REGIO NIEUWS MEI

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Herinrichting Almelosestraat / 21-5-2020

Bron: VTV Sallandia / 25-5-2020

Fietser gewond bij ongeluk op N348 bij Broekland

Een fietser is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeluk op de N348 ter hoogte van Broekland. De fietser werd op een oversteek geschept door een busje.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk op de weg tussen Raalte en Deventer gebeurde op exact hetzelfde punt als waar vrijdag een ongeluk gebeurde. Toen botsten een auto en busje op elkaar.

www.rtvoost.nl/nieuws/331006/Fietser-gewond-bij-ongeluk-op-N348-bij-Broekland

Bron: RTV Oost / 25-5-2020

Bewoner stapt naar rechter, werkzaamheden in Olst uitgesteld

De werkzaamheden aan de Jan Hooglandstraat in Olst zouden vandaag van start gaan, maar zijn uitgesteld. De reden? Een bewoner is naar de rechtbank gestapt om een voorlopige voorziening aan te vragen.

Het werk is stilgelegd in afwachting van de uitspraak. Ook meldt de gemeente Olst-Wijhe dat niet iedere betrokkene al op de hoogte was van het feit dat de werkzaamheden vandaag zouden starten.

De werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de weg veiliger wordt voor fietsers. Eind juni zou dit klaar moeten zijn. Het is niet bekend waarom de bewoner naar de rechtbank is gestapt. Ook is niet duidelijk hoelang de vertraging zal duren.

www.rtvoost.nl/nieuws/331021/Bewoner-stapt-naar-rechter-werkzaamheden-in-Olst-uitgesteld

Bron: RTV Oost / 25-5-2020

Verpleeghuizen in Salland bereiden zich voor op versoepeling bezoekersregeling

Intensief overleg tussen verpleeghuizen en het delen van eigen oplossingen moeten er in Salland toe leiden dat de versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen goed verlopen. Vanaf maandag mogen verpleeghuislocaties waar geen sprake meer is van zieke of besmette cliënten per cliënt een vaste bezoeker toelaten.

Omdat de richtlijnen voor het bezoek nauwgezet gevolgd moeten worden en dit veel inzet en aanpassingsvermogen van de locaties vraagt, werken de verpleeghuizen in de regio Salland hierbij nauw samen.

Afhankelijk van de omstandigheden op de locatie wordt bekeken of er maandag al bezoek mogelijk is en hoe dat georganiseerd wordt. Carinova, Solis, Humanitas, De Parabool, ’t Dijkhuis en ZGR werken hierbij nauw met elkaar samen en bespreken met elkaar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier invulling te geven aan de bezoekersregeling. Dit stemmen zij ook af met het Deventer Ziekenhuis en de huisartsen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330944/Verpleeghuizen-in-Salland-bereiden-zich-voor-op-versoepeling-bezoekersregeling

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Ton Strien op de lijn - 7

Burgemeester Ton Strien komt weer graag bij jullie op de lijn. De versoepeling van de regels tijdens deze coronacrisis bieden gelukkig wat meer ruimte. Voor inwoners én ondernemers in Olst-Wijhe. Toch moeten we nog steeds voorzichtig zijn. Ook vraagt hij net als de minister president, aan de kinderen in Olst-Wijhe om mee te denken over de toekomst en hun ideeën aan hem te vertellen.

YouTube: www.youtube.com/watch?v=PRafk_ieqXs
Website: www.olst-wijhe.nl
Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 22-5-2020

Fietsster gewond op N348 bij aanrijding met automobilist

Bij een ongeluk op de N348 ter hoogte van de Oerdijk is aan het begin van de avond een fietsster gewond geraakt nadat ze werd aangereden door een automobilist.

Hoe het ongeluk is gebeurd, is niet bekend. De vrouw stak de kruising over toen ze werd aangereden door een automobilist uit de richting Deventer.

De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht maar het is niet bekend hoe ernstig haar verwondingen zijn. De auto raakte beschadigd aan de voorruit.

www.rtvoost.nl/nieuws/330940/Fietsster-gewond-op-N348-bij-aanrijding-met-automobilist

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Salland1: Uitzending 13 Corona in Salland met Annemie Westenenk en Jan van Pijkeren

Tijdens deze serie "Corona in Salland" praat Geert Hannink praat u tweewekelijks bij over de impact van Corona op Salland.
Deze uitzending staan we in het journaal stil bij de vakantie van 2020.
Kunnen we op vakantie?
En kunnen we dan naar het buitenland? Of moeten we in eigen land onze vakantie doorbrengen?
We praten daarover met Annemie Westenenk van TUI at Home en Jan van Pijkeren van TCR Tours.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=jzgQkCn5vFc
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 22-5-2020

Minister heeft geen haast met aanpakken N35: "Dat baart zorgen"

Waar de provincie Overijssel niet kan wachten om de N35 verder te verbreden, lijkt minister Van Nieuwenhuizen minder haast te hebben. "De Kamer riep haar op om in het eerste kwartaal van 2020 afspraken met ons te maken", zegt gedeputeerde Bert Boerman. "We hebben nu nog geen afspraak staan, dat baart zorgen."

De N35 wordt alleen maar drukker. Dat blijkt uit een verkeersonderzoek naar de weg, uitgevoerd door het Rijk en de provincie Overijssel. Boerman wil het deel tussen Wijthmen en Nijverdal daarom verbreden en de maximumsnelheid verhogen naar 100 kilometer per uur.

