NIEUWS NIEUWBOUW RAALTE 2021

The Powershop bouwt nieuw pand op De Zegge VII

RAALTE - The Powershop start begin 2022 met de bouw van een nieuw pand op De Zegge VII. Dat gebeurt op de hoek van de Lumenstraat/Newtonstraat op een kavel van 1 hectare. The Powershop is een internationaal bedrijf met vestigingen in Werchter (België), Villepinte (Frankrijk) en in Raalte. Het bedrijf voorziet in tijdelijke stroomvoorzieningen voor festivals en evenementen.

Van een noodhospitaal tot de Formule 1 en het Eurovisiesongfestival; het kan niet plaatsvinden zonder een goede stroomvoorziening. Een internationaal bedrijf, gevestigd in Raalte. En dat blijft zo, want The Powershop krijgt een nieuw pand op De Zegge VII. Paul Wittenhorst, directeur van The Powershop in Raalte, is erg blij met de aankoop van de nieuwe kavel. “Ons huidige pand is een huurpand, dat is verkocht door de eigenaar. De nieuwe eigenaar wil het pand zelf gebruiken, dus wij moesten uitwijken naar een andere locatie. Deze hebben wij gevonden in de vorm van een nieuwbouwpand aan De Zegge VII.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/12/the-powershop-bouwt-nieuw-pand-op-de-zegge-vii

Bron: Salland Centraal

Plannen voor bouw van circa honderd sociale huurwoningen

RAALTE - In zowel Raalte als Olst-Wijhe zijn in de periode 2022-2023 plannen voor de bouw van ongeveer vijftig nieuwe sociale huurwoningen (dus verdeeld over de beide gemeenten circa honderd in totaal). Dat staat in de nieuwe prestatieafspraken die de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte, de huurdersorganisaties en SallandWonen hebben gemaakt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/12/plannen-voor-bouw-van-circa-honderd-sociale-huurwoningen

Bron: Salland Centraal / 22-12-2021

Raalte tevreden over voortgang duurzame opwek energie

Wethouder Niens wil zon-op-dak een boost geven: ‘Dat lijkt gemakkelijk, maar dat is het niet’RAALTE – In de gemeente Raalte is op dit moment bijna 20 procent van de doelstellingen voor de grootschalige opwek van zonne-energie in 2030 gerealiseerd. De vier aangelegde (grotere) zonnevelden, te weten het Energiepark Heeten van Endona, het zonneveld op het MBI-terrein, de zonneweide aan de Wijheseweg en het zonneveld aan de Horstweg in Broekland zijn goed voor 8,1 GWh (gigawattuur). Het doel is 41 GWh in 2030. Daarnaast zit er nog voor 16,4 GWh in de pijplijn (40 procent van de totale doelstelling). Dat zijn projecten die de gemeente als kansrijk ziet.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/12/raalte-tevreden-over-voortgang-duurzame-opwek-energie

Bron: Salland Centraal

Hartkamp 2 December 2021

Nieuwbouw op locatie v.m. Hartkamp school

Bron: VTV Sallandia / 2-12-2021

Herbouw d’Olde Wettering officieel van start

LIERDERHOLTHUIS - De herbouw van Café d’Olde Wettering in Lierderholthuis is afgelopen vrijdag officieel van start gegaan. Kinderen van de basisschool begroeven een tijdscapsule, gevuld met tekeningen, onder de fundering. De werkzaamheden waren overigens enkele dagen eerder al gestart.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/herbouw-dolde-wettering-officieel-van-start

Bron: Salland Centraal

Elf scholen in de komende zestien jaar op de schop

Gemeente Raalte en schoolbesturen presenteren plan om schoolgebouwen te vernieuwen

RAALTE - Alle schoolgebouwen in de gemeente Raalte moeten over zestien jaar weer up-to-date zijn. Daarvoor voorziet de gemeente een totale investering van bijna 24 miljoen euro. Maar daarin nog niet alle kosten meegenomen. Voor een herschikking van de faciliteiten van het Carmel College Salland (in verband met verwachte leegstand in en veroudering van de locatie aan de Zwolsestraat) moet namelijk nog een apart traject worden gestart. Maar ook gaat het om financiële benaderingen, die per locatie nog onder de loep genomen moeten worden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/elf-scholen-in-de-komende-zestien-jaar-op-de-schop

Website: www.raalte.nl/integraal-huisvestingsplan-onderwijs
Bron: Salland Centraal

Westdorplaan Raalte Herinrichting / onderhoud van Weg / 21-11-2021

Bron: VTV Sallandia / 25-11-2021

Bestemmingsplan uitbreiding bedrijventerrein Blankenfoort naar de raad

RAALTE - Het Raalter college van B&W heeft het groene licht gegeven voor het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Blankenfoort in Heino. De raad mag er nu over beslissen. “Een nieuwe mijlpaal voor ondernemend Heino”, zo schrijft de gemeente. Na afronding van de bestemmingsplanprocedure hoopt Raalte zo snel mogelijk te kunnen starten met de uitgifte van de kavels en het bouwrijp maken van het gebied. “De ondernemers staan te popelen”, stelt wethouder Wout Wagenmans.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/bestemmingsplan-uitbreiding-bedrijventerrein-blankenfoort-naar-de-raad

