REGIO NIEUWS MAART

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Pauluskerk Raalte / Lentezon 25-3-2022 / Sneeuw 31-3-2022

Bron: VTV Sallandia / 31-3-2022

‘Heel bijzonder voor een carnavalsvereniging’

Komend weekeinde eindelijk opening Loods 11 van Stöppelkaters

RAALTE - Het heeft door corona een paar jaar langer geduurd dan verwacht, maar komend weekeinde wordt het nieuwe onderkomen ‘Loods 11’ van carnavalsvereniging de Stöppelkaters op het oude MBI-terrein officieel geopend. Weinig carnavalsverenigingen – en misschien zelfs wel geen enkele andere in den lande – kan zich de trotse eigenaar van een dergelijk groot onderkomen noemen. “Goed voor de toekomst van de vereniging, voor de saamhorigheid onder de leden, maar ook voor het vaste streven om carnaval in Raalte zo breed mogelijk te promoten.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/heel-bijzonder-voor-een-carnavalsvereniging

Bron: Salland Centraal / 31-3-2022

Marc en Bianca Frederiks nieuw prinsenpaar van de Zwabberaars

RAALTE - Marc en Bianca Frederiks zijn zaterdagavond in residentie de Zwabberdelle gepresenteerd en geïnstalleerd als Prins en Prinses der Zwabberaars voor het carnavalsjaar 2022. Na een prinsloos jaar in 2020-2021 in verband met de COVID-19 pandemie, is Prins Marc de Eerste nu de 45-ste Prins der Zwabberaars.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/marc-en-bianca-frederiks-nieuw-prinsenpaar-van-de-zwabberaars

Bron: Salland Centraal / 31-3-2022

Overijssel kleurt wit door sneeuwval

Na het prachtige lenteweer van de laatste weken keert op de laatste dag van maart het winterweer in ieder geval voor even terug in Overijssel. De sneeuw zorgt her en der al voor mooie beelden.
 
Onder andere in Broekland en Hellendoorn komen meldingen binnen van de sneeuw die blijft liggen. Door de sneeuwval spreekt de ANWB van de drukste ochtendspits van het jaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2082432/overijssel-kleurt-wit-door-sneeuwval

Bron: RTV Oost / 31-3-2022

Salland Magazine 30 maart 2022

In de studio van Salland1 ontvangt Geert Hannink de volgende gasten voor een aflevering van het Salland Magazine: Jaap Starkenburg vertelt over de plannen voor de viering van 900 jaar Raalte in 2023.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=y4iNvC9CJH8

Bron: Salland1 / 30-3-2022

Na pauze van twee jaar weer modeshows in centrum Raalte

RAALTE - De Raalter Mode Promotie hield afgelopen zaterdag weer een drietal modeshows in het centrum van Raalte. Dit nadat corona twee jaar lang roet in het eten had gegooid. Zoals gebruikelijk liepen weer vele gelegenheidsmannequins over de catwalk op de Plas.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/na-pauze-van-twee-jaar-weer-modeshows-in-centrum-raalte

Bron: Salland Centraal / 30-3-2022

Handen uit de mouwen voor Buurttuin Plukgeluk bij Raalte-Noord

RAALTE - Aan de rand van Salland II (Raalte-Noord) wordt een pluktuin van ruim 200 vierkante meter gerealiseerd. Vorige week woensdag heeft de gemeente de grond hiervoor overgedragen aan de initiatiefnemers. Zij krijgen de grond in bruikleen. De aanleg van Buurttuin Plukgeluk, zoals de tuin gaat heten, is al vergevorderd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/handen-uit-de-mouwen-voor-buurttuin-plukgeluk-bij-raalte-noord

Bron: Salland Centraal / 30-3-2022

Busje tegen boom bij Wijhe, bestuurder gewond

De bestuurder van een busje is vanavond gewond geraakt bij een ongeluk in Wijhe. Het busje botste door nog onbekende oorzaak tegen een boom.
 
Het ongeluk gebeurde op De Wesenberg, in het buitengebied van Wijhe. De bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

www.rtvoost.nl/nieuws/2082358/busje-tegen-boom-bij-wijhe-bestuurder-gewond

Bron: RTV Oost / 30-3-2022

286 kinderen uit Raalte komende vrijdag op de fiets voor verkeersdiploma

RAALTE - De Raalter wijk Westdorp vormt op vrijdag 1 april het decor van het praktisch verkeersexamen voor leerlingen van groep 7. In totaal 286 leerlingen van tien basisscholen in de gemeente Raalte hopen die morgen op de fiets hun verkeersdiploma te halen.

Begin- en eindpunt is het sportcomplex van SV Raalte aan de Jan van Arkelstraat. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/286-kinderen-uit-raalte-komende-vrijdag-op-de-fiets-voor-verkeersdiploma

Bron: Salland Centraal / 30-3-2022

Open dag IJssellinie

OLST - De IJssellinie houdt op zaterdag 2 april weer een open dag met rondleidingen rondom de Haere in Olst. De bezoekers kunnen de Commandobunker, de Hospitaalbunker en het Inlaatwerk bekijken. De gidsen vertellen over de bijzondere geschiedenis van deze waterlinie uit de Koude Oorlog, die tussen 1951 en 1964 in werking was.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/open-dag-ijssellinie

Website: www.ijssellinie.nl

Bron: Salland Centraal

Seizoen De Laarman van start met markt en foto-expositie

LUTTENBERG - Museum de Laarman in Luttenberg opent op zaterdag 2 april het seizoen met een openingsmarkt op het plein rond het museum. Daarnaast is vanaf 3 april ook de foto-expositie ‘Boer Jan’ bij het museum te zien.

De openingsmarkt wordt bij slecht weer naar binnen verplaatst. Er staan vijftien verschillende standhouders met lekker eten en drinken, houten speelgoed, kunst, creativiteit, bloemen en planten; een ruime keus om voor Pasen mooie en lekkere dingen mee naar huis te nemen en te genieten van de producten van Sallandse bodem. De markt duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/seizoen-de-laarman-van-start-met-markt-en-foto-expositie

Website: www.delaarman.nl

Bron: Salland Centraal

Afscheid van twee gemeenteraadsleden kost Raalte 47 jaar ervaring

De zaak Haarman, de Bolhuis-affaire en de taken zoals jeugdzorg die gemeenten kregen ‘overgeheveld’ van het rijk. Die staan de politieke dieren Egbert den Daas en Wim de Hair het meest bij. Dinsdagavond namen ze definitief afscheid van de gemeenteraad. De Hair (81 jaar) had al geen nieuwe termijn meer gepland, Den Daas kreeg niet genoeg stemmen voor een nieuwe termijn. Met hun terugtreden verdwijnt er 47 jaar aan politieke ervaring uit de Raalter gemeenteraad. Tijd voor een terugblik én een advies voor nieuwe gemeenteraadsleden.
 
Ze moeten wel even rekenen, beide heren. Hoeveel jaar ze nou totaal in de gemeenteraad door hebben gebracht. Wim de Hair zat er 19 jaar, Egbert den Daas maakte ook de gemeentelijke fusie van Heino en Raalte nog mee. Hij zat 28 jaar in de gemeenteraad. “Allemachtig”, concludeert De Hair verwonderd.
 

'Geen capaciteit en geen geld'

Het werk van een gemeenteraadslid is in die jaren flink veranderd, concluderen de mannen. “De vraagstukken waar het rijk ons mee opzadelde, van regel het maar, zonder geld vaak. Bijvoorbeeld de jeugdzorg. De sociale kant, die werd zwaarder”, aldus De Hair. “Dat werd op de schouders van de gemeente neergelegd. Die hadden daar eigenlijk geen capaciteit en geen geld voor. Dat was frustrerend.”
 
