REGIO NIEUWS februari

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Historische Vereniging Wijhe druk met voorbereidingen voor verhuizing

WIJHE - De komende verhuizing van de Historische Vereniging Wijhe is in het huidige pand aan de Kerkstraat al duidelijk te zien; overal staan dozen, wordt ingepakt en zijn al lege plekken. Na de verhuizing in maart wordt op 1 april het nieuwe onderkomen in het oude slagerspand van Gerda en Louis Borgonjen aan de Langstraat 52 en 52b geopend met een expositie in het teken van 75 jaar vrijheid.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/straks-meer-interactief-en-minder-statisch

Website: www.historischeverenigingwijhe.nl
Bron: Salland Centraal

Gezocht: nieuwe uitbater voor café d’Olde Wettering

LIERDERHOLTHUIS - Stichting Dorpshuis Lierderholthuis is op zoek naar een nieuwe uitbater voor café d’Olde Wettering. De huidige uitbater van het café heeft onlangs aangegeven te willen stoppen. “Dat is in goed overleg gegaan.” De stichting wil dat het café “weer de huiskamer van Lierderholthuis wordt”.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/gezocht-nieuwe-uitbater-voor-cafe-dolde-wettering

Website: www.dorpshuislierderholthuis.nl
Bron: Salland Centraal / 28-2-2020

Hoogeslag opnieuw genomineerd voor titel Beste Bouwer

MARIËNHEEM - Bouwbedrijf Hoogeslag bv is opnieuw genomineerd voor de titel Beste Bouwer van Nederland. Vorig jaar eindigde het Mariënheemse bouwbedrijf net achter M2 Bouw uit Dedemsvaart. Ook dat bedrijf is dit jaar wederom genomineerd. Kuipers & Koers Bouw BV uit Emmen is de derde kanshebber.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/hoogeslag-opnieuw-genomineerd-voor-titel-beste-bouwer

Website: www.hoogeslagbouw.nl
Website: www.bouwnu.nl
Bron: Salland Centraal / 29-2-2020

Raalte in top drie middelgrote winkelgebieden in Overijssel

RAALTE - Het centrum van Raalte staat in de top drie van de meest vitale winkelgebieden in Overijssel. Het gaat om de categorie middelgrote centra. Het centrum van Raalte springt er met name qua bereikbaarheid en samenwerking positief uit.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/raalte-in-top-drie-middelgrote-winkelgebieden-in-overijssel

Website: www.raalte.nl/onderzoek-winkelgebieden
Bron: Salland Centraal / 28-2-2020

Voorverkoop abonnementen de Tippe start zondag 1 maart

Het nieuwe zwemseizoen bij openluchtzwembad De Tippe in Heino staat weer voor de deur. Het zwemseizoen 2020 start zondag 26 april en loopt tot en met zondag 30 augustus. Iedereen die een zomer lang wil genieten van het zwembad en de ligweide met uitdagende speeltoestellen, kan vanaf zondag 1 maart een zwemabonnement in de voorverkoop kopen. Sportbedrijf Raalte zet dit seizoen als exploitant van De Tippe een stap richting een rookvrije generatie. Vanaf dit zomerseizoen is zwembad de Tippe rookvrij.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/voorverkoop-abonnementen-de-tippe-start-zondag-1-maart-het

Website: www.zwembaddetippe.nl
Bron: Hoezo Heino / 28-2-2020

Boerderijen wandeltocht voor Alpe d’HuZes

Lekker wandelen en ook nog een bijdrage leveren aan het goede doel. Dat is de aanleiding voor de Boerderijenwandeltocht op zondag 29 maart. Het is een initiatief van Angela en Katinka (moeder en dochter) Schokker die op 4 juni tijdens het evenement Alpe d’HuZes een poging wagen deze Alpenreus meerdere malen te bedwingen.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/boerderijen-wandeltocht-voor-alpe-dhuzes

Bron: Hoezo Heino / 28-2-2020

Enorme run op gratis nestkastjes tegen eikenprocessierups in Raalte

Met het biologische middel Xen Tari en de inzet van natuurlijke vijanden probeert de gemeente Raalte dit voorjaar de overlast van de eikenprocessierups te voorkomen. Ook kunnen inwoners zelf beroep doen op de gemeente.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/enorme-run-op-gratis-nestkastjes-tegen-eikenprocessierups-in-raalte~a27766ec

Bron: De Stentor / Niek Verhoeven en Jeroen Achtereekte / 27-2-2020

Auto op de kop in het water bij Olst, inzittenden gered

Op de Wijheseweg bij Olst is vanmorgen een auto door onbekende oorzaak in het water terecht gekomen. De auto belandde op de kop in de wetering. De inzittenden, een vader en zijn elfjarige zoontje, konden worden gered met hulp van twee passerende vuilnismannen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326580/Auto-op-de-kop-in-het-water-bij-Olst-inzittenden-gered

Bron: RTV Oost / 28-2-2020

Gerardus Majellaschool en Kwintijn winnen schoolhandbaltoernooi

RAALTE - In een vol Sportcentrum Tijenraan in Raalte deden donderdag 20 februari ruim tweehonderd leerlingen vanuit negen basisscholen mee met het jaarlijkse schoolhandbaltoernooi. Met 23 teams streden ze om de podiumplekken. Bij de meiden ging de winst naar de Gerardus Majellaschool uit Broekland en bij de jongens was het team van de Kwintijn uit Raalte het sterkst.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/gerardus-majellaschool-en-kwintijn-winnen-schoolhandbaltoernooi

Bron: Salland Centraal / 27-2-2020

Gemeenten moeten betalen om hoogspanningskabels ondergronds te brengen

Geen kosten voor de gemeente Raalte en gemeente Deventer bij het ondergronds brengen van hoogspanningskabels.Dat wilden althans Groenlinks en SP in de Provinciale Staten van Overijssel. Met een ruime meerderheid is het voorstel verworpen.

Lees verder: www.destentor.nl/deventer/gemeenten-moeten-betalen-om-hoogspanningskabels-ondergronds-te-brengen~a3d650b5

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 26-2-2020

Foto: VTV Sallandia / Ronny Koggel

Verlichte optocht Lemelerveld 2020

Bron: Vechtdal Leeft / 26-2-2020

In beeld: Prima-Thuis Verlichte Optocht in Lemelerveld

LEMELERVELD - Op een enkel buitje na was het dinsdagavond gelukkig beter weer dan de dagen er voor en dus ging de Prima-Thuis Verlichte Optocht in Lemelerveld gewoon door. Met 9 deelnemende verengingen en ruim 15 praalwagens was het weer volop genieten van dit fantastisch lichtspektakel.

‘T Giet Vedan uit Heino was de grote winnaar van de avond en ging in beide prijscategorieën met de eerste prijs aan de haal.

Loopgroepen:

1. ‘T Giet Vedan

2. Simpel

3. Brasil

Wagens:

1. ‘T Giet Vedan

2. Paria’s

3. Brasil

Foto reportage Arnold Roolvink: www.sallandcentraal.nl/2020/02/in-beeld-prima-thuis-verlichte-optocht-in-lemelerveld

Bron: Salland Centraal / 26-2-2020

Monumentale Oudheidkamer in Wijhe wordt omgetoverd tot appartementencomplex

Nieuwe woningen in het centrum van Wijhe. En wel in een gemeentelijk monument. In de oudheidskamer komen zes één- en tweepersoons appartementen.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/monumentale-oudheidkamer-in-wijhe-wordt-omgetoverd-tot-appartementencomplex~a64d47ef

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 26-2-2020

Raad van State keurt permanente bewoning in recreatiegebied Heino goed

Negenentachtig eigenaren van recreatiewoningen op park De Stoevinghe bij Heino mogen daar definitief permanent blijven wonen. De Raad van State keurde vandaag het bestemmingsplan goed waarin dit is geregeld.

Twee eigenaren van recreatiewoningen in dit gebied maakten bezwaar tegen dit plan, omdat zij daar niet permanent mogen wonen. Een van hun advocaten wees de Raad op ongelijke behandeling. "Of allemaal permanente bewoning, of allemaal niet."

Maar volgens de Raad vallen de twee bezwaarmakers terecht buiten de prijzen. Om het recht op permanente bewoning te krijgen, moesten ze bewijzen dat hun recreatiewoning al sinds 1994 zonder onderbreking werd bewoond. Die bewijzen zijn volgens de Raad niet voldoende geleverd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326488/Raad-van-State-keurt-permanente-bewoning-in-recreatiegebied-Heino-goed

Bron: RTV Oost / 26-2-2020

Het Wijhese Veer vaart niet vanwege hoogwater: ‘Te gevaarlijk om te varen’

Door de vele neerslag van het afgelopen weekend is de waterpeil van de IJssel gestegen. Daarom gaat het Wijhese Veer voorlopig niet de rivier over.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/het-wijhese-veer-vaart-niet-vanwege-hoogwater-te-gevaarlijk-om-te-varen~a7a81ba4

Bron: De Stentor / Marenthe Burgers / 25-2-2020

Heinose optocht ‘liep op rolletjes’ met meer deelnemers dan ooit

HEINO - Veel carnavalsoptochten in de regio gingen vanwege de slechte weersvoorspellingen niet door, maar in Heino trok de bonte stoet zaterdag wél door de straten. Met 38 startnummers waren er zelfs meer deelnemers dan ooit. De Dolfijn ging in de categorie scholen met de eerste prijs aan de haal, bij hen ‘liep alles op rolletjes’. ’t Giet Vedan won bij de grote wagens met het thema Verenigd Overijssels Carnaval (VOC). Bij de kleine wagens won Ken ik oe? De Golden Girls pakten de eerste prijs in de grootste categorie, de loopgroepen van drie tot tien personen. Vader en zoon Nico en Bennie Neplenbroek werden het hoogst gewaardeerd bij de een- en tweelingen. (al)Tiet zat kreeg van de organiserende verenging de Sökkestoppers de aanmoedigingsprijs. De Happy Sökke ging naar Freddy Kok en Jordi Satink van carnavalsgroep Van Alles Wat.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2020/02/heinose-optocht-liep-op-rolletjes-met-meer-deelnemers-dan-ooit

Bron: Salland Centraal / 25-2-2020

Bezwaren tegen komst windmolens Olst-Wijhe zijn en blijven fors

Als het aan het merendeel van de inwoners van Olst-Wijhe ligt, worden er geen grote windmolens binnen de gemeentegrens gebouwd. De plannen voor de komst van een aantal grote windturbines, tot een hoogte van 240 meter, staan in de ruimtelijke visie 'Duurzame energie wind en zon'. Daarin spreekt Olst-Wijhe de ambitie uit om in 2030 een CO2 reductie van dertig procent te realiseren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326405/Bezwaren-tegen-komst-windmolens-Olst-Wijhe-zijn-en-blijven-fors

Bron: RTV Oost / 25-2-2020

Vrachtwagen rijdt zich vast: tunnel N35 bij Nijverdal dicht richting Zwolle

De Salland-Twentetunnel in de N35 bij Nijverdal heeft vanochtend enkele uren dicht gezeten in de richting van Nijverdal naar Zwolle. Een vrachtwagen met stalen balken was over het verdrijvingsvlak gereden en kwam vervolgens vast te zitten in de berm.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326407/Vrachtwagen-rijdt-zich-vast-tunnel-N35-bij-Nijverdal-dicht-richting-Zwolle

Bron: RTV Oost / 25-2-2020

Agenten met getrokken wapen arresteren drietal bij carnavalsfeest in Raalte

De politie heeft vannacht drie mannen opgepakt, omdat ze bij de Leeren Lampe in Raalte een nepwapen toonden toen ze bij de ingang geweigerd werden.

