REGIO NIEUWS DECEMBER

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Na het knallen: pak de bezem en veeg vuurwerkafval op!

Begin 2020 met een schone straat. Pak samen met je buren op nieuwjaarsdag de bezem om de straat weer schoon te vegen. Zo zorgen we samen voor een schone en veilige buurt. Je kunt het vuurwerkafval gratis inleveren bij de vuurwerkkaravaan. Doe je mee?

Lees verder: www.hoezoheino.nl/na-het-knallen-pak-de-bezem-en-veeg-vuurwerkafval-op-2

Op donderdag 2 januari 2020 rijdt de vuurwerkkaravaan door heel de gemeente. Route:

Heino Marktplein 9:00- 10:00
Laag Zuthem ‘t Trefpunt 10.15 -10.45
Lierderholthuis D’Olde Wettering 11:00-11:30
Broekland Bouwhuisplein 13:30-14:00
Raalte Domineeskamp 14:15-15:00

Bron: Hoezo Heino / 31-12-2019

Niet alleen waarschuwing voor dichte mist tijdens jaarwisseling, maar ook voor gladheid

In de hele provincie Overijssel worden vanavond strooiwagens op pad gestuurd om zout te strooien, omdat het namelijk glad kan worden op de wegen tijdens de jaarwisseling. Vanochtend werd al gewaarschuwd voor dichte mist.

Vanwege de extreem dichte mist op oudejaarsavond in combinatie met lage temperaturen kunnen wegen glad worden. Het verkeer wordt daarvoor gewaarschuwd.

De provincie neemt voorzorgmaatregelen om het gevaar van gladde wegen te beperken. Dat gebeurt lokaal met het strooien van zout.

Mist

Vanaf acht uur vanavond tot tien uur op nieuwjaarsochtend is code geel afgegeven voor dichte mist met slecht zicht. Of het vuurwerk komende avond en nacht te zien zal zijn, is nog maar de vraag.

De politie schrijft op sociale media dat weggebruikers alleen de weg op moeten gaan als het echt nodig is. En als het niet anders kan: gebruik de juiste verlichting, matig je snelheid en houd afstand.

www.rtvoost.nl/nieuws/323646/Niet-alleen-waarschuwing-voor-dichte-mist-tijdens-jaarwisseling-maar-ook-voor-gladheid

Bron: RTV Oost / 31-12-2019

KNMI waarschuwt voor mistige jaarwisseling met slecht zicht

Het KNMI waarschuwt voor een mistige jaarwisseling. Vanaf acht uur op oudejaarsavond tot tien uur op nieuwjaarsochtend is code geel afgegeven voor dichte mist met slecht zicht. Of het vuurwerk komende avond en nacht te zien zal zijn, is nog maar de vraag.

Het zicht kan minder dan tweehonderd meter zijn en na de jaarwisseling kan het afgestoken vuurwerk ervoor zorgen dat het zicht minder dan vijftig meter wordt, met lokaal mogelijk zelfs zicht tot minder dan tien meter.

Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om na de jaarwisseling de weg op te gaan. Het KNMI adviseert de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden. Code geel is afgekondigd in heel Nederland.

www.rtvoost.nl/nieuws/323615/KNMI-waarschuwt-voor-mistige-jaarwisseling-met-slecht-zicht

Bron: RTV Oost / 31-12-2019

Foto: Paul Gilmore / Unsplash

Top 2000 dienst in Nicolaaskerk

WIJHE - In de Nicolaaskerk in Wijhe vindt op zondagmorgen 5 januari weer een speciale Top 2000 dienst plaats. In de Top 2000 staan veel nummers met inhoud: die emotie teweegbrengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof, andere meer over levenservaringen als liefde en troost. Gemeenteleden van de Nicolaaskerk, maar ook andere belangstellenden hebben hun stem kunnen uitbrengen uit een lijst door acht voorkeursnummers op te geven. Er is een selectie gemaakt uit de meest gekozen liedjes en die komen terug in de dienst, zowel via YouTube alsook live gezongen door ImPress onder leiding van Marieke van Ravenhorst en met muzikale begeleiding van Popko Hutten en Anton Klein Schaars. Iedereen is welkom. Aanvang is om 10.00 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/top-2000-dienst-in-nicolaaskerk

Bron: Salland Centraal / 31-12-2019

Koffieconcert in Nicolaaskerk

WIJHE - Het muzikale duo Maaike Gerritsen en Carolien Fleumer geeft zondag 5 januari een koffieconcert in de Nicolaaskerk in Wijhe. Maaike bespeelt de viool; Carolien de piano. Het programma van de beide dames staat in het teken van het nieuwe jaar en heeft de titel ‘Als het licht weer wenkt’. De bezoekers kunnen luisteren naar werken van onder andere Ravel, Vivaldi, Tsjaikofski en Rachmaninof. Aanvang is om 11.45 uur; inloop vanaf 11.30 uur. Het programma duurt ruim drie kwartier. De entree is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/koffieconcert-in-nicolaaskerk-2

Website: www.vriendennicolaas.nl
Bron: Salland Centraal / 31-12-2019

Dorpsquiz Raalte volgend jaar op herhaling

RAALTE - De eerste editie van de Dorpsquiz in Raalte was een doorslaand succes. Ruim 1.500 deelnemers, verdeeld over honderd teams, deden afgelopen zaterdag mee. De inschrijving zat maanden van tevoren al vol. De uitslag is nog niet bekend. Die volgt op zaterdag 18 januari tijdens een feestelijke avond in De Leeren Lampe. Aanvang is om 20.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/dorpsquiz-raalte-volgend-jaar-op-herhaling

Bron: Salland Centraal / 30-12-2019

Hoe Anna (16) op het Malieveld belandde, waar duizenden boeren haar toejuichten

Terugblikkend op 2019 is het niet raar om te concluderen dat dit het jaar van de boer was. Op 1 oktober kwam alle onvrede over 'verstikkende regels' vanuit Den Haag en Brussel er in één dag uit. Tijdens dit grootste boerenprotest uit de Nederlandse geschiedenis was er een belangrijke rol weggelegd voor een 16-jarig meisje uit Heeten.

Tussen ministers en andere hotemetoten las boerendochter Anna Grotentraast op het Malieveld een persoonlijk verhaal voor. Een schoolopdracht, over het onbegrip van en voor boeren en het verdriet dat zij hierover dagelijks ziet bij haar ouders.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323596/Hoe-Anna-16-op-het-Malieveld-belandde-waar-duizenden-boeren-haar-toejuichten

Bron: RTV Oost / 30-12-2019

Winterwandeling vanuit De Laarman

LUTTENBERG - Landbouwmuseum de Laarman in Luttenberg en IVN Raalte presenteren op zondag 5 januari weer een winterwandeling. De route voert langs diverse mooie plekjes rondom Luttenberg. Er zijn drie routes uitgezet: 5 km, 12 km en 18 km.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/winterwandeling-vanuit-de-laarman

Bron: Salland Centraal / 30-12-2019

Dik zevenhonderd deelnemers aan Kersttocht Mariënheem

MARIËNHEEM - De derde editie van de Kersttocht in Mariënheem heeft vorige week woensdag dik zevenhonderd deelnemers getrokken. De organisatie, Samen Leefbaar Mariënheem, is dan ook dik tevreden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/dik-zevenhonderd-deelnemers-aan-kersttocht-marienheem

Bron: Salland Centraal / 30-12-2019

Snelle parcoursen met VV Heino Winterloop

HEINO - VV Heino houdt op zaterdag 4 januari de 32-ste editie van de Bakkerij Van der Most Winterloop. Er is dit jaar weer gekozen voor een snel parcours, dat voor twee-derde deel over de verharde weg gaat en voor een derde deel over goed beloopbare brede bospaden. De start- en finishlocatie is wederom sportpark De Kampen aan de Stationsweg 10 te Heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/snelle-parcoursen-met-vv-heino-winterloop

Bron: Salland Centraal / 29-12-2019

Watervoetbaltoernooi zwembad Tijenraan groot succes

RAALTE - Veel enthousiaste jongens en meiden streden vrijdag in het zwembad bij het Watervoetbaltoernooi in zwembad Tijenraan in Raalte. Watervoetbal is een spetterend spel in 15 centimeter diep water. De bodem staat dus bijna helemaal omhoog.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/watervoetbaltoernooi-zwembad-tijenraan-groot-succes

Website: www.zwembadtijenraan.nl
Bron: Salland Centraal / 29-12-2019

Noten- en vruchtenbomen in Olst gestolen: "Wie doet nou zoiets?"

Ze waren pas twee weken geplant, maar zijn nu al gestolen: een aantal noten- en vruchtenbomen van Stichting Eetbaar Olst-Wijhe. De naamlabels en het verstevigingsmateriaal hebben de dieven achtergelaten. "Wie doet nou zoiets?", schrijft de stichting op haar Facebookpagina.

De jonge boompjes waren het begin van een openbaar, eetbaar park tussen de aardehuiswijk en het spoor in Olst. Ongeveer twee weken geleden plantte een aantal vrijwilligers Japanse notenbomen, kakibomen en granaatappelboompjes.

Toen de voorzitter vorige week een kijkje kwam nemen bij de nieuwe boompjes bleken ze te zijn verdwenen. Alle geplante noten- en vruchtenbomen waren uitgegraven. De bamboestokken en lintjes waarmee de aanplant was verstevigd en de naamlabels liggen er nog.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323574/Noten-en-vruchtenbomen-in-Olst-gestolen-Wie-doet-nou-zoiets

Bron: RTV Oost / 29-12-2019

Staatsloten instralen voor extra kans op de hoofdprijs

Tegen het einde van het jaar kopen veel Nederlanders een staatslot voor de oudejaarstrekking. Alle hoop is gericht op de hoofdprijs en daar wil je best wat extra's voor doen. Wie écht kans wil maken, zou zijn lot spiritueel kunnen laten instralen.

Dat gebeurt op 30 en 31 december bij de 'Smulbaai' in Heino. Op die dagen is tussen twee en vier uur 's middags een paragnost in de zaak om de klanten een extra winkans mee te geven. Tenminste, als de klant dat graag wil.

Paragnoste Carolien Jonkman ziet de humor er wel in en daarom nam ze de uitnodiging graag aan. Winkeleigenaar John van der Vegt probeert ieder jaar iets extra's te doen voor zijn klanten. Dit jaar zocht hij het op het spirituele vlak.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323300/Staatsloten-instralen-voor-extra-kans-op-de-hoofdprijs

Bron: RTV Oost / 29-12-2019

Vuurwerk veroorzaakt brand in kledingcontainer in Heino

De brandweer heeft een brandje geblust dat begin van de avond ontstond in een kledingcontainer aan de Prins Bernhardstraat in Heino.

Buurtbewoners hebben kinderen vuurwerk in de container zien gooien, waarna 112 werd gebeld toen er sprake bleek van een beginnende brand.

www.rtvoost.nl/nieuws/323553/Vuurwerk-veroorzaakt-brand-in-kledingcontainer-in-Heino

Bron: RTV Oost / 28-12-2019

Inbraakgolf rond de kerst: ook in Wesepe was het raak dit jaar

Ook voor inbrekers is december een feestmaand. Gemiddeld worden er dan zo'n honderd inbraken per dag gepleegd, met een piek rond kerst. Voor de familie Nijland uit Wesepe was het geen ontspannen kerst dit jaar, want op eerste kerstdag was hun huis het doelwit.