Boerman wil snel met de minister om tafel, want de tijd dringt. Volgens de gedeputeerde kan het zomaar tien jaar duren voordat de eerste schop de grond in gaat. "Dus als we nu niet starten, staat het verkeer straks stil op de N35."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330927/Minister-heeft-geen-haast-met-aanpakken-N35-Dat-baart-zorgen

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Provincie wil doorpakken met verbreden N35: "Genoeg onderzoek gedaan"

De N35 is de afgelopen jaren drukker geworden en die drukte neemt alsmaar toe. Dat blijkt uit verkeersonderzoek naar de weg, uitgevoerd door het Rijk en de provincie Overijssel. Gedeputeerde Bert Boerman heeft zijn conclusies getrokken: hij wil de weg verbreden en de snelheid verhogen. Liever vandaag dan morgen.

Het verkeer tussen Wijthmen en Nijverdal is de afgelopen jaren met 25 procent toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. En die ontwikkeling zet ook in de toekomst door; het aantal voertuigen van nu, gemiddeld 19.000 per etmaal, stijgt naar 24.000 tot 29.500 voertuigen per etmaal in 2040.

"Er is genoeg onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn helder", zegt Boerman. Hij wil tussen Wijthmen en Nijverdal twee keer twee rijbanen, een maximumsnelheid van 100 en ongelijkvloerse kruisingen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330903/Provincie-wil-doorpakken-met-verbreden-N35-Genoeg-onderzoek-gedaan

Bron: RTV Oost / 22-5-2020

Organisator Dauwpop: 'Dit is gewoon kak'

Hemelvaart en Dauwpop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen door de coronamaatregelen mogen er dit jaar geen festivals gehouden worden en dus blijft ook het weiland bij Hellendoorn dit jaar leeg.

Rob Telgenkamp begon in 1995 Dauwpop: "Dit is zuur en niet alleen voor ons. Ik denk dat we heel veel fans hebben die van het feestje houden en ook voor de muzikanten is het balen. " Telgenkamp zucht eens diep: "Ja, het is gewoon kak."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330836/Organisator-Dauwpop-Dit-is-gewoon-kak

Website: www.dauwpop.nl
Bron: RTV Oost / Frank Janssen

Dit theater in Raalte is coronaproof, maar hoe leuk is een bezoekje nu nog?

Het Hoftheater in Raalte is coronaproof. Tot zover het goede nieuws. Want voordat het financieel uit kan, en de sfeer weer als vanouds voelt, moeten de coronamaatregelen versoepelen. Dat zegt directrice Roswyde Burgman. "Voor nu zijn maatregelen verstandig, maar we moeten wennen aan het idee dat een risicoloos leven niet bestaat."

In het bescheiden theater is normaal gesproken plek voor driehonderd gasten. Nu, vanwege de anderhalvemeterregel, zijn er nog zo'n 65 stoelen over. Het wordt er niet gezelliger op, verwacht Burgman.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330781/Dit-theater-in-Raalte-is-coronaproof-maar-hoe-leuk-is-een-bezoekje-nu-nog

Website: www.hoftheater.nl
Bron: RTV Oost / 20-5-2020

Campings weer iets voller voor lang Hemelvaartweekend: "Blij met een beetje gezelligheid"

De campings in Overijssel stromen woensdagmiddag weer een beetje vol. Camping De Holterberg verwelkomt deze middag tachtig gasten die het lange Hemelvaartweekend komen kamperen. Volgeboekt is het daarmee nog lang niet. "Maar we zijn blij dat er weer een beetje gezelligheid is", zegt eigenaresse Bianca Veneklaas.

Het blijft nog wel kamperen met aanpassingen. Alleen gasten die een eigen douche en toilet hebben zijn welkom. Maar zoals op meerdere campings zijn in Holten zestien privé-sanitairhuisjes neergezet. Zo kunnen mensen met een caravan of tent toch komen kamperen. Ze betalen voor het privé-sanitair tien euro extra per dag.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330785/Campings-weer-iets-voller-voor-lang-Hemelvaartweekend-Blij-met-een-beetje-gezelligheid

Bron: RTV Oost / 20-5-2020

Zanger Erwin Nyhoff op tour met Corona Cadillac Concerts

Hij liep al langere tijd rond met het idee om zijn twee grote passies ooit eens bij elkaar te brengen: de muziek en zijn voorliefde voor oldtimers. Door corona kwam dat ineens in een stroomversnelling. Vandaar dat zanger Erwin Nyhoff nu op pad gaat voor speciale Corona Cadillac Concerts. Een liveoptreden, maar dan geheel coronaproof.

Normaal gesproken is hij deze tijd van het jaar steevast razend druk. Dan treedt de zanger uit Heeten, die in zijn lange carrière furore maakte met zijn band The Prodigal Sons en later als finalist van kijkcijferkanon The Voice of Holland, immers meermalen per week op. Met zijn band op festivals, of solo met akoestische optredens. Maar door corona zit ook Nyhoff ineens met een nagenoeg lege agenda.
Maar hij is niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330834/Zanger-Erwin-Nyhoff-op-tour-met-Corona-Cadillac-Concerts

Bron: RTV Oost / 20-5-2020

Uitzending 12 Corona in Salland met Ton Strien en Martijn Dadema

Tijdens deze serie "Corona in Salland" praat Geert Hannink praat u tweewekelijks bij over de impact van Corona op Salland.
Deze uitzending met de burgemeesters Ton Strien (Olst-Wijhe) en Martijn Dadema (Raalte) te gast.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=vwsw8ntUr3Y&t=141s
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 20-5-2020

Axetreme-team houdt zaagwedstrijd bij deelnemers thuis

REGIO - Net als alle andere sporten, wil de zaagsport haar wedstrijden graag weer oppakken. Het Axetreme-team, een groep enthousiaste mensen die zich bezighoudt met zaagsport, heeft als eerste stap een wedstrijd weten samen te stellen op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei. De deelnemers werken hun wedstrijdonderdelen allemaal thuis af.

