REGIO NIEUWS september

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Cover-act Helene Fischer naar Oktoberfeest Heino

Lederhosen, dirndl jurken en pullen bier. Liefhebbers van Oktoberfesten hoeven nog maar 13 dagen te wachten en dan kunnen ze uit hun dak gaan tijdens de Oktober Feest Heino op de parkeerplaats naast BijNe9eN en De Zaak Electronics. De beroemde tafels zijn uitverkocht, maar de losse tickets zijn nog te verkrijgen bij De Smulbaai en bij BijNe9eN. Zondag 13 oktober editie vanaf 14.00 uur gaat het spreekwoordelijk dak er weer vanaf.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/cover-act-helene-fischer-naar-oktoberfeest-heino

Bron: Hoezo Heino / 30-9-2019

Er zit muziek in de muziekestafette

Heino en omgeving maakt zich op voor de negende editie van de Open Muziekestafette. Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober zijn er maar liefst 56 optredens te beluisteren in de Nicolaaskerk. Het programma bestaat uit gemengde koren, orkesten, ensembles, mannenkoren, shantykoren, popkoren, vrouwenkoren en leerlingen van diverse docenten.

Het programma begint op vrijdag om 12.30 uur met de Heinose troubadour Rob Krot. Daarna gaat Gedeputeerde Eddy van Hijum de officiële opening verrichten. Het muzikale programma op vrijdag en zaterdag duurt tot 22.30 uur. Zaterdag begint de eerste act al om 8.30 uur. Muziekvereniging Ons Genoegen is al vroeg in het dorp om iedereen wakker te blazen. Op beide dagen is er non-stop wat te beleven in de Nicolaaskerk.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/er-zit-muziek-in-de-muziekestafette

Website: www.muziekestafette.nl

Bron: Hoezo Heino / 30-9-2019

Taakstraf voor hondenfokker uit Lettele voor verwaarlozen honden

De in opspraak geraakte hondenfokker uit Lettele is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Ook is hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar, opgelegd en is het bedrijf van de 54-jarige man voor één jaar stilgelegd door de rechtbank.

Tijdens zijn proeftijd mag de man bedrijfsmatig geen dieren houden. Met deze straf wil de rechtbank voorkomen dat de man in de toekomst nog eens in de fout gaat als hij dieren houdt.

Bij de hondenfokker uit Lettele zijn in maart dit jaar tachtig honden weggehaald, nadat tal van misstanden aan het licht kwamen. De honden zaten in sterk vervuilde hokken, waren angstig en hadden ontstoken wonden. Ook hadden de dieren heupproblemen en zagen ze er slecht en onverzorgd uit. Bovendien hadden ze onvoldoende toegang tot schoon drinkwater.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/319102/Taakstraf-voor-hondenfokker-uit-Lettele-voor-verwaarlozen-honden

Bron: RTV Oost / 30-9-2019

Appelpersdag in Herxen

HERXEN - Bij De Herxer Marke in Herxen staat op vrijdag 4 oktober weer een Appelpersdag op het programma. Van 8.00 tot 18.00 uur staat een sapmobiel op de parkeerplaats om sap uit appels en peren te persen. Vanaf 14.30 uur is er bovendien een gezellige streekmarkt op het grasveld naast het dorpshuis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/appelpersdag-in-herxen

Bron: Salland Centraal / 30-9-2019

Viva Voce zingt voor Stichting Atiy in Plaskerk

RAALTE - Het Raalter koor Viva Voce verleent op zondag 6 oktober haar medewerking aan een dienst in de Plaskerk in Raalte. Viva Voce treedt geregeld op tijdens vieringen om geld in te zamelen voor Stichting Atiy. Zo dus ook in de Plaskerk, waar voor de stichting wordt gecollecteerd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/viva-voce-zingt-voor-stichting-atiy-in-plaskerk

Website: www.atiy.nl
Website: www.vivavoceraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 30-9-2019

Tak blokkeert weg in Nieuw Heeten

Ook in Nieuw Heeten had het verkeer hinder van het onstuimige weer. Een tak van een boom langs de Okkenbroekstraat brak door de harde wind af en kwam op de straat terecht. De gehele weg was daardoor geblokkeerd.

De brandweer heeft de tak uiteindelijk in stukken gezaagd en de weg weer schoon geveegd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/319053/Westerval-in-Enschede-blank-na-hevige-regenval-weg-afgesloten-voor-verkeer

Bron: RTV Oost / 30-9-2019

Video: Ons debuut in Heeten was fantastisch!

Onze allereerste route richting Heeten. Wat een fijne plek om te zijn. Wicher van Cafe-Restaurant De Molenhoek vertelt over pensioen. We gaan helemaal los met 1700 feestvrienden en ook de vrienden van de The Given Horse komen langs in de kleedkamert

Youtube: www.youtube.com/watch?v=2FdL06WkuBY

Bron: Vangrail Official / 29-9-2019

Uitslagen: TVC'28 en Heino behouden volle buit in eerste klasse, Saasveldia koploper

De tweede speelronde in het zondagamateurvoetbal stond vanmiddag op de rol. Daarin behielden TVC'28 en Heino de volle buit in de eerste klasse.

