REGIO NIEUWS februari

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Natte plaat-fotografie in Olst: "Soms denk je dat het wat gaat worden, maar dan wordt het hem toch niet"

Een delicaat proces en als je alles goed hebt voorbereid, is dat nog steeds geen zekerheid dat het gaat lukken. Wet plate-fotografie, oftewel natte plaat-fotografie, is één van de oudste fotografische technieken die er bestaan. Fotograaf Peter Eleveld uit Olst maakt sinds een jaar of zes op deze manier foto's en is nu genomineerd voor de Sony World Photography Awards. "Een complete verrassing."

Eleveld is genomineerd in de categorie Still Life, oftewel stilleven. "Ik werd er door iemand op geattendeerd en heb me aangemeld. Ik dacht: er doen 145.000 mensen mee, dat gaat nooit gebeuren." Maar nu is de fotograaf dus één van de drie finalisten in zijn categorie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1514903/Natte-plaat-fotografie-in-Olst-Soms-denk-je-dat-het-wat-gaat-worden-maar-dan-wordt-het-hem-toch-niet

Bron: RTV Oost / Roelof Westerhof / 28-2-2021

Stef (25) is drummer van vernieuwde rockband Bökkers: "Ineens Hendrik Jan aan de telefoon"

De nieuwe samenstelling van de Sallandse rockband Bökkers is rond. Zanger Hendrik Jan Bökkers heeft 'in zijn klappertje' gezocht naar de ideale muzikanten voor de voortzetting van de populaire dialectrockband en dat is hem gelukt, vindt ook nieuwbakken drummer Stef Hoekjen: "Echt kicken dit."

Ineens was daar het berichtje in de Facebook-inbox van drummer Stef Hoekjen: 'Die filmpjes van jullie zijn tof, mag ik je eens bellen? Groet Hendrik Jan Bökkers.' Even schrikken, bekent de 25-jarige muzikant uit Nijverdal. "Ja, dat was wel even gek. Maar toen hij belde, heb ik meteen volmondig 'ja' gezegd."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1514276/Stef-25-is-drummer-van-vernieuwde-rockband-Bokkers-Ineens-Hendrik-Jan-aan-de-telefoon

Bron: RTV Oost / Stefan Klein Koerkamp / 26-2-2021

Zwarte rookpluimen boven Sallandse Heuvelrug zijn het werk van Staatsbosbeheer

Boven de Sallandse Heuvelrug zijn vanuit de verre omgeving dikke zwarte rookpluimen te zien. De brandweer bellen is niet nodig, het gaat om een bewuste actie van Staatsbosbeheer.

Een aantal hectares heide op de Sallandse Heuvelrug wordt gecontroleerd afgebrand om de biodiversiteit te verbeteren. De grond is verzuurd door stikstof, waardoor vele plant- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1514334/Zwarte-rookpluimen-boven-Sallandse-Heuvelrug-zijn-het-werk-van-Staatsbosbeheer

Bron: RTV Oost / 26-2-2021

De Tippe en Borgelerbad openen buitenzwembad

Zwembaden De Tippe in Heino en Het Borgelerbad in Deventer openen komende week het buitenzwembad voor respectievelijk vijftien en zestien zwemmers. Beide zwembaden beschikken over een buitenbad en voldoen hiermee aan de coronamaatregelen. Het Borgelerbad opent maandag al haar deuren, terwijl De Tippe pas zondag 7 maart zwemmers toelaat.

De Tippe kreeg onlangs toestemming van de gemeente Raalte om het buitenbad te gaan openen voor beperkt publiek. Het bad had volgens Sportbedrijf Raalte nog een hoop werk te verrichten om het zwembad zwemklaar te krijgen. "We gaan nu alles op alles zetten om 7 maart open te kunnen, maar eerst moet er nog wel wat gebeuren. Denk maar aan waterafvoeren, schoonmaken en het water op temperatuur krijgen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1513872/De-Tippe-en-Borgelerbad-openen-buitenzwembad

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 25-2-2021

Salland Magazine met Henny Zomer en Ben Nijboer

In het Salland Magazine zoals gebruikelijk twee gasten waarmee we het gesprek aangaan.
Henny Zomer, centrummanager in Raalte, vertelt alles over de "allerallereerste veiling" die deze week plaats vindt in Raalte.
Met Ben Nijboer (fractievoorzitter van BurgerBelangen) praten we over de enquete waarin de meningen over het houden van referenda gepeild is.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=ztL69QSaKUE

