vier varianten voor de aanpak van Knooppunt Raalte in de N35 doorrekenen.

"Ik ben eerlijk gezegd niet heel makkelijk te overtuigen dat we dat nog zouden moeten doen", sprak Boerman gisteren in de Statencommissie Verkeer en Vervoer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327235/Gedeputeerde-wil-duurste-variant-Knooppunt-Raalte-liever-niet-doorrekenen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 12-3-2020

Foto: VTV Sallandia

Raalter college blijft achter gasloos bouwen staan

RAALTE - Het Raalter college van B&W deelt de zorgen van de VVD Raalte over het gasloos bouwen niet. VVD-fractievoorzitter Alexander Kreule had met een brief een voorzet gegeven om het weer mogelijk te maken om nieuwe woningen aan te sluiten op het gasnet. Sinds 1 juli 2018 gebeurt dat niet meer. Kreule wees in zijn brief echter op uitzonderingen elders in het land.

Door woningen weer aan te sluiten op het gasnet kan er volgens de VVD goedkoper gebouwd worden. “Zeker gezien de krapte op de huizenmarkt moeten we zoveel mogelijk tempo maken met het realiseren van extra woningen”, zo schreef Kreule.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/raalter-college-blijft-achter-gasloos-bouwen-staan

Bron: Salland Centraal / 9-3-2020

‘Heino sluit zonneparken en windmolens niet uit’

HEINO - De 55 deelnemers aan de recentelijke informatieavond van Stichting Duurzaam Heino en gemeente Raalte sluiten zonneparken en windmolenparken niet uit. Dat zegt de stichting na afloop van de avond.

In het Dorpshuus vond op 22 januari een informatieavond over de energietransitie in Heino plaats. De aanwezige Heinoërs zijn allereerst voor meer zonnepanelen op daken van woningen, (boeren)bedrijven en winkelpanden, zodat natuur- en cultuurgronden zo min mogelijk worden belast. Daarna zouden zonneparken en windmolens gerealiseerd kunnen worden, mits ze inpasbaar in de omgeving zijn en mogelijk geclusterd kunnen worden. Ook windmolens onder de 25 meter zijn volgens de bezoekers acceptabel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/heino-sluit-zonneparken-en-windmolens-niet-uit

Website: www.duurzaamheino.nl

Bron: Salland Centraal / 8-3-2020

Politici vrezen dat veilige fietsverbinding bij Knooppunt Raalte vervalt door hoge kosten plan

Verschillende politici uit de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Raalte vrezen dat de veilige fietslus uit het plan voor de aanpak voor het Kruispunt Bos bij Raalte komt te vervallen, omdat het project het budget dreigt te overstijgen.

Provincie, Rijk en gemeente hebben samen ongeveer 50 miljoen euro bij elkaar gelegd voor de aanpak van de onveilige kruising, maar eerder deze week bleek dat het kostenplaatje van het plan eerder richting de 64 miljoen euro gaat.

'Dat moet niet kunnen'

In 2018 spraken de drie overheden samen af dat, als er een geldtekort voor het project ontstond, de fietslus in een andere vorm aangelegd zou kunnen worden. In het slechtste geval zou de lus zelfs verdwijnen. Daar willen verschillende politici een stokje voor steken.

"De fietslus eruit impliceert dat er een verkeersonveilige situatie ontstaat voor met name fietsers", stelt 50Plus-Statenlid Fred Kerkhof. "Dat moet niet kunnen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326974/Politici-vrezen-dat-veilige-fietsverbinding-bij-Knooppunt-Raalte-vervalt-door-hoge-kosten-plan

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-3-2020

Gemeenteraad Raalte wil dat 'duurste' variant voor aanpak knooppunt N35 doorgerekend wordt

De meerderheid van de leden van de gemeenteraad van Raalte wil dat er een andere variant voor de aanpak van knooppunt Bos bij Raalte wordt doorgerekend.

