REGIO NIEUWS februari

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Blote borsten kunnen anno 2023 niet meer bij carnaval

RAALTE - Jarenlang sierde een gondel met een zeemeermin en kater-gondelier tijdens carnaval in Raalte het balkon van Grand Café Neuf op de Plas. Onlangs bracht de Technische Commissie van carnavalsvereniging de Stoppelkaters ook op deze horecazaak de zelf gemaakte versieringen voor het komende carnaval weer aan op de vele Raalter horecazaken. Waarna prompt een klacht bij de vereniging binnen kwam; zo’n geschilderde zeemeermin met blote borsten kon anno 2023 dus echt niet meer. De carnavalsvereniging had geen zin in discussies en reageerde snel; twee bladeren verbergen komende weken de borsten van de zeemeermin…

www.sallandcentraal.nl/2023/02/blote-borsten-kunnen-anno-2023-niet-meer-bij-carnaval

Bron: Salland Centraal / 8-2-2023

SintShowPaleis uitgeroepen tot Zeldzame Kater

RAALTE - Carnavalsvereniging De Stöppelkaters heeft dit jaar Stichting SintShowPaleis uitgeroepen tot ‘Zeldzame Kater’. Deze carnavaleske onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor behoud van cultureel bezit in de breedste zin van het woord in Raalte. De onderscheiding werd zaterdagavond uitgereikt tijdens het traditionele Gein Gala Bal in Bij Lampe.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/sintshowpaleis-uitgeroepen-tot-zeldzame-kater

Bron: Salland Centraal / 8-2-2023

Trauma-arts naar Raalte gevlogen na bedrijfsongeval

Bij Van Merksteijn Staalcoating aan de Heesweg in Raalte is gisteravond laat een bedrijfsongeluk gebeurd. Voor de hulpverlening aan het slachtoffer werd een trauma-arts ingevlogen door een traumahelikopter. De arts is met het slachtoffer meegegaan in een ambulance naar het ziekenhuis. Over de verwondingen en de toedracht van het ongeval is nu nog niets bekend. De Nederlandse Arbeidsinspectie start een onderzoek omdat het om een bedrijfsongeluk gaat.

www.rtvoost.nl/nieuws/2193984/112-nieuws-bedrijfsongeval-in-raalte-schoorsteenbrand-woonboerderij-holten

Bron: RTV Oost / 7-2-2023

Traumaheli naar Heesweg in Raalte

Maandag 6 februari is de traumaheli naar de Heesweg in Raalte gegaan. De melding werd om 23:02 via het P2000 netwerk verzonden. De traumaheli kreeg assistentie van de ambulancedienst van regio IJsselland.

https://alarmeringen.nl/overijssel/ijsselland/raalte/44436613/p2000-traumaheli-naar-heesweg-in-raalte.html

Bron: Alarmeringen.nl / 6-2-2023

Viering Raalte 900 van start in volle Plaskerk

RAALTE - De Plaskerk zat afgelopen vrijdagavond bij de officiële aftrap van de viering van ‘Raalte 900’ vol. Geen spectaculaire openingsact met veel vuurwerk, maar een gedegen openingsprogramma met veel aandacht voor het programma van dit jaar, de rol van de Plaskerk in 9 eeuwen Raalte, vrijwilligers in kleding van vroeger (of heel vroeger), afgewisseld met muzikale optredens van studenten van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/viering-raalte-900-van-start-in-volle-plaskerk

Bron: Salland Centraal / 6-2-2023

Vierdeklasser Nieuw Heeten legt concurrent met 15-1 op de pijnbank: "Na rust ging het snel"

Monsteruitslagen in het lagere amateurvoetbal zijn alledaags en zeker geen noviteit, maar wat zich zondagmiddag aan de noordkant van Deventer voltrok leek op voorhand ondenkbaar. Nieuw Heeten, middenmoter in de vierde klasse G, haalde op bezoek bij IJsselstreek, vooraf derde op de ranglijst, ongenadig hard uit. Het werd maar liefst 1-15 (!).
 