Website: www.raalte.nl/uitbreidingblankenfoort
Bron: Salland Centraal

Herbouw d’Olde Wettering vrijdag officieel van start

Extra maatregelen om geluidsoverlast voor toekomstige huurders van appartementen te voorkomen

LIERDERHOLTHUIS - Het heeft eventjes geduurd, maar vrijdag 26 november is het dan zo ver: dan wordt het officiële startschot gegeven voor de herbouw van café d’Olde Wettering in Lierderholthuis. Kinderen van de basisschool hebben tekeningen gemaakt en die worden om 13.45 uur in een tijdscapsule onder de nieuwbouw begraven. De fundering ligt er inmiddels al. “We zijn blij dat we nu zo ver zijn; heel veel mensen hebben heel veel werk verricht”, vertelt Bertwin Elshof, voorzitter van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis.

Mei vorig jaar brandde het café, net als de MFA die erachter staat eigendom van de stichting, tot de grond toe af. De MFA bleef wonderwel op wat rook- en waterschade na intact. Op de plek van het café moet een groot pand, qua exterieur een herenhuis, komen te staan met als het ware de stal en de hooiberg (de MFA) erachter.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/herbouw-dolde-wettering-vrijdag-officieel-van-start

Bron: Salland Centraal

Bestemmingsplan Molenwijk Heino ter vaststelling naar gemeenteraad

RAALTE - Het college van B&W van Raalte stelt de gemeenteraad voor om het groene licht te geven voor het bestemmingsplan voor de Molenwijk in Heino. Afgelopen zomer lag het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Dit leidde tot acht zienswijzen. Deze zijn inmiddels behandeld en geven geen aanleiding tot aanpassingen aan het bestemmingsplan. Op de locatie kunnen straks ongeveer 110 woningen gebouwd worden, zowel koop als huur.

Lees ve verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/bestemmingsplan-molenwijk-heino-ter-vaststelling-naar-gemeenteraad

Website: www.raalte.nl/woningbouw-heino
Bron: Salland Centraal

‘Circa tachtig woningen op terrein Douma Deuren’

RAALTE - BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling wil op de Douma Deuren-locatie in Raalte circa tachtig woningen realiseren. Het aanbod moet bestaan uit zowel grondgebonden als gestapelde woningen.

Dat maakte BPD recentelijk bekend tijdens een informatieavond voor omwonenden van het terrein aan de Kanaalstraat Oostzijde. BPD lichtte de eerste schetsen van de nieuwe woonwijk toe, waarna samen met de omwonenden van gedachten werd gewisseld over de plannen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/circa-tachtig-woningen-op-terrein-douma-deuren

Bron: Salland Centraal

Westdorplaan Raalte Herinrichting / onderhoud van Weg

In verband met bestratingswerkzaamheden is het gedeelte van de Westdorplaan tussen de Burgemeester Kerssemakersstraat en de Bentinckstraat (inclusief de kruising) in Raalte afgesloten voor doorgaand verkeer van maandag 8 november a.s. 7:00 uur tot vrijdag 19 november a.s. 17:00 uur. Buslijn 165 en 166 rijden hierdoor een andere route. De bushaltes Westdorplaan, Postkantoor, De Haar en Dumbarstraat komen hierdoor gedurende deze periode tijdelijk te vervallen.

Bron: https://melvin.ndw.nu/public

Fotos: VTV Sallandia / 11-11-2021

Zeven opties voor Strunk

RAALTE - Hoe nu verder met Boerderij Strunk. Nadat eerdere plannen spaak liepen (het leverde wethouder Wagenmans een motie van wantrouwen op), zit de gemeente nu met Strunk in de maag. Daarom is de gemeente nu bezig om alle mogelijkheden te inventariseren.
Daartoe zijn zeven opties opgesteld: realisatie van de vorige plannen (aanpak van de boerderij en bouw van de schuur, zoals eerder gepland); de vorige plannen, maar dan met de schuur in afgeslankte vorm; aanbesteding van de vorige plannen in combinatie met een onderzoek naar de mogelijkheden voor de schuur; verder gaan met alleen de boerderij; verkoop onder de voorwaarde dat Strunk een MFA wordt; verkoop (zonder voorwaarden) en de realisatie van starterswoningen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/11/zeven-opties-voor-strunk

Bron: Salland Centraal

Bedrijventerrein De Zegge Raalte / 25-10-2021

Ontwikkeling raalter bedrijventerrein De Zegge

Rondkijken vanuit 4 punten

Youtube:  www.youtube.com/watch?v=OmhZfuwj_Zc

Bron: VTV Sallandia / 30-10-2021

Aanpassingen N35 tussen Wythmen en Nijverdal op z'n vroegst in 2031 klaar

De aanpassingen aan de N35 tussen Wythmen en Nijverdal die de weg veiliger moeten maken zijn op z'n vroegst over tien jaar klaar. Dan moet echt alles meezitten. Dat lieten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Overijssel weten tijdens een informatiebijeenkomst.

