REGIO NIEUWS OKTOBER

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Bedrijventerrein De Zegge Raalte / 25-10-2021

Ontwikkeling raalter bedrijventerrein De Zegge

Rondkijken vanuit 4 punten

Youtube:  www.youtube.com/watch?v=OmhZfuwj_Zc

Bron: VTV Sallandia / 30-10-2021

Salland Magazine 27 oktober 2021

Vanavond is Jan Schokker te gast in het Salland Magazine. Met Jan blikken we terug op een geslaagde informatie-avond georganiseerd door BurgerBelangen. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) was één van de sprekers. 's Middags was ze te gast bij enkele agrarische ondernemers in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=oUEdGLUuZnQ

Bron: Salland1 / 27-10-202

Koopzondag met griezelige activiteiten

RAALTE - De ROV houdt op zondag 31 oktober weer een koopzondag. Naast dat de winkels in het Raalter centrum tussen 13.00 en 17.00 uur zijn geopend, zijn er verschillende ‘griezelige’ activiteiten voor kinderen.

De Grote Markt wordt omgetoverd tot een spookplein. Bij de knutselstand kunnen kinderen figuren maken in herfstsfeer. Hulp hiervoor is aanwezig. De kinderen gaan met iets leuks naar huis. Een heks deelt gratis popcorn uit. Ook is er een echte goochelaar die spookachtige trucs uithaalt met onder andere spinnen. Verder is er een Dracula die mooie ballonnencreaties maakt. Daarnaast is er een spookjacht door het centrum van Raalte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/koopzondag-met-griezelige-activiteiten

Website: www.winkeleninraalte.nl
Bron: Salland Centraal

Aanpassingen N35 tussen Wythmen en Nijverdal op z'n vroegst in 2031 klaar

De aanpassingen aan de N35 tussen Wythmen en Nijverdal die de weg veiliger moeten maken zijn op z'n vroegst over tien jaar klaar. Dan moet echt alles meezitten. Dat lieten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Overijssel weten tijdens een informatiebijeenkomst.

Het was een online-bijeenkomst waar met name de procedures werden uitgelegd. Het werd vooral duidelijk dat er nog een erg lange weg is te gaan en dat er nu veel tijd nodig is voor verkenningen en onderzoek. Er is al 200 miljoen euro gereserveerd. De provincie en het Rijk nemen elk 100 miljoen voor hun rekening. Of dat genoeg is valt nog niet te zeggen. Als alles volgens plan verloopt dan zal op z'n vroegst in 2026 een begin gemaakt kunnen worden van de aanpassingen en is de weg in 2031 klaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2022278/Aanpassingen-N35-tussen-Wythmen-en-Nijverdal-op-z-n-vroegst-in-2031-klaar

Bron: RTV Oost / 27-10-2021

Raalte onderzoekt opgaven Zwolseweg en Dorpsstraat in Heino

RAALTE - De Zwolseweg en Dorpsstraat in Heino zijn aan onderhoud toe. Er zijn verschillende opgaven, zowel groot als klein. Denk bijvoorbeeld aan opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, riolering, wegen, verkeer en groen. Wat moet er precies gebeuren? En hoe kan dit slim gecombineerd worden? Dat gaat gemeente Raalte de komende periode onderzoeken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/raalte-onderzoekt-opgaven-zwolseweg-en-dorpsstraat-in-heino

Website: www.raalte.nl/zwolseweg-dorpsstraat
Bron: Salland Centraal

Raalte pakt dit najaar vijf fietsoversteken aan

RAALTE - De gemeente Raalte pakt dit najaar – net als vorig jaar - vijf onveilige fietsoversteken, waar fietsers voorrang hebben, aan. Zo wordt het voor alle weggebruikers duidelijker waar fietsers voorrang hebben.