Arnold Nijland, zijn vriendin en zijn twaalfjarige zoon Hendrik-Jan schrokken zich rot toen ze 's avonds op eerste kerstdag thuis kwamen. De deur stond open, de lichten stonden aan en alle lades en kastjes waren opengetrokken. "Alles was overhoop gehaald. Hij is overal in geweest. Waarschijnlijk was hij op zoek naar geld, want de telefoons, tablets en horloges liggen er nog."

Een opvallend detail: een cameraatje dat in het kantoor stond werd wel meegenomen door de dief. "Waarschijnlijk was hij bang dat hij gefilmd werd." De camera is ondertussen weer terecht. Gevonden in de struiken naast het huis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323512/Inbraakgolf-rond-de-kerst-ook-in-Wesepe-was-het-raak-dit-jaar

Bron: RTV Oost / 27-12-2019

Programma Raalte viert Vrijheid krijgt vorm

RAALTE - Stichting Raalte viert Vrijheid presenteert volgend jaar van 11 april tot en met 5 mei een uitgebreid activiteitenprogramma rondom de viering van 75 jaar vrijheid. Op 11 april verzorgt de burgemeester de officiële opening. Aansluitend is er een optreden van de Pauwer Girls. Het programma wordt op 5 mei afgesloten met een groot concert van het Orkest over de IJssel onder leiding van Hans Groen bij de Kruisverheffing.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/programma-raalte-viert-vrijheid-krijgt-vorm

Website: www.raalteviertvrijheid.nl
Bron: Salland Centraal / 27-12-2019

Stemmen op het Goudhaentje

RAALTE - Inwoners van de gemeente Raalte kunnen stemmen op één van de drie finalisten voor het Goudhaentje 2019. Wie wordt de opvolger van Luttenberg 700, winnaar van het Goudhaentje 2018?

De finalisten zijn inmiddels bekend. Het zijn de Vrienden van het Hofstedehuis, de open muziekestafette Heino en het multifunctioneel veld in Lierderholthuis. Zij zijn uit alle nominaties gekozen door juryleden Jenneke van Doesburg, Klaas Koekoek, Andrea Kleinherenbrink en Emiel Gerner onder leiding van voorzitter burgemeester Martijn Dadema. De stem van het publiek weegt dit jaar even zwaar als het oordeel van de jury.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/stemmen-op-het-goudhaentje

Website: www.raalte.nl/goudhaentje
Bron: Salland Centraal / 27-12-2019

Weer vuurwerkverbod in centrum Raalte

RAALTE - De gemeente Raalte heeft opnieuw maatregelen getroffen om Oud en Nieuw veilig en zonder overlast te laten verlopen. De regels zijn gesteld in het kader van de veiligheid en het beperken van overlast.

Vreugdevuren zijn niet toegestaan. Er mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In het centrum van Raalte geldt een vuurwerkverbod voor de openbare weg op de volgende locaties: de Marktstraat vanaf de Kerkstraat tot aan de Schapenstraat; de Herenstraat vanaf de Kerkstraat tot aan De Plas/Grote Markt; de Grote Markt; de Plas; de Grotestraat vanaf de Plas/Grote Markt tot aan de Nieuwe Markt; de Nieuwe Markt; de Waag; de Domineeskamp (inclusief het terrein voor de Jumbo en het parkeer-/ evenemententerrein voor de Rabobank) en de Deventerstraat vanaf de Nieuwe Markt tot aan de Lifgerusstraat.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/weer-vuurwerkverbod-in-centrum-raalte

Bron: Salland Centraal / 26-12-2019

Keukenland Wijhe wint curlingtoernooi Raalte on Ice

RAALTE - Het team van Keukenland Wijhe heeft het jaarlijkse curlingtoernooi dat onderdeel uit maakt van het programma van Raalte on Ice gewonnen. Vorige week donderdag vond de finale plaats. In totaal deden 48 teams mee; de zestien besten mochten in de finale verschijnen. De curlingcompetitie is een van de vele activiteiten in het kader van Raalte on Ice. De kunstijsbaan staat nog tot en met 5 januari in het centrum van Raalte.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/keukenland-wijhe-wint-curlingtoernooi-raalte-on-ice

Bron: Salland Centraal / 25-12-2019
Website: www.raalteonice.nl

Kerstprogrammering Salland1 radio

Het is de laatste week van het jaar. Daarom zijn er in deze dagen een aantal programma’s met een andere invulling en is er een extra radioprogramma te horen op Salland1.

Op eerste kerstdag zijn tussen 10.00 en 12.00 uur weer de jaarlijkse Kerstmemories met Henk Roozeboom te horen met de mooiste kerstmuziek voor bij het kerstontbijt.

Op tweede kerstdag is de Steerneshow er met een speciale kerstuitzending tussen 19.00 en 21.00 uur. Daarin zitten onder andere lange kerstplaten, kijk op het nieuws en cabaret.

Op zaterdag 28 december heeft ook de Marco Show een speciale uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur. In deze uitzending wordt het Album van het Jaar gekozen. De luisteraars kunnen via de Facebook poll op facebook.com/salland1 stemmen op twee albums uit 2019 die Marco heeft genomineerd. Het eerste genomineerde album is Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go. Het tweede genomineerde album is Rammstein – Entitled. Verder zijn er tussen 13.00 en 14.00 uur een uur lang Sallandse artiesten te horen in de Marco Show.

Zondag 29 december is het tijdens Salland Sport tijd voor het jaaroverzicht. Hierin wordt er van 14.00 tot 17.00 uur teruggeblikt om het sportjaar van Salland.

De overige programma’s volgen, zover bekend, de reguliere programmering.

Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 24-12-2019

Muziek en theater tijdens Kerstmarkt Wijhe

WIJHE - De jaarlijkse Kerstmarkt in Wijhe trok zaterdagavond weer veel bezoekers die, naast de traditionele activiteiten, genoten van verrassende optredens.

In het dorpscentrum stonden veertig kramen opgesteld waar diverse kerstartikelen en lekkernijen werden aangeboden. De winkels waren geopend, net zoals de Nicolaaskerk waar bezoekers konden genieten van diverse optredens.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/muziek-en-theater-tijdens-kerstmarkt-wijhe

Bron: Salland Centraal / 24-12-2019

Concert G-Groot in RK kerk Heeten

HEETEN - Dubbelkwartet G-Groot verzorgt op zondagmiddag 29 december een concert in de RK kerk in Heeten. G-Groot is een achtkoppig koor met leden uit Heeten en Vroomshoop, onder leiding van Caspar Rodijk. Deze middag brengen zij een aantal muziekstukken ten gehore, waaronder het overbekende Gloria van Vivaldi en de Gregoriusmis (gecomponeerd door dirigent Caspar Rodijk). Sopranen Riny Lokate en Gerdien Paalman verzorgen enkele solo’s. Het concert begint om 15.00 uur en duurt een klein uurtje. De entree is gratis met de mogelijkheid tot een vrije gift bij de uitgang.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/concert-g-groot-in-rk-kerk-heeten

Bron: Salland Centraal / 24-12-2019

NFI wil aanvullend onderzoek doen naar 'Heinose Zeilbootmoord'

Het NFI wil graag aanvullend onderzoek doen naar dna-sporen op een bebloed poloshirt dat is gevonden bij de zogenoemde zeilbootmoord. Een gepensioneerd dierenarts uit Heino wordt er door justitie van verdacht dat hij zijn echtgenote in 2015 van het leven heeft beroofd op een zeilboot voor de kust van Colombia. Op het gevonden shirt zitten sporen van derden en met nieuwe technieken kan daar mogelijk meer informatie uit worden gehaald.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323422/NFI-wil-aanvullend-onderzoek-doen-naar-Heinose-Zeilbootmoord

Bron: RTV Oost / 24-12-2019

Bingo voor Serious Request The Lifeline in Raalte / 22-12-2019

Bingo georganiseerd voor Serious Request The Lifeline 2019

3FM Serious Request The Lifeline in Raalte / 22-12-2019

Orgelconcert Everhard Zwart in WH Zwart Hal

LEMELERVELD - Everhard Zwart sluit op maandag 30 december op feestelijke wijze het jaar af in de WH Zwart Hal in Lemelerveld. Zwart verzorgt jaarlijks veel orgelconcerten in binnen- en buitenland en presenteert dan graag gevarieerde programma’s. Dit jaar vierde hij zijn 40-jarig jubileum als organist. Op het programma staan werken van onder andere Feike Asman, Denis Bédard, A. Guilmant en W.R. Driffill.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/orgelconcert-everhard-zwart-in-wh-zwart-hal

Website: www.huetink-royalmusic.nl
Bron: Salland Centraal / 23-12-2019

Top 2000 Café in Dorpshuus is echte traditie

Met verhalen, herinneringen en livemuziek van Erik Neimeijer en The Hippie Tunes

HEINO - Een echte traditie, zo kun je het vierde Top 2000 Café in het Dorpshuus in Heino op zaterdag 28 december zeker noemen. Een traditie met een vaste muzikale basis en opzet, maar ook met vernieuwingen. “Dit jaar hebben we vooral aan het middagprogramma extra aandacht besteed met onder meer korte solo-optredens van gitarist Erik Neimeijer van Bökkers. De avonden van het Top 2000 Café Heino waren sowieso al stampvol”, zo vertelt voorzitter Arend Hofmeijer van Stichting Live Music Heino die bij de organisatie nauw samenwerkt met het Dorpshuus Heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/top-2000-cafe-in-dorpshuus-is-echte-traditie

Website: www.live-music-heino.nl
Bron: Salland Centraal / 23-12-2019

Vijf Overijsselse bibliotheken in landelijke top 20, Salland Overijssels beste

Vijf Overijsselse bibliotheken staan in de top 20 van de best presterende bibliotheken van ons land. Dat blijkt uit cijfers van Mark Deckers van Rijnbrink, een instelling die bibliotheken in Gelderland en Overijssel ondersteunt.

Volgens de lijst is de Bibliotheek Salland de best presterende in Overijssel. 'Salland zat de voorgaande jaren net buiten de top 20 en heeft zich op eigenlijk alle fronten verbeterd. Dit moet echt eer naar werken zijn voor de medewerkers van de Bibliotheek Salland', is het juryrapport van Deckers.

