REGIO NIEUWS MAART

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Roalter Ommetje - Aflevering 4: Aaltje Booijink en Jan Datema

De gemeenteraad van de gemeente Raalte telt 25 raadsleden. Maar wie zijn dit eigenlijk? In het Roalter Ommetje gaan in elke aflevering twee raadsleden met elkaar in gesprek. Zo leer je ze beter kennen. Het hele interview lees je op www.raalte.nl/roalterommetje.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=SkKY_MgLXos
Bron: Gemeente Raalte / 31-3-2021

Salland Magazine met Anke Hamstra en Bert Kleine Schaars

In het Salland Magazine van 31 maart gaan we in de studio in Wijhe in gesprek met twee raadsleden uit Deventer: Anke Hamstra-de Jonge (PvdA) en Bert Kleine Schaars (Deventer Belang).

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Prg6cwz9D4w
Bron: Salland1 / 31-3-2021

Project multifunctioneel centrum Strunk Raalte sneuvelt; projectleider stopt ermee

De plannen waren zo mooi, maar de uitwerking bleek een stuk minder fraai. Het ambitieuze project om van de oud-Saksische boerderij Strunk in Raalte een multicultureel centrum te maken dat aangevuld met een nieuwe duurzame schuur de spil zou worden in het culturele leven van Raalte, is gestrand. Projectleider Klaas Koekkoek heeft de klus teruggegeven aan de gemeente, omdat er ineens allerlei problemen opdoemden. Burgemeester en wethouders van Raalte zijn teleurgesteld en denken na over verdere stappen.

"U doet me niets tekort als u schrijft dat ik er een kater aan heb overgehouden", zegt Koekkoek in een toelichting op zijn besluit ermee te stoppen. Koekkoek gaf leiding aan een kernteam dan de oud-Saksische boerderij uit 1796 opknapte. De buitenkant is inmiddels gerestaureerd en het dak is vernieuwd, maar daar blijft het voorlopig bij. Binnen is het nog lang niet af.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1531219/Project-multifunctioneel-centrum-Strunk-Raalte-sneuvelt-projectleider-stopt-ermee

Bron: RTV Oost / 30-3-2021

Basisschool Olst gesloten na groot aantal coronabesmettingen

Basisschool De Opwaardz in Olst heeft tijdelijk haar deuren gesloten. Het aantal coronabesmettingen op de locatie liep dermate snel op dat het bestuur geen andere uitweg zag. Tot zeker volgende week dinsdag krijgen de leerlingen van de school thuisonderwijs.

De fusieschool heeft vorige week al twee klassen in quarantaine gezet. Nu de cijfers toch blijken op te lopen, besloot de overkoepelende scholengemeenschap De Mare het zekere voor het onzekere te nemen. De zes klassen krijgen vanaf vandaag allemaal thuisonderwijs. Volgens directeur Marlous Siemelink-Amse van De Mare zat er niks anders op. "De cijfers liepen zo gigantisch snel op binnen onze school. Binnen een week tijd waren vier docenten positief getest. Dat is meer dan de helft van het aantal leerkrachten. Ook enkele leerlingen uit verschillende klassen waren positief getest. Dan nemen wij het zekere voor het onzekere."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1530551/Basisschool-Olst-gesloten-na-groot-aantal-coronabesmettingen

 

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 29-3-2021

Eerste Sallands Kookboek in de maak: "Moest er echt een keer van komen"

Wie aan typisch Sallandse gerechten denkt, komt al gauw bij kruudmoes en balkenbrij uit. Daar moet verandering in komen, vindt Raaltenaar Ben Ellenbroek. Hij schrijft momenteel een Sallands kookboek.

"Het Sallands kookboek, dat moest er echt een keer van komen", vertelt Ellenbroek. "We hebben prachtige boerderijen, boerderijwinkels, de runderen die hier lopen. Fantastisch."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1529333/Eerste-Sallands-Kookboek-in-de-maak-Moest-er-echt-een-keer-van-komen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 28-3-2021

Bruggehoofd Update Fotos februari 2021

Bron: VTV Sallandia / 27-3-2021

Melkveehouders en kok uit Salland willen eigen melkfabriek en zoeken naar afzetmarkt

Boeren moeten natuurlijker en duurzamer werken en regionaliseren, vindt de overheid. Mooi bedacht, maar dat heeft veel voeten in de aarde. RTV Oost volgt twee melkveehouders en een kok uit Salland in de zoektocht naar de ultieme oplossing.