Bron: Salland Centraal / 24-2-2021

Shoppen op afspraak wordt mogelijk: "Ik ga liever spontaan winkelen"

Winkelen op afspraak kan vanaf volgende week woensdag weer. Klanten moeten zich minimaal vier uur van tevoren aanmelden om minimaal 10 minuten te mogen shoppen. Maar inwoners van Raalte zien dat nog niet zo zitten. "Ik ga liever spontaan winkelen", vertelt een voorbijganger.

Winkeliers mogen twee klanten per verdieping en zes klanten per uur binnenlaten. Een vrouw die door het centrum van Raalte loopt, denkt dat de versoepeling vooral zin heeft voor kledingwinkels. "Bij kleding kan je prima op afspraak komen winkelen, maar bij andere winkels is dat anders."

Eigenaresse Bascha van boetiek Juud en Jul in Raalte beaamt dat. "Dit zet voor ons geen zoden aan de dijk. Wij zijn een winkel waar mensen spontaan dingen kopen, impulsen. Als je dan een afspraak moet maken om te winkelen, ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1513558/Shoppen-op-afspraak-wordt-mogelijk-Ik-ga-liever-spontaan-winkelen

Bron: RTV Oost / 24-2-2021

Bieden op eerste terrasplek en andere initiatieven op Raalter veiling: "Steuntje voor ondernemers"

Zeker zijn van een plekje op het terras of een ticket voor het theater: het duurt nog even voordat we weer leuke dingen mogen doen. De lokale ondernemers in Raalte zijn vandaag al begonnen met de voorpret: via een website kun je meedoen aan een veiling. Win je, dan ben je als eerste verzekerd van datgene waarop je geboden hebt.

Op een van de digitale kavels, een high wine-arrangement bij Lemonade in Raalte, is al binnen het kwartier honderddertig euro geboden. Hennie Zomer van de Raalter ondernemersvereniging is blij met deze vliegende start. "Een mooi begin, zeker omdat de biedingen al zo snel binnenkomen. Fantastisch!"

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1513013/Bieden-op-eerste-terrasplek-en-andere-initiatieven-op-Raalter-veiling-Steuntje-voor-ondernemers

Bron: RTV Oost / 24-2-2021

Definitief geen afscheidstournee Bökkers, bandleden gaan hun eigen weg

De Sallandse rockband Bökkers zal niet meer optreden in de huidige bezetting. De band zou vorig jaar een afscheidstournee houden, maar vanwege de coronacrisis kon deze niet doorgaan. Omdat er volgens de bandleden momenteel geen perspectief is op live optredens, hebben ze besloten zich te richten op hun eigen plannen.

Zanger Hendrik Jan Bökkers gaat door met de band en heeft hiervoor een nieuwe bezetting gevormd. Wie er deel uit gaan maken van die nieuwe bezetting, is nog niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1513380/Definitief-geen-afscheidstournee-Bokkers-bandleden-gaan-hun-eigen-weg

Bron: RTV Oost / 24-2-2021

Zwanen in het Overijsselskanaal / 23-2-2021

Youtube: www.youtube.com/watch?v=W95eZKEeLsQ

Bron: VTV Sallandia / 23-2-2021

Syriëganger Victor D. uit Heeten legt zich niet neer bij celstraf

Syriëganger Victor D. uit Heeten gaat in cassatie tegen de zes jaar cel die hem door het gerechtshof in Den Haag opgelegd is. In 2018 legde de rechtbank in Rotterdam die straf ook al op. D. is veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het volgen van een gevechtstraining.

“Er is een aantal dingen waar we het niet mee eens zijn”, legt advocaat Mirjam Levy uit. “Bijvoorbeeld de veroordeling voor de training.”