De Bibliotheek Salland heeft vestigingen in Raalte, Olst, Wijhe en Heino. Ook zijn er zogenaamde servicepunten in Heeten, Luttenberg, Nieuw Heeten en Marienheem.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323339/Vijf-Overijsselse-bibliotheken-in-landelijke-top-20-Salland-Overijssels-beste

Bron: RTV Oost / 23-12-2019

Feestelijk opening woongebouw De Werfhorst in Raalte

RAALTE - De appartementen in het voormalige kantoorgebouw de Werfhorst in het hartje van Raalte zijn afgelopen zaterdag 21 december opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Tijdens de opening spraken Marijke Kool, directeur-bestuurder SallandWonen en wethouder Wout Wagenmans over de behoefte aan woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

Met dit project draagt SallandWonen een steentje bij aan het realiseren van meer woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Doordat een bestaand gebouw is aangepast, is dit een voorbeeld van een duurzaam project. De woningen zijn gasloos en zeer goed geïsoleerd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/feestelijk-opening-woongebouw-de-werfhorst-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 22-12-2019

Nieuwjaarsconcert en winterwandeling in Vilsteren

VILSTEREN - Op zondagmiddag 5 januari 2020 vindt in de Willibrorduskerk in Vilsteren het inmiddels traditionele Nieuwjaarsconcert plaats door Kamerkoor Salland, voorheen bekend als Collegium Musicum Salland uit Ommen. Het programma van het concert droomt nog een beetje na over de kerstvieringen in het voorgaande jaar, onder meer in een ‘blokje’ met 4 Christmas Carols, deels bekend, deels onbekend.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/nieuwjaarsconcert-en-winterwandeling-in-vilsteren-2

Website: www.kamerkoorsalland.nl
Bron: Salland Centraal / 22-12-2019

Nieuwe editie Jägermeister Moddertocht

BOSKAMP - Wielervereniging OWsome bikers presenteert op zaterdag 21 december een nieuwe editie van de Midwinter Jägermeister Moddertocht. Start en finish is bij Café Ruimzicht op de Boskamp. De deelnemers aan de deze mountainbiketocht kunnen kiezen uit afstanden van 35 en 50 kilometer. Het startschot is om 13.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/nieuwe-editie-jagermeister-moddertocht

Website: www.owsomebikers.nl
Bron: Salland Centraal / 21-12-2019

Kerstwandeling Labor rondom Wesepe

WESEPE - Plattelandsvereniging Labor Wesepe-Averlo houdt op Tweede Kerstdag 26 december traditiegetrouw de kerstwandeling. Jong en oud, leden en niet leden zijn van harte welkom om hieraan gratis deel te nemen. Starten kan tussen 11.00 en 11.30 uur vanaf de Meko (oude melkfabriek) aan de Raalterweg 50 in Wesepe. Onderweg is er een tussenstop voor glühwein of warme chocomelk met iets lekkers.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstwandeling-labor-rondom-wesepe

Bron: Salland Centraal / 21-12-2019

Omheining organiseert Tweede Kerstdag traditionele kerstwandeling

Het zijn dagen waarbij we onszelf volproppen met lekker eten en drinken. Wat is het dan heerlijk als je er tijdens de kerst even op uit kunt trekken! En dat je er niets voor hoeft te regelen, want je haakt gewoon aan bij de jaarlijkse kerstwandeling op Tweede Kerstdag van de Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/omheining-organiseert-tweede-kerstdag-traditionele-kerstwandeling

Bron: Hoezo Heino / 21-12-2019

Opening de Werfhorst

Zaterdag 21 december is het verbouwde pand de Werfhorst feestelijk geopend. De Kerstman kreeg hulp van wethouder Wout Wagenmans en Marijke Kool, directeur-bestuurder SallandWonen, bij de openingshandeling.

Bron: VTV Sallandia / 21-12-2019

Beelden van een rasechte wolf op de Sallandse Heuvelrug

Tom Schoonhoff kan zijn ogen niet geloven als hij op het beeld van zijn wildcamera op de Sallandse Heuvelrug een wolf voorbij ziet lopen. Natuurmonumenten heeft inmiddels bevestigd dat het om een rasechte wolf gaat.

Nog nooit eerder zagen we zulke scherpe beelden van een wolf in onze provincie. Maar ook in de rest van Nederland zijn niet vaak zulke mooie beelden gemaakt.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=THk035AeV7U

Bron: RTV Oost / Tom Schoonhoff / 20-12-2019

7.000 Kilometer in bitterekou voor Strijd van Salland

“Ach, je moet er iets voor over hebben.” Dat zou het nuchtere commentaar van de broers Martien en Gert Lindeboom kunnen zijn als je vraagt naar hun beweegredenen om begin volgend jaar deel te nemen aan de ScanCoveryTrail. Een barre tocht van 7.000 kilometer door de soms bittere kou van Scandinavië.

Ze hebben het er voor over omdat ze met hun deelname (opnieuw) aandacht vragen voor de Strijd van Salland. De ScanCoveryTrail gaat op 2 januari van start vanuit Haaksbergen. Pas dan krijgen de teams de coördinaten en het routeboek uitgereikt.

De Strijd van Salland is een sportieve dag in Heino waarbij veel geld bijeen wordt gebracht voor wetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. Het is een initiatief van Martien en Ingrid Lindeboom en een aantal goede vrienden en het is ontstaan nadat dochter Sharon Lindeboom in 2012 de diagnose kwaadaardige hersentumor kreeg.

Overigens is de deelname van Martien een cadeau van zijn echtgenote en dochters Roby en Sharon. Het is het sluitstuk van een lange periode waarin hij bekend stond als eigenaar van Garage Autoschade Lindeboom.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/7-000-kilometer-in-bitterekou-voor-strijd-van-salland

Website: www.strijdvansalland.nl

Website: www.scanct.nl

Bron: Hoezo Heino / 20-12-2019

Gezamenlijke Kerst in voormalige synagoge

RAALTE - Het Stilte en Bezinningscentrum in de voormalige synagoge in Raalte opent Eerste Kerstdag de deuren voor een gezellig samenzijn. Dat is gericht op iedereen die Kerstmis alleen moet doorbrengen en/of zich eenzaam voelt.

De deuren zijn geopend van 16.00 tot 20.00 uur. De bedoeling is dat de bezoekers een gerechtje meenemen voor vier personen. Voor soep en frisdrank wordt gezorgd. Aanschuiven kost 7,50 euro. Opgave via info@stiltebezinningscentrum.nl.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/gezamenlijke-kerst-in-voormalige-synagoge

Website: www.stiltebezinningscentrum.nl

Bron: Salland Centraal / 20-12-2019

Kerstviering in streektaal in Luttenberg

LUTTENBERG - In de kerk in Luttenberg vindt op kerstavond 24 december een kerstviering in de streektaal plaats. Gesproken woord en de liederen zijn allemaal in het dialect. Voorganger is Marc Brinkhuis uit Raalte. Het Liturgiekoor uit Luttenberg onder leiding van Doortje Lugtenberg verzorgt de gezangen. Aanvang is om 21.30 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstviering-in-streektaal-in-luttenberg

Bron: Salland Centraal / 19-12-2019

Overijsselse primeur: Heeten kan aan de slag met de burgerbegroting

De gemeenteraad van Raalte is om en daarom kunnen de inwoners van Heeten vanaf volgend jaar beginnen met het opstellen van een burgerbegroting. Een primeur, want in geen enkele andere Overijsselse gemeente wordt nog met een burgerbegroting gewerkt.

Bij een burgerbegroting is het de bedoeling dat niet de politiek, maar juist de inwoners bepalen hoe het gemeenschapsgeld wordt gebruikt. In Heeten ligt de bal nu dus bij de dorpsbewoners. "Het blijft nu niet meer bij praten over de begroting, we mogen het nu ook uitvoeren", vertelt initiatiefneemster Giny Hoogeslag.

Burger bepaalt

Maar waar kunnen de Heetenaren precies over meepraten? "Dat is het leuke aan de burgerbegroting: de burger bepaalt waar het over zal gaan. Iedereen tussen de acht en 108 jaar mag meebeslissen", vertelt Hoogeslag enthousiast.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323216/Overijsselse-primeur-Heeten-kan-aan-de-slag-met-de-burgerbegroting

Bron: RTV Oost / 19-12-2019

Optocht Diekschoevers weer week voor carnaval

WIJHE - De carnavalsoptocht van CV de Diekschoevers vindt volgend jaar weer een week voor carnaval plaats. Zo hopen de carnavalisten uit Wijhe de concurrentie met de andere carnavalsoptochten te vermijden. De optocht staat gepland op zaterdag 15 februari en begint aan de Industrieweg om vervolgens na een route door het centrum te eindigen bij residentie Bij Ons aan de Langstraat. Daar volgt een groot feest.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/optocht-diekschoevers-weer-week-voor-carnaval

Website: www.diekschoevers.nl
Bron: Salland Centraal / 19-12-2019

Uniek: haarscherpe beelden van wolf op Sallandse Heuvelrug

Wolvenexpert noemen het "waanzinnige beelden" en uniek: de beelden die vorige week zijn gemaakt van een wolf op de Sallandse Heuvelrug.

Op beelden van een wildcamera is het dier ongeveer een halve minuut te zien. De camera is van Tom Schoonhoff, hij kon zijn ogen niet geloven toen hij de beelden zag.

'In volle glorie een wolf in beeld'

"Ineens stond daar in volle glorie een wolf in beeld", vertelt Schoonhoff. "Ik heb de video meteen stil gezet en mijn vrouw geroepen. We wisten 100 procent zeker: dit is een wolf."

De beelden werden voorgelegd aan wolvenkenners. Zij bevestigden de vermoedens van Schoonhoff: het was een wolf.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323176/Uniek-haarscherpe-beelden-van-wolf-op-Sallandse-Heuvelrug

Bron: RTV Oost / 19-12-2019

Hans Olthof voorgedragen als nieuwe wethouder Olst-Wijhe

De VVD in Olst-Wijhe heeft fractievoorzitter Hans Olthof voorgedragen als kandidaat-wethouder. Olthof moet de opvolger worden van Anton Bosch, die per 1 februari volgend jaar stopt. De voordracht wordt ondersteund door Gemeentebelangen en het CDA.

De 50-jarige Olthof neemt de portefeuille over van Bosch, met daarin onder meer de onderwerpen financiën, vrijetijdseconomie en sport en cultuur. Net als Bosch zal Olthof parttime als wethouder aan de slag gaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323180/Hans-Olthof-voorgedragen-als-nieuwe-wethouder-Olst-Wijhe

Bron: RTV Oost / 19-12-2019

Aannemer betaalt gemeente Raalte 160.000 euro schadevergoeding na problemen nieuw zwembad

De gemeente Raalte en bouwbedrijf Vaessen hebben een akkoord bereikt over de schadeclaim die de gemeente had ingediend na de problemen bij de oplevering van het zwembad Tijenraan. De aannemer betaalt de gemeente 160.000 euro.

Vorig jaar werd het zwembad geopend, maar al snel waren er problemen. Zo kwam een meisje met haar haar vast te zitten in een kier tussen tegels van het bubbelbad. Ook liepen bezoekers verwondingen op aan voeten en benen door resten van tegels en cement.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323162/Aannemer-betaalt-gemeente-Raalte-160-000-euro-schadevergoeding-na-problemen-nieuw-zwembad

Bron: RTV Oost / 19-12-2019

Foto: VTV Sallandia

Automobilist slaat over de kop op N348 tussen Schalkhaar en Wesepe

Een automobilist is vannacht met zijn voertuig over de kop geslagen op de N348 tussen Schalkhaar en Wesepe. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie bevestigt dat de man onder invloed was van alcohol.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323154/Automobilist-slaat-over-de-kop-op-N348-tussen-Schalkhaar-en-Wesepe

Bron: RTV Oost / 19-12-2019

Salland1 Steunt actie ZwartewaterFM

Door de Regionale samenwerking van de lokale publieke omroepen in de regio Zwolle (RMC de nieuwe Hanze) is er net als vorig jaar een samenwerking ontstaan tussen Salland1 (Olst-Wijhe/Raalte) en ZwartewaterFM (Zwartewaterland).