TVC'28 versloeg Rigtersbleek en Heino was te sterk voor FC Winterswijk. In diezelfde klasse is Tubantia hekkensluiter, want de Hengeloërs gingen ook in de tweede wedstrijd onderuit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/319045/Uitslagen-TVC-28-en-Heino-behouden-volle-buit-in-eerste-klasse-Saasveldia-koploper

Website: www.vvheino.nl

Bron: RTV Oost / 29-9-2019

Nederlandse kampioenschappen dynamictennis in Wijhe

WIJHE - Ruim veertig koppels strijden op zondag 6 oktober in sporthal De Lange Slag in Wijhe op de nationale titels dynamictennis in het dubbelspel. Aan het Nederlandse kampioenschap doen veel spelers uit de regio mee. Ze zijn ingedeeld in vijf verschillende klassen, waarvan één jeugdklasse.

Dynamictennis is een balsport met kenmerken van tennis, tafeltennis en badminton. Er wordt gespeeld op een badmintonveld met een tennisnet, racket en softbal. De relatief jonge sport groeit snel in populariteit. Momenteel zijn in meer dan honderd plaatsen in Nederland clubs aangesloten bij de Dynamic Tennis Bond Nederland. Ook daarbuiten spelen vele duizenden de sport recreatief.

De NK start zondag 6 oktober om 9.30 uur met een officiële opening door burgemeester Ton Strien. In de ochtend vinden de poulewedstrijden plaats. Na de middag volgen knock-out wedstrijden. De prijsuitreiking is naar verwachting tussen 16.30 en 17.00 uur. De toegang is de hele dag gratis.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/nederlandse-kampioenschappen-dynamictennis-in-wijhe

Bron: Salland Centraal / 29-9-2019

Trekkertoertocht vanaf De Laarman Luttenberg

LUTTENBERG - Op zaterdag 5 oktober organiseert Museum De Laarman, Butzelaarstraat 60 in Luttenberg, weer de jaarlijkse trekkertoertocht onder het motto: ‘Wie mut zorgen det wie ut oale spul gangs holt’. Een dag toeren met de trekker en oldtimerliefhebbers door het Sallandse land.

De trekkers vertrekken vanaf het museum om 10.00 uur en komen 16.00 uur hier terug. De toertocht met deze oldtimers is een leuk schouwspel voor jong en oud. Heb je een oldtimer trekker dan kun je meedoen aan de dagtocht. Aanmelden en meer informatie via www.delaarman.nl of historischfestival@delaarman.nl

www.sallandcentraal.nl/2019/09/trekkertoertocht-vanaf-de-laarman-luttenberg

Website: www.delaarman.nl

Bron: Salland Centraal / 29-9-2019

Op zoek naar paddenstoelen met De Grutto

OLST - IVN-afdeling De Grutto houdt op zondag 6 oktober weer haar traditionele paddenstoelenexcursie. Vertrek is om 10.00 uur bij de parkeerplaats bij de De Zoogenbrink aan de Molenweg in Olst.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Zowel volwassenen als kinderen kunnen meedoen. Samen gaan de deelnemers op zoek naar paddenstoelen als de vliegenzwam (dé paddenstoel met rood met witte stippen), de porceleinzwam, de tonderzwam en de kleine stinkzwam.

Opgave (uiterlijk 4 oktober) bij Annet van der Veen, heemtuin@ivn-wijhe-olst.nl of tel. 0570-523937. Graag naam, telefoonnummer en aantal personen vermelden. Er kunnen maximaal twintig personen meewandelen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Zie voor meer informatie www.ivn-wijhe-olst.nl. IVN-afdeling De Grutto is dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter en secretaris. Lijkt u het wat of wilt u de sfeer proeven? Kijk op de website voor meer informatie.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/op-zoek-naar-paddenstoelen-met-de-grutto

Website: www.ivn-wijhe-olst.nl

Bron: Salland Centraal / 29-9-2019

Foto: Igor Yemelianov / Unsplash

Battumse Revue in Bongerd Welsum

WELSUM - De Battumse Revue verzorgt op zaterdag 12 oktober een voorstelling in Dorpshuis de Bongerd in Welsum. Dat betekent een avondje vol korte sketches, mooie zangnummers en spetterende dansen.

De ruim vijftig leden/vrijwilligers van de Battumse Revue zorgen samen voor een wervelende humoristische show. Zo nemen de spelers de bezoekers mee naar een kasteel. “Hier ontwikkelen zich sprookjesachtige taferelen”, aldus de spelers. Daarbij kijken ze elkaar aan met een geheimzinnige glimlach…

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via www.welsumevent.nl. Aanvang is om 20.00 uur; de zaal is geopend vanaf 18.45 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/battumse-revue-in-bongerd-welsum

Website: www.battumserevue.nl

Website: www.welsumevent.nl

Bron: Salland Centraal / 29-9-2019

Auto botst tegen boom na uitwijken voor tegenligger in Raalte

Een auto is vanmiddag tegen een boom gebotst in het buitengebied van Raalte. Daarbij raakten twee van de vier inzittenden gewond.

Het ongeluk gebeurde op Achterkampweg, tussen Raalte en Lemelerveld. De auto moest op de smalle weg uitwijken voor een tegenligger en kwam daardoor in de berm terecht, waarna het tegen een boom tot stilstand kwam.