"Hoe mooi zou het zijn als onze melk en ons vlees echt gebruikt wordt in onze eigen omgeving?" Dat vroegen melkveehouders Ellis en Tom Lugtenberg uit Olst zich af. Hun dubbeldoel-koeien begrazen de natuur van de uiterwaarden. Ook de brasserie van kok Leon Ripperda staat vlakbij de IJssel. Het drietal sloot een deal. Samen onderzoeken ze of ze een melkfabriek kunnen starten en een afzetmarkt in hun eigen regio kunnen vinden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1520705/Melkveehouders-en-kok-uit-Salland-willen-eigen-melkfabriek-en-zoeken-naar-afzetmarkt

Bron: RTV Oost / Jauke Boerdam / 27-3-2021

Roalter Ommetje - Aflevering 3: Henny Lammers en Linda Maatman

De gemeenteraad van de gemeente Raalte telt 25 raadsleden. Maar wie zijn dit eigenlijk? In het Roalter Ommetje gaan in elke aflevering twee raadsleden met elkaar in gesprek. Zo leer je ze beter kennen. Het hele interview lees je op www.raalte.nl/roalterommetje.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=WEeDNZFS4Og

Bron: Gemeente Raalte / 24-3-2021

Salland Magazine met burgemeester Ton Strien

In het Salland Magazine van 24 maart is Ton Strien, burgemeester van Olst-Wijhe, onze gast in de TV-studio van Salland1. Met de heer Strien gaan we in op een jaar corona, de vooruitzichten, de uitslagen van de Tweede Kamer verkiezingen en actuele politieke zaken die in Olst-Wijhe spelen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=9SjT5Vyidc4

Bron: Salland1 / 24-3-2021

Rijksmuseum presenteert magazine over slavernij in Olst: 'Aandacht op scholen is hard nodig'

De eer was aan The Voice Kids-winnares Yosina Roemajauw (14) uit Olst om op haar voormalige school, de Prins Willem Alexanderschool, het magazine van het Rijksmuseum over de slavernij te presenteren. "Een magazine waarmee kinderen meer te weten komen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis."

Het magazine, gemaakt bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum, wordt vanaf vandaag uitgedeeld aan alle basisschoolleerlingen van groep 8, aan alle brugklassers in Nederland en op Curaçao.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1522914/Rijksmuseum-presenteert-magazine-over-slavernij-in-Olst-Aandacht-op-scholen-is-hard-nodig

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 23-3-2021

Teler en restaurant starten aspergeseizoen met chefkok aan huis

Aspergeteler De Weerd uit Raalte en restaurant Het Buitenhuys uit Heino hebben vanmiddag het aspergeseizoen afgetrapt. Dat deden ze op bijzondere wijze. De chefkok van het restaurant gaat twee keer bij mensen thuis een vijfgangen aspergediner bereiden. De symbolische eerste asperge werd door Raalter wethouder Van Loevezijn gestoken.

Onder begeleiding van teler Henk de Weerd lukte het de wethouder om de asperge binnen enkele ogenblikken boven de grond te krijgen. “Ik heb nu de smaak wel te pakken, denk ik”, lacht Van Loevezijn terwijl vanaf de zijlijn gegrapt wordt dat hij aangenomen is. “We beginnen hier wel wat eerder dan in het gemeentehuis.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1522611/Teler-en-restaurant-starten-aspergeseizoen-met-chefkok-aan-huis

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 19-3-2021

Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Teller uitgebrachte stemmen in Raalte precies op 25.000

RAALTE - Ook de gemeente Raalte heeft de voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gepubliceerd. In een eerdere voorlopige uitslag op lijstniveau waren overigens per ongeluk de uitgebrachte briefstemmen niet meegeteld. Het ging in totaal om 2.915 stemmen. Na correctie komt het totaalaantal uitgebrachte stemmen op precies 25.000 (wij verzinnen dit ook niet). Het kan zijn dat dat aantal na de definitieve telling nog verandert. Het opkomstpercentage van de gemeente Raalte op basis van de huidige cijfers is 82,8 procent. De uitslag op kandidaatniveau volgt nog.

VVD: 6.896
PVV: 1.667
CDA: 4.995
D66: 3.298
GroenLinks: 763
SP: 1.329
PvdA: 1.077
ChristenUnie: 483
Partij voor de Dieren: 477
50PLUS: 241
SGP: 68
DENK: 102
FvD: 762
BIJ1: 36
JA21: 598
Code Oranje: 55
Volt: 291
NIDA: 7
Piratenpartij: 22
LP (Libertaire Partij): 10
JONG: 26
Splinter: 54
BBB: 1.588
NLBeter: 12
Lijst Henk Krol: 13
Oprecht: 7
Jezus Leeft: 1
Trots op Nederland: 43
(Lijst zonder aanduiding): 18
Wij zijn Nederland: 1

Blanco: 29
Ongeldig: 31

www.sallandcentraal.nl/2021/03/teller-uitgebrachte-stemmen-in-raalte-precies-op-25-000

Bron: Salland Centraal / 19-3-2021

Verkiezingsuitslagen Olst-Wijhe bekend

WIJHE - De gemeente Olst-Wijhe heeft de voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen bekend gemaakt. In totaal bracht 84 procent van de opgeroepen kiezers hun stem uit in de gemeente Olst-Wijhe. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was het opkomstpercentage in de gemeente nog 84,4 procent. Voor de politieke junkies: Pieter Omtzigt van het CDA, tweede op de kandidatenlijst van de partij en eerder kandidaat lijsttrekker, kreeg meer stemmen dan lijsttrekker Wopke Hoekstra: 758 voor Omtzigt tegenover 748 voor Hoekstra.

