REGIO NIEUWS september

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Klinkt vanavond het laatste applaus? Overijsselse theaters overwegen sluiting

Het zit er dik in dat het na vanavond weer even angstvallig stil wordt in veel Overijsselse theaters. De coronamaatregelen maken de situatie onhoudbaar voor kleine podia, ziet Roswyde Burgman. Als directeur van Het HOFtheater in Raalte overweegt ze de deuren de komende weken te sluiten. En met haar vele andere Overijsselse theaters.
Burgman is ook bestuurslid van OKTO, het samenwerkingsverband van kleine theaters in Overijssel.

Het begon nét een beetje te wennen, het nieuwe normaal in theaters. Looproutes, ruimtes tussen stoelen en handpompjes. Volgens Burgman hebben de theaters van OKTO er alles aan gedaan om de veiligheid te garanderen. Alles om weer even ouderwets te lachen, zingen of huilen.

Maximumaantal bezoekers

En toch is de kans groot dat vanavond het laatste applaus klinkt bij veel Overijsselse podia. Aanleiding: het nieuwe maximumaantal bezoekers bij voorstellingen. Dertig man. Dat kan gewoon écht niet uit, volgens Burgman.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1315293/Klinkt-vanavond-het-laatste-applaus-Overijsselse-theaters-overwegen-sluiting

Bron: RTV Oost / 29-9-2020

Bouw kapel op Heemkerkhof verloopt voorspoedig

RAALTE/MARIËNHEEM - De bouw van de herdenkingskapel op het oude Heemkerkhof aan de Assendorperweg tussen Raalte en Mariënheem verloopt voorspoedig. De muren staan er al, de pannen liggen op het dak en aan de plek waar het Mariabeeld komt te staan wordt hard gewerkt.

De buitenkant krijgt fraai, ouderwets, voegwerk: snijvoegen in vaktermen. Tijdrovend maar erg mooi, zo weet Jan Leenhouts, een van de initiatiefnemers. “Het gaat echt snel dankzij onze geweldige vrijwilligers, stuk voor stuk gepensioneerde vakmensen uit de bouw uit Raalte en Mariënheem. We hadden van te voren geen speciale tijdsplanning gemaakt, maar het lijkt er nu op dat we in december de kapel al kunnen laten inwijden door een geestelijke.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/bouw-kapel-op-heemkerkhof-verloopt-voorspoedig

Bron: Salland Centraal

‘Stroatkunst’ in Raalte

RAALTE - Straatkunst heeft zich de afgelopen jaren ontzettend snel ontwikkeld. De perfecte aangelegenheid om geïnteresseerden in de buitenlucht -en geheel coronaproof- kennis te laten maken met dat wat straatkunst te bieden heeft. In het verlengde van WAK Raalte wordt daarom ‘Stroatkunst Roalte’ georganiseerd.

Jong en oud kunnen van 1 tot 5 oktober een kijkje nemen op het terrein van Taveerne Tivoli. Hier kan je kennismaken met het werk van o.a. Kustom fire pits, Berndz, Lumen Lineas, Rianne te Kaat, Waste2Work, Etty Kastein, Sally Pater, de Graffiti Wortel en alles wat we nog meer op straat vinden in Raalte en omstreken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stroatkunst-in-raalte

Bron: Salland Centraal

Ronkende motoren bij uitgestelde Classic Race Luttenberg

De klassieke motoren hadden al in juni over de Luttenbergring moeten racen, maar door coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan. Vandaag was het dan toch zover, maar wel met strenge maatregelen.

Tijdens de hoogtijdagen van de Nederlandse motorsport in de jaren '70 en '80, waarin veel Nederlandse rijders op wereldniveau actief waren, trokken soms wel 35.000 bezoekers naar Luttenberg voor de motorraces. Ook de afgelopen jaren is het een evenement dat veel bezoekers trekt. Maar door alle coronamaatregelen heeft de organisatie deze keer voor een publiciteitsluwe aanpak gekozen zodat niet teveel mensen naar het stratencircuit zouden komen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1313574/Ronkende-motoren-bij-uitgestelde-Classic-Race-Luttenberg

Website: www.luttenbergring.nl
Bron: RTV Oost / Frank Janssen / 26-9-2020

De Korenbloem: van pijpenla naar boom

Raalter kindcentrum houdt toch nog kleine openingsceremonie ter ere van nieuw gebouw

RAALTE - Begin dit jaar opende Kindcentrum de Korenbloem in Raalte in stilte de deuren van het nieuwe pand. Een uitgebreide openingsceremonie zou later volgen, althans dat was de bedoeling. En toen: corona. Omdat het te lang duurt, kiest het kindcentrum (basisschool, kinderdagopvang en BSO) er nu voor om niet langer te wachten.

Maandagochtend 5 oktober om 8.30 uur staat er een kleine ceremonie gepland. Voor de kinderen, omwonenden en genodigden. Wat minder uitgebreid dan eigenlijk de bedoeling was en buiten. “We berusten erin”, stellen directeur Harry Marissink en adjunct-directeur Rian Wolfs. “Het is jammer, maar we kunnen er niks aan doen.”

