REGIO NIEUWS februari

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Raalte bundelt krachten voor opvang Oekraïnse vluchtelingen

Niet lijdzaam toezien, maar in actie komen voor vluchtelingen in Oekraïne. Als het aan de Raalter ondernemer Rob Aa en andere initiatiefnemers ligt, gaan er snel bussen naar de grens van Oekraïne met Polen om vluchtelingen op te halen die daarna worden ondergebracht in leegstaande panden zoals de Pauluskerk of de Hartkampschool in Raalte.

Het initiatief krijgt bijval in Raalte, zoals van wethouder Wout Wagenmans. Die reageert enthousiast: “Uiteraard ondersteun ik zo’n initiatief vanuit de samenleving. Dat geeft onze betrokkenheid aan in deze onwerkelijke situatie. Het zou mooi zijn dat er iets meer coördinatie komt."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2069766/raalte-bundelt-krachten-voor-opvang-oekrainse-vluchtelingen

Bron: RTV Oost / 27-2-2022

miniatuurlandbouwmuseum Frieswijk

In Frieswijk bij Deventer staat het miniatuur-landbouwmuseum. Salland1 maakte een impressie van de grote collectie miniatuur trekkers en landbouwmachines.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=hjs9n0jiYt4

Bron: Salland1 / 25-2-2022

Reparatie van probleembussen verloopt volgens Keolis volgens plan

De eerste defecten van de beruchte BYD-bussen zijn verholpen. Dat meldt Keolis in een interne nieuwsbrief. De vervoerder heeft al sinds december 2020 problemen met de bussen, tot ongenoegen van chauffeurs. De provincie dreigt met een boete tot 1,3 miljoen euro als ze niet vóór april zijn gerepareerd.

In totaal zijn er zo'n 35 probleempunten die verholpen moeten worden, uiteenlopend van haperende accu's tot problemen met de verwarming, waardoor chauffeurs soms met sjaals en dikke winterjassen achter het stuur zaten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2069371/reparatie-van-probleembussen-verloopt-volgens-keolis-volgens-plan

Bron: RTV Oost / 25-2-2022

Luttenberg gaat voor uitgebreide viering bevrijding

LUTTENBERG - Luttenberg gaat ervoor. Op zondag 10 april is het 77 jaar geleden dat het dorp bevrijd werd en ijs en weder dienende wil Luttenberg daar die dag stil bij staan. Dat moet onder de noemer ’75 2’ gebeuren met een feest in Elckerlyc, een wielrentocht van Normandië naar Luttenberg, militaire voertuigen in het dorp en een historische fietstocht in het teken van WOII. Meer info volgt.

www.sallandcentraal.nl/2022/02/luttenberg-gaat-voor-uitgebreide-viering-bevrijding

Bron: Salland Centraal / 25-2-2022

Carnaval Raalte 2022 - Overijssels Kanaal

Wij zijn nog even onderwater, Carnaval in mei tot later!

Youtube: www.youtube.com/watch?v=dXJEtsXf9uo

Video: VTV Sallandia / 25-2-2022

Carnaval Raalte 2022 - Overijssels Kanaal

Wij zijn nog even onderwater, Carnaval in mei tot later!

Foto's VTV Sallandia

Flierefluiter opnieuw ‘Leukste Uitje van Overijssel’

RAALTE - Voor de derde keer op rij is De Flierefluiter in Raalte verkozen tot het leukste uitje van Overijssel 2022. Tijdens de ANWB verkiezing streed de Flierefluiter samen met nog elf vertegenwoordigers om deze titel.

“Dat wij voor de derde keer op rij deze award hebben mogen ontvangen, is machtig mooi! Wij hadden dit niet verwacht met zo veel leuke uitjes, maar dit is echt een kroon op ons werk na wederom een gek jaar”, aldus Erwin Pronk, eigenaar van de Flierefluiter.
Het was de twaalfde keer dat de ANWB deze verkiezing organiseerde. Een vakjury nomineerde per provincie twaalf uitjes. Daarbij werd onder meer rekening gehouden met de prijs/kwaliteit verhouding, klantvriendelijkheid en de faciliteiten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/flierefluiter-opnieuw-leukste-uitje-van-overijssel