Het was een online-bijeenkomst waar met name de procedures werden uitgelegd. Het werd vooral duidelijk dat er nog een erg lange weg is te gaan en dat er nu veel tijd nodig is voor verkenningen en onderzoek. Er is al 200 miljoen euro gereserveerd. De provincie en het Rijk nemen elk 100 miljoen voor hun rekening. Of dat genoeg is valt nog niet te zeggen. Als alles volgens plan verloopt dan zal op z'n vroegst in 2026 een begin gemaakt kunnen worden van de aanpassingen en is de weg in 2031 klaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2022278/Aanpassingen-N35-tussen-Wythmen-en-Nijverdal-op-z-n-vroegst-in-2031-klaar

Bron: RTV Oost / 27-10-2021

Raalte onderzoekt opgaven Zwolseweg en Dorpsstraat in Heino

RAALTE - De Zwolseweg en Dorpsstraat in Heino zijn aan onderhoud toe. Er zijn verschillende opgaven, zowel groot als klein. Denk bijvoorbeeld aan opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, riolering, wegen, verkeer en groen. Wat moet er precies gebeuren? En hoe kan dit slim gecombineerd worden? Dat gaat gemeente Raalte de komende periode onderzoeken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/raalte-onderzoekt-opgaven-zwolseweg-en-dorpsstraat-in-heino

Website: www.raalte.nl/zwolseweg-dorpsstraat
Bron: Salland Centraal

Raalte pakt dit najaar vijf fietsoversteken aan

RAALTE - De gemeente Raalte pakt dit najaar – net als vorig jaar - vijf onveilige fietsoversteken, waar fietsers voorrang hebben, aan. Zo wordt het voor alle weggebruikers duidelijker waar fietsers voorrang hebben.

Het gaat om de volgende oversteken Mettingenlaan-Schoolstraat; Kanaalstraat OZ-Enkstraat; Acacialaan-Brugstraat; Het Erf (ter hoogte van huisnummers 54 en 56) en Weidelaan-Ekster. De werkzaamheden nemen per fietsoversteek ongeveer één week in beslag.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/raalte-pakt-dit-najaar-vijf-fietsoversteken-aan

Bron: Salland Centraal

Infobijeenkomst over proces N35

RAALTE – Op dinsdag 26 oktober presenteren het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Overijssel en de gemeenten Dalfsen, Raalte en Hellendoorn een online informatiebijeenkomst over de verkenningsfase in het proces voor de N35. Geïnteresseerden zijn welkom om hieraan deel te nemen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/infobijeenkomst-over-proces-n35

Website: www.raalte.nl/bijeenkomst-n35
Bron: Salland Centraal

Impressie - Sloop v.m. hoofdgebouw van woonzorgcentrum De Hartkamp Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=9oL0_u1Jsho

Meer langere videos van de sloop kunt u bekijken op www.nieuwbouwraalte.nl en ons Youtube kanaal www.youtube.com/sallandia 

Bron: VTV Sallandia / 1-10-2021

De sloop is ook uitgebreid in beeld gebracht in 5 afleveringen

Youtube afspeellijst: www.youtube.com/playlist?list=PLUaV_QfZ2G6jPp2ZQJNdY6dWZFcsJkykJ

5 videos - Sloop v.m. hoofdgebouw van woonzorgcentrum De Hartkamp Raalte

Bron: VTV Sallandia / 1-10-2021

Nieuwbouwwijk Franciscushof / 2-7-2021

Tussen de N35 en het al gerealiseerde deel van Franciscushof ligt het nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. Deze woningbouwlocatie in Raalte biedt ruimte voor circa 163 woningen. Franciscushof Zuid krijgt een groene, landelijke uitstraling en een ruime opzet. Bron: Gemeente Raalte 
Youtube: www.youtube.com/watch?v=JfgQl_d8QjQ
Bron: VTV Sallandia / 24-8-2021

Woningbouw op Franciscushof Zuid weer enkele stappen dichterbij

Plannen zorgen voor verlies bij gemeente Raalte door grote investeringen in geluidswal

RAALTE - De gemeente Raalte wil volgens wethouder Wout Wagenmans ‘gas geven’ met de woningbouw op Franciscushof Zuid. Het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied, in totaal zo’n 24 hectare, is inmiddels ter inzage gelegd. Verder stelt de gemeente na onderzoek dat er voor de plannen geen milieueffectrapport nodig is. Daarnaast zet Raalte een procedure in werking om voor 61 woningen in het gebied een hogere grenswaarde van geluid te bedingen. Dit in verband met de geluidshinder van de N35 en de aanwezigheid van het Hoftheater.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/woningbouw-op-franciscushof-zuid-weer-enkele-stappen-dichterbij

Bron: Salland Centraal

N35 bij Mariënheem wordt aangepakt: "Een doekje voor het bloeden"

De N35 bij Mariënheem wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Goed nieuws zou je zeggen, maar Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem is er niet zo blij mee. "Deze maatregelen zijn meer een doekje voor het bloeden. We hebben 5 jaar geleden hele andere plannen gemaakt die de veiligheid veel meer verbeteren."

