UPDATE: VIDEO RIBS&BLUES 2024

REGIO NIEUWS APRIL

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

SCHETS RONDWEG MARIËNHEEM ZORGT VOOR ONRUST

RAALTE/MARIËNHEEM - Een schets van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de route van de rondweg van de N35 bij Mariënheem zorgt momenteel voor nogal wat beroering. Die werkkaart werd enkele weken geleden gepresenteerd tijdens een infoavond in het kader van de MIRT-verkenning N35 Wijthmen-Nijverdal.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/schets-rondweg-marinheem-zorgt-voor-onrust

Bron: Salland Centraal / 30-4-2024

BEHOEFTE JEUGDZORG IN RAALTE LAAGST VAN SALLAND

In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent, blijkt uit cijfers van CBS. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. Dit betekent dat de jongeren thuis wonen en zorg op locatie krijgen.

Lees verder: www.salland1.nl/behoefte-jeugdzorg-in-raalte-laagst-van-salland

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 30-4-2024

‘STRIJD VAN SALLAND’ VERKOZEN TOT ‘HELDEN VAN HEINO’

Elk jaar tijdens Koningsdag, georganiseerd door Stichting Oranjefeest Heino, wordt de held van Heino bekend gemaakt. Na een reeks mooie woorden van (waarnemend) burgemeester Arco Hofland werd het duidelijk: Strijd van Salland was gekozen als held(en) van Heino.

Sinds 2011 wordt tijdens Koningsdag iemand afkomstig uit Heino (of Laag Zuthem of Lierderholthuis) uitgekozen tot ‘Held van Heino’.

Lees verder: www.salland1.nl/strijd-van-salland-verkozen-tot-helden-van-heino

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 30-4-2024

4 MEI 2024 – DE VERHALEN DEEL 1 ; VERBORGEN ‘KAMP PRINS BERNHARD’ HEETEN

Officiële documenten van overheidsinstanties ontbreken. Maar verhalen uit het verleden brengen verzetskamp ‘Kamp Prins Bernhard’ toch in het licht. Het kamp, opgericht door vier verzetsstrijders om krijgsgevangenen te plaatsen, had een kortstondig maar roerig leven. Wat was dit voor kamp? En waarom verdween het zo snel? Dit is het verhaal van ‘Kamp Prins Bernhard’.

Lees verder: www.salland1.nl/4-mei-2024-de-verhalen-deel-1-verborgen-kamp-prins-bernhard-heeten

Bron: Salland1 / Rick Beekman / 30-4-2024

DROOMDAG IN RAALTE

Op zondag 28 april werd in het centrum van Raalte de Droomdag georganiseerd. Het was de vijfde editie van deze speciale dag, een dag waar dromen uit komen van mensen met een verstandelijke beperking.

Een sfeerimpressie van de Droomdag is vanaf woensdagavond 1 mei te zien op ons deze site en ons Youtube kanaal. Een uitgebreid fotoverslag kunt u nu al bekijken op onze Droomdag pagina.

Foto: VTV Sallandia / 28-4-2024

TERUGBLIK OP ALLE UITGEKOMEN DROMEN TIJDENS ‘DROOMDAG’ IN RAALTE

Zondag 28 april stond in het teken van dromen uit laten komen in Raalte. Het was de vijfde editie waarin mensen met een verstandelijke beperking een dagje mochten meewerken met bijvoorbeeld: de politie, de brandweer en zangers.

Lees verder: www.salland1.nl/terugblik-op-alle-uitgekomen-dromen-tijdens-droomdag-in-raalte

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 29-4-2024

RAALTE ZET IN OP GROEI, LEEFBAARHEID EN TOEKOMSTBESTENDIGHEID

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte heeft de kadernota 2025 – 2028 aangeboden aan de gemeenteraad. In de nota wordt ingezet op groei, leefbaarheid en toekomstbestendigheid. De kadernota bepaalt de koers van de gemeente Raalte. Hoe dit inhoudelijk en financieel wordt ingevuld vindt later dit jaar bij de begroting plaats.

Lees verder: www.salland1.nl/raalte-zet-in-op-groei-leefbaarheid-en-toekomstbestendigheid

Bron: Salland1 / Rick Beekman / 29-4-2024

KONINGSDAG BIJ DE GOUVERNEUR IN RAALTE 27-4-2024

Koningsdagfeest bij café de Gouverneur in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=G04OgkRUEuM

Bron: VTV Sallandia / 28-4-2024

KONINGSDAG IN RAALTE 27-4-2024

Raalte vierde Koningsdag met een vrolijke sfeer, waar kinderspelen bij De Herenhof centraal stonden. Jong en oud genoten van diverse activiteiten en spelletjes, die de straten van Raalte vulden met gelach en plezier.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=iRNq5s_fvgk

Bron: VTV Sallandia / 27-4-2024

STÖPPELHAENE: “GEEF JE OP VOOR HET OOGSTCORSO 2024”

Als eind augustus het feest weer losbarst in Raalte, is het ‘Oogstcorso’ die op de donderdag plaatsvindt, een traditie die iedereen kent. Veel inwoners van Raalte en omliggende dorpen zijn hierbij betrokken. Om dit in de toekomst door te kunnen laten gaan, zijn nieuwe deelnemers nodig. Daarom is er nu een oproep uitgedaan om je op te geven voor het Oogstcorso 2024.