Wat de beide oud-gemeenteraadsleden uit hun politieke carrière het meest zal bijblijven? “Het dossier Haarman en de Bolhuis-affaire”, antwoorden De Hair en Den Daas eensgezind.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2081933/afscheid-van-twee-gemeenteraadsleden-kost-raalte-47-jaar-ervaring

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 29-3-2022

Veldhuis Media uit Raalte verhuist de komende maanden naar Meppel

Nieuwsartikel RTV Drenthe

Drukkerijtraditie van Meppel is gered: nieuwe persen zorgen voor 117 banen

Meppel heeft weer een drukkerij nadat er steeds meer drukpersen in de gemeente verdwenen. Drukkerij Veldhuis Media draait inmiddels al op volle toeren, en redt daarmee de traditie van Meppel als drukkerijstad. Er zijn 117 nieuwe banen gemoeid met de komst.
 
Veldhuis Media is niet 'zomaar' een drukkerij, want er staan wel honderd soorten papier opgesteld in het magazijn. Komend jaar wordt er dan ook voor achtduizend ton aan papier gedrukt aan tijdschriften, boeken en catalogussen.

In Meppel is genoeg ruimte daarvoor. De machines draaien er zeven daar per week, 24 uur per dag. "Wij worstelden met ruimte en zochten naar uitbreiding. Daarom zijn we erg blij met deze plek", aldus directeur Oscar Jager.

Lees verder: www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14537732/drukkerijtraditie-van-meppel-is-gered-nieuwe-persen-zorgen-voor-117-banen

Bron: RTV Drenthe / Bastian van de Belt / 29-3-2022

Foto: © Google Streetview

Archief nieuws artikel RTV Drenthe Veldhuis Media 

Voormalige Giethoorn-drukkerij Meppel heeft een nieuwe huurder

De voormalige Giethoorn-drukkerij in Meppel heeft een nieuwe huurder. Veldhuis Media uit Raalte verhuist naar het historische pand. Veldhuis vestigt zich volgend jaar op industrieterrein Noord, in het pand waar tot voor kort drukkerij Wilco zat. Het betekent extra werkgelegenheid in Meppel, zegt de nu nog Overijsselse drukkerij.

"Dit is een super mooie stap voor ons", vertelt Veldhuis-directeur Oscar Jager. Zijn bedrijf barst in Raalte uit zijn voegen. "De vloer staat gewoon vol, dus we moesten nadenken over een volgende stap."

Gouden kans

De perfecte locatie vond hij in Meppel. Daar vertrekt drukkerij Wilco uit een pand aan Eekhorstweg. Wilco zag geen toekomst meer in het pand, omdat het niet aangekocht kon worden.

Het pand is een stuk groter en biedt Veldhuis ruimte om te groeien. Omdat de vorige huurder ook een grote drukkerij was, beschikt het pand al over de juiste voorzieningen. "De infrastructuur, beheersing van de luchtvochtigheid, persluchtsystemen, vloerbelasting en stroomvoorziening. Welk pand heeft dat nou?", lacht Jager. "We wilden wel in de buurt van Raalte kijken, maar dit was gewoon een gouden kans."

Lees verder: www.rtvdrenthe.nl/nieuws/13720088/voormalige-giethoorn-drukkerij-meppel-heeft-een-nieuwe-huurder

Bron: RTV Drenthe / Bastian van de Belt / 3-6-2021

Gemeentebelangen Olst-Wijhe benoemt twee informateurs

OLST/WIJHE - Gemeentebelangen Olst-Wijhe heeft, als grootste partij in de gemeente, twee informateurs benoemd. Het gaat om Alie Zandstra en Harry ten Have, beiden ex-raadsleden van Gemeentebelang Deventer. Ze zijn volgens de partij zeer bekend met de lokale politiek en uitdagingen van het platteland. Tevens zijn ze zeer nauw betrokken geweest bij diverse informatieprocessen na de verkiezingen. De informateurs hebben de opdracht meegekregen om met alle fracties in gesprek te gaan om zo een zorgvuldig advies uit te brengen over hoe een passende bestuursvorm tot stand kan komen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/gemeentebelangen-olst-wijhe-benoemt-twee-informateurs

Bron: Salland Centraal / 28-3-2022

Modeshow voorjaar in Raalte

Modeshow met presentatie voorjaar en zomercollectie / 26-3-2022

Youtube: www.youtube.com/watch?v=EG1AcjCBi4g

Bron: VTV Sallandia / 27-3-2022

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: 27-3-2021 / Modeshow Voorjaar Raalte / Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Modeshow voorjaar 2022

Tweede Dorpsquiz Raalte in oktober

RAALTE - De tweede editie van de Dorpsquiz Raalte is dit jaar gepland op zaterdag 1 oktober. Zo’n 150 teams gaan die avond aan de slag met de vele vragen en opdrachten, waarna op zaterdag 29 oktober de feestavond met de bekendmaking van de winnaar volgt. Zowel de startlocatie als de plaats waar vier weken later de uitreiking is, wordt later nog bekendgemaakt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/tweede-dorpsquiz-raalte-in-oktober

Website: www.dorpsquizraalte.nl

Bron: Salland Centraal / 27-3-2022

Benefietconcert Heino’s Mannenkoor voor Oekraïne

HEINO - Het Heino’s Mannenkoor geeft op zaterdag 2 april een benefietconcert voor Oekraïne in de Nicolaaskerk in Heino. Hieraan wordt ook medewerking verleend door tenor Eric Milton en pianiste Nadine Eman. Het muzikale programma varieert van licht-klassiek tot modern. Iedereen, maar dan ook iedereen, van locatiebeheerder tot dirigent, van gast tot posterdrukker, werkt gratis mee. Aanvang is om 20.00 uur. De entree bedraagt 10 euro (graag gepast betalen bij de ingang van de kerk). De totale opbrengst van deze avond gaat naar giro 555.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/benefietconcert-heinos-mannenkoor-voor-oekraine

Bron: Salland Centraal / 27-3-2022

Historie Landgoed Den Alerdinck staat centraal in thriller over Rusland

De historie van Landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem staat centraal in een thriller over Rusland. Het boek ‘Het Alerdinck Mysterie’, van schrijver Alwin Otten, verschijnt komende week. Op de dag dat het boek naar de drukker ging, viel Poetins leger Oekraïne binnen. “Dat was een schok”, vertelt Otten. “Het was letterlijk net naar de drukker gestuurd.”
 
Het boek terughalen voor een aanpassing? Dat deed hij niet. “Ik zou eigenlijk maar één regel aan het boek toe willen voegen: ‘Een week na de aankomst van Nicolaas (de hoofdpersoon, red) in Sint-Petersburg vielen de legers van Poetin Oekraïne binnen’”, aldus de schrijver uit Deventer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2079746/historie-landgoed-den-alerdinck-staat-centraal-in-thriller-over-rusland

Bron: RTV Oost / 27-3-2022

Modeshow voorjaar in Raalte

Modeshow met presentatie voorjaar en zomercollectie / 26-3-2022

Weer Koningsloop in Wijhe

WIJHE - Het Verenigd Comité Wijhe presenteert op dinsdagavond 26 april, de avond voor Koningsdag, weer de Koningsloop. Start en finish is in het centrum van Wijhe. De inschrijving is vanaf deze week geopend. Alle hardlopers uit Wijhe en omgeving (ook kinderen) zijn welkom om mee te doen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/weer-koningsloop-in-wijhe

Website: www.verenigdcomitewijhe.nl

Bron: Salland Centraal / 25-3-2022

WEEKEND 25-27 MAART BOORDEVOL ACTIVITEITEN

In het centrum van Raalte is het in het weekend van 25 tot en 27 maart goed toeven. Met een koopavond op vrijdagavond, een modeshow op zaterdag en een koopzondag op zondag. Kortom, komend weekend is Raalte het bruisend hart van Salland. Het is een bezoekje brengen meer dan waard.