Het gaat om de volgende oversteken Mettingenlaan-Schoolstraat; Kanaalstraat OZ-Enkstraat; Acacialaan-Brugstraat; Het Erf (ter hoogte van huisnummers 54 en 56) en Weidelaan-Ekster. De werkzaamheden nemen per fietsoversteek ongeveer één week in beslag.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/raalte-pakt-dit-najaar-vijf-fietsoversteken-aan

Bron: Salland Centraal

Lara (7) uit Raalte is een echte superheld en zit nu in je Happy Meal

De 7-jarige Lara uit Raalte lijkt een gewoon meisje, maar ze is eigenlijk een superheld. Zij voert al sinds haar geboorte strijd tegen een onzichtbare vijand; een ernstige darmafwijking. Speciaal voor Lara en alle andere kinderen die moeten vechten tegen een ziekte, is McDonald's de McNificents-campagne gestart. Dit zijn vijf kinderen waarvan actiefiguurtjes zijn gemaakt. Lara kreeg vandaag het eerste exemplaar van haar eigen superheldenpoppetje.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2020821/Lara-7-uit-Raalte-is-een-echte-superheld-en-zit-nu-in-je-Happy-Meal

Bron: RTV Oost / Jolande Verheij / 25-10-2021

Olsterveer tijdelijk stilgelegd vanwege bootje met motorproblemen op de IJssel

De veerdienst tussen Olst en Welsum is vanmorgen tijdelijk stilgelegd om hulp te kunnen bieden aan een boot met motorproblemen op de IJssel. Het bootje was stuurloos geraakt en dreigde achter de kabel van de pont te blijven haken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2021163/Olsterveer-tijdelijk-stilgelegd-vanwege-bootje-met-motorproblemen-op-de-IJssel

Bron: RTV Oost / 23-10-2021

Nieuwe Sallandse vlag wappert op top van de Archemerberg: kijk hier de laatste etappe van de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse

Op exact 77,9 meter hoogte, op het topje van de Archemeberg en bovendien het hoogste punt van de gehele vierdaagse, wappert sinds vandaag de nieuwe vlag van Salland. Wandelveteranen Jan Kassies en Gerard Velderman hadden de eer om het kleurrijke symbool op Neil Armstrong-achtige wijze te planten. Een kleine stap voor beide heren, maar een enorme voor heel Salland.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2020947/Nieuwe-Sallandse-vlag-wappert-op-top-van-de-Archemerberg-kijk-hier-de-laatste-etappe-van-de-Alternatieve-Sallandse-Wandelvierdaagse

Bron: RTV Oost / 23-10-2021

Brandweer Heino zoekt jou!!

Brandweer IJsselland is weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Afgelopen maandag is de campagne #watdoejijover4minuten gestart. Tot en met 26 november kan er gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger voor een brandweerpost bij jou in de buurt.

Brandweer IJsselland zoekt vrijwilligers voor vele posten. Waarvan de post Heino er 1 van is.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/brandweer-heino-zoekt-jou

Bron: Hoezo Heino / 20-10-2021

Stormschade in Overijssel: deel van een dak ingestort door omgevallen bomen

In heel Overijssel was het vannacht en vanochtend raak. Door het stormachtige weer moest de brandweer op verschillende plekken uitrukken voor stormschade. Het KNMI heeft voor de rest van de dag code geel afgekondigd.

In Herxen, gemeente Olst-Wijhe, probeert de brandweer ondertussen een afgebroken tak uit een 100 jaar oude wilg te trekken, vooralsnog zonder succes.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2020353/Stormschade-in-Overijssel-deel-van-een-dak-ingestort-door-omgevallen-bomen

Bron: RTV Oost / 21-10-2021

Salland Magazine 20 oktober 2021

Patrick van Ommen gaat in het Salland Magazine van vanavond in gesprek met Lisa Ruiter en Sander Booijink. Hoe mooi Salland is ontdek je het best wanneer je er dwars doorheen wandelt. Lisa en Sander weten er alles van.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=CKRqppmAETk
Bron: Salland1 / 20-10-2021