ZwartewaterFM zend al jaren vanuit een horeca gelegenheid in Hasselt een marathon uitzending uit op de radio wat wordt verzorgd door de stichting Zwartewaterland helpt.

Aan deze marathonuitzending koppelt de stichting vervolgens een goed doel, ditmaal is dit Kind en Brandwond, een stichting die zich inzet om kinderen met brandwonden om te gaan met hun littekens

Om deze actie nu extra te ondersteunen heeft Salland1 drie dagen haar televisie kanaal ter beschikking gesteld aan de Zwartewaterlanders omdat het kanaal ook daar te ontvangen is bij Ziggo en KPN. Uiteraard nodigt Salland1 ook haar eigen kijkers uit om mee te kijken in dit “glazen huis”

De uitzending start op 19 December om 07.00 in de ochtend en zal op Salland1TV te zien zijn tot en met 21 december om 00.00. Adres waar dit allemaal gebeurt is restaurant Onder de luifel. Ridderstraat 5-7 8061 GH Hasselt.

www.salland1.nl/salland1-steunt-actie-zwartewaterfm

Website: www.zwartewaterlandhelpt.nl
Bron: Salland1 / 18-12-2019

Kerstwandeling door Wijhe

WIJHE - De Protestantse Gemeente Wijhe presenteert op Kerstavond 24 december weer een Kerstwandeling. Het is een wandeling van twee kilometer voor jong en oud, groot en klein door het dorp Wijhe. De route voert langs verschillende taferelen uit het Kerstverhaal. Er wordt in groepen gewandeld onder leiding van een ‘wijze begeleider’. Onderweg is er naast de taferelen uit het kerstverhaal ook zang en muziek te horen, evenals midwinterhoornblazers. De wandeling eindigt bij de levende kerststal bij de Nicolaaskerk. In de kerk is chocolademelk, glühwein en kerstbrood. Er is gelegenheid om een wens te schrijven bij de wensboom of een kerstkaart te maken. Ook is er tijd om elkaar te ontmoeten en er wordt gezorgd voor kerstliederen. Bij de uitgang en bij de consumptietafel staat een collectebus. De opbrengst van deze collecte gaat naar het project: ‘Geef Licht!’ Dit project is bestemd voor kinderen die leven in onveilige situaties zoals de aidswezen in Zambia, de jonge vluchtelingen in Myanmar en kinderen in Moldavië. De start/inloop voor de wandeling is tussen 16.45 uur en 17.00 uur in ’t Langhuus.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstwandeling-door-wijhe-3

Bron: Salland Centraal / 18-12-2019

Danny Vera en Drive by Truckers op Ribs&Blues 2020

De’ hoogste nieuwe binnenkomer in de top 2000 ooit’ staat op zaterdag 30 mei 2020 op de Mainstage van Ribs & Blues. Danny Vera heeft met “Rollercoaster” zijn definitieve doorbraak naar het grote publiek te pakken. De boekers van Ribs & Blues waren echter al lang overtuigd van zijn kwaliteiten. In 2018 stond Vera ook al in Raalte op de planken met zijn uitstekende begeleidingsband.

Lees verder: www.ribsenblues.nl/nieuws/eerste-namen-line-up

Website: www.ribsenblues.nl
Bron: Ribs&Blues / 18-12-2019

Kinderen Raalter basisschool klaar voor optreden tijdens het Kerst Muziekgala

Op basisschool De Vogelaar in Raalte zijn de kinderen uit groep acht er helemaal klaar. Vandaag mogen ze optreden tijdens het Kerst Muziekgala 2019 van de omroep AVROTROS. Een spannend optreden voor veel kinderen, want koningin Maxima komt kijken.

Gisteren oefenden de kinderen voor de allerlaatste keer hun optreden. "Waar zingen we over eigenlijk?", vraagt een jongen uit de klas aan zijn klasgenoten. "Oh ja, over kerst!"

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323067/Kinderen-Raalter-basisschool-klaar-voor-optreden-tijdens-het-Kerst-Muziekgala

Bron: RTV Oost / 18-12-2019

Serious bingo in het centrum van Raalte

RAALTE - Op zondag 22 december komt 3FM Serious Request naar Raalte. Die zondagavond is er van alles te doen op de Plas. Naast de wisseling van de DJ’s is er een ‘Serious bingo’ met Peter Walter en DJ Normen Rienties.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/serious-bingo-in-het-centrum-van-raalte

Website: www.npo3fm.nl/seriousrequest
Bron: Salland Centraal / 17-12-2019

Volop activiteiten tijdens de kerstvakantie in Zwembad Tijenraan

RAALTE - Een groot watervoetbaltoernooi, een disco-kerstparty, een baby-peuterdisco en tal van andere activiteiten in en om het water; in de kerstvakantie is er van alles te doen bij Sportcentrum Tijenraan in Raalte. Voor de kleintjes is er een leuke waterspeeltuin in het ondiepe bad. De kinderen met een zwemdiploma kunnen alle energie kwijt tijdens de loopmatrace, glijbaanrace en met sleutels opduiken in het diepe bad.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/volop-activiteiten-tijdens-de-kerstvakantie-in-zwembad-tijenraan

Website: www.zwembadtijenraan.nl
www.sportbedrijfraalte.nl/watervoetbaltoernooi
Bron: Salland Centraal / 17-12-2019

Plaatselijk Belang Wijhe vindt geen weerklank in dorp en houdt op te bestaan

Plaatselijk Belang Wijhe (PBW) gooit de handdoek in de ring en staakt alle activiteiten. De stichting houdt per 31 december op te bestaan.

Dat meldt Plaatselijk Belang Wijhe op Facebook. Aanleiding is het gebrek aan draagvlak in de dorpsgemeenschap van Wijhe voor het werk van de klankbordgroep. Dat bleek eerder bijvoorbeeld tijdens het kernenbezoek.

Inspanningen om dorpsbewoners, jong en oud, bij de activiteiten van Plaatselijk Belang Wijhe te laten aansluiten liepen de afgelopen tijd op niets uit.

www.rtvoost.nl/nieuws/323028/Plaatselijk-Belang-Wijhe-vindt-geen-weerklank-in-dorp-en-houdt-op-te-bestaan

Bron: RTV Oost / 17-12-2019

Boeren gaan actievoeren bij zes Overijsselse distributiecentra

De boeren gaan komende woensdag actievoeren bij distributiecentra in Deventer (twee), Haaksbergen, Ommen, Raalte en Zwolle. Dat blijkt uit een brief van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) die verstuurd is naar gemeenten waar distributiecentra zijn gevestigd, meldt de NOS.

Demonstraties moeten vooraf worden aangemeld bij de gemeenten, daarom heeft FDF de brief verstuurd. Per distributiecentrum verwachten de actievoerders zo'n 200 tot 1500 betogers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/323017/Boeren-gaan-actievoeren-bij-zes-Overijsselse-distributiecentra

Bron: RTV Oost / 16-12-2019

Kerstconcert Con Amore met Quodlibet

LEMELERVELD - Con Amore geeft op zondag 22 december haar jaarlijkse Kerstconcert in de RK Heilig Hartkerk in Lemelerveld. Gastkoor is het vrouwenensemble Quodlibet uit Vilsteren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstconcert-con-amore-met-quodlibet

Bron: Salland Centraal / 16-12-2019

Volkskerstzang in RK Kerk Heino

HEINO - Op zondag 22 december vindt de jaarlijkse Volkskerstzang plaats in de RK Kerk in Heino. Het thema is ‘Verlangen naar vrede’. Heino Vocaal zorgt voor de ondersteuning van de samenzang; een kwintet van Ons Genoegen samen met het jeugdorkest voor de muzikale begeleiding.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/volkskerstzang-in-rk-kerk-heino-2

Bron: Salland Centraal / 16-12-2019

Kerstconcert met drie koren en twee orkesten in Luttenberg

LUTTENBERG - Zondag 22 december vindt er in de kerk in Luttenberg een gevarieerd kerstconcert plaats. Drie koren en twee orkesten treden op. In de kerk staat een grote kerststal gereed, er branden kaarsen op de adventskrans en met speciale belichting wordt de kerstsfeer nog verder verhoogd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstconcert-met-drie-koren-en-twee-orkesten-in-luttenberg

Bron: Salland Centraal / 16-12-2019

Station Stadshagen is open: "Het scheelt een uur reistijd per dag"

"Het scheelt me zeker een uur per dag!" Dat zegt een bewoonster van de Zwolse wijk Stadshagen die vandaag voor het eerst vanaf het station in haar wijk rechtstreeks naar Kampen gaat.

Ze werkt in Kampen en ging voorheen met de bus of met de fiets naar het station in Zwolle om daar de trein te nemen naar Kampen. De vrouw woont in de buurt van Station Stadshagen en ziet het als verademing dat ze deze dagelijkse omrit niet meer hoeft te maken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322978/Station-Stadshagen-is-open-Het-scheelt-een-uur-reistijd-per-dag

Bron: RTV Oost / 16-12-2019
Foto's: VTV Sallandia / Ronny Koggel

In de Dickens-Inn wordt alles aan kant gemaakt na honderden liters 'soup and hot drinks'

Buiten op straat verwijst alleen het uithangbord nog naar de Dickens-Inn; voor al uw 19e eeuwse versnaperingen tijdens het Dickens Festijn. Maar achter de gevel wordt nog druk gewerkt. Koffiezetapparaten, pannen, blenders. Alles moet schoon en opgeruimd na twee dagen Deventer Dickens-hectiek.

Homemade soup and hot drinks. Honderden liters werden er de afgelopen dagen aan de man en de vrouw gebracht bij de Dickens-Inn, achterin de Walstraat, het hart van het Dickens Festijn. "En nu zijn we blij en moe", zegt één van de twee dames die de afgelopen dagen de zaak draaiende hielden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322984/In-de-Dickens-Inn-wordt-alles-aan-kant-gemaakt-na-honderden-liters-soup-and-hot-drinks

Bron: RTV Oost / 16-12-2019

Historisch Dickens Festijn in Deventer trekt opnieuw 125.000 bezoekers

Het historische Dickens Festijn in Deventer heeft dit weekend opnieuw 125.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar werd dat aantal ook gehaald, maar de organisatie hield dit jaar vanwege de slechte weersverwachtingen toch rekening met een lager bezoekersaantal. Onterecht, blijkt nu dus.

Gisteren waren er zo'n 65.000 bezoekers, vandaag waren dat 60.000. De Dickensparade, die gisteren zou worden gehouden, werd vanwege de drukte afgelast. Bij de ingang van het Bergkwartier stonden lange wachttijden, die soms opliep tot anderhalf uur. Veel Belgen en Duitsers hadden de weg naar het Bergkwartier in de Deventer binnenstad ook gevonden.

