REGIO NIEUWS APRIL

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Ludieke tentoonstelling voor speelgoedmuseum Deventer: Bouw een dino

Een ludieke actie om aandacht te vragen voor het belang van het speelgoedmuseum in Deventer: zo noemt de organisatie de tentoonstelling Bouw een dino. Het is een ludieke tentoonstelling om de wethouder te laten zien dat het speelgoedmuseum open moet blijven. Een maand eerder zei de wethouder wel een reizende tentoonstelling te willen, bijvoorbeeld van 'speelgoed-dino's in de Bergkerk'.

Dat liet het speelgoedmuseum zich geen twee keer zeggen. Snel zetten zij een actie op touw. Kinderen kunnen in het museum dino's van Lego bouwen. Ook konden zij de afgelopen twee weken dino's thuis bouwen en in bruikleen geven aan het museum voor de tentoonstelling. Ook online kunnen kinderen hun dino-creatie uploaden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311750/Ludieke-tentoonstelling-voor-speelgoedmuseum-Deventer-Bouw-een-dino

Bron: RTV Oost / 30-4-2019

Vakbonden: "Veiligheid treinlijnen rond Zwolle ernstig in geding"

"Keolis en de provincie Overijssel moeten nu snel met maatregelen komen." Die oproep doen de vakbonden CNV Vakmensen en BOA ACP. Volgens de bonden is de veiligheid van passagiers en personeel ernstig in het geding op de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. De bonden baseren zich op een bijeenkomst met machinisten en service & veiligheidsmedewerkers van Keolis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311742/Vakbonden-Veiligheid-treinlijnen-rond-Zwolle-ernstig-in-geding

Bron: RTV Oost / 29-4-2019

Raalte-Zuid heeft er ‘t Sterre Steegje’ bij

RAALTE - Het is maar een klein en onopvallend voetpadje bij De Spinde in Raalte-Zuid, misschien 30 of 35 meter lang, maar sinds vrijdagavond heet dat wel ’t Sterre Steegje’. Het is een blijvende herinnering aan de in 2007 op 8-jarige leeftijd aan leukemie overleden Sterre Freriksen. Het voetpad ligt naast haar ouderlijk huis.
 
Sterre was jarig op 30 april, destijds nog Koninginnedag maar voor veel familieleden, vrienden en vriendinnen nu nog altijd ‘Sterre-dag’. Aan de vooravond van Koningsdag 2019 onthulde vader Frank Freriksen nu samen met Lobke Fennema, altijd de beste vriendin van Sterre, het bordje. Helemaal officieel is het trouwens niet, zo vertelde hij eerlijk, maar zin om een paar jaar te wachten op officiële toestemming had hij ook niet. Bovendien zit het bordje op zijn eigen garage geschroefd, dat scheelt. Dat Sterre ook 12 jaar na haar dood niet vergeten is bleek uit de flinke opkomst van mensen die haar goed hebben gekend.
 
Sterre is de naamdrager van de in 2009 opgerichte Sterrestichting. Het mooie kinderboek ‘Lisa, het meisje dat prinsesje wil worden’, nog geschreven door Sterre en haar vader, was de directe aanleiding om destijds de stichting op te richten. Afgelopen jaren zijn er veel succesvolle activiteiten opgezet waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat; verbetering van de behandeling van kinderkanker, de opvang van familie van ernstig zieke kinderen en andere activiteiten die het leven van ernstig zieke kinderen verbeteren of opvrolijken.
 
 
Bron: Salland Centraal / 29-4-2019

Tijdelijk beachveld naast Tijenraan Raalte wegens lekkages aan het dak

De gemeente Raalte legt een tijdelijk beachveld aan naast sportcentrum Tijenraan. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het beachveld op het dak zou komen, maar vanwege lekkages aan het dak is dat voorlopig niet mogelijk. Het tijdelijke beachveld is vanaf 15 mei speelklaar.

Vorige maand werd duidelijk dat het dak van de sporthal op verschillende plekken lekkages had. Begin deze maand zijn ze gerepareerd. De komende periode worden ook plekken op het dak aangepakt, waar een eventueel risico is op lekkages.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311731/Tijdelijk-beachveld-naast-Tijenraan-Raalte-wegens-lekkages-aan-het-dak

Bron: RTV Oost / 29-4-2019

Tweede editie Droomdag Raalte groot succes

RAALTE - Op zondag 28 april is door het ROV voor de tweede keer een Droomdag georganiseerd. De Droomdag die vorig jaar voor het eerst plaatsvond in Raalte wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Jongeren met een verstandelijke beperking kunnen vandaag tussen 13.00 en 17.00 uur opnieuw korte stages volgen bij ondernemers uit Raalte en bij andere partijen. Tijdens deze koopzondag mogen zij ook de brandweer, de politie én de dierenambulance ondersteunen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 28-4-2019

Chauffeur schat hoogte verkeerd in en rijdt vrachtwagen vast in Raalte

Een vrachtwagen is vanmiddag klem komen te zitten onder een viaduct in Raalte. De vrachtwagen bleek te hoog voor het viaduct onder de N35.
 
Het ongeluk gebeurde op de Ganzeboomlaan, waar de maximale doorrijhoogte 3.60 meter is. De politie leidt het verkeer langs de vastgelopen vrachtwagen.
 
In het verleden gebeurde het vaker dat een vrachtwagen op deze overgang klem kwam te zitten, ondanks een bord op het viaduct. De gemeente besloot toen verderop in de straat een extra bord met de maximale hoogte te plaatsen, zodat chauffeurs eerder een andere route kunnen kiezen.
 
 
Bron: RTV Oost / 27-4-2019

Vrachtwagen vast onder viaduct N35 Raalte

Zaterdagmiddag 27 april is een vrachtwagen vast komen te staan onder het viaduct N35, bij de Ganzeboomlaan in Raalte. De vrachtwagen heeft een hoogte van 3.90, terwijl de doorrijhoogte 3.60 betreft.
 
Het overige verkeer kon van slechts één rijstrook gebruik maken. De politie was ter plaatse om het verkeer te regelen.

Bron: YouTube: Arnold Roolvink / 27-4-2019

Auto ramt hekwerk, vliegt van talud en belandt in water bij Marle

Een auto is vanmiddag bij Marle, een buurtschap bij Wijhe, uit de bocht gevlogen en in het water beland. De wagen staat daardoor bijna volledig onder water. De bestuurder is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
 
De auto reed over de Weerdhofweg bij de provinciegrens van Overijssel met Gelderland, toen de wagen uit de bocht vloog. Daardoor werd het voertuig van een talud gelanceerd, ramde het een hekwerk en belandde het zo'n 25 meter verderop in het water.
 