De maatregelen houden in dat de afslagen naar de Keizerveldweg en Schoonhetenseweg worden afgesloten. Ook krijgt de N35 een nieuwe aansluiting naar het bedrijventerrein het Fiester en wordt er een fietsstraat aangelegd aan de noordzijde van de N35, ten westen van het dorp. Wanneer de aanpassingen afgerond moeten zijn, is niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1988843/N35-bij-Marienheem-wordt-aangepakt-Een-doekje-voor-het-bloeden

Bron: RTV Oost / 19-7-2021

Ook in Mariënheem wordt de N35 opgeknapt

De N35 bij Mariënheem wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden de afslagen naar de Keizerveldweg en Schoonhetenseweg afgesloten. Ook krijgt de N35 een nieuwe aansluiting naar het bedrijventerrein het Fiester.

Daarnaast wordt er een fietsstraat aangelegd aan de noordzijde van de N35, ten westen Mariënheem. Er wordt verder gekeken naar andere maatregelen, zodat nu bestaande oversteken op de N35 kunnen worden weggehaald. Hierbij wordt gekeken naar het aanleggen van nieuwe ontsluitingen naar woningen en bedrijven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1988705/Ook-in-Marienheem-wordt-de-N35-opgeknapt

Bron: RTV Oost / 19-7-2021

Vijf levensloopbestendige woningen in nieuwbouwplan Salland II

RAALTE - The Citadel Company en bouwbedrijf Hoogeslag gaan vijf levensloopbestendige woningen realiseren in nieuwbouwplan Salland II. De gemeente had een aantal lokale partijen gevraagd om een ontwerp voor de woningen aan de Hoenlo in te dienen. De inzending van The Citadel Company in Heino werd als beste beoordeeld. Het architectenbureau gaat samenwerken met bouwbedrijf Hoogeslag in Raalte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/vijf-levensloopbestendige-woningen-in-nieuwbouwplan-salland-ii

Bron: Salland Centraal / 13-7-2021

Kogel door de kerk: hoogspanningslijnen in Raalte ondergronds

RAALTE - De hoogspanningslijnen in Raalte Zuid gaan de grond in. De gemeenteraad ging al op 17 juni akkoord met het basisontwerp en de kostenraming van netbeheerder Tennet. Op 23 juni ondertekenden wethouder Wout Wagenmans en gedeputeerde Tijs de Bree vervolgens de bestuursovereenkomst namens de gemeente en provincie.

Wagenmans: “Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen is al langere tijd een wens van de omwonenden. De werkgroep Kabelvrij Raalte heeft zich jaren voor dit doel ingezet. Er is nu officieel groen licht, mede dankzij de bijdrage van de provincie. Dat betekent dat er gestart kan worden met de voorbereiding van de daadwerkelijke uitvoering.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/06/kogel-door-de-kerk-hoogspanningslijnen-in-raalte-ondergronds

Bron: Salland Centraal / 30-6-2021

Geen zonnepark in groenzone Zegge VII

RAALTE - Er komt geen zonnepark in de groenzone onder het hoogspanningstracé op bedrijventerrein de Zegge VII in Raalte. De gemeente hoopte daar een zonnepark aan te kunnen leggen aangezien de betrokken gronden toch niet kunnen worden gebruikt voor bedrijfsactiviteiten. Een eerdere verkenning door bureau Escozon was aanleiding voor nader onderzoek. Daaruit is echter gebleken dat de haken en ogen toch wat groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat heeft veel te maken met de kosten. Het plaatsen van zonnepanelen onder hoogspanningskosten zorgt voor hogere verzekeringslasten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/06/geen-zonnepark-in-groenzone-zegge-vii

Bron: Salland Centraal

Start kaveluitgifte uitbreidingsplan Marissink in Nieuw Heeten

RAALTE - De gemeente Raalte start met de uitgifte van de eerste kavels in uitbreidingsplan Marissink in Nieuw Heeten. Het gaat in deze eerste fase om veertien bouwkavels en vier huurwoningen. Het betreft twee kavels voor een vrijstaande woning, vier kavels voor een twee-onder-één-kap woning, vier kavels voor een levensloopbestendige woning en vier kavels voor een blok van vier rijwoningen. SallandWonen gaat de huurwoningen realiseren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/06/start-kaveluitgifte-uitbreidingsplan-marissink-in-nieuw-heeten

Website: www.raalte.nl/bouwkavels
Bron: Salland Centraal

Hoogleraren kraken ambities: "Meer asfalt in Overijssel is helemaal niet de oplossing"

Al jarenlang wordt er gesproken over het verbreden van de N35 tussen Wierden en Wijthmen naar 2x2 rijstroken. Maar meer asfalt is helemaal niet de oplossing om de fileproblemen in Overijssel op te lossen, zeggen twee hoogleraren. "Corona heeft ons geleerd dat het ook anders kan."

Karrenspoor of slakkengang. Het zijn woorden die regelmatig gebruikt worden als er over de N35 tussen Wierden en Zwolle gesproken wordt. De provincie wil de rijksweg maar al te graag 'upgraden' naar 2x2 rijstroken, getuige de 120 miljoen euro die daarvoor op de plank ligt. Maar in Den Haag willen ze er voorlopig (nog) niet aan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1961750/Hoogleraren-kraken-ambities-Meer-asfalt-in-Overijssel-is-helemaal-niet-de-oplossing

Bron: RTV Oost / Rutger Borgerink / 14-6-2021

Bruggehoofd update fotos 6 juni 2021

Bouw van 8 appartementen aan de rand van het centrum van Raalte

Bron: VTV Sallandia / 8-6-2021

Raalte wil betaalbare levensloopbestendige woningen aan de Brink

RAALTE - De gemeente Raalte zet erop in dat er levensloopbestendige (koop- en/of huur)woningen gebouwd gaan worden op de locatie van het voormalige schoolgebouw aan de Brink 2 in Raalte.