Met een wedstrijdwagen trekt de crew met een minimaal aantal mensen door Oost-Nederland. Zo zijn er tijdens de wedstrijd steeds maar twee begeleiders en één deelnemer aanwezig, om hiermee aan de huidige veiligheidseisen te kunnen voldoen. Wedstrijdlocaties zijn onder andere in Zwolle, Heino, De Wijk, Hattem en Bergentheim.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/axetreme-team-houdt-zaagwedstrijd-bij-deelnemers-thuis

Facebook: www.facebook.com/AxtremeTeam
Website: www.axetremeteam.nl
Bron: Salland Centraal / 19-5-2020

De Loswal in Wijhe krijgt drijvend restaurantje in oude woonboot

Havenmeester Jaap Doorgeest en ondernemer Jan Grootenhuis zien het helemaal zitten: vanaf één juli runnen zij aan de Loswal in Wijhe een drijvend restaurant met terras. Vanmiddag arriveerde de woonboot die ze daarvoor gaan gebruiken in de haven, na een lange tocht uit Amsterdam.

Met hulp van twee sleepbootjes is de oude woonboot vanuit Amsterdam naar Wijhe gebracht. Door de stevige wind en stroming duurde de tocht wat langer dan verwacht, maar vanmiddag arriveerde het transport na drie dagen veilig in de haven bij de Loswal in Wijhe.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330786/De-Loswal-in-Wijhe-krijgt-drijvend-restaurantje-in-oude-woonboot

Bron: RTV Oost / 19-5-2020

Noodlijdend Diepenveens klooster probeert iets nieuws: "Kom kamperen!"

Wat je kunt doen om het noodlijdende klooster Nieuw Sion in Diepenveen te helpen? Bidden, doneren, of... kamperen. Die creatieve optie biedt het bestuur in de nieuwsbrief. De eerste plekken kun je nu al boeken.

De coronacrisis slaat diepe gaten in de begroting van het klooster. Waar het normaal druk is met rondleidingen, is het sinds maart angstvallig rustig. Tijd voor actie, besloot het bestuur.

"Zeven manieren om er voor Sion te zijn", heet de nieuwsbrief waarin het klooster om hulp vraagt. Nummer één: "Boek je zomervakantie op het klooster, of kom nu al logeren."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330732/Noodlijdend-Diepenveens-klooster-probeert-iets-nieuws-Kom-kamperen

Website: www.nieuwsion.nl
Bron: RTV Oost / 18-5-2020
Foto: Nieuw Sion

Luttenberg loopt warm voor Dorpskwis

LUTTENBERG - Luttenbergers staan te popelen om mee te spelen in de Dorpskwis. De inschrijving voor het evenement moest binnen een dag worden gesloten vanwege de grote belangstelling. Zestig teams van vrienden, buren en familieleden gaan op zaterdag 31 oktober strijden om het prijzengeld dat geheel ten goede komt aan goede doelen.

Het fenomeen van de dorpskwis is overgewaaid uit Brabant, waar dorpen soms maandenlang op de kop staan. Ook in Salland slaat het verschijnsel aan. Eind vorig jaar viel een quiz in Raalte in de smaak. In Luttenberg is het animo eveneens groot. Binnen vierentwintig uur na de start van de inschrijving moest de organisatie al een wachtlijst aanleggen voor deelnemende teams.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/luttenberg-loopt-warm-voor-dorpskwis

Facebook: www.facebook.com/dorpskwisluttenberg2020
Bron: Salland Centraal / 18-5-2020

30 minuten met Ton en Mirjam Groot Beumer

RAALTE - Het Hoftheater streamt op woensdag 20 mei een half uur durend interview met Ton en Mirjam Groot Beumer. Dit in het kader van de serie ’30 minuten met…’ Ton is voorzitter van Ribs & Blues en dochter Mirjam is betrokken bij de organisatie van diverse festivals in Raalte én daarbuiten. Via een livestream komen volgers alles te weten over vader en dochter en hun liefde voor festivals. Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie (en annuleren) van zo’n evenement; wat voor soort mensen organiseren festivals; presentator Willem Verdaasdonk vraagt de twee het hemd van het lijf. Kijkers hebben bovendien de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Aanvang is om 20.30 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/30-minuten-met-ton-en-mirjam-groot-beumer

Facebook: www.facebook.com/HOFinSalland
Bron: Salland Centraal / 18-5-2020

Herinrichting Almelosestraat

Bron: VTV Sallandia / 17-5-2020

Zwembad De Tippe en Tijenraan openen de deuren

RAALTE/HEINO - Op 22 mei gaan Zwembad Tijenraan in Raalte en Zwembad De Tippe in Heino gefaseerd open. Sportbedrijf Raalte heeft een aangepast programma gemaakt op basis van protocollen vanuit de zwembadbranche en in afstemming met de gemeente Raalte.