Het allerbelangrijkste: ze zijn dik tevreden over het nieuwe gebouw. “Natuurlijk waren er in het begin kleine kinderziektes van technische aard. Maar deze week hadden we het er nog met elkaar over: we hebben geen dingen gezien waar we spijt van hebben.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/de-korenbloem-van-pijpenla-naar-boom

Website: www.korenbloemraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 26-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Informatiebord bij Joodse begraafplaats onthuld

RAALTE - Donderdag is bij de Joodse begraafplaats in Raalte een veldkei met informatiebord onthuld. Wethouder Frank Niens was aanwezig om samen met kinderen van het ernaast gelegen Kindcentrum de Korenbloem het bord te onthullen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/informatiebord-bij-joodse-begraafplaats-onthuld

Bron: Salland Centraal
Fotos: VTV Sallandia

OM eist acht jaar cel tegen oud-Heinoër: 'Verzon piratenverhaal om moord op vrouw te verdoezelen'

Een voormalig dierenarts uit Heino heeft een verhaal over een overval door piraten verzonnen om de moord op zijn vrouw te verdoezelen. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat vandaag een celstraf van 8 jaar tegen de man eiste.

Peter P. en zijn vrouw Durdana gingen in 2012 met hun zeilboot de Lazy Duck op wereldreis. Maar op 15 september 2015 ging het helemaal mis voor de kust van Colombia. Volgens het verhaal van de voormalig dierenarts enterden meerdere gemaskerde mannen hun boot in een baai bij het eiland Isla Grande.

Dat gebeurde toen P. op het toilet zat en zijn vrouw aan het koken was. Toen de verdachte de wc-deur open wilde doen, omdat zijn vrouw schreeuwde, vielen twee mannen bij hem binnen. Die bedreigden hem en sloegen hem in zijn gezicht. Toen hij het masker van een van zijn belagers weg wilde trekken, werd de 65-jarige in zijn hand gebeten en drukte een van de belagers zijn keel dicht.

'My wife is murdered by pirates'

Vervolgens zouden de 'piraten' er met een buit van omgerekend 60 euro en twee camera's vandoor zijn gegaan. Toen P., die volgens zijn verhaal met zijn polsen aan elkaar vastgebonden was, zich wist te bevrijden, trof hij zijn vrouw aan met een blauwe handdoek over haar hoofd. Hij begon meteen te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Meer dan anderhalf uur na de dood van zijn vrouw kreeg de verdachte contact met de Colombiaanse alarmcentrale. In de tussentijd was ook het GPS-systeem van de boot uitgeschakeld. "My wife is murderded by pirates. Sends police or navy to Isla Grande", zei hij tijdens het gesprek.

Pas twee en een half uur later, rond 22.35 uur, komt de kustwacht ter plaatse. Voor die tijd heeft de voormalig dierenarts al een rookbom en twee vuurpijlen afgeschoten om aandacht te trekken. Ook heeft hij met de luchthoorn van de boot een SOS-signaal afgegeven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1311506/OM-eist-acht-jaar-cel-tegen-oud-Heinoer-Verzon-piratenverhaal-om-moord-op-vrouw-te-verdoezelen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 24-9-2020

Corona bereikt ook eredivisie handbal: duels DSVD en Kwiek afgelast

Corona heeft ook de eredivisie van het handbal bereikt. De wedstrijden van de handbalsters van DSVD en Kwiek gaan komend weekend niet door.

DSVD zou in Noord-Holland op bezoek gaan bij VZV, maar een aantal spelers van de ploeg uit Deurningen zit in quarantaine. Doordat ook VOC Amsterdam getroffen is door corona komt ook Kwiek uit Raalte zaterdag niet in actie.

www.rtvoost.nl/nieuws/1312082/Corona-bereikt-ook-eredivisie-handbal-duels-DSVD-en-Kwiek-afgelast

Website: www.hvkwiek.nl
Bron: RTV Oost / 24-9-2020

Raalte staat 'winterterrassen' toe: heaters en overkappingen mogen onder voorwaarden

De gemeente Raalte komt tegemoet aan de wens van horeca-ondernemers om het terrasseizoen te verlengen. Eigenlijk moeten terrassen volgens de gemeentelijke regels op 31 oktober uit het straatbeeld verdwenen zijn, maar dit jaar maakt Raalte een uitzondering: een warme chocomel na een koude winterwandeling wordt toegestaan.

Wel komen er extra regels voor de uitbaters van de terrassen. Want aan alleen een tafeltje en wat stoeltjes heb je als ondernemer in de winter niet genoeg om mensen te trekken.

Daarom worden er afspraken over tenten, overkappingen en richtlijnen voor het plaatsen van terrasheaters.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1311744/Raalte-staat-winterterrassen-toe-heaters-en-overkappingen-mogen-onder-voorwaarden

Bron: RTV Oost / 23-9-2020

Noodconcessie IJssel-Vecht definitief naar Keolis, per januari nieuwe bussen

Keolis mag vanaf december definitief de noodconcessie voor de regio IJssel-Vecht uitvoeren. Het gaat om een tijdelijke concessie voor de duur van twee jaar. Vanaf januari wordt er gereden met de nieuwe, elektrische bussen uit China.

Met het besluit om de noodconcessie aan Keolis te gunnen, stelt de provincie 'zoveel mogelijk het belang van de reiziger, het klimaat en personeel te dienen'.

Concessie ingetrokken

Keolis verloor begin augustus definitief de gunning IJssel-Vecht, omdat het gefraudeerd had in de aanbesteding. Wel werd afgesproken dat Keolis naar alle waarschijnlijkheid de noodconcessie mag uitvoeren. Dat is nu dus bekrachtigd.