Het gebouw aan de Brink 2 is als gevolg van de nieuwbouw van de Korenbloem leeg komen te staan. Alleen Ralda en Heeren van Salland maken er nu (tijdelijk) gebruik van. De dansgroep en het koor gebruikten eerder ruimtes in Strunk
De locatie, die ligt op de hoek van de Jan van Arkelstraat, Hartkampweg en de Brink (tegenover de Hartkamp), heeft een totale oppervlakte van 3.700 vierkante meter. In theorie genoeg voor de ontwikkeling van tien tot dertien woningen, maar hoeveel het er worden is afhankelijk van de plannen van de uiteindelijke ontwikkelaar. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/06/raalte-wil-betaalbare-levensloopbestendige-woningen-aan-de-brink

Bron: Salland Centraal

Fotos VTV Sallandia

Hartkamp Raalte Koopwoningen

Bouw koopwoningen op locatie v.m. Hartkampschool

Update fotos 30 mei 2021

Bron: VTV Sallandia / 31-5-2021

Raalte schrapt bijdrage van 750.000 euro als provincie afziet van bajonetkruisingen Mariënheem

Nu één bajonetkruispunt aan de westzijde komt te vervallen en de bajonet aan de oostzijde van Mariënheem nog niet zeker is, beraadt de gemeente Raalte zich op de bijdrage van 750.000 euro hieraan. De gemeente had eerder besloten maximaal 750.000 euro bij te dragen voor twee bajonetkruisingen. Gedeputeerde Staten wil beide kruisingen niet, meerdere Statenleden gaven gisteren aan daar niets van te begrijpen. Raalte wil laten uitzoeken of er toch eentje aangelegd kan worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1722438/Raalte-schrapt-bijdrage-van-750-000-euro-als-provincie-afziet-van-bajonetkruisingen-Marienheem

Bron: RTV Oost / 20-5-2021

Mogelijk toch kruising N35 in Mariënheem, kans op viaduct Haarle groeit

Mariënheem krijgt mogelijk toch nog een van de twee toegezegde bajonetaansluitingen in de N35. De gemeente Raalte heeft de provincie gevraagd om uit te zoeken of er toch nog een aangelegd kan worden.

“We zijn aan het kijken of we daar wat kunnen doen”, zegde gedeputeerde Boerman toe. Door het schrappen van de tweede toegezegde kruising, komt er mogelijk geld vrij voor de aanleg van een viaduct over de rijksweg bij Haarle.

Plannen geschrapt

De twee beloofde bajonetkruisingen werden recentelijk in de plannen voor de N35 in Mariënheem geschrapt. Tot woede van inwoners van Mariënheem en sommige Statenleden. De kruisingen verdwenen omdat er toezeggingen voor een rondweg om het dorp liggen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1721918/Mogelijk-toch-kruising-N35-in-Marienheem-kans-op-viaduct-Haarle-groeit

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 19-5-2021

Bruggehoofd Update Fotos APRIL / mei 2021

Bouw van 8 appartementen aan de rand van het centrum van Raalte

Bron: VTV Sallandia / 16-5-2021

Plan klaar voor aanleg ondergrondse hoogspanningslijnen Raalte

Netbeheerder Tennet heeft een plan gemaakt om de hoogspanningslijnen in Raalte ondergronds aan te leggen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor hiermee in te stemmen. Met het onder de grond leggen van de lijnen komt de gemeente tegemoet aan de wensen van veel inwoners.

Volgens wethouder Wout Wagenmans ligt er nu een concreet plan op tafel om de hoogspanningslijnen ondergronds te brengen. "Hiermee zijn we een stap dichterbij de wens van omwonenden om de leidingen te ‘verkabelen’. Bijkomend voordeel is dat we de groenzone onder het westelijke deel van het tracé opnieuw kunnen inrichten. Dit biedt onder meer kansen voor de waterbergingsopgave in de omgeving. Een win-winsituatie!”

Sinds 2019 is er een regeling van kracht waarbij gemeenten de netbeheerder kunnen verzoeken om hoogspanningsleidingen ondergronds te brengen. Hierbij betaalt de netbeheerder 80 procent van de kosten en gemeenten en/of provincie 20 procent. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken moet er sprake zijn van een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangewezen tracé. In Raalte is dat het geval.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1720139/Plan-klaar-voor-aanleg-ondergrondse-hoogspanningslijnen-Raalte

Bron: RTV Oost / 14-5-2021

Foto: VTV Sallandia

Hartkamp Raalte Koopwoningen

Bouw koopwoningen op locatie v.m. Hartkampschool

Update fotos 24 april en 8 mei 2021

Bron: VTV Sallandia / 10-5-2021

Bijna halve ton voor herstel en onderhoud MOK-werf

RAALTE - De gemeente Raalte wil 38.000 euro uittrekken voor het onderhoud en het herstel van de bekende MOK-werf aan het Overijssels Kanaal. Door een aanrijding (vorig jaar), houtrot en aantasting door de bonte knaagkever is een grote onderhoudsbeurt noodzakelijk, zo stelt het college van B&W. Het college noemt het gemeentelijke monument ‘rijksmonumentwaardig’.