De mannen (20, 20 en 18 jaar) wilden bij het carnavalsfeest in de uitgaansgelegenheid naar binnen, maar werden door een portier geweigerd omdat ze zich niet verkleed hadden.

Bij de woordenwisseling die vervolgens ontstond, toonde een van de mannen het wapen. Daarop werd de politie ingeschakeld.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326377/VIDEO-Agenten-met-getrokken-wapen-arresteren-drietal-bij-carnavalsfeest-in-Raalte

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 24-2-2020

Olst-Wijhe wil spooroverweg Oude Allee Olst beveiligen en zo 'dorpsommetje' behouden

Olst-Wijhe gaat de beveiliging van de onbewaakte spoorwegovergang aan de Oude Allee in Olst aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders wil een bedrag reserveren om de overgang op het zandpad te beveiligen.

Het Rijk heeft het doel om alle niet bewaakte spoorwegovergangen voor 2024 op te heffen. De spoorwegovergang aan de Oude Allee wordt vooral gebruikt door boeren en wandelaars.

Via de Oude Allee kunnen inwoners en recreanten vanuit Olst en omgeving eenvoudig naar de nieuwe wandel- en fietspaden in de omgeving Hoenlo. Door de overweg open te houden, blijft het 'dorpsommetje' behouden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326349/Olst-Wijhe-wil-spooroverweg-Oude-Allee-Olst-beveiligen-en-zo-dorpsommetje-behouden

Bron: RTV Oost / 24-2-2020

Alcoholcontroles in carnavalsweekend: drankrijders in Zwolle, Salland en Vechtdal

Negen automobilisten zijn dit weekend bij alcoholcontroles door de mand gevallen in en om Zwolle. Vanwege carnaval werd er dit weekend extra gecontroleerd op rijden onder invloed. Maar er was ook bijvangst: wapens en drugs.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326346/Alcoholcontroles-in-carnavalsweekend-drankrijders-in-Zwolle-Salland-en-Vechtdal

Bron: RTV Oost / 24-2-2020

Geen alternatieve datum voor carnavalsoptocht in Raalte

Raalte moet het dit jaar doen zonder carnavalsoptocht. De optochtcommissie van de Stöppelkaters heeft besloten dat er geen alternatieve datum komt voor de Grote Sallandse Carnavalsoptocht.

Morgen zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar met die van vandaag, terwijl dinsdag de verlichte optocht van Lemelerveld is. Met die optocht willen de Stöppelkaters niet concurreren.

Er is nagedacht om de optocht over een week of twee alsnog door te laten gaan, maar het is de vraag of het weer dan beter zal zijn. Bovendien levert dit de bouwers van de wagens extra kosten op, omdat er langer opslagruimte gehuurd moet worden.

Volgens voorzitter Ronald Nijboer van de Stöppelkaters is dit de tweede keer in de historie dat de optocht helemaal niet doorgaat. De eerste keer was in 1991 wegens het uitbreken van de Golfoorlog.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326321/Geen-alternatieve-datum-voor-carnavalsoptocht-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Roemenen aangehouden voor diefstal bij carnavalsvereniging Raalte

Vier Roemenen zijn vannacht aangehouden voor het stelen bij de carnavalsvereniging in 't Heem in Raalte. Zo zijn er meerdere jassen gestolen.

Ook zijn er volgens de politie andere spullen meegenomen. Mensen die iets verloren zijn, worden opgeroepen om zich te melden bij de politie.

www.rtvoost.nl/nieuws/326337/Roemenen-aangehouden-voor-diefstal-bij-carnavalsvereniging-Raalte

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Carnavalsvereniging 't Giet Vedan pakt eerste prijs bij optocht in Heino

Carnavalsvereniging 't Giet Vedan kwam gistermiddag als winnaar uit de bus bij de carnavalsoptocht in Heino. Het thema 'Verenigd Overijssels Carnaval (VOC)' werd gewaardeerd door de jury.

't Giet Vedan had voorafgaand aan de optocht al een goed gevoel. "We gaan gewoon voor de eerste plek", vertelde bouwer Joost Hofhuis gisteren in Expeditie Oost.

Op de tweede plaats eindigde carnavalsvereniging Zeg ik Niet uit Heino. De Broeklandse Oud Prinsen werden derde.

www.rtvoost.nl/nieuws/326315/Carnavalsvereniging-t-Giet-Vedan-pakt-eerste-prijs-bij-optocht-in-Heino

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Herken je deze winkeldief? Hij steelt opzetborstels in Raalte

Bij het filiaal van Trekpleister in Raalte heeft een man op 11 december opzetborstels van Oral B gestolen. De borstels hebben een waarde van ruim 200 euro.

In de winkel loopt de man doelgericht naar het schap met de opzetborstels en haalt daar iets uit zijn zak waarmee hij vermoedelijk de beveiliging van de producten haalt.

www.rtvoost.nl/nieuws/326170/Herken-je-deze-winkeldief-Hij-steelt-opzetborstels-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

RTV Oost-weerman Ten Hove: "Af en toe flinke windstoot, dus afgelasting optochten begrijpelijk"

"Ik vind het heel verstandig dat de organisatoren besloten hebben om de optochten af te gelasten. Denk alleen maar aan de regen, daar is toch geen gezelligheid aan?" RTV Oost-weerman Ton ten Hove heeft begrip voor het besluit om diverse carnavalsoptochten in de provincie niet door te laten gaan vanwege het slechte weer.

Naast de flinke regenval trekt de wind 's middags tot een uur of drie ook steeds verder aan. "In Zuid-Holland en Zeeland is het al windkracht negen en stormt het dus al. Dat hadden we niet verwacht." Ten Hove vermoedt dat het in Overijssel niet gaat stormen. "Maar we zullen wel af en toe een flinke windstoot krijgen."

De combinatie van wind en regen maakt dat de optochten in onder meer Raalte en Oldenzaal zijn afgelast. "Heel verstandig", vindt Ten Hove. "De wind is een hele onzekere factor, we kunnen niet precies voorspellen hoe hard die zal zijn. En het blijft toch een verantwoordelijkheid van de organisatoren. Dus ik begrijp het heel goed."

www.rtvoost.nl/nieuws/326314/rtv-oost-weerman-ten-hove-af-en-toe-flinke-windstoot-dus-afgelasting-optochten-begrijpelijk

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

Meerdere carnavalstoptochten Overijssel afgelast

Meerdere carnavalsoptochten in onze provincie gaan vandaag niet door. Ook de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is afgelast. De reden is het verwachte slechte weer. De 65ste editie zou live uitgezonden worden op RTV Oost. In plaats van de optocht zendt RTV Oost om 12.00 uur een impressie uit van de teleurstelling in Oldenzaal.

Raalte gaat ook niet door

De organisatie van de optocht in Raalte heeft besloten om de optocht af te gelasten. In eerste instantie werd de optocht uitgesteld tot 14:00 uur, maar vanwege het slechte weer is nu besloten om de optocht niet door te laten gaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326307/Meerdere-carnavalstoptochten-Overijssel-afgelast

Bron: RTV Oost / 23-2-2020

UPDATE: Carnavalsoptocht Raalte afgelast

RAALTE - De grote Sallandse carnavalsoptocht in Raalte gaat vanmiddag niet door. Zo laat de organiserende Raalter carnavalsvereniging De Stöppelkaters weten op Instagram.

“Helaas gaat de Grote Sallandse optocht niet door! Door gewijzigde weersomstandigheden kan een veilige optocht niet gegarandeerd kan worden. Daarentegen gaat het feest in De Leeren Lampe wel door met onze huisband.”

www.sallandcentraal.nl/2020/02/carnavalsoptocht-raalte-start-uur-later

Bron: Salland Centraal / 23-2-2020

Bevrijdingsexpositie Jos Segbers in oude Dixon-pand

Ook speciale openingsdagen voor bewoners van de Raalter verzorgingscentra

RAALTE - De bekende Raalter verzamelaar Jos Segbers verzorgt van 11 april tot en met 5 mei een bijzondere expositie over de oorlogsjaren in Raalte en omgeving in de leegstaande winkel van Dixons (Grotestraat 10). Dat gebeurt in het kader van ‘Raalte viert 75 jaar Vrijheid’.

Segbers bezit een grote collectie foto’s uit (onder meer) de oorlogsjaren. Sommigen daarvan zijn bekend, veel andere nog niet. “De expositie zal verder aangekleed worden met kleine voorwerpen van Henri Boerdam die over een enorm uitgebreide oorlogscollectie beschikt. Er zullen ook enkele fietsen en een motor uit die jaren komen te staan. En nee, dat zijn niet de bekende fietsen die door de Duitse bezetters werden gevorderd”, lacht Segbers, bekend van zijn enorme fotoverzameling en de populaire Facebookpagina ‘Groeten uit Raalte’.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/bevrijdingsexpositie-jos-segbers-in-oude-dixon-pand

Website: www.raalteviertvrijheid.nl

Bron: Salland Centraal / 22-2-2020

Expeditie Oost: Op bezoek bij de carnavalsoptochten in Boskamp en Heino

Overijssel viert carnaval en daarom trekt Expeditie Oost-verslaggever Pim Paalhaar de provincie in om optochten bij te wonen. Vandaag: Boskamp en Heino.