En dat maakt de onvolprezen vijftienklapper des te opvallender. De bezoekers uit Nieuw Heeten troffen niet een team dat zielloos onderin de vierde klasse bungelt, maar een ploeg die sinds eind oktober niet meer verloren had. IJsselstreek ging vóór zondag nog maar twee keer onderuit dit seizoen.
 

Bron: RTV Oost / 6-2-2023

De Gouverneur Raalte / Nieuwe Gevelversiering Carnaval / 4-2-2023

Plaatsen van de nieuwe carnavals gevelversiering bij de Gouverneur in Raalte.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=1q6BogAP-ic

Bron: VTV Sallandia / 5-2-2023

Warme noten bij benefietconcert voor mensen met financiële problemen

De Stuwzangers uit Vilsteren kregen signalen vanuit de gemeente dat er steeds meer mensen in financiële nood verkeren. Vooral mensen van wie je het niet verwacht, zoals tweeverdieners met een gezin. Zo ontstond het idee voor een benefietconcert speciaal voor deze doelgroep. Al snel sloten vier andere mannenkoren uit de regio zich aan en een festival was geboren.
 
Alleen zou het op deze manier wel een concert worden bestaande uit vrijwel alleen maar mannen. En dus zijn er ook vrouwenkoren bij gevraagd, vooral pop-koren. En zo staan er op zondag 5 februari negen koren te zingen en één drumband te spelen.
 
Tijdens de inloop zijn al zo'n 700 kaarten verkocht. "We hebben afgesproken dat de koren gratis optreden en dat twee koren hun geluidsapparatuur gratis ter beschikking stellen. Verder verwachten wij dat ieder koorlid, in totaal 300, tenminste één betalende bezoeker meebrengt. De kaarten kosten tien euro dus hebben we nu al zevenduizend euro opgehaald", zegt Theo Ogink van de Stuwzangers nog voor het concert begint.
 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2192856/warme-noten-bij-benefietconcert-voor-mensen-met-financiele-problemen

Bron: RTV Oost / 5-2-2023

Heel nieuwe route Grote Sallandse Optocht

RAALTE - De duizenden bezoekers van de Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte moeten zondag 19 februari rekening houden met een heel andere route. Doordat de Plas en de Markt niet gebruikt kunnen worden heeft de optochtcommissie van CV de Stöppelkaters een sterk gewijzigde route door het centrum van Raalte opgesteld. Ook de Kinderoptocht zaterdagmiddag 18 februari krijgt met wijzigingen te maken; er wordt nu gestart bij Hotel de Zwaan, waar ook de inschrijving is.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/heel-nieuwe-route-grote-sallandse-optocht

Bron: Salland Centraal / 4-2-2023

Weer carnavalsoptocht in Olst

OLST - Carnavalsvereniging de Iesselzotten uit Olst houdt op zaterdag 18 februari weer de jaarlijkse optocht door het Heuidarp. Diverse wagens en groepen ‘slingeren’ dan weer door het dorp.

De start is om 15.00 uur bij het Holstohus en daarna gaat het verder naar de Aaldert Geertsstraat, Wethouder G.J. Kuiperstraat, Koningstraat, Kornet van Limburg Stirumstraat, van Oldenbarneveltstraat, Thorbeckestraat, Kornet van Limburgs Stirumstraat en Aaldert Geertsstraat om zo uiteindelijk weer op de Jan Schamhartstraat voor het Holstohus te eindigen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/weer-carnavalsoptocht-in-olst

Bron: Salland Centraal / 4-2-2023

Raalte bestaat 900 jaar: ''We zijn ouder dan Amsterdam!''

Raalte bestaat dit jaar 900 jaar. Om het jubileum te vieren, zijn er het hele jaar door festiviteiten in het dorp, met vanavond de aftrap in de Plaskerk.
 