Levy zegt dat een kantoorgenoot het arrest van het gerechtshof nog nader zal bestuderen, maar dat zij en haar cliënt het niet eens zijn met het oordeel dat eerder deze maand in Den Haag werd geveld.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1512674/Syrieganger-Victor-D-uit-Heeten-legt-zich-niet-neer-bij-celstraf

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 22-2-2021

Winter in Raalte / Raalte op de schaats / 14-2-2021

Zondag 14 februari, Nog een dag schaatsen op het Overijsselskanaal, maandag zet dooiaanval in en stijgt de temperatuur weer.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=hV3HtNyhFs0

Bron: VTV Sallandia / 21-2-2021

Engelse vliegtuigbom tot ontploffing gebracht in Raalte

Tijdens de nieuwbouwwerkzaamheden aan de Oude Linderteseweg in Raalte is gisteren een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom is vrijdagmiddag aan de Overkampsweg, aan de rand van het dorp, tot ontploffing gebracht.

De Engelse scherfbom kwam per toeval aan het licht bij de nieuwbouwwerkzaamheden in Raalte. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie concludeerde dat de bom niet op de vindplaats tot ontploffing kon worden gebracht. De 500 ponder moest daarom eerst worden opgegraven en veilig worden vervoerd richting de Overkampsweg aan de rand van bedrijfsterrein de Zegge. Aan het begin van de middag is de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. Dit is volgens een woordvoerder van de gemeente Raalte zonder problemen verlopen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1511878/Engelse-vliegtuigbom-tot-ontploffing-gebracht-in-Raalte

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 19-2-2021

VIDEO | De MKZ-crisis door de ogen van de familie Hassink

Twintig jaar geleden brak de voor dieren zeer besmettelijke virusziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) uit. Vooral in de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn werden de boerenbedrijven geraakt door MKZ. De familie Hassink uit Welsum hield twintig jaar geleden rond de ruiming van hun vee een videodagboek bij.

Koeien en schapen staan er in februari 2001 in de stallen van de familie Hassink. Voor de hobby, bedrijfsmatig boeren zijn ze al een tijdje mee gestopt. Maar dat maakt hun band met de dieren nóg hechter.

Drie dagen lang filmt Nelly Hassink. Ze legt vast waar vader en zoon Hassink mee worstelen, hoe kinderen Tijmen en Ward-Jan ermee omgaan en hoe de familie troost bij de dieren zoekt. Wetende dat die, ook al zijn ze kerngezond, binnen enkele dagen geruimd zullen worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1510986/VIDEO-De-MKZ-crisis-door-de-ogen-van-de-familie-Hassink

Youtube: www.youtube.com/watch?v=DVA6jKK4Opk

Bron: RTV Oost / Leroy Vugteveen / 19-2-2021

Gevluchte Syriër woont in Olst: “Ik heb mijn neefje doodgeschoten zien worden”

Voor Hasan Kaddour zijn het momenteel hectische tijden. De gevluchte journalist uit Syrië mag de komende dagen zijn Nederlands paspoort ophalen en verwacht deze maand zijn eerste dochtertje. Toch zag zijn leven er enkele jaren geleden een stuk minder hoopvol uit: “Als ik nu terug zou gaan, word ik vermoord.”

Ik loop met hem door de straten van Olst. Sinds enkele jaren zijn thuis. Kaddour legt, in een mix van Engels en Nederlands, uit dat hij het dorp is gaan aanbidden als de plaats waar hij oud zou willen worden: “Mijn dochter zal komende maand niet alleen als Nederlander worden geboren, maar ook als Olstenaar.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1511212/Gevluchte-Syrier-woont-in-Olst-Ik-heb-mijn-neefje-doodgeschoten-zien-worden

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 18-2-2021

Salland Magazine met Anton Kleine Schaars en René Blickman

In het Salland Magazine gaan we in gesprek met Anton Kleine Schaars van de "Noordmanshoek" in Wijhe en René Blickman van "Welsum Duurzaam".

Youtube: www.youtube.com/watch?v=KdoaaKMwiWY

Bron: Salland1 / 17-2-2021

Laswerkzaamheden oorzaak zeer grote brand in loods in Laag Zuthem

Er heeft een zeer grote brand gewoed in Laag Zuthem. Aan de N35 tussen Wythmen en Heino stond een loods in brand. De brand ontstond door laswerkzaamheden aan een auto. Een man heeft nog geprobeerd de auto naar buiten te duwen. Daarbij liep hij lichte brandwonden op. Hij is behandeld door ambulancepersoneel en hoefde niet naar het ziekenhuis.