Twee inzittenden zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee kwamen met de schrik vrij.

www.rtvoost.nl/nieuws/319043/Auto-botst-tegen-boom-na-uitwijken-voor-tegenligger-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 29-9-2019

Foodcamp bij biologisch varkensbedrijf Neimeijer

HEINO - LekkerBoer presenteert op vrijdag 11 oktober een Foodcamp bij biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino. Kinderen en hun ouders kunnen niet alleen lekker bewegen tussen de varkens, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/foodcamp-bij-biologisch-varkensbedrijf-neimeijer

Website: www.lekkerboer.nl/foodcamp
Bron: Salland Centraal / 28-9-2019

Treinverkeer rondom Zwolle plat door stroomstoring

Het treinverkeer van en naar Zwolle lag vanmiddag enige tijd plat door een stroomstoring. De storing duurde ongeveer een uur.

Reizigers tussen Heino/Raalte en Zwolle en tussen Zwolle en Dalfsen konden gebruik maken van de bussen.

www.rtvoost.nl/nieuws/319014/Treinverkeer-rondom-Zwolle-plat-door-stroomstoring

Bron: RTV Oost / 28-9-2019

Tiende Bierfestival Raalte kent bijzondere speciaalbieren

RAALTE - “Vorig jaar hadden we misschien iets te algemeen bekende speciaalbieren. Daarom hebben we dit jaar in goed overleg met de deelnemende zaken gekozen voor wat exclusievere bieren die je niet snel in de schappen van de supermarkt kunt vinden. Denk maar aan lokale, regionale en Nederlandse bieren met een mix van diverse types.” Laurens Kieftenbeld kijkt tevreden naar het aanbod van het Bierfestival Raalte 2019.

De tiende editie van het festival zal zaterdag en zondag naar verwachting weer minimaal vierhonderd deelnemers trekken die langs de negen deelnemende cafés in het Raalter centrum wandelen om evenzoveel bieren te proeven. De opzet is vergeleken met vorig jaar ongewijzigd. Bij de deelnemende horecazaken kan voor 20 euro een kaart gekocht worden. Daarmee heeft het Raalter festival een heel andere opzet dan de meeste bierfestivals waarbij alle brouwerijen centraal op een plein staan. Bij elk deelnemend café in Raalte staat ook het speciale proefglas klaar (dat niet naar de volgende zaak meegenomen mag worden).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/tiende-bierfestival-raalte-kent-bijzondere-speciaalbieren

Bron: Salland Centraal / 27-9-2019

Ponyweek Heeten Vlooienmarkt / 27-9-2019

Foto's: VTV Sallandia / Henriëtte Koggel Sanders

Welsum is hardrijders en toeterende voorbijgangers zat: 'Mag het iets zachter?'

'Mag het iets zachter?' Die tekst staat op twee spandoeken die in Welsum staan. Doel van de doeken? Bestuurders bewustmaken van hun rijgedrag. Het dorp aan de IJssel heeft last van hardrijders en toeterende bestuurders.

Op de IJsseldijk rijden motorrijders en automobilisten vaak te hard, ook is er overlast van claxonnerende voorbijgangers. Daarom maakte Plaatselijk Belang Welsum samen met de gemeente de twee doeken.

Daarnaast is de weg op de dijk aangepast. De maximale snelheid van dertig kilometer per uur is meerdere keren herhaald op het wegdek en zijn de kruisingen op de Marledijk en IJsseldijk allemaal gelijkwaardig gemaakt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318967/Welsum-is-hardrijders-en-toeterende-voorbijgangers-zat-Mag-het-iets-zachter

Bron: RTV Oost / 27-9-2019

Streetlive: straattheater op hoog niveau

RAALTE - Voor al weer het zeventiende jaar wordt komende zaterdagmiddag Streetlive, het Raalter straattheaterfestival gehouden. Opnieuw is de organisatie erin geslaagd om een bijzonder programma samen te stellen met artiesten uit binnen- en buitenland (van Georgië en Engeland tot Duitsland en Italië) die op vaste plekken en tijdstippen optreden óf juist het hele centrum van Raalte onveilig maken. Alle optredens zijn helemaal gratis maar een vrijwillige bijdrage na afloop is welkom.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/streetlive-straattheater-op-hoog-niveau

Website: www.streetlive-raalte.nl
Bron: Salland Centraal / 26-9-2019

Cu & Cu: een verrassende combinatie van ‘cunst’ en culinair’

RAALTE - Een verrassende ontmoeting tussen ‘cunst’ en culinair, zo werd de eerste editie van ‘Cu & Cu’ drie jaar geleden omschreven. Komend weekeinde bij de nieuwste editie van dit bijzondere Raalter festival (weer in samenwerking met Bierfestival Raalte, straattheaterfestival Streetlive en ROV) is er voor de liefhebbers meer dan ooit te genieten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/cu-cu-een-verrassende-combinatie-van-cunst-en-culinair

Website: www.cunstenculinair.nl
Website: www.streetlive-raalte.nl
Bron: Salland Centraal / 26-9-2019

Trein botst op boom tussen Raalte en Heino, reizigers geëvacueerd

Tussen Raalte en Heino is gisteravond een trein tegen een boom gebotst. De trein raakte hier dusdanig door beschadigd, dat er niet verder gereden kon worden. De reizigers die in de trein zaten moesten geëvacueerd worden.

Het ongeluk gebeurde rond kwart voor elf. Omdat het ongeval op een afgelegen plek gebeurde, kon er geen bus in de buurt van de trein komen om de gestrande reizigers mee te nemen. Hierdoor moest een trein uit de andere richting stoppen op de plek van het ongeluk, om de reizigers uiteindelijk mee te nemen naar Heino.