“We waren blij met het nieuws dat binnen- en buitenzwembaden per 11 mei weer open mochten”, zegt directeur Henry Bronkhorst. “Achter de schermen hebben we hard gewerkt om verantwoord open te kunnen. Veel bezoekers kijken er naar uit en ik heb vertrouwen in hun aanpassingsvermogen en begrip.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/zwembad-de-tippe-en-tijenraan-openen-de-deuren

Website: www.sportbedrijfraalte.nl

Bron: Salland Centraal / 17-5-2020

Voorlopig nog geen buurtbus tussen Wijhe en Raalte

RAALTE/WIJHE - De vrijwilligers van de buurtbusvereniging Wijhe-Raalte moeten nog even wachten voordat ze weer op de bus kunnen. Buurtbussen in onder ander de provincies Overijssel en Gelderland gaan voorlopig nog niet rijden. Dit heeft Keolis besloten, die in dit gebied het openbaar vervoer verzorgt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/voorlopig-nog-een-buurtbus-tussen-wijhe-en-raalte

Website: www.keolis.nl
Bron: Salland Centraal / 16-5-2020

Uitzending 11 Corona in Salland met Klaas Feenstra en Ben Haarman

Tijdens deze serie "Corona in Salland" praat Geert Hannink praat u tweewekelijks bij over de impact van Corona op Salland.
Deze uitzending met Klaas Feenstra, Directievoorzitter bij Rabobank Vaart en Vechtstreek en Ben Haarman, van LTO.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=ZXpcLxy7QVM
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 15-5-2020

Zoeken en aftasten in de horeca

Raalter horecaondernemers varen vooralsnog eigen koers op weg naar versoepeling

RAALTE - Voor horecaondernemers is het aftasten. Als de cafés en restaurants met hun terrassen vanaf 1 juni weer beperkt open mogen, let wel, áls, hoe moeten ze er dan vorm aan geven? In Raalte is dat niet anders. “Zo is het nog niet duidelijk hoe we om moeten gaan met de anderhalve meter regels”, stelt Brian Poppe van Grand Café Neuf. “Dat mensen uit hetzelfde huis bij elkaar aan tafel zitten, dat mag, maar of dat ook geldt voor mensen die apart van elkaar wonen, dat is nog niet duidelijk.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/zoeken-en-aftasten-in-de-horeca

Bron: Salland Centraal / 15-5-2020

Hongerige inbrekers laten verpakkingen grillworst en kaas achter na inbraak in Raalte

De twee mannen die hebben ingebroken bij een ecologische landouwwinkel aan de Hondemotsweg in Raalte hebben door hun eetgedrag de politie op het spoor gezet van hun vluchtroute. Lege verpakkingen grillworst en een gestolen kaas zijn later teruggevonden op de kruising Woolthuisweg/Parallelweg richting Heino.

De twee mannen hebben op donderdag 16 april ingebroken in de landbouwwinkel. Op camerabeelden zijn ze rond twee uur 's nachts te zien. Eén man bij de kassa, de ander pakt kaas uit de koeling. Hij probeert zijn gezicht af te dekken, maar is toch herkenbaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330497/Hongerige-inbrekers-laten-verpakkingen-grillworst-en-kaas-achter-na-inbraak-in-Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=VueSNWMfSWk
Bron: RTV Oost / 15-5-2020

Waarom vallen buizerds soms mensen aan?

Bij de Veldhoekerweg in Heino staan bordjes die waarschuwen voor een agressieve roofvogel. Het gaat om een broedende buizerd die voorbijgangers kan aanvallen.

In Overijssel gebeurt het vaker dat buizerds agressief gedrag vertonen. In Rijssen hebben ze er op dit moment last van, vorig jaar dook er eentje op in Saasveld en eerder zat er een agressieve buizerd in Mander.

Buizerds kunnen agressief reageren op mensen als ze aan het broeden zijn. Fedor Brokken van de Roofvogelhoeve in Baarlo legt uit waar dat aan ligt: "Dat komt door de misplaatsing van het nest." Daarmee bedoelt hij dat buizerds hun nesten bouwen als het nog wat kouder en rustiger is. Maar als het weer dan mooier wordt en mensen daar gaan wandelen en fietsen, dan wordt het ineens drukker. Sommige buizerds kunnen niet tegen die drukte.

Dat is ook het geval met de buizerd in Heino en daarom vertoont 'ie agressief gedrag. "Dat doet 'ie om zijn nest te beschermen", aldus Fedor. In onderstaande video bezoeken we de boze buizerd van Heino. Waar zit het beestje precies en waarom wordt de buizerd daar niet weggehaald?

www.rtvoost.nl/nieuws/330544/Waarom-vallen-buizerds-soms-mensen-aan

Youtube: www.youtube.com/watch?v=Xe1cWn0IXtg
Bron: RTV Oost / 15-5-2020

Gaslekkage bij werkzaamheden Almelosestraat in Raalte

RAALTE - Bij werkzaamheden aan de Almelosestraat in Raalte heeft een graafmachine met een palletvork een gasleiding geraakt. De bestuurder van graafmachine wilde een oude put weghalen en was niet op de hoogte dat de gasleiding er vlak onder lag.