Volgens woordvoerder Maurice van Zoelen moet de loods waarin de brand ontstond als verloren worden beschouwd. "Om die loods stonden nog meer gebouwen. Het was even spannend maar die hebben we weten te behouden." Het sein brandmeester in inmiddels gegeven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1511131/Laswerkzaamheden-oorzaak-zeer-grote-brand-in-loods-in-Laag-Zuthem

Bron: RTV Oost / 17-2-2021

Duizenden perenbomen gratis af te halen in Olst

"Ons doel is om minimaal tweeduizend perenbomen weg te kunnen geven." Estella Franssen van Eetbaar Olst-Wijhe hoopt zoveel mogelijk inwoners van de gemeente te kunnen voorzien van minimaal één perenboom. Door problemen met de export richting onder meer Rusland, liggen zo'n 125.000 perenbomen te wachten op een plekje in de zon.

In Terwolde, in Gelderland, liggen 25.000 Conference bomen bij een kweker klaar om te worden opgehaald," aldus Franssen. Eerder deze maand werden er al tweeduizend bomen in Deventer en Bathmen weggegeven aan tuinliefhebbers. Op 6 maart kunnen de inwoners van Olst-Wijhe per huishouden tien perenbomen ophalen bij Sporthal de Hooiberg in Olst.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1510815/Duizenden-perenbomen-gratis-af-te-halen-in-Olst

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 17-2-2021

S C H A A T S E N 2 0 2 1

Het winterse weer verdwijnt langzaam uit ons straatbeeld. Volgens mij was iedereen deze week van winterpret even nodig. Overal waar ijs lag werd er wel geschaatst, zo ook hier op het Overijssels Kanaal. In het weiland er naast waren ze bezig met Snowkiten!

Youtube: www.youtube.com/watch?v=I_Wgy7pH-cI
Bron: Made by drones / 16-2-2021

Wasstraten maken zich op voor topdrukte

De wasstraten in Overijssel maken zich op voor topdrukte de komende dagen. Nu de sneeuw smelt moet de prut en de pekel van onze auto’s.

"We verwachten vanaf morgen dat het heel erg druk gaat worden", zegt Gerrit Middendorp, eigenaar van Autowas-Centrum Raalte. "Zodra de sneeuw weg is, nemen veel mensen het besluit om de auto te wassen. Die zit nu natuurlijk helemaal onder de pekel en andere viezigheid."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1510406/Wasstraten-maken-zich-op-voor-topdrukte

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 16-2-2021

Dalend IJsselwater: Olsterveer en Wijhese veer (bijna) weer in de vaart

De IJssel is in hoog tempo aan het dalen. Het waterpeil bij Wijhe staat inmiddels bijna één meter lager dan een week geleden. Door deze daling gaat ook het Wijhese veer vanaf dinsdagochtend weer varen. Het Olsterveer is sinds vanochtend weer in de vaart.

In alle vroegte startte vanmorgen het Olsterveer weer op na weken te hebben stilgelegen. Door de hoge waterstand was het niet mogelijk om überhaupt aan land te komen, laat staan om auto's te kunnen vervoeren. Als alles volgens plan loopt, zullen morgenochtend om half zeven de eerste auto's ook weer gebruik kunnen maken van de pont in Wijhe.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1510072/Dalend-IJsselwater-Olsterveer-en-Wijhese-veer-bijna-weer-in-de-vaart

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 15-2-2021

Carnaval en het grote gemis voor jong en oud | RTV Oost

Carnaval is meer dan polonaise lopen en zuipen tot je erbij neervalt. Het is een bindmiddel dat dorpen al generaties bij elkaar houdt. Een jaar overslaan voelt als een groot gemis

Youtube: www.youtube.com/watch?v=T9rR-x2Ee5E

Bron: RTV Oost / 14-2-2021

Stilte in de loods bij carnavalsvereniging 'T Giet Vedan in Heino: "Carnaval werkt verbindend en dat mis je nu wel"

Normaal gesproken zie je in het carnavalsweekend feestende mensen en vrolijke optochten. Door corona is het niet mogelijk om feest te vieren, maar wat doet dat met de mensen die juist zo graag van die gezelligheid houden?

In de schuur op de boerderij bij voorzitter Joost Hofhuis van 'T Giet Vedan staan nog wat carnavalsrestanten van vorig jaar, maar verder is er niets te zien wat ook maar iets met het feest te maken heeft. De carnavalswagen, waar altijd zo'n zestig mensen aan werken, heeft plaatsgemaakt voor een trekker.