De concessie geldt van december 2020 tot en met december 2022. In de tussentijd wordt er een nieuwe concessie, voor de duur van tien jaar, opgezet. Onduidelijk is nog of Keolis in die concessie mag meedingen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1306364/Noodconcessie-IJssel-Vecht-definitief-naar-Keolis-per-januari-nieuwe-bussen

Bron: RTV Oost / Rutger Borgerink / 22-9-2020

Uitbreiding en extra banen Nijland Cycling: fietsfabrikant Heeten verwacht explosieve groei Cargo Bikes

Nijland Cycling in Heeten is op zoek naar een grotere locatie voor de verwachte explosieve vraag naar elektrische bakfietsen. De fietsenfabriek heeft binnen twee jaar vijftien extra fietsmonteurs nodig.

In een van de assemblagehallen van Nijland Cycling in Heeten hangen oranje frames aan een rail. Onderdelen van de Cargo Bikes die vanaf volgende week in elkaar worden gezet. "Een serie bakfietsen voor PostNL", zegt Koen Nijland. "Vorig jaar organiseerde PostNL een 'proeftuin' in Ede om de ideale bakfiets te vinden voor de bezorging. Tien leveranciers deden mee, onze fiets kwam als winnaar uit de bus. PostNL gaat de bakfiets nu ook in andere steden inzetten."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1258128/Uitbreiding-en-extra-banen-Nijland-Cycling-fietsfabrikant-Heeten-verwacht-explosieve-groei-Cargo-Bikes

Website: www.nijland.com
Bron: RTV Oost / Ruud Dilling / 22-9-2020

File op N348 bij Raalte door ongeluk, één persoon naar ziekenhuis

Een fietsster is gewond geraakt bij een botsing met een auto op de N348 bij Raalte. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Door het ongeluk staat er een file in beide richtingen.

Het ongeval gebeurde op een rotonde op de N348, met afslagen naar de Burgemeester Kerssemakersstraat en de Wijheseweg. Waarschijnlijk is een voorrangsfout de oorzaak van het ongeluk.

De Verkeersongevallenanalyse komt naar de plek toe om hier onderzoek naar te doen.

Door het ongeluk is één weghelft vanaf de rotonde tot aan de N35 afgesloten. Verkeer dat van Deventer naar Zwolle rijdt, moet via Wijhe.

www.rtvoost.nl/nieuws/1298269/File-op-N348-bij-Raalte-door-ongeluk-een-persoon-naar-ziekenhuis

Bron: RTV Oost / 22-9-2020

Twee inbraken in Heino

HEINO - In de nacht van 17 op 18 september zijn er twee inbraken gepleegd in Heino. Dat laat wijkagent Frank de Jonge weten.

De insluipingen vonden plaats in een woning aan de ‘t Zeegsveld en de L.J. Costerstraat in Heino. De politie roept getuigen op om zich te melden via 0900-8844.

www.sallandcentraal.nl/2020/09/twee-inbraken-in-heino

Bron: Salland Centraal / 21-9-2020

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Herinrichting Almelosestraat / 20-9-2020

Bron: VTV Sallandia / 20-9-2020

Politie plukt drankrijder van N35

HEINO - De politie heeft zaterdagavond een autobestuurder van de weggehaald die met bijna vijftig kilometer per uur te hard over de N35 reed. Na een blaastest kwam naar voren dat de bestuurder ook nog eens teveel had gedronken. “Net geen invordering van het rijbewijs, maar wel een proces-verbaal en een melding bij het CBR”, schrijft de politie.

www.sallandcentraal.nl/2020/09/politie-plukt-drankrijder-van-n35

Bron: Salland Centraal / 20-9-2020

Boer en restauranthouder starten eigen melkfabriek

Melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst en restauranthouder Leon Ripperda uit Den Nul willen samen een eigen melkfabriek starten. Een unieke samenwerking tussen een boer en een kok.

Het is zaterdagochtend en de zon komt langzaam op. De rode gloed boven het water verlicht de ruggen van de rood-witte koeien. Hun kop is alleen te zien als ze even over de hoge distels heen kijken. Deze koe voelt zich thuis in de ruige natuur langs de IJssel.

Maas-Rijn-IJsselvee

Het zijn dubbeldoelkoeien van de familie Lugtenberg. De melk en het vlees van dit MRIJ-ras wordt vermarkt. "De koeien die niet gemolken worden, lopen hier in het natuurgebied Fortmond." Eén keer in de week vangt Tom Lugtenberg de koeien op die weer terug naar de stal moeten.

Natuurgebied

Leon Ripperda hoeft alleen maar uit het raam te kijken om het natuurgebied te zien. "Wat is er nou mooier dan dat de koeien die daar buiten lopen, letterlijk de producten leveren voor onze gasten in mijn restaurant. Lokaler en duurzamer kan het niet."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335631/Boer-en-restauranthouder-starten-eigen-melkfabriek

Bron: RTV Oost / Jauke Boerdam / 20-9-2020

File door gesloten spoorbomen op overweg bij Mariënheem

Door een ongeval op het spoor bij Mariënheem blijven de spoorbomen op de overweg aan de N35 gesloten. Hierdoor staat er een lange file in beide richtingen. Automobilisten rijden tussen de spoorbomen door.

Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. De trein staat in de buurt van de overgang stil op het spoor. De brandweer en politie zijn opgeroepen om hulp te verlenen.