Broekstaclerun met Broeklandse factor

BROEKLAND - Ruim vijfhonderd lopers hebben afgelopen zondag meegedaan aan de eerste editie van de Broekstaclerun in Broekland. De deelnemers aan deze obstacle run, een hardloopwedstrijd met hindernissen, liepen een ‘stukkie’ van 2 kilometer of een ‘best stukkie’ van 7 km. Daarbij werd voor een groot deel gebruikt gemaakt van het Broekelo-parcours.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/broekstaclerun-met-broeklandse-factor

Bron: Salland Centraal

Omheining viert 40-jarig bestaan met open huis in de Maelderieje

‘We willen meer activiteiten ontplooien om leden te trekken; een mix van oorspronkelijke en nieuwe inwoners’HEINO - Vereniging voor Heemkunde Omheining bestaat 40 jaar. Dat wordt tot en met 27 november gevierd met een tentoonstelling over de geschiedenis van de vereniging in de Maelderieje in Heino. Bovendien is er in het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober een open huis. “We staan er prima voor, we hebben zo’n achthonderd leden, meer dan Raalte”, stelt voorzitter Ton van de Griendt met een plaagstootje richting de buren. “Dat kan Geert Hannink wel hebben…”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/omheining-viert-40-jarig-bestaan-met-open-huis-in-de-maelderieje

Website: www.omheino.nl
Bron: Salland Centraal

Tweede editie Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse van start gegaan

De Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse is vanochtend vroeg weer van start gegaan bij Hotel de Zwaan in Raalte. Honderden wandelaars uit heel het land lopen routes van circa 20 kilometer per dag dwars over landgoederen en door de Sallandse bossen. Vandaag staat etappe 1, de dag van Heino en Raalte, op het programma.

''Dit jaar hebben we de routes ontwikkeld in achtjes'', legt voorzitter Jurgen Bruggeman van de organisatie uit. ''Zo kun je zelf bepalen welke afstand je loopt. Ook is het ideaal dat je bij de alternatieve variant zelf kan bepalen wanneer je gaat lopen. Deze week zou de officiële wandelweek zijn, maar je ziet dat mensen ook in andere weken van het jaar lopen.''

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2019391/Tweede-editie-Alternatieve-Sallandse-Wandelvierdaagse-van-start-gegaan

Bron: RTV Oost / 19-10-2021

Voorbereidingen intochten Sinterklaas Raalte in volle gang

RAALTE - Sinterklaas Raalte is weer bezig met de voorbereidingen van diverse intochten in Raalte en omgeving. De club, onderdeel van Scouting Raalte, organiseert de intochten in Raalte, Heino, Lemelerveld, Lierderholthuis, Mariënheem, Eikelhof, Boskamp en Herxen.

Achter de schermen werken de vrijwilligers van Sinterklaas Raalte hard om dit alles op een veilige en verantwoorde manier vorm te geven. “Feit is wel dat we samen met de gemeente Raalte en de Veiligheidsregio IJsselland zo ‘normaal’ mogelijke intochten willen organiseren. Zoals het er nu naar uit ziet, zal er voor personen ouder dan 12 jaar alleen toegang zijn met een geldige QR code en is online reserveren verplicht voor iedereen bij een onthaal buiten op een omkaderd terrein of binnen. De exacte invulling hiervan en nadere informatie volgen via de lokale media zodra dit definitief is”, zo laat Sinterklaas Raalte weten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/voorbereidingen-intochten-sinterklaas-raalte-in-volle-gang

Website: www.sinterklaas-raalte.nl
Bron: Salland Centraal

Nomineren voor Goudhaentje weer mogelijk

RAALTE - Inwoners van de gemeente Raalte kunnen weer initiatieven of projecten nomineren voor een Goudhaentje. Dat is tot en met 10 november mogelijk via www.raalte.nl/goudhaentje. Uit alle nominaties kiest een jury, onder leiding van burgemeester Martijn Dadema, drie finalisten. Stemmen kan vanaf midden december. De winnaar sleept een cheque van 1.000 euro in de wacht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/nomineren-voor-goudhaentje-weer-mogelijk

