REGIO NIEUWS MAART

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Ton Strien op de lijn - 4

Ton Strien op de lijn voor patiënten die getroffen zijn door het coronavirus, hun verzorgers, thuis en in de zieken- en lokale verpleeghuizen. Ook voor de huisartsen en andere zorgverleners in onze gemeente. De burgemeester spreekt zijn waardering uit voor alle mensen in de zorg die het rauwe gevecht voeren tegen het virus door liefdevolle aandacht te geven aan zieke en kwetsbare mensen. Tenslotte doet hij nogmaals een beroep op iedereen in de bestrijding van het virus!

Youtube: www.youtube.com/watch?v=tNSYStwpha4
Website: www.olst-wijhe.nl
Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 31-3-2020

Zonder publiek en twee weken te vroeg

LUTTENBERG - Al dat werk voor niks. Geen publiek (althans niet fysiek aanwezig), geen verbroedering, geen inkomsten, maar toch was afgelopen zaterdag de sfeer bij Jeugdgroep Aksie in Luttenberg best goed. De jongeren staken onder toeziend oog van de politie en een camera van RTV Oost hun paasvuur in de brand.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/zonder-publiek-en-twee-weken-te-vroeg

Bron: Salland Centraal / 31-3-2020

Vrijwillige stekers en kooplustige consument geven aspergeteler de Weerd uit Raalte positieve energie

Aspergekweker Henk de Weerd uit Raalte is positief. Ondanks dat hij verwacht dit jaar veertig procent minder omzet te draaien, is hij tevreden over hoe het momenteel gaat op zijn aspergekwekerij.

"De vaste Roemeense medewerkers zijn er nog steeds én we kunnen inmiddels rekenen op de steun van een mooi aantal vrijwilligers. Ik ben een tevreden mens", aldus aspergekweker Henk de Weerd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328364/Vrijwillige-stekers-en-kooplustige-consument-geven-aspergeteler-de-Weerd-uit-Raalte-positieve-energie

Website: www.deweerdraalte.nl
Bron: RTV Oost / 30-3-2020

Streep door ‘Strijd van Salland’

Door coronavirus dit jaar geen jubileumeditie

HEINO - Het zou de vijfde Strijd van Salland worden. Toch ziet het bestuur zich vanwege het coronavirus genoodzaakt tot afgelasting van deze jubileumeditie. ,,Met pijn in ons hart,” aldus Ingrid Lindeboom namens de organisatie.

Sportpark de Kampen zou voor de vijfde maal het decor worden van een bijzonder evenement, komende 21 juni. De inschrijving was inmiddels volop gestart en ook de eerste donaties stroomden al binnen. Geld, bedoeld voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. ,,Een streep door ons evenement zetten voelt dubbel,” vertelt Ingrid. ,,We kunnen echter niet anders dan afgelasten. Het is lastig om met de voorbereiding bezig te zijn terwijl je niet weet of het überhaupt door kan gaan eind juni. Bovendien ligt de focus van potentiële sponsoren nu waarschijnlijk ergens anders.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/streep-door-strijd-van-salland

Website: www.strijdvansalland.nl
Bron: Salland Centraal / 30-3-2020

Onderzoek op woonwagenkamp in Den Nul na melding schietpartij

De politie doet onderzoek op een klein woonwagenkamp in Den Nul, na een melding van een schietpartij. Er is nog weinig bekend over wat er aan de hand is. Bij het incident is één persoon gewond geraakt.

Meerdere politieauto's zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet. Er wordt onder meer in een woonwagen onderzoek gedaan en bewoners worden bevraagd door agenten.

Er is nog geen verdachte aangehouden.

www.rtvoost.nl/nieuws/328298/Onderzoek-op-woonwagenkamp-in-Den-Nul-na-melding-schietpartij

Bron: RTV Oost / 30-3-2020

Grote brand bij boerderij in Wesepe

Bij een boerderij in Wesepe is brand uitgebroken, waarschijnlijk brandt de woning tot de grond af. Brandweerlieden houden omliggende gebouwen nat, om erger te voorkomen.

De brand begon in het rieten dak en was al snel niet meer te houden. De brandweer heeft moeite om het vuur onder controle te krijgen door de forse wind.

Extra wrang: de eigenaar van de woning is zelf vrijwilliger bij de brandweer in Wesepe. Er zijn geen gewonden gevallen.

www.rtvoost.nl/nieuws/328287/Grote-brand-bij-boerderij-in-Wesepe

Bron: RTV Oost / 29-3-2020

Fik erin! Een paasvuur vanaf je luie stoel | RTV Oost

Omdat alle Overijsselse paasvuren dit jaar niet doorgaan wegens het coronavirus, brengen we het paasvuur naar je huiskamer. Geniet vanaf je luie stoel van een Sallands paasvuur.

Noot: Deze video is live uitgezonden, dus af en toe zie je onderin beeld een tekst verschijnen die live is ingestart. Stoor je er vooral niet aan :-)

Youtube: www.youtube.com/watch?v=qWWEF8GDgIU
Bron: RTV Oost / 28-3-2020

Opnieuw verkeersongeluk op veelbesproken kruising N35 bij Laag Zuthem

Opnieuw stond het verkeer op de N35 bij Laag Zuthem in beide richtingen stil na een verkeersongeluk op de inmiddels beruchte kruising van de verkeersader met de Hagenweg. Twee auto's botsten tegen elkaar na een voorrangsfout. Tenminste een persoon raakte gewond.

Juist voor dit kruispunt werd twee weken geleden speciaal aandacht gevraagd in de Raalter gemeentepolitiek door Burgerbelangen. Op de kruising gebeuren vaker ongelukken, maar toch is het niet meegenomen in de plannen om de veiligheid op en rond de N35 te verbeteren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328275/Opnieuw-verkeersongeluk-op-veelbesproken-kruising-N35-bij-Laag-Zuthem

Bron: RTV Oost / 28-3-2020

Videoboodschap van burgemeester Martijn Dadema aan de inwoners van de gemeente Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=NhSqknASCuc
Website: www.raalte.nl
Bron: Gemeente Raalte / 27-3-2020

Burgemeester sluit drugspand in Wijhe na vondst drugs en wapens

Burgemeester Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe heeft een woning aan de Beatrixlaan in Wijhe voor een periode van drie maanden gesloten. In de woning werden een grote hoeveelheid drugs en een aantal wapens gevonden. De huurder van het pand was al in beeld bij de politie.

De politie heeft het pand aan de Beatrixlaan doorzocht. Naast de wapens, werden ook voorwerpen gevonden die worden gebruikt voor het maken van drugs en een grote hoeveelheid xtc-pillen.

De burgemeester besloot het pand tijdelijk te sluiten op basis van de Opiumwet.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328241/Burgemeester-sluit-drugspand-in-Wijhe-na-vondst-drugs-en-wapens

Bron: RTV Oost / 27-3-2020

Carmel College Salland doneert paaseieren aan verzorgingshuis

RAALTE - Het praktijkonderwijs van Carmel College Salland heeft onlangs een flink aantal piepschuim paaseieren ingeslagen om te versieren voor de paastijd. Toen kwam het coronavirus in beeld en werden de deuren van het Carmel College gesloten. Maar wat doe je dan met al die paaseieren?

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/carmel-college-salland-doneert-paaseieren-aan-verzorgingshuis

Bron: Salland Centraal / 27-3-2020

Raalter rockevenement ‘Legends of Rock’ verplaatst naar september

RAALTE - Het festival ‘Legends of Rock’ wordt verplaatst naar 18 en 19 september 2020. Het evenement zou op 12 en 13 juni plaatsvinden, maar door de coronacrisis is besloten om het te verplaatsen. Legends of Rock wordt voor de derde editie georganiseerd en verkocht vorig jaar op één van de 2 dagen volledig uit. Het evenement in Raalte op het terrein naast het Hoftheater trok vorig jaar circa 3.500 bezoekers en is daarmee voor liefhebbers van rockmuziek uit de brede regio nu al een vaste prik in de agenda.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/raalter-rockevenement-legends-of-rock-verplaatst-naar-september

Website: www.legendsofrock-raalte.nl

Bron: Salland Centraal / 27-3-2020

Ton Strien op de lijn - 3

Burgemeester Ton Strien op de lijn over de evenementen en activiteiten die in de gemeente Olst-Wijhe georganiseerd worden. Hoe spijtig ook, tot 1 juni mogen deze niet meer doorgaan. Dit alles om het coronavirus te bestrijden. Hij roept daarom nogmaals op om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 25-3-2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=wPR5Gts1Gwc

Website: www.olst-wijhe.nl

Oproep Staatsbosbeheer: ga niet met de auto naar Sallandse Heuvelrug

Staatsbosbeheer en de gemeentes Hellendoorn en Rijssen-Holten zijn bang dat het komend weekend weer erg druk wordt op de Sallandse Heuvelrug. Daarom roepen ze gezamenlijk het publiek op om niet met de auto naar het natuurgebied te komen.

Ze hopen dat mensen met de fiets of lopend een frisse neus komen halen. Dat schrijft de gemeente op haar website.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328189/Oproep-Staatsbosbeheer-ga-niet-met-de-auto-naar-Sallandse-Heuvelrug

Bron: RTV Oost / 27-3-2020

Lugubere ontdekking bij kinderboerderij Olst: "Afgehakte schapenkop lag naast ingewanden"

De ontdekking die Henny Overkempe gisteren bij 'haar' kinderboerderijtje in Olst deed, zal ze nooit vergeten. Als terreinbeheerder maakte ze zes jaar geleden al de verdwijning mee van alpaca's. Het grote verschil met nu is dat destijds de alpaca's heelhuids terugkeerden.

"Waar zijn de kippen?" Henny heeft direct door dat er iets niet in de haak is als ze het erf van kinderboerderij De Vijverhof oploopt. "Ik zie ook maar twee schapen", roept haar dochter van een afstandje.

Het tweetal speurt het weiland af, op zoek naar de schapen. Zijn ze ontsnapt? De lugubere werkelijkheid dringt tot haar door als ze bij de hokken aankomt en een maag, darmen en afgehakte kop ontdekt. Verderop in het weiland liggen meer resten van de dieren.

Geen wolf

"Ik dacht eerst; er is toch geen wolf geweest?", zegt Henny. Ze wordt uit die waan geholpen als ze de hekken bekijkt, waar het prikkeldraad in elkaar is gedraaid. "Toen wist ik dat het mensen waren."