Door het ongeval rijden er geen treinen tussen Zwolle en Almelo. De NS heeft bussen ingezet tussen Raalte en Nijverdal. Ze verwacht rond kwart voor één vanmiddag de normale dienstregeling te hervatten.

www.rtvoost.nl/nieuws/335875/File-door-gesloten-spoorbomen-op-overweg-bij-Marienheem

Bron: RTV Oost / 19-9-2020

Weer cel geëist tegen agenten die seks hadden met beschonken vrouw in Wijhe

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 2,5 jaar cel tegen twee oud-politieagenten die seks hadden met een vrouw in hun dienstwagen. Het duo is door de rechtbank veroordeeld voor seksueel misbruik en in hoger beroep gegaan.

Het OM eiste dezelfde straf in 2015 bij de rechtbank. De rechters sloten zich daar toen bij aan.

Raalte naar Wijhe

Sander L. (47) en Bidjaykoemar D. (49) pikten tijdens een carnavalsnacht in februari 2012 de vrouw op bij een discotheek in Raalte. Het duo was in uniform aan het patrouilleren in een burgerauto. Volgens het OM staat vast dat ze met haar naar Wijhe reden. Onder meer telefoondata van de vrouw zouden deze rit bevestigen. Op een afgelegen plek had het trio daar seks op de achterbank.

De vrouw deed aangifte. Doordat ze dronken was, had zij zich niet verzet. Het OM vindt haar verklaring betrouwbaar. Er is sperma van D. gevonden op de jas van de vrouw. Volgens het OM hebben de twee na hun dienst een politierapport vervalst om alles te verhullen. De mannen zijn in 2012 door hun korps ontslagen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335794/Weer-cel-geeist-tegen-agenten-die-seks-hadden-met-beschonken-vrouw-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 17-9-2020

Burgemeester Raalte wil criminele horeca-ondernemers en agressieve lachgasgebruikers weren

Voorkomen dat criminele horeca-ondernemers een café kunnen openen, de politie mogelijkheden bieden om agressieve lachgasgebruikers te beboeten en agressieve honden moeten een riem om, ook als ze op hun eigen erf lopen. Bovendien wil de burgemeester bewoners van koophuizen die overlast veroorzaken, voor een aantal maanden uit hun huis kunnen plaatsen.

In de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening heeft de burgemeester van Raalte, Martijn Dadema, het vooral op ondermijnende criminaliteit en overlastgevers gemunt. Hij wil met nieuwe regels de politie meer mogelijkheden geven om boetes uit te schrijven als de openbare orde in het geding komt.

Horeca-ondernemers die een café willen openen, moeten vanaf 1 januari een vergunning aanvragen. Als de gemeente vermoedt dat er crimineel geld in het spel is of er andere ondermijnende activiteiten achter de deur van de kroeg gaan plaatsvinden, kan de gemeente extra onderzoek instellen en uiteindelijk zelfs de vergunning weigeren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335784/Burgemeester-Raalte-wil-criminele-horeca-ondernemers-en-agressieve-lachgasgebruikers-weren

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 17-9-2020

Wethouder Olst-Wijhe vraagt wederom aandacht voor financiële situatie van gemeenten

In juni trok hij nog de aandacht door in de IJssel te springen en bijna kopje onder te gaan om Den Haag op te roepen met meer geld over de brug te komen. Nu vraagt wethouder Hans Olthof van Olst-Wijhe andere gemeenten een motie te ondertekenen over hetzelfde onderwerp.

De motie wordt ingediend tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op 25 september. De VNG wordt hierin gevraagd nogmaals bij het Rijk aan te dringen op meer financiële ruimte voor gemeenten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335783/Wethouder-Olst-Wijhe-vraagt-wederom-aandacht-voor-financiele-situatie-van-gemeenten

Bron: RTV Oost / 17-9-2020

Noodkreet Natuurmonumenten: voorkom onherstelbare droogteschade door beter waterbeheer

De droogte van de afgelopen zomers heeft geleid tot onherstelbare schade in natuurgebieden. Dat had grotendeels voorkomen kunnen worden met beter waterbeheer, volgens Natuurmonumenten. De grondwaterstand wordt al jaren kunstmatig laag gehouden, en regenwater wordt te snel afgevoerd.

Poelen zijn drooggevallen, amfibieën en libellen sterven uit en in het landschap staan steeds meer dode bomen. Ecoloog Bart de Haan van Natuurmonumenten neemt aan de rand van Sallandse Heuvelrug de droogteschade op: "Dit had absoluut niet gehoeven als we met zijn allen beter hadden nagedacht over hoe we omgaan met ons water hier".

"Geef niet alleen het weer de schuld"

De oorzaak lijkt simpel: te weinig regen, en daar kan niemand wat aan doen. Maar op de Sallandse Heuvelrug komen twee problemen samen: Vitens heeft een aantal waterwinputten die het grondwater wegpompen, en een groot landbouwgebied aan de westkant voert het water veel te snel af.

De regen die er valt verdwijnt dus veel te snel, en zo is er geen buffer voor een droge periode. Dat is goed zichtbaar aan de rand van de Sprengenberg, waar in een salamanderpoel nog maar een klein laagje water staat, ziet de Haan: "Deze poel wordt gevoed uit grondwater. Dit betekent dus dat het hele grondwaterpeil in dit enorme gebied meer dan een meter is gezakt. Dat zijn gigantische hoeveelheden, die vul je niet zomaar aan".