Gisteren publiceerde RTV Oost dat het provinciaal bestuur koerst op een variant met een verlaagde N348 en een verhoogde N35. Vandaag roert de gemeenteraad in Raalte zich.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326951/Gemeenteraad-Raalte-wil-dat-duurste-variant-voor-aanpak-knooppunt-N35-doorgerekend-wordt

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 6-3-2020

Aanpak Kruispunt Bos in Raalte weer een stap dichterbij

Een nieuwe stap in de aanpak van Kruispunt Bos in Raalte is genomen. Er ligt een voorlopige ontwerpkeuze op tafel het knooppunt waar de N348 en de N35 samen komen. De spoorwegovergang vervalt en de N35 moet over de N348 heen.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/aanpak-kruispunt-bos-in-raalte-weer-een-stap-dichterbij~a6f9ccde

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 5-3-2020

Zo moet het nieuwe knooppunt Raalte eruit komen te zien: miljoenen duurder dan gepland

Dit moet het nieuwe Kruispunt Bos bij Raalte worden. Over de aanpak van het knooppunt van de N348 en de N35 wordt al jaren gepraat, maar gisteravond hebben leden van Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Raalte in een besloten bijeenkomst een zogeheten ‘voorkeursvariant’ aangewezen. Wel komen de overheden enkele miljoenen euro's tekort, omdat er voor een duurdere variant is gekozen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326888/Zo-moet-het-nieuwe-knooppunt-Raalte-eruit-komen-te-zien-miljoenen-duurder-dan-gepland

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 5-3-2020
Foto: RTV Oost

Nieuwbouw in Laag Zuthem en Lierderholthuis

RAALTE - De gemeente Raalte start met de uitgifte van dertien kavels in de tweede fase van het nieuwbouwplan De Kleine Hagen in Laag Zuthem. Het gaat om drie kavels voor een vrijstaande woning, zes kavels voor twee-onder-een-kap en vier kavels voor geschakelde woningbouw. Ook in Lierderholthuis worden kavels voor nieuwbouw uitgegeven. Hier gaat het in het nieuwbouwplan Lierderholthuis-Noord om drie kavels voor een vrijstaande woning, twee kavels voor een twee-onder-een-kap woning en drie kavels voor geschakelde woningbouw.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/nieuwbouw-in-laag-zuthem-en-lierderholthuis

Bron: Salland Centraal / 4-3-2020

Hoogeslag opnieuw genomineerd voor titel Beste Bouwer

MARIËNHEEM - Bouwbedrijf Hoogeslag bv is opnieuw genomineerd voor de titel Beste Bouwer van Nederland. Vorig jaar eindigde het Mariënheemse bouwbedrijf net achter M2 Bouw uit Dedemsvaart. Ook dat bedrijf is dit jaar wederom genomineerd. Kuipers & Koers Bouw BV uit Emmen is de derde kanshebber.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/hoogeslag-opnieuw-genomineerd-voor-titel-beste-bouwer

Website: www.hoogeslagbouw.nl
Website: www.bouwnu.nl
Bron: Salland Centraal / 29-2-2020

Aantrekkelijker winkelcentrum Raalte start op Grote Markt en de Plas

Gemeente Raalte wil het winkelcentrum aantrekkelijker en toekomstbestendig maken. Daarom stelt het college van de gemeente Raalte aan de gemeenteraad voor om binnenkort een start te maken met een ontwerp voor de Grote Markt en de Plas. Het plan is dat dit gebied als eerste binnen het gehele centrum op de schop gaat. Voor de daadwerkelijke aanpak worden in de kadernota van 2021 financiële middelen gereserveerd.

Lees verder: www.raalte.nl/nieuws/aantrekkelijker-winkelcentrum-raalte-start-op-grote-markt-en-de-plas

Bron: Gemeente Raalte / 13-2-2020

Zonnepark op ‘Potties Gat’ bij Broekland

BROEKLAND - Burgemeester en Wethouders van Raalte willen in principe meewerken aan de realisatie van een zonnepark van twee hectare groot van de agrarische maatschap Booijink. Het zonnepark komt op de eigen grond van het melkveebedrijf aan de Horstweg bij Broekland. Het gaat om een stuk land dat iets verdiept ligt en ‘Potties Gat’ genoemd wordt, nabij autosloperij Pijffers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/zonnepark-op-potties-gat-bij-broekland

Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhuijzen / 7-2-2020

Oude machinefabriek maakt plaats voor nieuwe woningen

RAALTE - De oude machinefabriek Stappenbelt, die van de ondergrondse wietplantage, op de hoek van de Elzenlaan en Deventerstraat in Raalte wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen tien koopwoningen: twee tweekappers en zes rijtjeswoningen. “Voor de omwonenden en het straatbeeld zijn we daar als gemeente Raalte blij mee,” zo licht verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans toe.