Bron: Salland Centraal / 23-2-2022

Groen licht voor gala-avond van Weteringzotten

BOSKAMP - CV de Weteringzotten uit de Boskamp presenteert op zaterdag 26 februari weer een echte gala-avond in Eetcafé Boskamp. De huidige prins en adjudant treden af en de nieuwe prins(es) en zijn/haar adjudant stappen in de schijnwerpers. De gala-avond moest in verband met de coronamaatregelen al twee keer worden afgelast, maar inmiddels heeft de carnavalsvereniging het groene licht gekregen. Het thema blijft ‘Back to the Future’, dus alle aangeschafte kostuums en dansschoenen kunnen weer afgestoft worden. Aanvang is om 16.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/groen-licht-voor-gala-avond-van-weteringzotten

Bron: Salland Centraal / 23-2-2022

Raalte stelt interim-directeur aan bij de Productie

RAALTE - De gemeente Raalte heeft Wilco Feil aangesteld als interim-directeur van de Productie. Aan hem de taak om weer rust te brengen achter de schermen. “Het aanstellen van de nieuwe directeur is een belangrijke stap in het herstellen van rust en werken aan de toekomst”, zo laat de gemeente weten.

De opdracht voor de interim-directeur is drieledig, hij krijgt de rol van verbinder, van manager en van adviseur. Deze adviezen hebben betrekking op een (nieuwe en) passende samenstelling van het bestuur van de Productie, het verminderen van de kwetsbaarheid in de bedrijfsvoering van de Productie en het opstellen van een profiel voor een nieuwe directeur van de Productie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/raalte-stelt-interim-directeur-aan-bij-de-productie

Bron: Salland Centraal / 22-2-2022

Top 11×11 van Iesselzotten met publiek

OLST - Wie had dat nog verwacht? Toch nog carnaval in het Heuidarp. Geen grote optocht, maar tijdens de livestream van de Top 11×11 op zaterdag 26 februari vanuit het Holstohus, is publiek welkom.

Het gebeuren start om 15.11 uur en duurt tot 23.11 uur. Maar dat is nog niet het einde, want daarna gaat het feestje nog een tijdje door met DJ Maurice. De livestream is te volgen via Salland1 en 321live.nl/kraats.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/top-11x11-van-iesselzotten-met-publiek

Bron: Salland Centraal / 22-2-2022

Storm Eunice slaat hard toe in IJsselland

REGIO - De storm Eunice heeft flink huisgehouden in Veiligheidsregio IJsselland. Er zijn zover bekend geen slachtoffers of gewonden gevallen, maar de schade en overlast zijn erg groot.

Sinds vrijdagmiddag moest de brandweer op basis van telefoontjes naar de centrale meldkamer van de regio bijna driehonderd keer uitrukken. Daarnaast zijn er nog zo’n tweehonderd meldingen lokaal afgehandeld door de brandweerposten in de gemeenten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/storm-eunice-slaat-hard-toe-in-ijsselland

Bron: Salland Centraal / 21-2-2021

Vier personen aangehouden vanwege schietincident in Raalte

Vier personen zijn in de nacht van zondag op maandag aangehouden voor betrokkenheid bij een schietincident in Raalte. Dat meldt de politie.

Het incident was bij een uitgaansgelegenheid. Niemand raakte gewond. De politie doet verder geen mededelingen over de zaak. Er kan nog niets worden gezegd over de aanleiding voor het schietincident of over de identiteit van de verdachten.

De politie is op zoek naar getuigen van het incident dat plaatsvond rond één uur 's nachts in de omgeving van de Kanaalstraat Oostzijde in Raalte. Het onderzoek naar het schietincident loopt nog, is het enige dat de politie kan melden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2067362/vier-personen-aangehouden-vanwege-schietincident-in-raalte

Bron: RTV Oost / 21-2-2022

Carnaval Raalte 2022 - Overijssels Kanaal

Wij zijn nog even onderwater, Carnaval in mei tot later!