Henny kan het nog amper geloven. "Waarom doen mensen dit? Kost het teveel moeite om bij de slager langs te gaan?" Voor haar bestaat er geen twijfel: de dieren zijn geslacht. Ze waren nog geen jaar oud.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328193/Lugubere-ontdekking-bij-kinderboerderij-Olst-Afgehakte-schapenkop-lag-naast-ingewanden

Bron: RTV Oost / 27-3-2020

Directeur handbalbond: Kwiek Raalte promoveert naar de Eredivisie

De handbalsters van Kwiek uit Raalte spelen volgend jaar in de Eredivisie. Dat heeft de algemeen directeur van het NHV, Sjors Röttger, net aan RTV Oost laten weten.

Vorige maand werd Kwiek kampioen in de Eerste Divisie en dwong daarmee promotie naar de Eredivisie af. Die promotie werd deze week onzeker, toen het Nederlands Handbal Verbond bekendmaakte dat er door de coronacrisis geen kampioenen worden benoemd.

'Kwiek promoveert naar de Eredivisie'

Geen enkel team zou promoveren of degraderen, omdat de meeste competities nog niet uitgespeeld waren. Daartegen kwam Kwiek in het verweer. De club vertelde gisteren dat ze al investeringen voor het nieuwe seizoen hadden gedaan en bovendien was hun competitie wel uitgespeeld.

Vandaag geeft NHV-directeur Röttger duidelijkheid: "Kwiek promoveert naar de Eredivisie." Als uitleg geeft hij de uitbreiding van het aantal teams dat volgend seizoen uitkomt op het hoogste niveau. In de Eredivisie spelen vanaf volgend jaar 12 teams, dat zijn er nu nog 10.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328146/Directeur-handbalbond-Kwiek-Raalte-promoveert-naar-de-Eredivisie

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 26-3-2020

Hulpverlener Truus uit Heeten eerder terug uit Filipijnen: "Land hard getroffen door corona"

Vrijwilliger Truus Schoorlemmer van het Heetens Hulpgoedcentrum Filipijnen is weer in Nederland. Veel te vroeg, want eigenlijk zou ze tot mei nog actief zijn in het Aziatische land. "Ik was nog niet klaar met hulp bieden, maar het is nu niet anders. Erg jammer, want de mensen daar worden hard getroffen door het coronavirus."

Want naast de kans op het oplopen van het virus kunnen de mensen daar hun huis ook niet meer uit. "Ook op de Filipijnen is een lockdown afgekondigd. Je moet je voorstellen dat mensen daar in huizen wonen van een paar stokken en plastic platen én dan mogen ze ook nog eens dat huis niet uit", vervolgt Schoorlemmer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327939/Hulpverlener-Truus-uit-Heeten-eerder-terug-uit-Filipijnen-Land-hard-getroffen-door-corona

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 25-3-2020

Ook handbalcompetitie beëindigd, onduidelijk of promotie Kwiek naar Eredivisie doorgaat

In navolging van het basketbal, volleybal, korfbal en waterpolo is ook het handbal seizoen beëindigd. Door de coronacrisis ziet de NHV zich genoodzaakt te stoppen.

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met Kwiek uit Raalte. Die ploeg werd kampioen van de 1e divisie en promoveerde daardoor naar de Eredivisie. Door het stoppen van de competitie worden er echter geen kampioenen aangewezen en zijn de promotie-/degradatieregelingen niet van toepassing. Er is op basis van het reglement nog wel promotie en degradatie mogelijk. Verenigingen kunnen zich daar vrijwillig voor aanmelden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328048/Ook-handbalcompetitie-beeindigd-onduidelijk-of-promotie-Kwiek-naar-Eredivisie-doorgaat

Bron: RTV Oost / 24-3-2020

Afra (64) vocht dagenlang tegen corona in het ziekenhuis: "Ben mensen in de zorg zó dankbaar"

Wat begon met een lichte verkoudheid, ging snel de verkeerde kant op voor Afra Sinnige uit Heino. De 64-jarige belandde in het ziekenhuis, waar ze drie dagen vocht tegen het coronavirus. Maar de liefde en zorg die ze van het zorgpersoneel kreeg, bleek vele malen sterker. "Door alle hulp die ik kreeg, ben ik gaan beseffen dat er zóveel mooie mensen rondlopen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/328020/Afra-64-vocht-dagenlang-tegen-corona-in-het-ziekenhuis-Ben-mensen-in-de-zorg-zo-dankbaar

Bron: RTV Oost / Nout Peper / 24-3-2020

Ton Strien op de lijn - 2

Burgemeester Ton Strien op lijn voor alle kinderen in Olst-Wijhe. Hij vertelt jou wat jij kunt doen om te helpen het coronavirus tegen te houden. Ook zegt hij dat het wel leuk is om een mooie tekening te maken, een verhaal te schrijven of een leuke foto te maken voor opa en/of oma, de mensen in de zorg of in de verpleeghuizen. Ook vindt de burgemeester het fijn om een berichtje van jou te krijgen. Als je dat wilt, mag je dit sturen naar burgemeester@olst-wijhe.nl.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=rWNpd_54cqM
Website: www.olst-wijhe.nl
Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 23-3-2020

Streep door Ribs & Blues in Raalte: "Zuur, maar we hebben er vrede mee"

“Ja, het is wel duidelijk”, zucht festivaldirecteur Ton Groot Beumer. “Editie 2020 vindt geen doorgang. Zuur, maar we zagen het aankomen.”

Meteen na de persconferentie vanavond trok de preses van Ribs & Blues de conclusie. Editie 2020, die van 30 mei tot 1 juni zou plaatsvinden, gaat niet door.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327959/Streep-door-Ribs-Blues-in-Raalte-Zuur-maar-we-hebben-er-vrede-mee

Website: www.ribsenblues.nl
Bron: RTV Oost / 23-3-2020

Kabinet: Alle evenementen tot 1 juni verboden, boetes bij onvoldoende afstand houden

REGIO - Het kabinet heeft extra maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Alle evenementen, zonder ondergrens van een aantal personen, worden verboden tot en met 1 juni. Ook kondigde minister Grapperhaus aan dat burgemeesters de mogelijkheid krijgen om in bepaalde gebieden een verbod op groepsvorming in te voeren. Bij overtreding kan een boete opgelegd worden van 400 euro.

Afgelaste evenementen

Een flink aantal evenementen, waaronder Koningsdag en Bevrijdingsdag, kan door de maatregelen niet door gaan. Ook Dauwpop (21 mei) en Ribs&Blues (30 mei, 31 mei en 1 juni) vallen in het water.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/kabinet-alle-evenementen-tot-1-juni-verboden-boetes-bij-onvoldoende-afstand-houden

Bron: Salland Centraal / 23-3-2020

Light The Sky

Op verschillende plekken in Overijssel waren zondagvanavond in de lucht lichtbundels te zien onder het motto 'light the sky'. Een eerbetoon aan de helden van de samenleving. Onder #LightTheSky lieten verschillende bedrijven in licht en geluid weten mee te doen aan deze actie.

In Raalte waren dat o.a. JAMBALAYA Productions & Events en HerscH Licht, Geluid & Podia.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=9RGCbfTMS9k

Bron: Salland Centraal / Arnold Roolvink / 23-3-2020

Balkonconcert bij verzorgingshuis Swaenewoerd in Raalte: “Even de narigheid vergeten”

RAALTE - De verzorgingshuizen in Nederland hebben de deuren gesloten om zo het coronavirus buiten te houden. Een vervelend besluit voor veel tehuizen, omdat ouderen daardoor een tijd lang geen bezoek kunnen ontvangen. Annet Zwakenberg en Annet Nikamp besloten om een balkonconcert te organiseren. “Zo kunnen ze hopelijk toch vanuit hun eigen kamertje meegenieten en even de narigheid rondom het coronavirus vergeten”, schrijft Annet Nikamp op Facebook.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2020/03/balkonconcert-bij-verzorgingshuis-swaenewoerd-in-raalte-even-de-narigheid-vergeten

Bron: Salland Centraal / 23-3-2020

Raalte in de Smaak gecanceld

RAALTE - Het jaarlijkse culinaire evenement ‘Raalte in de Smaak’ van 11 tot en met 13 september gaat dit jaar niet door. Het bestuur heeft dat besloten door de huidige coronacrisis.

Voor de dit jaar nieuw aangetreden voorzitter Frans Rouwenhoff was het een moeilijke, maar ook noodzakelijke keuze. “Ik had mij natuurlijk een heel andere start als nieuwe voorzitter van In de Smaak voorgesteld maar helaas. Willen we In de Smaak half september zoals gepland laten doorgaan, dan moeten we horecabedrijven en sponsoren nu al gaan benaderen in verband met de vele voorbereidingen. Dat lijkt ons echter in deze crisistijd absoluut niet gepast. Ze hebben zorgen genoeg en moeten waarschijnlijk alle zeilen bijzetten om het hoofd komende weken en maanden boven water te houden. Daarin kunnen we hen alleen maar veel sterkte en wijsheid toewensen. Hopelijk kunnen we dan samen volgend jaar weer een heel mooi culinair evenement met de beste restaurants uit Salland neerzetten.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/raalte-in-de-smaak-gecanceld

Website: www.indesmaakraalte.nl

Bron: Salland Centraal / 23-3-2020

Foto: VTV Sallandia

Fietstocht ‘Omloop van Salland’ gaat niet door

REGIO - De lentetocht Omloop van Salland van de fietsclubs Heikera Heino en CRT Raalte gaat op zaterdag 4 april niet door. Het afblazen heeft alles te maken met de maatregelen die het kabinet heeft genomen om tot en met 6 april grotere evenementen te verbieden. De beide verenigingen blazen voor dit jaar de verdere voorbereidingen van de tocht af. De derde editie van de Omloop van Salland vindt daarom plaats op zaterdag 3 april 2021.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/fietstocht-omloop-van-salland-gaat-niet-door

Bron: Salland Centraal / 23-3-2020

Steeds meer paasvuren afgelast, ook Espelo schrapt boake

Steeds meer paasvuren in Overijssel worden afgelast. In navolging van onder andere Haaksbergen, Heino, Enter en Wierden, heeft ook de organisatie van de boake in Espelo besloten de editie te schrappen.