Er is meerdere jaren gesproken tussen eigenaar Stappenbelt en de gemeente. In eerste instantie had de eigenaar het plan om er een appartementengebouw neer te zetten. “Dat vonden we op deze plek niet passend in de omgeving. Het huidige plan heeft minder vloeroppervlakte, maar past wel goed in het straatbeeld. Het huidige plan is ook besproken met de omwonenden en die hebben positief gereageerd.” De nieuw te bouwen huizen krijgen geen gasaansluiting. De gemeente stelt verder geen speciale eisen. “Maar het ligt voor de hand dat de bouwer kijkt naar generatiebestendige woningen. Daar is veel belangstelling voor.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/oude-machinefabriek-maakt-plaats-voor-nieuwe-woningen

Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhuijzen / 6-2-2020

Foto: VTV Sallandia / Ronny Koggel

Bouw Tankstation N348

Bron: VTV Sallandia / 31-1-2020

‘Levensloopbestendige woningen’ op terrein Hartkampschool

RAALTE - Op het terrein van de vroegere Hartkampschool, tussen de Saffraan en de Majoraan, komen naast acht nieuwe huurwoningen van Salland Wonen ook drie zogenaamde ‘levensloopbestendige koopwoningen’. Dit zijn huizen die als het ware meegroeien met de leeftijd van de bewoners, zo is het uitgangspunt.

Bij de bouw wordt rekening gehouden met de toekomst. Wat hebben de bewoners nodig als ze straks ouder en mogelijk slechter ter been zijn? Zo zijn er mogelijkheden om slaapkamers en badkamers op de begane grond te maken, er zijn brede trappen die geschikt zijn voor trapliften en er zijn geen drempels die rolstoelers in de weg zitten. De kopers van de drie geschakelde woningen moeten gezamenlijk de woningen laten bouwen volgens de regels en eisen van de gemeente op dit gebied. Ook deze woningen zullen niet aangesloten worden op het gasnet nu de aansluitplicht vervallen is.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/01/levensloopbestendige-woningen-op-terrein-hartkampschool

Website: www.raalte.nl/bouwkavels
Bron: Salland Centraal / 29-1-2020
Foto: VTV Sallandia / Ronny Koggel

Provincie trekt ruim drie miljoen uit voor opruimen 'foeilelijke' hoogspanningslijnen

Het opruimen van enkele bovengrondse hoogspanningslijnen in Raalte, Almelo, Deventer en Enschede lijkt een belangrijke stap dichterbij. De provincie wil meebetalen aan het ondergronds aanleggen van de leidingen en trekt daarvoor 3,3 miljoen euro uit. Kanttekening: de politiek moet nog wel instemmen met de bijdrage.

“We hebben er alvast een borrel opgedronken als werkgroep”, zegt Breun Breunissen van het Platform Kabelvrij Raalte. “Maar je moet altijd pas echt juichen als de schop de grond in gaat”, voegt hij er direct aan toe. Hij hoopt dat die laatste stap, op basis van de laatste ontwikkelingen, volgend jaar 'eindelijk' gezet wordt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/324730/Provincie-trekt-ruim-drie-miljoen-uit-voor-opruimen-foeilelijke-hoogspanningslijnen

Bron: RTV Oost / 23-1-2020

Inloopmoment verkeersveiligheid N35 Wijthmen-Nijverdal

RAALTE - Op woensdag 29 januari is er tussen 16.00 en 20.00 uur in het gemeentehuis in Raalte een inloopmoment over de verbetering van de verkeersveiligheid van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. De aanwezige partijen lichten het project toe en gaan in op vragen van aanwezigen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/01/inloopmoment-verkeersveiligheid-n35-wijthmen-nijverdal

Website: www.n35wijthmennijverdal.nl
Bron: Salland Centraal / 21-1-2020

Bouwbedrijf Vosman neemt Klunder over

RAALTE - De bouwbedrijven Vosman en Klunder hebben bekendgemaakt te fuseren. Bouwbedrijf Klunder zal zijn naam houden en gevestigd blijven aan de Heesweg. Het personeel blijft behouden.