Partijen
VVD: 2753
PVV: 1001
CDA: 1781
D66: 1661
GroenLinks: 541
SP: 737
PvdA: 963
CU: 308
PVDD: 389
50PLUS: 112
SGP: 45
DENK: 52
FvD: 430
BIJ1: 23
JA21: 230
Code Oranje: 40
VOLT: 201
Piratenpartij: 22
LP: 3
JONG: 10
Splinter: 27
BBB: 763
NLB: 6
LHK: 14
Oprecht: 7
TON: 16
LIJST_30: 8
WZN: 1

Totaal: 12144
Blanco: 20
Ongeldig: 11

www.sallandcentraal.nl/2021/03/verkiezingsuitslagen-olst-wijhe-bekend

Bron: Salland Centraal / 19-3-2021

Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementen: "Heerlijk nieuws" voor Wierdens festival Boulevard Outdoor

"Heerlijk nieuws. We zijn super blij", reageert Eser Guzel van festival Boulevard Outdoor in Wierden op het nieuws dat organisatoren weer kunnen beginnen met het plannen van evenementen na 1 juli. Als door de coronaregels de evenementen toch niet door kunnen gaan, kunnen organisatoren een groot deel van de gemaakte kosten terugkrijgen.

Stöppelhaene

Voorzitter Paul Wittenhorst van het Sallandse Oogfeest Stöppelhaene in Raalte is iets minder positief. "Ik zie het wat genuanceerder. Dit is vooral een financieel steunmiddel, maar of de evenementen ook daadwerkelijk kunnen plaatsvinden vraag ik mij af."

Het festival in Raalte staat gepland voor eind augustus. Het is niet zo dat Wittenhorst door dit nieuws gelijk begint met plannen en organiseren. "We vonden het nog te onzeker. Over een maandje kijken we nog een keer of we al kunnen beginnen. Iedereen is er in ieder geval wel aan toe."

www.rtvoost.nl/nieuws/1523435/Vanaf-1-juli-mogelijk-weer-evenementen-Heerlijk-nieuws-voor-Wierdens-festival-Boulevard-Outdoor

Bron: RTV Oost / 19-3-2021

Sallandse tandarts zat vast in onderzoek naar faillissement keukenzaak

Een tandarts met praktijken in Heino en Lemelerveld heeft vorig jaar enkele dagen vast gezeten in het kader van een onderzoek naar het faillissement van een keukenzaak in Zwolle. De tandarts, oud-eigenaar van de keukenzaak, verleende volgens de curator geen medewerking aan het onderzoek en weigerde de volledige boekhouding af te staan. Enkele dagen later werd hij weer op vrije voeten gesteld.

De curator verwijt de tandarts, die eigenaar van de keukenzaak was, onbehoorlijk bestuur, paulianeus handelen en is er bovendien van overtuigd dat er een katvanger is gebruikt om andere mensen buiten schot van de afhandeling van het faillissement te houden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1522962/Sallandse-tandarts-zat-vast-in-onderzoek-naar-faillissement-keukenzaak

Bron: RTV Oost / 19-3-2021

Ommen en Raalte herstellen verkiezingsuitslag na niet meetellen eerder uitgebrachte stemmen

In de gemeente Ommen en Raalte is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen aangepast. In beide gemeenten zijn de uitslagen van de poststemmen en de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht niet aan persbureau ANP doorgestuurd.

Daar kwamen beide gemeente vanmiddag achter. In Ommen betekent dat dat het CDA is toch de grootste is geworden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1523141/Ommen-en-Raalte-herstellen-verkiezingsuitslag-na-niet-meetellen-eerder-uitgebrachte-stemmen

In Raalte gebeurde hetzelfde, schrijft de gemeente in een verklaring. 'In de voorlopige uitslag op lijstniveau én de opkomstcijfers zijn de uitgebrachte briefstemmen niet meegeteld.'

'De gemeente Raalte past de voorlopige uitslag op lijstniveau voor de Tweede Kamerverkiezingen aan. Dit gaat in totaal om 2.915 stemmen. Het gaat hier om een menselijke fout', staat in de verklaring.

Bron: RTV Oost / 18-3-2021

Check, check, dubbelcheck: Raalte doet mee aan proef met stemmen tellen

Geen hele nacht doortellen om de verkiezingsuitslag te bepalen, maar 's morgens om negen uur met een frisse ploeg mensen de verkiezingsuitslag bepalen. Gemeente Raalte doet mee aan het landelijk experiment 'centraal tellen'.