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335434/Noodkreet-Natuurmonumenten-voorkom-onherstelbare-droogteschade-door-beter-waterbeheer

Bron: RTV Oost / Jolande Verheij / 13-9-2020

Foto: Henriëtte Sanders

Badslippers aan de wilgen: na 47 jaar nu echt laatste zwemles voor 'badmeester Henk'

Na 47 jaar stond Henk van Lohuizen nu echt voor de laatste keer aan het water als 'badmeester Henk'. De Wijhenaar gaat namelijk met pensioen en gaf daarom dit weekend zijn allerlaatste zwemles in buitenbad De Welters in Wijhe.

En daar liep zo ongeveer half Wijhe voor uit, want wie heeft geen les gehad van de markante man? Zijn achternaam doet er in het dorp inmiddels niet meer toe, want 'badmeester Henk' volstaat.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335530/Badslippers-aan-de-wilgen-na-47-jaar-nu-echt-laatste-zwemles-voor-badmeester-Henk

Bron: RTV Oost / 12-9-2020

Ontwerp het park en natuurspeelplek Woeste Wijhe

Tussen de wijken Noorder Koeslag en Krijtenberg in Wijhe gaan wij een park met een natuurspeelplek realiseren. Wil jij met ons mee ontwerpen? Je hoor er alles over in het filmpje. Of kijk op onze website www.olst-wijhe.nl/woestewijhe

Bron: Gemeente Olst-Wijhe

Gemeentebestuur van Raalte moet in gesprek over discriminatie in de gemeente

Discriminatie is een probleem in de gemeente Raalte. Dat stelt politieke partij GemeenteBelangen op basis van eigen onderzoek. Een werkgroep van de partij heeft de afgelopen tijd meerdere gesprekken gevoerd met inwoners van de gemeente over discriminatie.

“Voorbeelden die we te horen kregen is dat Mohammed geen stageplaats kan krijgen terwijl Joris twee weken later wel een stageplek aangeboden krijgt", zegt raadslid Irene Weertman-Halfwerk. Een ander voorbeeld zijn jongeren die uit de gemeente zijn vertrokken omdat ze 'anders zijn'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335517/Gemeentebestuur-van-Raalte-moet-in-gesprek-over-discriminatie-in-de-gemeente

Bron: RTV Oost / 10-9-2020

Stöppelkaters blazen carnavalsoptocht af

RAALTE - De Grote Sallandse carnavalsoptocht in Raalte is afgelast. Dat heeft Ronald Nijboer, voorzitter van de Stöppelkaters, gisteren bekend gemaakt in een mail aan de leden. “Blijkbaar moet de gifbeker tot de laatste druppel leeg.”

Nijboer laat weten dat het besluit is genomen op advies van de optochtcommissie. “We hebben alle (alternatieve) opties tegen het licht gehouden en helaas is dit de enige juiste beslissing. We vinden het belangrijk dat de optocht op een veilige en verantwoorde manier plaats kan vinden. Met de huidige en onzekere toekomstige coronaperikelen kunnen we dat niet garanderen. Daarnaast beginnen de vele wagenbouwgroepen die onze regio rijk is rond deze tijd met bouwen. Ook zij verdienen het om niet langer in spanning te wachten en willen weten waar ze aan toe zijn.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stoppelkaters-blazen-carnavalsoptocht-af

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: Salland Centraal / 10-9-2020

Raalter carnavalsverenigingen schrappen komend jaar alle optochten

Geen Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte komend jaar en ook geen Bonte Narrenstoet in Heino. Op het grondgebied van de gemeente Raalte vindt komend carnavalsseizoen geen enkele carnavalsoptocht plaats.

De zeven carnavalsverenigingen uit de gemeente Raalte hebben de afgelopen weken regelmatig met elkaar overlegd, maar de uitkomst is teleurstellend weinig verrassend. De vijf optochten die gepland stonden in Heino, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland en Raalte gaan niet door.

Na Oldenzaal en Lemelerveld volgen ook de verenigingen uit Raalte en buurtdorpen nu met het besluit om de geplande optochten te schrappen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335447/Raalter-carnavalsverenigingen-schrappen-komend-jaar-alle-optochten

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-9-2020

Toch nog een klein beetje feest in Wijhe

WIJHE - De organisatie van de Diekdaegen kijkt tevreden terug op het afgelopen weekend. Een echt dorpsfeest was er niet, maar de kermis trok veel belangstelling. “Geen calamiteiten en lekker druk binnen het afgeschermde evenemententerrein”, zo laat SKEW weten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/toch-nog-een-klein-beetje-feest-in-wijhe

Website: www.diekdaegen.nl

Bron: Salland Centraal / 9-9-2020

Stil tijdens carnaval in Lemelerveld: geen optochten en geen nieuwe prins

Carnavalsvereniging de Sprokkelaars uit Lemelerveld heeft besloten om dit jaar geen optochten te organiseren. Ook wordt er geen nieuwe prins benoemd. Wel wordt er nagedacht over een alternatief programma in het carnavalsweekend.

Normaal gesproken worden er twee optochten in Lemelerveld verreden: op zaterdag overdag en op dinsdagavond de verlichte optocht.

Pé van 't Café

"De huidige omstandigheden laten het simpelweg niet toe om dit veilig en probleemloos te kunnen organiseren," laat voorzitter Sander Boerkamp namens de Sprokkelaars weten.