Het is niet bekend hoe het met het slachtoffer gaat.
 
 
Bron: RTV Oost / 26-4-2019

Vijf inwoners gemeente Raalte ontvangen koninklijke onderscheiding

Van links naar rechts op de foto: dhr. A.H. Wilms uit Heino, mevr. A. Klompjan-van Houwelingen uit Heino, mevr. A.H. van der Sligte-Oosterlaar uit Nieuw Heeten, mevr. F.J. Freriks-Hulsegge uit Raalte en burgemeester Martijn Dadema. (Dhr. H.J.M. Hulsman uit Heino ontbreekt op de foto.)

Het regent lintjes in Overijssel: 201 onderscheidingen

Vrijwillig jeugdteams van de plaatselijke voetbalclub trainen, EHBO-cursussen verzorgen in het dorp of snoeiwerkzaamheden in de gemeente verrichten. Vandaag worden tijdens de traditionele lintjesregen 201 Overijsselaren in het zonnetje gezet vanwege hun verdiensten.
 
 
De gedecoreerden worden met een smoes naar de uitreiking van de lintjes gelokt. In totaal worden dertien mensen verrast met de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en twee met de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De overige gedecoreerden mogen zich voortaan lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
 
Olst-Wijhe
 
1. Meneer R. van der Werf (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
2. Meneer J. Hollander (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
3. Meneer H. Pol (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
4. Meneer F. Kunst (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
5. Meneer M. Olthof-van den Eerenbeemt (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
 
Raalte
 
1. Mevrouw F.J. Freriks-Hulsegge (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
2. Meneer H.J.M. Hulsman (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
3. Mevrouw A.H. van der Sligte- Oosterlaar (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
4. Meneer A.H. Wilms (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
5. Mevrouw A. Klompjan - van Houwelingen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
 
 
Bron: RTV Oost / 26-4-2019

Nieuw logo voor het Midzomerfeest in Mariënheem

MARIËNHEEM - De 35e editie van het Midzomerfeest in Mariënheem krijgt een nieuw logo. De wens voor een nieuw logo werd uitgesproken bij de eerste vergadering van 2019, dus werd Nick Dozeman van The Brandshed ingeschakeld om een nieuwe huisstijl en bijbehorend logo uit de grond te stampen. “We willen onze uitstraling graag verfrissen en wat ons betreft mag het ook wel wat meer met een knipoog. Dankzij de nieuwe kleuren in combinatie met ‘Mr. Marrie’ moet dit wel lukken”, zegt voorzitter Holtmaat.
 
De vraag is natuurlijk: wat betekent Marrie? “Je zult vast wel eens een Mariënhemer hebben gehoord die ‘Marrie!!’ riep. Het is in de Mariënheemse volksmond niet veel anders dan ‘gaaf’ of ‘cool’. Stel, het is weer zondagochtend en je staat met jouw voetbalteam op het voetbalveld. Een teamgenoot van je dribbelt met de bal naar de middenstip en schiet vanaf daar via de onderkant van de lat de bal erin. Dat is nou echt ‘Marrie’!”
 
Het Midzomerfeest in Mariënheem is dit jaar op 21, 22 en 23 juni.
 
 
Bron: Salland Centraal / 26-4-2019

Keolis zet reizigers in het zonnetje vanwege hoge tevredenheidsscore

Keolis zette vandaag haar reizigers van en naar station Zwolle in het zonnetje. De treinvervoerder is onlangs uitgeroepen tot beste regionale treinvervoerder in de OV-Klantenbarometer en wil haar reizigers bedanken voor die goede score.

Het traject Zwolle-Kampen waarop de regiovervoerder rijdt, scoorde het hoogste tevredenheidscijfer met een 7,9. Daarnaast was het Keolis-traject Zwolle-Enschede de grootste stijger binnen deze categorie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311500/Keolis-zet-reizigers-in-het-zonnetje-vanwege-hoge-tevredenheidsscore

Bron: RTV Oost / 25-4-2019

Droog voorjaar: Drents Overijsselse Delta maait waterbodems eerder dan normaal

Natuurlijk, op meerdere plaatsen in Overijssel viel gisteravond een flinke plens neerslag, maar het voorjaar is ook in Overijssel droog begonnen. Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) levert de droogte nog geen grote problemen op. De gevolgen van de droogte kunnen dit jaar wel eerder optreden, aldus de LCW.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311584/Droog-voorjaar-Drents-Overijsselse-Delta-maait-waterbodems-eerder-dan-normaal

Bron: RTV Oost / 25-4-2019

Wielrenner zwaargewond bij aanrijding in Olst

Een wielrenner is vanmiddag zwaargewond geraakt bij een aanrijding in Olst. De man werd op de Veerweg geschept door een auto.
 
Een traumahelikopter werd ingezet, het slachtoffer is uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
 
De auto kwam uit een zijweg en heeft de wielrenner vermoedelijk over het hoofd gezien. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daarbij wordt ook een drone ingezet.
 
 
Bron: RTV Oost / 23-4-2019

Paasvuur in Dijkerhoek krijgt originaliteitsprijs, Espelo heeft beste ontvangst

Het paasvuur in Dijkerhoek heeft vanavond de originaliteitsprijs gewonnen in de gemeente Rijssen-Holten. De groep bouwers was de concurrentie uit Espelo de baas en kreeg de prijs uit handen van burgemeester Arco Hofland en juryvoorzitter Bart van Eijk.

De bouwers in Dijkerhoek hebben dit jaar een molen met draaiende wieken nagemaakt. Dit is symbolisch, omdat in Dijkerhoek een zelfde soort molen staat. Het ontwerp kreeg vier van de zeven stemmen van de jury.

Jury best ontvangen in Espelo

Het paasvuur in Espelo kreeg de prijs voor de beste ontvangst. Voor het ontvangen van de jury werd het thema rond het paasvuur omgedoopt tot Oktoberfest. Alle dames stonden in dirndls en de jury werd welkom geheten met pullen bier.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311326/Paasvuur-in-Dijkerhoek-krijgt-originaliteitsprijs-Espelo-heeft-beste-ontvangst

Bron: RTV Oost / 21-4-2019


Website: www.paasvuurdijkerhoek.nl

Website: www.paasvuurespelo.nl

Deze Overijsselse gemeenten gebruiken de omstreden pesticide Xentari

Zeker tien Overijsselse gemeenten gebruiken het omstreden middel Xentari om de eikenprocessierups te bestrijden. Het bestrijdingsmiddel zou niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook andere kleine insecten doden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311231/Deze-Overijsselse-gemeenten-gebruiken-de-omstreden-pesticide-Xentari

Raalte heeft het gebruik juist opgeschaald; alle gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kom worden besproeid. De gemeente gebruikt de pesticide niet op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen.