"Het is spijtig, er is geen carnaval dit jaar. We missen iedereen om te bouwen aan de wagen", zegt Hofhuis. Samen met secretaresse Larissa, 'gaasvader' Harry en hulpmoeder Els, staat hij in de lege loods.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1509115/Stilte-in-de-loods-bij-carnavalsvereniging-T-Giet-Vedan-in-Heino-Carnaval-werkt-verbindend-en-dat-mis-je-nu-wel

Bron: RTV Oost / Tim Woldering / 14-2-2021

Winter in Raalte / Raalte op de schaats / 13-2-2021

Beelden van schaatsers op het Overijsselskanaal en de ijsbaan in Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=bStDyz1GPN0

Bron: VTV Sallandia / 13-2-2021

Uitslaande brand in woning met rieten kap in Elshof

Aan de Elshofweg in buurtschap Elshof bij Wijhe is een woning door brand verwoest.

Er was sprake van een grote uitslaande brand: de vlammen sloegen uit de rieten kap. De brand ontstond door nog onbekende oorzaak tussen half twee en twee vanmiddag. De brandweer probeerde het woonhuis met inzet van groot materieel te redden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1509357/Uitslaande-brand-in-woning-met-rieten-kap-in-Elshof

Bron: RTV Oost / 13-2-2021

S N E E U W   I N   H E I N O   C I T Y 

Voor het eerst sinds een paar jaar sneeuwt het weer volop in Nederland en het blijft ook nog eens lang liggen. We kunnen op enkele plaatsen zelfs schaatsen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=zfqMV8s9JZc

Bron: Made By Drones / 12-2-2021

Winter in Raalte / Meerkoeten in het Overijsselskanaal

Meerkoeten verzamelen zich in een ijsvrij gedeelte van het Overijsselskanaal bij Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=9Yt_UXfHUAA

Bron: VTV Sallandia / 12-2-2021

Salland1 Magazine met Aaltje Booijink en Sven Metsemakers

In het Salland Magazine een gesprek met mevrouw Aaltje Booijink-Jonkman en de heer Sven Metsemakers. Aaltje is raadslid voor het CDA in de Raalter gemeenteraad en Sven is directeur van het Capellenborg College in Wijhe. Met onze gesprekspartners gaan we in de de problemen die jongeren ondervinden door alle beperkende maatregelen rond corona. Aaltje Booijink heeft in schriftelijke vragen aan het Raalter College aandacht gevraagd voor deze problematiek.

 

Youtube: www.youtube.com/watch?v=i6xSOSNMbnA

Bron: Salland1 / 10-2-2021

Ton Strien op de lijn met André Smit

Burgemeester Ton Strien komt weer graag bij jou op de lijn. Niet meer alleen. Hij komt nu op  de lijn met mensen uit Olst-Wijhe om te praten over wat de coronacrisis voor hun en de activiteiten betekent. Dit keer spreekt hij met de Vorst der Iesselzotten, André Smit. Ook carnaval is tijdens de coronacrisis niet wat het normaal is. Maar de carnavalsverenigingen in Olst-Wijhe staken de koppen bij elkaar om te kijken wat er dit jaar wel mogelijk is! Zo organiseert carnavalsvereniging De Iesselzotten zaterdag 13 februari de 11 x 11. Vanuit je huiskamer doe je via de livestream mee aan dit feest. Voor de livestream kijk je op www.321live.nl of www.salland1.nl

 

Youtube: www.youtube.com/watch?v=gkAasOxE1LA

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 9-2-2021

Auto botst tegen boom bij Mariënheem, bestuurder naar ziekenhuis

Een auto is in het buitengebied tussen Raalte en Mariënheem van de weg geraakt en tegen een boom gebotst. De bestuurder raakte daarbij gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Hoe het ongeval op de Raamsweg heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Volgens een agent die bij het ongeval is, heeft het niks met gladheid te maken.