Modeshow voorjaar en zomer - zaterdag 26 maart

Website: www.winkeleninraalte.nl

Koopzondag 27 maart in het centrum van Raalte

Website: www.winkeleninraalte.nl

Overijssel legt opvangpuzzel: hier zijn tweeduizend plekken voor vluchtelingen uit Oekraïne

Zowel Veiligheidsregio IJsselland als Twente hebben duizend opvangplekken gevonden voor Oekraïense vluchtelingen. Ruim achthonderd van de negenhonderd opvangplekken verdwijnen vandaag bij Summercamp Heino, maar die worden elders in de provincie opgevangen. Zodoende voldoen zowel IJsselland als Twente aan het minimumaantal van duizend opvangplekken.
 
Mede dankzij Summercamp Heino kon de Veiligheidsregio IJsselland als één van de eersten voldoen aan de opdracht van de regering om duizend vluchtelingen op te vangen. "Het was mooi dat we zo snel konden schakelen", zegt burgemeester Peter Snijders van Zwolle, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland.

Schakelen

Maar nu moeten die vluchtelingen herverdeeld worden over IJsselland. Dat betekent voor de gemeenten: schakelen, overleggen met elkaar. "We praten nu over zo'n vijfhonderd mensen die verplaatst worden naar Deventer, naar Raalte en naar Zwolle", zegt Snijders.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2079480/overijssel-legt-opvangpuzzel-hier-zijn-tweeduizend-plekken-voor-vluchtelingen-uit-oekraine

Bron: RTV Oost / 25-3-2022

‘Nu met alle partijen in gesprek over nieuwe coalitie’

BurgerBelangen herhaalt succes van vier jaar geleden en stijgt naar zeven zetels

HEINO - “Vijf zetels zou wat minder dan verwacht zijn, zes zetels was mooi geweest en zeven zetels is boven verwachting.” Ben Nijboer, lijsttrekker en voorman van BurgerBelangen is een tevreden man aangezien zijn partij vorige week woensdag zeven raadszetels wist te behalen en qua stemmen net iets achter GemeenteBelangen eindigde. “Maar door corona en de invasie in Oekraïne was het resultaat dit keer wel lastig om in te schatten.”

Het interview met de Heinose voorman van BurgerBelangen 0572 (zoals de naam officieel luidt), lijkt wel een herhaling van zetten vergeleken met vier jaar geleden. Na zijn breuk in 2016 met de VVD – uit onvrede met onder meer het landelijke VVD-plan om de kleinere afdelingen om te zetten in regionale afdelingen – haalde hij in maart 2018 vier zetels in de Raalter raad. Een daverend succes toen voor een nieuwkomer en dat heeft zich dus nu herhaald met een verdere stijging naar zeven zetels.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/nu-met-alle-partijen-in-gesprek-over-nieuwe-coalitie

Bron: Salland Centraal / 24-3-2022

Boodschappenpakketten uit Heeten en Olst voor Voedselbank

HEETEN/OLST - Voedselbank Raalte e.o. heeft van de inwoners van Heeten in totaal 201 boodschappenpakketten van de Plus in ontvangst genomen. Dit na een inzamelingsactie. Zo’n zelfde actie leverde in Olst nog eens tachtig boodschappenpakketten op.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/boodschappenpakketten-uit-heeten-en-olst-voor-voedselbank

Bron: Salland Centraal / 24-3-2022

Marktplaatsend echtpaar moet Raalte tienduizenden euro's bijstand terugbetalen

De gemeente Raalte vordert ruim 24.000 euro terug van een echtpaar dat gebruik maakt van de bijstand. Het echtpaar heeft volgens de gemeente tienduizenden euro’s aan inkomsten uit Marktplaatshandel verzwegen.
 
Volgens de gemeente handelde het echtpaar op grote schaal in fietsen en aanhangers op de advertentiewebsite. Tussen 2016 en 2018 zou het duo 406 advertenties op Marktplaats hebben gezet. Totale vraagprijs van de advertenties: 53.575 euro. De inkomsten die het echtpaar genereerde met de Marktplaatsverkopen, werden niet doorgegeven aan de gemeente, terwijl het stel wel een bijstandsuitkering ontvangt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2079717/marktplaatsend-echtpaar-moet-raalte-tienduizenden-euros-bijstand-terugbetalen

Bron: Ties van der Heide / RTV Oost / 24-3-2022

Modeshows en koopzondag in centrum Raalte

RAALTE - Het ROV presenteert op zaterdag 26 maart weer enkele modeshows op de Plas in het centrum van Raalte. Zo’n dertig modezaken laten hun nieuwe voorjaars- en zomercollecties zien op een echte catwalk. De meeste gelegenheidsmannequins komen uit Raalte en omstreken. Een dag later is het weer koopzondag.

De modeshows beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De winkels hangen ondertussen weer vol met de nieuwste modetrends.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/modeshows-en-koopzondag-in-centrum-raalte

Bron: Salland Centraal / 23-3-2022

Opnieuw bus Sallandtours richting Oekraïne

WIJHE - Sallandtours uit Wijhe gaat vrijdag opnieuw met een bus richting Oekraïne om vluchtelingen op te halen. De organisatie ‘On our way for Ukraine’ zoekt spoedig opvangadressen om alle vluchtelingen voor een langere periode onderdak te bieden.

De hoop is om met een volle bus terug te keren naar Nederland. Twee weken geleden is voor het eerst een touringcar van Sallandtours in samenwerking met het initiatief ‘On our way for Ukraine’ vertrokken naar de Pools-Oekraïense grens.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/opnieuw-bus-sallandtours-richting-oekraine

Volg het verslag van de reizen en hoe het gaat met de vluchtelingen via de Facebookpagina ‘On our way for Ukraine’.

Bron: Salland Centraal / 23-3-2022

Bertina Tilma

Salland1 nam een kijkje in het atelier van Bertina Tilma

Youtube: www.youtube.com/watch?v=kbD_9zpP74Q

Bron: Salland1 / 22-3-2022

De Staat en Di-rect ook naar Dauwpop

NIJVERDAL - Voor het eerst in haar geschiedenis is Dauwpop dit jaar een tweedaags festival. Voor zowel de uitverkochte eerste dag op 26 mei als voor de tweede dag, 27 mei, waar nog wel kaarten voor verkrijgbaar zijn, zijn weer verse namen aan de line-up toegevoegd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/de-staat-en-di-rect-ook-naar-dauwpop

Bron: Salland Centraal / 22-3-2022

Daar is het witte goud: de eerste asperges steken hun koppie boven de grond

Hate them or love them. Het witte goud, ook wel sierlijk ‘de koningin onder de groenten’ genoemd. Asperges. Hoewel het ‘echte’ aspergeseizoen over een week of vier pas begint, steken de eerste witte stengels hun koppie al boven de grond in een kas in Wesepe. De verkoop komt mondjesmaat op gang.
 
“Ja, het is hartstikke vroeg”, erkent Jeroen de Weerd van aspergebedrijf De Weerd uit Raalte. “Maar zoals je merkt is het hartstikke lekker warm hier met die zon”, zegt hij terwijl hij asperges in de kas aan het steken is. “Dan willen de asperges goed groeien.”

'Het was hier al gauw 45 graden binnen'

“Die zonnige dagen die we eind februari hebben gehad, die hebben er toch wel voor gezorgd dat de asperges een enorme groeispurt kregen. Het was hier al gauw 45 graden binnen. Ze beginnen te groeien bij 13 graden in de bodem, dus dat gaat het snel.”

Naast de kas in Wesepe, bezit De Weerd een aantal percelen waarop asperges verbouwd worden. Van de volle grond hoeven we de komende weken nog geen grote hoeveelheden asperges te verwachten. Maar in de kas gaat het hard nu. Is er eigenlijk een verschil tussen asperges uit de kas en asperges van de volle grond?

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2078475/daar-is-het-witte-goud-de-eerste-asperges-steken-hun-koppie-boven-de-grond

Bron: RTV Oost / 22-3-2022

Foto: © Waldemar Brandt / Unsplash

Hier opent Raalte opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen: "Warme en veilige plekken"

De gemeente Raalte gaat op twee locaties vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Ze kunnen voor een langere periode terecht bij de Sallandshoeve in Nieuw-Heeten en Statenhorst (Huis ter Heijne) in Heino.
 