Bron: RTV Oost / 19-4-2019

Brandweer blust verfmachine bij staalbedrijf in Raalte

Een brand bij staalbedrijf Van Merksteijn in Raalte heeft vanavond voor veel rook gezorgd. Meerdere brandweerwagens waren ter plaatse om de vlammen te doven. De brand is geblust.

In een hal van het bedrijf aan de Heesweg vloog een verfmachine in brand. Hoe dat kon gebeuren, is niet bekend.

De verfmachine liep forse brandschade op en kan als verloren worden beschouwd.

www.rtvoost.nl/nieuws/311224/Brandweer-blust-verfmachine-bij-staalbedrijf-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 18-4-2019

Expeditie Oost: Amsterdamse vluchtelingen en een glazen huifkar

Amsterdamse vluchtelingen, een glazen huifkar en mannen die vrijwillig de hele dag “heen en weer” gaan. Een enerverend dagje Expeditie Oost leverde weer mooie ontmoetingen en verhalen op. Vandaag reed de Expeditiewagen Van Wijhe, via de Gelderse kant van de IJssel, naar Olst.

“Te Koop”, staat er op een merkwaardige huifkar, net buiten Wijhe. Het ding schittert in de zon en lijkt van glas gemaakt. We bellen terstond met de eigenaar en krijgen Gerda Strijdveen aan de lijn. “Ik kom er aan”, zegt ze.

 

Even later geven zij en haar man Gerard uitleg. “We hebben deze huifkar vorig jaar in Limburg gekocht. We wilden er graag tochten mee organiseren door de omgeving maar het was veel te duur om dat allemaal te verzekeren. Daarom willen we er nu weer van af”. Gerard demonstreert dat alle raampjes van de huifkar open kunnen en dat je er gerieflijk in zit. Tot nu toe heeft zich nog geen koper gemeld maar het echtpaar Strijdveen heeft goede hoop dat zich – mede door onze beelden – binnenkort iemand meldt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311201/Expeditie-Oost-Amsterdamse-vluchtelingen-en-een-glazen-huifkar

Bron: RTV Oost / 18-4-2019

Vijf grote paasvuren in gemeente Raalte gaan allemaal door

RAALTE - Woensdagmiddag werd al bekend dat het paasvuur van ‘t Giet Vedan in Heino komend weekend door mag gaan. Nu laat de gemeente Raalte weten dat ook de overige vier grote paasvuren in de hens mogen.
 
Naast ‘t Giet Vedan organiseren ook CV Sallands Zotten (Heeten), Buurtvereniging De Veldhoekers (Heino), Buurtwerkcommissie M’heem (Mariënheem) en Jeugdgroep AKSIE(Luttenberg) komend weekend een paasvuur.
 
 
Bron: Salland Centraal / 17-4-2019

Raalte brengt muzikaal eerbetoon aan Nôtre Dame

In Raalte is vandaag een muzikale eerbetoon aan de door brand verwoeste Parijse Nôtre Dame gebracht. Beiaardier Henk Veldman bracht op het carillon van de Heilige Kruis Kerk muziek ten gehore die ooit speciaal voor de Franse Kathedraal geschreven is. Een kleine blijk van medeleven voor de inwoners van Frankrijk, die diep in hun ziel getroffen zijn door het culturele drama.

De wereldberoemde kathedraal van Parijs brandde maandagavond voor een deel af. De schade is enorm. De beiaardier is aangedaan door de gebeurtenis en speelde vandaag een muziekstuk dat componist Leon Boëlmann in de 19e eeuw speciaal voor de Nôtre Dame heeft geschreven. Het gaat om het muzikale gebed 'Prière à Notre Dame'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311045/Raalte-brengt-muzikaal-eerbetoon-aan-Notre-Dame

Bron: RTV Oost / 17-4-2019

'De kloosterbel van Sion werd gemaakt van Duits legermateriaal'; WO2 Café Raalte

Frits Loggen uit Diepenveen komt met een grote metalen huls met houten handvat in het WO2 Café. Het blijkt een loodzware bel, die veel geluid maakt. De monniken van Klooster Sion hadden van de huls in de Tweede Wereldoorlog een bel gemaakt.
 
Een huls van Duitse makelij, weet Frits Loggen. "Al wist de abt niet meer exact hoe ze aan de huls zijn gekomen." Volgens Loggen werd de huls in de smederij van het klooster tot bel gemaakt. "Die hadden ze nodig om de monniken van het land te laten komen om te bidden en te eten. De bronzen klokken hadden de Duitsers weggehaald."
 
 
Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Dit zijn de groenste straten van Overijssel

De Hoek Oude Haaksbergerweg in Goor, Westerhof in Dalfsen en de Stationsstraat in Raalte zijn de winnaars van de wedstrijd 'Groenste Straat van Overijssel'. De straten hebben 20.000 euro gewonnen om in groen te investeren. De Stationsstraat kreeg 5.000 euro extra, omdat zij alle onderdelen het best had verwerkt.

De drie onderdelen die de jury beoordeelde, waren: kindvriendelijk, klimaatbestendig en biodiversiteit. De straten konden een ontwerp insturen om het gebied te vergroenen. De geldprijzen zijn een bijdrage om die plannen uit te voeren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310800/Dit-zijn-de-groenste-straten-van-Overijssel

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Deur voor hoge windmolens in gemeente Raalte op kier

De deur voor hoge windmolens in de gemeente Raalte staat weer op een kier. Vanavond werd tijdens de raadvergadering een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor de hoge turbines. "Wij vinden het jammer", aldus VVD-raadslid Emiel Gerner.

De motie werd ingediend door Gemeentebelangen, D66 en CDA. In totaal stemden vijftien raadsleden voor en tien tegen het voorstel. Voorwaarde is wel dat de samenleving zal meeprofiteren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310807/Deur-voor-hoge-windmolens-in-gemeente-Raalte-op-kier

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Bijzonder: 240 ton wegende brug op transport door Wijhe

Een bijzonder transport gisteravond en afgelopen nacht door Wijhe: een 240 ton zware brug werd door Wijhe vervoerd. Het 25 meter hoge object werd staand van de fabriek van Spie naar de Loswal gereden.