In Boskamp trappen ze traditiegetrouw als eerste in de regio af met een reguliere carnavalsoptocht. Prins Jeroen van de Weteringzotten blijkt slecht ter been na een voetoperatie, maar ondanks dat is hij er gewoon bij. "Zoals het liedje zegt: we moeten gewoon deurdonderen."

'Grootste optocht ooit'

In het Stöppersgat zwaait Prins Martijn de scepter. Ondanks het voorspelde slechte weer kan de optocht ook daar gewoon doorgaan. "Met 38 deelnemers is het de grootste optocht ooit in Heino!"

www.rtvoost.nl/nieuws/326297/Expeditie-Oost-Op-bezoek-bij-de-carnavalsoptochten-in-Boskamp-en-Heino

Bron: RTV Oost / 22-2-2020

Grote ravage en gewonde bij frontale botsing Raalte

Een bestuurder van een bestelauto is vanmorgen gewond geraakt bij een frontale botsing met een boom aan de Hogebroeksweg bij Raalte. Hij is met meerdere verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/grote-ravage-en-gewonde-bij-frontale-botsing-raalte~a4331e2a

Bron: De Stentor / Benny Koerhuis / 22-2-2020

Eerste Sallandse carnavalsoptocht op de Boskamp gewoon van start

De eerste Sallandse carnavalsoptocht die traditiegetrouw op de Boskamp wordt gehouden is vanmorgen om tien uur gewoon van start gegaan.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/eerste-sallandse-carnavalsoptocht-op-de-boskamp-gewoon-van-start~a11538fe

Bron: De Stentor / Benny Koerhuis / 22-2-2020

Ook Basement Jaxx en Drukwerk naar Dauwpop

NIJVERDAL - De Britse dance-act Basement Jaxx is een van de zestien namen die zijn toegevoegd aan de line-up van Dauwpop. Het duo scoorde aan het begin van deze eeuw een enorme hit met ‘Where’s your head at’ en was jarenlang een van de toppers van de internationale dance.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/ook-basement-jaxx-en-drukwerk-naar-dauwpop

Website: www.dauwpop.nl
Bron: Salland Centraal / 22-2-2020

Schrikkeltocht in Herxen

HERXEN - Evenementencommissie Herxen houdt op zaterdag 29 februari de eerste editie van de Schrikkeltocht. Deelnemers worden meegenomen in een kleine reis door de tijd en komen onderweg van alles spannends te weten over Herxen.

Voor elke leeftijd is er iets te doen. Inschrijven kan tussen 18.00 en 19.00 uur bij Dorpshuis De Herxer Marke. Het eerste groepje vertrekt om 18.30 uur. Het is slim om laarzen aan te doen en een zaklamp mee te nemen. Het inschrijfgeld bedraagt 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen.

www.sallandcentraal.nl/2020/02/schrikkeltocht-in-herxen

Website: www.herxen.nl

Bron: Salland Centraal / 21-2-2020

Henk van Riel prins van de Middelsloekers

MIDDEL - Het was afgelopen zondag flink druk bij de vijftiende editie van het carnavalsfeest van de Middelsloekers in buurthuis Middelpunt in Middel. Prinses Ria (Simons) werd op elegante wijze afgevoerd om plaats te maken voor Henk van Riel, die het komende jaar als Prins Eppo de eerste door het leven zal gaan. Jouke van de Mei staat Prins Eppo als adjudant bij.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/henk-van-riel-prins-van-de-middelsloekers

Bron: Salland Centraal / 21-2-2020

Stichting Hoop Heggen wil vijf kilometer aan heg in Overijssel

Vijf kilometer heg in heel Overijssel. Dat is de uitdaging die de nieuwe Overijsselse stichting Hoop Heggen aan is gegaan. "Er zijn al heel veel mensen die een stukje heg hebben gedoneerd!", vertelt initiatiefneemster Jantine Schinkelshoek uit Olst.

"Veel mensen vinden dat boeren of natuurbeherende organisaties de biodiversiteit moeten versterken. Maar iedereen is hiervoor verantwoordelijk. De heggen die wij planten zijn een prima onderkomen voor planten en dieren voelen zich er veilig."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325186/Stichting-Hoop-Heggen-wil-vijf-kilometer-aan-heg-in-Overijssel

Bron: RTV Oost / 21-2-2020

Na 12 jaar probeert gemeente Olst-Wijhe weer te bouwen op vier veelbesproken percelen

Hoewel er in 2008 nog protest was tegen het besluit van de gemeente Olst-Wijhe, legt het twaalf jaar later weer het voorkeursrecht op verschillende percelen in Wijhe.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/na-12-jaar-probeert-gemeente-olst-wijhe-weer-te-bouwen-op-vier-veelbesproken-percelen~a8c9fd4f

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 21-2-2020

Centrum Heino niet vitaal genoeg

Hoewel wekelijks vele mensen uit de omgeving (inclusief Raalte) hier hun boodschappen doen, staat het centrum van Heino er niet goed op als het gaat om vitaliteit.

Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie dat de 39 grootste centrumgebieden heeft onderzocht. De centra werden beoordeeld op 23 punten. Heino krijgt een dikke onvoldoende voor digitale vindbaarheid en het gebrek aan groen in het winkelgebied.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/centrum-heino-niet-vitaal-genoeg

Bron: Hoezo Heino / 20-2-2020

Expeditie Oost: Salland in Carnavalssferen!

Uiteraard wordt Carnaval op verschillende plekken in de provincie gevierd. Zo staan er zaterdag en zondag optochten op het programma in onder andere Heino en Raalte. Vandaag overviel Team Expeditie Oost halsoverkop verschillende loodsen in Heino en Boskamp.

Op het programma om met een bezoekje verrast te worden stonden de volgende verenigingen: 't Giet Vedan uit Heino, Ratjetoe uit Heino, Lawaaimoakers uit Boskamp, Sfeermoakers uit Boskamp en de Knollenbollen uit Boskamp.

Barre weersvoorspelling

In het weekend wordt veel wind en regen verwacht. De meeste bouwers hebben er gelukkig vertrouwen in dat de optochten gewoon doorgaan. ''Anders zetten we de wagen volgend jaar in'', is de instelling van de Lawaaimoakers.

www.rtvoost.nl/nieuws/326235/Expeditie-Oost-Salland-in-Carnavalssferen

Bron: RTV Oost / Pim Paalhaar / 20-2-2020

Doek lijkt definitief gevallen voor Bij de Buurvrouw Heino

Het doek lijkt definitief gevallen voor het horecabedrijf Bij de Buurvrouw, pal aan de N35 even buiten Heino. Nadat het train- en werkcentrum in september de deuren opende, moest het zo'n drie maanden later alweer worden gesloten. De eigenaar liet vervolgens weten dat het complex zo snel mogelijk weer open zou gaan, maar de kans dat dat alsnog gebeurt lijkt nihil. Uit het faillissementsverslag blijkt namelijk dat er sprake is van een forse schuldenlast.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325876/Doek-lijkt-definitief-gevallen-voor-Bij-de-Buurvrouw-Heino

Bron: RTV Oost / 20-2-2020

Overvallers van bejaarde broers Heeten jaren achter de tralies

Voor de gewapende overval op twee bejaarde broers in Heeten zijn twee mannen veroordeeld tot celstraffen van vijf en zeven jaar. Dat is conform de eis van justitie. De twee broers werden iets meer dan een jaar geleden thuis beroofd van een paar duizend euro en werden opgesloten in een kamer. De rechtbank spreekt over een traumatische ervaring voor de slachtoffers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326217/Overvallers-van-bejaarde-broers-Heeten-jaren-achter-de-tralies

Bron: RTV Oost / Tom Meerbeek / 20-2-2020

Dieven staan met lege handen door alarm bij kringloopwinkel in Raalte

Inbrekers wilden in de nacht van dinsdag opnieuw woensdag hun slag slaan bij kringloopwinkel 2Switch in Raalte, maar stonden uiteindelijk met lege handen buiten. Waarschijnlijk werden ze verrast door het alarm, waarna ze de benen namen.

Lees verder: www.destentor.nl/salland/dieven-staan-met-lege-handen-door-alarm-bij-kringloopwinkel-in-raalte~a053dd43

Bron: De Stentor / Laura Smit / 20-2-2020

Politie IJsselland komt in maart met wapeninleveractie

De politie IJsselland houdt volgende maand een wapeninleveractie. Aanleiding zijn de vele incidenten in de regio waarbij vuur- en steekwapens zijn gebruikt op straat.

Lees verder: www.destentor.nl/zwolle/politie-ijsselland-komt-in-maart-met-wapeninleveractie~a84ef116

Bron: De Stentor / Merle Heppenhuis / 20-2-2020

Foto: Specna Arms / Unsplash

Behoort Haarle nu ineens tot de gemeente Raalte?

HAARLE - Op de plaatsnaamborden op de invalswegen van Haarle staat sinds kort de bijzondere toevoeging, ‘gem. Raalte’. Het is een carnavalsgrap van enkele jongeren uit het dorp. Maar wel een grap met een serieuze ondertoon, een steek onder water richting de gemeente Hellendoorn.

Lees verder: www.destentor.nl/reggestreek/behoort-haarle-nu-ineens-tot-de-gemeente-raalte~ad7e926e

Bron: De Stentor / Han Haveman / 20-2-2020

Consternatie in de Wilgensingel

RAALTE - In de middag van 19 februari ontstond een flinke consternatie in de buurt van de Wilgensingel in Raalte. Het leek om een burenruzie te gaan. Een man (half ontkleed) gooide met zware spullen, waaronder vermoedelijk een afvalcontainer, tegen de ramen van buurtbewoners. Er werd geschreeuwd, gescholden en geduwd. Na korte tijd arriveerden twee politie-auto’s met in totaal zes politie-agenten, waarna de man werd afgevoerd. Niet lang daarna kwam er een ambulance ter plaatse. Een persoon bleek gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

www.sallandcentraal.nl/2020/02/consternatie-wilgensingel

Bron: Salland Centraal / 19-2-2020

Vier Carnaval in Raalte!