In totaal is er 48.000 euro beschikbaar voor het gespecialiseerde bedrijf dat als laagste voor deze klus inschreef. De resterende 10.000 euro komt van de verzekering na de botsing. Het werk moet in september klaar zijn. De gemeentelijke bijdrage komt uit het potje ‘Onderhoudsreserve Gemeentelijke Gebouwen.’ Bij de komende ‘Zomernota’ wil het college deze uitgave laten goedkeuren door de gemeenteraad.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/04/bijna-halve-ton-voor-herstel-en-onderhoud-mok-werf

Website: www.mokwerf.nl
Bron: Salland Centraal

Mariënheem stapt uit gesprek over N35, Statenleden willen debat

Plaatselijk Belang Mariënheem is uit de gesprekken over de aanpak van de N35 bij het dorp gestapt. Nu de beloofde bajonetkruisingen uit de plannen zijn geschrapt door de provincie Overijssel en Rijkswaterstaat, is er een grens voor de inwoners van het dorp bereikt. “Er gaat een streep door de verkeersveiligheid. Dat is niet te verkroppen”, stelt Gerard Nij Bijvank namens de verkeerscommissie van Plaatselijk Belang. VVD, CDA en PvdA Overijssel willen een debat in de commissie Verkeer en Vervoer van Provinciale Staten.

Grofweg twee weken geleden hoorden vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Mariënheem, tijdens een gesprek met Rijkswaterstaat en provincie Overijssel, dat de bajonetkruisingen komen te vervallen.

Eind vorig jaar maakten minister Van Nieuwenhuizen en gedeputeerde Boerman bekend dat Mariënheem een rondweg krijgt. Die moet er volgens de bestuurders binnen vijf tot tien jaar liggen. “Rijkwaterstaat en de provincie hadden er niet op gerekend dat die weg er al kwam,” vertelt Nij Bijvank. De komst van de rondweg betekent dat rijksweg N35 niet langer door het dorp Mariënheem loopt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1541309/Marienheem-stapt-uit-gesprek-over-N35-Statenleden-willen-debat

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 26-4-2021

Nieuwbouw Woningen Hartkamp Raalte / 17-4-2021

Bouw koopwoningen op locatie v.m. Hartkampschool

Youtube: www.youtube.com/watch?v=_hu9B6hXdfo

Bron: VTV Sallandia / 18-4-2021

Hartkamp Raalte Koopwoningen

Bouw koopwoningen op locatie v.m. Hartkampschool

Bron: VTV Sallandia / 17-4-2021

Aanpak kruispunt N35 bij Raalte loopt opnieuw forse vertraging op

De aanpak van de kruising van de N348 en de N35 bij Raalte loopt forse vertraging op. Waardoor precies, is niet bekend. De planning was om in de zomer van 2020 het plan in hoofdlijnen op papier te hebben. Vanmorgen vertelde gedeputeerde Bert Boerman dat het eerste ontwerp eind dit jaar verwacht wordt, een voorzichtige planning van het project ligt pas in januari 2022 op tafel. “We zijn fors in de tijd opgeschoven”, aldus Boerman.

De bedoeling was vorig jaar nog om in 2023 het nieuwe kruispunt op te leveren. Dat is met deze nieuwe vertraging onhaalbaar geworden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1536863/Aanpak-kruispunt-N35-bij-Raalte-loopt-opnieuw-forse-vertraging-op

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 14-4-2021

Actiegroep wil veilige oversteek bij Kruispunt Bos

Knoopbelang Noordwest Raalte hoopt er met de gemeente uit te komen, maar overweegt desnoods andere stappen

RAALTE - Actiegroep Knoopbelang Noordwest Raalte maakt zich zorgen over het gebrek aan voortgang inzake een veilige fietsers- en voetgangersoversteek bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Kruispunt Bos. De groep, die bestaat uit circa acht inwoners van Raalte Noordwest, wil daar graag een oversteekplaats van Raalte Noord naar de zuidkant van het kruispunt behouden. “Als de betrokken overheden niet ingaan op onze doelen, voelen we ons vanwege de veiligheid van onze kinderen genoodzaakt om andere wegen te bewandelen”, zegt Johan de Lange, een van de oprichters van de groep.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/04/actiegroep-wil-veilige-oversteek-bij-kruispunt-bos

Bron: Salland Centraal

Bruggehoofd Update Fotos MAART / APRIL 2021

Bouw van 8 appartementen aan de rand van het centrum van Raalte

Bron: VTV Sallandia / 10-4-2021

Bruggehoofd Raalte / Torenkraan / 2-2-2021

Bouw van 8 appartementen aan de rand van het centrum van Raalte 

Youtube: www.youtube.com/watch?v=D7dHW9e7AuI

Bron: VTV Sallandia / 10-4-2021

Raalte mag meer bouwen naar behoefte

Door nieuwe afspraken 1.500 tot 2.000 woningen erbij tot 2030; eerder zevenhonderd