In de sporthal in Heino werken enkele tientallen tellers verdeeld over twee sportzalen. Alle stemformulieren passeren, na gisteren al geteld te zijn, nog eens de revue. "We gaan vandaag alle stemmen opnieuw tellen", legt burgemeester Martijn Dadema uit. "Zowel op partijniveau als op persoonsniveau. Normaal gesproken doe je dat op de avond en in de nacht direct na de verkiezingen. Wij hebben besloten om dat niet te doen, omdat we het idee hebben dat het met een verse ploeg net wat zorgvuldiger kan."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1522819/Check-check-dubbelcheck-Raalte-doet-mee-aan-proef-met-stemmen-tellen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 18-3-2021

Lading verf op N348 na ongeval: flinke file richting Deventer

Op de N348 staat een flinke file tussen Wesepe en Deventer. De oorzaak is een ongeval tussen een bestelbus en een personenauto. Op de weg ligt een lading voorstrijkmiddel.

De aanrijding vond plaats ter hoogte van klooster Sion. Daar botste een auto achterop bij een bestelbus. Het busje vervoerde voorstrijkmiddel, dat gebruikt wordt door onder meer stukadoors. Het goedje is na de klap uit de bus gaan lekken. Het wegdek moet gereinigd worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1522791/Lading-verf-op-N348-na-ongeval-flinke-file-richting-Deventer

Bron: RTV Oost / 18-3-2021

Terrassen in Raalte mogen weer groter

RAALTE - De horecagelegenheden in de gemeente Raalte mogen in verband met de coronacrisis ook dit jaar weer hun terrassen vergroten. Ook vorig jaar werd die mogelijkheid geboden. Sommige terrassen konden daardoor wel twee tot drie keer zo groot worden als normaal. “Vorig jaar is dat hartstikke goed bevallen”, vertelt burgemeester Martijn Dadema. “Er was geen enkel incident. Zo bieden we toch enige verlichting aan de horecaondernemers en hopen we een kleine bijdrage te leveren in deze lastige tijden.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/terrassen-in-raalte-mogen-weer-groter

Bron: Salland Centraal

‘D’r is zo toch geen zak meer an show’ van Kôle Kermse

BROEKLAND - De Kôle Kermse in Broekland gaat niet door, lang leve de ‘D’r is zo toch geen zak meer an show’. De organisatie van de jaarlijkse aftrap van het Sallandse tentfeestseizoen wil namelijk op zaterdag 20 maart toch nog voor wat online vermaak zorgen. Dat gebeurt met een veiling, een alcoholische proeverij en een bijzondere spelshow.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/dr-is-zo-toch-geen-zak-meer-an-show-van-kole-kermse

Website: www.kolekermse.nl
Bron: Salland Centraal / 18-3-2021

Salland Magazine met Erik Stegink en Alexander Kreule

In het Salland Magazine van 17 maart zijn onze gasten Erik Stegink, kandidaat voor de Tweede Kamer verkiezingen voor de BBB (BoerBurgerBeweging) en Alexander Kreule, voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Raalte. Centraal staan de verkiezingen, de campagne en de verwachtingen.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=dl7o4iIsvxw

Bron: Salland1 / 17-3-2021

Flinke verkeershinder op N35 bij Raalte door dubbele aanrijding

Een dubbele aanrijding, in beide richtingen, zorgt voor flinke verkeershinder op de N35 tussen Heino en Raalte. In totaal zijn er zeven auto's bij het ongeluk betrokken.

In eerste instantie botsten drie auto's op elkaar, die vanuit Zwolle richting Raalte reden. Een vierde auto remde op tijd, maar kreeg vervolgens nummer vijf achterop. Daarna knalden twee auto's in tegengestelde richting tegen elkaar.

Er vielen geen gewonden.

www.rtvoost.nl/nieuws/1522667/Flinke-verkeershinder-op-N35-bij-Raalte-door-dubbele-aanrijding

Bron: RTV Oost / 17-3-2021

Ribs&Blues

Het festivalterrein op De Domineeskamp in Raalte zal ook dit jaar tijdens het Pinksterweekend leeg blijven. De organisatie van Ribs & Blues moet in de Corona pandemie voor de tweede keer een streep zetten door het bekende 3-daagse roots -en bluesfestival.

Voorzitter Ton Groot Beumer ziet voor het evenement ook geen alternatief: “Natuurlijk hebben we ook wel even gedacht om ons feest te verplaatsen naar het najaar maar daar waren we eigenlijk snel klaar mee. Ribs & Blues staat en valt met Pinksteren. Daarnaast is ons evenement altijd gratis toegankelijk, we hebben geen ‘verkochte’ kaarten uitstaan.
Het is heel erg jammer maar we moeten gewoon dealen met de maatregelen en houden ons gedeisd. In september wordt het al druk genoeg in evenementenland zoals het er nu uitziet.”

