REGIO NIEUWS MEI

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

‘Stichting Behoud Luttenbergring’ wil vijftig jaar racen volmaken

LUTTENBERG - 49 jaar na de eerste race op het legendarische stratencircuit richtten vijf enthousiastelingen uit Luttenberg afgelopen week ‘Stichting Behoud Luttenbergring’ op. Het doel is om op 12 oktober wederom klassieke motoren een racedemonstratie te laten geven op de Luttenbergring.
 
Vooral in de jaren ’70 en ’80 was het bochtige stratencircuit het tafereel van spannende races met roemruchte namen als Barry Sheene, Graziano Rossi (de vader van Valentino Rossi), Franco Uncini, Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog. De Raalter Automobiel en Motorclub contracteerde destijds jaarlijks grote namen, wat zorgde voor duizenden toeschouwers die naar Luttenberg kwamen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 31-5-2019

Raalte trekt knip voor vervuilde grond bedrijventerrein De Zegge

De gemeente Raalte trekt 95.000 euro extra uit voor het bouwrijp maken van grond die bestemd is voor uitbreiding van bedrijventerrein De Zegge. In stortgaten op het perceel aan de Heesweg zijn puin en asbestdeeltjes gevonden.

Op de plek waar de vervuiling is gevonden, stond vroeger een pluimveehouderij. Toen de gemeente de grond kocht, werd al rekening gehouden met vervuiling in de grond.

In de grond werden tien stortgaten gevonden. In totaal werd er ongeveer 5.000 kuub vervuilde grond afgevoerd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/313392/Raalte-trekt-knip-voor-vervuilde-grond-bedrijventerrein-De-Zegge

Website: www.dezegge7.nl
Bron: RTV Oost / 31-5-2019

Jubileumeditie Dauwpop 'nagenoeg perfect'
"Ik wil altijd graag dat het festival perfect is.

Gisteren zaten we denk ik op 99 procent", vertelt festivaldirecteur Rob Telgenkamp 'the day after' Dauwpop. Gisteren werd in Hellendoorn de 25e editie van het festival gehouden.

"Ik heb een paar dingetjes gezien, maar ik denk dat we redelijk dicht bij een ruime voldoende zaten."

Telgenkamp: "Op zo'n dag word je een beetje geleefd eigenlijk, maar je loopt toch rond en kijkt wat we volgend jaar anders gaan doen. Blijft The Glory Hole nog? Waren er veel rijen? Moet het misschien niet iets groter? Maar ja, dat gaat dan weer ten koste van het sfeertje. Want het maakt het ook weer uniek dat niet iedereen er in kan. En wat doen we met het Enge Bos? Dat was dit jaar voor een keer terug, maar het was toch wel erg grappig en leuk weer. Zo spookt dat door je hoofd op zo'n dag."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/313327/Jubileumeditie-Dauwpop-nagenoeg-perfect

Website: www.dauwpop.nl

Bron: RTV Oost / 31-5-2019

Expeditie Oost op Dauwpop: van de Rooie Jager naar de Ruige Rita's

Een prima festivalweertje, lekkere sfeer en een ambitieuze line-up. De uitverkochte 25ste editie van Dauwpop is er ééntje om in te lijsten. 15.000 bezoekers genieten van optredens van onder andere Nielson, Ronnie Flex, de Staat en de Kaiser Chiefs.
 
“Het gaat bijna te goed”, zegt organisator Rob Telgenkamp net na de middag. Hij prijst zich gelukkig met aangename weersomstandigheden en een gesmeerde organisatie.
 
Telgenkamp stond een kwart eeuw geleden aan de wieg van de eerste editie van Dauwpop. “Ik was destijds eigenaar van de Lantaarn, waar ik wekelijks bandjes programmeerde. Omdat ik nog wel wat tijd over had, ontstond het idee voor een festival. Op de plek waar de plaatselijke motorclub destijds zijn rondjes reed. Een tent en een paar bandjes, midden in het bos. Meer was het niet”.
 
 
Bron: RTV Oost / 30-5-2019

Rohda Raalte naar tweede ronde nacompetitie na simpele zege op BVC'12

Rohda Raalte blijft in de strijd om lijfsbehoud veilig te stellen. In de eerste ronde van de nacompetitie voor een plek in de hoofdklasse wisten de Raaltenaren in eigen huis met 4-1 te winnen van BVC'12.
 
De thuisploeg opende het bal en kwam al na tien minuten op voorsprong dankzij Thom Strijland. Vlak na rust werd het duel binnen een minuut beslist. Djeremy Zandvliet zorgde voor de 2-0 en luttele seconden later bracht Lars van Schooten met een fraaie treffer de stand op 3-0. Een kwartier voor tijd tilde Coen van Heun de score naar 4-0. In de slotminuut wist Sander Arts namens de bezoekers de eretreffer en daarmee de eindstand op het bord te brengen: 4-1. Zondag speelt Rohda Raalte de tweede ronde in Oss, waar het op bezoek gaat bij sv TOP.
 
 
Bron: RTV Oost / 30-5-2019

Scooterrijder naar het ziekenhuis na ongeluk in Olst

Bij een ongeluk bij Olst is vanavond een scooterrijder gewond geraakt. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van de verwondingen is niets bekend.

De scooter botste op de Kletterstraat, vlakbij de N337, door nog onbekende oorzaak op een auto. Beide voertuigen zijn beschadigd geraakt. De inzittende van de auto is voor zover bekend ongedeerd gebleven.

www.rtvoost.nl/nieuws/313350/Scooterrijder-naar-het-ziekenhuis-na-ongeluk-in-Olst

Bron: RTV Oost / 29-5-2019

Auto belandt in het kanaal bij Lemelerveld

Bij een ongeluk in Lemelerveld is een auto in het kanaal terechtgekomen. Beide inzittenden kwamen met de schrik - en een nat - pak vrij.

Het ongeluk gebeurde op de Wolthaarsdijk Westzijde. De auto raakte van de weg, reed de berm en uiteindelijk het kanaal in. De inzittenden wisten zelf uit de auto te komen en op de kant te klimmen. De auto verdween uiteindelijk helemaal onder water en is onherstelbaar beschadigd. De auto is door een bergingsbedrijf uit het water gehaald.

www.rtvoost.nl/nieuws/313349/Auto-belandt-in-het-kanaal-bij-Lemelerveld

Bron: RTV Oost / 29-5-2019

Gerhard las de 'boerencolumn' van zijn dochter 'met tranen in zijn ogen'

De column van de 15-jarige Anna uit Heeten raakte boeren in heel Nederland. Maar niemand was zo ontroerd door het stuk als haar ouders. "Ik las de column met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen. Die kwam wel aan", zegt vader Gerhard Grotentraast.

De boerderij staat centraal in het gezin. "Het stopt niet als ik achter klaar ben", legt Gerhard uit. "Het gaat mee naar binnen. Aan de keukentafel praten we ook over de boerderij."