Omdat er geen nieuwe prins verkozen wordt, blijft de huidige prins (Pé van 't Café) nog een jaar langer aan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335427/Stil-tijdens-carnaval-in-Lemelerveld-geen-optochten-en-geen-nieuwe-prins

Website: www.sprokkelaars.nl
Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 9-9-2020

Drie jaar cel geëist tegen man uit Raalte die eigen huis in brand stak

Als een 44-jarige man uit Raalte in oktober vorig jaar hoort dat zijn vrouw bij hem weg wil, slaan de stoppen bij hem door. Hij haalt twee jerrycans met diesel en steekt hun huis in brand. De woning aan de Reiger in Raalte brandt volledig af.

De man wordt kort na de brand aangehouden op het erf van zijn ouders en zit sindsdien vast. De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. "Ik had op dat moment echt het idee dat ik alles kwijt was, vrouw, kinderen, huis. Dat ik opgepakt werd was maar goed, anders was ik in de IJssel gesprongen", zei de 44-jarige tegen de rechters in Zwolle.

Dat zijn vrouw bij een relatiegesprek bij de huisarts plots aangaf dat ze van hem af wilde, maar dat niet durfde uit angst voor wat hij zou doen, kwam echt als een donderslag bij heldere hemel, aldus de man. Zeker toen de huisarts meteen Veilig Thuis inschakelde en hij alleen op straat stond.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335405/Drie-jaar-cel-geeist-tegen-man-uit-Raalte-die-eigen-huis-in-brand-stak

Bron: RTV Oost / 8-9-2020

Advies aan Hoge Raad: houd veroordeling verdachte overval bejaarde broers uit Wijhe in stand

De veroordeling van een verdachte voor het overvallen van twee bejaarde broers uit Wijhe, in 2014, kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

In maart 2014 werden de twee hoogbejaarde broers in hun eigen woning overvallen. Er werd veel geweld gebruikt. Zo werden ze geschopt, geslagen en vastgebonden. Beide broers raakten zwaargewond.

Na meerdere zaken legde het gerechtshof een celstraf van zes jaar en negen maanden op aan de verdachte. Hij ging vervolgens in cassatie. Zijn advocaat vindt dat het bewijs, in beslag genomen schoenen, niet goed is gemotiveerd door het gerechtshof.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335386/Advies-aan-Hoge-Raad-houd-veroordeling-verdachte-overval-bejaarde-broers-uit-Wijhe-in-stand

Bron: RTV Oost / 8-9-2020

Van 0 tot 100 miljoen in 15 jaar, computerbedrijf Azerty uit Raalte lukte het

De 'beste hardware webshop' volgens vakgenoten, nominaties van gebruikers en de 'Gouden Gazelle' van het Financieel Dagblad voor financiële prestaties. Azerty in Raalte heeft zich in 15 jaar op de kaart gezet met computers voor gamers.

De Nederlandse gameliefhebber kent de weg naar Raalte, niet altijd letterlijk, maar vooral via internet. In het steeds uitbreidende pand van Azerty aan de rand van Raalte, komen de bestellingen binnen voor game PC's. En daar worden ze klaargemaakt, vaak custom made, met een prijskaartje dat wel tot achtduizend euro gaat.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335210/Van-0-tot-100-miljoen-in-15-jaar-computerbedrijf-Azerty-uit-Raalte-lukte-het

Website: www.azerty.nl
Bron: RTV Oost / Hans Bellert / 8-9-2020

Woningbrand Schuilenburg Raalte

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/benedenverdieping-huis-raalte-noord-volledig-uitgebrand

Website: www.sallandcentraal.nl
Youtube: www.youtube.com/watch?v=V6DWziJzEP8

Bron: Salland Centraal / Arnold Roolvink / 8-9-2020

Verontruste bewoners naar Raad van State vanwege aanleg fietstunnel Olst: "Onlogische oplossing"

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft gisteravond unaniem ingestemd met het plan voor de aanleg van een fietstunnel onder de spoorlijn Zwolle-Deventer. Een groep verontruste bewoners is tegen de tunnel en stapt naar de Raad van State om de aanleg te voorkomen. "Dat is een serieuze optie. We worden hier niet vrolijk van. Er worden miljoenen over de balk gesmeten voor een onlogische oplossing", stellen bewoners Ab Visser en Joop Lubberding.

De aanleg van de tunnel in het verlengde van de Ter Stegestraat is bedoeld om de verkeersdruk in het centrum van Olst te verlichten. De tunnel kost 4,4 miljoen euro, waarvan de gemeente 2,4 miljoen betaalt en de provincie Overijssel de rest.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335375/Verontruste-bewoners-naar-Raad-van-State-vanwege-aanleg-fietstunnel-Olst-Onlogische-oplossing

Bron: RTV Oost / 8-9-2020

Benedenverdieping huis Raalte volledig uitgebrand

De benedenverdieping van een huis in Raalte is volledig uitgebrand. De brand in de woning aan de Schuilenburg ontstond vanmorgen rond kwart over zeven.

Op het moment dat de brand uitbrak, was er een bewoner thuis. Deze persoon stond onder de douche, maar bleef ongedeerd. Op dat moment was er rookontwikkeling in de meterkast. Ook de huisdieren bleven ongedeerd. 