Website: www.raalte.nl/goudhaentje
Bron: Salland Centraal

Infobijeenkomst over proces N35

RAALTE – Op dinsdag 26 oktober presenteren het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Overijssel en de gemeenten Dalfsen, Raalte en Hellendoorn een online informatiebijeenkomst over de verkenningsfase in het proces voor de N35. Geïnteresseerden zijn welkom om hieraan deel te nemen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/infobijeenkomst-over-proces-n35

Website: www.raalte.nl/bijeenkomst-n35
Bron: Salland Centraal

Alternatieve SW4D met versnaperingen onderweg in de herfstvakantie

RAALTE - De uit Coronanood geboren eerste Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse van 2020 heeft met de nieuwe editie in 2021 een waardig opvolger gekregen. Aan het zichtbaar groeiende aantal wandelaars in het Sallandse landschap is duidelijk te zien dat de animo voor wandelen in coronatijd is gegroeid.

“De wandelgidsen gaan als warme broodjes over de toonbank. Wij zijn ook bijzonder blij dat we weer een nieuwe alternatieve manier hebben gevonden om de wandelaars aan ons te blijven binden en te verblijden met vier prachtige nieuwe routes”, aldus voorzitter Jurgen Bruggeman.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/alternatieve-sw4d-met-versnaperingen-onderweg-in-de-herfstvakantie

Website: www.sw4d.nl
Bron: Salland Centraal

Vierde editie van Salland Cup bij SC Overwetering

OLST - SC Overwetering houdt op dinsdag 19 oktober, in de herfstvakantie, de vierde editie van het Salland Cup toernooi. Dat vindt weer plaats op het sportpark in Olst en is een internationaal elitetoernooi voor spelers in de leeftijd onder 13 jaar.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/vierde-editie-van-salland-cup-bij-sc-overwetering

Website: www.sallandcup.nl
Bron: Salland Centraal

Verboden dierenklemmen ontdekt en meerdere boetes bij grote milieucontrole politie

Bij een grote milieucontrole van het Greenteam van de politie zijn woensdag meerdere boetes en waarschuwingen uitgedeeld. De meest bijzondere ontdekking van de controleurs werd gedaan in de omgeving van Raalte, waar een grote partij illegale dierenklemmen en verboden jachtattributen werd gevonden. “Dit zie je niet elke dag”, sprak één van de inspecteurs.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2018606/Verboden-dierenklemmen-ontdekt-en-meerdere-boetes-bij-grote-milieucontrole-politie

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 16-10-2021

Voor de allerlaatste keer SintShowPaleis

Na twintig jaar stopt kinderspektakel: ‘Geen artiest heeft zo vaak in Hoftheater gestaan als wij’

RAALTE - Nog acht keer (op 26, 27 en 28 november) brengen ze een groot en muzikaal kinderfeest rond de verjaardag van de Sint in het Hoftheater en dan is het voorbij; na twintig jaar stopt het SintShowPaleis. Voor generaties jonge kinderen in Raalte na (straks) in totaal 157 voorstellingen een begrip. Daarom was het besluit om te stoppen niet makkelijk. “Maar we denken dat we op een hoogtepunt moeten stoppen.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/voor-de-allerlaatste-keer-sintshowpaleis

Website: www.sintshowpaleis.nl
Bron: Salland Centraal

Salland Magazine 13 oktober 2021

Vanavond zijn Maurits von Martels uit Dalfsen en Theo Ogink uit Raalte onze gasten in het Salland Magazine. Maurits von Martels was van 2017 tot 2021 voor het CDA lid van de Tweede Kamer. Sindsdien is hij weer full time agrariër. Hoe bevalt dat en hoe kijkt hij terug op de Haagse periode ? Met Theo Ogink gaan we in gesprek over de plannen die er zijn voor de toekomst van de Pauluskerk in Raalte die onlangs aan de eredienst is onttrokken. Is het idee van een "knarrenhof" realiseerbaar?