Bron: VTV Sallandia / 20-2-2022

Misdaadcijfers in Raalte opnieuw gedaald

Minder diefstal en inbraken; digitale criminaliteit blijft punt van zorgRAALTE – Het afgelopen jaar daalden de criminaliteitscijfers van de gemeente Raalte opnieuw. Het totaal aantal misdrijven ging van 790 misdrijven in 2020 naar 752 in 2021. “Specifiek zien we de cijfers bij de klassieke vormen van criminaliteit, zoals diefstal en inbraak, dalen”, zo melden de gemeente en de politie IJsselland. “Het aantal woninginbraken daalde bijvoorbeeld van 37 naar 20. De sterke stijging van gedigitaliseerde fraude in de afgelopen jaren, zien we nu stabiliseren, maar de aantallen blijven hoog: 276 in 2020 en 267 in 2021.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/misdaadcijfers-in-raalte-opnieuw-gedaald

Bron: Salland Centraal

‘Leugenpompe wordt een echte eyecatcher’

RAALTE - Voor 1 april dit jaar moet het klaar zijn. Dan geeft de Leugenpompe in Heino weer water en is het gebiedje eromheen ingericht als ontmoetingsplein met een grote bank en gootjes en beekjes, waarvoor het water dan komt uit de pomp. Dat vertelt Arnoud Wierdsma, die samen met Kim van de Worp en Bernard Lute het bestuur van Stichting de Leugenpompe vormt. De uitvoer van de plannen is al begonnen.

Het Raalter college van B&W heeft hiertoe eenmalig een bedrag van 90.000 euro beschikbaar gesteld. De uitvoer van het project kost in totaal zo’n 105.000 euro. Daarvan hebben de vrijwilligers zelf in totaal zo’n 20.000 euro opgehaald.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/leugenpompe-wordt-een-echte-eyecatcher

Bron: Salland Centraal

SallandWonen wil 24 zorgeenheden op de Ware in Raalte

RAALTE – Het Raalter college van B&W is bereid om mee te werken aan de plannen van SallandWonen om 24 zorgeenheden te ontwikkelen op de Ware in Raalte. Het gaat om de locatie waar eerder de zusterflat stond (tussen de Zonnehof en de Hartkamp). De beoogde huurders zijn de Parabool en RIBW.

De 24 zorgeenheden moeten verdeeld worden over drie woonblokken (met elk vier beneden- en vier bovenwoningen) en krijgen een oppervlakte van 40 tot 45 vierkante meter. Het is de bedoeling om de indeling flexibel te houden, zodat de eenheden in de toekomst, mocht dat nodig zijn, kunnen worden samengevoegd tot twaalf woningen van ongeveer 90 vierkante meter. Gezien het positieve besluit van het college kan de planologische procedure nu starten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/sallandwonen-wil-24-zorgeenheden-op-de-ware-in-raalte

Bron: Salland Centraal

Salland Magazine 16 februari 2022

In de aflevering van 16 februari gaat Geert Hannink in gesprek met Lisa Ruiter en Ton Groot Beumer van Ribs & Blues. Lisa geeft een nadere toelichting op de activiteiten van "Friends of Ribs & Blues" en Ton Groot Beumer vertelt over de artiesten die we in het Pinksterweekend in Raalte kunne verwachten. Daarna wordt het gesprek vervolgd met Irene Weertman-Halfwerk. Zij is lijsttrekker voor GemeenteBelangen Raalte bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=UNKiinWPz2Y

Bron: Salland1

Salland Magazine 9 februari 2022

In de aflevering van 9 februari ontvangt Patrick van Ommen Frederique Hijink in de studio van Salland1. Frederique Hijink is o.m. vertaalster van twee bestsellers over de "post growth economie".

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=UivlXuYuQoI

Bron: Salland1

College akkoord met bestemmingsplan Franciscushof-Zuid

RAALTE - Het Raalter college van B&W stelt de raad voor om akkoord te gaan met het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Franciscushof-Zuid. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn er enkele zienswijzen binnen gekomen. Die zijn ontvankelijk verklaard. Volgens de gemeente komen daar echter geen ingrijpende veranderingen uit voort. Wel heeft het college inmiddels voor 65 woningen in het gebied een hogere grenswaarde van geluid vastgesteld. Dit in verband met de geluidshinder van de N35. De raad neemt op 17 februari een besluit over het voorstel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/college-akkoord-met-bestemmingsplan-franciscushof-zuid

Bron: Salland Centraal

Verkabelingsplannen Raalte-Zuid van TenneT nu ook zichtbaar

RAALTE - Netbeheerder TenneT is deze week begonnen met de eerste concrete voorbereidingen voor het ondergronds brengen de hoogspanningsverbinding in de Raalter wijken Langkamp en Vloedkampen. Het gaat daarbij om (hand en mechanische) boringen en sonderingen van de bodem, bedoeld om een beeld te krijgen van die bodem en het grondwater(peil). Daarom worden er voor een langere periode ook peilbuizen geplaatst om het grondwaterpeil te meten en watermonsters te nemen.