De 24e editie van Ribs & Blues staat nu gepland voor het Pinksterweekend 4-5-6 juni 2022.

Groot Beumer: “Zonder Corona hadden we dit jaar ons 25-jarig jubileum kunnen vieren, wat in het vat zit verzuurt niet. Gezondheid is echt belangrijker

Website: www.ribsenblues.nl
Bron: Ribs&Blues

Ook dit jaar een streep door Bevrijdingsfestival Overijssel: "Zagen het aankomen"

Het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) gaat ook dit jaar niet door. Tot en met 5 mei worden er namelijk geen evenementen meer georganiseerd, besloten de burgemeesters in het Veiligheidsberaad gisteren. Directeur Annemien Brugging van het BFO: "Ondertussen zagen we het wel aankomen. Maar dit hadden we vorig jaar nooit kunnen verwachten, dat we hier een jaar later nog met z'n allen in zouden zitten."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1520944/Ook-dit-jaar-een-streep-door-Bevrijdingsfestival-Overijssel-Zagen-het-aankomen

Bron: RTV Oost / 16-3-2021

Bewoners De Braak blij met nieuwe snoezelruimte

De bewoners van wooncentrum De Braak in Raalte kunnen hun geluk niet op. Door de coronaperiode is de renovatie van de badkamer in een versnelling gekomen. Met behulp van goedwillende bedrijven heeft de locatie een heuse snoezelruimte kunnen creëren, waar de mensen met een lach uit bad kunnen stappen.

De Braak is een locatie van de Parabool, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. "Onze bewoners gaan vanaf heden met plezier in bad", vertelt Annet Spijkerman. De begeleider van deze woonlocatie heeft zich afgelopen jaar hard ingezet om zowel de dagbesteding als het woonplezier te verbeteren voor de bewoners met een verstandelijke beperking.

Er wonen momenteel achttien mensen met een verstandelijke beperking bij De Braak. Vaak zijn ze op leeftijd en daardoor extra kwetsbaar. Daarom zette Spijkerman zich in voor een snoezelruimte. "Dankzij onze sponsors hebben wij de badkamer kunnen ombouwen tot een snoezelruimte, waar de bewoners maar al te graag komen. Door het lichteffect en de nieuwe meubels komen zij echt tot rust."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1520908/Bewoners-De-Braak-blij-met-nieuwe-snoezelruimte

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 16-3-2021

GB Raalte ziet mogelijkheden voor Overijssels Kanaal

RAALTE - GemeenteBelangen ziet mogelijkheden voor de gemeente Raalte om aansluiting te zoeken bij een project van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat heeft namelijk geld gereserveerd voor onderhoud aan het Overijssels Kanaal. Zo wordt het kanaal onder andere uitgebaggerd, wordt de beschoeiing vervangen en worden de oevers verduurzaamd. Wat GemeenteBelangen betreft zou dit voor de gemeente koppelkansen bieden als het gaat om het ontwikkelen van de recreatieve en toeristische functie van het Overijssels Kanaal. “Ook bij het aantrekkelijk maken van het centrum van Raalte van bijvoorbeeld het opknappen van de MOK-werfjes zouden we hiervan kunnen profiteren”, zo schrijft de partij.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/gb-raalte-ziet-mogelijkheden-voor-overijssels-kanaal

Bron: Salland Centraal

Veel animo voor actie ‘Haak jij ook aan?!’ van Stöppelkaters

RAALTE - De eerste 3.000 euro voor de actie ‘Haak jij ook aan?!’ van carnavalsvereniging de Stöppelkaters is al binnen. En dat is hard nodig om in ieder geval een deel van het gat in de begroting te dichten, zo zegt bestuurslid en een van de bedenkers Jorrit van Leusden. “Onze leden betalen geen contributie. Om carnaval in Raalte te kunnen organiseren, van de grote optocht tot de fruitmandentoer, zijn we afhankelijk van inkomsten die we krijgen door onze inzet van onze leden voor bij voorbeeld Ribs & Blues, Stöppelhaene en De Smaak van Raalte. En zoals bekend zijn die allemaal afgelast vorig jaar. En misschien ook wel dit jaar.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/veel-animo-voor-actie-haak-jij-ook-aan-van-stoppelkaters

Bron: Salland Centraal / 14-3-2021

Botsing tussen trekker en personenauto in Wijhe zorgt voor veel schade

Op de Boerhaarseweg in Wijhe is een ongeval gebeurd tussen een trekker en een personenauto. Beide voertuigen hebben veel schade opgelopen. Het wiel van de trekker brak door het ongeval af.