De auto is zwaar beschadigd geraakt en zal worden weggesleept door een bergingsbedrijf.

www.rtvoost.nl/nieuws/1508757/Auto-botst-tegen-boom-bij-Marienheem-bestuurder-naar-ziekenhuis

Bron: RTV Oost / 11-2-2021

Festival Dauwpop verplaatst naar september

Dauwpop wordt dit jaar verplaatst naar 4 september. Dat heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt. Oorzaak is uiteraard de coronapandemie. Daardoor werd Dauwpop vorig jaar al afgelast en ook dit jaar lukt het zeer waarschijnlijk niet om het festival op oorspronkelijk de geplande datum van 29 mei te houden.

"Na overleg met de gemeente Hellendoorn en met een dosis gezond verstand heeft de organisatie besloten om een nieuwe datum te plannen", meldt de organisatie in een persbericht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1508104/Festival-Dauwpop-verplaatst-naar-september

Website: www.dauwpop.nl
Bron: RTV Oost / 10-2-2021

Extreem winterweer in Raalte video impressie

Winter in Raalte / Februari 2021 Extreem winterweer in Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=TSGy6QDSxms

Bron: VTV Sallandia / 9-2-2021

Basisschool in Heino 'gewoon' open: "We zijn later begonnen, zodat niemand door het donker hoefde"

Ze hadden er lang naar uitgekeken, de leerkrachten en schoolkinderen. Vandaag zouden de scholen weer open gaan, maar het barre winterweer gooit roet in het eten. Veel scholen zijn gesloten omdat het veel moeite kost om de school door de sneeuw te bereiken. Maar niet overal. Bijvoorbeeld in Heino, waar een basisschool gewoon open is gegaan.

"We hebben gekeken naar het weer en wat het KNMI voor code afgeeft. Op basis van daarvan hebben we gezegd dat we het waardevol vinden voor de kinderen om naar school te komen. We zijn later gestart, zodat niemand in het donker de weg hoefde. De ouders niet, maar ook het personeel niet", legt Marieke ter Haar, directeur van basisschool De Springplank in Heino, uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1507236/Basisschool-in-Heino-gewoon-open-We-zijn-later-begonnen-zodat-niemand-door-het-donker-hoefde

Bron: RTV Oost / 8-2-2021

Live Music Heino hoopt op veel beter muzikaal 2021

HEINO - Vol frisse moed en met veel enthousiasme heeft Live Music Heino een uitgebreid programma samengesteld op voor een muzikaal hopelijk veel beter 2021. Op de volledig vernieuwde site (www.live-music-heino.nl) levert dat een mooie en volle agenda op. Helaas lijkt het coronavirus voorlopig nog niet op de terugweg. Oorspronkelijk was het plan om op 19 februari van start te gaan met de bluesband ‘Spijkerblues’ uit Haarlem, maar dat optreden wordt nu een jaar uitgesteld naar 22 februari 2022.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/02/live-music-heino-hoopt-op-veel-beter-muzikaal-2021

Website: www.live-music-heino.nl
Bron: Salland Centraal / 7-2-2021

Winter in Raalte / 7-2-2021

Extreem winterweer treft ook Raalte

Deel Heino enkele uren getroffen door stroomstoring

Een deel van Heino is vanmorgen getroffen door een stroomstoring.

Netbeheerder Enexis kreeg om 6.29 uur melding van de storing. In totaal werden 401 adressen getroffen. Om 9.40 uur had iedereen weer stroom. Volgens een woordvoerder van Enexis ging het om een spontane storing.

www.rtvoost.nl/nieuws/1506917/Deel-Heino-enkele-uren-getroffen-door-stroomstoring

Bron: RTV Oost / 7-2-2021

Carnavalsverenigingen in Raalte werken aan online feestjes: "Beetje leven in de brouwerij"

We shoppen, werken en sporten al online, en ook carnaval moet dit jaar een online feestje worden, in de eigen huiskamer. De zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte werken samen aan een filmpje om carnaval volgend weekend toch in stijl te kunnen beginnen.

Een beetje onwennig zet Prins Carnaval Rob Hollegien van Sallands Zotten zijn blauwe steek met veer weer op. Niet om het feestgedruis in te gaan, maar voor de opnames van een filmpje: "Toen ik mijn pak aantrok kreeg ik wel weer zin in een paar dagen feest, maar ja, het is wel anders dan anders".