Een uitzonderlijke klus voor het bedrijf: de brug die in de Wijhese fabriek gebouwd werd, is zo groot dat de fabriekshal er op aangepast werd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310808/Bijzonder-240-ton-wegende-brug-op-transport-door-Wijhe

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Na De Lutte is nu Heino aan de beurt: ooievaars bouwen nest op bovenleiding spoor

Twee ooievaars zijn bezig om een nest te bouwen op een paal die de bovenleiding van het spoor geleidt tussen Heino en Zwolle. Vlakbij de spoorwegovergang ter hoogte van Lierderholthuis zoekt het stel naar bouwmaterialen voor hun nest.

Vorige week kreeg ProRail voor het eerst melding van het nest: toen is het van de bovenleiding verwijderd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310757/Na-De-Lutte-is-nu-Heino-aan-de-beurt-ooievaars-bouwen-nest-op-bovenleiding-spoor

Bron: RTV Oost / 11-4-2019

Huizenprijzen in Overijssel blijven stijgen, Raalte koploper

De woningprijzen in Overijssel blijven stijgen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In de omgeving van Raalte is de prijs van een woning in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 11,6 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2017. Daarmee is Raalte koploper in onze provincie.

Ook in de Kop van Overijssel (10,6 procent) en Hardenberg (9,8 procent) was er sprake van een flinke prijsstijging. In Zwolle groeide de huizenprijs relatief gezien het minst (6,1 procent).

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310755/Huizenprijzen-in-Overijssel-blijven-stijgen-Raalte-koploper

Bron: RTV Oost / 11-4-2019

Bedrijfsongeval Olst: ‘Het gaat naar omstandigheden goed met slachtoffer’

Het gaat 'naar omstandigheden goed' met Kevin, de leerling-bouwvakker die vanochtend gewond raakte bij een bedrijfsongeval in Olst. Dat laat het bewuste bouwbedrijf weten op Facebook. De 20-jarige Dalfsenaar zakte door een vloer en kwam 2,5 meter lager op de grond terecht. Kevin blijft vannacht ter observatie in het ziekenhuis.

Volgens het bedrijf heeft Kevin een hersenschudding en een kleine bloeding in zijn hoofd overgehouden aan de val. Hij zou niets gebroken hebben. "Het gaat naar omstandigheden goed", zo staat in het Facebook-bericht.

Volgens het bedrijf was de Dalfsenaar aan het werk op een betonnen zolderplaat, toen een stuk van de vloer loskwam. Kevin viel vervolgens 2,5 meter en kwam 'ongelukkig terecht'. Het bedrijf benadrukt dat hij niet bedolven is onder brokstukken.

Zijn collega's houden nauw contact met Kevin en zijn familie, zo staat in het bericht.

www.rtvoost.nl/nieuws/310615/Bedrijfsongeval-Olst-Het-gaat-naar-omstandigheden-goed-met-slachtoffer

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Vergeet je paspoort niet: Mirko uit Heino wil liftend naar Gibraltar

 
Pas afgestudeerd, net vrij van werk en zin in een mooi avontuur: Mirko Schokker uit Heino is vandaag vertrokken vanuit zijn woonplaats. Hij probeert liftend naar Gibraltar te komen.
 
“Het lijkt me gewoon een ontzettend gave uitdaging”, vertelt hij als hij aan de rand van zijn woonplaats op zoek is naar zijn eerste lift. “Het zuidelijkste puntje van Europa, het is tof om dat mee te maken.”
 
 
Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Gezin dat Schotland verlaat vanwege Brexit keert in mei terug naar Heino

De familie Hartman, het Overijsselse gezin dat in Schotland woont, keert volgende maand terug naar Heino. Hun huis in het Schotse Stirling is verkocht. De familie keert terug naar Nederland door de naderende Brexit.

Ruim twee jaar geleden verhuisde vader Vincent Hartman naar Schotland, omdat hij daar een goede baan kreeg aangeboden. Ongeveer een jaar later kwamen zijn vrouw Dorien en dochter Emma er achteraan. Hoewel de familie het erg goed had in Schotland, gooiden de perikelen rondom de Brexit roet in het eten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310563/Gezin-dat-Schotland-verlaat-vanwege-Brexit-keert-in-mei-terug-naar-Heino

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Leerling-bouwvakker zwaargewond naar ziekenhuis na ongeluk met stuk beton in Olst

Bij een ongeluk op een bouwplaats in Olst is vanochtend een 20-jarige man uit Dalfsen zwaargewond geraakt. Het ongeluk vond plaats aan de Koolmees. De leerling-bouwvakker is gewond geraakt, doordat de betonnen vloer opeens afbrak.
 

Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, waaronder een traumahelikopter. De straat werd afgesloten, zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Hij is met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310558/Bouwvakker-zwaargewond-naar-ziekenhuis-na-ongeluk-met-stuk-beton-in-Olst

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Overleden deelnemer marathon Rotterdam vrijwilliger bij brandweer IJsselland

 
De deelnemer die vandaag na afloop van de marathon van Rotterdam overleed in het ziekenhuis, is vrijwilliger bij brandweer IJsselland. Dat bevestigt een woordvoerster van veiligheidsregio IJsselland.
 
De woordvoerster kan verder geen uitspraken doen over de man. Wel geeft de woordvoerster aan dat het nieuws als een schok kwam. "Wij zijn bedroefd over zijn overlijden en wensen de nabestaanden veel sterkte.’’
 
Ook de organisatie van de marathon betuigt op haar website haar medeleven met de nabestaanden.
 
Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.
 
 
Bron: RTV Oost / 7-4-2019

Auto botst tegen verkeersbord op kruispunt Bos in Raalte

Een automobilist heeft vanmiddag op kruispunt Bos op de N35 in Raalte de macht over het stuur verloren en eindigde met een crash tegen een verkeersbord in de middenberm. De bestuurder raakte lichtgewond, maar hoeft niet mee naar het ziekenhuis.
De bestuurder verklaarde tegen de politie dat hij vanaf Heino in de richting van Nijverdal reed en niet goed op de weg lette. Hij raakte de middenberm en kwam na een stuurcorrectie in een slip terecht.

De auto was zwaar beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Het verkeer op de N35 had nauwelijks hinder van het ongeluk.

www.rtvoost.nl/nieuws/310543/Auto-botst-tegen-verkeersbord-op-kruispunt-Bos-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 7-4-2019

Automobilist schept fietser in Wijhe

Bij een ongeval in Wijhe is vanmiddag een fietser gewond geraakt. De fietser werd door een auto geschept toen hij de kruising van de Krijtenberg met de Onder de Gelder overstak.