Hoewel autoverkeer sowieso al niet mogelijk is over de Almelosestraat, heeft de brandweer de weg ook tijdelijk afgezet voor fietsers en voetgangers omdat de gaslucht al van meters ver te ruiken was.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/gaslekkage-bij-werkzaamheden-almelosestraat-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 14-5-2020

Doek gevallen voor Diekdaegen 2020

WIJHE - Het bestuur van de Wiejese Diekdaegen heeft besloten om een streep te zetten door de editie van 2020. “Het nieuws dat er in Nederland geen grote evenementen mogen worden gehouden zolang er geen vaccin is, was de nekslag”, zo stelt het bestuur. “Achter de schermen hebben we tot begin mei doorgewerkt om klaar te zijn als we groen licht kregen, maar het heeft niet mogen baten”, aldus de zeer teleurgestelde voorzitter Jeroen Demmers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/doek-gevallen-voor-diekdaegen-2020

Website: www.diekdaegen.nl
Bron: Salland Centraal / 13-5-2020

Uitzending 10 Corona in Salland met Joost Meijerink en Bart de Grunt van Mijnplein

Tijdens deze serie "Corona in Salland" praat Geert Hannink praat u tweewekelijks bij over de impact van Corona op Salland.
Deze uitzending met Joost Meijerink, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland afd. Salland en Bart de Grunt van Mijnplein (onderwijs).

Youtube: www.youtube.com/watch?v=QZrrlM7C_Vg
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 12-5-2020

Brand legt horecapand in Lierderholthuis in de as

Er woedt een grote brand vanmiddag in Lierderholthuis. Het dak van Café d'Olde Wettering vatte vlam. Het vuur greep snel om zich heen, omdat het het café een rieten dak heeft.

De vlammen sloegen al kort na het uitbreken van de brand uit het dak dat intussen is ingestort.

Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer waarschuwt uit de rook te blijven. Toch kwam er veel publiek op de brand af.

Hoe het vuur is ontstaan, is niet bekend. Het werd ontdekt door omstanders. Er was niemand in het pand aanwezig. Het pand is eigendom van de gemeente en staat te huur. 

www.rtvoost.nl/nieuws/330380/Brand-legt-horecapand-in-Lierderholthuis-in-de-as

Bron: RTV Oost / 11-5-2020

Ook streep door Muziekestafette

HEINO - Stichting Open Muziekestafette Heino heeft besloten om een streep te halen door de Muziekestafette van dit jaar. De onzekere situatie omtrent het coronavirus heeft het bestuur, dat er nog lang de moed in hield, uiteindelijk toch doen besluiten om het evenement te cancelen. “Een moeilijke beslissing, maar qua tijdspad blijft het allemaal zeer onduidelijk”, stelt Voorzitter Huub Schultz. “Daarbij komt ook dat als het festijn door had kunnen gaan, we veel meer bezig zouden zijn met crowdmanagement, oftewel het goed en veilig sturen en leiden van de mensenmassa door de kerk.” De tiende editie van de Open Muziekestafette Heino is nu gepland in oktober 2021.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/ook-streep-door-muziekestafette

Website: www.muziekestafette.nl

Bron: Salland Centraal / 10-5-2020

Dertig moeders in Heino verrast met ontbijtje: "Dit is zo lief!"

Zeg je Moederdag, dan zeg je uitgebreid ontbijten. Leden van Scouting Heino verrasten vanochtend dertig moeders in het dorp met verse broodjes, een muffin en versgeperst sinaasappelsap.

Zondagochtend, nog voor achten. Je kunt een speld horen vallen op het Marktplein in Heino. Leden van Scouting Heino hebben hun bakfiets volgeladen met verse ontbijtjes, klaar om langs te brengen bij alle moeders.

"Juist in deze tijd vinden we dat veel moeders wel een steuntje in de rug verdienen", vertelt Mirko Schokker van Scouting Heino. "Door het coronavirus zijn ze verstoken van bezoek van kinderen en kleinkinderen, of hebben ze het ontzettend druk met werk."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330335/Dertig-moeders-in-Heino-verrast-met-ontbijtje-Dit-is-zo-lief

Bron: RTV Oost / 10-5-2020

Oversteekplaatsen voor voetgangers in centrum Raalte en Heino

De gemeente Raalte legt op meerdere locaties rondom het centrum van Raalte en Heino oversteekplaatsen voor voetgangers aan. In Raalte gaat het om de Schapenstraat, Varkensmarkt en het Domineeskamp. In Heino gaat het om het ‘rondje om de Nicolaaskerk’. Aanleiding is het aantal meldingen van inwoners over beperkte oversteekmogelijkheden op deze locaties.

Vanwege de meldingen heeft de gemeente een verkeerskundige toets laten uitvoeren. Daarbij is de snelheid van het gemotoriseerde verkeer gemeten en het aantal passerende voertuigen geteld. Naar aanleiding daarvan zijn er schetsen gemaakt, die vervolgens zijn besproken met de politie, het CROW, Veilig Verkeer Nederland en de ondernemers.

De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd en zijn naar verwachting voor de bouwvakantie gereed.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330300/Oversteekplaatsen-voor-voetgangers-in-centrum-Raalte-en-Heino

Bron: RTV Oost / 8-5-2020

Uitzending 9 Corona in Salland met Marleen Verdonk en Joop van den Enk

Youtube: www.youtube.com/watch?v=746wGFSI_Pw
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 8-5-2020

Bibliotheek Salland werkt aan heropening, boeken moeten na uitlening in quarantaine

De bibliotheken dachten aanvankelijk pas op 20 mei weer open te mogen, maar tijdens de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag bleek dat het al op 11 mei mag. Dat tot verrassing van Bibliotheek Salland, waar nu met man en macht wordt gewerkt om de panden coronaproof te maken.