In de loop der jaren is het historisch schouwspel van een aangekleed winkeliersfeestje uitgegroeid naar een evenement van internationale allure. De basis daarvoor werd gelegd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, toen Emmy Strik en haar man bewust winkelpanden in de Walstraat kochten om de middeleeuwse entourage van deze straat te behoeden voor verval.

www.rtvoost.nl/nieuws/322952/Historisch-Dickens-Festijn-in-Deventer-trekt-opnieuw-125-000-bezoekers

Website: www.dickensfestijn.nl

Bron: RTV Oost / 15-12-2019

Eerste editie Kerstcafé in Elckerlyc

LUTTENBERG - Elckerlyc vormt op zaterdagavond 21 december de locatie van het eerste Luttenbergse Kerstcafé. Deze activiteit komt in de plaats van het Moonlight Shoppen. De organisatie is in handen van de commissie van het Moonlight Shoppen, Elckerlyc en Ondernemend Luttenberg.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/eerste-editie-kerstcaf-in-elckerlyc

Bron: Salland Centraal / 15-12-2019

Kerstconcert Heino’s Mannenkoor in Nicolaaskerk

HEINO - Het Heino’s Mannenkoor verzorgt op zaterdag 21 december een kerstconcert in de Nicolaaskerk in Heino. Het koor onder leiding van Jeroen Hulshof krijgt die avond muzikale ondersteuning van pianiste Nadine Eman. Ook vrouwenkoor Sincero verleent haar medewerking aan het concert. Tijdens het concert is ruimte voor samenzang.

Aanvang is om 20.00 uur. De toegang is gratis. Wel wordt ter tegemoetkoming in de kosten van het concert een vrijwillige bijdrage gevraagd bij het verlaten van de kerk.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstconcert-heinos-mannenkoor-in-nicolaaskerk

Website: www.heinosmannenkoor.nl

Bron: Salland Centraal / 15-12-2019

‘Muzikale Kerstverrassing’ betovert Heino

De organisatie van de Muzikale Kerstverrassing heeft gisteren alle verwachtingen ruimschoots overtroffen. Muziekvereniging Ons Genoegen, De Pompedoers en Popkoor SVP waren in vorm en betoverde het publiek in de tweede editie van het kerstconcert ‘Een Muzikale Kerstverrassing’. Solist Roselinda van Dijkhorst en het duo Hendrik Jan Bökkers en Martien Lindeboom maakten de verrassing compleet. Het was genieten met ogen en oren voor de 400 bezoekers in de sfeervol aangeklede Sporthal Hoogerheyne.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/muzikale-kerstverrassing-betovert-heino

Website: www.kerstconcertheino.nl
Bron: Hoezo Heino / 15-12-2019

Motorrijder gewond bij ongeluk op N35 in Mariënheem

Bij een ongeluk tussen een motor en een auto op de N35 in Mariënheem is vanavond een motorrijder gewond geraakt. De gewonde is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De aanrijding vond plaats op de kruising van de Hellendoornseweg met de Nijverdalseweg, het stuk waar de N35 door Mariënheem gaat. Door de val raakte de motor fors beschadigd, het voertuig is weggesleept. De auto liep wat blikschade op, maar kon verder.

De oorzaak van het ongeluk is niet bekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/322929/Motorrijder-gewond-bij-ongeluk-op-N35-in-Marienheem

Bron: RTV Oost / 14-12-2019

Een ijzige wandeling van Sfinxen naar tanks: het IJsbeelden Festival Zwolle is geopend

Wanneer je de tent naast de IJsselhallen in Zwolle binnenloopt, slaat de kou meteen om je heen. Niet zo gek ook, want binnen is het zo'n tien graden onder nul. Het is het toneel van de negende editie van het IJsbeelden Festival, dat vandaag is geopend. In ongeveer een half uur wandel je langs beelden van soms wel zes meter hoog, met als thema 'R-IJS door de tijd'.

"We willen elk jaar een thema die herkenbaar is voor mensen en die hen aanspreekt", legt directeur Eric Broekaart uit. "En met dit thema is dat zo."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322922/Een-ijzige-wandeling-van-Sfinxen-naar-tanks-het-IJsbeelden-Festival-Zwolle-is-geopend

Website: www.ijsbeelden.nl
Bron: RTV Oost / 14-12-2019

Kijk terug: Grote drukte op 29e editie Dickens Festijn in Deventer

Of het aantal van 125.000 bezoekers gehaald wordt, zoals vorig jaar, is nog even afwachten. Maar op de eerste dag van het Dickens Festijn is het in elk geval druk in het historische Bergkwartier in de binnenstad van Deventer. Zo druk zelfs, dat de Dickensparade aan het begin van de middag niet door kon gaan.

Honderdduizend bezoekers, daar rekent directeur Hein te Riele van het Evenementenbureau Deventer toch wel op. Vanochtend om tien uur gingen de poorten van het Bergkwartier open en stroomden de eerste bezoekers binnen. Vandaag en morgen kunnen die bezoekers zich vergapen aan de ruim 900 personages uit het 19e-eeuwse Engeland.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322917/Kijk-terug-Grote-drukte-op-29e-editie-Dickens-Festijn-in-Deventer

Bron: RTV Oost / 14-12-2019

Kerstconcert van Sarabande bij Angeli Custodes

RAALTE - Vrouwenkoor Sarabande uit Ommen verzorgt op donderdagochtend 19 december een Kerstconcert in de kapel van Angeli Custodes in Raalte. Sarabande is een koor van achttien vrouwen uit de ruime omgeving van Ommen en wordt geleid door dirigente Joan Jonkman. Op het programma staan Engelse en Franse carols en bekende Nederlandstalige kerstliederen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstconcert-van-sarabande-bij-angeli-custodes

Website: www.vrouwenkoorsarabande.nl
Bron: Salland Centraal / 14-12-2019

Oudejaarsveiling met borrel voor het goede doel

LAAG ZUTHEM - Dienstverlening Braakman BV in Laag Zuthem presenteert op dinsdag 31 december een Oudejaarsveiling met borrel. De opbrengst is voor de allerarmsten in Sumba (Indonesië). Aanvang is om 13.30 uur; de veiling begint om 15.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/oudejaarsveiling-met-borrel-voor-het-goede-doel

Website: www.muskathlon.com
Bron: Salland Centraal / 13-12-2019

Inzameling voor Alpe d’Huzes in centrum Raalte

RAALTE - Irma, Danisha en Lemay Kogelman nemen juni volgend jaar deel aan de Alpe d’Huzes. De opbrengst van deze actie is bestemd voor het KWF. Om geld in te zamelen voor het goede doel staan ze op zondag 15 december met een kraampje in het centrum van Raalte. Daar verkopen ze tussen 13.00 en 17.00 uur allerlei leuke kerstspulletjes. Daarnaast is het ook mogelijk om gewoon een financiële donatie te doen.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/inzameling-voor-alpe-dhuzes-in-centrum-raalte

Bron: Salland Centraal / 13-12-2019

Woningbrand Luttenberg ontdekt door ontsnapte hond Max: "Ik ben hem heel dankbaar"

De brand vannacht in een woning in Luttenberg werd ontdekt doordat de hond van de bewoners was ontsnapt. Politieagenten zagen de viervoeter tijdens hun nachtdienst lopen en stuitten op het brandende huis. "Ik ben hond Max heel dankbaar", vertelt bewoner Berd Koggel.

Het is drie uur 's nachts als Berd, zijn vrouw Agnes en hun drie zonen (16 tot 18 jaar) liggen te slapen in hun huis aan de Butzelaarstraat. Hun viervoeter Max brengt de nacht door op de veranda die is afgesloten met schuifdeuren.

Op dat moment hoort vader Berd hard gebonk op de voordeur. Het zijn agenten. "Ze riepen 'brand, je nest uit!', dus dan weet je wat je moet doen. Ik rende naar boven om mijn drie zonen wakker te maken, grijp wat kleding en ben met iedereen snel naar buiten gegaan."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322895/Woningbrand-Luttenberg-ontdekt-door-ontsnapte-hond-Max-Ik-ben-hem-heel-dankbaar

Bron: RTV Oost / 13-12-2019

Luttenberg- woning onbewoonbaar na brand

Bron: 112Rijssen / 13-12-2019

‘A Festival of nine Lessons and Carols’ in Wesepe

RAALTE - Zang en Oratorium Vereniging Raalte verzorgt op zondagmiddag 22 december een kerstconcert in de Nicolaaskerk in Wesepe. Deze keer in de vorm van ‘A Festival of nine Lessons and Carols’. In Engeland is zo’n festival een traditionele viering van de kerstavond met negen lezingen, lessons, die worden afgewisseld met liederen, carols.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/a-festival-of-nine-lessons-and-carols-in-wesepe

Bron: Salland Centraal / 13-12-2019

Lampionnenoptocht op de Boskamp

BOSKAMP - Op woensdag 18 december vindt de jaarlijkse lampionnenoptocht op de Boskamp plaats. Het vertrek is om 17.30 uur vanaf het plein bij de kerk.

Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van glühwein of chocolademelk. Alle kinderen en ouders worden opgeroepen om een lampion mee te nemen en mee te lopen.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/lampionnenoptocht-op-de-boskamp

Bron: Salland Centraal / 13-12-2019

Dit weekend 29ste keer Dickens Festijn Deventer: 'Geen editie is hetzelfde'

Het mag dit weekend dan wel de 29ste keer zijn dat het Dickens Festijn in Deventer plaatsvindt, voor directeur Hein ter Riele van het Evenementenbureau Deventer is geen editie hetzelfde. Waar haalt hij de inspiratie vandaan? "Als ik de krant bekijk en daar Boris Johnson zie staan, dan denk ik al: doe hem een Dickens-kostuum aan, laat hem uit een huis aan de Walstraat komen met een hondje en dan heb je een prachtig Dickens-figuur onder het mom van 'veel beloven, weinig geven, doet de vrek in vreugde leven'."

Ook dit jaar worden weer minstens honderdduizend mensen in het Deventer Bergkwartier verwacht. Het bezoekersaantal van vorig jaar, 125.000 man, vreest Ter Riele niet te gaan halen. "Dat heeft alles te maken met het weer, al is het wel mooi Dickens-weer."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322836/Dit-weekend-29ste-keer-Dickens-Festijn-Deventer-Geen-editie-is-hetzelfde

Website: www.dickensfestijn.nl
Bron: RTV Oost / 13-12-2019

Woning in Luttenberg voorlopig onbewoonbaar door brand

Een woning in Luttenberg is voorlopig onbewoonbaar na een woningbrand. Kort voor half vier vannacht brak er brand uit in het huis in de Butzelaarstraat. De brandweer schaalde vervolgens op naar middelbrand.

De brand woedde in het achterste gedeelte van de woning. Het huis is beschadigd geraakt door de brand en is voorlopig onbewoonbaar. Naar verwachting gaat het tot in het nieuwe jaar duren voordat de bewoners terug hun huis in kunnen.