De bouwers van dit vuur strijden elk jaar met Dijkerhoek om de hoogste paasbult van Nederland. Het paasvuur Dijkerhoek is nog niet afgelast, maar er mag geen hout worden aangeleverd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327920/Steeds-meer-paasvuren-afgelast-ook-Espelo-schrapt-boake

Bron: RTV Oost / 23-3-2020

Videoboodschap van burgemeester Martijn Dadema aan alle inwoners van de gemeente Raalte

Bron: Gemeente Raalte / 20-30-2020

‘You'll never walk alone’ in het Nedersaksisch! | RTV Oost

‘Wie kunt 't nit alleen!’ Paul Schabbink is de studio in gekropen voor een Nedersaksische variant van de ultieme hoopgever: You'll never walk alone van Gerry and the Pacemakers.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=eXtc0athT8A

Bron: RTV Oost / 20-3-2020

Kachel wordt te heet en veroorzaakt veel rook

LUTTENBERG - De brandweer moest rond het middag uur uitrukken voor een brand bij een woning aan de Van Rhemenstraat. In een aanbouw achter het huis werd een pijp van een kachel te heet waardoor het hele dak behoorlijk begon te roken.

Door snel handelen van de brandweer werd erger voorkomen. Zij hebben het dak gekoeld en de pijp van de kachel verwijderd. De schade viel uiteindelijk mee.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/kachel-wordt-te-heet-en-veroorzaakt-veel-rook

Bron: Salland Centraal / 21-3-2020

Bas Oors en Nora Jonkers winnen regionale voorleeswedstrijd

REGIO - Bas Oors van basisschool de Bolster uit Raalte en Nora Jonkers van basisschool de Hovenschool in Deventer hebben maandag 2 maart de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Kulturhus in Holten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/bas-oors-en-nora-jonkers-winnen-regionale-voorleeswedstrijd

Bron: Salland Centraal / 21-3-2020

Container van elektronicawinkel ‘De Zaak’ in Heino in brand gestoken

HEINO - In de nacht van vrijdag op zaterdag is tussen 00.15 en 00.45 brandgesticht in een afvalcontainer van elektronicawinkel ‘De Zaak’ in Heino. De brandweer was op tijd ter plaatse om de brand te blussen. “Wij begrijpen dat de verveling inmiddels toeslaat, maar om nou meteen de spullen van een ander in brand te steken”, schrijft de winkel op Facebook.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/container-van-elektronicawinkel-de-zaak-in-heino-in-brand-gestoken

Bron: Salland Centraal / 21-3-2020

Website voor inkopen bij winkeliers centrum Raalte

RAALTE - De ROV-ondernemers in het centrum van Raalte hebben de handen ineen geslagen om lokale inkopen ondanks de coronacrisis te stimuleren. Inmiddels is de website www.beleefraalte.nl gelanceerd, waarmee lokaal inkopen voor de consument mogelijk blijft. Naast het plaatsen van bestellingen is het mogelijk om afspraken te maken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/website-voor-inkopen-bij-winkeliers-centrum-raalte

Website: www.beleefraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 21-3-2020

Scholen zijn dicht, maar voor sommige kinderen in Heino gaat de gymles door: 'Beetje uit elkaar'

"Jongens, allemaal goed uit elkaar blijven", met die zin begint docent lichamelijk opvoeding Vera ter Laak haar gymles. "Beetje uit elkaar."

Een klein groepje buurkinderen uit Heino krijgt, ondanks het feit dat de scholen gesloten zijn, gymles in een speeltuin in hun woonwijk. Wel wordt de kinderen allemaal nadrukkelijk verzocht om afstand van elkaar te houden.

"We doen vandaag een dobbelsteenloop. Er zijn zes activiteiten. Kinderen rollen straks de dobbelsteen, liefst met de voet," vertelt Ter Laak.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327821/Scholen-zijn-dicht-maar-voor-sommige-kinderen-in-Heino-gaat-de-gymles-door-Beetje-uit-elkaar

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 20-3-2020

Zaterdagavond: kerkdienst vanuit Raalter basiliek op TV

Salland1 gaat aanstaande zaterdag, 21 maart, om 17.00 uur een rechtstreekse uitzending verzorgen van de kerkdienst in de basiliek van de H. Kruisverheffing in Raalte.

Tijdens de H. Mis zullen er geen gelovigen in de kerk aanwezig (mogen) zijn maar ze kunnen het dan rechtstreeks op de televisie volgen.

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om het technisch mogelijk te maken.

Bron: Salland1

Kringloop De Snuffelaar naar het centrum in Raalte

Kringloop De Snuffelaar in Raalte gaat verhuizen, maar niet naar een groter pand. Nee, ze gaan kleiner. En dat vindt eigenaresse Rilana van Lies helemaal niet erg. Eind juni hoopt ze te heropenen op haar nieuwe locatie, dichter bij het centrum van Raalte.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/kringloop-de-snuffelaar-naar-het-centrum-in-raalte-kleiner-maar-nog-gezelliger~a4881ee3

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 19-3-2020

Juud&Jul Raalte en Bij Schulten Wijhe komende zondag samen op RTL4

RAALTE - “Een gaaf project”; zo noemen Bascha en Ellen hun deelname aan het RTL4-programma ‘Plezier&Passie’, dat komende zondag 22 maart om 16.00 uur zal worden uitgezonden. Het programma belicht allerlei verschillende bedrijven in Nederland die gekenmerkt worden door ondernemers die hun hart volgen en waar de teams met passie en overtuiging iedere dag weer hun vak uitoefenen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/juudjul-raalte-en-bij-schulten-wijhe-komende-zondag-samen-op-rtl4

Bron: Salland Centraal / 19-3-2020

Oproep aan beheerders buurtapps om hulp te bieden in coronacrisis

Stichting WhatsApp Buurt Preventie (WABP) roept ruim negenduizend beheerders op om WhatsApp-groepen open te zetten voor hulp in de coronacrisis. In Olst gebeurde dit al op eigen initiatief. Buurtapps zijn bedoeld om inbraken in buurten te voorkomen, maar nu Nederland in de ban is van het coronavirus, kan de app ook andere manieren zijn nut bewijzen.

Normaal wordt heel strikt in de gaten gehouden of de buurtapp alleen gebruikt wordt waar hij voor bedoeld is: het veilig houden van de buurt. Maar nu wordt er een uitzondering gemaakt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327778/Oproep-aan-beheerders-buurtapps-om-hulp-te-bieden-in-coronacrisis

Bron: RTV Oost / 19-3-2020

Luttenberg: sigarettendieven veroorzaken veel schade, maar hebben geen buit

Twee sigarettendieven hebben weinig plezier beleefd aan hun bezoekje aan een supermarkt in Luttenberg. Ze richten veel schade aan, maar gaan er zonder sigaretten vandoor. De kwaliteit van het rolluik voor het sigarettenschap blijkt iets beter dan ze hadden verwacht.

Bron: RTV Oost / 19-3-2029

Bevrijdingsfestival Zwolle vraagt om financiële steun vanwege coronacrisis

Door de coronacrisis staat het Bevrijdingsfestival in Zwolle op losse schroeven. Het festival kost jaarlijks meer dan één miljoen euro, waarvan 70% terug moet worden verdiend op de dag zelf. Nu het onzeker is of dat gaat lukken, vraagt het festival om financiële steun van de burgers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327761/Bevrijdingsfestival-Zwolle-vraagt-om-financiele-steun-vanwege-coronacrisis

Website: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl
Bron: RTV Oost / 19-3-2020

Raalte: man (26) bedreigd met een mes en daarna beroofd

In Raalte is een man van 26 bedreigd met een mes en daarna beroofd. Dat gebeurde nadat hij een bezoek had gebracht aan een familielid.

Bron: RTV Oost / 19-3-2020

Sallandse aspergetelers voor grote uitdaging: horeca op slot, wie koopt het witte goud?

Veertig procent van de asperges van de Raalter telers Jeroen en Henk de Weerd gaat normaal gesproken naar de horeca. "Deze coronatijd is een lastige periode", zegt Jeroen de Weerd. "Maar hier in Salland zeggen we: kop d'r veur, met elkaar de boel staande houden."

Zoon Jeroen de Weerd doelt daarbij onder meer op de initiatieven die nu al bij ondernemers in de horeca ontstaan. Catering, bezorgservice. "We hopen dat ze daarbij ook onze asperges gebruiken. Kijken hoe dat uitpakt", zegt vader Henk de Weerd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327751/Sallandse-aspergetelers-voor-grote-uitdaging-horeca-op-slot-wie-koopt-het-witte-goud?

Website: www.deweerdraalte.nl
Bron: RTV Oost / 19-3-2020

Ton Strien op de lijn 1

Ton Strien, burgemeester van Olst-Wijhe komt bij jou op de lijn in onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus. Hij roept alle inwoners van Olst-Wijhe op om hun steentje bij te dragen om het coronavirus te kunnen stoppen. Maar is ook blij om te zien wat voor een mooie initiatieven in onze samenleving ontstaan.

Meer informatie vind je op op de website www.olst-wijhe.nl

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 18-3-2020

Corona-ontwijkend gedrag: heerlijk wandelen op Sallandse Heuvelrug

Je kan er niet omheen: drie weken lang met de kinderen in huis, vanwege het coronavirus. Als het dan zo’n lekker weertje als vandaag is, biedt de Sallandse Heuvelrug de perfecte uitkomst.

"Heerlijk toch?”, zegt de eerste ouder die we tegenkomen. "De kids kunnen lekker rondrennen en spelen, terwijl wij een frisse neus halen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327669/Corona-ontwijkend-gedrag-heerlijk-wandelen-op-Sallandse-Heuvelrug

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 18-3-2020

Bevrijdingsprogramma Raalte voor april gecanceld

RAALTE - Raalte viert Vrijheid heeft alle geplande activiteiten in de maand april gecanceld. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/bevrijdingsprogramma-raalte-voor-april-gecanceld

Website: www.raalteviertvrijheid.nl
Bron: Salland Centraal / 18-3-2020

Olsterveer weer in de vaart, maar met coronamaatregelen

Het Olsterveer gaat vanochtend om zeven uur weer in de vaart, maar wel met de nodige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. "Normaal is een overtocht vaak een sociale aangelegenheid en nemen wij tijd voor een praatje. Vanaf vandaag houden wij het contactmoment met u zo kort mogelijk", vertelt Hendrik Schuitema namens het Olsterveer.