Youtube: www.youtube.com/watch?v=-EZMo6XFwPY

Bron: Salland1 / 13-10-2021

Hallowieje dit jaar in afgeslankte vorm

WIJHE - In verband met coronamaatregelen krijgt Hallowieje dit jaar een afgeslankte vorm. Van maandag 18 tot en met zondag 24 oktober staat Wijhe weer in het teken van Halloween. Aan de inwoners van Wijhe wordt gevraagd om op maandag 18 oktober de tuin en/of woning te versieren.

Nieuw dit jaar is Trick or Treat op donderdag 21 oktober waarbij kinderen (al dan niet met hun ouders) verkleed als griezelfiguur langs de versierde straten en huizen kunnen gaan om lekkernijen te scoren. Wanneer er open wordt gedaan moeten ze zo hard als ze kunnen ‘trick or treat’ roepen. Even voor de duidelijkheid: alleen de huizen die in Halloweensfeer zijn gebracht doen mee. Trick or treat duurt van 19.00 tot 21.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/hallowieje-dit-jaar-in-afgeslankte-vorm

Website: www.hallowieje.nl
Bron: Salland Centraal

Den Alerdinckloop met prachtig herfstweer

LAAG ZUTHEM - Runningclub RCL hield afgelopen zondag de Den Alerdinckloop. Vorige jaar kon het evenement helaas niet doorgaan, maar des te enthousiaster waren de lopers dat het dit jaar wel weer kon. Op het terrein rondom Havezathe Den Alerdinck kon er onder prachtige omstandigheden gelopen worden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/den-alerdinckloop-met-prachtig-herfstweer

Website: www.runningclubrcl.nl

Bron: Salland Centraal

‘We mogen best wat trotser zijn op de klomp’

Martin Dijkman nu ook echt euforisch Nederlands Kampioen klompen maken

LUTTENBERG - Ja, op papier is Martin Dijkman uit Luttenberg al een keer eerder Nederlands Kampioen handmatig klompen maken geweest. Maar dat was, zo vertelt hij, in 2016 toen hij de eerste prijs pas kreeg, nadat was gebleken dat de aanvankelijke winnaar een stel klompen had ingestuurd waarmee hij eerder de prijs ook al had gewonnen. Het resultaat: diskwalificatie en Martin, die als runner-up, enkele weken later de trofee kreeg. “Maar dan is de euforie er niet”, stelt Martin. Vrijdag 1 oktober pakte hij de prijs dan ook echt voor het oog van het publiek. Dat gebeurde tijdens het NK in Sint-Oedenrode, dat onderdeel uit maakt van de landelijke Klompenmakers Contactdag.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/we-mogen-best-wat-trotser-zijn-op-de-klomp

Website: www.klompen.nl
Bron: Salland Centraal

Bijna honderd deelnemers aan scholierencrossloop AV Salland

RAALTE - Bijna honderd kinderen hebben vorige week woensdag meegedaan aan de jaarlijkse scholierencrossloop van AV Salland. De kinderen van groep 3 en 4 liepen ieder 500 meter; die van groep 5 en 6 1 km en die van groep 7 en 8 2 km. Dit alles onder toeziend oog van veel ouders en grootouders.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/bijna-honderd-deelnemers-aan-scholierencrossloop-av-salland

Website: www.avsalland.nl
Bron: Salland Centraal

Brandweer rukt uit voor woning vol rook in Raalte

RAALTE – De brandweer moest maandagavond uitrukken voor een woningbrand aan De Haar in Raalte. Het bleek te gaan om een pelletkachel die blijkbaar niet goed functioneerde en de woning vol rook had gezet. De brandweer heeft de kachel verwijderd en de woning gelucht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/brandweer-rukt-uit-voor-woning-vol-rook-in-raalte

Bron: Salland Centraal

Nieuw schoolplein De Rietkraag officieel geopend

RAALTE - Wethouder Jaqcues van Loevezijn heeft op vrijdag 1 oktober het nieuwe schoolplein van brede school de Rietkraag in Raalte officieel geopend. Dat gebeurde in bijzijn van het team van de school, ouders, kinderen en buurtgenoten.