Heel Carnaval-vierend Salland verzamelt zich zondag 23 februari in Raalte bij de ‘Grote Sallandse Carnavalsoptocht’. Ook wij zijn er bij en zenden de optocht live uit op onze website www.rtvoost.nl en op onze Facebook-pagina.

De optocht in Raalte is steevast de op één na grootste van Overijssel. In 2019 was er een Lemelerveldse overwinning in de Grote Sallandse Carnavalsoptocht want C.V. De Paria’s uit Lemelerveld ging er met de hoofdprijs vandoor.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326163/Vier-Carnaval-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 19-2-2020

Kwiek viert groot feest na titel en promotie

RAALTE - Eindelijk werden de ongekende successen groot gevierd. De handbalsters van Kwiek grepen de afgelopen weken het kampioenschap en de promotie naar de eredivisie, maar een echt feest hadden ze nog niet gehad. Daar kwam zaterdagavond verandering in.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/kwiek-viert-groot-feest-na-titel-en-promotie

Website: www.hvkwiek.nl
Bron: Salland Centraal / 19-2-2020

The Readshop Heino zoekt overnamekandidaat

Manuel en Ursula Veldhuis zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar voor The Readshop Heino. Het ondernemersstel laat via Facebook weten toe te zijn naar een nieuwe uitdaging. The Readshop is niet meer weg te denken uit het Heinose winkelbestand. Ruim 10 jaar waren Manuel en Ursula het gezicht van de winkel en hier komt binnenkort een einde aan.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/the-readshop-heino-zoekt-overnamekandidaat

Bron: Hoezo Heino / 19-2-2020

Raalte in top 3 middelgrote winkelgebieden in Overijssel

Het centrum van Raalte staat in de top 3 van meest vitale winkelgebieden in Overijssel. Het gaat om de categorie middelgrote centra. Het centrum van Raalte springt er met name qua bereikbaarheid en samenwerking positief uit. Dit blijkt uit onderzoek van provincie Overijssel. De provincie heeft de economische vitaliteit van de 39 grootste Overijsselse centrumgebieden in kaart gebracht.

Het onderzoek biedt een duidelijk beeld van onder andere bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, voorzieningenaanbod en organisatiegraad. Deze informatie kan gebruikt worden om een stad of dorp te versterken. Ook brengt het onderzoek de economische uitdagingen van de centra in beeld.

Lees verder: www.raalte.nl/nieuws/onderzoek-winkelgebieden

Bron: Gemeente Raalte / 18-2-2020

Wethouder Wagenmans van Raalte: 'Veiligheidsmaatregelen N35 bitter hard nodig'

Voor de korte en de langere termijn zijn maatregelen om de veiligheid op de N35 en de doorstroming van het verkeer te verbeteren "bitter en bitter hard nodig." Dat zegt wethouder Wout Wagenmans van de gemeente Raalte in een reactie op het zoveelste ongeluk gisteren op de verkeersader.

Bij een ernstig ongeluk op de N35 met een auto en een vrachtwagen vielen twee gewonden. Het ongeluk op de N35 gebeurde tussen Raalte en Heino.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326074/Wethouder-Wagenmans-van-Raalte-Veiligheidsmaatregelen-N35-bitter-hard-nodig

Bron: RTV Oost / 18-2-2020

N35 bij Raalte in beide richtingen dicht door ernstig ongeluk

Door een ernstig ongeluk tussen tussen een vrachtwagen en een personenauto bij Raalte is de N35 in beide richtingen afgesloten. Een automobilist raakte hij het ongeluk ernstig gewond en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de vrachtwagen lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen, de chauffeur hoefde niet naar het ziekenhuis.

Door het ongeluk staan er in beide richtingen lange files. De ANWB adviseert om de omleidingsroutes U32, U33 en U34, U35 te volgen.

Vanwege het onderzoek van de Verkeersongevalllenanalyse (VOA) is de weg afgesloten. Naar verwachting is weg tot acht uur vanavond dicht.

www.rtvoost.nl/nieuws/326049/N35-bij-Raalte-in-beide-richtingen-dicht-door-ernstig-ongeluk

 

Update: Door een ernstig ongeluk tussen een vrachtwagen en een personenauto bij Raalte was de N35 tussen Raalte en Heino vandaag urenlang in beide richtingen afgesloten. Beide bestuurders raakten bij het ongeluk gewond.

Een auto en vrachtwagen botsten vanmiddag rond half drie op elkaar. Pas na de avondspits ging de weg weer open voor verkeer.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet bekend.

Bron: RTV Oost / 17-2-2020

Josefien Vrielink wint kwartfinale van de voorleeswedstrijd in Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - Josefien Vrielink van basisschool Ter Stege uit Olst heeft onlangs de voorleeswedstrijd in de gemeente Olst-Wijhe gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Holstohus in Olst. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Olst-Wijhe vertegenwoordigen in de halve finale. En wellicht wordt ze De Nationale Voorleeskampioen 2020.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/josefien-vrielink-wint-kwartfinale-van-de-voorleeswedstrijd-in-olst-wijhe

Bron: Salland Centraal / 17-2-2020

Eerste Sallandse carnavalsoptocht door Iesseldonk

WIJHE - Onder aanvoering van prins Vincent en jeugdprins Chiel, die stonden te pronken op de wagen van carnavalsvereniging de Diekschoevers, ging zaterdag de eerste Sallandse carnavalsoptocht door de straten van Wijhe. Traditiegetrouw vond deze optocht precies een week voor het grote feest losbarst plaats. Van Alles Wat uit Heino ging er in Iesseldonk bij de wagens met de eerste prijs vandoor met hun verbeelding van het Eurovisie Songfestival. De Oud-Prinsen en Dames Diekschoevers wonnen bij de grote groepen met ‘Wij vieren carnaval tot op het bot’. De eerste prijs bij de kleine groepen ging naar de Wapperinnen. Knuffelbeer Quincy won de strijd bij de een- en tweelingen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/eerste-sallandse-carnavalsoptocht-door-iesseldonk

Website: www.diekschoevers.nl

Bron: Salland Centraal / 17-2-2020

Storm Dennis veroorzaakt aan begin van de avond toch overlast in de regio

Storm Dennis, het kleine broertje van Ciara, heeft al met al weinig schade aangericht in de provincie. De brandweer had het vooral druk met omgewaaide bomen en loshangende dakplaten. Supporters die de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Feyenoord aan het kijken waren, hadden het wel even zwaar te voortduren: de regen kwam met bakken uit de lucht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326017/Storm-Dennis-veroorzaakt-aan-begin-van-de-avond-toch-overlast-in-de-regio

Bron: RTV Oost / 16-2-2020

Uitslagen: Heino verrast koploper, Lemelerveld zegeviert in topper

In de zondagafdeling werd het amateurvoetbal dit weekend niet in zijn geheel afgelast, maar desondanks konden veel wedstrijden geen doorgang vinden door storm Dennis.

In de 1e klasse E wist Heino een knappe overwinning te boeken. Op bezoek bij koploper BVC'12 werd met 3-4 gewonnen. In dezelfde klasse won Rohda Raalte van TVC'28 en ging Rigtersbleek op eigen veld met 1-3 onderuit tegen directe concurrent Voorwaarts Twello.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326015/Uitslagen-Heino-verrast-koploper-Lemelerveld-zegeviert-in-topper

Bron: RTV Oost / 16-2-2020

Jan Smeekens kan niet verrassen op 500 meter bij WK afstanden

Sprinter Jan Smeekens heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen op de WK afstanden in Salt Lake City. De voormalig wereldkampioen uit Raalte werd in een tijd van 34,45 twaalfde op de 500 meter.

Ondanks dat zijn directe tegenstander ten val kwam, kende Smeekens een goede start van zijn rit. In de laatste binnenbocht kon hij zijn snelheid echter moeilijk onder controle krijgen waardoor hij kostbare tijd liet liggen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325976/Jan-Smeekens-kan-niet-verrassen-op-500-meter-bij-WK-afstanden

Bron: RTV Oost / 15-2-2020

Stem op de Vondst van Overijssel

REGIO - De provincie Overijssel wil een groter publiek kennis laten maken met de vele archeologische vondsten uit Overijssel. Inwoners mogen daarom bepalen wat zij de meest bijzondere vinden. Tijdens de Overijsselse Archeologiedag op 7 maart wordt de Vondst van Overijssel bekendgemaakt.

De verkiezing start met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. Uit Olst-Wijhe zijn dat een 16-eeuwse baardmankruik (foto) die nabij Boxbergen gevonden is, een randhielbijl (bronstijd) gevonden in Wijhe en een zwaard (1500-1700) gevonden in de IJssel bij Olst. De vondsten die in gemeente Raalte gedaan zijn en meedingen naar de titel zijn een mantelspeld (4e eeuw) gevonden in Heeten, een speerpunt (bronstijd) gevonden in Luttenberg en een bronzen zwijntje (2e eeuw) gevonden in Heeten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/stem-op-de-vondst-van-overijssel

Website: www.archeologieoverijssel.nl

Bron: Salland Centraal / 14-2-2020

Boerin op met date boswachter....en tientallen anderen

Boerin Karin van der Toorn uit Wijhe heeft vanmorgen in het kader van de boerenactie 'Make a Date' afgesproken met boswachter Herman Brink. En ze waren niet alleen. Er waren ongeveer dertig boeren en boswachters die gezamenlijk een eitje tikten.