Lees verder: www.salland1.nl/stoppelhaene-geef-je-op-voor-het-oogstcorso-2024

Bron: Salland1 / Marion Broeknellis / 26-4-2024

LINTJESREGEN GEMEENTE RAALTE

Maar liefst 16 inwoners uit de gemeente Raalte gedecoreerd met een Koninklijke onderscheiding.

Het is een bijzondere dag voor zestien inwoners van de gemeente Raalte. Zij kregen namelijk een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Burgemeester Arco Hofland reikte de onderscheidingen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Burgemeester Arco Hofland: “Vandaag zie ik Raalte zoals ik het bijna een jaar geleden heb leren kennen: een saamhorige gemeente vol enthousiaste vrijwilligers. Ik ben trots dat we vandaag maar liefst zestien lintjes mogen uitreiken. Zestien mensen, van wie hun toewijding en betrokkenheid voorbeelden zijn voor ons allemaal. Ik feliciteer hen van harte en ben trots op hun verdiensten.”

Lees verder: www.raalte.nl/maar-liefst-16-inwoners-uit-de-gemeente-raalte-gedecoreerd-met-een-koninklijke-onderscheiding

Bron: Gemeente Raalte / 26-4-2024

BUITENLANDSE WERKNEMERS LEREN NEDERLANDS ONDER WERKTIJD

Vier buitenlandse werknemers van Disselhorst Metaal en Auto Restyle Popping kregen Nederlandse les die aansloot bij hun dagelijkse werk. Daarvan hebben drie het traject succesvol afgerond. Taalpunt, een onderdeel van Bibliotheek Salland, ontwikkelde de lessen. Het was een gloednieuwe project die afgelopen dinsdag feestelijk is afgesloten.

Zestien weken lang de schoolbanken in om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, vier buitenlandse werknemers pakten deze kans met beide handen aan. Tijdens de lessen kwamen allerlei onderdelen uit het dagelijks leven aan bod. Door de taallessen ging de beheersing van de Nederlandse taal met grote sprongen vooruit.

Lees verder: www.salland1.nl/buitenlandse-werknemers-leren-nederlands-onder-werktijd

Bron: Salland1 / Marion Broeknellis / 26-4-2024

DROMEN KUNNEN UITKOMEN TIJDENS DE DROOMDAG IN RAALTE

Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag in het winkelcentrum van Raalte. Van 13:00 tot 17:00 uur zijn de meeste winkels en horeca geopend. Aanstaande zondag 28 april, wordt er iets speciaals gedaan; er wordt namelijk een Droomdag georganiseerd. Het is alweer de vijfde editie van deze bijzondere dag, een dag waar dromen uit komen van mensen met een verstandelijke beperking.

Lees verder: www.salland1.nl/dromen-kunnen-uitkomen-tijdens-de-droomdag-in-raalte

Bron: Salland1 / Marion Broeknellis / 26-4-2024

HOOG BEZOEK VOOR 60-JARIG HUWELIJK PIET EN MARIANNE PONT UIT RAALTE

Waarnemend burgemeester Arco Hofland kwam afgelopen dinsdag op de koffie bij het Diamanten Bruidspaar Pont. Het verhaal van het koppel Pont is prachtig: Piet zat op de Mulo (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) samen met Marianne’s broer Jan. Zij werden vrienden en zodoende wam Piet vaak over de vloer bij Marianne. Zo hebben de twee elkaar leren kennen en kregen ze verkering.

Piet Pont is in 1940 geboren in Raalte en ging zeer kort naar de Sint Antoniusschool aan de BK straat. In 1947 is het gezin Pont naar Zwolle verhuisd. Marianne ter Haar is in 1941 geboren in Barger-Oosterveld. Haar familie verhuisde in 1945 naar Zwolle.