De speelplaatscommissie, bestaande uit ouders en teamleden, heeft het afgelopen jaar met input vanuit de kinderen en het team gewerkt aan de plannen. Zowel het peuter- en kleuterplein als het grote plein is in de plannen meegenomen. Bureau Donkergroen bood ondersteuning, maar ook de ouders hebben de handen uit de mouwen gestoken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/nieuw-schoolplein-de-rietkraag-officieel-geopend

Bron: Salland Centraal

Voorbereidingen tweede Dorpsquiz Raalte in stroomversnelling

RAALTE - De voorbereidingen voor de tweede editie van de Dorpsquiz Raalte op zaterdag 18 december zijn in een stroomversnelling gekomen. “Het nieuwe coronabeleid zonder de anderhalve meter afstand is voor ons alle reden om het gaspedaal nu helemaal in te trappen en vol goede moed richting 18 december te gaan”, zo zegt Annelie Oosterwechel die dit jaar de organisatie heeft versterkt.

“Dat betekent dat we druk bezig gaan met het maken van het quizboek en dus ook druk bezig zijn met het opzetten van acties. Dat maakt dan ook dat de Raaltenaar weer moet gaan opletten en alert zijn. Houd de social media in de gaten maar houd ook je ogen open tijdens je wandeling of boodschappenrondje door het dorp”, zo adviseert zij de leden van de naar schatting 150 deelnemende teams.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/voorbereidingen-tweede-dorpsquiz-raalte-in-stroomversnelling

Website: www.dorpsquizraalte.nl
Bron: Salland Centraal

Dorpsquiz Raalte 2019 - Aftermovie

Bron: stijlXpres

Gewonde bij ongeval op N35 bij Haarle

Een bestuurder van een bestelbus is gewond geraakt bij een ongeval op de N35. Hierdoor stond vanochtend een file tussen Haarle en Raalte.

Het ongeval gebeurde in een scherpe bocht bij de spoorwegovergang. Hierbij botsten een bestelbus en een kraan, de bestuurder van de bus is met ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De file is inmiddels opgelost.

www.rtvoost.nl/nieuws/2016207/Gewonde-bij-ongeval-op-N35-bij-Haarle

Bron: RTV Oost / 11-10-2021

Vleesverwerker Stegeman uit Wijhe komt in Belgische handen

Vleesverwerker Stegeman uit Wijhe komt binnenkort in Belgische handen. De worstenfabrikant is te koop gezet, omdat dit beter zou zijn voor de winstgevendheid. De Belgische Ter Beke Groep neemt het bedrijf over voor een onbekend bedrag.

Stegeman werd in 1858 opgericht in Deventer. Inmiddels is het bedrijf vertrokken uit de stad en staat het hoofdkantoor in Wijhe. Behalve droge worst, grillworst en andere vleeswaren, richt Stegeman zich de laatste tijd ook op vleesvervangers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2015270/Vleesverwerker-Stegeman-uit-Wijhe-komt-in-Belgische-handen

Bron: RTV Oost / 7-10-2021

Oud-burgemeester Zuidwijk van Raalte overleden: ‘Boegbeeld voor de gemeente’

Oud-burgemeester Willem Zuidwijk van Raalte is dinsdag overleden. Zuidwijk was 27 jaar lang de eerste burger van het Sallandse dorp. “Een aimabele man, een echte burgemeester die autoriteit uitstraalde met zijn figuur en gestalte.” Zuidwijk is 87 jaar geworden.