De personenauto kwam na de botsing een paar meter voor een wetering tot stilstand. Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1519930/Botsing-tussen-trekker-en-personenauto-in-Wijhe-zorgt-voor-veel-schade

Bron: RTV Oost / 13-3-2021

Overijsselse fitnessclubs sturen brandbrief: 'We moéten weer open op 1 april'

De fitnessbranche overhandigt vandaag een brandbrief aan politiek Den Haag. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de volgens hen financieel benarde situatie waarin de meeste sportscholen verkeren. De brandbrief is ondertekend door meerdere sportschoolhouders in Overijssel.

Onder hen is ook Oscar Duteweert, sportschoolhouder in Raalte en bestuurslid van Exclusieve Sportcentra, waar 106 sportscholen bij zijn aangesloten. "De situatie is echt heel nijpend. We moéten weer open op 1 april. We staan te popelen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1519143/Overijsselse-fitnessclubs-sturen-brandbrief-We-moeten-weer-open-op-1-april

Bron: RTV Oost / 12-3-2021

Raalter restaurants delen recepten in horecakookboek

Vanaf vandaag is in Raalte op meerdere plekken het Raalter Horecakookboek te koop. Een initiatief van Sil Hoonhorst, die geheel vrijwillig de lokale horeca een steuntje in de rug wil bieden. Acht verschillende restaurants hebben hun lekkerste gerechten op papier gezet voor de fijnproevers uit het dorp.

De horeca heeft het de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad, maar inmiddels staat er een stip aan de horizon. Om ervoor te zorgen dat alle horecaondernemers in Raalte de eindstreep halen, besloot Sil Hoonhorst hen te ondersteunen door middel van een kookboek. Het boek vol recepten is ingevuld door de lokale horecaondernemers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1519329/Raalter-restaurants-delen-recepten-in-horecakookboek

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 11-3-2021

Salland Magazine met Martijn Dadema

In het Salland Magazine van 10 maart is de burgemeester van Raalte, Martijn Dadema te gast. In deze eerste uitzending vanuit een nieuwe tv-studio gaan we in op de ervaringen gedurende het afgelopen jaar waarin corona het leven voor een belangrijk deel heeft bepaald.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=bbsi87rbm_o

Bron: Salland1 / 10-3-2021

Vergroening Stationsstraat Raalte 2021

Youtube: www.youtube.com/watch?v=_zVAQb5Z5rs
Bron: Gemeente Raalte / 10-3-2021

Hoe ziet het centrum van Raalte er straks uit?

We gaan aan de slag met de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte. Daarom vroegen we inwoners op basis van drie ontwerpscenario’s hoe het centrum eruit moet komen te zien. Bijna de helft van de 1516 deelnemers geeft de voorkeur aan het scenario ‘Kleinschalig plein’. In dit scenario is er ruimte voor groen én voor evenementen. De gegeven input wordt nu verwerkt tot een programma van eisen waarmee een definitief ontwerp kan worden gemaakt.

Afgelopen januari konden inwoners drie verschillende ontwerpscenario’s voor het centrum van Raalte bekijken. Dit waren het Groene Plein, het Kleinschalige Plein en het Evenementenplein.

Maar liefst 45% van de inwoners gaf de voorkeur aan het Kleinschalige Plein. Dit plein geeft ruimte aan groen én elkaar kunnen ontmoeten op evenementen. Water, groen en de vormen in het straatwerk geven dit plein volop beleving. 33% van de inwoners koos voor het Groene Plein en 22% koos voor het Evenementenplein.

Lees verder: www.raalte.nl/projecten/centrum-raalte

Bron: Gemeente Raalte

Dierenorganisaties willen hekken tussen Olst en Wijhe ter bescherming van ganzen

Zeven dierenorganisaties pleiten in een brandbrief aan de provincie, Staatsbosbeheer en het gemeentebestuur van Olst-Wijhe voor het plaatsen van hekken op de dijk langs de weg tussen Olst en Wijhe.

Op die weg, de N337, veroorzaken tientallen ganzen gevaarlijke verkeerssituaties. Afgelopen weekend werden nog waarschuwingsborden geplaatst om automobilisten te wijzen op het gevaar van overstekende ganzen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1519015/Dierenorganisaties-willen-hekken-tussen-Olst-en-Wijhe-ter-bescherming-van-ganzen

Bron: RTV Oost / 11-3-2021

Nieuwe huurders naar de Buitengewoonthuiswoningen in Salland II

RAALTE - Aan de rand van de nieuwbouwlocatie Salland II in Raalte staan zestien huurwoningen klaar om bewoond te worden. SallandWonen heeft inmiddels de sleutels overhandigd aan de nieuwe bewoners.