En dat is te merken in de column van Anna. Een passage: 'Mijn vader en moeder proberen met man en macht een zo mooi mogelijk bedrijf neer te zetten waarbij diergezondheid en natuur op nummer 1 staan waarin met oprechte liefde wordt gewerkt.'

Gerhard las de tekst met tranen in zijn ogen. Maar ook Rianne, de moeder van Anna, was onder de indruk: "Wat knap dat ze zich zo kan verwoorden. En heel dapper, dat ze haar emoties zo durft te laten zien."

www.rtvoost.nl/nieuws/313288/Gerhard-las-de-boerencolumn-van-zijn-dochter-met-tranen-in-zijn-ogen

Bron: RTV Oost / 29-5-2019

Vrouw naar ziekenhuis na botsing op N348 bij Wesepe

De N348 bij Wesepe was vanmiddag dicht na een ongeluk. Hierbij botsten twee auto's tegen elkaar op de kruising van de Raalterweg (N348) met de Woolsdijk.
Een van de bestuurders is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Na de botsing lekte er benzine en olie op het wegdek, dat gereinigd moest worden. De weg is voor een deel open.

www.rtvoost.nl/nieuws/313300/Vrouw-naar-ziekenhuis-na-botsing-op-N348-bij-Wesepe

Bron: RTV Oost / 29-5-2019

Raalte grijpt naast titel Wandelgemeente van het Jaar 2019

Raalte is er niet in geslaagd de titel Wandelgemeente van het Jaar 2019 binnen te slepen. Die eer gaat naar het Limburgse Valkenburg aan de Geul. Derde werd Opsterland in Friesland.
 
Raalte maakte met 250 kilometer aan uniek wandelpad, verdeeld over de negen kernen, een goede kans op de titel. De verschillen tussen de gemeenten waren na het tellen van de publieksstemmen heel klein: 33,6% voor Valkenburg aan de Geul, 33,2% voor Raalte en 33,1% voor Opsterland.
 
De vakjury besloot uiteindelijk om de stemming van het publiek te volgen en riep Valkenburg aan de Geul uit tot Wandelgemeente van het Jaar 2019.
 
 
Bron: RTV Oost / 28-5-2019

Verdachte van overval op bejaarde broers uit Heeten blijft achter de tralies

Een 30-jarige man die wordt verdacht van een woningoverval op twee bejaarde broers in Heeten blijft voorlopig in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Zwolle vandaag besloten. De uit Almelo afkomstige verdachte ontkent dat hij iets met de overval te maken heeft.
 
De broers Frans (73) en Hein (87) van Oldeniel werden in januari in hun woning overvallen door gewapende mannen. Ze werden bedreigd met een pistool en zaten ruim dertien uur opgesloten in een kamer. De overvallers maakten zo'n 4.500 euro, de opbrengst van een net verkochte tractor, en zes pakjes shag buit.
 
Aangehouden
De 30-jarige Almeloër werd ruim een maand later aangehouden. De politie kwam er tijdens het onderzoek achter dat de man, samen met nog twee anderen, een nieuwe overval aan het voorbereiden was. De politie pakte alle drie de mannen op, maar de twee anderen worden niet verdacht van de overval in Heeten.
 
In maart werd een tweede verdachte aangehouden, een 48-jarige man uit Lelystad. Hij is volgens het Openbaar Ministerie wel betrokken bij de overval op de bejaarde broers.
 
De strafzaak rond de overval gaat in juli verder met een zogenoemde regiezitting. Op die zitting kunnen OM en de verdediging hun onderzoekswensen kenbaar maken.
 
 
Bron: RTV Oost / 28-5-2019

Schoolopdracht 15-jarige Anna uit Heeten gaat viraal: "Kan het wat minder met kritiek op boeren?"

Waarom bestaan boeren nog? Zo heet de column die de 15-jarige Anna Grotentraast schreef voor een schoolopdracht. De boerendochter besloot het persoonlijke relaas over de heftige reacties die boeren krijgen ook op Facebook te plaatsen en daar wordt-ie nu massaal gedeeld. "Ik hoop dat er weer ruimte komt voor de discussie."

Schrijf een column, dat was de opdracht waarmee de 4havo-scholiere thuis kwam. En thuis, dat is op de boerderij. In Heeten. "En ik krijg natuurlijk van alles mee aan de keukentafel", vertelt Anna. Dus dat boerenleven moest het onderwerp van de column maar worden.

Keihard werken

Maar dan niet alleen het boerenleven, vervolgt ze: "Ik zie mijn ouders keihard werken, alles over hebben voor hun dieren en hun bedrijf. Maar als je dan op social media die felle reacties op boeren ziet, zonder dat ze precies weten waar ze het over hebben, dan doet dat pijn."

De persoonlijke column, waarin ze schetst hoe haar ouders liefdevol alles opgeven om hun bedrijf draaiende te houden, rolde dan ook als vanzelf uit het toetsenbord. "Ik ben gaan zitten en dit kwam er uit. Ik hoefde er niet eens over na te denken, het ging vanzelf."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/313203/Schoolopdracht-15-jarige-Anna-uit-Heeten-gaat-viraal-Kan-het-wat-minder-met-kritiek-op-boeren

Bron: RTV Oost / 27-5-2019

Automobiliste naar ziekenhuis na botsing met vrachtwagen in Raalte

Een vrachtwagen en personenauto zijn vanavond in Raalte op elkaar gebotst. De automobiliste raakte hierbij gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
 
De twee voertuigen botsten op elkaar op de N35 tussen Heino en Raalte. De automobiliste raakte bekneld door het ongeluk. De brandweer heeft de vrouw bevrijd.
 
De bestuurster van de auto is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De chauffeur van de vrachtwagen bleef ongedeerd. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet bekend.
 
De weg is dicht vanwege de aanrijding. Het verkeer wordt omgeleid via de parallelweg.
 
Beide voertuigen zijn beschadigd door het ongeluk. De auto wordt weggesleept door een bergingsbedrijf.
 
 
Bron: RTV Oost / 26-5-2019

Uitslagen zondagvoetbal: Zeven Overijsselse kampioenen op laatste speeldag

Zeven Overijsselse ploegen hebben vandaag, tijdens de laatste speelronde, de titel gepakt in het zondagamateurvoetbal. Voor vijf clubs uit onze provincie viel het doek.


BWO degradeerde uit de 1e klasse E. Het verloor kansloos van Rohda Raalte en daarmee keert het na twee jaar terug naar de 2e klasse.

 

In de 2e klasse J kwam Achilles'12 door een zege op Voorwaarts Twello nog wel naast die ploeg, maar laatstgenoemde greep op doelsaldo de titel. Luctor et Emergo degradeerde uit die klasse.

 

Eilermark pakte de titel in de 3e klasse A. Het won ruim van Twenthe en daardoor deed de nederlaag van concurrent NEO er niet meer toe.