Vermoedelijk is de boom omgevallen en op het spoor terecht gekomen. Volgens een woordvoerder van ProRail is er niemand gewond geraakt.

www.rtvoost.nl/nieuws/318944/Trein-botst-op-boom-tussen-Raalte-en-Heino-reizigers-geevacueerd

Bron: RTV Oost / 27-9-2019

OM eist 3,5 jaar cel tegen Raaltenaar voor grootschalige handel in illegaal vuurwerk

Tegen een 35-jarige man uit Raalte is 3,5 jaar gevangenisstraf geëist wegens grootschalige handel in illegaal vuurwerk. Dat is de uitkomst van de laatste zittingsdag in het dagen durende strafonderzoek dat de naam 'windkracht' kreeg.

Eerder deze week werd ook al 3,5 jaar cel geëist tegen een 28-jarige man uit Enter.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318939/OM-eist-3-5-jaar-cel-tegen-Raaltenaar-voor-grootschalige-handel-in-illegaal-vuurwerk

Bron: RTV Oost / 26-9-2019

Fantastisch weekend tijdens menwedstrijden in Heeten

HEETEN - De menwedstrijden in Heeten zijn afgelopen weekend succesvol verlopen. Dit jaar was het weer hen beter gezind dan vorig jaar en dat resulteerde een geweldig weekend voor zowel dier als mens.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/fantastisch-weekend-tijdens-menwedstrijden-in-heeten

Website: www.ponyweek.nl
Bron: Salland Centraal / 25-9-2019

Nieuwe velden SMHC feestelijk geopend

RAALTE - De Sallandse Mixed Hockey Club SMHC heeft afgelopen zondag op feestelijke wijze het nieuwe kunstgrasveld geopend op het clubpark op Ramele.

Het oude kunstgrasveld (2001) is na jaren van intensief gebruik vervangen door een nieuw veld. Bovendien heeft SMHC er een half (trainings)veld bij gekregen. Dit was nodig om de ledengroei, met name van de jeugd, aan te kunnen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/nieuwe-velden-smhc-feestelijk-geopend

Website: www.smhc.nl
Bron: Salland Centraal / 25-9-2019

PVV Overijssel wil opheldering over aanbesteding Keolis, enkele weken na 'Bert Boerman-trein'

De Statenfractie van de PVV wil opheldering van gedeputeerde Bert Boerman. De partij is verbaasd dat het busvervoer in onder meer de provincie Overijssel is gegund aan Keolis, enkele weken nadat een trein is vernoemd naar Boerman. De PVV wil weten of Boerman bereid is om zijn naam direct van de trein van Keolis te laten verwijderen.

Statenleden van andere partijen zijn terughoudend over de kwestie. "Je merkt in de wandelgangen dat ze er niet graag over praten", zegt politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra, "maar als je ze ernaar vraagt, merk je wel begrip voor de vragen van de PVV."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318894/PVV-Overijssel-wil-opheldering-over-aanbesteding-Keolis-enkele-weken-na-Bert-Boerman-trein

Bron: RTV Oost / 25-9-2019

Heetense boerendochter Anna (16) bezoekt Tweede Kamer dankzij column: "Best bijzonder"

Het was een bijzondere dag voor de 16-jarige Anna Grotentraast uit Heeten. De boerendochter schreef afgelopen voorjaar een massaal gedeelde column over het boerenleven en mocht daarom vandaag langskomen bij de Tweede Kamer-fractie van de SGP. "Best bijzonder", vond Anna het.

Haar verhaal in het voorjaar was een opdracht voor school. De scholiere van toen nog havo 4, schreef over het boerenleven en de heftige reacties die boeren krijgen. "We zagen het voorbijkomen en vonden het een rake column", vertelt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop uit Staphorst.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318646/Heetense-boerendochter-Anna-16-bezoekt-Tweede-Kamer-dankzij-column-Best-bijzonder

Bron: RTV Oost / 25-9-2019

Huishoudbeurs, Libelle Zomerweek en Landleven Festival smelten samen tijdens Ponyweek Heeten

HEETEN - Het programma van de Heetense Ponyweek – met negen dagen het langste feest van Salland – kent vele hoogtepunten. Natuurlijk eisen de traditionele Ponyweek en het muziekfeest Pleinpop ieder jaar terecht veel aandacht op, maar er zijn meer pareltjes. De Cabaretavond op woensdag en de Vlooienmarkt op vrijdag. In dat rijtje mag Trends4all zeker niet ontbreken.

Zeker niet nu deze activiteit voor met name de dames het 10-jarig bestaan viert. “We hoefden dit jaar niet lang na te denken over het thema”, vertellen de werkgroepleden. “Hoera Feest! We vieren een echt Hollands feest.” De Hollandse driekleur is zeker aanwezig en natuurlijk mag de bingo niet ontbreken. In dit geval wordt het een ‘Loco Bingo’. Een beetje vreemd, maar wel leuk!

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/huishoudbeurs-libelle-zomerweek-en-landleven-festival-smelten-samen-tijdens-ponyweek-heeten

Website: www.ponyweek.nl
Bron: Salland Centraal / 25-9-2019

Ponyweek in Heeten geopend door burgemeester Dadema

HEETEN - Burgemeester Martijn Dadema heeft woensdagochtend, in gezelschap van het voltallige college, de 58e editie van de Ponyweek in Heeten geopend.