Vanaf 23 maart kunnen er twintig vluchtelingen naar Nieuw-Heeten. Een dag later zijn er tachtig welkom bij de andere opvangplek in Heino. De gemeente zegt dat vluchtelingen daar voor een langere periode welkom zijn, alleen een exacte tijd wordt niet genoemd.
 

Bron: RTV Oost / 21-3-2022

Geen hertelling in Olst-Wijhe: PartijvdSport houdt zetel

Er komt geen hertelling van de stemmen in Olst-Wijhe. Dat is zojuist unaniem besloten tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau. PartijvdSport houdt zijn restzetel en het CDA blijft op drie zetels. Ondanks de kleine verschillen in de verkiezingsuitslag is er volgens het centraal stembureau onder voorzitterschap van burgemeester Ton Strien "geen ernstig vermoeden van een mistelling".
 
Het CDA in Olst-Wijhe vroeg vrijdag een hertelling van de stemmen aan. Het verzoek van het CDA heeft te maken met de toekenning van een restzetel aan PartijvdSport. Die had ook van het CDA kunnen zijn. De verschillen waren zo klein, slechts drie stemmen, dat de Christendemocraten een hertelling wilden.
 
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag waren ook in Olst-Wijhe de lokale partijen de winnaars. Gemeentenbelangen Olst-Wijhe won een zetel en nieuwkomer PartijvdSport kwam met één zetel de raad binnen. CDA en D66 verloren een zetel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2078303/geen-hertelling-in-olst-wijhe-partijvdsport-houdt-zetel

Bron: RTV Oost / 21-3-2022

Eerste Overijsselse evenement zonder coronamaatregelen is een feit: 'Kole Kermse' in Broekland

De coronamaatregelen zijn inmiddels vrijwel allemaal verleden tijd en dat biedt ruimte om voorzichtig terug te keren naar het oude normaal. Festivals worden weer opgetuigd en we durven er weer op te hopen. Ook in Broekland, waar vandaag één van de eerste grote evenementen in onze provincie plaats vond.
 
De 'Kole Kermse' is één van de eerste grotere evenementen in onze provincie waar geen coronamaatregelen meer gelden. De organisatie neemt een voorsprong op volgende week, want eigenlijk moet er bij grote binnen-evenementen nog tot volgend weekend getest worden. In Broekland hebben ze daarom de buitentent wijd open gezet zodat de geschatte vierduizend man per avond genoeg ventilatie hebben.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2077563/eerste-overijsselse-evenement-zonder-coronamaatregelen-is-een-feit-kole-kermse-in-broekland

Bron: RTV Oost / 20-3-2022

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: 19-3-2021 / Vloedkampen Raalte / Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Vloedkampen Raalte

Bron: VTV Sallandia / 19-3-2022

Aangevraagde hertelling in Olst-Wijhe kost nieuwkomer PartijvdSport mogelijk enige zetel

Het CDA in Olst-Wijhe heeft een hertelling van de stemmen gevraagd. Dat meldt de gemeente Olst-Wijhe. Het verzoek van het CDA heeft te maken met de toekenning van een restzetel aan PartijvdSport. Die partij komt door de restzetel met één zetel nieuw in de raad, maar de verschillen zijn zo klein dat het CDA wil dat de stemmen opnieuw geteld worden. Het kan CDA een zetel opleveren, maar PartijvdSport haar ene zetel kosten. "Dat zou heel zuur zijn."
 
Wie de verkiezingsuitslag van de gemeente Olst-Wijhe ziet, kan de sfeer bij de verschillende partijen in Olst-Wijhe tijdens de uitslagenavond, woensdag, wel uittekenen. Feest was het bij Gemeentebelangen Olst-Wijhe, dat een zetel won. Ook lachende gezichten bij PartijvdSport dat als nieuwkomer knap een zetel wist binnen te slepen. Geen blije gezichten zullen te zien geweest zijn bij verliezers D66 (-1) en CDA (-1), waar PvdA, GroenLinks en VVD gelijk bleven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2077841/aangevraagde-hertelling-in-olst-wijhe-kost-nieuwkomer-partijvdsport-mogelijk-enige-zetel

Bron: RTV Oost / 18-3-2022

Stöppelhaene roept op om mee te doen aan Oogstcorso

RAALTE - Stöppelhaene staat dit jaar weer met pen in de agenda’s geschreven. Alles lijkt erop dat het Sallands Oogstfeest in 2022 weer plaats vindt. De optocht met praalwagens, loopgroepen en kinderen met versierde fietsen mag niet ontbreken.

De optochtcommissie roept alle ervaren en nieuwe wagenbouwers, buurten, kindergroepen en andere enthousiastelingen op om samen te bouwen aan een praalwagen. “Zonder coronabeperkingen weer gezellig bouwen aan een Stöppelhaenewagen. Elkaar weer ontmoeten, de creativiteit op de vrije loop laten en samen toewerken naar een prachtig resultaat.” Voor opgave en meer informatie neem contact op met Diny Overmars via: ldovermars@hotmail.com.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/stoppelhaene-roept-op-om-mee-te-doen-aan-oogstcorso

Bron: Salland Centraal / Stöppelhaene / 18-3-2022

‘Als het moet, dan gaat Raalte er ook echt achter staan’

Johan Schotman druk met acties voor Oekraïne: ‘Mijn mobieltje is ’s morgens al leeg’

RAALTE - Hij reageerde direct op de eerste oproep van Salland voor Oekraïne. Inmiddels is Raaltenaar Johan Schotman elke dag druk met het in ontvangst nemen en sorteren van alle spullen die dagelijks binnenkomen op de twee inzamelpunten aan Markt- en Lifgerusstraat. “Gewoon doen vond ik. De enorme steun afgelopen weken heeft me zeker verrast. Dan zie je weer dat als het echt moet, heel Raalte er ook achter gaat staan.”

Hij doet het overigens niet alleen, zo benadrukt Schotman, zelf heel bekend als vrijwilliger bij Stöppelhaene en andere evenementen in Raalte. “We hebben al 86 mensen die op de een of andere manier willen helpen bij deze inzamelingsacties. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/als-het-moet-dan-gaat-raalte-er-ook-echt-achter-staan

Bron: Salland Centraal / 18-3-2022

Drie kandidaten op basis van voorkeurstemmen alsnog in raad Raalte

RAALTE - De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte heeft op kandidatenniveau voor enkele verschuivingen gezorgd. Drie kandidaten, die op basis van hun plek op de kieslijst van hun partij niet in de raad zouden zijn gekomen, hebben het op basis van voorkeurstemmen toch gered.

Het gaat om Jos Westenenk uit Luttenberg (GemeenteBelangen), negende op de lijst van zijn partij, maar op basis van het aantal voorkeurstemmen nu opgeklommen tot plek drie; Dafne Holterman uit Heino (BurgerBelangen), achtste op de lijst, maar nu op plek vijf en Martine Scholten uit Luttenberg (CDA), zevende op de lijst, maar nu op plek twee. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/drie-kandidaten-op-basis-van-voorkeurstemmen-alsnog-in-raad-raalte

Bron: Salland Centraal / 18-3-2022

Tegemoetkoming voor drie evenementen

RAALTE - De organisatoren van de dorpsfeesten in Mariënheem en Nieuw Heeten en de Classic Demo Race in Luttenberg krijgen van de gemeente Raalte allemaal een tegemoetkoming in de extra kosten die zijn gemaakt om de evenementen vorig jaar door te kunnen laten gaan.