De zestien middelgrote huurwoningen, zogenaamde ‘buitengewoonthuiswoningen’, zijn geschikt voor één - en tweepersoonshuishoudens. Zowel jonge als oudere huurders met of zonder zorgvraag kunnen uitstekend wonen in deze woningen. Die zijn energiezuinig gebouwd, wat de huurders gaan merken in de portemonnee.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/nieuwe-huurders-naar-de-buitengewoonthuiswoningen-in-salland-ii

Bron: Salland Centraal / 10-3-2021
Foto: VTV Sallandia

Straatkorenfestival Luttenberg gaat ook dit jaar niet door

LUTTENBERG - Straatkorenfestival Het Musicale Landleven in Luttenberg gaat dit jaar niet door. Het festival stond gepland op zondag 27 juni, maar de organisatie, het Luttenbergse straatkoor de Stroatkjals, heeft gezien de coronamaatregelen besloten om er dit jaar opnieuw van af te zien.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/03/straatkorenfestival-luttenberg-gaat-ook-dit-jaar-niet-door

Bron: Salland Centraal / 10-3-2021

Salland1 (AOD) verkrijgt de zendmachtiging voor de gemeente Deventer

De Streekomroep Salland1 krijgt binnenkort de beschikking over zowel de televisie- als radiokanalen van Deventer RTV. De aanwijzing van het college via de gemeenteraad aan het Commissariaat voor de Media voor het representatief verklaren van de Stichting AOD als publieke lokale omroep voor de gemeente Deventer betekent een einde voor de Stichting DRTV als lokale publieke omroep voor de gemeente Deventer per 21 maart.

Onder de vlag van Stichting Algemene Omroep Deventer (AOD) hoopte Salland1 de zendmachtiging te verkrijgen en een omroep te worden voor de hele regio Salland. Het college heeft onlangs een voorstel gemaakt voor de raad waarin een positief advies naar het commissariaat voor de Media kan worden gegeven. Die zal vervolgens de concessie toewijzen aan de AOD en het daarmee mogelijk maken dat een drie eenheid van publieke omroepen voor de gemeentes Olst-Wijhe, Raalte en Deventer zullen gaan uitzenden onder de naam Salland 1.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1518399/Salland1-AOD-verkrijgt-de-zendmachtiging-voor-de-gemeente-Deventer

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 9-3-2021

Man uit Raalte overlijdt na ongeluk in Gelderse Lieren

Bij een ernstig verkeersongeval in het Gelderse dorpje Lieren is vanmorgen een 32-jarige automobilist uit Raalte om het leven gekomen.

Het ongeval gebeurde rond kwart voor acht tussen Apeldoorn en Loenen. De bestuurder reed richting Apeldoorn waarna hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en frontaal op een boom botste. Na de botsing schoot de auto het naastgelegen kanaal in. Medewerkers van een loonbedrijf schoten direct te hulp en haalde de auto uit het water.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1518253/Man-uit-Raalte-overlijdt-na-ongeluk-in-Gelderse-Lieren

Bron: RTV Oost / 9-3-2021

Het ijs ligt 's ochtends nog op de auto, maar in Heino is het buitenzwembad weer open

Hij moest vanmorgen het ijs nog van de ramen krabben, voordat hij in de auto stapte om naar het zwembad te gaan. Rutger ter Laak, voorzitter van de Vrienden van de Tippe, dook nog geen half uur later het openluchtbad van Heino in. "Het is heerlijk!"

Net als de buitenzwembaden in onder meer Deventer, Hengelo en Zwartsluis start het zwemseizoen ook in Heino eerder: namelijk vandaag al. En dat is een maand of twee vroeger dan in andere jaren. "Mensen willen toch bewegen", stelt Ter Laak. Er is plek voor ongeveer 15 zwemmers per uur.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1515272/Het-ijs-ligt-s-ochtends-nog-op-de-auto-maar-in-Heino-is-het-buitenzwembad-weer-open

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-3-2021

Motorcrossers vernielen mountainbikeroute op Sallandse Heuvelrug

Een deel van een mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug is vanochtend vernield. Motorcrossers hebben flinke schade aangericht.

Op de facebookpagina 'MTB route Hellendoorn-Nijverdal' wordt gemeld dat het gaat om het gehele stuk tussen de Elerweg en de Ommerweg. Er is veel schade, buitenbochten zijn vernield en er zijn gevaarlijke sporen van vijf tot tien centimeter ontstaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1517664/Motorcrossers-vernielen-mountainbikeroute-op-Sallandse-Heuvelrug

Bron: RTV Oost / 7-3-2021

"Pas op overstekende ganzen", opnieuw waarschuwingsborden langs N337 tussen Wijhe en Olst

Er staan opnieuw grote waarschuwingsborden langs de N337 tussen Wijhe en Olst om automobilisten te waarschuwen voor ganzen. Vorig jaar ving de provincie Overijssel een groot aantal witte tamme ganzen die voor gevaarlijke situaties zorgden.