Heel veel heide en een enkele boerderij. Zo omschrijft burgemeester Martijn Dadema zijn geliefde dorp van 900 jaar geleden. ''Je ziet niet veel meer van die historie terug. Neem bijvoorbeeld de Plaskerk, die is een aantal keer gerenoveerd waardoor je niet veel meer terugziet.''
 
 

Bron: RTV Oost / 3-2-2023

Zuivel van SalLand stopt na een jaar: "Omzet was veel te laag"

Zuivel van SalLand uit Olst is na een klein jaar gestopt met de productie. In juni vorig jaar werd de droom van melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst werkelijkheid. Samen met horecaondernemer Leon Ripperda openden ze hun eigen melkfabriek. Nu heerst er vooral teleurstelling.
 
"We hebben onze doelstellingen niet gehaald. De omzet was veel te laag vergeleken met onze prognoses," laat Ellis Lugtenberg in een reactie weten. "We konden op deze manier geen personeel aannemen. Iedereen praat enthousiast over korte ketens en duurzaam produceren, maar dat wil nog niet zeggen dat er een markt voor is. Dit heeft ons doen besluiten om te stoppen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2191899/zuivel-van-salland-stopt-na-een-jaar-omzet-was-veel-te-laag

Bron: RTV Oost / 3-2-2023

Inloopbijeenkomst in teken plannen N35 Wijthmen-Nijverdal

ZWOLLE/RAALTE - Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Overijssel houden op woensdag 8 februari een inloopbijeenkomst in Brasserie Zwakenberg in Raalte over de plannen voor de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. Betrokkenen geven uitleg over het project, de alternatieven en het proces van de verkenning. Geïnteresseerden kunnen daarbij hun vragen stellen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/inloopbijeenkomst-in-teken-plannen-n35-wijthmen-nijverdal

Website: www.mirttrajecten.nl/organisatie/mirt-n35-wijthmen-nijverdal

Bron: Salland Centraal / 3-2-2023

Herinrichting Centrum Raalte Januari 2023

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Hv1VgDtRaaM

Bron: VTV Sallandia / 2-2-2023

Salland Magazine 2 februari 2023

In het Salland Magazine van 2 februari is Jaap Starkenburg te gast om met Patrick van Ommen in gesprek te gaan over de viering van 900 Jaar Raalte waarvan de aftrap 3 februari plaats vindt. Daarna gaat Patrik in gesprek met Erik van de Luisterlijn in Zwolle.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=rmop52qFydg

Bron: Salland1 / 2-2-2023

Gein Gala Bal Stöppelkaters met drie buutreedners

RAALTE - Alles mag weer gewoon zoals voorheen en dat betekent dat de traditionele zittingsavond, beter bekend als het Gein Gala Bal, van carnavalsvereniging de Stöppelkaters weer gewoon kan doorgaan.

Zaterdagavond 4 februari is het motto ‘Doar krieg ie proat van’ van want Bij Lampe nemen maar liefst drie buutreedners plaats achter de ton staan: Herman Poppe, ‘Proatpaul’ en Koop Drost nemen onder meer de plaatselijke politiek, het lokale nieuws en andere gebeurtenissen van afgelopen jaar in Raalte onder de humoristische loep.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/gein-gala-bal-stppelkaters-met-drie-buutreedners

Bron: Salland Centraal / 2-2-2023

Oelewappers schenken nieuw welkomstbord aan Heino

HEINO - De Heinose vriendengroep de Oelewappers heeft Heino een nieuw welkomstbord cadeau gegeven. Het oude welkomstbord dat de vriendengroep twaalf jaar geleden plaatste, was in verval geraakt. Daarom werd het hoog tijd voor een nieuw exemplaar. Heino kan wel een beetje kleur gebruiken, dachten de jongens van de gestampte pot.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/02/oelewappers-schenken-nieuw-welkomstbord-aan-heino

Bron: Salland Centraal / 1-2-2023