Aanstaande maandag mogen de deuren dus weer open, maar dat is voor Bibliotheek Salland niet haalbaar. "Daarom hebben we besloten om onze bibliotheken in de week van 18 mei te openen", vertelt directeur Frederique Westera. "Het is de bedoeling dat we in delen opengaan. Dus de ene vestiging een ochtend en de ander een middag, maar wel afwisselend zodat iedereen de kans krijg om te komen."

Bibliotheek Salland heeft vestigingen in Raalte, Ommen, Olst, Heino, Wijhe, Heeten, Luttenberg, Nieuw Heeten en Mariënheem.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330268/Bibliotheek-Salland-werkt-aan-heropening-boeken-moeten-na-uitlening-in-quarantaine

Website: www.bibliotheeksalland.nl
Bron: RTV Oost / 8-5-2020

Heeft TCR dé oplossing voor busvervoer in coronatijden?

Hoogwaardige polycarbonaat schermen tussen stoelen zorgen ervoor dat busreizigers coronaveilig kunnen zitten. De bussen van TCR in Raalte kunnen nu ook in coronatijden de weg weer op. Van 62 zitplaatsen zijn er in de nieuwe situatie nog maar 24 plaatsen over.

Het ziet er degelijk en professioneel uit, de doorzichtige kunststof schermen aan de rugleuning van iedere stoel bij het raam. Bulletproof is overdreven, maar de halve centimeter dikke platen bieden een gevoel van veiligheid.

Het polycarbonaat kan niet scheuren of versplinteren, de afgeronde rand zorgt ervoor dat je je niet kunt openhalen. De schermen hebben de breedte van anderhalve stoel waardoor ook in het gangpad genoeg bewegingsruimte is.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330215/Heeft-TCR-de-oplossing-voor-busvervoer-in-coronatijden

Website: www.tcr.nl
Bron: RTV Oost / 8-5-2020

Alternatieven lopen vast: dit jaar geen Sallandse Wandelvierdaagse

De Sallandse Wandelvierdaagse gaat dit jaar niet door. Dat heeft het de organisatie gisteravond besloten. Het evenement is te groot om door te laten gaan en de organisatie heeft geen geschikte aangepaste vorm kunnen vinden.

Minister Hugo de Jonge schreef in een Kamerbrief dat evenementen met meer dan honderd mensen voorlopig niet door kunnen gaan. Dat mag pas als er een vaccin tegen het coronavirus is. Voor veel evenementen betekent dat een streep door dit jaar aangezien verwacht wordt dat een vaccin nog een jaar op zich laat wachten.

Helemaal als een verrassing komt de noodgedwongen beslissing van de speciaal opgerichte taskforce van de Sallandse Wandelvierdaagse niet. "Wij hebben al een tijdje gekeken naar een vorm die past in de anderhalvemetersamenleving, maar dat bleek niet haalbaar. Er doen te veel wandelaars mee", legt Maaike Heethaar van de organisatie uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330264/Alternatieven-lopen-vast-dit-jaar-geen-Sallandse-Wandelvierdaagse

Website: www.sw4d.nl
Bron: RTV Oost / 8-5-2020

Video: Sallandse wandelvierdaagse 2019 / VTV Sallandia

Bevrijdingsfestival Overijssel / 5 mei 2018

Sfeerimpressie van Bevrijdingsfestival Overijssel 2018
Locatie: Park De Wezenlanden Zwolle
Datum: zaterdag 5 mei 2018
Youtube: www.youtube.com/watch?v=LmnyJv8O1lQ
Video: VTV Sallandia / 5-5-2020

Uitzending 8 Corona in Salland - Bevrijdingsdag

Youtube: www.youtube.com/watch?v=yM5OA9rEhtM
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 5-5-2020

Timelapse Zwembad De Tippe Heino

Zwembad de Tippe heeft vanaf nu een heel tof hoogteparcours! IJreka Speeltoestellen bedankt voor de levering & plaatsing!

Youtube: www.youtube.com/watch?v=wLzVvb3IRlQ
Bron: Made by Drones

Dik honderd teams doen mee aan quiz Spoolder

LUTTENBERG - Dik honderd teams hebben afgelopen zaterdagavond meegedaan aan de quiz van Café en Zalen Spoolder in Luttenberg. Presentator Marcel Veldkamp stelde op internet ruim tachtig vragen en aan de teams de taak om die vanuit de huiskamer te beantwoorden en de antwoorden up te loaden.

Team Bouwhuus ging met de eerste prijs aan de haal. De Bakkerties werden tweede; de Boossies derde. De teams hebben hun prijzen inmiddels ontvangen. Alle deelnemende teams hadden vooraf een bier- en snackpakket thuis ontvangen.

www.sallandcentraal.nl/2020/05/dik-honderd-teams-doen-mee-aan-quiz-spoolder

Website: www.zaalspoolder.nl

Bron: Salland Centraal / 5-5-2020

Uitzending 7 Corona in Salland 4 mei uitzending

Youtube: www.youtube.com/watch?v=puDDCJu2YPE

Website: www.salland1.nl

Bron: Salland1 / 5-5-2020

De molenaar heeft het druk dankzij corona "Mensen hebben weer tijd om te bakken"

Horeca valt weg

Dat heel Overijssel aan het bakken is geslagen merken ze ook bij Maalderij Bökkers in Olst. "We verkopen nu veel meer aan particulieren. Broodmixen, maar ook banket en er worden ook veel grootverpakkingen verkocht. Je kan wel merken dat de verveling heeft toegeslagen", zegt Marina Bökkers gekscherend. Samen met haar man Bastiaan heeft ze in de molen aan de IJssel een maalderij, bakkerij, winkel en horeca.