Na al enkele activiteiten de afgelopen dagen, barstte het feest woensdagochtend in alle vroegte pas echt goed los met de Ponymarkt, de landbouwmechanisatiebeurs en de warenmarkt. Hoewel het in de loop der jaren minder is geworden met de aanvoer van pony’s, is en blijft de markt een grote trekker. En dan staat woensdagavond ook nog de jaarlijkse cabaretavond door en voor Heetenaren op het programma.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/ponyweek-in-heeten-geopend-door-burgemeester-dadema

Website: www.ponyweek.nl
Bron: Salland Centraal / 25-9-2019

Don Kozakkenkoor naar Heino

Het wereldberoemde Don Kozakkenkoor uit Rusland verzorgt op zaterdag 26 oktober een uniek optreden in de Nicolaaskerk in Heino. Onder leiding van Wanja Hlibka geeft het bijzondere koor een concert. Het Heino’s Mannenkoor verzorgt tijdens het concert een gastoptreden o.l.v. Jeroen Hulshof. Aanvang is 20.00 uur en de kaartverkoop start 1 oktober.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/don-kozakkenkoor-naar-heino

Website: www.heinosmannenkoor.nl
Bron: Hoezo Heino / 24-9-2019

Expositie ‘Levenswerk’ van Annie Sinnige

Dit najaar heeft het Dorpshuus Heino een bijzondere expositie. ‘Levenswerk’ van Annie Sinnige-Keizers geeft een doorsnee van het werk van deze bekende inwoonster van Heino. Het postume eerbetoon is ingericht door dochter Afra Sinnige. “Ik denk dat ze ondanks haar bescheidenheid beretrots was geweest om haar schilderijen hier te zien.” In het Dorpshuus Heino zijn vijftien werken uit verschillende tijden te zien. De expositie is tot 5 januari 2020 te bezoeken tijdens openingstijden.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/expositie-levenswerk-van-annie-sinnige

Website: www.dorpshuusheino.nl
Bron: Hoezo Heino / 24-9-2019

‘Supertoffe’ WAK in teken van Bram de Krosse

RAALTE - “Supertof”, zo omschrijft Ronald Jonkman de afgelopen editie van de WAK. Het programma was gecentreerd rond Taveerne Tivoli en stond voor een aanzienlijk deel in het teken van de eerder dit jaar overleden kunstenaar Bram de Krosse.

Bram was van de rock-‘n-roll en het programma bevatte dan ook veel muziek en andere aan rock-‘n-roll verwante uitingen. Zo werden de bezoekers onder andere verwelkomd door een grote robot van Jelle de Graaf, die onder andere werkt voor Lowlands en Defqon1.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/supertoffe-wak-in-teken-van-bram-de-krosse

Website: www.wakraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 24-9-2019

OlsterFeest profiteert van schitterend weer

OLST - “Het was een superleuk feest; we hadden schitterend weer en dat droeg eraan bij dat we heel bezoekers trokken!”

Joke Mulder, verantwoordelijk voor de PR van het OlsterFeest, is enthousiast over het verloop van het dorpsfeest, dat afgelopen weekend weer plaats vond.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/olsterfeest-profiteert-van-schitterend-weer

Website: www.olsterfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 24-9-2019

Scholieren Crossloop bij AV Salland

RAALTE - AV Salland presenteert op woensdag 9 oktober een nieuwe editie van de Scholieren Crossloop. Die vindt dit jaar plaats op het terrein van AV Salland. Daar zijn voor de basisschooljeugd verschillende afstanden uitgezet.

Het programma begint om 14.30 uur met een gezamenlijke warming-up. Om 14.45 uur begint de 500 meter voor groep 3; om 14.55 uur de 500 meter voor groep 4; om 15.05 de 1.000 meter voor groep 5 en 6 en om 15.20 uur de 2.000 meter voor groep 7 en 8. De prijsuitreiking volgt rond 15.45 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/scholieren-crossloop-bij-av-salland

Website: www.avsalland.nl
Bron: Salland Centraal / 24-9-2019

Vernieuwde theaterzaal HOFtheater feestelijk geopend

RAALTE - De vernieuwde theaterzaal van het HOFtheater is afgelopen zaterdag feestelijk in gebruik genomen.

Voorafgaand aan de voorstelling The Summer of Love had wethouder Wout Wagenmans de eer om het rode voordoek te openen. Op het podium stonden de mensen die nauw betrokken zijn geweest bij de realisatie van dit project en zij kregen daardoor zicht op het eindresultaat.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/vernieuwde-theaterzaal-hoftheater-feestelijk-geopend

Website: www.hoftheater.nl
Bron: Salland Centraal / 24-9-2019

GroenLinks Raalte ziet oplossing stikstofprobleem: "Koop varkenshouderij Straathof"

GroenLinks in Raalte vindt dat de gemeente de varkenshouderij van Straathof in Mariënheem moet opkopen. Volgens de partij is het een grote kans om ammoniakrechten uit de markt te halen en daarmee het stikstofprobleem gedeeltelijk op te lossen.

De partij vraagt het college de mogelijkheid te onderzoeken en indien mogelijk met een bod te komen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318856/GroenLinks-Raalte-ziet-oplossing-stikstofprobleem-Koop-varkenshouderij-Straathof

Bron: RTV Oost / 24-9-2019

Keolis blijft busvervoer in regio's Zwolle, Deventer en Salland verzorgen

Vervoersbedrijf Keolis blijft ook de komende tien jaar de busmaatschappij in de regio's Zwolle, Deventer en Salland verzorgen. Dat werd net bekendgemaakt op een persconferentie in Apeldoorn.

