REGIO NIEUWS MAART

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Verkeers Examen 2023

Basisschoolkinderen van diverse scholen uit Salland doen vandaag Verkeersexamen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=RKoOsUI1ZIw

Bron: Salland1 / 31-3-2023

Nieuw bestuur Waterschap Drents Overijsselse Delta beëdigd

ZWOLLE - Op woensdag 29 maart vergaderde het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta voor het eerst. In deze vergadering werden tevens de bestuursleden beëdigd.

Ten opzichte van het vorige bestuur keren twaalf van de 29 leden terug in het nieuwe algemeen bestuur. Zeventien bestuursleden zijn nieuw. Van deze bestuurders wonen er zeven in het Drentse deel van het werkgebied en 22 in het Overijsselse deel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/nieuw-bestuur-waterschap-drents-overijsselse-delta-bedigd

Bron: Salland Centraal / 31-3-2023

Organisatie hoopt dat TruckRun Salland volgend jaar wel weer door kan gaan

Grote teleurstelling voor mensen met een beperking in de regio Salland, en bij de honderden vrijwilligers die ieder jaar klaar staan om een onvergetelijke dag te organiseren. TruckRun Salland gaat ook dit jaar opnieuw niet door. De organisatie hoopt dat de verzekeringskwestie volgend jaar opgelost is. "Er zit zoveel voorbereiding in en toch geeft het voor zoveel mensen voldoening", zegt cliënten begeleider Jorien Verwaarst. "Het is gewoon heel erg jammer."
 
Waar het in de voorgaande twee jaar te wijten was aan corona, is dit jaar is een verzekeringskwestie de oorzaak van de afgelasting. Truck Run is een speciale dag eens per jaar, waarin mensen met een beperking de kans krijgen om mee te rijden in zo'n grote vrachtwagen. Het evenement wordt georganiseerd door truckersverenigingen in het hele land. Zowel in de zorg als in de transportsector zijn er ook regionaal honderden mensen actief bij betrokken.
 
Tijdens een rit vorig jaar viel een cliëntenbegeleider met haar hoofd op het dashboard tijdens een remactie van één van de vrachtwagens. Zij zat op het bed achter de cliënt en daar is geen gordel. Een letselschadeadvocaat heeft namens de vrouw een claim neer gelegd bij de organisatie.
 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2212755/organisatie-hoopt-dat-truckrun-salland-volgend-jaar-wel-weer-door-kan-gaan

Bron: RTV Oost / 30-3-2023

Foto: VTV Sallandia

Voorjaar Zomer Modeshow Raalte

Modeshow in de Plaskerk in Raalte met presentatie voorjaars en zomercollectie. Zaterdag 25 maart 2023

Youtube: www.youtube.com/watch?v=XU837tsjPuc

Bron: VTV Sallandia / 29-3-2023

Populaire truckersritten afgelast door strengere regels: "Honderden gehandicapten moeten uitje missen"

De razend populaire truckersrondritten voor verstandelijk gehandicapten dreigen in de wielen te worden gereden door strengere regels van verzekeraars. Onder meer de Truckrun rond Enschede - de grootste van ons land - en de voorjaarsrit door Salland zijn al afgelast. Juristen proberen intussen te voorkomen dat een decennia oude traditie abrupt tot stilstand wordt gedwongen.
 
Maandenlang zien ze ernaar uit. De deelnemende truckers, maar vooral ook hun passagiers: cliënten van onder meer De Twentse Zorgcentra en de zorginstelling Zozijn Salland.

Het leidt ieder jaar weer tot een bonte stoet van toeterende vrachtwagens, vanaf viaducten en vanuit bermen door publiek enthousiast toegezwaaid.

Afgeblazen

Maar de edities voor 2023 zijn recent afgeblazen.
 