Automobilisten moeten in hun auto blijven zitten, bij voorkeur kan er alleen contactloos gepint worden. Ook worden reizigers gevraagd om niet in de stuurhut te komen en geen fysiek contact te zoeken met de kaartverkoper.

www.rtvoost.nl/nieuws/327608/Olsterveer-weer-in-de-vaart-maar-met-coronamaatregelen

Website: www.olsterveer.nl
Bron: RTV Oost / 18-3-2020

Paasvuren Enter, Heino en Wierden afgelast: "Een financiële strop"

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de diverse paasvuren in de provincie. Zo zijn de vuren in Enter, Heino en Wierden afgelast. Voor 't Giet Vedan in Heino is dat een dubbele klap, want eerder zag de groep ook al de carnavalsoptocht geannuleerd worden. "Balen is wel het goede woord. Dit is een financiële strop", vertelt voorzitter Joost Hofhuis.

De carnavalsoptocht, die vanwege stormachtige omstandigheden geschrapt werd, kostte de vereniging vijftienduizend euro voor het bouwen van de wagen en de pakken. "Ongeveer de helft zouden we weer terugverdienen met het paasvuur", rekent Hofhuis uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327595/Paasvuren-Enter-Heino-en-Wierden-afgelast-Een-financiele-strop

Bron: RTV Oost / 17-3-2020

‘t Giet Vedan uit Heino gelast paasvuur af

HEINO - ‘t Giet Vedan uit Heino heeft besloten om het jaarlijkse paasvuur niet door te laten gaan. Andere dorpen lieten de afgelopen uren en dagen ook al weten de evenementen af te gelasten. “Let op elkaar en laten we er volgend jaar dan maar een extra mooi feest van maken”, schrijft de vereniging op Facebook.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/t-giet-vedan-uit-heino-gelast-paasvuur-af

Bron: Salland Centraal / 17-3-2020
Video: Paasvuur Heino 2019 / VTV Sallandia

Gaslek aan Kanaalstraat in Raalte

In Raalte is maandag aan het begin van de avond een gaslek ontdekt aan de Kanaalstraat. Het gaat om een lekke gasafsluiter.

Lees verder: www.destentor.nl/salland/gaslek-aan-kanaalstraat-in-raalte~aa59db56

Bron: De Stentor / 16-3-2020

TRUCKRUN DUS/ZOZIJN AFGELAST IVM CORONAVIRUS

Hallo allen, Bij deze willen we jullie laten weten dat de Truckrun van as. 4 april niet doorgaat ivm de corona virus. Deze rit zal ook dit jaar niet op een ander moment plaats gaan vinden.
We hopen er in 2021 er weer een feestelijke dag van te maken, samen met de cliënten, chauffeurs, motorrijders, verkeersregelaars en alle andere vrijwilligers die zich inzetten om deze dag te laten slagen.

Zijn jullie bij deze op de hoogte !

Vriendelijke groet, Organisatie Truckrun/Zozijn

Bron: www.driversuutsalland.nl

Bron: Motion Madness | Film&More

Geen school, maar toch les: 'Het zijn natuurlijk wel gewoon schoolweken'

De scholen zijn dicht, verschillende geven ouders hun kinderen nu les. Bijvoorbeeld Mark Wortelboer uit Heino. Op de eerste verdieping van hun huis krijgen zoon Thomas en dochter Evi les van (tijdelijk) 'meester Mark', die normaal voor een grote verzekeraar werk.

Maar hoe pak je dat aan? Een schooldag thuis? "We hebben eerst nagegaan wat ze op een schooldag doen, dat hebben we netjes opgeschreven. Daarna hebben we, net als op school, kaartjes gemaakt met een aantal standaard dingen die we elke dag kunnen gaan doen. Dat proberen we dan zo goed als het gaat."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327502/Geen-school-maar-toch-les-Het-zijn-natuurlijk-wel-gewoon-schoolweken

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 16-3-2020

Binnen 24 uur naar ruim 1600 leden, Coronahulp Salland barst uit haar voegen

Het is bizar, concludeert Margreeth Rebers. Nu is deze hele crisis natuurlijk bizar, maar dat binnen een dag haar facebookgroep Coronahulp Salland al ten onder dreigt te gaan aan haar eigen succes? "Het verbaast me. En ik hoop dat het allemaal niet nodig blijkt te zijn. Maar áls er hulpvragen komen, is het mooi om te zien dat Salland massaal klaarstaat om te helpen."

Want dat ontbreekt er nog even aan, aan die hulpvragen. De pagina die Margreeth gister optuigde wordt vooralsnog vooral overspoeld door mensen die ineens tijd over hebben en daarom hun hulp aanbieden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327478/Binnen-24-uur-naar-ruim-1600-leden-Coronahulp-Salland-barst-uit-haar-voegen

Bron: RTV Oost / 16-3-2020

Officiële opening van Kindcentrum de Korenbloem afgelast

RAALTE - De opening van Kindcentrum de Korenbloem in Raalte kan vanwege het coronavirus niet doorgaan. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/officiele-opening-van-kindcentrum-de-korenbloem-afgelast

Website: www.korenbloemraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 16-3-2020

Feestelijke heropening van De Laarman in Luttenberg gaan niet door

LUTTENBERG - Het bestuur van De Laarman heeft besloten om de feestelijke heropening op 3 april en het open huis op 4 en 5 april niet door te laten gaan. Dit na de maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen om het coronavirus te bestrijden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/feestelijke-heropening-van-de-laarman-in-luttenberg-gaan-niet-door

Website: www.delaarman.nl
Bron: Salland Centraal / 16-3-2020

Tijdelijke stop VTV Sallandia videos

In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus worden er voorlopig geen nieuwe VTV Sallandia video opnamens geplaatst Facebook, Youtube en Sallandia.nl.

Bron: VTV Sallandia / 15-3-2020

Gemeente Raalte - Videoboodschap burgemeester Martijn Dadema

Bron: Gemeente Raalte

Buurtbus Salland besluit om ritten voorlopig te schrappen

REGIO - Buurtbus Salland heeft besloten om per direct te stoppen met het uitvoeren van busritten. Dit in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Voorlopig rijdt de buurtbus dus niet. Wanneer de dienstregeling weer wordt hervat, is niet bekend.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/buurtbus-salland-besluit-om-ritten-voorlopig-stil-te-leggen

Bron: Salland Centraal / 15-3-2020

Carmel College en Assink Lyceum sluiten voorlopig de deuren

Het Carmel College en het Assink Lyceum sluiten voorlopig de deuren. Dat heeft allemaal te maken met de situatie rond het coronavirus. De scholen hebben in Overijssel vestigingen in Oldenzaal, Haaksbergen, Enschede, Almelo, Tubbergen, Raalte, Deventer, Hengelo, Borne, Delden, Rijssen, Losser en Denekamp.

Op de website van het Carmel College, de op een na grootste scholenkoepel in Nederland met vijftig middelbare scholen, staat dat is besloten om vanaf maandag alleen nog te doen wat strikt noodzakelijk is: onderwijs aan examenleerlingen en opvang voor wie daar behoefte aan heeft.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327415/Carmel-College-en-Assink-Lyceum-sluiten-voorlopig-de-deuren

Bron: RTV Oost / 15-3-2020

Crisisberaad Carmel College: school blijft voorlopig gesloten

RAALTE - Het bestuur van scholenkoepel Carmel College heeft besloten om vanaf aanstaande maandag alleen examenleerlingen toe te laten op haar vestigingen, waaronder die in Raalte. Ook is er opvang ‘voor wie daar behoefte aan heeft’. De andere leerlingen zijn dus voorlopig vrijgesteld van lessen op school. Zij gaan de lesstof op een andere manier volgen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/crisisberaad-carmel-college-school-blijft-voorlopig-gesloten

Bron: Salland Centraal / 15-3-2020

Cafés en restaurants sluiten de deuren vanwege coronavirus

RAALTE - Meerdere cafés en restaurants hebben besloten om de deuren voorlopig dicht te houden. Zo ook restaurant Zwakenberg in Raalte. “Wij realiseren ons ook dat een plek als de onze op dit moment niet bijdraagt aan het beleid wat we met z’n allen zullen moeten voeren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, laat het restaurant weten op haar website. Ook de Gouveneur en De Leeren Lampe in Raalte laten weten per direct dicht te gaan.

In Heino heeft café De Baron besloten om niet open te gaan.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/cafes-en-restaurants-sluiten-de-deuren-vanwege-coronavirus

Bron: Salland Centraal / 15-3-2020

Mishandeling in het centrum van Heino

HEINO - Zaterdagmiddag heeft er een mishandeling plaatsgevonden in het centrum van Heino. De verdachten hebben zich inmiddels gemeld bij de politie.

De politie doet onderzoek.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/mishandeling-in-het-centrum-van-heino

Bron: Salland Centraal / 15-3-2020

Eerste coronabesmetting in Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - Een inwoonster van Olst is gisteravond positief getest op het coronavirus. “Het was onvermijdelijk dat dit ook in onze gemeente zou gebeuren”, zegt burgemeester Strien. “De betrokkene is al langere tijd in vrijwillige thuisisolatie en is aan de betere hand.’

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/inwoonster-van-olst-wijhe-besmet-met-coronavirus

Bron: Salland Centraal / 14-3-2020

Eerste coronabesmettingen in Ommen en Olst-Wijhe

Een inwoner van de gemeente Ommen is besmet met het coronavirus. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Ook in Olst-Wijhe is de eerste besmetting vastgesteld. Het zijn de eerste besmettingen in beide gemeenten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327387/Eerste-coronabesmettingen-in-Ommen-en-Olst-Wijhe

Bron: RTV Oost / 14-3-2020

'Kom vooral niet naar de kerkdienst in Heino morgen, maar kijk op TV Oost'

"We roepen mensen op vooral niet te komen". Het zijn de woorden van dominee Klaas van der Kamp over de oecumenische viering die morgen om tien uur wordt gehouden in de Nicolaaskerk in Heino. De viering is live te volgen op TV Oost.