De afgelopen tien jaar was Keolis ook al de vervoerder in de regio Midden-Overijssel. In sommige gebieden gebeurde dat ook onder de naam Syntus.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318828/Keolis-blijft-busvervoer-in-regio-s-Zwolle-Deventer-en-Salland-verzorgen

Bron: RTV Oost / 24-9-2019

Bouw Tankstation N348

Bron: VTV Sallandia / 22-9-2019

Fietser gewond na aanrijding in Raalte

RAALTE - In Raalte is dinsdagochtend een fietser gewond geraakt. De vrouw werd op de rotonde Burgemeester Zuidwijklaan / Ganzeboomlaan aangereden door een automobilist. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/fietser-gewond-na-aanrijding-in-raalte

Bron: RTV Oost / 24-9-2019

Soepcafé in Dorpshuus Heino

HEINO - Heino krijgt een eigen Soepcafé. Vanaf vrijdag 27 september wordt elke maand een soepmaaltijd opgediend in het Dorpshuus. Iedereen is welkom.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/soepcafe-in-dorpshuus

Bron: Salland Centraal / 23-9-2019

Zelfregiecentrum Raalte open tijdens Burendag

RAALTE - Op zaterdag 28 september is het Burendag en dan is ook Zelfregiecenrum Raalte geopend. Van 11.00 uur tot 14.00 uur staat de koffie klaar. Gratis lunch, creatieve activiteiten, rondleidingen en spelletjes maken onderdeel uit van het programma.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/zelfregiecentrum-raalte-open-tijdens-burendag

Website: www.vriendendienstendeventer.nl
Bron: Salland Centraal / 23-9-2019

Eerste editie van Dag van de IJssel

REGIO - Op zaterdag 28 september vindt de eerste editie van de Dag van de IJssel plaats. Dit nieuwe evenement verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel activiteiten en initiatieven van kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en anderen tot één groot festival. De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/eerste-editie-van-dag-van-de-ijssel-2

Website: www.beleefdeijssel.nl
Bron: Salland Centraal / 23-9-2019

Werkstraf geëist tegen 'simpele huisvrouw' uit Raalte voor grootschalige vuurwerkhandel

Tegen een 32-jarige vrouw uit Raalte is een werkstraf van 200 uur en twee maanden voorwaardelijke cel geëist voor haar rol in de handel in illegaal vuurwerk. De rechtbank buigt zich de komende dagen over de omvangrijke vuurwerkzaak. In totaal zijn er drie dagen voor de zaak uitgetrokken en staan er zes verdachten voor de rechter.

De Raaltese is de partner van de 35-jarige hoofdverdachte uit Raalte die vandaag eigenlijk ook terecht zou staan. Omdat zijn advocaat ziek is, is de zaak uitgesteld. De man verscheen wel voor de rechters, maar kon uiteindelijk de zaak tegen zijn partner volgen vanaf de publieke tribune.

De vrouw verscheen overigens zelf niet, volgens haar advocaat is ze 'een simpele huisvrouw die een beetje op is van de zenuwen door deze zaak'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318758/Werkstraf-geeist-tegen-simpele-huisvrouw-uit-Raalte-voor-grootschalige-vuurwerkhandel

Bron: RTV Oost / 23-9-2019

Kermisattractiepark nieuws

Vanaf 22 september is de nieuwe Kermisattractiepark site ook bereikbaar via www.kermisattractiepark.com.

Den Alerdinckloop van RCL98

LIERDERHOLTHUIS - Running Club Lierderholthuis RCL98 houdt op zondag 6 oktober de jaarlijkse Den Alerdinckloop. De kinderloop van 500 meter begint om 10.00 uur (na de gezamenlijke warming-up om 9.45 uur); om 10.15 uur start de jeugdloop van 2,5 km; om 10.45 uur de 5 km en om 11.45 uur de 10 km.

Startplaats is natuurlijk Havezathe Den Alerdinck tussen Laag Zuthem en Heino. Er is geen kleedruimte aanwezig. Het parcours loopt over onverharde (bos)paden in een mooie landelijke omgeving over het terrein van Den Alerdinck.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/den-alerdinckloop-van-rcl98

Website: www.RCL98.nl

Bron: Salland Centraal / 22-9-2019

Anton Pieck Winterfestijn zoekt figuranten

OLST - Stichting Theater langs de IJssel zoekt amateurspelers die als figurant mee willen doen aan het jaarlijkse Anton Pieck Winterfestijn in Olst. De komende editie is gepland op zaterdag 7 december.

Een winters festijn in de geest van de fantasierijke wereld van de bekende kunstenaar Anton Pieck van begin negentiende eeuw. Het centrum van Olst is die dag vanaf 16.00 uur gevuld met straattheater, oude ambachten, muziek en kraampjes. Het doel is om samen met de plaatselijke ondernemers en verenigingen een sfeervol evenement neer te zetten. De organisatie is op zoek naar minimaal zestig amateurspelers, dansers en figuranten, zowel jong als oud. Ervaring is niet nodig; iedereen kan meedoen.