 

Bron: Jan Colijn / RTV Oost / 29-3-2023

Modeshows in Plaskerk: uit nood geboren, maar schot in de roos

RAALTE - Het was dan misschien uit nood geboren, maar het bleek een schot in de roos. De jaarlijkse voorjaarsmodeshows van Raalte Mode Promotie werden dit jaar in verband met de werkzaamheden in het Raalter centrum verplaatst van de Plas naar de Plaskerk. De belangstelling was afgelopen zaterdag groot. Gewoon lekker zittend of staand konden de bezoekers de gelegenheidsmodellen op de catwalk aan het werk zien, niet gehinderd door het weer. Bij een van de drie shows gingen de deuren zelfs dicht, omdat de kerk al vol zat.

www.sallandcentraal.nl/2023/03/modeshows-in-plaskerk-uit-nood-geboren-maar-schot-in-de-roos

Bron: Salland Centraal / 29-3-2023

Modeshow Voorjaar en Zomercollectie 2023

Fotos van de modeshow in de Plaskerk met de boorjaar en zomercollectie 2023.

Bron: VTV Sallandia / 25-3-2023

Koopzondag met kinderrommelmarkt en activiteiten 26 maart

Koopzondag in het centrum van Raalte van 13.00-17.00 uur. Met kinderrommelmarkt en hobbymarkt. 

De kinderrommelmarkt duurt van 13.00-16.00 uur. Kinderen tot 12 jaar kunnen hun overtollige speelgoed verkopen en daarmee een zakcentje verdienen. 
Kaartjes voor de kinderrommelmarkt kosten 5 euro, inclusief een ijsje bij Echte bakker Jorink en een kinderpannenkoek bij Pannenkoekenrestaurant Laurels.

De kaartjes zijn vanaf 18 maart te koop bij Echte bakker Jorink, Varkensmarkt 1 in Raalte. 

Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor de kinderen: skelterbaan, springkussen en etalage speurtocht.

Bron: www.winkeleninraalte.nl

Modeshow zaterdag 25 maart

We hebben drie dubbel dwars zin in het voorjaar. Waarom? Aan het begin van het voorjaar op zaterdag 25 maart gaan we de nieuwste voorjaars- en zomercollecties showen. En niet op zomaar een locatie, maar deze keer op unieke locatie: namelijk in de Plaskerk in Raalte. Dat gaat dus een hele bijzondere modeshow worden!
Ben jij ook benieuwd naar de nieuwste collecties? Of naar een modeshow in een kerk? Of naar beide? Kom dan 25 maart naar het centrum van Raalte.

Tijden modeshows op de catwalk in de Plaskerk middenin het centrum:

13.30 uur

14.30 uur

15.30 uur

Bron: www.winkeleninraalte.nl

LINE UP 25 JAAR RIBS & BLUES HELEMAAL ROND

Devon Allman op 2e Pinksterdag in Raalte

Allman
, een naam die tot in de eeuwigheid verbonden zal blijven aan de betere Southern rock.
Devon Allman is de zoon van de in 2017 overleden Gregg Allman, toetsenist, zanger en songwriter van de legendarische Allman Brothers Band. 
In 2017 formeerde hij het Devon Allman Project en startte een wereldtournee in 2018-2019 met Duane Betts als speciale gast. Dat leidde tot de Allman Betts Band.
Op 2e Pinksterdag staat deze Allman Brothers telg met eigen band op de Mainstage in Raalte.

Lees verder: www.ribsenblues.nl/nl/828/programma-compleet-devon-allman-naar-raalte

Het programma van Ribs & Blues 2023 is nu rond.

Bron: Ribs&Blues / 23-3-2023

Raaltenaar Hans groen loopt 22 marathons

Hans Groen is in Raalte niet alleen bekend als componist en muzikant. Ook loopt hij al jaren marathons. Afgelopen weekend liep hij zijn 22e marathon omdat hij hiermee graag het 900-jarig bestaan van Zijn Dorp Raalte viert.

Videoreportage: Patrick van den Berg

Youtube: www.youtube.com/watch?v=_PvaJRzVWdk

Bron: Salland1 / 23-3-2023

Heel Raalte Schoon

Inwoners van de gemeente Raalte, de brandweer, de reddingsbrigade en meerdere vrijwilligers hielpen zaterdag om Raalte schoner te krijgen.