Van der Kamp weet het. Het zijn tegenstrijdige woorden, maar hij meent het toch echt. Waar hij in normale tijden de kerk het liefst zo vol mogelijk ziet, roept hij mensen nu op om voor de televisie te gaan zitten. Op die manier kunnen mensen een kerkdienst volgen zonder het risico te lopen besmet te raken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327328/Kom-vooral-niet-naar-de-kerkdienst-in-Heino-morgen-maar-kijk-op-TV-Oost

Website: www.pknheino.nl
Bron: RTV Oost / 14-3-2020

Geen Salland Trail? Snel een nieuwe datum en vlaaien naar het verpleeghuis

Alles was in gereedheid om 1200 atleten over de Sallandse Heuvelrug te laten lopen, maar de Salland Trail gaat vandaag niet door. De organisatie heeft zich snel herpakt en al een nieuwe datum voor het evenement bepaald: 22 augustus.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327365/Geen-Salland-Trail-Snel-een-nieuwe-datum-en-vlaaien-naar-het-verpleeghuis

Bron: RTV Oost / 14-3-2020

Zwembad Tijenraan dicht tot 31 maart

RAALTE - Sportbedrijf Raalte heeft na samenspraak met de gemeente besloten zwembad Tijenraan tot en met 31 maart te sluiten. Alle activiteiten, vrijzwemmen, zwemlessen en groepslessen in het zwembad zijn inmiddels vervallen. Ook het diplomazwemmen op 14 maart gaat niet door. Dit besluit volgt op de aangescherpte corona-maatregelen die op 12 maart van kracht zijn geworden en op basis waarvan ook de sportverenigingen hun activiteiten in Sportcentrum Tijenraan tot en met 31 maart annuleren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/zwembad-tijenraan-dicht-tot-31-maart

Website: www.sportbedrijfraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Olympische Maud bedankt haar redder-in-nood met bosje bloemen: 'Had niet gehoeven, maar erg leuk'

De zestienjarige Maud Jonkman uit Raalte heeft haar redder-in-nood bedankt. Een onbekende weldoener hielp haar eerder deze week uit de brand toen het meisje in de supermarkt in de rij stond om leverpastei af te rekenen en haar pinpas weigerde. Een andere klant rekende toen voor haar af. Na een oproep is deze onbekende man nu opgespoord, waarop Maud hem heeft bedankt met een bos bloemen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327337/Olympische-Maud-bedankt-haar-redder-in-nood-met-bosje-bloemen-Had-niet-gehoeven-maar-erg-leuk

Bron: RTV Oost / 13-3-2020

Brons voor Bouwbedrijf Hoogeslag

MARIËNHEEM - Bouwbedrijf Hoogeslag is op de derde plek geëindigd in de verkiezing Beste Bouwer van Nederland. Daarmee viel het Mariënheemse bedrijf na de tweede plek van vorig jaar dit jaar opnieuw in de prijzen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/brons-voor-bouwbedrijf-hoogeslag

Website: www.hoogeslagbouw.nl
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Voorstellingen ‘Het Oranjehotel’ uitgesteld

WIJHE - Vanwege de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid omtrent het coronavirus zijn de voorstellingen van ‘Het Oranjehotel’, die op zaterdag 21 en zondag 22 maart zouden plaatsvinden in Café de Oranjerie in Wijhe afgelast. De voorstellingen worden verplaatst naar nader te bepalen datums. Reeds gekochte kaartjes blijven geldig. Tezijnertijd volgt meer informatie.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/voorstellingen-het-oranjehotel-uitgesteld

Website: www.deoranjerie.com
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Geen vervangende datums voor Kôle Kermse

BROEKLAND - De Kôle Kermse in Broekland is in verband met de nieuwe coronamaatregelen afgelast. Er komen geen vervangende datums, zo laat de organisatie bij monde van Erik Kommerkamp weten.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/geen-vervangende-datums-voor-kole-kermse

Website: www.kolekermse.nl
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Ook Theater Podium Heino cancelt programma

HEINO - Theater Podium Heino heeft de geplande voorstellingen van Anne en Lisa (vrijdag 20 maart), ‘Samen op Stap’ (zondag 22 maart) en Margje Wittermans (vrijdag 27 maart) afgelast. Dit natuurlijk in verband met de nieuwe coronamaatregelen. Het gaat om de drie laatste voorstellingen van dit seizoen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/ook-theater-podium-heino-cancelt-programma

Website: www.podiumheino.nl
Bron: Salland Centraal / 13-3-2020

Automobilist die bij eenzijdig ongeval in Heeten om het leven kwam is een man (27)

Het slachtoffer dat gisteren bij een eenzijdig ongeval in Heeten om het leven kwam, is een 27-jarige Heetenaar. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde op de Spanjaardsdijk. Daar reed de automobilist tegen een boom. Een traumahelikopter kwam ter plekke, maar kon niets meer betekenen.

Vanwege het onderzoek van de Verkeersongevallenanalyse (VOA) is de weg urenlang afgesloten geweest.

www.rtvoost.nl/nieuws/327289/Automobilist-die-bij-eenzijdig-ongeval-in-Heeten-om-het-leven-kwam-is-een-man-27

Bron: RTV Oost / 13-3-2020

Historicus: ‘Heino vereert een moordenaar als verzetsheld’

In Heino wordt een moordenaar vereerd als verzetsheld. Dat concludeert historicus Ewout van der Horst na uitgebreid historisch onderzoek.

Het gaat om Jan Willem Haye, één van de twee jongemannen die betrokken was bij de moord op de Zwolse NSB’er Koopman in mei 1943.

Ter dood veroordeeld

Jan Willem Haye en zijn vriend Klaas Muller werden enige tijd na de moord opgepakt. Ze bekenden schuld en werden vervolgens door de Duitse rechtbank ter dood veroordeeld.

Ondanks de bekentenis en veroordeling wordt Haye in de kerk in Heino vereerd als verzetsheld, terwijl volgens historicus Van der Horst uit geen enkel historisch document blijkt dat hij bij het verzet aangesloten was.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327194/Historicus-Heino-vereert-een-moordenaar-als-verzetsheld

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 13-3-2020

Gemeenteraad Raalte vergadert in dialect: 'Goeienoamd, dat was wel ongeveer het dialect dat ik kan'

An de leden van de road,

Deur dit schrieven vroag ik oe of ie noar de roadsvergadering wult kommen op donderdag 12 meert van dit joar. Denne begint um half achte 's oamds in de roadzaal van het gemeentehuus in Roalte.'

Meert dialectmoand, de daad bij het woord en andersom. Donderdagavond vergaderde de gemeenteraad van Raalte, tenminste de leden die de taal kundig waren, in dialect.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327278/Gemeenteraad-Raalte-vergadert-in-dialect-Goeienoamd-dat-was-wel-ongeveer-het-dialect-dat-ik-kan

Bron: RTV Oost / 13-3-2020

Hoftheater cancelt alle voorstellingen tot en met 31 maart

RAALTE - Het Hoftheater in Raalte heeft alle voorstellingen die gepland stonden tot en met 31 maart geannuleerd. Dit na de landelijke maatregel om alle activiteiten met meer dan honderd bezoekers af te gelasten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/hoftheater-cancelt-alle-voorstellingen-tot-en-met-31-maart

Website: www.hoftheater.nl
Bron: Salland Centraal / 12-3-2020

Afgelaste evenementen i.v.m. Corona

REGIO - In verband met de uitkomst van het crisisoverleg in Den Haag, zijn er ook diverse beslissingen genomen omtrent geplande evenementen in onze regio. De redactie van het Weekblad voor Salland, de Oprechte Dalfser Courant en het Ommer Nieuws plaatst de komende periode met enige regelmaat updates over welke evenementen geen doorgang zullen vinden.

Hieronder een lijst(je) van evenementen die zijn gecanceld:

Toneelvoorstelling Woar blef de tied in Zaal Kappers in Hoonhorst - 12, 13 en 14 maart

Bazaar in Elckerlyc in Luttenberg - 13, 14 en 15 maart

Dutch Masters of MTB in Haarle, 15 maart

Vogelmarkt in Manege Heeten, 22 maart

Programma Hoftheater tot en met 31 maart

www.sallandcentraal.nl/2020/03/afgelaste-evenementen-i-v-m-corona

Bron: Salland Centraal / 12-3-2020

Eerste coronabesmetting in Raalte, derde geval in Zwolle

In Overijssel zijn er coronabesmettingen bij gekomen in Raalte en Zwolle. Dat laat de GGD IJsselland weten. In de gemeente Raalte gaat het om de eerste besmetting, in Zwolle is het nummer drie.

"Gezien het tempo waarin het virus zich nu in Nederland verspreidt, hielden we al rekening met een eerste besmetting in onze gemeente", laat burgemeester Martijn Dadema van Raalte weten. Bij de nieuwe patiënten in zowel Raalte als Zwolle vindt bron- en contactonderzoek plaats.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327241/Eerste-coronabesmetting-in-Raalte-derde-geval-in-Zwolle

Bron: RTV Oost / 12-3-2020

Gedeputeerde wil duurste variant Knooppunt Raalte liever niet doorrekenen

Gedeputeerde Bert Boerman wil, zoals de gemeenteraad van Raalte vanavond van hem vraagt, liever niet de duurste van de vier varianten voor de aanpak van Knooppunt Raalte in de N35 doorrekenen.

"Ik ben eerlijk gezegd niet heel makkelijk te overtuigen dat we dat nog zouden moeten doen", sprak Boerman gisteren in de Statencommissie Verkeer en Vervoer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327235/Gedeputeerde-wil-duurste-variant-Knooppunt-Raalte-liever-niet-doorrekenen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 12-3-2020

Foto: VTV Sallandia

Jason uit Raalte neemt digitale coronamaatregelen met begroetingssticker

Elkaar de hand schudden wordt vandaag de dag in coronatijden sterk afgeraden, maar via WhatsApp worden nog veelvuldig emoji's met een handdruk of 'high five' uitgedeeld. Voor Jason Fredrick uit Raalte reden om zijn creativiteit de vrije loop te laten en een ware WhatsApp-sticker met een ellebooggroet te maken. En met succes.

Hij haalde zijn inspiratie uit de persconferentie van Mark Rutte van deze week waar de minister-president mensen opriep om geen handen meer te schudden, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld een elleboog te geven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327228/Jason-uit-Raalte-neemt-digitale-coronamaatregelen-met-begroetingssticker

Bron: RTV Oost / 12-3-2020

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval bij Heeten

Bij Heeten heeft vanochtend rond elf uur een ernstig ongeval plaatsgevonden. Daarbij is de enige inzittende van het voertuig overleden. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Spanjaardsdijk en de Voortmansweg.