De bewoners en hun honden konden het huis op tijd verlaten.

www.rtvoost.nl/nieuws/322834/Woning-in-Luttenberg-voorlopig-onbewoonbaar-door-brand

Bron: RTV Oost / 13-12-2019

Bijna vier jaar cel geëist voor gruwelijke overval op alleenstaande dame in Raalte

Voor een gruwelijke overval op een Raalter vrouw begin 2017, is tegen een man uit Zutphen drie jaar en negen maanden cel geëist. Volgens het OM is de man, met bijnaam Moos, degene die de overval heeft voorbereid. Waarschijnlijk was hij niet lijfelijk bij de overval aanwezig. "Het slachtoffer werd de nacht letterlijk tot moes geslagen", zegt de officier van justitie.

Voor de uitvoering van de overval zijn eerder al twee daders veroordeeld tot vier en zes jaar cel. Eén van hen heeft ook een gewapende overval gepleegd op een man in Wierden. Die werd daarbij beschoten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322779/Bijna-vier-jaar-cel-geeist-voor-gruwelijke-overval-op-alleenstaande-dame-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 12-12-2019

Weer uitgebreid kerstprogramma in Heino

Modeshow, walking diner, bijzonder Kerstconcert, koopzondag en Kerstfair

HEINO - Heino staat het komende weekend helemaal in het teken van Kerstmis. In het dorp zijn verschillende activiteiten georganiseerd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/weer-uitgebreid-kerstprogramma-in-heino

Website: www.kerstconcertheino.nl
Bron: Salland Centraal / 11-12-2019

Anton Pieck Winterfestijn trekt dik drieduizend bezoekers

OLST - De vijfde editie van het Anton Pieck Winterfestijn in Olst heeft afgelopen zaterdag naar schatting meer dan drieduizend bezoekers getrokken. De organisatie van het evenement is zeer tevreden met dit aantal.

Het Anton Pieck Winterfestijn krijgt steeds meer bekendheid in de regio. Het aantal standhouders was beduidend groter dan voorgaande jaren. Het aantal amateurspeler is gegroeid van een kleine veertig naar ruim zestig. Dat zorgde voor vermakelijke taferelen: nonnen in de draaimolen, een waarzegster met een glazen bol en een brandweer die een ‘brand’ waar erg veel rook bij vrijkwam moest gaan blussen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/anton-pieck-winterfestijn-trekt-dik-drieduizend-bezoekers

Bron: Salland Centraal / 11-12-2019

Theaterfestival Tuin der Lusten zorgt in Laag Zuthem voor vuur tijdens eerste wintereditie

Normaal een zomerfestival, maar dit jaar voor het eerst in december: De Tuin der Lusten. Een festival vol kunstvormen waarbij particuliere landgoederen het decor zijn. Vanaf morgen is op verzoek van eigenaar Wouter Koning, Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem drie dagen aan de beurt.

Een buitenfestival in december. Een bijzondere, maar bewuste keuze, aldus organisator Casper de Vries. "Kunstenaars wilden graag een keer met écht donker werken. In de zomer heb je dat niet, maar 's winters wel."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322626/Theaterfestival-Tuin-der-Lusten-zorgt-in-Laag-Zuthem-voor-vuur-tijdens-eerste-wintereditie

Website: www.detuinderlusten.eu

Bron: RTV Oost / 11-12-2019

Sportbedrijf Raalte heeft 141.000 euro per jaar extra nodig om hoofd boven water te houden

Sportbedrijf Raalte moet vanaf 2023 jaarlijks tenminste 141.000 euro extra subsidie van de gemeente krijgen om het hoofd boven water te kunnen houden. In het ongunstigste geval valt dat bedrag jaarlijks nog eens 100.000 euro hoger uit.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst voor gemeenteraadsleden over de financiële toestand van het Raalter sportbedrijf.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322711/Sportbedrijf-Raalte-heeft-141-000-euro-per-jaar-extra-nodig-om-hoofd-boven-water-te-houden

Bron: RTV Oost / 10-12-2019

Eerste editie Dinnershow in Mariënheem daverend succes

MARIËNHEEM - De Dinnershow die afgelopen weekend op zaterdag en zondag werd opgevoerd in Gasterij de Kruidentuin in Mariënheem was een groot succes. Beide shows waren uitverkocht. In totaal genoten 312 bezoekers van een show vol met muziek, dans en cabaret.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/eerste-editie-dinnershow-in-marienheem-daverend-succes

Bron: Salland Centraal / 10-12-2019

Raalte maakt zich op voor grootse dorpsquiz

RAALTE - Op 28 december start de eerste editie van de Dorpsquiz Raalte. Ruim 1.500 deelnemers, verdeeld over 100 teams, zullen diverse vragen en opdrachten, met veelal een Raalter insteek, proberen te beantwoorden en uit te voeren.

De teams spelen bij mensen thuis, in (sport)kantines, of in cafés. De locatie van elke team moet in ieder geval in Raalte dorp zijn. Teams mogen gebruik maken van alle bronnen die voor handen zijn om de vragen te beantwoorden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/raalte-maakt-zich-op-voor-grootse-dorpsquiz

Bron: Salland Centraal / 10-12-2019

Wolfwerend hek op Sallandse Heuvelrug moet schapen beschermen

Natuurmonumenten plaatst een wolfwerend hek bij de schaapskooi in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het plaatsen van het hek moet ervoor zorgen dat de schapen van Scheperij Salland veilig zijn voor wolven.

Tot nu toe hebben zich nog geen wolven gevestigd op de Sallandse Heuvelrug, het gaat dus om een preventieve maatregel. "De vraag is niet óf de wolf zich vestigt op de Sallandse Heuvelrug, maar wanneer", zegt boswachter Ruben Vermeer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322634/Wolfwerend-hek-op-Sallandse-Heuvelrug-moet-schapen-beschermen

Bron: RTV Oost / 10-12-2019

Nicolaaskerk open tijdens Kerstfair en koopzondag

De Nicolaaskerk opent zondag 15 december tijdens de Kerstfair en de Koopzondag ook haar deuren. De kerk heeft tussen 12.00 uur en 17.00 uur leuke activiteiten. Het kerstverhaal over de geboorte van Jezus Christus wordt elk half uur onder de kerstboom voorgelezen uit de kinderbijbel. En tussendoor wordt het orgel bespeeld. Bezoekers kunnen dus ook gewoon even rustig zitten en luisteren naar de muziek.

Voor de kinderen is er ook een kleine attentie. “Dus jongeren, ouderen, ouders en verzorgers, opa’s en oma’s en (klein)kinderen. Jullie zijn van harte welkom,” aldus de organiserende commissie van de Protestantse Gemeente te Heino.

www.hoezoheino.nl/nicolaaskerk-open-tijdens-kerstfair-en-koopzondag

Website: www.pknheino.nl

Bron: Hoezo Heino / 9-12-2019

Een Heinose Oogstkoningin tijdens Stöppelhaene 2020?

Het is nog lang geen eind augustus, maar Stöppelhaene is al op zoek naar een nieuwe Oogstkoning met twee Hofdames. En hoe mooi is het als we een Heinose oogstkoningin volgend jaar kunnen presenteren? Lijkt het jou leuk dit jaar het Sallands Oogstfeest vanuit die bijzondere rol mee te maken? Geef je dan snel op.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/een-heinose-oogstkoningin-tijdens-stoppelhaene-2020

Geef je op voor 20 december!
Stuur een mail met je gegevens naar oogstkoningin@stoppelhaene.nl. Opgeven kan tot 20 december. Dat is al redelijk snel en heeft te maken met de voorbereidingen voor de garderobe voor de nieuwe oogstkoningin en hofdames.

Bron: Hoezo Heino / 9-12-2019

Syriëganger Victor D. vandaag in hoger beroep tegen zes jaar cel

In de beveiligde rechtbank van Rotterdam begint vandaag het hoger beroep tegen de veroordeling van Syriëganger Victor D. (32) uit Heeten. D. kreeg in 2018 een zesjarige gevangenisstraf opgelegd vanwege onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie, volgen van een gevechtstraining en het voor handen hebben van wapens.

In april 2013 reisde D. vanuit Nederland naar Syrië om zich aan te sluiten bij de strijd tegen president Assad. Sinds december 2015 staat hij op de terreurlijst. Wanneer hij voet op Nederlandse bodem zet, wordt hij direct opgepakt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322613/Syrieganger-Victor-D-vandaag-in-hoger-beroep-tegen-zes-jaar-cel

Bron: RTV Oost / 9-12-2019

Kerstpakkettenactie voor minder bedeelden

De decembermaand is een mooie maand om je hart te laten spreken. Iets kopen voor je partner, familieleden en vrienden; het geeft iedereen een goed gevoel. Sta echter ook eens stil bij plaatsgenoten die het (even) iets minder breed hebben. Daarom hebben de gezamenlijke Caritassen en Diaconieën van Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis de Kerstpakkettenactie in het leven geroepen.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/kerstpakkettenactie-minder-bedeelden-2

Bron: Hoezo Heino / 8-12-2019

De kerstboom staat weer in Lierderholthuis

Hij staat er weer! De inwoners van Lierderholthuis kunnen weer genieten van een grote verlichte kerstboom. Gisteren heeft Plaatselijk Belang Lierderholthuis de kerstboom geplaatst. De sfeerlichtjes zorgen voor een gezellige beeld. Een mooie traditie van Plaatselijk Belang Lierderholthuis.

www.hoezoheino.nl/de-kerstboom-staat-weer-in-lierderholthuis

Bron: Hoezo Heino / 8-12-2019

In beeld: Spectaculaire opening Raalte on Ice

Raalte - Vanaf dit weekend is de ijsbaan in het centrum van Raalte weer open.

Vanavond was de spectaculaire opening met een freestyle ice skating act van Entertainment on Ice welke zaterdagavond te zien zijn in de liveshow van Dancing on Ice! Na afloop konden kinderen nog deelnemen aan een mini clinic freestyle skating.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/12/in-beeld-spectaculaire-opening-raalte-on-ice

 

Tot en met zondag 5 januari is de schaatsbaan in Raalte te bezoeken. Voor meer informatie zie www.raalteonice.nl

Bron: Salland Centraal / 7-12-2019

Video: Arnold Roolvink

Festival De Tuin der Lusten te gast op Havezate Den Alerdinck

Festival De Tuin der Lusten is van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 december te gast op Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem. Het festival dat normaal gesproken in de zomer plaatsvindt kiest dit jaar voor een winters concept. Twee kunstenaarscollectieven zijn uitgenodigd om de tuinen rond het huis te bespelen met licht, geluid en vuur. Het terrein van deze prachtige havezate uit 1592 leent zich uitstekend voor een gloedvolle route door de boomgaard, de lanen en de paden, langs het water en over het eiland in het bos.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/festival-de-tuin-der-lusten-te-gast-op-havezate-den-alerdinck

Website: www.detuinderlusten.nl

Bron: Hoezo Heino / 7-12-2019

Kerstfair Dorpshuus verhuist naar zondag

In het Dorpshuus Heino kun je weer genieten van de kerstfeer tijdens de jaarlijkse kerstfair. De gezellige kerstmarkt is dit jaar op zondag 15 december van 12.00 tot 17.00 uur.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/kerstfair-dorpshuus-verhuist-naar-zondag

Bron: Hoezo Heino / 6-12-2019

Auto belandt in voortuin na botsing in Lemelerveld, één persoon gewond

Een automobilist is vanavond gewond geraakt, nadat hij met zijn voertuig tegen een andere auto was gebotst. Dat gebeurde op de kruising van de Meester Gorisstraat met de Waterinkweg in Lemelerveld.