 

In de 3e klasse B ging het kampioenschap naar Wijhe'92. Het won op de laatste dag van Turkse Kracht en dat was genoeg voor de titel. Onderin viel het doek voor Heeten.

 

Steenwijker Boys stond voor vandaag voorlaatste in de 3e klasse D Noord, maar degradeerde wel. Concurrent Havelte kwam tot winst en de Overijsselse ploeg ging zelf met liefst 6-0 onderuit.

 

Borne greep de titel in de 4e klasse A. Het won met 3-1 van Almelo. Concurrent RSC leed ook nog puntenverlies, maar dat maakte voor het kampioenschap van Borne niets uit.

 

Oranje Zwart greep in de 4e klasse A Noord de titel door een 2-0 zege bij Aengwirden, dat al gedegradeerd was. Steenwijk eindigde op een punt als nummer twee.

 

TVO won in de 4e klasse B van Sportclub Overdinkel en bleef daardoor UDI twee punten voor. Die ploeg won met 12-0 van Erix, maar dat was dus niet genoeg. Aramea verloor een onderling duel van rekken en degradeert daardoor naar de vijfde klasse.

 

Diepenveen had tegen GFC genoeg aan een punt om de titel te pakken in de 4e klasse G en het werden er drie. De Goorse ploeg had drie punten minder en eindigt als tweede.

 

De topper tussen La Premiere en DTC'07 in de 5e klasse A eindigde in een gelijkspel en daardoor is eerstgenoemde kampioen. Het blijft DTC een punt voor.

 

Bekijk hier alle uitslagen en de eindstanden:

Bron: RTV Oost / 26-5-2019   Foto: Sandro Schuh / Unsplash

Zwem4Daagse in de Tippe: “Aan een succesformule moet je niet tornen”

HEINO - Wat was het genieten geblazen vorig jaar. De eerste editie van de Zwemvierdaagse 2.0 was een groot succes. Dat had natuurlijk alles met het zonnig weer te maken, maar ook met de vele leuke activiteiten die na de vierdaagse werden georganiseerd. “Aan een succesformule moet je niet tornen. We gaan nog een jaar door met hetzelfde programma,” vertelt Maike Smeenk namens de Vrienden van De Tippe.
 
“Net als vorig jaar worden de basisscholen bezocht om de groep 4 tot en met 8 te bereiken. De spartelvierdaagse wordt vervangen door zwemmen voor volwassen. Die doelgroep willen we dit jaar er ook bij betrekken. Zij kunnen van 17.30 uur tot 18.00 uur zwemmen en van 19.00 tot 20.00 uur. Samen met het Hevo volleybaltoernooi moet het een festival rondom De Tippe worden”, vult Martijn Jansman aan.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-5-2019

Twee deelnemers toertocht Miglia Daventria naar ziekenhuis nadat auto op de kop in sloot belandde

De toertocht Miglia Daventria is voor twee personen slecht geëindigd. Zij moesten voor controle naar het ziekenhuis, nadat hun auto bij een eenzijdig ongeluk op de Kappeweg in Wijhe op de kop in een droge sloot belandde.
 
De auto raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van het ongeluk is niet bekend.
 
 
Bron: RTV Oost / 25-5-2019

Strijden om de felbegeerde bokaal tijdens het Saampies Voetbaltoernooi in Wijhe

WIJHE - Binnenkort staat het jaarlijkse Saampies Voetbalmixtoernooi in Wijhe op het programma. Op zondag 23 juni strijden verschillende teams vanaf 10.00 om de felbegeerde wisselbokaal. Er staan dan veertien spelers op het (halve) veld, zeven spelers van elk team.
 
Iedereen die het leuk vindt om sportief bezig te zijn, kan hieraan meedoen. Je hoeft dus geen lid te zijn van een (voetbal)vereniging. Een team, inclusief keeper, bestaat uit 7 spelers. Er mogen niet meer dan twee selectiespelers (1e en 2e elftallen) van een voetbalvereniging deel uit maken van een team. De minimumleeftijd is vijftien jaar.
 
Inschrijfformulieren zijn te vinden op www.wijhe92.nl of in de kantine van Wijhe ’92. De inschrijvingen kunnen gemaild worden naar yannick.koekoek1@hotmail.nl. De inschrijvingen dienen uiterlijk voor 9 juni binnen te zijn. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per team en mag op de speeldag worden voldaan.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-5-2019

Foto: Alex / Unsplash

Tweede editie van StoppelKidsRaalte

RAALTE - Op zaterdag 1 juni vindt de tweede editie van de StoppelKidsRaalte plaats. Er doen dit jaar veertig kinderen mee die ernstig/chronisch ziek zijn en onder behandeling van het Deventer Ziekenhuis staan.
 
Zij krijgen in een sportwagen een rit aangeboden door de omgeving die, net als vorig jaar, finisht op de Plas in Raalte. Ze maken wel eerst een rondje door het centrum. De ouders van de kinderen komen naar Raalte om daar hun kind, al toejuichend, over de finish te zien komen. Op de Plas komt een grote Dakar Truck van Riwald te staan en alle deelnemende auto’s worden na de finish rondom de Plaskerk geparkeerd.
 
 
Bron: Salland Centraal / 24-5-2019

Theaterfestival Tuin der Lusten in Laag Zuthem krijgt wintereditie

Theaterfestival De Tuin der Lusten in Laag Zuthem vindt dit jaar plaats in de winter. Voorgaande jaren werd het festival steevast georganiseerd in de maanden mei en juni én in de buitenlucht. Dat laatste is, ondanks de lagere temperaturen, ook in 2019 gewoon het geval.
 
Het idee om een wintereditie te organiseren bestond al langer. "Dat is wel een leuk verhaal", vertelt organisator Casper de Vries. "We hadden ooit een sponsor die rond kerst al z'n relaties wilde uitnodigen en had vervolgens ons gevraagd om daar iets moois van te maken voor de Tuin der Lusten." Er werd een plan gemaakt, maar de sponsor haakte af. Toen was het zaadje al geplant.
 
Den Alerdinck
 
De inmiddels 22e editie van het festival wordt gehouden op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem. "We krijgen vaak aanbiedingen van meerdere locaties", zegt De Vries. Uiteindelijk is er voor het landgoed in de gemeente Raalte gekozen. Ook daar kwam een wintereditie juist goed uit. "Er wordt daar veel getrouwd in het voorjaar."
 
Levende kerststal 2.0
 
Een buitenfestival in december, dus. "Met jägerthee, glühwein, warme worst en erwtensoep." Het plan is volgens hem om een wandeling te maken met het publiek: een levende kerststal in een nieuw jasje. "We laten mensen natuurlijk niet een uur lang stilstaan", zegt De Vries. Daarnaast lopen de acteurs mee en moet het publiek een actieve rol gaan spelen. "We willen graag dat zij onderdeel worden van het festival, dus dat ze letterlijk hun steentje bijdragen."
 