Het gaat om een eenzijdig ongeval, een auto is tegen een boom gebotst. Een traumahelikopter kwam nog ter plekke, maar kon niets meer betekenen. De Verkeersongevallenanalyse (VOA) doet ter plaatse onderzoek en de weg blijft de komende uren afgesloten.

www.rtvoost.nl/nieuws/327230/Automobilist-overleden-na-eenzijdig-ongeval-bij-Heeten

Bron: RTV Oost / 12-3-2020

Wapeninleveractie politie IJsselland: al ruim honderd wapens ingeleverd

Bij de politie IJsselland zijn al 71 vuurwapens, 20 sabels, tientallen steek-, slag- of stootwapens en enkele kilo's munitie ingeleverd sinds de start van de wapeninleveractie begin deze week. De politie spreekt nu al van een succesvolle actie. De wapens kunnen tot en met vrijdag anoniem worden ingeleverd, zonder risico op strafvervolging.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327179/Wapeninleveractie-politie-IJsselland-al-ruim-honderd-wapens-ingeleverd

Bron: RTV Oost / 11-3-2020

Open dag van Het Weijtendaal in Wijhe tot nader orde uitgesteld wegens coronavirus

De open dag van alle zorginstellingen van Zorgspectrum ’t Zand zijn opgeschort. Door de recente ontwikkelingen van het coronavirus ziet de zorgorganisatie het niet zitten om de deuren voor iedereen te openen.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/open-dag-van-het-weijtendaal-in-wijhe-tot-nader-orde-uitgesteld-wegens-coronavirus~a6f9908c

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 11-3-2020

Dick Buitenkamp van Lokaal Alternatief stapt uit gemeenteraad van Raalte

Heinoër Dick Buitenkamp verlaat de gemeenteraad in Raalte. Per 1 april treedt Buitenkamp terug, na zes jaar raadswerk voor Lokaal Alternatief. Zijn plek wordt overgenomen door Jan Datema uit Heino. ,,De wisseling van de wacht is reeds voor de verkiezingen afgesproken.”

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/dick-buitenkamp-van-lokaal-alternatief-stapt-uit-gemeenteraad-van-raalte~a8f8613b

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 11-3-2020

Leerlingen Aloysiusschool in Boskamp krijgen tijdelijk les in noodlokalen vanwege ongezond schoolgebouw

De leerlingen van basisschool St. Aloysius in Boskamp krijgen tijdelijk les in noodlokalen. Het gebouw van de school is namelijk ongezond en deels onveilig verklaard vanwege schimmels in de grond en een slechte luchtkwaliteit. Hoelang de maatregel duurt, is nog niet bekend.

het is wél zo goed als zeker dat de noodlokalen worden gebruikt totdat nieuwbouw van school is gerealiseerd. Alle basisscholen uit de buurt gaan namelijk samen in een kindcentrum, maar de locatie ervan moet nog worden bepaald.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327175/Leerlingen-Aloysiusschool-in-Boskamp-krijgen-tijdelijk-les-in-noodlokalen-vanwege-ongezond-schoolgebouw

Bron: RTV Oost / 11-3-2020

Kwiek stunt niet opnieuw en ligt uit bekertoernooi

De handbalsters van Kwiek zijn er vanavond niet in geslaagd de laatste vier van de beker te bereiken. De kampioen van de 1e divisie ging met 30-27 onderuit bij Quintus, uit de Eredivisie.

In de vorige rond had Kwiek de Bornse eredivisionist Borhave nog uitgeschakeld, maar vanavond zat de stunt er niet in. Bij rust was de voorsprong van de thuisploeg uit Kwintsheul al zeven punten: 17-10. Na rust kwam Kwiek nog wel terug, maar de zege kwam er dus niet.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327160/Kwiek-stunt-niet-opnieuw-en-ligt-uit-bekertoernooi

Bron: RTV Oost / 10-3-2020

Wie hielp Maud bij de kassa van de supermarkt in Raalte?

De 16-jarige Maud Jonkman mocht van haar moeder naar de supermarkt om nieuwe leverpastei te halen. De pinpas van het meisje, dat het syndroom van Down heeft, weigerde echter dienst. Gelukkig stond er een man achter haar die de leverpastei aftikte. Mauds moeder wil nu graag weten wie deze weldoener is: "Heel lief, maar ik wil hem graag terugbetalen."

De leverpastei was gisterochtend op, zo simpel is het. Dus moest Maud deze ochtend maar wat anders op brood. Maar 's middags, zo beloofde Christel Jonkman haar dochter, mocht ze naar de Jumbo aan de Domineeskamp in Raalte om nieuwe te halen. Dat liep wat anders dan gepland.

Als Christel die middag thuis komt staat Maud al voor de deur, portemonnee in de aanslag. In de startblokken om leverpastei te halen, met haar eigen pinpas.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327115/Wie-hielp-Maud-bij-de-kassa-van-de-supermarkt-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 10-3-2020

PvdA wil dat omwonenden van zonneparken gecompenseerd worden

REGIO - “De toekomst vraagt om wind- en zonne-energie, maar ook om een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten van die energietransitie,” zegt fractielid Peter Hermans. “Wij willen dat onze inwoners meeprofiteren, door eigenaarschap van lokale energieprojecten of door compensatie voor veranderingen in hun landschap.” Volgens de PvdA moet de provincie daarvoor bindende afspraken maken met ontwikkelaars van wind- en zonneparken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/pvda-wil-dat-omwonenden-van-zonneparken-gecompenseerd-worden

Bron: Salland Centraal / 10-3-2020

Nieuwe kast voor kippenboertje Kay (14)

De moed was de 14-jarige Kay Langkamp in de schoenen gezakt, nadat hij voor de tweede keer was beroofd van zijn welverdiende euro's met het verkopen van zijn eieren. Het jonge kippenboertje uit Luttenberg wilde stoppen met de verkoop. Tot nu! Hij is er weer helemaal klaar voor en heeft zelf een nieuwe kast voor zijn eieren gebouwd.

Uit het hele land kreeg Kay reacties op zijn verhaal toen in januari bleek dat anderen er vandoor gingen met zijn wisselgeld. Hij kreeg donaties van particulieren aangeboden, bedrijven wilden goederen toesturen en anderen wilden tientallen eieren kopen. "Het was helemaal niet mijn bedoeling om geld op te halen. Ik wou gewoon het probleem aan de kaak stellen," vertelt de moeder van Kay; Wendy Langkamp.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327095/Nieuwe-kast-voor-kippenboertje-Kay-14

Bron: RTV Oost / 9-3-2020

Raalter college blijft achter gasloos bouwen staan

RAALTE - Het Raalter college van B&W deelt de zorgen van de VVD Raalte over het gasloos bouwen niet. VVD-fractievoorzitter Alexander Kreule had met een brief een voorzet gegeven om het weer mogelijk te maken om nieuwe woningen aan te sluiten op het gasnet. Sinds 1 juli 2018 gebeurt dat niet meer. Kreule wees in zijn brief echter op uitzonderingen elders in het land.

Door woningen weer aan te sluiten op het gasnet kan er volgens de VVD goedkoper gebouwd worden. “Zeker gezien de krapte op de huizenmarkt moeten we zoveel mogelijk tempo maken met het realiseren van extra woningen”, zo schreef Kreule.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/raalter-college-blijft-achter-gasloos-bouwen-staan

Bron: Salland Centraal / 9-3-2020

Olst is extreme wateroverlast beu en neemt maatregelen

Het noodweer trof Olst vorige zomer zó hard dat de gemeente maatregelen neemt om herhaling van die extreme wateroverlast te voorkomen. Een hemelwaterriool zou de oplossing zijn.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/olst-is-extreme-wateroverlast-beu-en-neemt-maatregelen~aaea67bb

Bron: De Stentor / Niek Verhoeven / 9-3-2020

Gouden Speld voor Jan Smeekens bij afscheid in Thialf

Schaatser Jan Smeekens heeft gisteren de Gouden Speld ontvangen tijdens zijn afscheid van het publiek in Thialf. De 33-jarige Raaltenaar liet vrijdag weten een punt achter zijn carrière te zetten.

De Gouden Speld reikt de KNSB uit aan schaatsers die 'zich in de actieve schaatssport of de skatesport op algemeen erkende bijzondere wijze hebben onderscheiden'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/327065/Gouden-Speld-voor-Jan-Smeekens-bij-afscheid-in-Thialf

Bron: RTV Oost / 9-3-2020

Woningbrand in Laag Zuthem

LAAG ZUTHEM - Zondagochtend heeft er brand gewoed in een woning aan de Langeslag in Laag Zuthem. De brandweer kreeg om 6.45 een melding binnen.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. Niemand raakte gewond.

www.sallandcentraal.nl/2020/03/woningbrand-in-laag-zuthem

Bron: Salland Centraal / 8-3-2020

‘Heino sluit zonneparken en windmolens niet uit’

HEINO - De 55 deelnemers aan de recentelijke informatieavond van Stichting Duurzaam Heino en gemeente Raalte sluiten zonneparken en windmolenparken niet uit. Dat zegt de stichting na afloop van de avond.

In het Dorpshuus vond op 22 januari een informatieavond over de energietransitie in Heino plaats. De aanwezige Heinoërs zijn allereerst voor meer zonnepanelen op daken van woningen, (boeren)bedrijven en winkelpanden, zodat natuur- en cultuurgronden zo min mogelijk worden belast. Daarna zouden zonneparken en windmolens gerealiseerd kunnen worden, mits ze inpasbaar in de omgeving zijn en mogelijk geclusterd kunnen worden. Ook windmolens onder de 25 meter zijn volgens de bezoekers acceptabel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/heino-sluit-zonneparken-en-windmolens-niet-uit

Website: www.duurzaamheino.nl

Bron: Salland Centraal / 8-3-2020

Hardloper vindt gedumpte huisraad op bospad in Olst

Een hardloper heeft zondagmorgen in Olst een grote hoeveelheid gedumpte huisraad ontdekt. ‘Dit hoort uiteraard niet in de natuur thuis’, meldt de politie.