"Het lijkt soms wel een loopgravenoorlog", zegt Van der Toorn. Als eigenaar van een gemengd veebedrijf met melkkoeien en varkens ziet ze de polarisatie tussen de boer en de natuurliefhebber vergroten. "We moeten dat veranderen door elkaar juist op te zoeken."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325883/Boerin-op-met-date-boswachter-en-tientallen-anderen

Bron: RTV Oost / 14-2-2020

Eerste bomen Hartverwarmende Weide geplant

RAALTE - Afgelopen zaterdag zijn onder grote belangstelling de eerste acht bomen op de Hartverwarmende Weide in park Drostenkamp geplant. Wethouder Jacques van Loevezijn verrichtte de openingshandeling: hij plantte namens de gemeente Raalte een boom ter ere van 75 jaar vrijheid.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/eerste-bomen-hartverwarmende-weide-geplant

Website: www.hartverwarmendeweide.nl
Bron: Salland Centraal / 14-2-2020

College Olst-Wijhe stelt voor te wachten met windmolens

OLST-WIJHE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe stelt de gemeenteraad voor om geen vergunningen af te geven voor de realisatie van windmolens tot er duidelijkheid is over de Regionale EnergieStrategie (RES) voor West-Overijssel. Het mogelijk realiseren van windmolens is onderdeel van de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. Het college vraagt de raad wel de visie vast te stellen, zodat kan worden gestart met de realisatie van zonnevelden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/college-olst-wijhe-stelt-voor-te-wachten-met-windmolens

Bron: Salland Centraal / 14-2-2020  Foto: VTV Sallandia

Taakstraf voor Olstenaar die vier gaswapens in huis had

"Het was net voor oud en nieuw, dus ik dacht dat we mooi een beetje lawaai konden maken." Dat verklaarde een man uit Olst vanmorgen bij de rechtbank over de vier gaspistolen en ruim 650 patronen die hij in huis had.

De 35-jarige man werd in december 2018 betrapt dankzij een anonieme melding bij de politie. De wapens en munitie werden in beslag genomen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325921/Taakstraf-voor-Olstenaar-die-vier-gaswapens-in-huis-had

Bron: RTV Oost / 14-2-2020

Route carnavalsoptocht Wijhe wordt verlegd wegens overlijden 39-jarige Wijhese

De carnavalsoptocht van Wijhe vindt morgen in gewijzigde vorm doorgang. Wegens het overlijden van een 39-jarige Wijhese, worden enkele wijzigingen aangebracht in de route. Dit omdat de optocht langs het huis van de verongelukte vrouw zou gaan.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/route-carnavalsoptocht-wijhe-wordt-verlegd-wegens-overlijden-39-jarige-wijhese~ac3f0696

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 14-2-2020

Aantrekkelijker winkelcentrum Raalte start op Grote Markt en de Plas

Gemeente Raalte wil het winkelcentrum aantrekkelijker en toekomstbestendig maken. Daarom stelt het college van de gemeente Raalte aan de gemeenteraad voor om binnenkort een start te maken met een ontwerp voor de Grote Markt en de Plas. Het plan is dat dit gebied als eerste binnen het gehele centrum op de schop gaat. Voor de daadwerkelijke aanpak worden in de kadernota van 2021 financiële middelen gereserveerd.

Lees verder: www.raalte.nl/nieuws/aantrekkelijker-winkelcentrum-raalte-start-op-grote-markt-en-de-plas

Bron: Gemeente Raalte / 13-2-2020

Tijdelijk zaterdags gratis met de buurtbus

Gemakkelijk naar Raalte voor winkels en/of het NS-station

LEMELERVELD/RAALTE - Ook op zaterdag rijdt de Buurtbus (lijn 518) ieder uur van Lemelerveld via Luttenberg naar Raalte. Zo wordt winkelen in Raalte nog gemakkelijker. Op veler verzoek komt er een nieuwe halte in Raalte aan de Varkensmarkt. Zo kunnen reizigers vanaf 17 februari dagelijks, ook dichtbij het centrum van Raalte uitstappen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/tijdelijk-zaterdags-gratis-met-de-buurtbus

Website: www.buurtbussalland.nl
Bron: Salland Centraal / 13-2-2020

Kraantje Pappie sluit jubileumeditie Bevrijdingsfestival Overijssel af

Kraantje Pappie is de afsluiter van de dertigste editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het thema van dit jaar is, naast 75 jaar Vrijheid, 'Verhalen om nooit te vergeten'.

In 2018 sloot Kraantje Pappie het festival ook af. Op het hoofdpodium zijn, naast Ambassadeurs van de Vrijheid Lucas & Steve, onder meer Davina Michelle, DI-RECT en Dirty Daddies geprogrammeerd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325846/Kraantje-Pappie-sluit-jubileumeditie-Bevrijdingsfestival-Overijssel-af

Website: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl
Bron: RTV Oost / 13-2-2020

Waterpeil IJssel is gedaald: Wijhese veer weer in de vaart

Het Wijhese veer is weer in de vaart. Het waterpeil van de IJssel is voldoende gedaald om weer tussen Wijhe en Heerde te varen.

Het veer is vanaf zaterdagavond uit de vaart geweest. De reden was het hoogwater, waardoor er gevaarlijke situaties konden ontstaan voor het verkeer dat van en naar de pont kwam.

Olster veer

Ook het Olster veer is twee dagen uit de vaart geweest vanwege de waterstand. De pont maakte maandag en dinsdag niet de oversteek, maar is inmiddels weer in de vaart.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325854/Waterpeil-IJssel-is-gedaald-Wijhese-veer-weer-in-de-vaart

Bron: RTV Oost / 13-2-2020

Hoogeveen nieuwe trainer handbalsters Kwiek

De handbalsters van Kwiek worden volgend seizoen bij hun rentree in de eredivisie gecoacht door Lars Hoogeveen. De trainer komt over van de Drentse hoofdklasser SVBO.

Eerder werkte Hoogeveen onder meer bij Hurry Up Zwartemeer, E&O Emmen, HSG Nordhorn-Lingen (Duitsland) en als assistent-bondscoach van Jong Oranje mannen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325853/Hoogeveen-nieuwe-trainer-handbalsters-Kwiek

Bron: RTV Oost / 13-2-2020

Inwoner Olst-Wijhe om het leven gekomen bij ernstig auto-ongeluk in Vaassen

Een 30-jarige automobilist uit de gemeente Olst-Wijhe is gisteravond bij een eenzijdig ongeluk in het buitengebied van het Gelderse Vaassen om het leven gekomen.

Het slachtoffer reed tegen een boom langs de Oude Apeldoornseweg. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse, evenals een traumahelikopter, maar reanimatie mocht niet baten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325845/Inwoner-Olst-Wijhe-om-het-leven-gekomen-bij-ernstig-auto-ongeluk-in-Vaassen

Bron: RTV Oost / 13-2-2020

Automobilist krijgt rijverbod na waslijst aan overtredingen op N332 bij Raalte

Zeven overtredingen maakte een automobilist gisteren op de N332 bij Raalte. Dat leverde de man een rijverbod voor 24 uur en meerdere proces-verbalen op.

Terwijl de bestuurder door een onopvallende motoragent werd gevolgd, haalde hij twee keer in over een doorgetrokken streep, reed te hard, droeg geen gordel, kon geen identiteits- of rijbewijs laten zien en was onder invloed van THC. Daarnaast waren de autoruiten te donker getint.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325842/Automobilist-krijgt-rijverbod-na-waslijst-aan-overtredingen-op-N332-bij-Raalte

Bron: RTV Oost / 13-2-2020

Meerdere auto's op elkaar op N348 bij Raalte, wonder boven wonder geen gewonden

Meerdere auto's zijn vanmiddag op elkaar gebotst op de N348 bij Raalte. Dat er niemand gewond is geraakt, lijkt een wonder.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Aspergebedrijf de Weerd, in de richting van Deventer naar Raalte. In de spits staat het verkeer daar vaak stil, omdat iets verderop een rotonde is.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325821/Meerdere-auto-s-op-elkaar-op-N348-bij-Raalte-wonder-boven-wonder-geen-gewonden

Bron: RTV Oost / 12-2-2020

Olst-Wijhe in trek bij huizenkopers: "Zwolle is onbetaalbaar aan het worden"

"Ze gaan als warme broodjes over de toonbank", vertelt Dirk Woesthoff, makelaar in Olst-Wijhe. Hij leidt ons rond in een twee-onder-één-kap-woning in Wijhe, die nu een maand te koop staat. "En dat is al lang eigenlijk", zegt Woesthoff. "Normaal gesproken zijn ze binnen een paar weken al weg."

Het huis dat we zien kost 350.000 euro. "Maar je kunt er zo in", lacht Woesthoff. Hij vertelt dat dit segment huizen de gemiddelde verkoopprijs in de gemeente flink opdrijft. Want deze woningen liggen qua prijs boven het gemiddelde.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325753/Olst-Wijhe-in-trek-bij-huizenkopers-Zwolle-is-onbetaalbaar-aan-het-worden

Bron: RTV Oost / 12-2-2020

Inbraakpoging bij Deventer zanger Jaman: "Ik ben bang dat dit gericht is, uit jaloezie'

De schrik zit er goed in bij zanger Jaman uit Deventer. Afgelopen weekend is er geprobeerd in te breken in het pand van zijn label JM Music in Olst. "Ik hoop het niet, maar ik ben bang dat dit een gerichte inbraak is geweest, uit jaloezie", reageert Jan Willem van Engelen, zoals Jaman heet.

"We kwamen binnen en zagen een plas liggen. We keken naar het plafond, omdat we dachten dat het dak misschien gesneuveld was. Maar toen kwam mijn geluidsman Michael erachter dat geprobeerd was het raam los te maken. Maar gelukkig zijn ze, tenminste dat denk ik, gestoord. Want het raam was bijna open. Dat is wel lastig als je dat meemaakt", vertelt Jaman.

"De schrik zit er goed in. Sinds een jaar zijn we begonnen met een platenlabel, een artiestenbureau. We zijn met 250 euro per man begonnen en het bedrijf groeit nu zo hard, dat we al een stuk of tien of vijftien artiesten op het label hebben staan. Dan ga je ervan uit dat dingen je gegund worden."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325808/Inbraakpoging-bij-Deventer-zanger-Jaman-Ik-ben-bang-dat-dit-gericht-is-uit-jaloezie

Bron: RTV Oost / 12-2-2020

‘Lelijke dagen’ op komst: fikse hagel, natte sneeuw en een klap onweer

Er komen ‘lelijke dagen’ aan voor het oosten en midden van Nederland. Woensdag trekken er fikse hagelbuien over met af en toe een klap onweer, waarbij het niet warmer wordt dan een graad of 7.

Lees verder: www.destentor.nl/zwolle/lelijke-dagen-op-komst-fikse-hagel-natte-sneeuw-en-een-klap-onweer~abf2cff5

Bron: De Stentor / 12-2-2020

Tubbergen duurste gemeente van Overijssel

Een gemiddelde woning in Tubbergen kost dit jaar 317 duizend euro. Daarmee is Tubbergen de duurste gemeente van Overijssel geworden, vorig jaar was Dalfsen dat nog.