Lees verder: www.salland1.nl/hoog-bezoek-voor-60-jarig-getrouwde-piet-en-marianne-pont-uit-raalte

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 25-4-2024

ZEER GROTE BRAND INDUSTRIETERREIN RAALTE

Donderdagochtend werd even voor tienen een brand gemeld in een verzamelpand aan de Tjalkstraat in Raalte. Als snel werd de brand opgeschaald via Zeer grote brand naar GRIP waardoor de hulp van omliggende korpsen kon worden ingeschakeld. Er is één gewonde gevallen, een persoon die teveel rook heeft ingeademd is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder: www.salland1.nl/zeer-grote-brand-industrieterrein-raalte-2

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 25-4-2024

Video: Salland1 / Fotos: VTV Sallandia

GROTE BRAND OP INDUSTRIETERREIN RAALTE, EEN PERSOON GEWOND NAAR HET ZIEKENHUIS

De brandweer van Raalte heeft de handen vol aan het blussen van een grote brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Tjalkstraat in Raalte. De brand is tegen tien uur vanochtend begonnen bij Salland Grafisch Centrum, maar alle andere bedrijven in het gebouw lopen ook gevaar. Er is een persoon bij de brand gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht.

Uitbreiding van de brand naar het achtergelegen bedrijf Pontmeyer met een houtopslag kan door de brandweer worden voorkomen. De brand is niet uitslaand, maar woedt binnen in het bedrijfsverzamelgebouw.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2346187/grote-brand-op-industrieterrein-raalte-een-persoon-gewond-naar-het-ziekenhuis

Bron: RTV Oost / 25-4-2024

NIEUWE JEUGDBURGEMEESTER GEMEENTE RAALTE: "VEEL PLEZIER MET DEZE MOOIE TITEL!"

Vrijdag 19 april is de nieuwe jeugdburgemeester Anouk Loeters van gemeente Raalte bekend gemaakt. De jeugdburgemeester heeft een speciale rol op bepaalde feestdagen en activiteiten.

Anouk zit op basisschool Sint Nicolaas in Lierderholthuis. Ze ontving in het bijzijn van haar klasgenoten de ambtsketen van waarnemend burgemeester van Raalte Arco Hofland.

Lees verder: www.salland1.nl/nieuwe-jeugdburgemeester-gemeente-raalte-veel-plezier-met-deze-mooie-titel

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 24-4-2024

Hoogspanningskabels 23-4-2024

Opbouw eindmast. Vanaf dit punt worden de hoogspanningskabels onder de grond geleid.

Fotos: VTV Sallandia / 23-4-2024

VANDALISME OP BOUWPLAATS IN HEETEN: “LUCHTBALLONVAART VOOR DE GOUDEN TIP”

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er vernielingen aangericht op een bouwplaats van Bouwbedrijf Vosman in het buitengebied van Heeten. Het bouwbedrijf geeft aan boos en teleurgesteld te zijn en dat de schade aanzienlijk is. Degene met de gouden tip die leidt tot de daders, wordt rijkelijk beloond met een geheel verzorgde luchtballonvaart voor twee personen.

Lees verder: www.salland1.nl/vandalisme-op-bouwplaats-heeten-luchtballonvaart-voor-de-gouden-tip

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 23-4-2024

KONINGSDAG RAALTE: “OUDHOLLANDSE SPELLETJES MET MODERNE TWIST”

Vorig jaar heeft de organisatie besloten om de activiteiten rondom Koningsdag centraal op één locatie te houden. Dit is zo goed bevallen dat dit jaar het feest ook weer op De Herenhof gaat plaatsvinden. Van 10:00 tot 16:00 uur zijn er allerlei spelletjes en activiteiten waar basisschoolkinderen uit Raalte en omgeving aan mee mogen doen. Ook de kleedjesmarkt ontbreekt niet, het wordt een dag boordevol verschillende activiteiten.

Lees verder: www.salland1.nl/koningsdag-raalte-oudhollandse-spelletjes-met-moderne-twist

Bron: Salland1 / Marion Broeknellis / 23-4-2024

Foto: VTV Sallandia

OPRUIMACTIE WEESFIETSEN STATIONS RAALTE EN HEINO: “NAAR DE SCHROOT”

Nederland is een echt fietsland en dat is extra goed te zien als je over stations loopt. Zo ook over de stations in Raalte en Heino. Maar sommige fietsen die er staan, worden helemaal niet meer gebruikt en staan er dus te lang. De gemeente Raalte is daarom begonnen met een opruimactie waarbij deze weesfietsen worden opgeruimd.

Lees verder: www.salland1.nl/opruimactie-weesfietsen-station-raalte-en-heino-naar-de-schroot

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 23-4-2024

DOORKIJKVENSTER GEEFT BLIK OP EEUWENOUD LANDSCHAP: “LEUK DETAIL… OOK DE BOERDERIJ VAN MIJN VOOROUDERS IS IN BEELD GEBRACHT”

Sinds kort staan in Luttenberg, Giethmen en Hoge Hexel doorkijkvensters. Wie door zo’n venster kijkt, kan zien hoe het landschap er eeuwen geleden uit heeft gezien. De doorkijkvensters zijn de afronding van het project ‘Dorpslandschappen’, een project gerealiseerd door Stichting Landschap Overijssel. In de videofilm maak je kennis met historicus Hennie Vrielink en Linde Stokvis. Zij hebben samen met ontwerper Ivar van Veen het project uitgewerkt.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Mjr7eDYu9gw