Door de hitte knapten ramen op de bovenverdieping.

www.rtvoost.nl/nieuws/335374/Benedenverdieping-huis-Raalte-volledig-uitgebrand

Bron: RTV Oost / 8-9-2020

VIDEO: Burgemeester Dadema over coronaregels: ‘Het is lastig, maar we moeten ons blijven houden aan de afspraken’

RAALTE - “We herinneren ons allemaal de vreselijke beelden van de overvolle IC’s. Daar willen we echt niet meer naar terug”, zegt burgemeester Martijn Dadema in een videoboodschap. De burgemeester roept daarom op om de coronaregels te blijven naleven. “Hoe moeilijk dat soms ook is.”

Om een beeld te krijgen hoe corona de levens van inwoners van de gemeente Raalte heeft veranderd, wil Dadema in contact komen met inwoners van de gemeente. “Jongeren; is het makkelijk om je aan de regels te houden? En ouderen; hoe gaan jullie om met alle beperkingen?”

Iedereen die zijn of haar verhaal wil delen, kan een berichtje sturen naar burgemeester Dadema via Facebook of Instagram.

www.sallandcentraal.nl/2020/09/burgemeester-dadema-over-coronaregels-het-is-lastig-maar-we-moeten-ons-blijven-houden-aan-de-afspraken

Facebook: www.facebook.com/burgemeestermartijndadema
Instagram: www.instagram.com/martijndadema

Bron: Salland Centraal / 7-9-2020

Hartkamp Raalte / 5-9-2020

Nieuwbouw woningen Hartkamp Raalte
Bron: VTV Sallandia / 7-9-2020

Evenementen in de gemeente Raalte, wat vind jij belangrijk?

De gemeente Raalte is een echte evenementengemeente. Door het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar helaas niet doorgaan, maar normaal gesproken worden er jaarlijks meer dan tweehonderd evenementen georganiseerd. Van klein tot groot en voor jong en oud.  Hoe zien evenementen er in de toekomst uit? En hoe zorgen we ervoor dat het feestje voor iedereen leuk is en blijft? Daar maken we afspraken over met elkaar. Wat vind jij belangrijk? Praat mee en vul de online vragenlijst(externe link) in.

De online vragenlijst is onderdeel van de actualisatie van het huidige evenementenbeleid (2008). Wethouder Jacques van Loevezijn: “Via de vragenlijst willen we ophalen wat er speelt bij organisatoren, inwoners (bezoekers), omwonenden en ondernemers. Geïnteresseerden kunnen de vragenlijst tot 18 september 2020 invullen. In de volgende fase gaan we in een aantal werkateliers met elkaar in gesprek over thema’s die leven rondom evenementen. De opbrengst vormt de basis voor de actualisatie van het evenementenbeleid van de gemeente Raalte.”

Lees verder: www.raalte.nl/nieuws/evenementen-in-de-gemeente-raalte-wat-vind-jij-belangrijk

Bron: Gemeente Raalte

Stöppelkaters: mogelijk alternatief voor Grote Sallandse Optocht

De kans dat de Grote Sallandse Optocht in februari 2021 door de straten van Raalte zal trekken is uiterst klein. Was het vorig jaar de harde wind die roet in het eten gooide, dit jaar is het corona dat de carnavalsvereniging dwars zit. Maar de Stöppelkaters broeden inmiddels op een alternatief.

Helemaal zeker weten ze het nog niet, maar voorzitter Ronald Nijboer maakt zich geen illusies: de Grote Sallandse Optocht zal voor het tweede jaar op rij waarschijnlijk niet doorgaan. Want carnaval vieren op anderhalvemeter afstand van elkaar ziet ook hij niet zitten.

Afgelopen week maakte de vereniging al bekend dit jaar geen nieuwe Prins der Stöppelkaters te kiezen. Voor het eerst in 74 jaar zal het op de Elfde van de Elfde stil zijn in Stöppelburcht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335287/Stoppelkaters-mogelijk-alternatief-voor-Grote-Sallandse-Optocht

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 5-9-2020

Foto: VTV Sallandia

Nieuwe huisstijl gepresenteerd voor gemeente Raalte

RAALTE - Tijdens de laatste raadsvergadering in het gemeentehuis in Raalte, is de nieuwe huisstijl gepresenteerd. De gemeente krijgt onder andere een nieuw logo, andere kleuren en een vernieuwde website. “Tijden veranderen en wij veranderen mee. Daar past ook een nieuw jasje bij”, vertelt Martijn Dadema.

Lees verder: https://www.sallandcentraal.nl/2020/09/nieuwe-huisstijl-gepresenteerd-voor-gemeente-raalte

Website: www.raalte.nl
Youtube: www.youtube.com/watch?v=CgD_yKaIQEY
Bron: Salland Centraal / 4-9-2020

Wiejese Diekdaegen met kermis, Kei en historie

WIJHE - De grote feesten gaan niet door. Desondanks staat Wijhe in het weekend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september het teken van de Wiejese Diekdagen. Met een aangepast programma uiteraard. Er staat een kermis op het Van Dedemplein, de Kei van Wijhe wordt uitgereikt en de Langstraat wordt een museumroute.