Zo'n wandeling brengt nog een ander voordeel met zich mee. "Voorgaande jaren konden we vaak een voorstelling bekijken met zo'n tweehonderd mensen. Nu is er ruimte voor véél meer publiek. Het idee is nu dat er elke tien minuten mensen op pad gaan."
 
Kunstenaars
 
Ook de reacties van de kunstenaars zijn, ondanks de koude vooruitzichten, erg positief. "Er wordt zo leuk op gereageerd! Er komen zulke maffe, gekke en leuke ideeën binnen." Zowel Europese als regionale kunstenaars worden bij het festival betrokken. "We gaan er samen een spectaculair mooi ding van maken."
 
De Tuin der Lusten vindt dit jaar plaats van 12 t/m 14 december op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem.
 
 
Bron: RTV Oost / 24-5-2019

Bedrijf uit Raalte genomineerd als finalist ‘Nieuwe nationale iconen’

RAALTE - Het bedrijf Oxycom Fresh Air maakt kans om de overheidsverkiezing van ‘Nieuwe nationale iconen’ te winnen. Het Raalter bedrijf is gespecialiseerd in het koel houden van gebouwen.
 
Naast Oxycom zijn nog negen Nederlandse bedrijven genomineerd die bijdragen aan oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.
 
 
Bron: Salland Centraal / 23-5-2019

Jeugd Heino jaagt op plaatjes lokale voetbalhelden: “Ben er eigenlijk de hele dag mee bezig”

Geen Messi, Neymar of Hazard op de beroemde voetbalplaatjes. Nee, in Heino worden die gevuld met spelersnamen als Groeneveld, Lozeman en Boxebeld. In het dorp is een ware run ontstaan op de voetbalplaatjes met lokale voetbalhelden.

Een speciaal album met daarin alle spelers, speelsters en teams van VV Heino moet door de fanatieke verzamelaars natuurlijk zo snel mogelijk gevuld worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312980/Jeugd-Heino-jaagt-op-plaatjes-lokale-voetbalhelden-Ben-er-eigenlijk-de-hele-dag-mee-bezig

Bron: RTV Oost / 23-5-2019

Kop-staartbotsing veroorzaakt file op N35 bij Mariënheem

Door een kop-staartbotsing op de N35 bij Mariënheem staat er een flinke file in de richting van Raalte.

Bij het ongeluk raakte de twee bestuurders gewond, zij werden in de ambulance behandeld. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk, evenals wanneer de file opgelost is.

www.rtvoost.nl/nieuws/312952/Kop-staartbotsing-veroorzaakt-file-op-N35-bij-Marienheem

Bron: RTV Oost / 23-5-2019

Vital Centre Raalte Run: op naar de 25-ste editie

RAALTE - Vital Centre en AV Salland presenteerden afgelopen vrijdag de 24-ste editie van de Vital Centre Raalte Run. In totaal deden rond de 450 hardlopers mee, verdeeld over vijf verschillende afstanden. Aniek Mars uit Raalte was de snelste dame op de 5 km; Peter Bruinsma uit Nijverdal de snelste man. Saillant detail: hij kwam uit in de 40-plus categorie. Sarah-Lynn Reuver uit Zwolle was de snelste dame op de 10 km; Niek Boom uit Nieuw Heeten won die afstand bij de heren. Edwin Ophof van Vital Centre is ‘supertevreden’. “Het was ook super mooi weer. Wat ook mooi was: we hadden dit jaar twintig bedrijventeams, tien meer dan vorig jaar. Op naar de 25-ste editie van volgend jaar. Dan maken we er een supergroot feest van!”

www.sallandcentraal.nl/2019/05/vital-centre-raalte-run-op-naar-de-25-ste-editie

Website: www.vitalcentreraalterun.nl

Bron: Salland Centraal / 22-5-2019

Raalte dit jaar flink aan de slag met plannen centrum

RAALTE - 170.000 euro heeft de gemeente Raalte gekregen van de provincie Overijssel voor de ontwikkeling van een Stadsarrangement; uit te voeren activiteiten die bijdragen aan de vitaliteit, leefbaarheid en kwaliteit van het Raalter winkelcentrum. En daar wil de gemeente nu mee aan de slag.

Dit jaar nog moet er een Kader Ruimtelijke Kwaliteit Centrum Raalte liggen, daarnaast wil Raalte dit jaar ook nog werk maken van de zogenaamde quick wins (managerstaal voor snel uit te voeren actiepunten, denk aan aankleding van de etalages van leegstaande panden, reiniging van de straten en aankleding van de straten met groen). Ook gaat Raalte dit jaar nog aan de slag met een groot marktonderzoek, waarmee de zwaktes en kwaliteiten van het Raalter centrum beter in beeld worden gebracht en er een beter beeld moet komen van de bezoekers van het centrum. Tenslotte komen er dit jaar nog werksessies van winkeliers, horecaondernemers, vastgoedeigenaren, centrummanager Henny Zomer en de gemeente. In 2020 wil Raalte een plan van aanpak opstellen voor een flinke opknapbeurt van de Grote Markt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/05/raalte-dit-jaar-flink-aan-de-slag-met-plannen-centrum

Bron: Salland Centraal / 22-5-2019

Omstreden energieplan Olst-Wijhe ligt ter inzage: "Mensen moeten hun stem laten horen"

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft gisteravond ingestemd met het ter inzage leggen van de Ruimtelijke visie Duurzame Energie. Daarin is onder meer het plan opgenomen om drie grote windturbines in het buitengebied van Olst-Wijhe te plaatsen, waarover veel onrust bestaat onder inwoners. "Het is belangrijk dat mensen hun stem laten horen, want de raad heeft oog voor wat er leeft in de samenleving", vertelt CDA-raadslid Elleke Steenbergen.

In de visie wordt besproken hoe de gemeente in de nabije toekomst een deel van haar energie zelf op kan wekken. In het rapport wordt vooral gekeken naar windmolens en zonnepanelenvelden. De meest geschikte locatie voor windmolens lijkt het gebied ten noorden van Boskamp langs de Wetering.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312818/Omstreden-energieplan-Olst-Wijhe-ligt-ter-inzage-Mensen-moeten-hun-stem-laten-horen

Bron: RTV Oost / 21-5-2019

Nieuwbouwproject mislukt: Tennisvereniging Heino in grote problemen

Tennisvereniging Heino verkeert in zwaar weer en wordt in haar voortbestaan bedreigd. De club kwam in de problemen, omdat de bouw van een nieuw clubhuis jammerlijk mislukte.
 
De club begon met bouwen toen de verleende bouwvergunning nog niet definitief was. Een buurman maakte bezwaar en met succes: de rechter stelde hem in het gelijk.
 
Claim van tienduizenden euro's
De bouw van het clubhuis werd onmiddellijk stilgelegd, de uiteindelijke vergunning liet lang op zich wachten. Gevolg: het bouwbedrijf diende een claim van vele tienduizenden euro’s in.
 