Toch is het voor Bökkers niet alleen maar positief. "We malen heel veel voor pannenkoekenhuizen. Dat valt nu allemaal weg, omdat die niet meer open zijn. Het ging daarbij echt om pallets en met tonnen tegelijk. Daar bakt de thuisbakker niet tegenop."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330053/De-molenaar-heeft-het-druk-dankzij-corona-Mensen-hebben-weer-tijd-om-te-bakken

Bron: RTV Oost / 5-5-2020

4 en 5 mei 2020: samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

De kransleggingen in Olst en Wijhe, in het kader van dodenherdenking, hebben vanwege het coronavirus op een eerder moment zonder publiek plaatsgevonden

In deze videofilm beelden van burgemeester Ton Strien en Bernardien Marskamp, voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe die bij het monument in Wijhe een krans leggen. En van loco-burgemeester Marcel Blind en Cees Vonk van het 4 mei comité Olst die bij het monument in Olst een krans leggen. Ook de toespraak van de burgemeester is in deze film te beluisteren.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=aMc5OleYvHk
Website: www.olst-wijhe.nl
Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 4-5-2020

Burgemeester Martijn Dadema - Vrijheid

Youtube: www.youtube.com/watch?v=JsEtC6iszFY
Website: www.raalte.nl
Bron: Gemeente Raalte / 4-5-2020

Betonpompbedrijf verantwoordelijk voor dodelijk ongeval in Heeten

Een betonpompbedrijf uit Zoeterwoude is verantwoordelijk voor een dodelijk bedrijfsongeval in Heeten. Het bedrijf is veroordeeld tot een geldboete van 60.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank oordeelt dat het bedrijf de veiligheidsnormen willens en wetens negeerde.

Het betonpompbedrijf was ingehuurd door een bouwbedrijf voor het storten van een betonfundering van een stal in Heeten. Op 5 oktober 2016 ging het mis. Toen de betonpompwagen plotseling wegzakte, werd een 35-jarige Luttenberger, medewerker van het bouwbedrijf, dodelijk geraakt door de 45-meter lange mast.

'Willens en wetens'

De betonpompwagen was niet op de voorgeschreven wijze ondersteund. De rechtbank oordeelt dat het betonpompbedrijf daarbij aanmerkelijk onvoorzichtig, onzorgvuldig en nalatig handelde. Het negeerde willens en wetens stelselmatig de veiligheidsnormen die door de fabrikant van de betonpompwagen, het veiligheidshandboek en het opleidingsinstituut worden voorgeschreven en onderwezen. Hierdoor heeft het bedrijf het slachtoffer blootgesteld aan gevaren en risico’s die hem fataal zijn geworden.

Het negeren van deze veiligheidsnormen gebeurde niet op grond van gedegen (wetenschappelijk) onderzoek, maar op grond van de gedachte dat “de praktijk nu eenmaal anders is dan de theorie” en dat “er altijd zo gewerkt is en er zelden of nooit ernstige ongelukken zijn gebeurd”.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330094/Betonpompbedrijf-verantwoordelijk-voor-dodelijk-ongeval-in-Heeten

Bron: RTV Oost / 4-5-2020

Hou de lucht in de gaten: deze jagers kunnen overvliegen in Salland en het Vechtdal

Jac van Egmond (46) heeft al honderden vlieguren achter de rug, maar de vlucht van vanavond is anders. Vlak na de dodenherdenking vliegt de Nijverdaller onder meer over zijn woonplaats, als leader in een symbolische vliegformatie. Het is een eerbetoon aan de doden, en symbool van hoop voor de levenden: "Ook nu moeten we een strijd winnen."

Jac kreeg de liefde voor klassieke vliegtuigen met de paplepel ingegoten. Terwijl sommige klasgenootjes nog met zijwieltjes fietsten, bestuurde hij al een vliegtuig. "Toen was ik zeven jaar oud, ik vloog toen samen met mijn vader. Al mocht ik toen alleen sturen hè", zegt de Nijverdaller.

Sindsdien vliegt hij regelmatig met decennia oude toestellen. Voor de show, of voor de lol. Toch is het vanavond speciaal, erkent de piloot. "Je zit toch met een andere gedachte in het vliegtuig, je denkt dan ook aan alle piloten die tijdens de oorlog zijn omgekomen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330081/Hou-de-lucht-in-de-gaten-deze-jagers-kunnen-overvliegen-in-Salland-en-het-Vechtdal

Bron: RTV Oost / 4-5-2020

Politie Heino laat nepaccount op Instagram verwijderen

De politie in Heino heeft een fake-account laten verwijderen van Instagram. Op het account, 'PolitieHeino_official', werden foto's en berichten geplaatst. Het leek alsof die afkomstig waren van de politie, maar dat was niet het geval.

In een bericht op Instagram laat de politie weten dat ze onderzoek hebben gedaan naar wie er achter het account zit. "Na wat speurwerk werd een jongeman uit de regio Den Haag gevonden die dit profiel beheerde."

Volgens de politie is er contact geweest met de verdachte. Ze schrijven niet of dit tot een aanhouding of boete heeft geleid.