Het ongeluk gebeurde midden in een woonwijk. De auto van het slachtoffer reed door de klap een lantaarnpaal uit de grond en kwam in de tuin van een woning tot stilstand. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Beide auto's raakten zwaar beschadigd en moeten worden weggesleept door een bergingsbedrijf.

www.rtvoost.nl/nieuws/322544/Auto-belandt-in-voortuin-na-botsing-in-Lemelerveld-een-persoon-gewond

Bron: RTV Oost / 6-12-2019

Kerstmarkt in DeBuut

RAALTE - ZGR en de Parabool presenteren op zaterdag 7 december een kerstmarkt in Buurtcentrum DeBuut in Raalte. Kooplieden en hobbyisten richten kraampjes in met kerstspulletjes, cadeaus, kerststukken, snuisterijen en nog veel meer. Uiteraard zijn er ook oliebollen verkrijgbaar. In het heringerichte grand café wordt gezorgd voor glühwein. Just4Fun zorgt voor de muzikale omlijsting. Ook de Kerstman is aanwezig. De kerstmarkt duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstmarkt-in-debuut

Website: www.buurtcentrumdebuut.nl
Bron: Salland Centraal / 6-12-2019

Popkoor Puur opent reeks kerstoptredens bij Swaenewoerd

HAARLE - Popkoor Puur uit Haarle en omgeving trapt op maandagavond 9 december haar serie kerstoptredens af in Swaenewoerd in Raalte. De zangers en zangeressen presenteren daar vanaf 19.30 uur een modern kerstrepertoire.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/popkoor-puur-opent-reeks-kerstoptredens-bij-swaenewoerd

Website: www.puurhaarle.nl
Bron: Salland Centraal / 6-12-2019

Weer Dickens Festijn in Bergkwartier Deventer

Ruim 950 personages uit boeken van Engelse schrijver Charles Dickens tot leven

DEVENTER - Het Bergkwartier in Deventer vormt op zaterdag 14 en zondag 15 december weer de locatie voor het jaarlijkse Dickens Festijn. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

Het Dickens Festijn duurt beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot anderhalf uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/weer-dickens-festijn-in-bergkwartier-deventer

Website: www.dickensfestijn.nl
Bron: Salland Centraal / 6-12-2019

Christmas sale bij Huize Peel

RAALTE - In voormalig bed & breakfast Huize Peel in Raalte wordt van vrijdag 6 tot en met zondag 8 december een Christmas sale gehouden. De bezoekers vinden er diverse kerstartikelen, brocante, kleine meubelen en woonaccessoires.

Huize Peel is te vinden aan de Mettingenlaan 8 in Raalte. De deuren zijn op vrijdag geopend van 18.00 tot 21.00 uur; op zaterdag van 13.00 tot 19.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/christmas-sale-bij-huize-peel

Bron: Salland Centraal / 5-12-2019

Verkabeling Raalte kan goedkoper dan gepland

Nog geen groen licht: ‘Misschien de situatie dat we andere domeinen belangrijker vinden’

RAALTE - De provincie Overijssel wil de helft van de gemeentelijke kosten voor het ondergronds brengen van het hoogspanningstracé in Raalte meebetalen. Daarnaast betaalt de gemeente Raalte mee aan het opstellen van een basisontwerp van netbeheerder TenneT om de verkabeling te combineren met een verzwaring van de stroomcapaciteit. Dat levert de gemeente een extra voordeel van dik 4,5 ton op. Het zijn voorlopige cijfers, maar de gemeentelijke kosten van de verkabeling komen daarmee op circa 550.000 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/verkabeling-raalte-kan-goedkoper-dan-gepland

Bron: Salland Centraal / 5-12-2019

Uitzendbureau voor arbeidsmigranten claimt half miljoen euro van FNV

Otto Workforce, een uitzendbureau dat bemiddelt voor arbeidsmigranten, heeft een schadeclaim van 500.000 euro bij vakbond FNV neergelegd.

FNV heeft door de berichtgeving over de leefomstandigheden van arbeidsmigranten op park Old Heino de reputatie van het bedrijf geschaad, vindt directeur Frank van Gool.

"We hebben een goede naam", legt Van Gool uit. "Met uitlatingen als 'middeleeuwse toestanden' heeft FNV me in mijn ziel geraakt."

"We doen er juist alles aan om onze mensen goed te huisvesten, goed voor ze te zorgen en goed met ze om te gaan."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322453/Uitzendbureau-voor-arbeidsmigranten-claimt-half-miljoen-euro-van-FNV

Bron: RTV Oost / 5-12-2019

Sportbedrijf Raalte draait tonnen verlies: harde ingrepen nodig

Toegangsprijzen voor het zwembad omhoog, minder openingsuren voor recreatief zwemmen, personeelskosten omlaag en toch meer bezoekers trekken. Het is een greep uit de maatregelen die op tafel liggen om de financiële toestand van Sportbedrijf Raalte vlot te trekken.

De feiten spreken voor zich: het gemeentelijk sportbedrijf draait sinds vorig jaar verlies. En niet zo'n beetje ook. De rode cijfers liepen vorig jaar op tot ongeveer 300.000 euro. Als er niet ingegrepen wordt, stijgt het jaarlijks verlies in 2023 naar 500.000 euro.

"We staan voor een forse opgave om meer omzet te genereren en om onze kosten te drukken", vat Henry Bronkhorst, directeur van het sportbedrijf samen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322452/Sportbedrijf-Raalte-draait-tonnen-verlies-harde-ingrepen-nodig

Bron: RTV Oost / 5-12-2019

'Lockdown' van gevangenis veroorzaakt vertraging in proces overval broers Heeten

Het proces tegen de twee verdachten van een gewelddadige overval op twee bejaarde broers in Heeten is vandaag afgeblazen, omdat één van de verdachten de gevangenis in Zutphen niet uit kan. Daar wordt een grote zoekactie gehouden, dus de gevangenis is in zogenaamde 'lockdown'. "Niemand mag er in of er uit", zegt de rechtbank.

In de gevangenis wordt gezocht naar mogelijk binnengesmokkelde waren. Wat voor spullen het zijn, heeft justitie niet gezegd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322437/Lockdown-van-gevangenis-veroorzaakt-vertraging-in-proces-overval-broers-Heeten

Bron: RTV Oost / 5-12-2019

Heinose bevolking in actie voor minima

HEINO - De gezamenlijke Caritassen en diaconieën van Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis willen ook dit jaar weer kerstpakketten en levensmiddelen inzamelen voor dorps­ge­noten die tijdens de komende feestdagen een extraatje goed kunnen gebruiken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/heinose-bevolking-in-actie-voor-minima-3

Bron: Salland Centraal / 4-12-2019

Terug naar lang vervlogen tijden tijdens Anton Pieck Winterfestijn in Olst

OLST - Het centrum van Olst vormt op zaterdag 7 december weer de locatie voor het jaarlijkse Anton Pieck Winterfestijn. Inwoners van Olst-Wijhe en omstreken beelden levendige oudhollandse taferelen van begin vorige eeuw uit. Personages die zo uit de tekeningen van Anton Pieck lijken te zijn gestapt, bevolken dan het centrum van Olst.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/terug-naar-lang-vervlogen-tijden-tijdens-anton-pieck-winterfestijn-in-olst

Website: www.theaterlangsdeijssel.nl
Bron: Salland Centraal / 4-12-2019

Weer uitgebreid kerstprogramma in Mariënheem

MARIËNHEEM - Samen Leefbaar Mariënheem presenteert in de decembermaand weer een kerstprogramma. Een van de hoogtepunten is de kersttocht op woensdag 18 december. Het hele dorp wordt prachtig verlicht en versierd, helemaal in kerstsfeer. Er is van alles te zien en te doen onderweg. Starten kan tussen 18.00 en 20.00 uur bij het Omnihuus. De route is geopend tot 22.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/weer-uitgebreid-kerstprogramma-in-marienheem

Bron: Salland Centraal / 4-12-2019

Zes kerstconcerten van Mannenkoor Germania

HEETEN - Mannenkoor Germania Heeten heeft een bijzonder drukke maand december voor de boeg. Er staan maar liefst zes kerstconcerten in de agenda. Hoewel het jaar nog niet afgelopen is, kan het koor nú al terugkijken op een uitermate succesvol verlopen lustrumjaar (15-jarig bestaan).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/zes-kerstconcerten-van-mannenkoor-germania

Website: www.germaniakoor.nl
Bron: Salland Centraal / 4-12-2019

Systeem met gele en rode kaarten verdwijnt mogelijk voor arbeidsmigranten op park Old Heino

Het systeem met gele en rode kaarten voor arbeidsmigranten die op bungalowpark Old Heino verblijven, verdwijnt mogelijk. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de burgemeester van Raalte, een afvaardiging van park Old Heino, FNV en twee partijen die migranten huisvesten.

Aanleiding voor het gesprek was een zwartboek dat de FNV vorige maand aanbod aan de burgemeester van Raalte. De vakbond noemde de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten verbleven 'middeleeuws'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322415/Systeem-met-gele-en-rode-kaarten-verdwijnt-mogelijk-voor-arbeidsmigranten-op-park-Old-Heino

Bron: RTV Oost / 4-12-2019

Bijna honderd aanmeldingen voor brandweer IJsselland na wervingscampagne

De campagne #watdoejijover4minuten van de brandweer is een groot succes. In de regio IJsselland zoekt de brandweer zeker zeventig mensen, bijna honderd mensen solliciteerden afgelopen maand naar de functie van brandweervrijwilliger. 

De campagne werd opgezet om nieuwe vrijwilligers te werven en is vernoemd naar de vier minuten die een vrijwilliger eigenlijk heeft om na een melding richting de kazerne te gaan voor een uitruk naar een ongeluk of brand.  

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322399/Bijna-honderd-aanmeldingen-voor-brandweer-IJsselland-na-wervingscampagne

Bron: RTV Oost / 4-12-2019

Eigenaar horecabedrijf Bij de Buurvrouw Heino: 'We gaan zo snel mogelijk weer open'

Uitbater Nico Buitink van het train- en werkcentrum Bij de Buurvrouw in Heino is er klip en klaar over: het gesloten horecabedrijf gaat zo snel mogelijk weer open.

Bij de Buurvrouw zit op een toplocatie, pal langs de N35, even buiten Heino. In september opende het horecabedrijf met ruimte voor vergaderzalen en horeca, maar vorige week - drie maanden later - moest het de deuren alweer sluiten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322388/Eigenaar-horecabedrijf-Bij-de-Buurvrouw-Heino-We-gaan-zo-snel-mogelijk-weer-open

Bron: RTV Oost / 4-12-2019

Muntenactie Lionsclub Raalte laat 150 arme blinden weer zien

RAALTE - De inzamelactie van oude en vreemde munten van Lionsclub Raalte heeft circa 2.250 euro opgeleverd. Het geld gaat naar de landelijke Lionsactie Fight for sight en wordt besteed aan staaroperaties in arme derdewereldlanden.