Olst-Wijhe grootste stijger in prijs

In Tubbergen werd 317 duizend euro betaald, in Wierden 311 duizend euro. Olst-Wijhe staat op 3 als duurste gemeente in Overijssel met een koopprijs van 307 duizend euro. Olst-Wijhe maakt ook een enorme stijging door; de gemiddelde koopsom steeg met maar liefst 19 procent. De duurste gemeenten van 2018, Dalfsen, maakte een matige stijging van 3 procent; de koopsom klom daar tot 303 duizend euro.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325734/Tubbergen-duurste-gemeente-van-Overijssel

Bron: RTV Oost / Hans Bellerd / 12-2-2020

Scholierentoernooi bij Tafeltennisvereniging Heino

De jeugd heeft de toekomst, dus ben je als vereniging op zoek naar nieuwe aanwas, dan is het goed om een toernooi te organiseren. Dan krijg je in ieder geval een mooi overzicht van al het jonge talent.

Dat moet de gedachte zijn geweest van Tafeltennisvereniging Heino. De club houdt op woensdag 19 februari weer een scholierentoernooi voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/scholierentoernooi-bij-tafeltennisvereniging-heino

Website: www.ttvheino.nl

Bron: Hoezo Heino / 11-2-2020

Middel viert Kleintje Carnaval

MIDDEL - Op zondag 16 februari, traditioneel een week voor het grote carnavalsfeest losbarst, vieren de Middelsloekers voor de vijftiende keer Kleintje Carnaval. Die middag wordt bekendgemaakt wie Prinses Ria de 1e opvolgt als regent van de Middelse carnavalsvereniging. Het feest in het tot Sloekersburcht omgetoverde buurthuis start om 15.00 uur. DJ Nilsound zorgt voor de muzikale omlijsting. Ook Ronald Reinhart treedt op met zijn brede repertoire aan Nederlandstalige feestmuziek.

www.sallandcentraal.nl/2020/02/middel-viert-kleintje-carnaval

Bron: Salland Centraal / 11-2-2020

Heetense Anna Grotentraast wint Vrouw in de Media-award

HEETEN - De 16-jarige Anna Grotentraast heeft de Vrouw in de Media Award 2019 Overijssel gewonnen. De Heetense boerendochter kreeg maar liefst 70 procent van de stemmen. De Zwolse ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots eindige met twaalf procent als tweede.

Anna maakte grote indruk toen zij op 1 oktober op het Haagse Malieveld ruim tienduizend boeren toesprak en vertelde hoe moeilijk haar ouders het als melkveehouders hebben. Later sprak ze ook bij de Boerenbrunch op de Dam in Amsterdam. Enkele maanden daarvoor had de havo-scholiere als schoolopdracht voor het Carmel College Salland in Raalte een column geschreven over de vele kritiek die boeren zoals haar ouders vaak krijgen. Haar verhaal ging via Facebook viraal en werd vele tienduizenden keren gelezen. Ook op het volle Malieveld maakten haar woorden veel los.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/heetense-anna-grotentraast-wint-vrouw-in-de-media-award

Bron: Salland Centraal / 11-2-2020

Bas en Indy zijn de beste voorlezers van Raalte

RAALTE - Bas Oors van basisschool De Bolster en Indy Smit van De Vogelaar zijn de grote winnaars van de voorleeswedstrijd in Raalte geworden. Deze wedstrijd gold als kwartfinale voor de Nationale Voorleeswedstrijd en vond plaats in basisschool de Linderte. Bas en Indy vertegenwoordigen binnenkort Raalte in de halve finale. Wellicht wordt een van hen dan de Nationale Voorleeskampioen 2020.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/bas-en-indy-zijn-de-beste-voorlezers-van-raalte

Bron: Salland Centraal / 11-2-2020

Ruzie in relationele sfeer gaat vooraf aan autobrand in Olst

Door een brand heeft een auto gisteren in Olst flinke schade aan het interieur opgelopen. Aan de autobrand ging een ruzie in de relationele sfeer vooraf.

De ruzie was in een woning aan De Pas. Na de ruzie zou iemand de auto in diezelfde straat in brand hebben gestoken.

Volgens de politie raakte er niemand gewond bij het conflict of de autobrand. Ook is er niemand aangehouden. De zaak wordt onderzocht.

www.rtvoost.nl/nieuws/325693/Ruzie-in-relationele-sfeer-gaat-vooraf-aan-autobrand-in-Olst

Bron: RTV Oost / 11-2-2020

De Stuwzangers in de Veldhoek

HEINO - Shantykoor De Stuwzangers uit Vilsteren treedt op zondagmiddag 16 februari op in de Veldhoek in Heino. Al enkele jaren verzorgen de Stuwzangers daar een muzikale middag. De Stuwzangers staan onder leiding van de Heinose dirigent Flip Jonkman. Er zingen onder andere Heinoërs in dit koor en de geluidsman komt ook uit Heino. Er zijn gratis kaartjes uitgegeven voor dit optreden. Men gaat wel ‘met de pette rond’ om de onkosten te dekken. Mogelijk zijn er nog enkele kaartjes te verkrijgen bij het Dorpshuus in Heino. De aanvang van het optreden is zondagmiddag om 14.30 uur.

www.sallandcentraal.nl/2020/02/de-stuwzangers-in-de-veldhoek-2

Website: www.destuwzangers.nl
Bron: Salland Centraal / 10-2-2020

Mooie vleesprijzen bij IJsselvalleitoernooi

WIJHE/DEN NUL - Op zaterdag 15 februari wordt het jaarlijkse IJsselvalleitoernooi van Klaverjasclub Wijhe gehouden. Het toernooi wordt gespeeld bij BijRipperda in Den Nul en duurt van 11.30 tot 17.00 uur.

In meerdere rondes van zestien spellen kunnen er mooie vleesprijzen gewonnen worden. De deelnamekosten bedragen 5 euro. Opgeven kan tot 13 februari bij S. IJmker, 0570-522678.

www.sallandcentraal.nl/2020/02/mooie-vleesprijzen-bij-ijsselvalleitoernooi

Bron: Salland Centraal / 10-2-2020

Vrouw om het leven gekomen bij eenzijdig ongeluk in Wijhe

Een vrouw is vanochtend om het leven gekomen bij een eenzijdig auto-ongeluk in Wijhe.

Het ongeluk gebeurde op de Luitenant Andersonstraat, waar de auto tegen een boom reed. Een opgeroepen traumahelikopter is geannuleerd.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

www.rtvoost.nl/nieuws/325636/Vrouw-om-het-leven-gekomen-bij-eenzijdig-ongeluk-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 10-2-2020

Code oranje wordt code geel: zware ochtendspits verwacht

Het KNMI blijft ook op maandag nog waarschuwen voor zware windstoten als gevolg van de storm Ciara die op zondag over Nederland trok. Tot elf uur op maandagochtend is daarom code geel afgegeven in de provincie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325622/Code-oranje-wordt-code-geel-zware-ochtendspits-verwacht

Bron: RTV Oost / 10-2-2020

In beeld: Storm Ciara raast over Salland

REGIO - We werden er al dagen van te voren voor gewaarschuwd: de storm ‘Ciara’ zou vandaag voor onstuimig weer gaan zorgen. Fotograaf Arnold Roolvink trok er met de camera op uit en maakte onderstaande foto’s.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2020/02/in-beeld-storm-ciara-raast-over-salland

Bron: Salland Centraal / 9-2-2020

Prins Marcel de 2e regeert met Jeugdprinses Lynn over Hakkersdonk

HOONHORST - Op zondagmiddag 9 februari maakten de Hoonhakkers uit Hakkersdonk tijdens het prinsenspektakel de nieuwe Prins van hun 43ste carnavalsjaar bekend. Het is dit jaar aan Prins Marcel de 2e, de eer om te mogen heersen over het mooie Hakkersdonk. Tijdens het Prinsenspektakel werd ook Jeugdprinses Lynn bekend gemaakt. Samen met haar adjudanten Fleur en Silvy gooit zij alles in de strijd voor een onvergetelijke carnavalsTIJD.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/prins-marcel-de-2e-regeert-met-jeugdprinses-lynn-over-hakkersdonk

Website: www.hoonhakkers.nl

Bron: Salland Centraal / 9-2-2020

Nieuwe drumband uit Wijhe maakt debuut bij carnavalsoptochten

WIJHE - Een groep muziekvrienden uit Wijhe hebben onlangs een nieuwe drumband samengesteld. Bij de oprichting was een naam gauw verzonnen. Tijdens het oefenen moest er namelijk met regelmaat gepauzeerd worden voor een toiletbezoek. En zo werd de naam ‘Hoge Nood’ geboren.

De groep telt bijna een even aantal leden, en dat is belangrijk voor het lopen in formatie. Omdat een aantal heren al op leeftijd is, heeft de leiding besloten om eerst met èèn muzieknummer te starten. “Die spelen we dan tijdens de carnavalsoptocht in Wijhe. En dan meerdere keren achter elkaar”, laat de groep weten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/nieuwe-drumband-uit-wijhe-maakt-debuut-bij-carnavalsoptochten

Bron: Salland Centraal / 9-2-2020

Storm Ciara raast over provincie, volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De eerste storm van 2020 is officieel een feit; op Texel werd vanochtend gemiddeld windkracht 9 gemeten. Komende uren zwelt storm Ciara verder aan en zal die ook richting Overijssel komen, met mogelijk windstoten tot 130 km/uur en kans op stormschade. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

RTV Oost Liveblog: www.rtvoost.nl/nieuws/325602/Storm-Ciara-raast-over-provincie-volg-de-laatste-ontwikkelingen-in-ons-liveblog

Bron: RTV Oost / Foto: Jack-Huijgens / 9-2-2020

Storm Ciara zwaarder dan verwacht. Bomen in regio waaien om, nu al schade

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land code oranje aangekondigd vanwege storm Ciara. Er worden windstoten tot wel 130 kilometer per uur verwacht. De storm nadert Oost-Nederland. De laatste ontwikkelingen over de storm lees je in ons liveblog.