Lees meer: www.sallandcentraal.nl/2019/09/anton-pieck-winterfestijn-zoekt-figuranten

Website: www.theaterlangsdeijssel.nl

Bron: Salland Centraal / 22-9-2019

90 jaar Rohda Raalte

Bron: Rohda Raalte / 21-9-2019

Landbouwbeurs tijdens Ponyweek

HEETEN - ‘Wat zijn uw kansen?’, is het thema van de vierde Landbouw Relatie- en Innovatiedag tijdens de jaarlijkse Ponymarkt op woensdag 25 september in Heeten. In en om de tent wordt een beursvloer gecreëerd voor regionale bedrijven uit de landbouwsector. Ook zijn er enkele sprekers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/landbouwbeurs-tijdens-ponyweek

Website: www.ponyweek.nl
Bron: Salland Centraal / 21-9-2019

Serious Request ook naar Raalte en Ommen

HILVERSUM - 3FM Serious Request: The Lifeline komt dit jaar ook door Deventer, Raalte, Holten, Hellendoorn en Ommen. Zes DJ’s lopen in koppels van twee bijna 500 kilometer van Zeeland naar Groningen voor slachtoffers van mensenhandel. Dat gebeurt in de week van 18 tot en met 24 december.

Het gaat om de koppels Frank van der Lende en Eva Koreman; Sander Hoogendoorn en Herman Hofman en Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen. Mensenhandel is een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft, waarvan het merendeel jongeren. Om deze slachtoffers te helpen kunnen luisteraars dit jaar voor het eerst onderdeel van de route worden door middel van een sponsorloop. De drie dj-teams maken 24 uur per dag live radio en bezoeken de acties die luisteraars organiseren. Dit alles met één doel: het inzamelen van geld voor het Rode Kruis. Dit jaar wordt de route afgelegd als estafette en wisselen de dj’s elkaar af bij zogenaamde chequepoints: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Daartoe behoren ook de eerder genoemde plaatsen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/serious-request-ook-naar-raalte-en-ommen

Bron: Salland Centraal / 20-9-2019

Serious Request 2019

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel. Dit is de precieze route die ze lopen!

De dj's starten op de Grote Markt in Goes op 18 december en eindigen op kerstavond op de Ossenmarkt in Groningen, waar de eindshow plaatsvindt en waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend wordt gemaakt.


ETAPPE 17 - START 22 DECEMBER 14:00
Deventer
Schalkhaar
Heeten
Raalte

ETAPPE 18 - START 22 DECEMBER 20:00
Raalte
Mariënheem
Haarle
Holten

Website: www.npo3fm.nl/seriousrequest
Bron: NPO3FM / 20-9-2019

Wethouder Deventer over fout verzonden interne mail: "Een ongelukje"

"Een menselijke fout. Het is een ongelukje." Zo verklaart wethouder Carlo Verhaar de intern bedoelde mail over vier zieke werknemers van de gemeente Deventer. Het bericht belandde gistermorgen per ongeluk in de mailbox van zo'n 2.600 ontvangers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318668/Wethouder-Deventer-over-fout-verzonden-interne-mail-Een-ongelukje

Bron: RTV Oost / 20-9-2019

Sallandse Boeren Brunch voor Hospice Raalte

RAALTE - Het ROV houdt op zondagmiddag 29 september de tweede editie van de Sallandse Boeren Brunch. Op de Kerkstraat (tegenover de Zwaan) komen grote tafels te staan, waar iedereen voor 5 euro kan aanschuiven voor een Sallandse brunch met een ruim assortiment belegde broodjes, zuivel en fruitdrankjes.

De opbrengst is bestemd voor het Hospice Raalte. De eerste editie van september vorig jaar was een groot succes; meer dan tachtig personen genoten toen van de brunch. De organisatie hoopt dit jaar dan ook de honderd aan te tikken. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bakkerij Jorink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/sallandse-boeren-brunch-voor-hospice-raalte-2

Bron: Salland Centraal / 20-9-2019

49 verkeersslachtoffers, 49 lege stoelen

Op donderdag 26 september is het de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Op die dag staan op twee plekken in Overijssel lege stoelen om de verkeersslachtoffers te herdenken. Een van die plekken is het centrum van Heino. Er staan 49 lege stoelen, voor ieder slachtoffer in Overijssel in 2018 een stoel.

Lees verder: www.salland1.nl/49-verkeersslachtoffers-49-lege-stoelen

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

HOFtheater opent vernieuwde theaterzaal met Summer of Love

RAALTE - Het nieuwe seizoen van het HOFtheater gaat op zaterdag 21 september van start met de voorstelling ‘The Summer of Love’. Extra speciaal is dat deze voorstelling in de volledig vernieuwde theaterzaal plaatsvindt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/hoftheater-opent-vernieuwde-theaterzaal-met-summer-of-love

Website: www.hoftheater.nl
Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Oogstfeest Dorpsbongerd Lettele met fruitdeskundige, markt en diner

LETTELE - Lettele viert op zaterdag 21 september weer het jaarlijkse oogstfeest in de Dorpsbongerd Lettele. Naast de voedselmarkt zijn er dit jaar ook creatieve spullen te bewonderen. Uiteraard ontbreekt het dorpsdiner niet. Tussen 15.00 en 21.00 uur kan iedereen heerlijk ongedwongen genieten van muziek, hapjes, drankjes en gezelligheid.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/oogstfeest-dorpsbongerd-lettele-met-fruitdeskundige-markt-en-diner

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Horsthoeve tijdens WAK-dagen in teken van kunst en creativiteit