"De aannemer geeft aan dat hij omzetverlies heeft geleden en dat salarissen zijn gestegen", vertelt Rob Bakker namens de club. "Het is allemaal niet echt onderbouwd, maar de claim ligt er."
 
Financiële problemen nemen toe
Die tienduizenden euro's heeft de tennisclub niet. Sterker nog, de financiële problemen van de club nemen toe.
 
Omdat de vereniging al twee jaar geen clubhuis meer heeft, zijn kantine-inkomsten weggevallen. Ook heeft de club al twee jaar geen inkomsten uit toernooien en wedstrijden, en een aantal leden heeft haar lidmaatschap opgezegd.
 
'Er is een kans dat we moeten stoppen'
De vereniging heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en hulp van de gemeente gevraagd, maar echt rooskleurig ziet de toekomst er niet uit. "Er is een kans dat we met de vereniging moeten stoppen", zegt Bakker. "Het houdt op een gegeven moment gewoon op."
 
"Op dit moment hebben we er een hard hoofd in, maar we moeten positief blijven en eruit proberen te komen met de gemeente, de aannemer en de leden."
 
 
Bron: RTV Oost / 18-5-2019

Luisella uit Olst maakt speelfilm waar iedereen 'zomaar' aan meedoet

De brandweer en de burgemeester van Olst-Wijhe, tientallen vrijwilligers en ondernemers uit Olst, tweehonderd figuranten en dankzij het programma van Johnny de Mol ook nog eens een professioneel stuntteam: ze deden allemaal belangeloos mee aan de speelfilm van Luisella Lai en haar theatergroep voor mensen met een beperking.
 
In een garage in Olst bekijkt Luisella de eerste versie van de montage van haar film 'Anders Bekeken'. Met ruim twee uur is die nog veel te lang. "Er zullen tientallen minuten uit moeten worden gehaald."
 
Het zijn de laatste loodjes van een omvangrijk en intensief project. "Toch voelt het een beetje onwerkelijk dat het straks klaar is. Er moet ook nog best veel gebeuren", vertelt ze.
 
 
Bron: RTV Oost / 18-5-2019

Bekijk de hergeboorte van een klassieker

WESEPE - Tijdens de open dagen op 15 en 16 juni is er bij Carrosseriebouw Jansen van 10.00 tot 17.00 de mogelijkheid om alle facetten van het bouw- en restauratieproces van oldtimers te bekijken. Van een vergeten chassis naar een schitterend automobiel.
 
Tegen de achtergrond van Bentleys, Maserati’s en Rileys worden alle dimensies van het restaureren van een oldtimer uitgelegd. Apparaten en gereedschappen uit lang vervlogen tijden worden gedemonstreerd en vooroorlogse auto’s staan in verschillende fases van restauratie klaar. Van lassen en slijpen tot het gepoetste eindresultaat.
 
Ook dit jaar is er weer een oldtimerbouwpakket. Met dit pakket kunnen verschillende stappen van het restauratieproces doorlopen worden; zetten, klinken, puntlassen, schuren en spuiten. Het bouwpakket zal tegen een kleine vergoeding beschikbaar zijn. Het betreft dit jaar een limited edition, dus is het belangrijk om er snel bij te zijn.
 
Heeft u interesse in oldtimers? Bent u benieuwd hoe een restauratie nu eigenlijk uitgevoerd wordt? Of wilt u gewoon een kijkje nemen bij Carrosseriebouw Jansen? Iedereen is van harte welkom!
 
 
Bron: Salland Centraal / 16-5-2019

Ongeval N348

RAALTE/LUTTENBERG - Op de N348 vanaf Raalte richting Luttenberg, heeft in de ochtend van 16 mei een ongeval plaatsgevonden. Op dit moment is het nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het leek erop dat er een aanhanger is gekanteld. Het verkeer heeft hier enige hinder van ondervonden.
 
 
Bron: Salland Centraal / 16-5-2019

Drukte bij openingsweekend van de Bökkers Mölle in Olst

OLST - Na jaren is de Bökkers Mölle in Olst weer in handen van de familie Bökkers. Het conflict met de stichting, die de molen eerder beheerde is achter de rug en Bastiaan Bökkers mag de molen gebruiken voor zijn bedrijf. En dat werd afgelopen weekend gevierd.
 
Eerst op zaterdag met de officiële opening en een open dag. Op zondag met livemuziek van de 69 Comeback Band, een gelegenheidsband van Bastiaan en zijn broer Hendrik-Jan (van de boerenrockformatie Bökkers) met covers van Johnny Cash en met de Free Beer Bastards, de hobbyband van Bastiaan.
 
En ondertussen moest er natuurlijk ook nog gepraat worden met de gasten. En dat waren er veel. “Wat een opkomst”, zeggen Bastiaan en Marina Bökkers. “Toch mooi hoe de molen gedragen wordt door zoveel mensen. Niet te geloven! Volgens ons is het nog nooit zo druk geweest bij de molen.”
 
 
Bron: Salland Centraal / 16-5-2019

Raalter speelparadijs moet safaritent van de gemeente weghalen

Speelparadijs De Flierefluiter in Raalte moet een safaritent op de naastgelegen minicamping weghalen. Als De Flierefluiter dat op 1 juni niet gedaan heeft, dan laat de gemeente het doen. Wel draait het speelparadijs dan op voor de kosten van het weghalen.

Gevolgen voor gasten? 'Niet zo veel'

Aan het begin van het kampeerseizoen komt dit bericht ondernemer Erwin Pronk natuurlijk slecht uit. Maar hoeveel gevolgen het heeft voor gasten die de tent gereserveerd hebben? "Niet zo veel", zegt hij.

Pronk zegt dat hij in overleg is met de gemeente over de zogeheten ‘last onder bestuursdwang’ die hem is opgelegd. "Zolang we in overleg zijn, kan ik er in de media niets over zeggen", aldus Pronk.

'Termijn in de praktijk haalbaar'

De gemeente Raalte laat weten dat ze verwacht dat de safaritent 'gewoon' voor 1 juni door de eigenaar verwijderd wordt.

"Dit is een termijn die in de praktijk haalbaar is, aangezien het een safaritent betreft die eenvoudig te demonteren is. Wij gaan ervan uit dat de safaritent voor de gestelde datum verwijderd is."

www.rtvoost.nl/nieuws/312610/Raalter-speelparadijs-moet-safaritent-van-de-gemeente-weghalen

Bron: RTV Oost / 16-5-2019

Wilko Johnson komt 1e Pinksterdag

De legendarische frontman van Dr. Feelgood met eigen band op Mainstage. Inspirator voor de punkbeweging, filmster in Game of Thrones en eigenzinnige muzikant.