De Stentor Liveblog: www.destentor.nl/deventer/live-storm-ciara-zwaarder-dan-verwacht-bomen-in-regio-waaien-om-nu-al-schade~a293d514

Bron: De Stentor / 9-2-2020

Drostenkamp raalte / 9-2-2020

Foto: Henriëtte Koggel

Wie heeft de mooiste carnavalsetalage van Raalte?

RAALTE - Nog een paar nachten slapen en dan barst het carnaval in Raalte weer los. De Snoezepoezen van CV de Stöppelkaters organiseren dit jaar voor de vijfde keer de Etalagewedstrijd. Welke winkel in het centrum van Raalte presenteert zich op de meest carnavaleske wijze en volgt Via Simoon op als winnaar?

Ben jij een Raalter winkelier en wil je je graag opgeven? Stuur dan uiterlijk vrijdag 14 februari een mailtje naar snoezepoezen@stoppelkaters.nl. Van maandag 17 februari tot en met vrijdag 21 februari uiterlijk 10.00 uur kan het winkelend publiek op www.sallandcentraal.nl stemmen op de mooiste etalage.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/wie-heeft-de-mooiste-carnavalsetalage-van-raalte-2

Bron: Salland Centraal / 9-2-2020

Waterpeil stijgt: Wijhese veer uit de vaart

Het Wijhese veer tussen Wijhe en Heerde gaat vanavond om 21.30 uur uit de vaart vanwege het verhoogde waterpeil van de IJssel. "Daardoor komt er water op de Veerweg te staan", legt veerbaas Hendrik Schuitema uit. "Dat kan tot gevaarlijke situaties voor het verkeer van en naar de pont leiden."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325591/Waterpeil-stijgt-Wijhese-veer-uit-de-vaart

Bron: RTV Oost / 8-2-2020

Springwedstrijden in manege de Luttenberg

LUTTENBERG - Vorige week was manege De Luttenberg aan de Looweg het domein van de springruiters en -amazones. Combinaties van alle klassen, BB tot en met ZZ, deden mee. Ook was er een rubriek waarbij de hindernissen een hoogte hebben van maar liefst 1,40 meter. Het programma bood voor zowel amateurs als professionals ruim de gelegenheid om aan hun trekken te komen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/springwedstrijden-manege-de-luttenberg

Bron: Salland Centraal / 8-2-2020

Brandweer bereidt zich voor op storm Ciara: "Bel alleen bij acute noodgevallen"

Storm Ciara trekt morgen over Nederland. Voor Overijssel is code oranje afgekondigd omdat er zware windstoten worden verwacht die kunnen oplopen tot 120 kilometer per uur. Enige voorzichtigheid is volgens weerman Martin Bosch dan ook geboden. De brandweer bereidt zich ondertussen vast voor op een drukke dag.

"Bij dit ruige weer weet je nooit hoe het zich ontwikkelt, dat zal door de uren heen duidelijker worden. Daarom is het belangrijk om in de komende uren de berichtgeving ook nog in de gaten te houden", vertelt Martin Bosch.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325572/Brandweer-bereidt-zich-voor-op-storm-Ciara-Bel-alleen-bij-acute-noodgevallen

Bron: RTV Oost / 8-2-2020

Bouw fietsenkelder station Zwolle / 6-2-2020

Bron: VTV Sallandia / 7-2-2020

Aloysiusschool in Boskamp vraagt gemeente om oplossing voor ongezonde schoolgebouwen

De gemeente Olst-Wijhe moet zorgen voor een oplossing voor basisschool St. Aloysius in Boskamp. Dat is het verzoek van de school aan de gemeente. Leerlingen en leerkrachten kampen met gezondheidsklachten, de vloer en balken zijn aangetast door schimmels en de luchtkwaliteit is slecht.

Het gaat om een oplossing voor de komende tweeënhalf jaar. Vast staat immers al dat de St. Aloysiusschool in augustus 2021 fuseert met basisscholen Prins Willem Alexander en St. Willibrord in Olst. Een jaar later verhuizen al deze leerlingen naar een nieuwbouwlocatie, waarmee het huidige schoolgebouw in Boskamp overbodig wordt. Met de nieuwbouwplannen moet de gemeenteraad van Olst-Wijhe binnenkort overigens nog wel instemmen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325554/Aloysiusschool-in-Boskamp-vraagt-gemeente-om-oplossing-voor-ongezonde-schoolgebouwen

Website: www.aloysius-boskamp.nl

Bron: RTV Oost / 7-2-2020

Foto: Google Streetview

De Huttert viert feest vanwege award

LUTTENBERG - De Huttert mocht onlangs de Zoover Award voor beste appartementen in ontvangst nemen. Het Luttenbergse recreatiebedrijf van de familie Rensen houdt op zondag 9 februari van 14.00 tot 16.00 uur een feestje om die onderscheiding te vieren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/de-huttert-viert-feest-vanwege-award

Website: www.dehuttert.nl

Bron: Salland Centraal / 7-2-2020

Tipgever: 'Ik ben mishandeld na datalek gemeente Raalte'

Een tipgever die anoniem wil blijven, zegt dat hij na een datalek bij de gemeente Raalte is mishandeld. De persoon in kwestie heeft nog steeds last van de mishandeling en moet mogelijk nog een operatie ondergaan. Hij zegt dat het datalek bij de gemeente aanleiding is geweest voor de mishandeling, maar de gemeente ontkent dat.

Vorig jaar bracht de tipgever de gemeente op de hoogte van de aanwezigheid van een mogelijk gevaar. Hij vroeg de gemeente om zijn tip vertrouwelijk te behandelen. Van welk gevaar de tipgever melding maakte, kunnen we in verband met privacy niet melden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325522/Tipgever-Ik-ben-mishandeld-na-datalek-gemeente-Raalte

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-2-2020

Een flinke klus: het verwijderen van damwanden op voormalig Olasfa-terrein in Olst

Het is een flinke klus: het verwijderen van de damwanden op het voormalig Olasfa-terrein in Olst. Gisteren is begonnen met het verwijderen van de wanden die in 2011, 2014 en 2015 zijn geplaatst om te voorkomen dat de vervuiling verder de grond in zou trekken.

Gisteren is met een speciale kraan begonnen met het trekken van de damwanden. Er moeten zo’n 600 platen de grond uit en afgevoerd worden. Uitvoerder Ab Hemi: "Ik hoop zo’n twintig meter platen per dag uit de grond te trekken. Het is een grote klus die ongeveer zes weken in beslag neemt."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325479/Een-flinke-klus-het-verwijderen-van-damwanden-op-voormalig-Olasfa-terrein-in-Olst

Bron: RTV Oost / 7-2-2020

Beschieting Joods gevangenentransport op de IJsseldijk 75 jaar geleden

WIJHE - Deze vrijdag is het precies 75 jaar geleden dat een Duitse vrachtwagen met Joden werd beschoten door Engelse vliegtuigen. Acht gevangen lieten daarbij het leven. De inmiddels ook 75-jarige historicus Anton Heijmerikx onderzocht deze tragedie en schreef er het boek ‘Beschieting op de Dijk te Wijhe van een der laatste transporten naar kamp Westerbork’ over.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/anders-hadden-ze-de-oorlog-waarschijnlijk-wel-overleefd

Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhijzen / 6-2-2020

Ribs & Blues Raalte ontvouwt compleet programma: ‘Vereerd door komst Vera en Vandenberg’

Nu alle acts bevestigd zijn, heeft de organisatie van Ribs & Blues het festivalprogramma naar buiten gebracht. Het gratis festival komt traditiegetrouw tijdens weer tijdens Pinksteren naar het centrum van Raalte toe. Al ruim twee decennia is het blues- en rootsfestival een begrip in Raalte.

Lees verder: www.destentor.nl/salland/ribs-en-blues-raalte-ontvouwt-compleet-programma-vereerd-door-komst-vera-en-vandenberg~ab24080b

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 6-2-2020

Vanderberg en BB King Blues Band ook naar Ribs & Blues

RAALTE - De organisatie van Ribs & Blues heeft deze week de laatst acts bekendgemaakt. Onder andere Vandenberg, The BB King Blues Band en Her Majesty staan op het podium tijdens het driedaagse evenement op het festivalterrein aan de Domineeskamp. Zij maken deel uit van de in totaal 24 internationale roots- en bluesacts die 30 en 31 mei en 1 juni optreden. Het evenement is elke dag gratis te bezoeken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/vanderberg-en-bb-king-blues-band-ook-naar-ribs-blues

Website: www.ribsenblues.nl
Bron: Salland Centraal / 6-2-2020

Oude machinefabriek maakt plaats voor nieuwe woningen

RAALTE - De oude machinefabriek Stappenbelt, die van de ondergrondse wietplantage, op de hoek van de Elzenlaan en Deventerstraat in Raalte wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen tien koopwoningen: twee tweekappers en zes rijtjeswoningen. “Voor de omwonenden en het straatbeeld zijn we daar als gemeente Raalte blij mee,” zo licht verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans toe.

Er is meerdere jaren gesproken tussen eigenaar Stappenbelt en de gemeente. In eerste instantie had de eigenaar het plan om er een appartementengebouw neer te zetten. “Dat vonden we op deze plek niet passend in de omgeving. Het huidige plan heeft minder vloeroppervlakte, maar past wel goed in het straatbeeld. Het huidige plan is ook besproken met de omwonenden en die hebben positief gereageerd.” De nieuw te bouwen huizen krijgen geen gasaansluiting. De gemeente stelt verder geen speciale eisen. “Maar het ligt voor de hand dat de bouwer kijkt naar generatiebestendige woningen. Daar is veel belangstelling voor.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/oude-machinefabriek-maakt-plaats-voor-nieuwe-woningen

Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhuijzen / 6-2-2020

Foto: VTV Sallandia / Ronny Koggel

Strafeisen tot 7 jaar cel voor overval op bejaarde broers Heeten

Tegen de twee verdachten van een overval op twee bejaarde broers in Heeten, zijn celstraffen geëist van vijf en zeven jaar. Volgens justitie gaat het om ernstige strafbare feiten. De twee broers werden thuis, onder bedreiging van een vuurwapen, beroofd van een paar duizend euro en opgesloten in een kamer.