De fietser kwam na de botsing op de voorruit van de auto terecht en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De auto is zwaar beschadigd en moet worden afgesleept door een bergingsbedrijf.

De autobestuurder zou de fietser op de kruising over het hoofd hebben gezien.

www.rtvoost.nl/nieuws/310506/Automobilist-schept-fietser-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 6-4-2019

VVD Raalte wil geen grote windmolens toestaan in de gemeente

De VVD-fractie in Raalte wil geen grote windmolens toestaan binnen de gemeente. Met dat statement reageren ze op het plan van Burgerbelangen om toch mega windmolens toe te staan.

Aanstaande donderdag gaan de partijen in debat over dit onderwerp. Alleen de coalitiepartij wil van niets weten. "We hebben in Raalte afgesproken dat we geen grote windmolens gaan plaatsen", zegt VVD-raadslid Emiel Gerner. "We willen die afspraken niet verbreken. Windmolens tot 25 meter zijn prima, maar niet hoger dan dat."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310462/VVD-Raalte-wil-geen-grote-windmolens-toestaan-in-de-gemeente

Bron: RTV Oost / 6-4-2019

Foto: Nathan Gonthier / Unsplash

Witte goud steekt de kop weer op

Eindelijk, het het witte goud is er weer! Tenminste, bij aspergeteler de Weerd uit Raalte. Die kweekt zijn asperges sinds kort in kassen, waardoor er vroeg geoogst kan worden.

 
Kwaliteit
 
"De opkomst van de asperges is goed, de smaak is uitstekend en de kwaliteit is prima", zegt kweker Henk de Weerd vanuit de kas. Daar worden nu al nu al vele tientallen kilo's per dag geteeld. "De asperge groeit hier beter, omdat de temperatuur hoger is".
 
Open dag
 
Komend weekend houdt de Weerd een open dag. "Voor ons het begin van het seizoen". Er worden zeker 2000 mensen verwacht.
 
 
Bron: RTV Oost / 3-4-2019

Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Luttenberg het "1 april dorp" van 2019

 
Luttenberg is dit jaar het "1 april dorp" van 2019. De markante Sallandse gemeenschap zorgt elk jaar wel voor een puike 1 april grap. Expeditie Oost ging vandaag naar Luttenberg, op zoek naar humor, lol en jolijt.
 
De expeditieleden ontmoeten een authentieke Luttenberger en de plaatselijke klompenmaker. Ook brengen ze een bezoekje aan het landbouwmuseum en aan de voetbalvelden van SDOL. En overal ligt de humor op de loer.
 
 
Bron: RTV Oost / 1-4-2019

Apothekers en thuiszorg werken samen: "Overal dezelfde medicijnzorg redt levens"

"Per jaar worden er zo'n 40.000 tot 50.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege verkeerd medicijngebruik of medicijntoediening, soms met fatale afloop. Dat aantal proberen we omlaag te krijgen." Sijtze Blaauw is apotheker in Wijhe en is blij met het nieuwe eenduidige protocol voor medicijnen.
 
Van Hardenberg tot en met Wijhe gaan lokale apothekers, zorginstelling Het Zand, het ziekenhuis in Hardenberg en verschillende thuiszorgorganisaties vanaf vandaag via dezelfde werkwijze medicijnen voorschrijven en toedienen.
 
 
Bron: RTV Oost / 1-4-2019

Foto: Freestocks.org

Brandje in restaurant in Mariënheem

In een restaurant in Mariënheem heeft vanmiddag een brandje gewoed. Dankzij snel optreden van personeel kon erger worden voorkomen.
De brand bij restaurant De Kruidentuin, langs de N35, ontstond mogelijk door onkruid tussen tegels achter een houten muur.

De brandweer heeft alle planken er afgetrokken en heeft het isolatiemateriaal achter het hout geblust.

Gasten die in het restaurant zaten, werden korte tijd opgevangen in een naastgelegen feestzaal. Voor zover bekend, is er niemand gewond geraakt.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310142/Brandje-in-restaurant-in-Marienheem

 

Bron: RTV Oost / 31-3-2019

Bij een ongeluk op de N348 bij Raalte is vanochtend een meisje gewond geraakt.

Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer zat op de fiets en wilde de N348 oversteken, maar zag daarbij een bedrijfsbusje over het hoofd. Die laatste kon een aanrijding niet meer voorkomen.

De fiets en het busje zijn door het ongeluk lichtbeschadigd geraakt.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310026/Meisje-gewond-geraakt-bij-aanrijding-met-busje-op-N348-bij-Raalte

 

Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Politie Raalte zoekt getuigen van poging tot inbraak

De politie in Raalte is op zoek naar getuigen van een poging tot inbraak. De dader probeerde binnen te komen in een woning aan de Melisse, maar hij werd betrapt.

De man is al rennend vertrokken in de richting van De Hoven/Westdorplaan. De politie zoekt de man, die een donkere jas met capuchon droeg.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310008/Politie-Raalte-zoekt-getuigen-van-poging-tot-inbraak

 

Bron: RTV Oost / 28-3-2019

Kapotte vrachtwagen weggesleept: N35 bij Mariënheem weer vrij

De N35 is vanmorgen bij Mariënheem in allebei de richtingen afgesloten geweest door een vrachtwagen met pech. Het voertuig kwam met twee wielen in de berm terecht, waarna de vrachtwagen met de assen scheef op de grond stond.

Een bergingsbedrijf werd opgeroepen om de banden weer onder het voertuig te zetten. De N35 tussen Mariënheem en Raalte was daardoor in allebei de richtingen van vijf uur tot zes uur vanmorgen afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de parallelweg

www.rtvoost.nl/nieuws/309951/Kapotte-vrachtwagen-weggesleept-N35-bij-Marienheem-weer-vrij

 

Bron: RTV Oost / 28-3-2019

Foutje, moet kunnen: ooievaar plaatsen gaat niet helemaal goed in Raalte

Gelukkig kunnen ze er nog om lachen, de familieleden van een pasgeboren baby uit Raalte. Het meisje werd vandaag geboren in het ziekenhuis en dus werd er naar goed gebruik een bord in de tuin geplaatst. Maar dat ging niet helemaal zoals het moest.

Bij het plaatsen van een ooievaar in de tuin aan de Almelosestraat, werd een gasleiding geraakt. Een lekkage was het gevolg en dus moest de brandweer er aan te pas komen.