Het Midzomerfeest in Mariënheem mag dik 6.000 euro tegemoet zien; het Bouwvakfeest in Nieuw Heeten bijna 4.000 euro en de Classic Demo Race in Luttenberg dik 1.000 euro. In verband met de coronamaatregelen moesten de evenementen extra kosten maken. Denk aan extra hekken en extra beveiliging voor de coronatoegangsbewijscontrole.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/tegemoetkoming-voor-drie-evenementen

Bron: Salland Centraal / 18-3-2022

Voorlopige uitslag Olst-Wijhe: Gemeentebelangen wint

OLST/WIJHE - Gemeentebelangen is, op basis van de voorlopige uitslag, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Olst-Wijhe. De partij pakt één zetel extra en groeit daarmee van vier naar vijf zetels, waarmee Gemeentebelangen de grootste partij is geworden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/voorlopige-uitslag-olst-wijhe-gemeentebelangen-wint

Bron: Salland Centraal / 17-3-2022

Verkiezingsuitslagen voor de gemeente Olst-Wijhe

Onderstaande tabel toont de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 met het percentage stemmen per partij dat in de gemeente Olst-Wijhe is gegeven:

PartijPercentage stemmen

GEMBEL 27,50%

CDA 20,50%

VVD 15,70%

PvdA 13,00%

GroenLinks 11,90%

D66 6,90%

PARTIJvdSPORT 4,40%

Percentage stemmen per partij bij de de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 in de gemeente Olst-Wijhe.

Bron: www.allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/gemeente-olst-wijhe/

Kôle Kermse Outdoor: ‘Eentje op karakter’

Voor het eerst met entree: ‘We hebben maar duizend plekken per dag, die willen we ook gebruiken’

BROEKLAND - Het wordt allemaal net even wat anders dan normaal, maar toch vindt op zaterdag 19 en zondag 20 maart een nieuwe editie van de Kôle Kermse plaats. Niet in de tent, maar buiten, onder een overkapping. “Deze editie heet dan ook de ‘Kôle Kermse Outdoor, eentje op karakter’”, vertelt Bastiaan Veltien namens de organisatie. “Het wordt dit jaar een echte koude kermis. Daarom hebben we onder andere mutsen voor de bezoekers gekocht. Per dag is er plaats voor duizend bezoekers. De zondag is al uitverkocht. Volgend jaar hopen we iedereen weer als normaal te kunnen verwelkomen.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/kole-kermse-outdoor-eentje-op-karakter

Website: www.kolekermse.nl

Bron: Salland Centraal / 17-3-2022

GemeenteBelangen blijft de grootste; drie zetels winst voor BurgerBelangen

RAALTE - Het zijn de voorlopige uitslagen nog, maar BurgerBelangen lijkt de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte. De partij groeit, op basis van de huidige cijfers, van vier naar zeven zetels. Drie zetels winst dus. Lokaal Alternatief is de grote verliezer. De partij, eerder goed voor twee zetels, lijkt te verdwijnen uit de gemeenteraad. GemeenteBelangen blijft de grootste en behoudt haar zeven zetels. De partij kreeg in totaal zo’n 130 stemmen meer dan BurgerBelangen. Het CDA levert één zetel in: van zes van naar vijf.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/gemeentebelangen-blijft-de-grootste-drie-zetels-winst-voor-burgerbelangen

Bron: Salland Centraal / 17-3-2022

De voorlopige uitslag:

Gemeentebelangen: zeven zetels, 4804 stemmen
CDA: vijf zetels, 3278 stemmen
BurgerBelangen, zeven zetels, 4675 stemmen
VVD: drie zetels, 1945 stemmen
Lokaal Alternatief: nul zetels, 414 stemmen
D66: één zetel, 786 stemmen
PVDA: één zetel, 724 stemmen
GroenLinks: één zetel, 922 stemmen

Gemeenteraadsverkiezingen Raalte

Voorlopige uitslag

Gemeentebelangen 27,40%

BurgerBelangen 26,60%

CDA 18,70%

VVD 11,10%

GroenLinks 5,30%

D66 4,50%

PvdA 4,10%

LOKALTER 2,40%

Overige 0,00%

Percentage stemmen per partij bij de de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 in de gemeente Raalte.

Bron: www.allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/gemeente-raalte/

Salland Magazine 16 maart 2022

In de studio van Salland1 ontvangt Geert Hannink de volgende gasten voor een aflevering van het Salland Magazine: Johan Schotman is naast lijstduwer voor BurgerBelangen actief voor de actie Salland voor Oekraïne. Ludo Bourquin van Let's Go Wijhe vertelt over de aciviteiten in Roemenië en de oliebollenactie die voor zaterdag op de agenda staat. Olena Drost en Prakovja Bystrova zijn allebei afkomstig uit Oekraïne. Olena woont al enige tijd in Nederland en Prakovja is onlangs vanuit Kiev gevlucht. Beiden vertellen hun verhaal.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=FAjn5F9QNG8

Bron: Salland1 / 16-3-2022

Bus met Oekraïense vluchtelingen arriveert bij Summercamp Heino: "Ze zijn dankbaar"

Zestig Oekraïense vluchtelingen arriveerden vandaag op Summercamp Heino. Allen stapten ze in Polen op om de reis naar Wijhe te maken. Het vakantiepark biedt tot 25 maart tijdelijke opvang voor negenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne.
 
De gemeente Olst-Wijhe gaf een verklaring mee aan touringcarbedrijf South West Tours waarin staat dat vluchtelingen veilig onderdak krijgen. Om zodoende vluchtelingen het vertrouwen te geven om in te stappen. Volgens de gemeente zijn ze namelijk erg terughoudend met instappen, omdat ze niet weten waar ze belanden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2076918/bus-met-oekraiense-vluchtelingen-arriveert-bij-summercamp-heino-ze-zijn-dankbaar

Bron: RTV Oost / 16-3-2022

Foto: Lotte Kreuwel / RTV Oost

Actiedag Korenbloem levert bijna 6.000 euro op voor Oekraïne

RAALTE - De actiedag van Kindcentrum de Korenbloem in Raalte voor Stichting Salland voor Oekraïne heeft afgelopen vrijdag bijna 6.000 euro opgebracht. En dat is nog niet de definitieve opbrengst, want er druppelt nog steeds geld binnen. De belangstelling was groot. De organisatie verwacht dat enkele honderden mensen een kijkje kwamen nemen (en de portemonnee trokken). De dag was georganiseerd door leerkrachten Kira Overmars en Stephanie van Uden, samen met de rest van het team en de kinderen. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/actiedag-korenbloem-levert-bijna-6-000-euro-op-voor-oekraine

Bron: Salland Centraal / 16-3-2022

NL Doet 2022 - vrijwilligers in De Klanken

Youtube: www.youtube.com/watch?v=5oeBCFTY2AM

Bron: Salland1 / 15-3-2022

NLdoet 2022 boomgaard Heino

Ter gelegenheid van N-doet waren vrijwilligers aan het werk in de volksboomgaard in Heino.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=aamieiH-Amo

Bron: Salland1 / 15-3-2022

‘Gouden single’ voor videoclip ‘De Stratenmaker’

RAALTE - Stratenmakersbedrijf Klink-Nijland heeft een ‘gouden single’ cadeau gekregen voor de videoclip bij het lied ‘De Stratenmaker’. Binnen vijf weken tijd is de videoclip namelijk honderdduizend keer bekeken. De gouden single heeft geen officiële status. Het ging om een cadeau van pr-man Gerben Derks, ter ere van het 25-jarig bestaan van het bedrijf.

Het nummer van de band Doppen’s Textiel werd uitgebracht in verband met dat jubileum. Dit met als doel om het beroep, maar ook de medewerkers van het bedrijf eens in het zonnetje te zetten.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=HH7fPAQv-wg

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/gouden-single-voor-videoclip-de-stratenmaker

Bron: Salland Centraal / 15-3-2022

Video: Doppen's Textiel

Uitslagenavond raadsverkiezingen in gemeentehuis

RAALTE - De gemeente Raalte presenteert op woensdagavond 16 maart een uitslagenavond voor de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen is welkom in de centrale hal van het gemeentehuis.