Lees meer: www.rtvoost.nl/nieuws/325456/Strafeisen-tot-7-jaar-cel-voor-overval-op-bejaarde-broers-Heeten

Bron: RTV Oost / Tom Meerbeek / 6-2-2020

Olstenaar Westerbrink volgt Te Riele op als Deventer evenementenbaas

Martijn Westerbrink uit Olst volgt Hein te Riele op als directeur/bestuurder van evenementenorganisatie stichting dEVENTer. Hij gaat samen met Anjo de Bont het managementteam vormen van het Deventer evenementenbureau.

Lees verder: www.destentor.nl/deventer/olstenaar-westerbrink-volgt-te-riele-op-als-deventer-evenementenbaas~a0581d83

Bron: De Stentor / Martijn Ubels / 5-2-2020

Iesselzotten ontvangen Gehaakte Oma’s

OLST - Op zaterdag 8 februari houdt de prinsengarde van carnavalsvereniging Iesselzotten Olst haar seniorenmiddag op het Averbergen. Dit is een gratis carnavalsmiddag, waarbij het publiek wordt getrakteerd dankzij Plus Vermaning, Carinova en Bakkerij Van Rijssen. Maar bovenal krijgen de senioren een gezellige middag voorgeschoteld.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/iesselzotten-ontvangen-gehaakte-omas

Website: www.iesselzotten.nl
Bron: Salland Centraal / 5-2-2020

Anna (16) wint Vrouw in de Media Award Overijssel dankzij boerencolumn

Ze maakte vorig jaar indruk met haar column over de kritiek op boeren: de 16-jarige Anna Grootentraast uit Heeten. Zóveel indruk, dat ze de Vrouw in de Media Award 2019 Overijssel heeft gewonnen.

De boerendochter ging afgelopen voorjaar viraal met haar column 'Waarom bestaan boeren nog?'. Het begon als een schoolopdracht, maar toen ze de tekst op Facebook plaatste, mondde het al snel uit in een massale discussie. In het verhaal bracht ze de kritiek op de hardwerkende boeren onder de aandacht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325364/Anna-16-wint-Vrouw-in-de-Media-Award-Overijssel-dankzij-boerencolumn

Bron: RTV Oost / 5-2-2020

Ribs en Blues weer beeldbepalend evenement in Overijssel

RAALTE - “Donders mooi om tot de beeldbepalende evenementen van Overijssel gerekend te worden,” zo reageert een blije voorzitter Ton Groot Beumer van Ribs en Blues. Afgelopen week maakte de provincie Overijssel bekend dat Ribs en Blues een van de vijftien evenementen is die de komende vier jaar op een flinke financiële steun van maximaal 65.000 euro kan rekenen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/ribs-en-blues-weer-beeldbepalend-evenement-in-overijssel

Website: www.ribsenblues.nl
Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhuijzen / 5-2-2020

Prijsuitreiking en afterparty Sallands Crosscircuit

RAALTE - In Schouwburg ’t Hoftheater in Raalte vond afgelopen vrijdagavond de After Party met prijsuitreiking plaats van het Sallands Cross Circuit. De diverse winnaars van de wintercompetitie werden gehuldigd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/prijsuitreiking-en-afterparty-sallands-crosscircuit

Website: www.sallandscrosscircuit.nl
Bron: Salland Centraal / 5-2-2020

Speciale vlaggen 75 jaar bevrijding Raalte zijn klaar

Stichting wil iedereen betrekken bij de viering van 11 april tot en met 5 mei

RAALTE - Doe mee! Dat is de oproep waarmee de stichting Raalte viert Vrijheid de Raaltenaren vraagt om op wat voor manier dan ook een bijdrage te leveren aan de vele activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Die oproep slaat aan, zo merken de vrijwilligers van de stichting.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/speciale-vlaggen-75-jaar-bevrijding-raalte-zijn-klaar

Website: www.raalteviertvrijheid.nl
Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhijzen / 5-2-2020

Olst-Wijhe doet oud papier in de ban na onderzoek over hoeveelheid ongelezen folders

Olst-Wijhe wil de Ja/Ja-sticker invoeren. Mensen die nog wel reclamefolders en huis-aan-huiskranten willen ontvangen, moeten de sticker op hun brievenbus plakken.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/olst-wijhe-doet-oud-papier-in-de-ban-na-onderzoek-over-hoeveelheid-ongelezen-folders~aa4c5505

Bron: De Stentor / Angelique Rondhuis / 4-2-2020

Carmel College Salland verbiedt alcohol tijdens examenstunt: "Hopen op verantwoord feest"

Alcoholgebruik door eindexamenkandidaten van het Carmel College Salland in Raalte wordt aan banden gelegd. Voor en tijdens de stunt en de optocht is alcohol voor iedereen verboden, terwijl ook het indrinken voor het gala niet is toegestaan. "We willen een mooi feest, waarbij op een verantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan", legt rector Han Nijboer uit.

De rector heeft een brief aan de eindexamenkandidaten en hun ouders gestuurd. Daarin maakt hij duidelijk dat er gecontroleerd gaat worden op drankgebruik tijdens de stunt en optocht, omdat dit onder de verantwoordelijkheid valt van de school. "Het bleek wat moeilijk om weerstand te bieden aan de cultuur in Salland door jongeren", vertelt Nijboer, doelend op het consumeren van drank. "We willen ze daar heel graag bij helpen binnen de wet."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325330/Carmel-College-Salland-verbiedt-alcohol-tijdens-examenstunt-Hopen-op-verantwoord-feest

Bron: RTV Oost / 4-2-2020

Vreugde bij Kwiek na promotie: "Dit is geweldig voor de club"

Uitzinnige vreugde bij de handbalsters van Kwiek afgelopen zaterdag. Door de 37-22 winst op nummer twee BFC promoveren de Raaltenaren naar de eredivisie. Een terugkeer na drie jaar afwezigheid op het hoogste niveau.

Onder leiding van coach Tonio van Rhee werd de promotie een feit en kan komend weekend het kampioenschap binnengehaald worden. "Dit is geweldig voor de club. Na een roerige periode laten we nu zien dat we er klaar voor zijn", aldus Van Rhee.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325323/Vreugde-bij-Kwiek-na-promotie-Dit-is-geweldig-voor-de-club

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 4-2-2020

Hans Olthof tot nieuwe wethouder Olst-Wijhe gekozen na stemming

Er moest een stemming aan te pas komen, maar Olst-Wijhe heeft een nieuwe wethouder. Hans Olthof (VVD) is vanavond in de gemeenteraad gekozen als opvolger van Anton Bosch.

Behalve Olthof was ook Miriam Zijp (GroenLinks) in de race voor het wethouderschap. De VVD had, met ondersteuning van Gemeentebelangen en het CDA, Olthof voorgedragen, maar GroenLinks besloot Zijp als tegenkandidaat voor te stellen. Daarom vond er vanavond in het gemeentehuis van Olst-Wijhe een stemming plaats. Olthof kreeg tien stemmen, Zijp moest het onderspit delven met zes stemmen. Er was één blanco stem.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/325317/Hans-Olthof-tot-nieuwe-wethouder-Olst-Wijhe-gekozen-na-stemming

Bron: RTV Oost / 3-2-2020

Prins Pé van ‘t Café heerser Sprokkeldorp 2020

LEMELERVELD - Patrick Bouwmeester, uitbater van café ’t Hoekje in Lemelerveld, regeert dit carnavalsjaar als prins Pé van ’t Café over het Sprokkeldorp. Dat werd afgelopen zaterdag tijdens de gala-avond van de Sprokkelaars bekendgemaakt.

Het olympisch carnavalsjaar in Sprokkeldorp werd met een geweldige lichtshow en een groep vlaggendragers op gepaste wijze geopend. Niet veel later bleek de nieuw prins zich onder deze vlaggendragers te bevinden. Prins Oetra gaf hem de scepter door en werd zelf op ludieke wijze de residentie uitgeleid. Heuse ziekenbroeders – een tijdelijke rol van zijn familieleden en vrienden – droegen hem na zijn laatste proclamatie op een brancard het gebouw uit.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/prins-pe-van-t-cafe-heerser-sprokkeldorp-2020

Website: www.sprokkelaars.nl

Bron: Salland Centraal / 2-2-2020

Ruim 300 kinderen doen mee met ‘beweeginstuif’ tijdens stakingsdag

RAALTE - Ruim driehonderd basisschoolleerlingen hebben op donderdag en vrijdag actief deelgenomen aan de beweeg- en zweminstuif van Sportbedrijf Raalte en Sport BSO inOranje. Vanwege de landelijke staking organiseerden zij voor de derde keer allerlei sport- en zwemactiviteiten voor kinderen in sportcentrum Tijenraan en spelzaal de Kwintijn.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/ruim-300-kinderen-doen-mee-met-beweeginstuif-tijdens-stakingsdag

Bron: Salland Centraal / 1-2-2020

Handbalsters Kwiek keren na drie jaar terug in eredivisie na 21e zege op rij

De handbalsters van Kwiek keren komend seizoen na drie jaar terug in de eredivisie. De ploeg uit Raalte won vanavond de topper in de 1e divisie van BFC met 37-22.

Het was voor Kwiek de 21e zege op rij. Geen enkele keer verspeelde de ploeg punten dit seizoen. Door de zege is promotie zeker, want de eerste twee promoveren naar de eredivisie, die komend seizoen weer uit 12 clubs zal bestaan. Kampioen is Kwiek nog niet. Die titel heeft het officieus binnen na vanavond. Als Fortissimo morgen niet wint is de titel wel een feit. Ander kan het volgende week gebeuren in het duel van Kwiek bij DSS.

www.rtvoost.nl/nieuws/325242/Handbalsters-Kwiek-keren-na-drie-jaar-terug-in-eredivisie-na-21e-zege-op-rij

Bron: RTV Oost / 1-2-2020

Wijhe maakt zich op voor eerste Sallandse carnavalsoptocht

WIJHE - In Iesseldonck worden alle voorbereidingen getroffen voor de allereerste Sallandse carnavalsoptocht. Op zaterdag 15 februari trekt de stoet rond 14.30 vanaf de Industrieweg door het centrum. Volgens de organisatie zijn er al een hoop creatieve aanmeldingen binnen. Er zijn echter nog enkele plaatsen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/02/wijhe-maakt-zich-op-voor-eerste-sallandse-carnavalsoptocht

Bron: Salland Centraal / 1-2-2020