Videoverslag: Martijn van Wieringen

Youtube: www.youtube.com/watch?v=tdzGpu2p-So

Bron: Salland1 / 20-3-2023

Informatiebijeenkomst CPO-kavels in nieuwbouwplan Molenwijk in Heino

RAALTE - De gemeente Raalte geeft in nieuwbouwplan Molenwijk twee CPO-kavels uit voor de bouw van achttien woningen. Op woensdag 29 maart is er een informatiebijeenkomst over de mogelijkheden, spelregels en het uitgifteproces. Belangstellenden zijn om 19.30 uur welkom bij BijNegen in Heino. Aanmelden kan via www.raalte.nl/woningbouw-heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/informatiebijeenkomst-cpo-kavels-in-nieuwbouwplan-molenwijk-in-heino

Bron: Salland Centraal / 20-3-2023

Wout Wagenmans over verkenningen na Statenverkiezing: "Schuwen de confrontatie niet"

Het wordt ongetwijfeld een ingewikkelde puzzel vanwege de grote versnippering in de provinciale politiek, maar daar laten oud-wethouder Wout Wagenmans en bestuurskundige Jolanda Waaijer zich als nieuw aangestelde verkenners niet door ontmoedigen. "We gaan er alle tijd voor nemen en we schuwen de confrontatie niet", zegt Wagenmans.
 
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft als winnaar van de verkiezingen het duo Waaijer-Wagenmans gevraagd om de gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie te leiden. Jolanda Waaijer uit Almelo is bestuurskundinge en heeft een adviesbureau voor de zorg en het onderwijs. Wout Wagenmans brengt 23 jaar politieke ervaring, waaronder als wethouder in Raalte, aan tafel. De twee legden samen al eens eerder een puzzel over een nieuwe coalitie. Dat was in de gemeente Tubbergen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2209191/wout-wagenmans-over-verkenningen-na-statenverkiezing-schuwen-de-confrontatie-niet

Bron: RTV Oost / 20-3-2023

Raalte Royaal Weekend; waarom je dit niet wil missen!

Het kan geen Raaltenaar meer ontgaan zijn, we zijn jarig! En om dit te vieren worden er het hele jaar activiteiten georganiseerd door en voor Raaltenaren. De organisatie is druk bezig met het eerste weekend: Raalte Royaal van 27 t/m 30 april. ‘Dit weekend staat in het teken van verbinding en sport’, aldus Esther Vastenavond, lid van de regiegroep 900 jaar Raalte.

Raalte 900 jaar vieren we met drie themaweekenden. Naast Raalte Royaal, vieren we Raelt tot Raalte in het weekend van 14-15-16 juli. Onze historie wordt op verschillende manieren getoond. Het slotweekend is Raalte op de Plank’n, 20-21-22 oktober. In dat weekend staan creativiteit en talent centraal. Naast de drie weekenden, hebben we het hele jaar activiteiten gericht op Raalte Actief. Iedereen in beweging, waarvoor we iedere maand een sport centraal stellen. En zijn er activiteiten in het kader van Raalte Groen: duurzaam de toekomst in. Op naar onze 1000e verjaardag!

Lees verder: www.salland1.nl/raalte-royaal-weekend-waarom-je-dit-niet-wil-missen

Bron: Salland1 / 20-3-2023

Na overlijden oprichter Bas maakt Höllenboer (Busje Komt Zo) een doorstart | RTV Oost

Höllenboer-oprichter Bas overleed afgelopen jaar. Dat dwong Gerard en Hans tot de vraag: gaan we door met z'n tweeën? Het antwoord kwam er, met de zegen van Bas.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=_BzKGXsvTE4

Bron: RTV Oost / 19-3-2023

Raalte bestaat 900 jaar en dus liep Raaltenaar Hans (59) dit jaar 22 marathons

Een marathon lopen is niet voor iedereen weggelegd. Hans Groen uit Raalte draait er echter zijn hand niet voor om. Sterker nog: hij liep gisteren zijn 22e marathon in een jaar tijd. 'Zijn' Raalte bestaat namelijk 900 jaar en dat moet gevierd worden.