Tijdens deze avond worden de uitslagen van de verschillende stembureaus bekend gemaakt. Dat moet leiden tot een voorlopige zetelverdeling van de nieuwe gemeenteraad.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/uitslagenavond-raadsverkiezingen-in-gemeentehuis

Het programma is ook te volgen via een livestream vanaf 20.30 uur op www.raalte.nl/verkiezingen

Bron: Salland Centraal

Officieel startschot voor aanleg bedrijventerrein Blankenfoort in Heino

RAALTE/HEINO - Wethouder Wout Wagenmans heeft op woensdag 9 maart de eerste schop in de grond gestoken voor de uitbreiding van bedrijventerrein Blankenfoort in Heino. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor het bouwrijp maken van de grond.

Wethouder Wout Wagenmans reageert verheugd op deze gebeurtenis: “Ik ben blij dat het plan nu daadwerkelijk vorm begint te krijgen. Ondernemend Heino kijkt al lang uit naar de uitbreiding van het bedrijventerrein. Het is mooi dat we als gemeente op deze manier gehoor kunnen geven aan hun wensen.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/officieel-startschot-voor-aanleg-bedrijventerrein-blankenfoort-in-heino

Ga voor meer informatie naar raalte.nl/uitbreidingblankenfoort

Bron: Salland Centraal / 15-3-2022

Nog geen vluchtelingenstroom in Heino: 'Ze komen, maar vertrekken ook weer gauw'

De verwachte drukte bij Summercamp in Heino blijft vooralsnog uit. Momenteel verblijven er 56 Oekraïners op het park, terwijl er plek is voor 900 oorlogsvluchtelingen. De gemeente Olst-Wijhe ziet verschillende vluchtelingen komen, die ook snel weer vertrekken bij het vakantiepark.
 
Dat komt omdat ze naar een nieuw onderkomen gaan, legt Gerardy Hulsbergen, woordvoerster gemeente Olst-Wijhe, uit. "Soms stemmen ze met vrienden of familie af om daarheen te gaan. Er zijn ook vluchtelingen naar België gegaan. Via de telefoon kunnen ze snel in contact komen met bekenden", vertelt Hulsbergen.
 

Bron: RTV Oost / 14-3-2022

Raaltenaar vervoert gestolen gereedschap in afvalcontainer en wordt aangehouden

Een man uit Raalte heeft vannacht gereedschap uit meerdere bedrijfsbusjes in Staphorst gestolen. Hij probeerde het gereedschap in een afvalcontainer te vervoeren, maar dat bleef niet onopgemerkt. Buurtbewoners belden de politie, waardoor de 35-jarige man kon worden aangehouden.
 
De verdachte sloeg zijn slag tussen één uur 's nachts en vijf uur 's ochtends. Uit hoeveel busjes hij gereedschap heeft gestolen, is niet bekend. Volgens de politie stromen de meldingen inmiddels binnen.
 

Bron: RTV Oost / 14-3-2022

N35 tussen Zwolle en Haarle deze week ‘s avonds en ‘s nachts deels afgesloten

REGIO - In de avonden en nachten van dinsdag 15, woensdag 16 en vrijdag 18 maart werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van de N35. Tussen Zwolle en Haarle is gedurende drie nachten een deel van de N35 in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met omleidingsroutes en een extra reistijd van tien tot dertig minuten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/n35-tussen-zwolle-en-haarle-deze-week-s-avonds-en-s-nachts-deels-afgesloten

Bron: Salland Centraal / 14-3-2022

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 14, 15 en 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Op deze dagen kiezen we nieuwe gemeenteraadsleden. De raad vertegenwoordigt jou als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Door te gaan stemmen kun je meebepalen wat er de komende jaren in onze gemeente gebeurt. Welke wegen moeten er vernieuwd worden? Moet er meer groen komen? Waar kunnen we nieuwe huizen bouwen? Je hebt nú de kans om je stem uit te brengen en mee te bepalen hoe de toekomst van onze gemeente er uit ziet. Zien we jou ook op 16 maart?

Lees verder: www.raalte.nl/verkiezingen

Bron: Gemeente Raalte

Foto: Arnaud Jaegers / Unsplash

Bedrijventerrein De Zegge Raalte / 11-3-2022

Ontwikkeling raalter bedrijventerrein De Zegge

Locatie: De Zegge 7 / 11 maart 2022

Youtube: www.youtube.com/watch?v=vHxfrKXbjCc

Bron: VTV Sallandia / 13-3-2022

Boekpresentatie Ben Nijboer

Ben Nijboer schreef een boekje in het Sallands dialect. De presentatie ervan vond 5 maart 2022 plaats. Burgemeester Martijn Dadema mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=oFT59nj-Evo

Bron: Salland1 / 12-3-2022

Video Vredesmars voor Oekraïne in Raalte

Diekschoevers zoeken figuranten voor videoclip

WIJHE - Carnavalsvereniging de Diekschoevers uit Wijhe neemt op zondag 13 maart een videoclip op bij het nummer ‘Wij zijn de Diekschoevers’. Iedereen die wil figureren in de clip, is die avond om 20.00 uur welkom bij De Slinger in Wijhe. Kom dan wel carnavalesk verkleed. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/diekschoevers-zoeken-figuranten-voor-videoclip

Bron: Salland Centraal

Bevrijdingsfestival Overijssel maakt line-up bekend

Het festival heeft twee jaar niet fysiek kunnen plaatsvinden, dit jaar gaat het wel weer écht live plaatsvinden; het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De organisatie maakte vandaag de eerste namen bekend: Meau, Snelle, Selah Sue, Kraantje Pappie, Donnie en Typhoon
 
Met zo'n 130.000 bezoekers is het festival in het Zwolse Wezenlandenpark de grootste van Nederland. Grote namen van dit moment zullen dan ook het podium op 5 mei beklimmen. Zo scoorde zangeres Meau met 'Dat Heb Jij Gedaan' een enorme hit. Rapper Donnie is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid.
 

Bron: RTV Oost / 11-3-2022

Burgemeester Olst-Wijhe: "Het zijn onze vluchtelingen en daar gaan we goed voor zorgen"

Naast particulieren die hun huizen beschikbaar stellen voor Oekraïense vluchtelingen zijn ook gemeenten hard aan het werk om opvanglocaties te openen. Waar in Borne gewerkt wordt aan de opvang van ongeveer 350 vluchtelingen, brengt Hellendoorn in kaart welke locaties geschikt zijn. De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe hebben geregeld dat 900 Oekraïners vanaf morgen in elk geval de komende twee weken onderdak kunnen krijgen bij Summercamp Heino.
 
Na die twee weken staan de gemeenten er garant voor dat ze de mensen een andere plek in de regio kunnen bieden. "Het zijn onze vluchtelingen en daar gaan we goed voor zorgen", vertelt burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2074345/burgemeester-olst-wijhe-het-zijn-onze-vluchtelingen-en-daar-gaan-we-goed-voor-zorgen

Bron: RTV Oost / 10-3-2022

Salland Magazine 9 maart 2022

Het Salland Magazine van 9 maart staat in het teken van de crisis in Oekraïne. Gasten in de studio zijn Iryna Pham (afkomstig uit Oekraïne), Edwin van der Strate, Gerard te Wierik en Guus Blok. Patrick van Ommen en Geert Hannink gaan met hen in gesprek.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=vyU-oliNTVY

Bron: Salland1 / 9-3-2022

Stemtaxi gemeente Raalte brengt inwoners naar het stembureau

RAALTE - De gemeente Raalte heeft een Volkswagenbusje met chauffeur geregeld dat op woensdag 16 maart inwoners van de gemeente naar een stembureau brengt. Gratis gebruik maken van deze ‘stemtaxi’ kan die dag tussen 14.00 en 19.00 uur. Uiteraard worden de stemmers ook weer thuis gebracht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/stemtaxi-gemeente-raalte-brengt-inwoners-naar-het-stembureau