Lees verder: www.destentor.nl/olst-wijhe/hardloper-vindt-gedumpte-huisraad-op-bospad-in-olst~aa38c688

Bron: De Stentor / Herre Stegenga / 8-3-20

Bronzen zwijntje uit Heeten is de Vondst van Overijssel

Op de Overijsselse dag van de archeologie is een Romeins bronzen zwijntje uit Heeten verkozen tot de vondst van Overijssel. De afgelopen weken konden mensen in een verkiezing uitgezet door de provincie stemmen op 75 verschillende vondsten, drie uit Overijsselse gemeenten. Op deze manier wil de provincie inwoners meer betrekken bij haar archeologische vondsten.

Het bronzen beeldje van een everzwijn is tijdens archeologisch onderzoek in 2002 gevonden. En is volgens provinciaal archeoloog Suzanne Wentink afkomstig uit de Romeinse tijd waar het mogelijk vastgezeten heeft op een helm. "Vergelijkbare vondsten in Nederland zijn schaars, in totaal zijn er maar dertien van dit soort beeldjes gevonden".

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326963/Bronzen-zwijntje-uit-Heeten-is-de-Vondst-van-Overijssel

Bron: RTV Oost / Maaike de Glee / 7-3-2020

Vrouwen uit Olst nemen voorschotje op Internationale Vrouwendag met speciale wandeling

Vrouwen in Olst hebben alvast een voorschotje genomen op de Internationale Vrouwendag, die morgen officieel wordt gehouden. De dames maakten vanmorgen met een bloem in hun hand een rondgang langs alle straten in Olst met vrouwennamen.

De wandeling ging langs straten en pleinen die zijn vernoemd naar vrouwen die bekend werden door hun heldendaden, pacifisme of feminisme.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326994/Vrouwen-uit-Olst-nemen-voorschotje-op-Internationale-Vrouwendag-met-speciale-wandeling

Website: www.internationale-vrouwendag.nl
Bron: RTV Oost / 7-3-2020

Politici vrezen dat veilige fietsverbinding bij Knooppunt Raalte vervalt door hoge kosten plan

Verschillende politici uit de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Raalte vrezen dat de veilige fietslus uit het plan voor de aanpak voor het Kruispunt Bos bij Raalte komt te vervallen, omdat het project het budget dreigt te overstijgen.

Provincie, Rijk en gemeente hebben samen ongeveer 50 miljoen euro bij elkaar gelegd voor de aanpak van de onveilige kruising, maar eerder deze week bleek dat het kostenplaatje van het plan eerder richting de 64 miljoen euro gaat.

'Dat moet niet kunnen'

In 2018 spraken de drie overheden samen af dat, als er een geldtekort voor het project ontstond, de fietslus in een andere vorm aangelegd zou kunnen worden. In het slechtste geval zou de lus zelfs verdwijnen. Daar willen verschillende politici een stokje voor steken.

"De fietslus eruit impliceert dat er een verkeersonveilige situatie ontstaat voor met name fietsers", stelt 50Plus-Statenlid Fred Kerkhof. "Dat moet niet kunnen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326974/Politici-vrezen-dat-veilige-fietsverbinding-bij-Knooppunt-Raalte-vervalt-door-hoge-kosten-plan

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 7-3-2020

Video: Opening Vernieuwbouw Clubhuis Rohda Raalte

Opening Vernieuwbouw Clubhuis Rohda Raalte van vrijdag 6 maart 2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=om7rUjpzt6Y

Bron: Rohda / 6-3-2020

Video: Bökkers stopt, Hendrik Jan vertelt waarom

Frontman Hendrik Jan Bökkers wil de Sallandse rockband Bökkers voortzetten, maar dan in een andere formatie. Ook wil de zanger graag de theaterwereld in. "Ik stop natuurlijk helemaal nergens mee, ik besta nog gewoon."

Youtube: www.youtube.com/watch?v=5m6z4kKp970

Bron: RTV Oost / 6-3-2020

Programma ‘Raalte viert Vrijheid’ financieel nog niet rond

RAALTE - Meer dan 25 vrijwilligers zijn al maanden druk bezig met de vele voorbereidingen van een groots programma van 11 april tot en met 5 mei in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding in Raalte. Vrijwel alle activiteiten zoals het grote herdenkingsconcert in de open lucht bij de Kruisverheffing op 5 mei ’s avonds zijn helemaal gratis voor jong en oud.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/programma-raalte-viert-vrijheid-financieel-nog-niet-rond

Website: www.raalteviertvrijheid.nl
Bron: Salland Centraal / 6-3-2020

Voormalig wereldkampioen Jan Smeekens stopt met schaatsen

Jan Smeekens stopt met schaatsen. De Raaltenaar neemt komend weekend tijdens de wereldbekerfinale, waar hij zelf niet aan deelneemt, afscheid van het schaatspubliek in Thialf.

De 33-jarige Smeekens heeft een succesvolle carrière achter de rug. Zijn grootste triomf behaalde hij in 2017, toen hij de wereldtitel op de 500 meter pakte. Op de Olympische Spelen van 2014 dacht hij even de gouden plak op te mogen halen, maar bleek Zwollenaar Michel Mulder een duizendste van een seconde sneller. Daarnaast won Smeekens in 2013 het eindklassement van de wereldbeker op de kortste afstand, werd hij zes keer Nederlands kampioen en pakte hij negen keer de winst op de NK sprint.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326950/Voormalig-wereldkampioen-Jan-Smeekens-stopt-met-schaatsen

Bron: RTV Oost / 6-3-2020

Gemeenteraad Raalte wil dat 'duurste' variant voor aanpak knooppunt N35 doorgerekend wordt

De meerderheid van de leden van de gemeenteraad van Raalte wil dat er een andere variant voor de aanpak van knooppunt Bos bij Raalte wordt doorgerekend.

Gisteren publiceerde RTV Oost dat het provinciaal bestuur koerst op een variant met een verlaagde N348 en een verhoogde N35. Vandaag roert de gemeenteraad in Raalte zich.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326951/Gemeenteraad-Raalte-wil-dat-duurste-variant-voor-aanpak-knooppunt-N35-doorgerekend-wordt

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 6-3-2020

Duncan Laurence op hoofdpodium tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel

Duncan Laurence treedt op dinsdag 5 mei op tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Dat heeft de organisatie vanmiddag bekendgemaakt. Hij staat vanaf 18.15 uur op het hoofdpodium.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326968/Duncan-Laurence-op-hoofdpodium-tijdens-Bevrijdingsfestival-Overijssel

Website: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl
Bron: RTV Oost / 6-3-2020

Hendrik Jan Bökkers: "Bökkers gaat door, maar dan in een andere formatie"

Frontman Hendrik Jan Bökkers wil de Sallandse rockband Bökkers voortzetten, maar dan in een andere formatie. Ook wil de zanger graag de theaterwereld in. "Ik stop natuurlijk helemaal nergens mee, ik besta nog gewoon."

De band stopt in de huidige formatie vanwege 'verschillen in muzikale inzichten'. De zanger zegt hierover: "Ik wilde minder vaak met Bökkers op pad, maar dat zag de rest van de band niet zo zitten. Het had met de huidige bezetting gekund, maar we hebben ervoor gekozen dat niet te doen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326939/Hendrik-Jan-Bokkers-Bokkers-gaat-door-maar-dan-in-een-andere-formatie

Website: www.bokkersband.nl
Bron: RTV Oost / 6-3-2020

Sallandse rockband Bökkers stopt ermee

Na negen jaar stopt de Sallandse rockband Bökkers ermee. De band laat weten dat 'verschillen in muzikale inzichten' aanleiding zijn voor de vier bandleden om over een aantal maanden hun eigen pad te gaan bewandelen.

Op zaterdag 14 maart start de laatste tour van Bökkers, op het tentfeest Loo-Bathmen. In deze tour moet het beste van de zeven albums die de band de afgelopen jaren uitbracht samenkomen. Het laatste optreden is nog niet exact bekend, maar zal waarschijnlijk eind januari 2021 plaatsvinden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326916/Sallandse-rockband-Bokkers-stopt-ermee

Website: www.bokkersband.nl
Bron: RTV Oost / 6-3-2020

Doe ook mee aan de Landelijke Opschoondag op 21 maart

REGIO - Op zaterdag 21 maart vindt weer de Landelijke Opschoondag plaats. Op deze dag zijn er in heel Nederland grote voorjaarsschoonmaken van straten, pleinen en buurten.

Iedereen kan zich (voor 13 maart) aanmelden via www.mooi-schoon.nl/LOD2020.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/doe-ook-mee-aan-de-landelijke-opschoondag-op-21-maart

Website: www.mooi-schoon.nl
Bron: Salland Centraal / 5-3-2020

Neem een kijkje in Het Wooldhuis tijdens Open Dag

Op zaterdag 14 maart opent Zorgspectrum Het Zand haar deuren voor iedereen die met de organisatie wil kennismaken. Ook locatie Het Wooldhuis opent haar deuren. Er is informatie voor mensen die op zoek zijn naar (vakantie)werk, vrijwilligerswerk, stages of een plek om te wonen of revalideren. Iedereen is van harte welkom!

Lees verder: www.hoezoheino.nl/neem-een-kijkje-in-het-wooldhuis-tijdens-open-dag

Bron: Hoezo Heino / 5-3-2020

Natuur ligt maand voor: Sprengenberg per direct dicht

REGIO - Het kerngebied van de heide op de Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is deze week per direct gesloten voor bezoekers, omdat het broedseizoen al is begonnen. De natuur zit al in de voorjaarsstand en heeft rust nodig.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/natuur-ligt-maand-voor-sprengenberg-per-direct-dicht

Bron: Salland Centraal / 5-3-2020

Aanpak Kruispunt Bos in Raalte weer een stap dichterbij

Een nieuwe stap in de aanpak van Kruispunt Bos in Raalte is genomen. Er ligt een voorlopige ontwerpkeuze op tafel het knooppunt waar de N348 en de N35 samen komen. De spoorwegovergang vervalt en de N35 moet over de N348 heen.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/aanpak-kruispunt-bos-in-raalte-weer-een-stap-dichterbij~a6f9ccde

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 5-3-2020

Video: VTV Sallandia

Zo moet het nieuwe knooppunt Raalte eruit komen te zien: miljoenen duurder dan gepland

Dit moet het nieuwe Kruispunt Bos bij Raalte worden. Over de aanpak van het knooppunt van de N348 en de N35 wordt al jaren gepraat, maar gisteravond hebben leden van Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Raalte in een besloten bijeenkomst een zogeheten ‘voorkeursvariant’ aangewezen. Wel komen de overheden enkele miljoenen euro's tekort, omdat er voor een duurdere variant is gekozen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326888/Zo-moet-het-nieuwe-knooppunt-Raalte-eruit-komen-te-zien-miljoenen-duurder-dan-gepland

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 5-3-2020
Foto: RTV Oost

Hele ochtend geen treinen tussen Zwolle en Olst na aanrijding

Tussen Zwolle en Olst reden door een aanrijding de hele ochtend geen treinen. Reizigers moesten rekening houden met extra reistijd. Inmiddels is de dienstregeling weer hervat. 