De brandweer heeft de gasleiding dichtgeknepen en het overgedragen aan de netbeheerder.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309938/Foutje-moet-kunnen-ooievaar-plaatsen-gaat-niet-helemaal-goed-in-Raalte

 

Bron: RTV Oost / 27-3-2019

Onrust over windmolens Olst-Wijhe neemt toe: ‘Jongens, waar zijn we mee bezig?’

Een klein zaaltje in Den Nul had genoeg moeten zijn, maar al voor de informatieavond over zonneparken en windmolens in Olst-Wijhe begon, bleek de zaal te klein.

Hoewel het er het grootste deel van de avond netjes aan toe ging, logen de woorden van sommige bezoekers er niet om. “We hebben al een mast voor onze deur voor de telefonie, we hebben een hoogspanningsmast achter de boerderij en nou zou me ook nog een windmolen door mijn strot gedrukt worden”, roept een bezoeker uit Herxen.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309885/Onrust-over-windmolens-Olst-Wijhe-neemt-toe-Jongens-waar-zijn-we-mee-bezig

 

Bron: RTV Oost / 27-3-2019

Foto: Karsten Wurth

Jan Smeekens verlengt contract bij Jumbo-Visma

 
Jan Smeekens heeft zijn aflopende contract bij Jumbo-Visma verlengd. De schaatser uit Raalte ligt een jaar langer vast bij de ploeg van coach Jac Orie.
 
Smeekens plaatste zich afgelopen seizoen voor de WK afstanden, maar hij kon op de 500 meter niet op het podium eindigen. De 32-jarige sprinter, die in 2017 wereldkampioen werd op de sprintafstand, finishte in Inzell als tiende. "Ik zie nog steeds uitdagingen in de trainingen en heb daar leuke ideeën over die ik samen met Jac Orie ga uitvoeren", zegt Smeekens, die al sinds 2009 samenwerkt met coach Orie. "Ik geloof dat het allemaal nog veel sneller kan."
 
 
Bron: RTV Oost / 31-3-2019

Remtest om aan te tonen dat Ceintuurbaan in Raalte fietsstraat moet worden

 
Je mag er maar 30 kilometer per uur rijden, maar eerlijk is eerlijk: het is bijna niet te zien. Daarom willen de bewoners die langs de Ceintuurbaan in Raalte wonen dat de weg wordt ingericht als een fietsstraat. "Dan is het voor iedereen duidelijk dat je er geen 50 kilometer per uur mag rijden, maar toch echt 'maar' 30 kilometer per uur."
 
"Zelfs de agent wist het eerst niet, dat deze weg eigenlijk een 30-kilometer zone is", vertelt bewoonster Joke Manenschijn. "Het is ook niet duidelijk te zien. Omdat het een soort rondweg is, denkt iedereen dat je hier harder mag. De gemeente wil geen wildgroei aan borden langs de weg, maar het zou toch echt duidelijk moeten worden aangegeven. Inrichten als een fietsstraat is de beste oplossing."
 
Joke Manenschijn is samen met andere buren in actie gekomen voor een veiliger weg. Als extra aandachtspunt is Veilig Verkeer Nederland gevraagd om een demonstratie te geven over de remweg bij 30 kilometer per uur en bij 50 kilometer per uur.
 
 
Bron: RTV Oost / 30-3-2019

Ten onder aan eigen succes? Biljartclub in Raalte introduceert ledenstop

 
"Tja, we hebben een beetje PR gevoerd hè, beetje reclame gemaakt. Iets te veel misschien", grinnikt Piet Pont, bestuurslid van Biljartcentrum Raalte 90. "We hebben nu een dikke wachtlijst."
 
Een jaar geleden nam de biljartclub intrek in het nieuw geopende Tijenraan in Raalte. Sindsdien is het ledenaantal flink gestegen, naar 152. "We hebben leden uit de hele regio, die komen hier biljarten. Ja, zeg maar waarom", vraagt ook Pont zich af. "Misschien omdat het hier gewoon gezellig is."
 
 
Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Halsbrekende toeren tijdens Kôle Kermse

BROEKLAND - Nou, zó dus. Als u zich afvraagt hoe het er aan toe gaat op de zondagmiddag van de Kôle Kermse in Broekland, heeft u hier een leuk beeld.

Broeklander Stan, in de volksmond Salto Stan, maakte vanaf het podium een achterwaartse salto het publiek in. Stan mag dat, want Stan doet aan freerunnen. En is daarmee een prof. Maar verder: Don’t try this at home.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/03/halsbrekende-toeren-tijdens-kole-kermse

 

Bron: Salland Centraal / 27-3-2019
Website: www.kolekermse.nl

Waterschap zoekt oplossing voor versterking IJsseldijk binnendijks

Het waterschap Drents Overijsselse Delta wil de noodzakelijke versterking van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst vooral binnendijks oplossen. Pluspunt daarbij is dat alle woningen op de dijk behouden kunnen blijven. Dat blijkt uit het concept Voorkeursalternatief dat vanmiddag bekend is gemaakt.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309822/Waterschap-zoekt-oplossing-voor-versterking-IJsseldijk-binnendijks

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Tweede verdachte aangehouden voor woningoverval bejaarde broers in Heeten

De politie heeft in Lelystad een tweede verdachte aangehouden voor de woningoverval op twee bejaarde broers uit Heeten. Het gaat om een 48-jarige man uit Lelystad. Hij werd vorige week aangehouden.
Eind februari werd al een eerste verdachte aangehouden, een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De broers Frans (73) en Hein (87) werden begin januari dertien uur opgesloten in een slaapkamer in hun huis. Ook werden ze onder schot gehouden. Dat gebeurde in hun woning bij landgoed Zonnebergen tussen Deventer en Heeten, langs het Overijssels Kanaal. De twee daders maakten ongeveer 4.500 euro buit.

Ook de eerste verdachte zit nog vast.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309842/Tweede-verdachte-aangehouden-voor-woningoverval-bejaarde-broers-in-Heeten

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe voorgedragen voor nieuwe ambtsperiode

Burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe krijgt er nog eens zes jaar bij. De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om de burgemeester bij de minister van Binnenlandse Zaken voor te dragen voor herbenoeming.