 

En natuurlijk, bij een verjaardag hoort een feestje. Maar om dan 22 marathons te gaan lopen; dat klinkt voor de gemiddelde mens als een behoorlijk onzalig idee. Niet voor Hans Groen: "Onzalig? Nee, joh. Ik vind het juist een heerlijk idee. Een mooie uitdaging ook."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2209098/raalte-bestaat-900-jaar-en-dus-liep-raaltenaar-hans-59-dit-jaar-22-marathons

Bron: RTV Oost / 19-3-2023

Wie wil Boerderij Strunk kopen van de Gemeente Raalte?

Boerderij Strunk in Raalte wordt binnenkort te koop aangeboden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. In april 2022 sprak de ruime meerderheid van de fracties uit de gemeenteraad haar voorkeur al uit voor verkoop van de boerderij.

De boerderij en de bijgebouwen liggen op twee kavels. Omdat het college het belangrijk vindt om de culturele waarde van de boerderij te behouden, worden de kavels als één geheel verkocht. Dat gebeurt ook in overleg met het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.

Lees verder: www.salland1.nl/wie-wil-boerderij-strunk-kopen-van-de-gemeente-raalte

Bron: Salland1 / 16-3-2023

Voorlopige uitslag: BBB pakt 45,11 procent van de stemmen in Raalte

De uitslag op basis van de voorlopige tellingen:
BBB: 9921 stemmen (45,11 %)
CDA: 2430 stemmen (11,05%)
VVD: 2232 stemmen (10,15%)
GroenLinks: 1239 stemmen (5,63%)
PvdA: 1137 stemmen (5,17%)
D66: 738 stemmen (3,36%)
JA21: 730 stemmen (3,32%)
PVV: 590 stemmen (2,86%)
Partij voor de Dieren: 543 stemmen (2,47%)
SP: 475 stemmen (2,16%)
CU: 457 stemmen (2,08%)
Volt: 372 stemmen (1,69%)
FVD: 325 stemmen (1,48%)
50PLUS: 251 stemmen (1,14%)
Belang van Nederland: 140 stemmen (0,64%)
Alliantie: 110 stemmen (0,5%)
Samen Lokaal Twente: 99 stemmen (0,45%)
SGP: 70 stemmen (0,32%)
Jezus Leeft: 13 stemmen (0,06%)

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/voorlopige-uitslag-bbb-pakt-4511-procent-van-de-stemmen-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 16-3-2023

Broekland in de startblokken voor Kôle Kermse

BROEKLAND - De Kôle Kermse vlag kan weer uit! De tent is geregeld, de bands zijn geboekt en het bier is besteld. Niets staat de komende editie van het feest, van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart, dus in de weg. Naast veel muziek bestaat het programma onder andere uit een muziekbingo, een curlingtoernooi en natuurlijk de traditionele (ludieke) veiling. De entree is zoals altijd weer gratis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/broekland-in-de-startblokken-voor-kle-kermse

Website: www.kolekermse.nl

Bron: Salland Centraal / 15-3-2023

Plaskerk Raalte in de spotlights

RAALTE - Vorige week is het eerste deel van de verlichting van de Plaskerk in Raalte geplaatst. En dat levert nu al prachtige plaatjes op. De toren en de ingang van de Plaskerk worden straks ook nog mooi uitgelicht. Deze werkzaamheden volgen binnenkort. De nieuwe verlichting is onderdeel van de herinrichting van het centrum van Raalte. De komende periode worden er ook nieuwe lichtmasten geplaatst en worden enkele bomen verlicht.

www.sallandcentraal.nl/2023/03/plaskerk-raalte-in-de-spotlights

Bron: Salland Centraal / 14-3-2023

N35 tussen Zwolle en Haarle in beide richtingen dicht

REGIO - Van woensdag 15 tot zaterdag 18 maart werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van de N35. Tussen Zwolle en Haarle zijn gedurende drie avonden en nachten verschillende delen van de weg in beide richtingen afgesloten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met omleidingsroutes en een extra reistijd van tien tot dertig minuten. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit asfalteringswerkzaamheden, snoei- en maaiwerkzaamheden en reparaties aan de openbare verlichting.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/n35-tussen-zwolle-en-haarle-in-beide-richtingen-dicht-2