Met name bij hoog water zorgen de dieren nog steeds voor gevaarlijke verkeerssituaties, omdat ze foerageren langs de weg. Opvallend genoeg zitten er tussen de vele duizenden wilde ganzen opnieuw veel witte ganzen, de vraag rijst of die ganzen wild of tam zijn en of de intensieve vangactie van vorig jaar wel nut heeft gehad?

Beheerder Leon Ripperda van het infocentrum in Den Nul weet het niet zeker, maar denkt dat de ganzen die nu in de Duursche Waarden rond zwemmen wilde witte ganzen zijn. Om zeker te zijn heeft de wegbeheerder van de N337, de provincie Overijssel, telefonisch al laten weten volgende week poolshoogte te nemen.

Hoe dan ook, wild of tam, feit blijft dat alle ganzen bij elkaar nog steeds voor gevaarlijke situaties zorgen langs de dijk weg. Met name bij hoog water foerageren de dieren pal naast de drukke rijbaan. Vandaar dat de provincie het nodig vindt om automobilisten opnieuw met borden te waarschuwen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1517586/Pas-op-overstekende-ganzen-opnieuw-waarschuwingsborden-langs-N337-tussen-Wijhe-en-Olst

Bron: RTV Oost / 7-3-2021

Perenbomenactie opnieuw groot succes: "Ik heb er 55 voor onze hele straat"

Vorig jaar was de actie al een groot succes en ook nu is er veel animo voor. Opnieuw worden door heel het land duizenden perenbomen weggegeven, waaronder vandaag in de gemeente Olst-Wijhe. "Ik heb er 55 voor onze hele straat. Dat wordt straks een echte perenboomstraat”, vertelt een van de ophalers.

Door de coronacrisis, de politieke strijd met Rusland en exportproblemen is de levering van perenbomen stil komen te liggen. Zo'n 125.000 boompjes van een fruitteler uit het westen van het land zouden daardoor in de shredder belanden, maar duurzaamheidsorganisaties door heel het land springen in de bres. Zo regelde de organisatie Urgenda dat er zo'n 7000 perenbomen naar Salland kwamen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1517350/Perenbomenactie-opnieuw-groot-succes-Ik-heb-er-55-voor-onze-hele-straat

Bron: RTV Oost / Milan Keskin / 6-3-2021

Ton Strien op de lijn met Mariska Schuiling

Ook in de gemeente Olst-Wijhe mochten de kappers op 3 maart weer hun deuren openen. Hoogste tijd om alle coronakapsels flink onder handen te nemen. Burgemeester Ton Strien bracht deze dag een bezoek aan zijn kapster Mariska Schuiling.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=pKgnJS5ehLc

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 4-3-2021

Salland Magazine met Jan Datema en Erik Stegink

In het Salland Magazine zoals gebruikelijk twee gasten waarmee we het gesprek aangaan.

Met Jan Datema (Lokaal Alternatief - Raalte) bespreken we de actuele politieke situatie in Raalte en de klacht van LA als het gaat om openbaarheid van gegevens. Erik Stegink is als 3e geplaatst op de kandidatenlijst van BBB - BoerBurgerBeweging voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15-16-17 maart.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=4lfa1xkogf4

Bron: Salland Centraal / 3-3-2021

Roalter Ommetje - Aflevering 2: Egbert den Daas en Mark Kampman

De gemeenteraad van de gemeente Raalte telt 25 raadsleden. Maar wie zijn dit eigenlijk? In het Roalter Ommetje gaan in elke aflevering twee raadsleden met elkaar in gesprek. Zo leer je ze beter kennen. Het hele interview lees je op www.raalte.nl/roalterommetje.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=doibxbfeyUg
Bron: Gemeente Raalte / 3-3-2021

Roalter Ommetje - Aflevering 1: Emiel Gerner en Elroy Elshof

De gemeenteraad van de gemeente Raalte telt 25 raadsleden. Maar wie zijn dit eigenlijk? In het Roalter Ommetje gaan in elke aflevering twee raadsleden met elkaar in gesprek. Zo leer je ze beter kennen. Het hele interview lees je op www.raalte.nl/roalterommetje.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=xrfUl-v-dTY
Bron: Gemeente Raalte / 3-3-2021

Woningbrand in Raalte, rook in wijde omtrek zichtbaar

In een woning aan de Johan van Twickelostraat in Raalte is vanmiddag brand uitgebroken. Het gaat om een hoekhuis.

Bij de brand kwam veel rook vrij, dat tot in de wijde omtrek te zien was. Burgemeester Martijn Dadema was ter plaatse. Getuigen hoorden een harde knal vlak voordat de brand begon. De brand is buiten aan de achterkant van het hoekhuis ontstaan, maar de oorzaak is nog onbekend. Twee woningen zijn onbewoonbaar en zwaar beschadigd geraakt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1516226/Woningbrand-in-Raalte-rook-in-wijde-omtrek-zichtbaar

Bron: RTV Oost / 3-3-2021