Bron: Salland Centraal / 9-3-2022

Nieuw trapveld in Broekland officieel geopend

BROEKLAND - Gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel heeft afgelopen zaterdag samen met de Broeklandse jeugd het nieuwe trapveld voor de jeugd in Broekland officieel geopend. De naam van het veld op sportpark ‘t Horsthuis: ’t Veltie, is een knipoog naar de medeoprichter en eerste voorzitter van de JSC Broekland, Teun Veltien. JSC Broekland schonk vanwege hun 50-jarig jubileum het startkapitaal voor het veld.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/nieuw-trapveld-in-broekland-officieel-geopend

Bron: Salland Centraal / 9-3-2022

‘Ongekend wat er hier nu allemaal gebeurt’

Massale steun voor hulpactie van Stichting Salland voor Oekraïne

RAALTE - Elke dag stappen tientallen mensen de twee leegstaande winkels (aan de Marktstraat en de Lifgerusstraat) in met hulpgoederen voor Oekraïne. “Gelukkig hebben we al een aanbod voor twee andere leegstaande ruimtes. Dat is hard nodig want hier is het snel helemaal vol”, zo constateren Wilco Lindeboom en Rob Aa. Het duo, de twee kennen elkaar van het stichtingsbestuur van Raalte voor Vrijheid in 2020, gaf anderhalve week geleden de aanzet voor een ongekend grote en massale hulpactie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/ongekend-wat-er-hier-nu-allemaal-gebeurt

Bron: Salland Centraal / 9-3-2022

Stemtaxi gemeente Raalte brengt inwoners naar het stembureau

Stemtaxi gemeente Raalte brengt inwoners naar het stembureau

Youtube: www.youtube.com/watch?v=TbAh9iHFv4s

Bron: Gemeente Raalte / 9-3-2022

Nieuw trapveld in Broekland officieel geopend

BROEKLAND - Gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel heeft afgelopen zaterdag samen met de Broeklandse jeugd het nieuwe trapveld voor de jeugd in Broekland officieel geopend. De naam van het veld op sportpark ‘t Horsthuis: ’t Veltie, is een knipoog naar de medeoprichter en eerste voorzitter van de JSC Broekland, Teun Veltien. JSC Broekland schonk vanwege hun 50-jarig jubileum het startkapitaal voor het veld. Teun Veltien was ook jarenlang actief binnen de voetbalvereniging in Broekland.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/nieuw-trapveld-in-broekland-officieel-geopend

Bron: Salland Centraal / 9-3-2022

verkiezingsdebat Olst Wijhe maart 2022

De lijsttrekkers van de 7 politieke partijen in Olst-Wijhe gingen met elkaar in debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Xdq2NPf5fCU

Bron: Salland1 / 7-3-2022

Caecilia Heeten viert 100-jarig bestaan met straatparade en taptoe

HEETEN - Fanfare St. Caecilia Heeten viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Dat gebeurt onder andere met een straatparade en taptoe op zaterdag 18 juni. Daartoe zijn inmiddels vijf grote korpsen vastgelegd. Het gaat om Advendo Sneek, het Kamper Trompetterkorps, de Lowland Pipe Brigade, Amigo Leiden en de van Limburg Stirumband Wezep. Daarnaast hebben ook Amicitia Boerhaar en Drumband Heeten hun medewerking toegezegd. De viering van het 100-jarig bestaan had eigenlijk al in 2020 moeten plaatsvinden, maar werd in verband met de coronamaatregelen twee keer uitgesteld.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/caecilia-heeten-viert-100-jarig-bestaan-met-straatparade-en-taptoe

Bron: Salland Centraal

De indrukwekkende reis van de ouders van Irina uit Heino van Oekraïne naar Nederland: "Helden voor mij"

"Het zijn moeilijke tijden voor ons." Aan het woord is Irina Pham, woonachtig in Heino, maar ze groeide op in Oekraïne. Afgelopen week nog haalde haar man haar ouders op die naar Roemenië waren gevlucht. Irina vindt het heel pijnlijk om te zien wat zich nu in haar vaderland afspeelt. "Mijn ouders zijn helden voor mij, dat ze het durfden om hier naar toe te komen." Een relaas over de zware tocht die ze moesten maken naar Nederland.

Op het moment dat de oorlog uitbrak, lag de vader van Irina in het ziekenhuis, in Dnjepr. Hij zou worden geopereerd aan een hersentumor. "Een hele agressieve hersentumor. Djnepr ligt in het oosten van Oekraïne, niet ver van het oorlogsgebied. "Toen de oorlog begon zijn de medicatie en de bestraling gelijk gestopt", vertelt Irina. Ze begrijpt dat, de ziekenhuizen hebben plekken nodig om de gewonden te kunnen verzorgen.Op het moment dat de oorlog uitbrak, lag de vader van Irina in het ziekenhuis, in Dnjepr. Hij zou worden geopereerd aan een hersentumor. "Een hele agressieve hersentumor. Djnepr ligt in het oosten van Oekraïne, niet ver van het oorlogsgebied. "Toen de oorlog begon zijn de medicatie en de bestraling gelijk gestopt", vertelt Irina. Ze begrijpt dat, de ziekenhuizen hebben plekken nodig om de gewonden te kunnen verzorgen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2072830/de-indrukwekkende-reis-van-de-ouders-van-irina-uit-heino-van-oekraine-naar-nederland-helden-voor-mij

Bron: RTV Oost / 7-3-2022

Vredesmars voor Oekraïne in Raalte

Vredesmars voor Oekraïne in Raalte / Erwin Nyhoff

Bron: VTV Sallandia/ 6-3-2022

Oekraine manifestatie

6 maart 2022: Oekraïne manifestatie op de Grote Markt in Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=VPwjQJRt5Yw

Bron: Salland1 / 6-3-2022

Herdenkingsplaquette Wuarbanaran

Op de begraafplaats in Wijhe werd op het graf van Adam Wuarbanaran een herdenkingsplaquette onthuld. Adam Wuarbanaran was een voormalig militair in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) die in 1951 met zijn gezin naar Nederland kwam en uiteindelijk in Wijhe kwam wonen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=AUPe-X5y0Uw

Bron: Salland1 / 6-3-2022

Boekje 'Wa woj zeng da?' moet jongeren (en ouderen) helpen bij het leren van dialect

"Een luchtig boekje voor mensen die met ABN, Algemeen Beschaafd Nederlands, zijn opgegroeid, die wat woordjes in het Sallands willen leren." Zo omschrijft auteur Ben Nijboer zijn boekje 'Wa woj zeng da?'. Het boekje werd vandaag gepresenteerd. "Een soort hoe en wat in het Sallands," aldus Nijboer.
 
In het boekje staan verzen en liedteksten, maar ook woordenlijsten zodat je je kunt redden op bijvoorbeeld een terras in Raalte of Heino. "Da kuj zeng daj koffie met een kuukie wol".
 

Bron: RTV Oost Ties van der Heide / 5-3-2022

Sallands streekmuseum Frieswijk

Een impressie van het Sallands Streekmuseum in Frieswijk

Youtube: www.youtube.com/watch?v=QQaZOxgfJcA

Bron: Salland1 / 4-3-2022

Lammetjesfeest bij De Sprengenberg

HAARLE - Nadat corona al twee keer roet in het eten gooide, gaat het dit jaar dan eindelijk gebeuren: het lammetjesfeest op Erve De Pas in Haarle. Op zondag 6 maart kunnen belangstellenden tussen 13.00 en 17.00 uur op de foto met een lammetje. Tevens zijn er diverse knutselactiviteiten en er is een lentemarkt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/lammetjesfeest-bij-de-sprengenberg

Bron: Salland Centraal / 4-3-2022

Komende zondag vredesmars voor Oekraïne in Raalte

RAALTE - Stichting Salland voor Oekraïne houdt op zondag 6 maart een vredesmars op de Grote Markt in Raalte. Iedereen is welkom om zij/haar steun uit te dragen voor Oekraïne.