Bron: Salland1 / Robbert Jan Wolzak / 22-4-2024

MANNENKOOR ROALTER JONG'S VIERT 25-JARIG BESTAAN

RAALTE - Mannenkoor Roalter Jong’s viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Wat begon als een bescheiden groep van zestien mannen die elkaar tijdens Stöppelhaene ontmoetten op het terras van hotel De Zwaan in Raalte, is uitgegroeid tot een bloeiende gemeenschap van muzikanten en zangers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/mannenkoor-roalter-jongs-viert-25-jarig-bestaan

Bron: Salland Centraal / 22-4-2024

Foto: VTV Sallandia

VIER NEDERLANDS KAMPIOENEN UIT RAALTE: “DAAR ZIJN WE WEL HEEL TROTS OP”

Afgelopen zaterdag was het Nederlands kampioenschap Para-Badminton in Veenendaal. AB Salland, de piepjonge Para Badmintonvereniging uit Raalte kwamen thuis met vier gouden plakken: “Heel bijzonder’, aldus een trotse voorzitter Ben Bourgonje.

Para-badminton is een variant van badminton voor sporters met diverse lichamelijke beperkingen. AB Salland, opgericht in 2021, kent 25 leden die licht verstandelijk of een licht lichamelijke handicap hebben.

Lees verder: www.salland1.nl/vier-nederlands-kampioenen-uit-raalte-daar-zijn-we-wel-heel-trots-op

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 22-4-2024

VERDUURZAMEN AGRARISCHE BEDRIJVEN IN RAALTE: VOORGESTELDE AANPASSINGEN IN PLAN OVER ERFWINDMOLENS

De gemeente Raalte wil (agrarische) bedrijven in het buitengebied helpen met verduurzamen. Om dit te doen wil de gemeente erfwindmolens van maximaal 40 meter hoog onder voorwaarden toestaan. Er kon tot eind vorig jaar op dit plan worden gereageerd.

Naar aanleiding van de reacties stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor een aantal verbeteringen te doen in het plan.

Lees verder: www.salland1.nl/verduurzamen-agrarische-bedrijven-in-raalte-aanpassingen-in-plan-over-erfwindmolens

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 22-4-2024

PLAATSELIJK BELANG HEINO VOELT ZICH NIET SERIEUS GENOMEN

De door Plaatselijk Belang Heino (PB) ingediende ontwerpen over de twee aansluitingen op de toekomstige N35 Wijthmen-Nijverdal in Heino, werden volgens PB niet meegenomen in de recent gepubliceerde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en Notitie Kansrijke Alternatieven (NKA) van Rijkswaterstaat (RWS).

Plaatselijk Belang Heino is een vereniging voor alle inwoners van Heino. Met als doelstelling: het bevorderen van de leefbaarheid van het dorp Heino.

Lees verder: www.salland1.nl/plaatselijk-belang-heino-voelt-zich-niet-serieus-genomen

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 22-4-2024

JAN HOLLEBOOM NIEUWE COÖRDINATOR BUURTBUS WIJHE-RAALTE

Jan Holleboom volgt Anton Hollegien op als coördinator van de buurtbus Wijhe-Raalte. Dit werd bekend gemaakt bij de algemene ledenvergadering van de vereniging. Zo komt er na 10 jaar een nieuw gezicht in deze functie bij de buurtbus.

Voorzitter van de buurtbus Henk Kelder steekt zijn waardering voor scheidend coördinator niet onder stoelen of banken: “Hij begon in 2012 als chauffeur op de buurtbus en rolde door ziekte en overlijden van de vorige coördinator in deze functie. Vanaf toen was hij continu bereikbaar als aanspreekpunt voor passagiers, chauffeurs en de coördinator van gemeente en concessiehouder. In het begin was dit Syntus, daarna Keolis en op dit moment EBS.” De buurtbus heeft als doel, het platteland meer te ontsluiten door openbaarvervoersverbindingen tussen buurtdorpen mogelijk te maken.

Lees verder: www.salland1.nl/jan-holleboom-nieuwe-coordinator-buurtbus-wijhe-raalte

Bron: Salland1 / Rick Beekman / 22-4-2024

STOOMTREINDAGEN STOOMSTICHTING NEDERLAND 7-10-2023

"Stap terug in de tijd en beleef de magie van stoomtreinen tijdens de Stoomtreindagen van de SSN. Geniet van historische ritten, bewonder prachtig gerestaureerde locomotieven en maak herinneringen die een leven lang meegaan!"