De huidige ambtsperiode van Strien loopt op 1 september van dit jaar af. Wanneer de minister akkoord gaat wordt de burgemeester benoemd voor een nieuwe ambtsperiode die tot en met 2025 zal lopen. De minister neemt daarvoor deze zomer een besluit.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309843/Burgemeester-Ton-Strien-van-Olst-Wijhe-voorgedragen-voor-nieuwe-ambtsperiode

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Olst-Wijhe geeft groen licht voor natuur-woonwijk Olstergaard

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft gisteravond groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Olstergaard in Olst. De natuur krijgt voorrang in de wijk waar 40 tot 80 woningen in opdracht van de bewoners gebouwd gaan worden.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309838/Olst-Wijhe-geeft-groen-licht-voor-natuur-woonwijk-Olstergaard

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Stöppelhaene haalt Within Temptation, Bløf en Glennis Grace naar Raalte

Het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene heeft de eerste namen bekend gemaakt van de line-up van de aankomende editie. Onder meer Within Temptation, Bløf en Glennis Grace treden op donderdag 29 augustus op in Raalte.

Stöppelhaene-voorzitter Paul Wittenhorst is enthousiast over de eerste namen die bekend zijn. Al tijdens de editie van Stöppelhaene 2018 ging hij samen met de programmacommissie aan de slag. Naast de genoemde namen heeft hij ook Kraantje Pappie, Paul Elstak en Ronnie Ruysdael inmiddels weten te strikken.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309599/Stoppelhaene-haalt-Within-Temptation-Blof-en-Glennis-Grace-naar-Raalte

Bron: RTV Oost / 21-3-2019

Klompenmaker uit Luttenberg start megaproject: Het Melkmeisje van 17.500 miniklompjes

Klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg start een nieuw megaproject: hij wil het Melkmeisje van Johannes Vermeer namaken in een klompenmozaïek. Hij doet dat met 17.500 gekleurde miniklompjes.
Ongeveer tien jaar geleden rondde Dijkman een vergelijkbaar project af. Toen maakte hij de Nachtwacht van Rembrandt. Voor dat werk gebruikte hij 30.000 miniklompjes van elk 3,5 centimeter groot.

Maar hoe kom je op het idee om zo'n groot werk na te maken? "Mijn vader zei destijds op een zondagochtend: Martin, we gaan een nieuw mozaïek maken. Misschien is de Nachtwacht een idee". En zo ging Dijkman aan de slag.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309975/Klompenmaker-uit-Luttenberg-start-megaproject-Het-Melkmeisje-van-17-500-miniklompjes

Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Ruim 600 euro voor Hospice De Cirkel in Raalte

 
RAALTE - Leerlingen van muziekpraktijk Hans Groen hebben 607,24 euro opgehaald voor Hospice De Cirkel in Raalte. Ze hielden de afgelopen periode allerlei acties om zoveel mogelijk geld in te zamelen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

‘t Natuurlijk Huus viert tienjarig bestaan

 
RAALTE - Tien jaar geleden betrokken Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch ‘t Natuurlijk Huus in Raalte. Het doel was toen voorbeeld te zijn in zo natuurlijk mogelijk bouwen en inrichten van een huis. Na tien jaar is ‘t Natuurlijk Huus naar eigen zeggen uitgegroeid tot een breed inspiratieplek voor natuurlijk wonen en leven.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Rohda Raalte blij met start vernieuwbouw

 
RAALTE – Het heeft misschien allemaal wat langer geduurd dat verwacht, maar voorzitter Han Reinders van Rohda-Raalte is toch een tevreden man. Tijdens een extra ledenvergadering hebben de leden onlangs unaniem ingestemd met een drastische verbouwing van het clubhuis op sportpark Tijenraan. Die begint waarschijnlijk in oktober of november al. Eind 2017 werden de vernieuwbouwplannen aangekondigd.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Bestuurders uit Raalte en Dalfsen in nieuw bestuur waterschap

 
REGIO - Het nieuwe bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft bestuursleden uit onder andere Raalte, Heeten, Dalfsen en Nieuwleusen. Maandag werd de uitslag van de waterschapsverkiezingen definitief.
 
Uit Heeten neemt Gerrit Tuten namens het CDA zitting in het waterschapsbestuur. Vanuit Dalfsen zijn Henk Oegema (CDA) en Jolande Onderdijk-Schroten (GB Drenthe ~ Overijssel) gekozen. Namens de ChristenUnie neemt Herman Odink uit Nieuwleusen plaats in het bestuur. Breun Breunissen uit Raalte krijgt een zogenaamde ‘geborgde zetel’ en vertegenwoordigt de bedrijven in het waterschapsbestuur.
 
Van de 29 bestuursleden zijn er 17 nieuw. De fractievoorzitters van de verschillende partijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur wordt in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. Het opkomstpercentage was met 57,5% ruim hoger dan het percentage bij de vorige verkiezingen (49%).
 
De gekozen bestuurders op een rij:
• 50PLUS: Gerrit Westerhof (Kampen)
• VVD: Mark Strolenberg (Hoogeveen), Carmen Hunger (Deventer), Hans Wijnen (Zwolle) en Karst Spijkervet (Wanneperveen)
• SGP: Jan Visscher (Rouveen)
• Water Natuurlijk: Marion Wichard-den Boggende (Kampen), Anna Veldhoen (Deventer), Ed Piek (Zwolle), Obe Brandsma (Wanneperveen) en Niesko Dubbelboer (Meppel)
• Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: Tilko Gernaat (Steenwijk), Jolande Onderdijk-Schroten (Dalfsen) en Rudi Hooch Antink (Koekange)
• ChristenUnie: Herman Odink (Nieuwleusen) en Betty Poutsma-Jansen (Hoogeveen)
• AWP niet politiek wel deskundig: Arja Doornbos (Meppel) en Jan van Oorschot (Hoogeveen)
• CDA: Henk Oegema (Dalfsen), Gerrit Tuten (Heeten) en Miranda Wesselink (Zwolle)
 
Van de 29 zetels worden 21 zetels bezet door de vorige week gekozen bestuursleden. De overige acht plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Deze zijn als volgt verdeeld:
 
• Ongebouwd: Wim van Ittersum (Mastenbroek), Frits Timmerman (Ruinerwold), Hans Pereboom (Basse), Louise Trompert-Vrielink (Schalkhaar)
• Bedrijven: Breun Breunissen (Raalte), Eef Leeuw (Deventer), Esmée Pater (Zwolle)
• Natuur: Mark Tuit (Hollandscheveld)
 
De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden beëdigd tijdens de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur, komende donderdag.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Karin van der Toorn (CDA) neemt met 5000 voorkeursstemmen onverwacht plaats in Provinciale Staten

Met maar liefst 5000 voorkeursstemmen mag ze donderdag gaan zetelen in de Provinciale Staten: CDA'er Karin van der Toorn. De boerin uit Wijhe had niet eens op het pluche gerekend, omdat ze oorspronkelijk als veertiende op de lijst stond: "Ik moest vanochtend nog snel langs het gemeentehuis om een uittreksel op te halen."