Er zijn twee gastsprekers en er wordt een minuut stilte in acht genomen. Verder wordt iedereen opgeroepen om het Corna-gebaar te maken. Dit is een gebaar (met de handpalm naar je toe) dat met de vingers wordt gemaakt en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt om het kwade of het boze af te weren. Het is de voorloper van het bekende peace-gebaar (wijsvinger en middelvinger gestrekt) en betekent ‘vrede en familie’. Het gebaar is al tweeduizend jaar oud en werd al gebruikt vóór de Romeinse Tijd. Na afloop van het officiële gedeelte volgt een mars door het centrum van Raalte. Aanvang is om 15.00 uur.

www.sallandcentraal.nl/2022/03/komende-zondag-vredesmars-voor-oekraine-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 4-3-2022

Tala realiseert negen bijzondere huurwoningen in Olstergaard

REGIO - SallandWonen bouwt dertien huurwoningen in ecologische wijk Olstergaard in Olst. Op twee kavels in dit gebied komen negen bijzondere huurwoningen op basis van een ontwerp van Tala uit Broekland, dat de woningen ook realiseert. Op een andere kavel in het project is de bouw van vier buitengewoonthuiswoningen voor SallandWonen al ver gevorderd. Dit is de bekende standaardwoning van SallandWonen die zo circulair mogelijk wordt gebouwd in deze speciale wijk.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/tala-realiseert-negen-bijzondere-huurwoningen-in-olstergaard

Bron: Salland Centraal / 3-3-2022

Ruim 2.100 pakken DE-koffie voor Voedselbank Raalte

RAALTE - De Voedselbank Raalte e.o. kan de komende maanden ruim 2.100 pakken Douwe Egberts koffie uitdelen aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. De pakken DE-koffie kunnen worden meegegeven dankzij een inzamelingsactie van de Lionsclubs Raalte en Olst-Wijhe.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/ruim-2-100-pakken-de-koffie-voor-voedselbank-raalte

Bron: Salland Centraal / 3-3-2022

Veiligere N35 laat nog zeker vijf jaar op zich wachten

Het gaat nog tot zeker 2027 duren voordat de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal wordt aangepakt. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vandaag aan de Tweede Kamer. Zowel het Rijk als de provincie willen meerdere aanpassingen aan de N35 doen en stellen daarvoor in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.
 
Ministers Harbers heeft vandaag het startschot gegeven voor de zogenoemde MIRT-verkenning, waarbij wordt onderzocht welke infrastructurele maatregelen er genomen moeten worden aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. "De doelstelling bestaat uit de verbetering van de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid van de N35", schrijft Harbers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2071729/veiligere-n35-laat-nog-zeker-vijf-jaar-op-zich-wachten

Bron: RTV Oost / 3-3-2022

Weg tussen Deventer en Raalte afgesloten vanwege autobrand

De N766 tussen Deventer en Raalte is ter hoogte van Diepenveen afgesloten vanwege een autobrand. De bestuurder rook een vreemde lucht en zette de auto aan de kant. Snel daarna sloegen de vlammen uit het voertuig.

De weg is afgesloten, omdat er brandstof uit het voertuig loopt en het blussen langer duurt dan verwacht. De bestuurder bleef ongedeerd. De auto is volledig verwoest.

www.rtvoost.nl/nieuws/2071723/weg-tussen-deventer-en-raalte-afgesloten-vanwege-autobrand

Bron: RTV Oost / 3-3-2022

Klink Nijland in Raalte viert 25-jarig bestaan met open huis

Herman Nijland en Roland Koerhuis: ‘Wij verkopen geen gebakken lucht, wel machtig mooi werk

RAALTE - Aanpakken, nuchter en laagdrempelig, dat zou het bedrijfsmotto van Klink Nijland in Raalte kunnen zijn. “Soms is dat zelfs een nadeel. Sommige opdrachtgevers willen graag een mooi verhaal. Alleen, wij verkopen geen gebakken lucht, wel machtig mooi werk”, lachen Herman Nijland (56) en Roland Koerhuis (53). Zij zijn de eigenaren van Klink Nijland GWW (grond-, weg- en waterbouw). Het bedrijf viert op zaterdag 5 maart het 25-jarig bestaan met een open huis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/klink-nijland-in-raalte-viert-25-jarig-bestaan-met-open-huis

Bron: Salland Centraal / 2-3-2022

Jurgen Wulff nieuwe prins van de Dondermadeurs

BROEKLAND - Jurgen Wulff is afgelopen zaterdagavond in een dampende en stampende Donderburcht gepresenteerd als nieuwe prins van de Dondermadeurs in Broekland. Jurgen (38) woont inmiddels enkele jaren in Broekland. Hij is getrouwd met Rianne en vader van Manou en Tess. In het dagelijkse leven is hij werkzaam bij Te Wierik Reiniging & Dienstverlening uit Raalte. Prins Jurgen zal samen met Jeugdprins Giel I het carnavalsjaar 2022 vieren onder het motto: ‘We gaan brullen en gieren want we gaan carnaval vieren!’

www.sallandcentraal.nl/2022/03/jurgen-wulff-nieuwe-prins-van-de-dondermadeurs

Bron: Salland Centraal / 1-3-2022

Burgemeester Dadema pleit voor gestructureerde aanpak bij hulpacties in Raalte voor Oekraïne

“De energie, passie en betrokkenheid die inwoners van de gemeente Raalte tonen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen is ronduit fantastisch, maar het is wel verstandig alle hulp en eventuele opvang gestructureerd te regelen. Bij de opvang van vluchtelingen komt echt heel veel kijken.” Dit was dinsdagavond de boodschap van burgemeester Martijn Dadema aan Rob Aa en Wilco Lindeboom.
 
Ondernemer Rob Aa is begaan met het lot van Oekraïners en wil ze op alle mogelijke manieren helpen. Hij vond Lindeboom, medebestuurslid van Stichting Raalte Viert Vrijheid, aan zijn zijde. Beiden riepen eerder deze week op tot actie en kunnen zich goed vinden in het advies van Dadema.
 

Bron: RTV Oost / 1-3-2022

‘Oproep om leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen’

Actie Raaltenaren om vluchtelingen Oekraïne op te vangen; ‘Er staan meer dan voldoende kerken leeg’

RAALTE - Een groep Raaltenaren is afgelopen dagen in actie gekomen om de verwachte stroom vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen opvangen. ‘Wij roepen de gemeente op om zo snel mogelijk opvang te regelen voor deze groep mensen. We doen een oproep om leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen zoals kerken en scholen, maar ook andere leegstaande gebouwen. Niets doen is nu geen optie meer.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/03/oproep-om-leegstaande-gebouwen-beschikbaar-te-stellen

Bron: Salland Centraal

Nieuwe serie Live Music Heino van start met Back to the Who

HEINO - Blijdschap bij de stichting Live Music Heino nu er een einde lijkt te komen aan afgelaste of uitgestelde concerten. Op vrijdag 25 maart gaat alles weer van start met een optreden van ‘Back to the Who’ in De Maalderij.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/nieuwe-serie-live-music-heino-van-start-met-back-to-the-who

Website: www.live-music-heino.nl

Bron: Salland Centraal

Kracht van Salland aan de slag met toekomstvisie voor Salland

REGIO - De Kracht van Salland gaat aan de slag om een toekomstvisie voor Salland op te stellen. Daartoe zijn er op donderdag 10 maart en donderdag 14 april twee bijeenkomsten in het Holstohus in Olst. Iedereen die wil meedenken over de toekomst van Salland is welkom.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/kracht-van-salland-aan-de-slag-met-toekomstvisie-voor-salland

Website: www.dekrachtvansalland.nl

Bron: Salland Centraal

Weer rommelmarkt in de Hoogeweg

RAALTE - Manege de Hoogeweg in Raalte presenteert op zondag 6 maart weer een rommelmarkt. Particulieren en standhouders kunnen er voor een schappelijke prijs van hun overtollige huisraad, gereedschap, fietsen en speelgoed afkomen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2022/02/weer-rommelmarkt-in-de-hoogeweg

Bron: Salland Centraal