De Heinose politie roept mensen op om goed te checken of het account dat zij volgen, wel een officieel account is. Twijfel je? Check dan of het account is gemarkeerd met een blauw vinkje.

www.rtvoost.nl/nieuws/330082/Politie-Heino-laat-nepaccount-op-Instagram-verwijderen

Bron: RTV Oost / 4-5-2020

ROV introduceert eigen cadeaubonnen

‘Het is belangrijker dan ooit om lokale ondernemers te steunen’

RAALTE - Het ROV biedt met ingang van mei cadeaubonnen aan die gebruikt kunnen worden bij alle aangesloten winkels in het Raalter centrum. “Eigenlijk bestond het idee al voor de coronacrisis”, vertelt Huub ter Haar namens het ROV. “De huidige situatie heeft er echter voor gezorgd dat het belangrijker is dan ooit om de lokale ondernemers te steunen en daarom hebben we besloten om de bonnen sneller te introduceren.”

De ROV-cadeaubonnen zijn niet helemaal nieuw. “In de kersttijd boden we dergelijke bonnen aan voor bedrijven, leuk voor in het Kerstpakket, maar het is voor het eerst dat we ze nu ook buiten dat seizoen presenteren. Als je zo’n bon koopt en cadeau geeft, komt dat ten goede aan de ROV-leden in het centrum van Raalte.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/05/rov-introduceert-eigen-cadeaubonnen

Website: www.winkeleninraalte.nl
Website: www.beleefraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 4-5-2020

Geen publiek bij kransleggingen in gemeente Raalte

RAALTE - Bij de kransleggingen in Salland zal geen publiek aanwezig zijn. Vanwege de richtlijnen vanuit het RIVM wordt elke kranslegging gedaan door twee personen: de burgemeester of een van de wethouders, samen met een lid van een lokale comité, een van de veteranen of iemand uit de Joodse gemeenschap.

In de gemeente Raalte worden er kransen gelegd in Mariënheem, Heino, Raalte en Luttenberg. Om te voorkomen dat er toch publiek komt bij de kransleggingen, worden de tijden niet bekendgemaakt. Om 20.30 volgt er een toespraak van burgemeester Dadema.

www.sallandcentraal.nl/2020/05/geen-publiek-bij-kransleggingen-in-gemeente-raalte

Bron: Salland Centraal / 3-5-2020

Appende automobilist rijdt twee mensen aan in Raalte

RAALTE – Een autobestuurder heeft zondagmiddag een aanrijding veroorzaakt in Raalte. De bestuurder keek op de telefoon en kwam met de auto op de stoep terecht. Daar werden twee personen van achteren aangereden.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Na een korte check hoefde niemand naar het ziekenhuis. De bestuurder heeft een bekeuring gekregen voor het gebruiken van de telefoon onder het rijden.

www.sallandcentraal.nl/2020/05/automobilst-druk-met-telefoon-achter-het-stuur-rijdt-twee-mensen-aan-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 3-5-2020

Salland1 brengt samen met luisteraars de dorpsfeesten bij je thuis en zet kernen in het zonnetje!

De dorpsfeesten gaan tot 1 september helaas niet door vanwege de Coronacrisis. Uiteraard gaat momenteel de gezondheid voor. Echter hoeft dat niet te betekenen dat er geen feestje kan worden gemaakt! Daarom presenteert Salland1 vanaf aanstaand weekend elk weekend een virtueel dorpsfeest voor een andere kern in Salland. Uiteraard zijn alle andere Sallanders ook uitgenodigd op het feest. Op zaterdagavond doen we dat in “Welkom in de Feesttent!” en op zondagmiddag in “De zondag van …”.

Lees verder: www.salland1.nl/salland1-brengt-samen-met-luisteraars-de-dorpsfeesten-bij-je-thuis-en-zet-kernen-in-het-zonnetje

Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 1-5-2020

Bakken met Bökkers: "Mouwtjes opstropen en gas d'r op!"

Voor wie niet weet wat 'ie moet doen tijdens thuisquarantaine: bak je eigen brood! Bakker Bastiaan Bökkers leert ons de fijne kneepjes van het vak in onderstaande video. Bakkers klaar? Bakken maar!

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330008/Bakken-met-Bokkers-Mouwtjes-opstropen-en-gas-d-r-op

Youtube: www.youtube.com/watch?&v=AtkyHH4CjWA
Website: www.bokkersmolle.nl
Bron: RTV Oost / 1-5-2020

Uitzending 6 Corona in Salland met vicaris Ronald Cornelissen en dominee Martje Veenstra Oving

Tijdens deze serie "Corona in Salland" praat Geert Hannink praat u tweewekelijks bij over de impact van Corona op Salland.
Tijdens deze aflevering met vicaris Ronald Cornelissen en dominee Martje Veenstra-Oving te gast

Youtube: www.youtube.com/watch?v=tsv0qldhsIY
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 1-5-2020

Opgelet: agressieve buizerd actief in buitengebied Heino

Het is weer raak: in Heino aan de Veldhoekerweg ligt een agressieve buizerd op de loer. De gemeente Raalte heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Drie jaar geleden had een buizerd waarschijnlijk een nestje aan de Verversweg bij Heino. Het dier viel toen meerdere mensen aan. Tot zover bekend heeft de roofvogel aan de Veldhoekerweg nog niemand aangevallen.

Vaak heeft het dier het gemunt op joggers en fietsers. Ze vallen deze mensen aan, omdat ze hun jongen willen beschermen en mensen zien als een bedreiging.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/330000/Opgelet-agressieve-buizerd-actief-in-buitengebied-Heino

Bron: RTV Oost / 1-5-2020