Het gaat om een aanrijding op de overweg aan de Holstweg in Den Nul. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het slachtoffer is om het leven gekomen.

De brandweer werd opgeroepen om hulp te verlenen, maar de wagen kwam vast te zitten in een weiland. 

De NS adviseerde treinreizigers om te reizen via Amersfoort Centraal. De extra reistijd bedroeg ongeveer een uur.

www.rtvoost.nl/nieuws/326866/Hele-ochtend-geen-treinen-tussen-Zwolle-en-Olst-na-aanrijding

Bron: RTV Oost / 5-3-2020

Raadsvergadering gemeente Raalte op 12 maart in het dialect!

Maart is de maand van het dialect. Daarom is de raadsvergadering van de gemeente Raalte op 12 maart in het dialect. Gerard Oosterlaar (duo Höllenboer) kondigt deze raadsvergadering aan.

Website: www.raalte.nl
Bron: Gemeente Raalte / 4-3-2020

Met de raad op pad... in Raalte!

Op 19 maart 2020 gaat de gemeenteraad het dorp Raalte in om in gesprek te gaan met jou als inwoner of ondernemer. Wat leeft er in jouw kern en/of buurt, waar ben je trots op, wat wil je graag veranderd zien? Laat het horen en zien. Je bent van harte welkom bij met de raad op pad in KC De Korenbloem. Om 20.00 uur starten we met de avond.

Website: www.raalte.nl
Bron: Gemeente Raalte

Raaltenaren die dreigden met nep-vuurwapen tijdens carnaval voorlopig vrij

Drie mannen die tijdens carnaval bij De Leeren Lampe in Raalte zijn opgepakt zijn voorlopig op vrije voeten. Met getrokken wapens haalt de politie in de nacht van 24 op 25 februari mannen van 20, 20 en 18 jaar oud uit de auto.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/raaltenaren-die-dreigden-met-nep-vuurwapen-tijdens-carnaval-voorlopig-vrij-br~a88fc85b

Bron: De Stentor / Jeroen Achtereekte / 4-3-2020

Nieuwbouw in Laag Zuthem en Lierderholthuis

RAALTE - De gemeente Raalte start met de uitgifte van dertien kavels in de tweede fase van het nieuwbouwplan De Kleine Hagen in Laag Zuthem. Het gaat om drie kavels voor een vrijstaande woning, zes kavels voor twee-onder-een-kap en vier kavels voor geschakelde woningbouw. Ook in Lierderholthuis worden kavels voor nieuwbouw uitgegeven. Hier gaat het in het nieuwbouwplan Lierderholthuis-Noord om drie kavels voor een vrijstaande woning, twee kavels voor een twee-onder-een-kap woning en drie kavels voor geschakelde woningbouw.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/nieuwbouw-in-laag-zuthem-en-lierderholthuis

Bron: Salland Centraal / 4-3-2020

Bevrijdingsprogramma Beth Shoshanna in Raalte

RAALTE - De Joodse gemeente Beth Shoshanna presenteert in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid enkele openbare activiteiten in Raalte. Dit in samenwerking met de gemeente Raalte. Iedereen is welkom, maar aanmelding is wel verplicht in verband met de capaciteit en de inkopen van eten en drinken: info@bethshoshanna.nl.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/bevrijdingsprogramma-beth-shoshanna-in-raalte

Website: www.bethshoshanna.nl
Bron: Salland Centraal / 4-3-2020

Verbouwing Oudheidkamer in april van start

RAALTE - Bouwbedrijf Hemeltjen uit Wijhe start begin april met de verbouw van het monumentale pand ‘de Oudheidkamer’ aan de Kerkstraat 34 in Wijhe tot zes appartementen. De verwachting is dat de werkzaamheden rond februari 2021 zijn afgerond.

De appartementen worden verhuurd door SallandWonen. In het eerste kwartaal van 2021 kunnen zes één- tot tweepersoonshuishoudens een nieuwe woonplek vinden in het pand.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/verbouwing-oudheidkamer-in-april-van-start

Bron: Salland Centraal / 4-3-2020

Rubisco Foods start met fabriek op The Green East

Bedrijf wil zich met productie van plantaardig eiwit uit kroos richten op de wereldmarkt

RAALTE - De nieuwe productiefabriek voor waterlinzen (of kroos) van Rubisco Foods bij The Green East aan de Drosteweg in Raalte wordt donderdag 5 maart officieel geopend. Het bedrijf produceert plantaardig eiwit uit waterlinzen (kroos). Dat eiwit wordt onder meer gebruikt voor vleesvervangers, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/rubisco-foods-start-met-fabriek-op-the-green-east

Website: www.rubiscofoods.com
Bron: Salland Centraal / 4-3-2020

Dauwpop strikt Chef'Special, line-up festival bijna rond

Dauwpop heeft twaalf nieuwe namen bekendgemaakt die op Hemelvaartsdag te zien zijn tijdens het festival in Hellendoorn. Met Chef'Special heeft het festival een band gestrikt die de grootste concertzalen in Nederland moeiteloos uitverkoopt. "Het wordt puzzelen geblazen voor de bezoekers van Dauwpop", stelt de organisatie. Het festival heeft de line-up zo goed als rond.

Ook nieuw in de line-up zijn Weval, Joost, Pip Blom, S10, Thijs Boontjes, Poke, SONS, Beatcrooks, Partnerruil, Darlyn en Personal Trainer.

Eerder maakte Dauwpop al de komst bekend van onder meer Basement Jaxx, Kensington, Snelle & Lieve Jongens Band, Wolfmother, Mark Lanegan en Typhoon.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326814/Dauwpop-strikt-Chef-Special-line-up-festival-bijna-rond

Website: www.dauwpop.nl
Bron: RTV Oost / 4-3-2020

Carmel College staakt schoolreizen vanwege coronavirus

Stichting Carmelcollege, met tientallen middelbare scholen in Overijssel, blaast deze maand alle buitenlandse schoolreizen naar gebieden waar veiligheidsrisico's gelden vanwege het coronavirus af. In totaal gaat het om zo’n tien reizen naar onder meer Spanje en Italië.

Woordvoerder van de stichting Fijke Hoogendijk stelt dat onder de 52 schoollocaties waaronder Losser, Raalte, Enschede en Hengelo zo'n tien reizen naar onder meer Spanje en Italië zijn afgeblazen. "We nemen het zekere voor het onzekere. We gaan uit van de adviezen van het RIVM en de GGD." Om welke van de 52 scholen het precies gaat, kan de woordvoerder niet aangeven.

Annuleringskosten

Onder meer het Carmel College Salland in Raalte en het Twents Carmel College vallen onder de stichting. De reizen naar de gebieden die geel, oranje of rood zijn gekleurd in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden gestaakt. Eventuele annuleringskosten voor ouders en leerlingen worden door de school vergoed.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326721/Carmel-College-staakt-schoolreizen-vanwege-coronavirus

Bron: RTV Oost / 2-3-2020

Tennisvereniging Heino nóg verder in de problemen: tijdelijk clubhuis in brand gestoken

Woede en verdriet bij de leden van Tennisvereniging Heino. De noodlijdende vereniging moest het al zonder clubhuis stellen, maar sinds afgelopen weekend is ook het tijdelijk onderkomen grotendeels door brand verwoest.

De brand werd in de nacht van vrijdag op zaterdag ontdekt. Het bestuur van de tennisvereniging vermoedt dat de brand is aangestoken en deed aangifte bij de politie. De club roept getuigen op om zich te melden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326701/Tennisvereniging-Heino-nog-verder-in-de-problemen-tijdelijk-clubhuis-in-brand-gestoken

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 2-3-2020

Park Drostenkamp Raalte / 1-3-2020

Foto: Henriëtte Koggel

Jente (16) uit Mariënheem kan speechen als de beste van Overijssel, nu nog van Nederland

Geen scholier in Overijssel kan zo goed speechen als de 16-jarige Jente van den Berg uit Mariënheem. Deze maand probeert ze ook de beste van Nederland te worden.

Lees verder: www.destentor.nl/raalte/jente-16-uit-marienheem-kan-speechen-als-de-beste-van-overijssel-nu-nog-van-nederland~a2013b831

Bron: De Stentor / Karin de Graaff / 1-3-2020

Autorodeo in Hoonhorst in jubileumjaar

HOONHORST - Het is al weer 25 jaar geleden dat er in Hoonhorst een autorodeo werd georganiseerd. De aanleiding was het 225 jarig bestaan van het dorp. De autorodeo werd een groot succes en de verhalen over de heldendaden die destijds werden verricht speken nog steeds tot de verbeelding. In 2020 bestaat Hoonhorst 250 jaar. Dit was voor een groep enthousiastelingen reden genoeg om de handschoen op te pakken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/03/autorodeo-in-hoonhorst-in-jubileumjaar

Bron: Salland Centraal / 1-3-2020

Ster van Zwolle 2020

Bron: Vechtdal Leeft / RTV Focus / 1-3-2020

IJsbeelden Festival Zwolle met recordaantal bezoekers afgesloten

Het IJsbeelden Festival in Zwolle zit er weer op. Van zaterdag 14 december 2019 tot en met vandaag konden bezoekers ijssculpturen tot wel zes meter hoog bewonderen. En dat hebben veel mensen gedaan: het winterevenement trok dit jaar een recordaantal bezoekers.

Vorig jaar trok het evenement 102.000 betalende bezoekers en daar deed de editie van dit jaar een schepje bovenop. "Met hoeveel we er overheen zijn gegaan houd ik voor mezelf, want dat is geen doel. Maar dat meer mensen het festival hebben bezocht is zeker", vertelt organisator Eric Broekaart.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/326675/IJsbeelden-Festival-Zwolle-met-recordaantal-bezoekers-afgesloten

Website: www.ijsbeelden.nl
Bron: RTV Oost / 1-3-2020