Inwoners van Raalte konden de afgelopen zomer vreemd en oud geld deponeren in de inzamelzuilen bij Jumbo Centrum en Albert Heijn in Raalte. In totaal kwam er ruim 45 kilo aan muntgeld in de verzameldepots terecht. Lionsclub Raalte heeft de totale opbrengst onlangs ingeleverd bij het inzamelpunt in Enschede, tegen een vergoeding van 50 euro per kilo.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/muntenactie-lionsclub-raalte-laat-150-arme-blinden-weer-zien

Bron: Salland Centraal / 3-12-2019

Brand op eerste verdieping van huis in Nieuw Heeten

Er is vanmiddag brand uitgebroken in een huis aan de Portlanderdijk in Nieuw Heeten. Het vuur ontstond op de eerste verdieping.

De brandweer kreeg de brand snel onder controle. De woning wordt geventileerd.

De bewoners hebben de brand ontdekt, waarna ze de deuren hebben gesloten en het huis hebben verlaten. Een stoel vatte vlam, omdat die te dichtbij de gaskachel stond. Er is niemand gewond geraakt. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/322363/Brand-op-eerste-verdieping-van-huis-in-Nieuw-Heeten

Bron: RTV Oost / 3-12-2019

Zes jaar cel voor man uit Olst die eigen dochter jarenlang misbruikte

Voor het jarenlang seksueel misbruiken van zijn eigen dochter is een 49-jarige man uit Olst tot zes jaar cel veroordeeld. Die straf had het OM ook geëist.

Het misbruik begon toen zijn dochter elf jaar oud was. De handelingen gingen heel ver. De rechtbank: "De man heeft zich alleen laten leiden door zijn seksuele behoeften en heeft zich op geen enkele wijze bekommerd om de gevoelens van of de gevolgen voor zijn jonge dochter."

De vader bekent het misbruik. De seksuele handelingen vonden plaats op vakanties, hun toenmalige thuis in Deventer, in de auto, maar ook in de kerk waar vader organist was. De incest duurde vier jaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322353/Zes-jaar-cel-voor-man-uit-Olst-die-eigen-dochter-jarenlang-misbruikte

Bron: RTV Oost / 3-12-2019

Anton Bosch stopt in februari als wethouder van Olst-Wijhe

Wethouder Anton Bosch (65) van de gemeente Olst-Wijhe stopt volgend jaar met zijn werkzaamheden. Hij heeft de gemeenteraad verzocht om hem per 1 februari 2020 ontslag te verlenen. Bosch stopt omdat hij zich niet fit genoeg meer voelt voor de functie.

Anton Bosch is sinds 2014 wethouder in de gemeente Olst-Wijhe. Hij is bestuurlijk verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën, economische ontwikkeling, vrijetijdseconomie, sport, cultuur en vitale voorzieningen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322356/Anton-Bosch-stopt-in-februari-als-wethouder-van-Olst-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-12-2019

Raalter college akkoord met ontwerp Almelosestraat

RAALTE - De Almelosestraat in Raalte wordt in 2020 opnieuw ingericht. Het Raalter college heeft akkoord gegeven op het definitieve ontwerp. De gemeente pakt de verouderde riolering en opgaven op het gebied van verkeer, groen en levensloopbestendigheid tegelijk aan. De gemeente verwacht in het voorjaar van 2020 te kunnen starten met de werkzaamheden, zodat de Almelosestraat eind 2020 klaar is.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/raalter-college-akkoord-met-ontwerp-almelosestraat

Website: www.raalte.nl/herinrichting-almelosestraat

Bron: Salland Centraal / 3-12-2019

Voetgangersoversteekplaatsen in Heino en Raalte

RAALTE - De gemeente Raalte trekt in totaal 69.000 euro uit voor de aanleg van een aantal oversteekvoorzieningen in Raalte en Heino. Wat Raalte betreft, gaat het om de locaties Schapenstraat (bij de supermarkten), Varkensmarkt (bij Hotel de Zwaan) en Domineeskamp (tussen de twee grote parkeerplaatsen). Wat Heino betreft om een viertal locaties bij het rondje om de Nicolaaskerk. De aanpak van de drie locaties in Raalte kost in totaal 46.000 euro; die van de vier locaties in Heino in totaal 23.000 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/voetgangersoversteekplaatsen-in-heino-en-raalte

Bron: Salland Centraal / 3-12-2019

Koning luistert naar boerengezin tijdens werkbezoek aan Raalte

Tientallen mensen stonden vanochtend klaar om koning Willem-Alexander welkom te heten in Raalte. De koning kwam naar Raalte om te praten over het werk van de lokale overheid, zoals de samenwerking met andere gemeenten en de rol van de gemeenteraad. Ook nam hij tijd om te luisteren naar een boerengezin dat aandacht vroeg voor de problemen van boeren.

De koning leek vanochtend verrast door het publiek, dat met vlaggetjes klaarstond voor het gemeentehuis: "Ik dacht dat dit gewoon een rustig werkbezoek was."

De koning praatte met de gemeente onder meer over het betrekken van de inwoners bij de uitvoering van het gemeentebeleid en de energietransitie.

Het werkbezoek werd afgesloten met een ontmoeting met leden van de gemeenteraad, die met de koning in gesprek gingen over hun rol en taken als volksvertegenwoordiger.

www.rtvoost.nl/nieuws/322337/Koning-luistert-naar-boerengezin-tijdens-werkbezoek-aan-Raalte

Bron: RTV Oost / 3-12-2019

In beeld: Koning Willem-Alexander bezoekt Raalte

RAALTE - Koning Willem-Alexander is dinsdagochtend in Raalte voor een werkbezoek. Bij het bezoek staat de praktijk van het werk van de lokale overheid centraal en is onder meer aandacht voor de samenwerking met andere gemeenten en de rol van de gemeenteraad.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/12/in-beeld-koning-willem-alexander-bezoekt-raalte

Bron: Salland Centraal / 3-12-2019

Sallands project om jongeren aan het werk te helpen wint prijs én subsidie

Stichting De Kern uit Zwolle en wegenbouwbedrijf Sallandse Wegenbouw uit Haarle hebben voor hun gezamenlijk project Dynamisch Op Weg het MKB Idee 2019 gewonnen. Daarmee verkrijgen de organisaties subsidie om hun project verder uit te bouwen. De prijs werd vandaag uitgereikt door staatssecretaris Mona Keijzer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322316/Sallands-project-om-jongeren-aan-het-werk-te-helpen-wint-prijs-en-subsidie

Bron: RTV Oost / 2-12-2019

'Bij de Buurvrouw' langs N35 al na drie maanden dicht door faillissement

Het pas geopende train- en werkcentrum Bij de Buurvrouw langs de N35 bij Heino, dat ook ruimte aan vergaderzalen en horeca bood, is gesloten. Aan het pand hangen briefjes met daarop de tekst 'gesloten in verband met faillissement'.

Ongeveer twee weken geleden geleden sprak de rechtbank het faillissement uit van drie handelsnamen van bedrijven gevestigd in het pand aan de Zwolseweg 79a in Heino.

Het ging om Ons Werkt BV, Train- en Werkcentrum Zwolle BV en Flexvergaderen Marslanden. Opvallend: Bij de Buurvrouw is geen geregistreerde naam op het betreffende adres.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/322314/Bij-de-Buurvrouw-langs-N35-al-na-drie-maanden-dicht-door-faillissement

Bron: RTV Oost / 2-12-2019

Topruiters en amateurs strijden om Gouden Aar tijdens Sallandse Ruiterdagen

MARIËNHEEM - In de laatste week van 2019 en de eerste week van 2020 staat manege Bartels in Mariënheem als vanouds geheel in het teken van de Sallandse Ruiterdagen. Het wordt de 38e editie van dit regionale concours, waar amateurs en professionele ruiters zij aan zij strijden.

Het draait bij de Sallandse Ruiterdagen allemaal om de paardensport én de hoofdprijs: de Gouden Aar. In een sfeervol aangeklede manege zijn in totaal zo’n achthonderd ruiters in actie te zien, waaronder veel toprijders. Van 26 tot en met 30 december zijn eerst de paarden aan de beurt; de pony’s volgen op 2 en 3 januari.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/topruiters-en-amateurs-strijden-om-gouden-aar-tijdens-sallandse-ruiterdagen

Website: www.ruiterdagen.nl

Bron: Salland Centraal / 2-12-2019

Nieuwjaarsduik moet Kubus aan duofiets helpen

LEMELERVELD - De opbrengst van de Bakkerij Van der Most Nieuwjaarsduik komt dit jaar ten goede aan de Kubus in Lemelerveld. Deze dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking droomt al lange tijd van een eigen duofiets. Met de opbrengst van de Nieuwjaarsduik moet het eindelijk mogelijk worden om deze droom in vervulling te laten gaan.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/nieuwjaarsduik-moet-kubus-aan-duofiets-helpen

Website: www.nieuwjaarsduiklemelerveld.nl

Bron: Salland Centraal / 1-12-2019

Tentoonstelling bij duivenverenigingen in Wijhe

WIJHE - Op zaterdag 7 december houdt duivenvereniging PV De Zwaluw uit Wijhe de jaarlijkse tentoonstelling. De dag ervoor zullen de duiven door de liefhebbers ingezet worden. Alle duiven worden op zaterdagochtend gekeurd en dan wordt er bepaald worden wat de mooiste duiven zijn.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/tentoonstelling-bij-duivenverenigingen-in-wijhe

Website: www.dezwaluwwijhe.nl

Bron: Salland Centraal / 1-12-2019

Kerstmarkt in Grand Café de Hartkamp

RAALTE - Op zaterdag 14 december is er van 11.00 tot 16.00 uur weer een kerstmarkt in Grand Café de Hartkamp in Raalte. In en om het Grand Café in de woonzorglocatie staan allerlei kraampjes met een mooi aanbod aan kerstspullen. Ook de grote kerstgroep, die dit jaar is gerestaureerd, is te bewonderen. Daarnaast is er een verloting waarmee mooie prijzen te winnen zijn en ook de kerstman is wederom aanwezig.

www.sallandcentraal.nl/2019/12/kerstmarkt-in-grand-cafe-de-hartkamp

Bron: Salland Centraal / 1-12-2019

Bijzondere Top2000-kerkdienst in Nicolaaskerk

HEINO - Op zondag 8 december vindt er voor het eerst een Top2000-kerkdienst plaats in de Nicolaaskerk in Heino. Deze kerkdienst haakt aan bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2. Het thema van de dienst die om 10.00 uur begint is ‘geef licht.’

In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven of herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals ‘What if God was one of us’ van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/12/bijzondere-top2000-kerkdienst-in-nicolaaskerk

Website: www.top2000kerkdienst.nl

Bron: Salland Centraal / 1-12-2019