De Britse gitarist is wereldberoemd geworden als frontman van de fameuze band Dr. Feelgood. Met Dr. Feelgood maakte hij vier succesvolle albums in de jaren ‘70. In 1980 werd hij prominent lid bij Ian Dury & The Blockheads. Met zijn opvallende uiterlijk en eigenzinnige rauwe stijl was hij een inspirator voor veel gitaristen in de snel opkomende punkscene. Ook zijn acteertalenten bleven niet onopgemerkt. In 2010 werd hij gevraagd voor de rol van Ilyn Payne in de hitserie ‘Game of Thrones’. Vier episoden lang speelde hij daarin een opvallende rol.

Lees verder: www.ribsenblues.nl/nieuws/wilko-johnson-komt-1e-pinksterdag

Bron: Ribs&Blues / 14-5-2019
Website: www.ribsenblues.nl

Storm op komst: topdrukte bij binnenspeeltuin Ballorig in Wijhe

Er is storm op komst volgens de weermannen. En dat terwijl het vakantie is. Lekker naar het bos zit er dus niet in. Naar een binnenspeeltuin wel, zoals Ballorig in Wijhe. Daar is het druk vandaag, zo druk dat het zelfs vol zit.
 
Voor de deur van de binnenspeeltuin staat een rij. Telkens als er iemand naar huis gaat, mag er er nieuwe bezoeker in. "Het is niet zo leuk dat we moeten wachten, omdat ik er net zoveel zin in had", vertelt een meisje dat in de rij staat. Ongeveer een kwartier later loopt ze naar binnen. "Eindelijk", roept ze blij.
 
 
Bron: RTV Oost / 14-5-2019

Weg in Raalte blank door kapotte waterleiding

Een graafmachine heeft in de Tjakstraat op het industrieterrein de Zegge in Raalte voor flink wat wateroverlast gezorgd. Bij werkzaamheden werd een waterleiding geraakt, waardoor er veel water de weg op stroomt.

Het is niet bekend hoeveel bedrijfspanden zonder water zitten, maar in de straat hebben bedrijven geen water. Vitens is bezig om het lek te repareren. De verwachting is dat het lek om 15 uur weer gerepareerd is.

www.rtvoost.nl/nieuws/312487/Weg-in-Raalte-blank-door-kapotte-waterleiding

Bron: RTV Oost / 14-5-2019

Straten in Raalte staan blank door gesprongen waterleiding

RAALTE - Delen van de Tjalkstraat en de Klipperweg in Raalte staan dinsdagochtend vol met water. De oorzaak ervan is een gesprongen waterleiding. Auto’s rijden met aangepaste snelheid door de grote plassen.

Als gevolg van de gesprongen waterleiding heeft een deel van Raalte te kampen met verminderde waterdruk.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/05/straten-in-raalte-staan-blank-door-gesprongen-waterleiding

Bron: Salland Centraal / 14-5-2019

Deze partijen gaan het waterschap Drents Overijsselse Delta besturen

Water Natuurlijk, VVD, Ongebouwd, ChristenUnie en Bedrijven zijn de partijen die het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta gaan vormen. De partijen hebben een coalitieakkoord gesloten.
 
De kandidaten voor het nieuwe dagelijks bestuur zijn Marion Wichard, (Water Natuurlijk, Kampen), Hans Wijnen (VVD, Zwolle), Hans Pereboom (Ongebouwd, Basse), Breun Breunissen (Bedrijven, Raalte) en Herman Odink (ChristenUnie, Nieuwleusen). Tijdens een vergadering op dinsdag 21 mei wordt er door het algemeen bestuur een besluit genomen over dit benoemingsvoorstel.
 
De portefeuilleverdeling wordt later bekendgemaakt.
 
'Samen duurzaam verder'
 
Het gesloten akkoord heeft de naam 'Samen duurzaam verder' gekregen. Daarin geeft het waterschap hoge prioriteit aan de klimaatverandering waardoor problemen als wateroverlast, hittestress en overstromingen kunnen ontstaan.
 
 
Bron: RTV Oost / 13-5-2019

Raalte gaat parkeerknelpunten in woonwijken aanpakken

De gemeente Raalte gaat parkeerknelpunten in woonwijken aanpakken en verbeteren.
De VVD bracht de problematiek afgelopen donderdag ter sprake tijdens een gemeenteraadsvergadering. De partij verklaart regelmatig meldingen van bewoners van wijken te krijgen over een tekort aan parkeerplaatsen.

Eén parkeerplaats per huis

Volgens de liberalen is het tekort aan parkeerplekken vooral ontstaan omdat vroeger slechts één parkeerplaats per huis werd aangelegd.

De partij wil dat de gemeente gaat kijken of er door het schuiven van bijvoorbeeld een meter groen, extra parkeerruimte gemaakt kan worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312435/Raalte-gaat-parkeerknelpunten-in-woonwijken-aanpakken

Bron: RTV Oost / 13-5-2019

Oude legertruck crasht tijdens rondrit na festival in Olst

Olst stond vanmiddag in het teken van het DAF YA 328 publieksfestival, waar tientallen DAF-legertrucks te bewonderen waren bij landgoed De Haere. Een van die trucks raakte diezelfde middag echter flink beschadigd, toen het tijdens een rondrit bij Epse tegen een auto botste en eindigde in de tuin van een woning.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312394/Oude-legertruck-crasht-tijdens-rondrit-na-festival-in-Olst

Bron: RTV Oost / 11-5-2019

Nostalgische DAF legertrucks in Olst: "De ronkende zware motoren zijn het mooist"

Tientallen DAF-legervoertuigen van mensen uit het hele land hebben vandaag meegedaan aan de tweede editie van het DAF YA 328 publieksfestival in Olst. De eigenaren hadden hun grote vrachtwagens voor de gelegenheid opgesteld bij landgoed De Haere.

Een paar honderd bezoekers konden zich vergapen aan de grote groene legertrucks, die met veel liefde en geduld door de eigenaren in oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312341/Nostalgische-DAF-legertrucks-in-Olst-De-ronkende-zware-motoren-zijn-het-mooist

Bron: RTV Oost / 11-5-2019

Gemeentebelangen wil dat grote veevoederhandel uit centrum Raalte vertrekt

Het is Gemeentebelangen al ruim tien jaar een doorn in het oog: de grote veevoederhandel Booijink in het centrum van Raalte. De partij wil dat het gemeentebestuur met de directie van het bedrijf om tafel gaat om te kijken of het bedrijf wil verkassen naar bedrijventerrein De Zegge aan de rand van het dorp.

Raalte is druk bezig een deel van het centrum opnieuw in te delen. Gemeentebelangen vindt dat bij die indeling gekeken moet worden of de grote fabriek in het centrum niet vervangen kan worden door bijvoorbeeld huizen.

“Gemeentebelangen is van mening dat anno 2019 een dergelijk bedrijf niet meer thuis hoort in het hart van Raalte”, stelt gemeenteraadslid Wim de Hair namens de partij.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312342/Gemeentebelangen-wil-dat-grote-veevoederhandel-uit-centrum-Raalte-vertrekt

Bron: RTV Oost / 10-5-2019

Bus botst op auto in Raalte, inzittenden komen met de schrik vrij

Een bus is vanochtend op een auto gebotst in Raalte. Alle inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Het ongeluk gebeurde op kruising van de Westdorplaan met de Nieuwe Deventerweg (N348). Hoe dat kon gebeuren, is niet bekend.