RAALTE - De gemeente Raalte mag meer bouwen naar behoefte. Dat wordt mogelijk door de afspraken in de nieuwe woonagenda voor de elf gemeenten in West-Overijssel. Raalte raamt de gemeentelijke behoefte/ambitie nu op 1.500 tot 2.000 woningen tot 2030. Dat zijn er dus aanzienlijk meer dan het contingent van zevenhonderd woningen, waar Raalte het eerder mee moest doen. Wethouder Wout Wagenmans is blij, maar spreekt ook van een ‘forse opgave’.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/04/raalte-mag-meer-bouwen-naar-behoefte

Bron: Salland Centraal / 2-4-2021

Aanpak Raarhoeksweg mogelijk volgend jaar in beeld

RAALTE - De realisatie van snelheidsremmende maatregelen op de Raarhoeksweg heeft dan wel niet de hoogste prioriteit gekregen bij de uitvoer van de Verkeersagenda, maar de gemeente wil die wens wel meenemen bij het uitvoeringsprogramma voor volgend jaar.

Dat antwoordt het Raalter college van B&W op vragen van GemeenteBelangen over de verkeersoverlast op de Richterambtweg/de Linderte en de Raarhoeksweg in Raalte. Omwonenden en ouders klagen daar over het vele sluipverkeer. “Jaarlijks, zo ook eind dit jaar, maken wij opnieuw de balans op van alle meldingen om tot het uitvoeringsprogramma 2022 te komen”, zo schrijft het college. “Wij nemen daarbij de wens om snelheidsremmers op deze locatie aan te brengen mee en zullen op basis van objectieve criteria vaststellen of wij al of niet uitwerking kunnen geven aan deze wens.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/04/aanpak-raarhoeksweg-mogelijk-volgend-jaar-in-beeld

Bron: Salland Centraal / 2-4-2021

Hartkamp Raalte Koopwoningen

Bouw koopwoningen op locatie v.m. Hartkampschool

Bron: VTV Sallandia / 2-4-2021

Bruggehoofd Update Fotos februari 2021

Bron: VTV Sallandia / 27-3-2021

Opdracht voor verbouwing Kerkhuus Heino officieel ondertekend

HEINO - Vorige week woensdag zijn de handtekeningen gezet onder de opdracht om ’t Kerkhuus in Heino te verbouwen. Dat gebeurde door Cees van der Veer, namens het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Heino, Roy Simons van Bouwonderneming Hoppen BV in Heino en Paul Overmars van Overmars Installatie Techniek in Heino. De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Heino had de avond ervoor als eigenaar van het pand al haar fiat gegeven. De verbouwing is gepland van begin mei tot september.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/opdracht-voor-verbouwing-kerkhuus-heino-officieel-ondertekend

Bron: Salland Centraal / 20-3-2021

‘Voorrang op woningmarkt voor aan Raalte gebonden starters niet mogelijk’

RAALTE - Het is voor gemeenten niet mogelijk om jongeren met sociale en economische binding voorrang te geven bij toewijzing van een betaalbare woning of kavel. Dat antwoordt het Raalter college van B&W op vragen van GB Raalte over de positie van starters op de woningmarkt. De partij vroeg onder andere of het mogelijk is om daartoe een huisvestingsverordening in te zetten, zodat starters voorrang kunnen krijgen. Juridisch gezien is dat volgens het college niet haalbaar. “De Huisvestingswet 2014 sluit het voeren van sociaal en economische bindingseisen bij koopwoningen en kavels uit.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/voorrang-op-woningmarkt-voor-aan-raalte-gebonden-starters-niet-mogelijk

Bron: Salland Centraal / 18-3-2021

GB Raalte ziet mogelijkheden voor Overijssels Kanaal

RAALTE - GemeenteBelangen ziet mogelijkheden voor de gemeente Raalte om aansluiting te zoeken bij een project van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat heeft namelijk geld gereserveerd voor onderhoud aan het Overijssels Kanaal. Zo wordt het kanaal onder andere uitgebaggerd, wordt de beschoeiing vervangen en worden de oevers verduurzaamd. Wat GemeenteBelangen betreft zou dit voor de gemeente koppelkansen bieden als het gaat om het ontwikkelen van de recreatieve en toeristische functie van het Overijssels Kanaal. “Ook bij het aantrekkelijk maken van het centrum van Raalte van bijvoorbeeld het opknappen van de MOK-werfjes zouden we hiervan kunnen profiteren”, zo schrijft de partij.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/gb-raalte-ziet-mogelijkheden-voor-overijssels-kanaal

Bron: Salland Centraal

Vergroening Stationsstraat Raalte 2021

Youtube: www.youtube.com/watch?v=_zVAQb5Z5rs
Bron: Gemeente Raalte / 10-3-2021

Hoe ziet het centrum van Raalte er straks uit?

We gaan aan de slag met de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte. Daarom vroegen we inwoners op basis van drie ontwerpscenario’s hoe het centrum eruit moet komen te zien. Bijna de helft van de 1516 deelnemers geeft de voorkeur aan het scenario ‘Kleinschalig plein’. In dit scenario is er ruimte voor groen én voor evenementen. De gegeven input wordt nu verwerkt tot een programma van eisen waarmee een definitief ontwerp kan worden gemaakt.