Zuidwijk werd in 1971 burgemeester van Raalte en volgde daarmee burgemeester Ganzeboom op. Onder burgemeester Zuidwijk kreeg Raalte de kans te groeien tot het dorp dat het nu is: de wijken Westdorp, Zuid en Noord kregen gestalte. Ook bedrijven kregen volop gelegenheid om te groeien.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2015248/Oud-burgemeester-Zuidwijk-van-Raalte-overleden-Boegbeeld-voor-de-gemeente

Bron: RTV Oost / 7-10-2021

Salland Magazine 6 oktober

In de aflevering van vanavond o.a. een gesprek met wethouder Marcel Blind (Olst-Wijhe) en Herman Menkveld over de plannen die er zijn om in Olst het Kerkplein op te knappen en te vergroenen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=1PRFM155EKE

Bron: Salland1 / 6-10-2021

Flinke vertraging na ongeval op de N348 bij Schalkhaar

Bij een aanrijding op de N348 is een busje van KPN op zijn voorganger geknald. Daarbij is ook iemand gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op de weg tussen Deventer en Wesepe en zorgt voor flink wat vertraging.

Beide voertuigen zijn bij de aanrijding zwaar beschadigd geraakt en blokkeren een rijstrook. Het ongeval leidt tot flinke files in beide richtingen. De voertuigen worden afgesleept en het verkeer rijdt op aanwijzing van de politie om en om over de vrije rijstrook.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2015011/Flinke-vertraging-na-ongeval-op-de-N348-bij-Schalkhaar

Bron: RTV Oost / 6-10-2021

Acht bedrijven in Raalte en Broekland geopend in kader van Techniekdagen

RAALTE - De voorbereidingen voor de vijftiende editie van de Techniekdagen zijn in volle gang. Op vrijdag 29 en zondag 31 oktober zetten acht bedrijven in Raalte en Broekland de deuren wagenwijd open voor de Sallandse jeugd.

Het gaat om Nijhof Installatietechniek, Bouwbedrijf Mensink, Autobedrijf Holtkuile, Bruggeman Mechanisatie, Tuin & Park, boerderij Kievitsbosch, Pan Oston, Van Merksteijn en Stara Stappenbelt. De wereld van de jongeren speelt zich grotendeels online af. Daar wordt vanaf dit jaar op ingespeeld door het digitaliseren van een aantal onderdelen. Waar voorheen een fysiek stempelformulier werd gebruikt als bewijs van het bezoeken van de Techniekdagen, is hier een digitale vorm aan gegeven. Bij binnenkomst bij een bedrijf kunnen kinderen een QR code scannen en een foto uploaden als bewijs.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/acht-bedrijven-in-raalte-en-broekland-geopend-in-kader-van-techniekdagen

Bron: Salland Centraal

Man op gestolen motor aangehouden in Heino na hectische achtervolging

De politie heeft vannacht een motorrijder aangehouden na een achtervolging in Heino. De motor reed met hoge snelheid door Mariënheem, waarmee de aandacht van agenten werd getrokken.

Het stopteken werd door de motorrijder genegeerd, waarna hij er met hoge snelheid vandoor ging. In het centrum van Heino verloor de motorrijder in de Klaproos de macht over het stuur en kwam ten val in een tuin. Hij probeerde nog lopend weg te komen, maar werd uiteindelijk in een achtertuin aangehouden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2014418/Man-op-gestolen-motor-aangehouden-in-Heino-na-hectische-achtervolging

Bron: RTV Oost / 5-10-2021

Inwoners van Raalte en Borne zijn het vaakst orgaandonor

In Raalte en Borne wonen relatief de meeste orgaandonoren van Overijssel; respectievelijk 43 procent en 42 procent van de inwoners staat in het Donorregister. In Staphorst staan naar verhouding de minste mensen ingeschreven: 24 procent.