De bestuurder van de auto is door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De buschauffeur en de passagiers in de bus kwamen met de schrik vrij.

www.rtvoost.nl/nieuws/312327/Bus-botst-op-auto-in-Raalte-inzittenden-komen-met-de-schrik-vrij

Bron: RTV Oost / 10-5-2019

Auto botst tegen boom in Heino

Een auto is vanavond tegen een boom gebotst in Heino. Er raakte niemand gewond.

Het eenzijdige ongeval gebeurde op de Lemelerveldseweg. Hoe de botsing kon gebeuren, is niet bekend. De brandweer heeft een oliespoor op de weg onderzocht, maar dit hoeft geen relatie te hebben met het ongeval.

De auto heeft door het ongeluk flinke schade opgelopen. De weg is tijdelijk afgesloten.

www.rtvoost.nl/nieuws/312307/Auto-botst-tegen-boom-in-Heino

Bron: RTV Oost / 9-5-2019

Jubileumeditie Dauwpop is uitverkocht

De 25e editie van het festival Dauwpop op Hemelvaartsdag is uitverkocht. Het evenement wordt ieder jaar gehouden in de bossen van Hellendoorn.

Het festivalterrein gaat dit jaar op de schop. Zo komt het 'Enge Bos Podium' terug en is er ook een karaoke bar; 'Xing Mei'.

De volledige line-up is ook bekend. Onder andere de Kaiser Chiefs, Ronnie Flex en Daniël Lohues treden op. Het festival is op 30 mei.

Vorig jaar

Afgelopen jaar werd Dauwpop niet op Hemelvaartsdag gehouden, maar op een zaterdag eind mei. De reden was toen dat de feestdag erg vroeg in het jaar was, maar dat is dit jaar niet het geval.

www.rtvoost.nl/nieuws/312266/Jubileumeditie-Dauwpop-is-uitverkocht

Bron: RTV Oost / 9-5-2019
Website: www.dauwpop.nl

Feestelijke vijftiende editie Truckrun van Drivers Uut Salland

HEETEN/RAALTE – Meer dan tweehonderd vrachtwagens rijden zaterdag 11 mei mee met de vijftiende editie van de jaarlijkse Truckrun van Drivers Uut Salland.

Daarmee heeft de rit voor cliënten van Zozijn en andere mensen met een verstandelijke beperking ook wel zo’n beetje haar maximum bereikt. Want bij de Rekoplas in Raalte, waar de vrachtwagens zich van tevoren opstellen, is er niet meer ruimte. “Het staat er auto aan auto, spiegel aan spiegel, we hebben vrijwilligers nodig om het parkeren te coördineren”, vertellen Erwin Bril, Johnny Tutert en Stefan Hondeveld namens DUS. In verband met het derde lustrum, krijgt het programma van de dag een extra feestelijk tintje.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/05/een-bult-werk-maar-ook-een-bult-blije-gezichten

Bron: Salland Centraal / 8-5-2019
Website: www.driversuutsalland.nl

Bewoners van 't Natuurlijk Huus in Raalte genomineerd voor Plattelandspioniers

Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar wonen al zo'n tien jaar lang in hun Natuurlijk Huus in Raalte. En nu zijn ze genomineerd voor de wedstrijd Plattelandspioniers, georganiseerd door de VPRO, waarbij op zoek wordt gegaan naar de meeste inspirerende en vernieuwende ideeën buiten de stad.

Aan inspiratie is in ieder geval geen gebrek bij dit 'natuurlijk huus' in Raalte. Het meest in het oog springend is het sedum grasdak. Dat trekt onder meer dieren aan en is luchtzuiverend. Ook wekt het stel zelf stroom op via zonnepanelen en een windmolen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312100/Bewoners-van-t-Natuurlijk-Huus-in-Raalte-genomineerd-voor-Plattelandspioniers

Bron: RTV Oost / 8-5-2019
Website: www.hetnatuurlijkhuus.nl

Permanente plek voor Vredesvlam in Raalte

RAALTE - De Wereld Vredesvlam, oftewel de World Peace Flame, heeft een permanente plek gekregen in het Stilte- en Bezinningscentrum in Raalte. Afgelopen zondag, Bevrijdingsdag, kwam de vlam vanuit Arnhem in Raalte aan.
 
Tijdens een ceremonie en onder toeziend oog van burgemeester Martijn Dadema, kreeg de vlam een plekje in de voormalige synagoge. Twintig jaar geleden vatte een groep mensen het idee op om meer hoop en licht naar de aarde te brengen. Daartoe reisden ze naar zeven verschillende uithoeken in de wereld om een vlam aan te steken als een symbool van vrede voor iedereen. Deze zeven vlammen werden overgebracht naar Wales waar ze tezamen de wereld vredesvlam (World Peace Flame) vormen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 7-5-2-2019

Boer uit Heino over bio-controles: "Kleine groep belazert het voor de rest"

Melkveehouder Henk Aa uit Heino is niet te spreken over zijn collega's die producten verkopen met een biologisch label, terwijl ze niet biologisch zijn. "Als 10 procent van de biologische boeren de boel zit te belazeren is dat zeer schokkend en een schande voor de sector."
Er worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat zegt RTL Nieuws na een eigen onderzoek op basis van meer dan 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal Biocontrole. Maar volgens de toezichthouder klopt dat niet.

Uit de rapporten uit 2017 en 2018 blijkt volgens RTL Nieuws dat 1 op de 10 boeren zich niet aan de regels houdt. Bij een van de boeren kregen de dieren 's ochtends geen eten en dieren hebben vaak te weinig ruimte.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312159/Boer-uit-Heino-over-bio-controles-Kleine-groep-belazert-het-voor-de-rest

Bron: RTV Oost / 7-5-2109

Personeel Keolis luidde anderhalf jaar geleden al noodklok over agressie in treinen

Verontruste personeelsleden van vervoersbedrijf Keolis hebben al bijna anderhalf jaar geleden de noodklok geluid over de agressie in treinen. Dat blijkt uit een brandbrief die in het bezit is van RTV Oost. De medewerkers drongen er destijds met klem op aan om op korte termijn maatregelen te treffen omdat niet alleen voor het personeel, maar ook voor de passagiers de veiligheid in het geding was.