Deze keer geen video uit Raalte maar een uitstapje naar het evenement Stoomtreindagen georganiseerd door de Stoomstichting Nederland in Rotterdam.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dJuAl8o6ADI

Video: VTV Sallandia / 21-4-2024

SCHOONHEETENSHOFJE: VIJF WONINGEN VOOR JONGERE OUDEREN

RAALTE/MARIËNHEEM - Het is een trend. Ontwikkelaars en eigenaren kiezen op het platteland steeds vaker voor bijzondere woonvormen. Van tiny houses tot speciale woningbouwprojecten in hofjesvorm voor kapitaalkrachtige senioren. Hans Westenenk (initiatiefnemer) en Barry Jonkman en Wout Jansen Holleboom (De Veenkeizer, de projectontwikkelingstak van Bajo Bouw in Mariënheem) boren met hun nieuwe project het Schoonheetenshofje een nieuwe doelgroep aan: jongere ouderen die van het platteland komen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/schoonheetenshofje-vijf-woningen-voor-jongere-ouderen

Bron: Salland Centraal / 19-4-2024

Deventerstraat Elzenlaan 18 april 2024

Sloop v.m. STARA pand aan de Elzenlaan in Raalte. Videofragment: Donderdag 18 april 2024

Video: VTV Sallandia / 18-4-2024

HANDTEKENING VOOR NIEUWE WONINGEN IN RAALTE: OPLEVERING MIDDEN 2025

Er komen 21 sociale grondgebonden huurwoningen op het voormalig Douma-terrein in Raalte. Marijke Kool, directeur bestuurder SallandWonen, heeft samen met Joost Mulder, directeur van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling regio Noord-Oost & Midden, een handtekening gezet voor de bouw.

In totaal worden er 84 woningen ontwikkelt op het terrein van de voormalige deurenfabriek. De nieuwe wijk ligt dichtbij het centrum en het station van Raalte. Ook ligt het aan het kanaal met alle voorzieningen in de buurt.

Lees verder: www.salland1.nl/handtekening-voor-nieuwe-woningen-in-raalte-oplevering-midden-2025

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 17-4-2024

DROOMDAG HAALT GOUDEN KOETS NAAR RAALTE

RAALTE - Het ROV presenteert op zondag 28 april de vijfde editie van de Droomdag in het centrum van Raalte. Mensen met een verstandelijke beperking mogen die middag meehelpen bij lokale ondernemers (en instanties). Denk aan kassawerk, koffie rondbrengen, helpen in de keuken, brieven bezorgen, assistentie verlenen bij de brandweer of de politie en/of werk in een kledingzaak. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten en optredens van Roy Schulten, Johan Bril en dansgroep D-Radiation.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/droomdag-haalt-gouden-koets-naar-raalte

Bron: Salland Centraal / 16-4-2024

VIDEO TRUCKRUN RAALTE 13-4-2024

13 april vond de Truckrun plaats. Een evenement waarbij 200 trucks een route van 50 kilometer door Salland aflegden. De trucks met inzittende deelnemers werden toegezwaaid door de toeschouwers.

Tekst: Salland1 / Fenna Bons
Video: VTV Sallandia

THE FORTUNATE SONS NAAR RIBS & BLUES!

Pinksterzaterdag start met de beste CCR tribute…….

Een tribute act zul je op Ribs & Blues niet gauw tegenkomen, onze boekers maken voor deze mannen graag een uitzondering........

Op zaterdag 18 mei, opent Ribs & Blues 2024 met The Fortunate Sons, de ‘lekkerste’ tribute act van Nederland die, inmiddels overal voor uitverkochte zalen, het beste van Creedence Clearwater Revival (CCR) laat zien en horen.

Door het SBS-programma THE TRIBUTE -Battle of the Bands – zijn Toon Eppink en zijn mannen wereldberoemd geworden in Nederland!
Daarmee zijn ze de ideale ‘opwarmer’ op de eerste avond van het Raalter festival met aansluitend optredens van rockdiva Anouk en afsluiter Jett Rebel.

Bron: Ribs&Blues / www.ribsenblues.nl

200 TRUCKS TOETEREND DOOR SALLAND

Zaterdag 13 april vond de Truckrun 2024 plaats. Zo’n 200 trucks legden een route van ruim 50 kilometer af door Salland. Langs de route stonden veel toeschouwers de Trucks toe te zwaaien.

De Truckrun is georganiseerd door chauffeursvereniging DUS (Drivers Uut Salland) in samenwerking met Zozijn Raalte (stichting hulpfonds gehandicapten). Zozijn Raalte op FaceBook: “Er is veel moeite gedaan om alle belangstellenden een plekje te bieden. 25 trucks waren zelfs speciaal geregeld om deelnemers met begeleiding een plekje als bijrijder te bieden.”

Lees verder: www.salland1.nl/200-trucks-toeterend-door-salland

Bron: Salland1 / Fenna Bons / 15-4-2024

AANHOUDING NA WONINGBRAND IN RAALTE

Om 09:46 uur kreeg de brandweer van Raalte de melding van een woningbrand aan de Rozenstraat. Ook het team van Wijhe en Heino werden ingeroepen en aansluitend zelfs de brandweer van Zwolle-zuid. De politie heeft een man aangehouden op verdenking van brandstichting.