Het werk wordt deze weken uitgevoerd door medewerkers van TenneT bij het te vernieuwen hoogspanningsstation aan de Westdorplaan en langs het tracé van de hoogspanningsmasten door de wijken. Bij het ondergronds brengen wordt dat huidige tracé gebruikt. Het bedrijf stelt dat bij het werk alleen gemeentelijke grond nodig is. Wel is het mogelijk dat fietspaden gebruikt worden om de benodigde apparatuur en voertuigen op de goede locatie te krijgen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/verkabelingsplannen-raalte-zuid-van-tennet-nu-ook-zichtbaar

Bron: Salland Centraal

Kwaliteit leerlingenvervoer Raalte verbeterd: vervoerder heeft het beter op de rit

De kwaliteit van het leerlingenvervoer in de gemeente Raalte lijkt verbeterd, zegt verantwoordelijk wethouder Gerria Toeter. Eind november stelde de gemeente vervoersbedrijf Willemsen-De Koning nog in gebreke. De gemeente kreeg klachten van ouders van leerlingen: er waren geen vaste chauffeurs, taxibusjes kwamen vaak te laat, de telefooncentrale van het bedrijf was slecht bereikbaar en klachten werden onvoldoende afgehandeld.

De vervoerder kreeg twee weken de tijd om orde op zaken te stellen. Maar toen kwam de lockdown: “We hebben de vervoerder toen wat meer tijd gegeven,” legt wethouder Gerria Toeter uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2062658/Kwaliteit-leerlingenvervoer-Raalte-verbeterd-vervoerder-heeft-het-beter-op-de-rit

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-2-2022

Drugslabs en dealers krijgen steeds minder ruimte in Raalte: 200 adressen bezocht

De politie, brandweer en gemeente Raalte hebben vorig jaar 200 adressen in het buitengebied van de gemeente bezocht. Dat gebeurde in het kader van de actie ‘veilig buitengebied’. Politie en gemeente hopen zo ondermijnende criminaliteit, zoals drugslabs in leegstaande schuren, voor te blijven. Ook in 2022 blijft de focus op een veilig buitengebied liggen. Andere speerpunten van de politie zijn de bestrijding van drugshandel, digitale criminaliteit, jeugdcriminaliteit en -overlast.

Donderdagmorgen presenteerde politie IJsselland-Zuid samen met de gemeente de jaarcijfers van 2021. Net als vorig jaar daalden de criminaliteitscijfers in het werkgebied. Het aantal woninginbraken halveerde nagenoeg: van 37 in 2020 naar 20 in 2021. “We zijn overall heel tevreden met deze cijfers”, aldus Raalter burgemeester Dadema. Wel geeft Dadema toe dat de cijfers mogelijk iets vertekend zijn door corona, mensen zijn immers meer thuis dan andere jaren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2062621/Drugslabs-en-dealers-krijgen-steeds-minder-ruimte-in-Raalte-200-adressen-bezocht

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-2-2022

Provincie gaat niet handhaven bij Jumbo-distributiecentrum na klacht FDF

Jumbo kan het distributiecentrum in Raalte gewoon blijven gebruiken. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) klaagde bij de provincie omdat het centrum een benodigde vergunning niet zou hebben. De provincie veegde het bezwaar van tafel omdat FDF 'geen belanghebbende' is in de zaak.

Dat staat in het besluit dat Gedeputeerde Staten vanochtend hebben gepubliceerd. Dit betekent dat de provincie niet optreedt tegen het centrum en de boeren de proceskosten zelf moeten betalen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2062244/Provincie-gaat-niet-handhaven-bij-Jumbo-distributiecentrum-na-klacht-FDF

Bron: RTV Oost / 9-2-2022

Salland Magazine 2 februari 2022

Jolande Olthof, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Olst-Wijhe, en Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen in de raad van Raalte, zijn vanavond te gast.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=ilBmx6XkQjc

Bron: Salland1

Handbalsters DSVD en Kwiek lijden nederlaag

De handbaldames van DSVD en Kwiek hebben zaterdagavond een nederlaag geleden in de eredivisie. DSVD verloor op bezoek bij BFC met nipte cijfers: 29-27.