Sleuteloverdracht

"Gemeente Raalte zonder carnaval bestaat niet", zegt Lyon Hutten resoluut. Hij kwam als voorzitter van de gezamenlijke carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte met het idee voor een filmpje: "We gaan de sleuteloverdracht filmen. Normaal krijgt één vereniging de sleutel van de burgemeester, en is daarmee symbolisch even de baas in de stad. Maar in deze moeilijke tijd zetten we alle verenigingen in het zonnetje en krijgen ze in beeld allemaal de sleutel".

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1506216/Carnavalsverenigingen-in-Raalte-werken-aan-online-feestjes-Beetje-leven-in-de-brouwerij

Bron: RTV Oost / 6-2-2021

Sneeuw in Overijssel, KNMI meldt code rood

De aangekondigde sneeuwbuien hebben inmiddels Overijssel bereikt. Op verschillende plekken begon het in de loop van de avond te sneeuwen. Het KNMI heeft inmiddels code rood afgekondigd.

Op foto's is te zien dat het inmiddels op verschillende plaatsen sneeuwt. Het KNMI heeft voor vannacht en morgen overdag code rood afgeven. Volgens de weerdienst zal er de komende uren zo'n 10 centimeter sneeuw vallen in Overijssel. Er hebben zich vooralsnog geen ongelukken voorgedaan. De weerwaarschuwing geldt tot zondagavond 0.00 uur.

www.rtvoost.nl/nieuws/1506789/Sneeuw-in-Overijssel-KNMI-meldt-code-rood

Bron: RTV Oost / 6-2-2021

Hoogwater: bewoners Fortmond vanaf zaterdag met de boot naar huis

De bewoners van Fortmond moeten vanaf zaterdag met de boot naar huis. De gemeente Olst-Wijhe heeft besloten de enige toegangsweg van het dorp af te sluiten door de hoge stand van het water.

Op een aantal plekken is de weg al deels ondergelopen, maar er kan nog over gereden worden. Omdat het waterpeil van de IJssel blijft stijgen neemt de gemeente het zekere voor het onzekere.

Het bootje voor de bewoners ligt al klaar. Erna van den Berg, een van de inwoners van Fortmond, wordt er niet warm of koud van. "We hebben dit hier in 1995 al eens meegemaakt. Toen was het nog veel extremer. Al sla ik nu wel alvast wat extra boodschappen in hoor!"

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1506044/Hoogwater-bewoners-Fortmond-vanaf-zaterdag-met-de-boot-naar-huis

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 5-2-2021

Hoogwatergolf in de IJssel op komst: "Extremer dan afgelopen jaren"

Het water in de IJssel staat hoog, heel hoog. Het gevolg is dat er minder ruimte is voor dieren en zit wandelen er op veel plaatsen langs de IJssel even niet in.

"We bereiken mogelijk een hoogte die we voor het laatst tien jaar geleden hebben bereikt", zegt boswachter Jeroen den Hartog. Hij is verantwoordelijk voor het gebied IJsselvallei. "Volgens de laatste berichten stond het waterpeil bij Lobith op 14,7 meter, dat zal inmiddels al wel iets hoger zijn."

Terwijl Den Hartog zijn verhaal doet, staat hij bijna tot z'n knieën in het water. "Ik sta nu op een fietspad bij Wijhe. Dit is één van de paden die overstroomt als het waterpeil in de IJssel flink omhoog gaat. Toch is het dit jaar extremer. We naderen nu een waterstand die we tien jaar geleden voor het laatst gehaald hebben."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1505068/Hoogwatergolf-in-de-IJssel-op-komst-Extremer-dan-afgelopen-jaren

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 2-2-2021

Vrijwilligers en sportbedrijf willen buitenzwembad de Tippe in Heino eerder openen

Kan er binnenkort al in het openluchtzwembad in Heino gezwommen worden? Als het aan vrijwilligers van stichting Vrienden van de Tippe en medewerkers van Sportbedrijf Raalte ligt wel. De gemeente Raalte wordt om toestemming gevraagd om de deuren van het buitenbad eind februari te mogen openen.

"We zitten in coronatijd en mensen moeten bewegen. Dat kan door gebruik te maken van dit prachtige bad", vertelt Rutger ter Laak van de Vrienden van de Tippe. Zijn stichting levert ieder seizoen vrijwilligers om het zwembad van voldoende mankracht te voorzien.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1504230/Vrijwilligers-en-sportbedrijf-willen-buitenzwembad-de-Tippe-in-Heino-eerder-openen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 1-2-2021