Aan attracties op de kermis zal het niet ontbreken. Dit jaar staan er elf, waarbij de bank en de autoscooters niet ontbreken. Het bestuur van de Diekdaegen heeft er alles aan gedaan om deze vijf eeuwen oude traditie door te zetten. Ook om de kersmisexploitanten een hart onder de riem te steken. Dit keer is de kermis ruimer opgesteld, staan er hekken om het terrein om te voorkomen dat er te veel mensen op de kermis komen en zijn er looproutes.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/wiejese-diekdaegen-met-kermis-kei-en-historie

Website: www.diekdaegen.nl
Bron: Salland Centraal / 3-9-2020

Amicitia brengt Boerhaar samen tijdens coronaconcert

BOERHAAR - Showkorps Amicitia Boerhaar gaf afgelopen zondag na een ‘rustig’ half jaar een ‘coronaproof concert’ op het terras van Logtenberg. Het korps bracht weer een gevarieerd programma ten gehore. Het bekende ‘This Is Me’ van de bekende musical ‘The Greatest Showman’ vormde de aftrap van het ruim anderhalf uur durende concert.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/amicitia-brengt-boerhaar-samen-tijdens-coronaconcert

Website: www.showkorpsamicitia.nl
Bron: Salland Centraal

Stöppelhaene: een beetje behelpen

RAALTE - Het was een beetje behelpen, maar iets is beter dan niets. Afgelopen weekend had Stöppelhaene plaats moeten vinden, maar ja, corona… Toch vierden afgelopen weekend diverse Raaltenaren feest. Thuis of op het terras bij een kroeg. Ook hadden verschillende (groepen) inwoners straatversieringen gemaakt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/09/stoppelhaene-een-beetje-behelpen

Bron: Salland Centraal / 3-9-2020

Carnaval ook in Raalte en Olst-Wijhe niet groot gevierd vanwege corona

Een groots carnaval zal er in de gemeente Raalte niet komen. Definitief is het nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente geen prinsen zullen aanwijzen, geen Elfde van de Elfde zullen vieren en geen optocht gaan organiseren. Vanavond gingen de verenigingen om tafel om te praten over het komende carnavalsseizoen in coronatijd.

"Er zijn een paar verenigingen die over de prinsen nog geen duidelijkheid hebben, die willen we de ruimte geven om daar uit te komen. Maar ik verwacht wel dat 't afgeblazen wordt", zegt Lyon Hutten, woordvoerder van de carnavalsverenigingen en zelf actief bij de Hekk'n Sluuters in Nieuw Heeten.

Ideeën

De coronamaatregelen maken het onmogelijk om carnaval te vieren zoals het bedoeld is. "Zoals we nu denken kan er eigenlijk niks", zegt Hutten. Er zijn wel ideeën om op een andere manier nog iets aan carnaval te doen, maar daar wordt de komende tijd verder naar gekeken.

Hutten verwacht volgende week definitief te kunnen melden wat de verenigingen doen met hun prinsen en de optochten. "De wagenbouwers zitten te wachten op wat ze kunnen." In februari van dit jaar werden optochten in de gemeente afgelast vanwege de storm die toen over de provincie raasde. "Dat is al apart. En dan krijg je nu dit."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335241/Carnaval-ook-in-Raalte-en-Olst-Wijhe-niet-groot-gevierd-vanwege-corona

Bron: RTV Oost / 3-9-2020

VVD Raalte wil dat terrassen ook in de winter open mogen

De VVD-fractie van Raalte wil dat het gemeentebestuur onderzoekt of terrassen ook in de winter open mogen. Nu schrijven de regels nog voor dat terrassen vanaf 1 november gesloten moeten zijn. Verlenging zou ondernemers kunnen helpen nog iets te maken van een slecht terrasseizoen.

"Het terrasseizoen is eigenlijk niet lang genoeg dit jaar", legt Alexander Kreule namens de partij uit, wijzend op de gedwongen sluiting van horeca na de uitbraak van het coronavirus. "Ondernemers hebben een moeilijk jaar gehad, dus volgens mij is het economisch, maar ook qua gezelligheid verstandig als we de terrassen wat langer open houden."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335227/VVD-Raalte-wil-dat-terrassen-ook-in-de-winter-open-mogen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 3-9-2020

Burgemeester Dadema en Raalte willen nog eens zes jaar met elkaar verder

De gemeenteraad van Raalte en burgemeester Dadema gaan voor een tweede termijn samen. Dadema, sinds eind 2014 burgemeester van Raalte, is donderdagavond voorgedragen om nog eens zes jaar de rol van eerste burger in zijn gemeente te vervullen.

"Het waren vijf en een half jaar die voorbij zijn gevlogen, waarin we mooie stappen hebben gezet", zegt Dadema. "Vooral voor onze inwoners. Ik kijk echt uit naar de volgende periode."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335228/Burgemeester-Dadema-en-Raalte-willen-nog-eens-zes-jaar-met-elkaar-verder

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 3-9-2020

Vrouw gewond geraakt bij ongeluk op N348 in Raalte, weg afgesloten

Bij ongeluk op de N348 in Raalte is een vrouw gewond geraakt. Ze is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De weg is in de richting van Lemelerveld afgesloten.

Op de kruising van de Assendorperweg met de N348 botsten een bedrijfsbus en een fietsster op elkaar. Mogelijk is één van de bestuurders door rood gereden.

De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

www.rtvoost.nl/nieuws/335110/Vrouw-gewond-geraakt-bij-ongeluk-op-N348-in-Raalte-weg-afgesloten

Bron: RTV Oost / 1-9-2020

Fietsster gewond geraakt bij ongeval in Raalte

Een fietsster is vanochtend in Raalte gewond geraakt bij een botsing met een auto. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Hoe het ongeval op de kruising van de Klipperweg met de Kaagstraat heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. De verkeersongevallenanalyse (voa) doet onderzoek.

www.rtvoost.nl/nieuws/335103/Fietsster-gewond-geraakt-bij-ongeval-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 1-9-2020