Daardoor blijft de ploeg uit Deurningen met vijf punten hekkensluiter. Kwiek ging in Raalte ruim onderuit. Quintus was met 24-38 veel te sterk voor de nummer zeven van de eredivisie. Het duel van Borhave, op bezoek bij Volendam, ging vanwege corona niet door.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2060434/Handbalsters-DSVD-en-Kwiek-lijden-nederlaag

Bron: RTV Oost / 5-2-2022

Gepensioneerde Jan Smeekens over zijn Olympische Spelen: "Een snee in de ziel moet ook helen"

Met drie deelnames is hij een van de meest ervaren olympiërs uit onze provincie: Schaatser Jan Smeekens (34) uit Raalte. Inmiddels is hij gestopt en keek hij vanochtend in Groot Onderhoud uitgebreid terug op zijn indrukwekkende loopbaan. "Ben erg blij dat ik nog goud heb gepakt op het WK, zodat ik het trauma rondom die zilveren plak nog op een bepaalde manier kon wegpoetsen."

Smeekens was te gast in het programma van Radio Oost om ook vooruit te blikken op deze Olympische Spelen in Peking. Hij heeft hoge verwachtingen van Thomas Krol, die als favoriet op de 1.000 en 1.500 meter wordt getipt door de bookmakers. "Krol gaat hele mooie dingen laten zien", zegt Smeekens over zijn voormalig ploeggenoot.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2059856/Gepensioneerde-Jan-Smeekens-over-zijn-Olympische-Spelen-Een-snee-in-de-ziel-moet-ook-helen

Bron: RTV Oost / 5-2-2022

Woonwagenprotest Raalte verplaatst zich opnieuw: nu naar speeltuin in Heino

Het protest voor meer woonwagenstandplaatsen in de gemeente Raalte heeft zich vrijdagmorgen opnieuw verplaatst. Zo’n twee weken geleden begon het protest bij het gemeentehuis van Raalte, later verplaatsten de demonstranten hun caravans naar gemeentegrond vlak buiten Heino. Vanmorgen zijn de caravans opnieuw verplaatst, ditmaal naar een speeltuin in een woonwijk in Heino. De gemeente beraadt zich volgens een woordvoerster opnieuw over de situatie.

Twee weken geleden stalden Pieter Spijkerman en medestanders hun caravans op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Raalte. Na een ruime anderhalve week moest het gezelschap op last van de gemeente vertrekken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2060252/Woonwagenprotest-Raalte-verplaatst-zich-opnieuw-nu-naar-speeltuin-in-Heino

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 4-2-2022

Auto gekraakt tussen twee vrachtwagens op N35 in Haarle

Een automobilist is vannacht gewond geraakt bij een botsing met twee vrachtwagens op de N35 bij Haarle. Het ongeval gebeurde kort na half twaalf op de kruising met Stationsweg. Op deze kruising die als gevaarlijk te boek staat vinden vaker ongelukken plaats.

Een vrachtwagen wilde vanaf de N35 de Stationsweg oprijden en zag daarbij een auto met Pools kenteken over het hoofd, die vanuit Mariënheem richting Haarle reed. Bij het afslaan raakte de vrachtwagen de tegemoetkomende auto, die vervolgens tegen een tweede vrachtwagen botste. Deze kwam vanaf de Stationsweg en wilde juist de N35 oprijden.

De bestuurder van de auto zat bekneld in de auto en moest door de brandweer worden bevrijd. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

De N35 was vannacht langere tijd afgesloten voor het verkeer tussen Mariënheem en Haarle.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2059242/Auto-gekraakt-tussen-twee-vrachtwagens-op-N35-in-Haarle

Bron: RTV Oost / 3-2-2022

Demonstrerende woonwagenbewoners verhuisd van Raalte naar Heino

De woonwagenbewoners die demonstreerden voor het gemeentehuis in Raalte zijn daar weg. Ze hebben hun caravans verplaatst naar een terrein net buiten Heino en zetten daar hun protest voort zolang ze niet worden weggestuurd.

Uiterlijk donderdagmiddag om vijf uur moeten de caravans bij het gemeentehuis weg zijn. "Daar hebben wij ons ruimschoots aan gehouden" zegt Pieter Spijkerman die al sinds de zomer van 2019 met Raalte in gesprek is over nieuwe standplaatsen voor woonwagens.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2058966/Demonstrerende-woonwagenbewoners-verhuisd-van-Raalte-naar-Heino

Bron: RTV Oost / 2-2-2022