Afgelopen januari konden inwoners drie verschillende ontwerpscenario’s voor het centrum van Raalte bekijken. Dit waren het Groene Plein, het Kleinschalige Plein en het Evenementenplein.

Maar liefst 45% van de inwoners gaf de voorkeur aan het Kleinschalige Plein. Dit plein geeft ruimte aan groen én elkaar kunnen ontmoeten op evenementen. Water, groen en de vormen in het straatwerk geven dit plein volop beleving. 33% van de inwoners koos voor het Groene Plein en 22% koos voor het Evenementenplein.

Lees verder: www.raalte.nl/projecten/centrum-raalte

Bron: Gemeente Raalte

Nieuwe huurders naar de Buitengewoonthuiswoningen in Salland II

RAALTE - Aan de rand van de nieuwbouwlocatie Salland II in Raalte staan zestien huurwoningen klaar om bewoond te worden. SallandWonen heeft inmiddels de sleutels overhandigd aan de nieuwe bewoners.

De zestien middelgrote huurwoningen, zogenaamde ‘buitengewoonthuiswoningen’, zijn geschikt voor één - en tweepersoonshuishoudens. Zowel jonge als oudere huurders met of zonder zorgvraag kunnen uitstekend wonen in deze woningen. Die zijn energiezuinig gebouwd, wat de huurders gaan merken in de portemonnee.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/nieuwe-huurders-naar-de-buitengewoonthuiswoningen-in-salland-ii

Bron: Salland Centraal / 10-3-2021
Foto: VTV Sallandia

Werkzaamheden aan Ramelerbrug

ZWOLLE - De provincie Overijssel voert momenteel (tot en met 19 februari) werkzaamheden uit aan de Ramelerbrug in Heeten. Het beweegbare deel van de brug wordt vervangen aangezien dat toe is aan een opknapbeurt. Zo kan deze brug na het onderhoud de komende 25 jaar weer veilig gebruikt worden. Voor fietsers geldt een omleidingsroute. Dit betekent dat fietsers in januari gebruik maken van een tijdelijk fietspad langs de brug. Dit tijdelijke fietspad wordt goed afgeschermd van de hoofdrijbaan. Daarna is er in maart en april nogmaals een omleiding voor het fietsverkeer vanwege de afrondende werkzaamheden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/02/werkzaamheden-aan-ramelerbrug

Bron: Salland Centraal

Voorbereiding maatregelen Vlaminckhorstweg in laatste fase

HEINO - PB Heino meldt dat de voorbereiding van de maatregelen om de verkeersveiligheid op de Vlaminckhorstweg zich in de laatste fase bevinden. Recentelijk hebben de gemeente, de werkgroep Vlaminckhorstweg en Plaatselijk Belang Heino daarover met elkaar overlegd. De gemeenteraad heeft 50.000 euro gereserveerd voor de uitvoering.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/02/voorbereiding-maatregelen-vlaminckhorstweg-in-laatste-fase

Bron: Salland Centraal

Stedenbouwkundig plan Franciscushof-Zuid vastgesteld

RAALTE - Het Raalter college van B&W is akkoord met het stedenbouwkundig plan voor het nieuwbouwplan Franciscushof-Zuid. De gemeente gaat nu aan de slag met het ontwerpbestemmingsplan voor dit terrein langs de N35 (ten zuiden van het al gerealiseerde deel van de wijk). Het is de bedoeling dat er circa 163 woningen komen. Het gaat om rijtjeswoningen (koop én huur), twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen. De gemeente verwacht dat de schop begin 2022 de grond in kan.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/01/stedenbouwkundig-plan-franciscushof-zuid-vastgesteld

Website: www.franciscushof.nl/stedenbouwkundigplan
Bron: Salland Centraal / 20-1-2021

Laatste fotos Herinrichting Almelosestraat

Laatste foto's van de herinrichting van de Almelosestraat in Raalte. Het project is gereed.

Bron: VTV Sallandia / 13-01-2021

Nieuwbouwkavels Veldegge Heeten (2021)

Youtube: www.youtube.com/watch?v=T-5Y45j_YWQ
Bron: Gemeente Raalte

Nieuwbouw 't Broeck fase 3 (2021) - Broekland (gemeente Raalte)

Youtube: www.youtube.com/watch?v=ZdJiktCw8xs
Bron: Gemeente Raalte

Veel steen of vooral water en groen? Centrum Raalte krijgt facelift

Het centrum van Raalte gaat op de schop. Het moet gezelliger worden, meer eenheid uitstralen en bovendien moeten bezoekers er graag voor langere tijd blijven. Donderdag presenteerde de gemeente Raalte samen met IAA Architecten uit Enschede drie schetsen. Het woord is nu eerst aan de inwoners van Raalte.

Raalte heeft keuze uit drie scenario’s voor De Plas en de Grote Markt: veel groen, een kleinschalig plein of een evenementenplein.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1494425/Veel-steen-of-vooral-water-en-groen-Centrum-Raalte-krijgt-facelift

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-1-2021