De bedrijven laten gezamenlijk weten dat het niet uitsluit dat er op langere termijn gekozen wordt voor één naam en één locatie.

www.sallandcentraal.nl/2020/01/bouwbedrijf-vosman-neemt-klunder-over

Website: www.klunderraalte.nl
Website: www.bouwbedrijfvosman.nl
Bron: Salland Centraal / 19-1-2020

Laatste loodjes voor nieuw onderkomen Stöppelkaters

RAALTE - Het is een indrukwekkend gebouw, het nieuwe onderkomen van carnavalsvereniging de Stöppelkaters op het grote en verder nog lege oude MBI-terrein. Tientallen vrijwilligers van de vereniging zijn er bijna dagelijks bezig met de laatste werkzaamheden. “Soms lijkt het wel of sommigen hier overnachten, zo vaak zijn ze aan de slag. De bedoeling is dat na het komende carnaval alle gebruikte spullen zoals versiering en verlichting niet meer teruggaan naar de oude loods bij het station, maar hier worden opgeslagen,” zo vertelt Hein Meijer, een van de ‘bouwpastoors’ van de vereniging.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/01/laatste-loodjes-voor-nieuw-onderkomen-stoppelkaters

Website: www.stoppelkaters.nl

Bron: Salland Centraal / 15-1-2020

‘Poort van Raalte’ laat nog even op zich wachten

Automobilisten die Raalte via de N348 binnen rijden kunnen voorlopig alleen nog bij de Firezone tanken. Hoewel het icoontje van ‘De Poort van Raalte’ al wel op Google Maps staat, is het multifunctionele tankstation nog niet geopend.

Lees verder: www.destentor.nl/salland/poort-van-raalte-laat-nog-even-op-zich-wachten~adcd1f2ed

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 13-1-2020

Infoavond over energietransitie in Broekland

BROEKLAND - PB Broekland presenteert op woensdag 29 januari een informatiebijeenkomst over de energietransitie in Café de Hoppe. In 2030 moet Nederland 49 procent van de energie duurzaam opwekken.

In 2020 moet iedere gemeente de plannen daarvoor klaar hebben. Hoe groot is de opgave voor Broekland, over hoeveel (hectare) zonnepanelen of misschien wel windmolens gaat het? Maar vooral wat kunnen de inwoners zelf doen, hoe houden ze de regie in eigen hand? Wat kunnen ze met elkaar organiseren? Het programma duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Alle inwoners van Broekland en omgeving zijn welkom.

www.sallandcentraal.nl/2020/01/infoavond-over-energietransitie-in-broekland

Bron: Salland Centraal / 12-1-2020

Loodzwaar kunstwerk bij oude Hartkampschool in Raalte stukje verplaatst voor woningbouw

Met het uitgraven en verplaatsen van het loodzware kunstwerk met de drie vraagtekens bij de voormalige Hartkampschool in Raalte is dinsdag een belangrijk ‘obstakel’ verdwenen voor de geplande woningbouw op deze locatie.

Lees verder: www.destentor.nl/salland/loodzwaar-kunstwerk-bij-oude-hartkampschool-in-raalte-stukje-verplaatst-voor-woningbouw~a9e884c8

Bron: De Stentor / Rudi Hofman / 7-1-2020

Ingebruikname Kindcentrum de Korenbloem

Maandag 6 januari wordt om half negen ‘s morgens het nieuwe gebouw van het Kindcentrum de Korenbloem in gebruik genomen. Voor en in de kerstvakantie is met man en macht gewerkt aan de inrichting, zodat alle kinderen in 2020 kunnen starten in het nieuwe gebouw. In kindcentrum de Korenbloem kunnen kinderen van 0 tot 12-13 jaar opvang en onderwijs krijgen onder één dak.

De officiële opening en het open huis zullen in het voorjaar plaatsvinden.

www.salland1.nl/ingebruikname-kindcentrum-de-korenbloem

Bron: Salland1 / 3-1-2020