De Overijsselse gemeente vallen daarmee net buiten de top tien van gemeenten met de meeste geregistreerde donoren: Raalte staat op plek elf en Borne op plek vijftien.

Het gaat hierbij om mensen die zichzelf hebben aangemeld als orgaandonor. Mensen die niets hebben doorgegeven, en daardoor als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' staan ingeschreven, zijn niet meegenomen in deze cijfers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2014279/Inwoners-van-Raalte-en-Borne-zijn-het-vaakst-orgaandonor

Bron: RTV Oost / 5-10-2021

Dubbel gevoel bij sluiting Pauluskerk in Raalte

Verdriet en dankbaarheid lagen gisteren dicht bij elkaar in Raalte. Op 2 oktober vierde de Pauluskerk nog het 55-jarig bestaan, en een dag later werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Ruim driehonderd parochianen maakten van de gelegenheid gebruik om voor de allerlaatste keer een eucharistieviering mee te maken.

Een sluiting is omgeven met tradities. Zo werden de relieken en andere dierbare voorwerpen voor de parochie naar buiten gedragen door de gelovigen. Mariëlle van der Vegt droeg de trouwboeken naar buiten. Ze heeft een warme band met de kerk: "Nu ik hier sta komen er allerlei herinneringen boven. Er zijn zoveel mooie dingen, het was een bloeiende kerkgemeenschap. Dat we dit achter moeten laten. Het doet wel iets met mij."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2013351/Dubbel-gevoel-bij-sluiting-Pauluskerk-in-Raalte

Bron: RTV Oost / Ina Brouwer / 4-10-2021

Geen Anton Pieck Winterfestijn, wel enkele activiteiten

OLST - Het Anton Pieck Winterfestijn in Olst gaat dit jaar in verband met de coronamaatregelen niet door. Althans niet in traditionele vorm. In samenwerking met de winkeliers zijn enkele activiteiten bedacht die voor iedereen toegankelijk zijn.

Zo is er op zaterdag 11 december een Anton Pieck speurtocht langs de etalages in het centrum. Overal zijn letters verstopt. Die vormen samen een woord.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/10/geen-anton-pieck-winterfestijn-wel-enkele-activiteiten

Bron: Salland Centraal

Dode en gewonde schapen in buitengebied Heino, beelden van wolf vastgelegd door wildcamera

De afgelopen dagen zijn in het buitengebied van Heino en Raalte verschillende schapen dood of gewond aangetroffen. Tegelijkertijd zijn beelden opgedoken van een wolf die in het buitengebied van Heino loopt. De beelden zijn afgelopen nacht gemaakt door een wildcamera van een jager.

Eergisteren werden twee dode schapen en één gewond schaap gevonden in het buitengebied van Raalte. Er zou ook een wolf gezien zijn in de omgeving. Vanochtend werd duidelijk dat opnieuw schapen waren aangevallen in het gebied. Daarbij werden op twee verschillende plekken één schaap gedood en raakte één schaap gewond.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2013346/Dode-en-gewonde-schapen-in-buitengebied-Heino-beelden-van-wolf-vastgelegd-door-wildcamera

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / Roelof Westerhof / 2-10-2021

Impressie - Sloop v.m. hoofdgebouw van woonzorgcentrum De Hartkamp Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=9oL0_u1Jsho

Meer langere videos van de sloop kunt u bekijken op www.nieuwbouwraalte.nl en ons Youtube kanaal www.youtube.com/sallandia 

Bron: VTV Sallandia / 1-10-2021

De sloop is ook uitgebreid in beeld gebracht in 5 afleveringen

Youtube afspeellijst: www.youtube.com/playlist?list=PLUaV_QfZ2G6jPp2ZQJNdY6dWZFcsJkykJ

5 videos - Sloop v.m. hoofdgebouw van woonzorgcentrum De Hartkamp Raalte

Bron: VTV Sallandia / 1-10-2021