Bron: Salland Centraal / 13-3-2023

NL Doet 2023 Swaenewoerd Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=w-JY_b15-Hk

Bron: Salland1 / 11-3-2023

Waterzuivering Raalte

Rondleiding Waterzuiveringsbedrijf Raalte door Henk Slijkhuis

Videoverslag: Martijn van Wieringen

Youtube: www.youtube.com/watch?v=K7jYcz6kBjc

Bron: Salland1 / 10-3-2023

Keuze in het stemhokje: een snelweg tussen Zwolle en Enschede of meer geld voor de trein?

De Provincie Overijssel lobbyt er al tijden voor: de N35 twee keer tweebaans maken. Oftewel, meer ruimte voor de automobilist en - als het goed is - veiligere wegen en minder files. Maar die plannen hebben een flink prijskaartje én de provincie is afhankelijk van het Rijk. Moet de provincie meer geld uittrekken voor meer asfalt? Of moet er geïnvesteerd worden in openbaar vervoer? De meningen van de politieke partijen verschillen flink.
 
Dat blijkt uit de dertig stellingen die RTV Oost voor het Kieskompas heeft voorgelegd aan de partijen. Deze week lichten we ze uit: vandaag verkeer en vervoer.
 
 

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 10-3-2023

Herinrichting Centrum Raalte Februari 2023

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Xul4Gfx-NTg

Bron: VTV Sallandia / 8-3-2023

Herinrichting Centrum Raalte / Februari 2023

Bron: VTV Sallandia / 8-3-2023

Minderjarige asielzoekers Summercamp eind maart naar nieuwe opvanglocatie

De minderjarige asielzoekers die vanaf 3 november 2022 worden opgevangen bij Summercamp Heino verhuizen uiterlijk 27 maart naar een nieuwe locatie. Om de opvang bij Summercamp zorgvuldig af te ronden is de einddatum met één week verlengd.

Lees verder: www.salland1.nl/minderjarige-asielzoekers-summercamp-eind-maart-naar-nieuwe-opvanglocatie

Bron: Salland1 / 7-3-2023

Poelkikker zit dwars: oplossing onveilige spoorwegovergangen in Overijssel vertraagd

Voor het eind van dit jaar moeten ze weg zijn: alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Maar die planning gaat ProRail niet halen. Overijssel telt nog zeventien van deze levensgevaarlijke overgangen, zoals die bij Olst. Daar vond al eens een dodelijk ongeval plaats, maar vanwege de aanwezigheid van poelkikkers kan ProRail de situatie nu nog niet oplossen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2188954/poelkikker-zit-dwars-oplossing-onveilige-spoorwegovergangen-in-overijssel-vertraagd

Bron: RTV Oost / Arnoud de Vries / 5-3-2023

College akkoord met bouw 24 zorgeenheden op de Ware in Raalte

RAALTE - Het Raalter college van B&W is akkoord met de plannen van SallandWonen om 24 zorgeenheden te ontwikkelen op het braakliggende terrein aan de Ware in Raalte. Het gaat om de locatie waar eerder de zusterflat stond (tussen de Zonnehof en de Hartkamp). De beoogde huurders zijn de Parabool en RIBW. De plannen liggen tot en met 5 april ter inzage.

De 24 zorgeenheden moeten verdeeld worden over drie woonblokken (met elk vier beneden- en vier bovenwoningen) en krijgen een oppervlakte van 40 tot 45 vierkante meter. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/03/college-akkoord-met-bouw-24-zorgeenheden-op-de-ware-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 2-3-2023

Brand in stal met 3800 varkens in Heeten

In een varkensstal in Heeten heeft vanavond brand gewoed. Daardoor moest de N332 is tussen Heeten en Raalte in beide richtingen afgesloten worden afgesloten, meldt de ANWB die spreekt van een 'hevige brand'. Rond acht uur vanavond werd de weg weer vrijgegeven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2202090/brand-in-stal-met-3800-varkens-in-heeten

Bron: RTV Oost / 1-3-2023