De agressie in treinen van Keolis is actueel nadat de vakbonden recent hierover alarm hebben geslagen. De vakorganisaties CNV Vakmensen en BOA ACP pleiten voor maatregelen op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

De bonden deden hun uitlatingen na een bijeenkomst voor machinisten en zogenoemde Service & Veiligheidsmedewerkers van Keolis: dit zijn Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's). Het personeel was in spoedberaad bijeen gekomen na een ernstig geweldsdelict op het station in Borne. Een BOA werd zwaar mishandeld door een zwartrijder.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312079/Personeel-Keolis-luidde-anderhalf-jaar-geleden-al-noodklok-over-agressie-in-treinen

Bron: RTV Oost / 7-5-2019

Feestelijke vijftiende editie Truckrun van Drivers Uut Salland

HEETEN/RAALTE – Meer dan tweehonderd vrachtwagens rijden zaterdag 11 mei mee met de vijftiende editie van de jaarlijkse Truckrun van Drivers Uut Salland.

Daarmee heeft de rit voor cliënten van Zozijn en andere mensen met een verstandelijke beperking ook wel zo’n beetje haar maximum bereikt. Want bij de Rekoplas in Raalte, waar de vrachtwagens zich van tevoren opstellen, is er niet meer ruimte. “Het staat er auto aan auto, spiegel aan spiegel, we hebben vrijwilligers nodig om het parkeren te coördineren”, vertellen Erwin Bril, Johnny Tutert en Stefan Hondeveld namens DUS. In verband met het derde lustrum, krijgt het programma van de dag een extra feestelijk tintje.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/05/een-bult-werk-maar-ook-een-bult-blije-gezichten

Bron: Salland Centraal / 8-5-2019
Website: www.driversuutsalland.nl

Raaltenaar (26) van de weg geplukt vanwege rijden onder invloed van drugs

Een 26-jarige Raaltenaar is gisteren aangehouden, omdat hij reed onder invloed van drugs. Ook vond de politie 'zes bolletjes witte poeder' in zijn auto.

De man uit Raalte werd aangehouden in Lemelerveld. "Onder verdachte omstandigheden troffen wij bij het tankstation een voertuig aan dat wij wilden controleren", zo schrijft de politie op Facebook.

"Na een korte achtervolging voldeed de bestuurder aan ons stopteken en stopte hij langs de N348."

Bij de controle van de auto troffen de agenten de bolletjes aan. Uit de speekseltest bleek vervolgens dat de bestuurde positief testte op het gebruik van verdovende middelen.

www.rtvoost.nl/nieuws/312113/Raaltenaar-26-van-de-weg-geplukt-vanwege-rijden-onder-invloed-van-drugs

Bron: RTV Oost / 6-5-2019

Dodenherdenking Raalte

RAALTE - Op begraafplaats Westdorp in Raalte heeft vanmiddag de herdenking plaatsgevonden bij de graven van de geallieerde militairen. Na afloop gingen de veteranen nog naar het graf van Marinus Derks. De Raalter soldaat overleed in 1962 op twintigjarige leeftijd in Nederlands-Nieuw-Guinea.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/05/in-beeld-dodenherdenking-raalte

Bron: Salland Centraal / 4-5-2019

Dodenherdenking Raalte – deel 2

RAALTE - Om 19.25 uur startte de herdenking rond het Indië – Nieuw Guinea monument bij het gemeentehuis van Raalte. Ook hier werden kransen gelegd namens de gemeente Raalte en de veteranen.
Hier werd ook even stilgestaan bij Marinus Derks die op 3 jarige leeftijd zijn vader verloor door een V1 raket waarna zijn moeder in haar eentje 11 kinderen moest opvoeden met een 12e op komst. Een week voor het einde van zijn uitzending sneuvelde hij in Nederlands-Nieuw-Guinea.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/05/in-beeld-dodenherdenking-raalte-deel-2

Bron: Salland Centraal / 4-5-2019

Vredesvlam naar Raalte

RAALTE - De Wereld Vredesvlam, oftewel de World Peace Flame, komt op 5 mei naar Raalte. De vlam wordt die ochtend ontstoken bij het Stilte- en bezinningscentrum. Tussen 10.00 en 11.00 uur is er daartoe een speciale ceremonie bij de voormalige synagoge.
 
De vlam zal in Raalte permanent branden in een geschonken koperen mijnwerkerslamp. Een reeds brandende vlam komt helemaal uit Arnhem om de lamp in Raalte aan te steken. Twintig jaar geleden vatte een groep mensen het idee op om meer hoop en licht naar de aarde te brengen. Daartoe reisden ze naar zeven verschillende uithoeken in de wereld om een vlam aan te steken als een symbool van vrede voor iedereen. Deze zeven vlammen werden overgebracht naar Wales waar ze tezamen de wereld vredesvlam (World Peace Flame) vormen. De toegang is gratis. Na afloop is mogelijk om tegen een vergoeding een kaars of wat anders met de vlam aan te steken en mee te nemen naar huis.
 
 
Bron: Salland Centraal / 1-5-2019

Gezocht: nieuw onderkomen voor 302 theaterstoelen

De oude stoelen eruit, nieuwe erin. Komende zomer wordt de theaterzaal van het Hoftheater in Raalte vernieuwd. Voor de oude theaterstoelen wordt nu een nieuw thuis gezocht.

Om een nieuw onderkomen voor de rode pluchen zetels te vinden, zocht het theater contact met de Raalter Uitdaging.

De Raalter Uitdaging ondersteunt vereniging uit de gemeente Raalte die hulp nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld advies zijn, maar ook materiaal. Zoals de 302 theaterstoelen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311847/Gezocht-nieuw-onderkomen-voor-302-theaterstoelen

Bron: RTV Oost / 1-5-2019

Varkensboer Straathof mag aan het werk in Mariënheem, nog onduidelijk wanneer hij begint

Varkenshouder Straathof weet nog niet wanneer hij met zijn bedrijf Sebava in Mariënheem aan de slag gaat. Dat laat een woordvoerder van Sebava desgevraagd weten.

In maart oordeelde de Raad van State dat de gemeente Raalte de vergunning voor de megastal terecht had afgegeven. Omwonenden hadden de zaak aangespannen, omdat ze vrezen voor stank, afname van verkeersveiligheid en fijnstof uit de stal.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311912/Varkensboer-Straathof-mag-aan-het-werk-in-Marienheem-nog-onduidelijk-wanneer-hij-begint

Bron: RTV Oost / 2-5-2019

Geen treinen tussen Zwolle en Olst na botsing bij Wijhe

Het treinverkeer tussen Zwolle en Olst ligt de rest van de middag plat na een aanrijding tussen een trein en een voertuig. Dat gebeurde bij Wijhe.
 
Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. De verwachting is dat het treinverkeer rond half zes weer volgens dienstregeling rijdt.
 
 
Bron: RTV Oost / 3-5-2019

Auto en trein schampen elkaar op overgang bij Wijhe

Een auto en een trein hebben elkaar vanmiddag geschampt op de N337 bij Wijhe. Het treinverkeer lag daardoor korte tijd stil.

Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De verwachting is dat de treinen vanaf 15.00 uur weer volgens dienstregeling rijden.

www.rtvoost.nl/nieuws/311966/Auto-en-trein-schampen-elkaar-op-overgang-bij-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-5-2019