Van der Toorn stond veertiende op de lijst voor het CDA, maar steeg door al die voorkeursstemmen naar plek drie. En daardoor heeft ze nu recht op een zetel in de Overijsselse Staten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309804/Karin-van-der-Toorn-CDA-neemt-met-5000-voorkeursstemmen-onverwacht-plaats-in-Provinciale-Staten

Bron: RTV Oost / 25-3-2019

Burgemeester Dadema informateur Waterschap Drents Overijsselse Delta

Martijn Dadema, burgemeester van Raalte, gaat aan de slag als informateur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Ik heb er heel veel zin in", zegt hij.

Dadema zal de komende dagen veel naar de partijen luisteren en hun programma's lezen. "In de gemeentepolitiek ben ik natuurlijk al thuis, dus het is extra leuk om eens een kijkje in een andere keuken te nemen. In dit geval in die van een waterschap."

Vorig jaar moest Dadema ook al de coalitie-onderhandelingen in Deventer vlot trekken. "Blijkbaar heb ik dat goed gedaan en zijn ze bij mij uitgekomen."

Water Natuurlijk kwam bij waterschapsverkiezingen in het gebied van WDOD als winnaar uit de bus en heeft de Raalter burgemeester als informateur aangedragen.

De volledige (voorlopige) uitslag:

1. Water Natuurlijk: 5 zetels (+0),

2. VVD: 4 zetels (+1),

3. en CDA: 3 zetels (-1).

4. Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: 3 zetels (+2),

5. AWP niet politiek wel deskundig: 2 zetels (+0)

6. ChristenUnie: 2 zetels (-1),

7. 50PLUS: 1 zetel (+1),

8. SGP: 1 zetel (+0)

Maandag wordt door het centraal stembureau de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt.

www.rtvoost.nl/nieuws/309746/Burgemeester-Dadema-informateur-Waterschap-Drents-Overijsselse-Delta

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

Wijheseveer weer in de vaart door gezakte IJssel

Het Wijheseveer vaart sinds vanochtend weer. Het waterpeil op de IJssel is gezakt en daarom kan de pont de oversteek weer maken.
Afgelopen woensdag werd om 19.00 uur het Wijheseveer uit de vaart gehaald, het water stond te hoog. Toen schreef Wijheseveer BV al op Facebook dat het naar verwachting voor korte tijd zou zijn.

Het Olsterveer kon ondanks het hoogwater wel volgens dienstregeling varen.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309736/Wijheseveer-weer-in-de-vaart-door-gezakte-IJssel

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

Auto rijdt tegen boom in Heino

Een auto is vanochtend in Heino tegen een boom gereden. Twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Het ongeluk gebeurde op de Moerweg, waar de wagen door een nog onbekende oorzaak van de weg raakte. De auto liep door de klap forse schade aan de voorzijde op.

Het voertuig is door een bergingsbedrijf weggesleept. Het is niet bekend hoe het met de inzittenden is.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309733/Auto-rijdt-tegen-boom-in-Heino

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

'Boer moet vergunning verliezen als zijn stal afbrandt'

Pak de vergunning van een veehouder af als zijn stal is afgebrand en stel bovendien een zwarte lijst van mensen met een beroepsverbod in het buitenland op. Die oproep doet milieu-adviseur Marcel Middelkamp uit Almelo. Als zijn voorstellen eerder opgepakt zouden zijn, kon de komst van varkensbaron Adriaan Straathof naar Mariënheem mogelijk voorkomen worden, stelt Middelkamp.

Exact een week nadat de Raad van State had bepaald dat Adriaan Straathof in Mariënheem aan de slag mag, nam Middelkamp een kijkje in de stallen aan de Nijverdalseweg. Wat hem opviel? "Overal ligt een dikke laag stof en op veel plekken hangen elektrakabels los", zegt Straathof. Volgens hem is de stal in de huidige staat niet brandveilig.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309537/Boer-moet-vergunning-verliezen-als-zijn-stal-afbrandt

Bron: RTV Oost / 21-3-2019

Brandbrief Overijsselse ondernemers: "Maak topprioriteit van N35"

"Maak van de N35 dé infrastructurele topprioriteit voor de komende jaren in Overijssel." Die oproep doen bedrijven in Oost-Nederland aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing. "De noodzaak wordt steeds dringender door fileschade en onveilige situaties", schrijven de partijen in een brief aan de lijsttrekkers van de partijen.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309481/Brandbrief-Overijsselse-ondernemers-Maak-topprioriteit-van-N35

 

Bron: RTV Oost / 19-3-2019

Vrouw belandt met auto op de zijkant in de sloot in Olst

Een vrouw is vanochtend met haar auto op de zijkant in de sloot beland in Olst. De automobiliste raakte op de Kleistraat van de weg.
De vrouw kwam zelfstandig uit haar auto en ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De weg was korte tijd afgesloten. De auto wordt weggesleept.
 
 
Bron: RTV Oost / 14-3-2019

Raalter vormgever ontwerpt 65 Regatta-trofeeën uit afval Sint Maarten

Ronald Jonkman uit Raalte heeft 65 trofeeën mogen ontwerpen voor de Heineken Regatta Race op Sint Maarten dit jaar. Geen spiksplinternieuwe prijzen, het zijn trofeeën gemaakt van afval wat gevonden is op Sint Maarten.

 

Het is niet gek dat de vormgever is gevraagd voor dit project. Hij is al enige tijd op het eiland voor zijn project Waste2Work, waarbij het doel is om mooie dingen te maken van afval. "Sinds orkaan Irma ligt er veel afval afval langs de wegen. Mondjesmaat ruimen we dit op en verder is dit project een mooie mogelijkheid om werkgelegenheid te creëren voor jongeren."

 

Wat voor afval zit erin?

 

"Voor de zeilboot hebben we oude Heinekenblikjes gebruikt. De mast is gemaakt van een pvc-buis en verder hebben we afvalhout, elektrakabels en echt zeil verwerkt in de prijzen."

 

Jonkman is vereerd dat hij de prijzen heeft mogen ontwerpen. "Het leek me van te voren al leuk om te doen en de prijzen zijn ook goed ontvangen door de winnaars op het podium. Ze vonden het 'de mooiste prijs ever', zeiden ze. Dat is wel heel mooi om te horen."

 

www.rtvoost.nl/nieuws/308971/Raalter-vormgever-ontwerpt-65-Regatta-trofeeen-uit-afval-Sint-Maarten

 

Bron: RTV Oost / 13-3-2019