Lees verder: www.salland1.nl/aanhouding-na-woningbrand-in-raalte

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 15-4-2024

TRUCKRUN RAALTE 13-4-2024

Truckrun Raalte georganiseerd door Drivers Uut Salland voor de clienten van Zozijn. Bekijk de foto's op onze Truckrun pagina.

Bron: VTV Sallandia / 13-4-2024

DOORKIJKVENSTERS BRENGEN BEZOEKERS TERUG IN DE TIJD

Op 19 april 2024 worden drie doorkijkvensters geplaatst in het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug. Deze vensters geven een doorkijkje in het cultuurlandschap. Wie door zo’n venster kijkt, ziet het landschap van nu, maar met een schets van een historische bouwwerk of landschapselement dat er ooit heeft gestaan.

De doorkijkvensters zijn het resultaat van het project Dorpslandschappen. Samen met bewoners zijn de ontstaansgeschiedenis van hun leefomgeving en het landschap in Luttenberg in beeld gebracht in een korte film. De doorkijkvensters brengen de geschiedenis tot leven. Voor even bevinden bezoekers van het gebied zich terug in de tijd.

Lees verder: www.salland1.nl/doorkijkvensters-brengen-bezoekers-terug-in-de-tijd

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 12-4-2024

FRUITBOMEN ‘RAALTE OP GROEN’ BELANGRIJK VOOR ERVE WESTENENK

RAALTE - Vakkundig wordt een rij van negentien appel- en perenbomen geplant op Erve Westenenk. Voor dit voormalige veebedrijf van Willy Westenenk aan de Raarhoeksweg is het de start van een groot beplantingsplan. De komende jaren komen op het voormalige weideland lange rijen appel-, peren- en notenbomen, afgewisseld met voederhagen voor de nog aanwezige vleeskoeien en verder aangevuld met bessenstruiken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/fruitbomen-raalte-op-groen-belangrijk-voor-erve-westenenk

Bron: Salland Centraal / 12-4-2024

IK MERKTE DAT MIJN MOTIVATIE WAT MINDER WERD

Kim van de Worp verkoopt AH-supermarkt in Heino; einde van tijdperk

HEINO - “Ik merkte dat mijn motivatie wat minder werd. Dan kom je op een kruispunt in je leven: ga ik weer een nieuw contract voor tien jaar met Albert Heijn afsluiten? Ik heb er daarom voor gekozen om de supermarkt te verkopen.” Kim van de Worp van de gelijknamige AH in hartje Heino stopt er mee. Vanaf 22 april is Pedro van den Heuvel (46) uit Ugchelen bij Apeldoorn de nieuwe eigenaar.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/ik-merkte-dat-mijn-motivatie-wat-minder-werd

Bron: Salland Centraal / 11-4-2024

2E PINKSTERDAG OP ONZE DELTASTAGE THE BLUESBONES

Door de ziekte van Matt Long kan het optreden van Catfish helaas niet doorgaan.
The BluesBones staan als waardige vervangers op 2e Pinksterdag op de DeltaStage!
Deze sympathieke Zuiderburen waren al eerder te gast in Raalte en we zien ze heel graag terug!

www.ribsenblues.nl/nl/1143/the-bluesbones-vervanger-catfish

Bron: Ribs&Blues

SLOOP VM STARA / KRINGLOOP PAND

Sloopbedrijf Lagemaat uit Heerde is gestart met de afbraak van het resterende deel van het voormalige Stara pand aan de Elzenlaan in Raalte.

BOUW GESTART 20 DUURZAME EN COMPACTE WONINGEN IN HEINO

Het allereerste kalkzandsteen bouwelement van de eerste 20 woningen in de Molenwijk in Heino, is gisteren door middel van een bouwkraan in de fundering geplaatst. Directeur-bestuurder Marijke Kool van SallandWonen en aannemer Hans Valk waren hierbij aanwezig. In de Heinose wijk worden uiteindelijk 100 woningen gebouwd en dit moet een groene wijk worden, omgeven door veel natuur, opvang van water en natuur om te spelen.

Lees verder: www.salland1.nl/bouw-gestart-20-duurzame-en-compacte-woningen-in-heino

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 11-4-2024

GEMEENTE WIJST GEBIED TUSSEN HEETEN EN RAALTE AAN VOOR VIER WINDMOLENS

Ten Oosten van het Overijssels kanaal, ten noorden van Heeten en dus ten zuiden van Raalte moeten vier windmolens verschijnen. Dat is het plan wat het college van B&W heeft om 80 GWh op te wekken middels vier windmolens. “Vanuit de vier opties is dit misschien wel de meest logische”, aldus René Spitze van Plaatselijk Belang Heeten.

De gemeente Raalte moet doorpakken met het windmolenplan, voordat de provincie de regie in handen neemt. Als dat gebeurd heeft de gemeente geen inspraak meer over de hoeveelheid molens en de locaties daarvan.

Lees verder: www.salland1.nl/gemeente-wijst-gebied-tussen-heeten-en-raalte-aan-voor-vier-windmolens

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 11-4-2024

Windmolens Foto: Sebastian Herrmann / Unsplash

Foto: Sebastian Herrmann / Unsplash

ZAPP KIDS TOP 20 TE GAST IN RAALTE

RAALTE - Het tv-programma Zapp Kids Top 20 was vorige week dinsdag te gast in Raalte voor opnames van twee uitzendingen. Dat gebeurde in gymzaal Het Raan.

’s Morgens werden er opnames gemaakt met bovenbouwleerlingen van de Vogelaar; ’s middags waren de hoogste drie groepen van Kindcentrum de Springplank in Heino aan de beurt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/zapp-kids-top-20-te-gast-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 10-4-2024

KLAAR VOOR NAVO-OEFENING, MILITAIRE COLONNE DAVERT DOOR SALLAND

Het is al weer jaren geleden dat er zo’n grote militaire colonne door Salland gereden is. De militairen nemen deel aan de oefening Grand Quadriga, wat onderdeel is van de NAVO-oefening Steadfast Defender: de grootste oefening sinds de Koude Oorlog.

Woensdagochtend staken de gevechtseenheden tussen Welsum en Olst de IJssel over. Het was tot gisteren overigens nog de vraag of de rivieroversteek wel kon plaatsvinden. De IJssel stond namelijk vrij hoog en de oevers van de oefenlocatie waren onder water komen te staan.

Lees verder: www.salland1.nl/klaar-voor-navo-oefening-militaire-colonne-davert-door-salland

Bron: Salland1 / Robert Jan Leerink / 10-4-2024

ROB ZUIDEMA VOORGEDRAGEN ALS NIEUWE BURGEMEESTER VAN RAALTE

Op maandagavond 8 april is Rob Zuidema voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Raalte. De aanbeveling gaat ter goedkeuring naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als dat gebeurd is, wordt Rob Zuidema in de raadsvergadering van maandagavond 10 juni beëdigd door de commissaris van de Koning in Overijssel.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=MxxftIc6Ed0

Bron: Salland1 / 9-4-2024

SCHUUR IN VLAMMEN OP NA NACHTELIJKE BRAND IN RAALTE

Vannacht, rond 2:40 uur, brak er een grote brand uit in een schuur aan de Westdorplaan in Raalte. De schuur stond midden in een woonwijk en ging in vlammen op. Meerdere hulpdiensten uit omliggende dorpen werden gealarmeerd om de brand te blussen. Ook werd een hoogwerker gebruikt om de schuur te demonteren. Er is niemand gewond geraakt.

Lees verder: www.salland1.nl/schuur-in-vlammen-op-na-nachtelijke-brand-in-raalte

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 9-4-2024

NIEUWE BURGEMEESTER VAN RAALTE VOORGEDRAGEN

Rob Zuidema is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Raalte. Dat is de uitkomst van een besloten raadsvergadering op maandagavond. Aansluitend werd in een openbare raadsvergadering de aanbeveling bekendgemaakt.

“We zijn enorm blij dat we ‘de beste burgemeester’ voor Raalte hebben gevonden”, aldus voorzitter van de vertrouwenscommissie Jan Schokker. “Wij zijn ervan overtuigd dat Rob Zuidema de gemeente Raalte verder gaat brengen. Hij heeft een breed netwerk en een goede positie in dat netwerk. Rob is het vliegwiel dat we als Raalte nodig hebben.”

Lees verder: www.salland1.nl/nieuwe-burgemeester-van-raalte-voorgedragen

Bron: Salland1 / 8-4-2024

ZILVEREN MEDAILLE VOOR FENNA BIJ NK RHÖNRADTURNEN

Afgelopen zaterdag heeft Fenna Jansen van ’t Laar (11) van GV Rats Raalte zilver gewonnen tijdens het Nederlands Kampioenschap Rhönradturnen in Naaldwijk. Ze werd runner-up in haar categorie voor jeugd tot 13 jaar. Op het NK moest Fenna drie disciplines laten zien.

Lees verder: www.salland1.nl/zilveren-medaille-voor-fenna-bij-nk-rhonradturnen

Bron: Salland1 / 8-4-2024

OPENING BUURTSPEELTUIN ESDOORNSTRAAT RAALTE 1-4-2024

Op maandag 1 april, tweede paasdag, werd de nieuwe buurtspeeltuin aan de Esdoornstraat in Raalte feestelijk geopend. Ter ere daarvan waren er die middag tussen 13.00 en 16.00 uur diverse activiteiten georganiseerd.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=8uI0MxaPxP4

LUTTENBERG LIVE OP HERHALING WEGENS GROOT SUCCES

De eerste uitvoering van het muziekspektakel Luttenberg Live dateert alweer uit 15 juni 2019. Menigeen kan zich deze geweldig mooie muzikale avond nog herinneren. 5 jaar later vindt de organisatie het tijd voor en herhaling. Luttenberg barst immers van het muzikale talent.

15 juni 2024 is het eindelijk zover en wordt de sporthal aan de Heuvelweg wederom omgetoverd tot de gezelligste kroeg van Salland. Een scala aan artiesten uit Luttenberg en omstreken staan in de line-up.

Lees verder: www.salland1.nl/luttenberg-live-op-herhaling-wegens-groot-succes

Bron: Salland1 / 5-4-2024

OP DE PEDALEN VOOR DE 'BRUG TOT POMP' TOERTOCHT

Na het succes van de eerst editie gaat de ‘Brug tot Pomp’ toertocht op voor ronde twee. Op Hemelvaartsdag, 9 mei, zullen fanatieke fietsers de kilometers weer opvreten.

De tocht van zo’n 160 kilometer brengt de fietsers van Rotterdam naar Heino. Hiermee halen ze geld op voor ‘De Strijd van Salland’. Dit goede doel zamelt geld in voor onderzoek naar hersentumoren. De ‘Bas Autowas van Brug tot Pomp toertocht 2024’ wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren Bas Autowas Zwolle en Trek Bicycle Zwolle.

Lees verder: www.salland1.nl/op-de-pedalen-voor-de-brug-tot-pomp-toertocht

Bron: Salland1 / Rick Beekman / 5-4-2024

MOOIE OPBRENGST VOOR DE STRIJD VAN SALLAND DOOR VEILING VAN BUUFFIES HEINO

Een mooi bedrag van € 7500,00 is gisteren bij elkaar geveild in de kerk aan de Marktstraat tegenover Buuffies Heino. Het restaurant vierde gisteren haar 10-jarig jubileum en een veiling ten bate van De Strijd van Salland was een onderdeel van de feestelijke dag.

Lees verder: www.salland1.nl/mooie-opbrengst-voor-de-strijd-van-salland-door-veiling-van-buuffies-heino

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 5-4-2024

ASPERGEOOGST IN RAALTE: "IK HAD ZE LATER VERWACHT"

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Daarom ging Salland 1 met Martin Zieleman van Ogink Asperges het land op, om te kijken hoe de oogst van de asperges in zijn werk gaat.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=eBvdBaQ4BU0

Bron: Salland1 / 3-4-2024

EEN HARMONIEUS BEGIN VOOR HET HEETENS NIEUW TALENT ORKEST

Heetenaar Jan Meijerink sloeg enkele maanden geleden gezamenlijk met Plaatselijk Belang Heeten, fanfarevereniging St. Caecilia en de Cultuurcommissie de handen ineen om een gezamenlijke dorpsorkest te realiseren. Hij deed een oproep en hieraan werd door 27 muzikale enthousiastelingen gehoor gegeven. Maandag 25 maart kwamen de deelnemers bij elkaar in Zaal Trefpunt om te repeteren.

Lees verder: www.salland1.nl/een-harmonieus-begin-voor-het-heetens-nieuw-talent-orkest

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 2-4-2024

WEER DRUKTE BIJ PAASVUUR VAN 'T GIET VEDAN

HEINO - Het paasvuur van ’t Giet Vedan in Heino is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een happening van jewelste. Ook dit jaar was het weer flink druk aan de Raalterstraat in Heino.

“Dit was de eerste keer dat we het aantal bezoekers niet hebben geteld”, stelt Joost Hofhuis namens ’t Giet Vedan. “Vorig jaar hadden we er zevenduizend en ik denk dat we dat aantal dit jaar ook wel gehaald hebben.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2024/04/weer-drukte-bij-paasvuur-van-t-giet-vedan

Bron: Salland Centraal / 2-4-2024

OPENING BUURTSPEELTUIN ESDOORNSTRAAT RAALTE 1-4-2024

Op maandag 1 april, tweede paasdag, werd de nieuwe buurtspeeltuin aan de Esdoornstraat in Raalte feestelijk geopend. Ter ere daarvan waren er die middag tussen 13.00 en 16.00 uur diverse activiteiten georganiseerd.

Fotos: VTV Sallandia / 1-4-2024

PAASVUUR HEINO 31-3-2024

Op zondag, de eerste paasdag, vond het jaarlijkse paasvuur in Heino weer plaats, georganiseerd door de vriendengroep 't Giet Vedan.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=VCP5hW3R9Z4

Video: VTV Sallandia / 1-4-2024