BROEKLAND – De Horsthoeve in Broekland is op zaterdag 21 en zondag 22 september één van de locaties van de jaarlijkse Week van de Amateurkunst (WAK) in Raalte. De zorgboerderij staat deze twee dagen in het teken van Kunst en Creaties en toont onder meer schilderijen, glas-in-lood en glaswerk die deelnemers in dit plattelandsatelier maken. De toegang is gratis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/horsthoeve-tijdens-wak-dagen-in-teken-van-kunst-en-creativiteit

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Samengestelde Menwedstrijd in Heeten klaar voor 32e editie

HEETEN - Voor de 32ste keer organiseert Menvereniging Heeten (Het Aangespannen Paard) een samengestelde menwedstrijd. Aanstaande vrijdag zullen de eerste deelnemers zich gaan melden door hun caravans, vrachtwagens en trailers te parkeren op het parkeerterrein rondom de manege. Dit jaar verschijnen ruim 90 deelnemers aan de start, waarvan het overgrote deel zowel zaterdag als zondag in actie komt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/samengestelde-menwedstrijd-in-heeten-klaar-voor-32e-editie

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Deventer stuurt interne mail over zieke werknemers per ongeluk naar enkele duizenden ontvangers

Een interne mail over vier zieke werknemers op een afdeling van de gemeente Deventer is vanmorgen per ongeluk naar 2600 ontvangers gestuurd. In de mail staan onder meer de namen van de zieke werknemers en wie hen vervangen.

De mail, die alleen voor werknemers van de gemeente Deventer bestemd was, werd onder meer aan medewerkers en raadsleden van de gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe gestuurd. Ook medewerkers van Hogeschool Saxion en mensen bij provincie Overijssel ontvingen de mail.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318627/Deventer-stuurt-interne-mail-over-zieke-werknemers-per-ongeluk-naar-enkele-duizenden-ontvangers

Bron: RTV Oost / 19-9-2019

OlsterFeest inmiddels een mooie traditie

Veel nieuwe onderdelen, maar ook vaste waardes als Jaarmarkt, muziek en modeshow

OLST - Tot en met zondag staat Olst voor de zesde keer helemaal in het teken van het OlsterFeest. Dat begint dus op een mooie traditie te lijken, zo bevestigt Joke Mulder namens de organisatie.

“Zeker weten! Vanaf het begin was het de opzet om steeds meer verenigingen en organisaties erbij te betrekken en dat lukt heel goed. Met als gevolg weer nieuwe programmaonderdelen zoals de Zonnebloemmiddag, een darttoernooi, een bierproeverij en het bridge- en klaverjastoernooi. Allemaal in de bekende tent aan de Van Limburg Stirumstraat. Plus natuurlijk veel vertrouwde, vaste onderdelen zoals de jaarmarkt op zaterdag en de modeshow. Alleen de bakwedstrijd voor appeltaarten is geschrapt, de animo daarvoor was te klein.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/olsterfeest-inmiddels-een-mooie-traditie

Website: www.olsterfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 18-9-2019

‘Een WAK met een Bram-sausje’

Programma in teken van rock’-n-roll, maar ook met ‘normaal’ werk van Raalter kunstenaars

RAALTE - “Een WAK met een Bram-sausje”, zo omschrijven de Raalter kunstenaars Ronald Jonkman en Gerard te Wierik de komende editie van de Week van de Amateurkunst in Raalte.

De WAK staat namelijk in het teken van Bram de Krosse. Deze jonge Raalter kunstenaar overleed in maart dit jaar. Bram had een hersentumor en werd jaren geleden ook al voor de dood weggesleept. Hij wist dat hij niet oud ging worden. Bram was gek van rock-‘n-roll. De WAK die in het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september plaatsvindt bij Taveerne Tivoli, biedt dan ook veel muziek en aan rock-‘n-roll gelieerde kunstvormen, maar ook ander werk van Raalter kunstenaars.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/een-wak-met-een-bram-sausje

Website: www.wakraalte.com
Bron: Salland Centraal / 17-9-2019

Open dag SaVAS in therapiebad van Tijenraan

RAALTE - SaVAS houdt op zaterdag 21 september een open dag in het therapiebad van Tijenraan. Daarbij draait alles om therapeutisch/revalidatiezwemmen.

SaVAS biedt als onderdeel van Hera ’11, verschillende zwemactiviteiten (techniekzwemmen, recreatiezwemmen, wedstrijdzwemmen en therapeutisch/revalidatiezwemmen) aan voor mensen met een beperking (lichamelijk en/of verstandelijk). Het water in het therapiebad is 32 graden. Het bad is dan ook zeer geschikt voor mensen die tijdens hun revalidatie of om therapeutische redenen warm water nodig hebben. Indien nodig en voor zover de bezetting dit toelaat, is begeleiding door een vrijwilliger mogelijk.

Voor zover noodzakelijk en gewenst, dienen de bezoekers zelf voor assistentie te zorgen bij het aan- en uitkleden. Het therapiebad is geopend van 9.30 tot 11.00 uur. Van 10.30 tot 11.00 uur mogen de bezoekers zelf het water in. Voor meer informatie mail naar Agnes van den Brink: savas@hera11.nl.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/open-dag-savas-in-therapiebad-van-tijenraan

Website: www.hera11.nl
Bron: Salland Centraal / 16-9-2019

Gezocht: informatie over Joods werkkamp De Schaarshoek bij Heino

Wie weet er meer over Joodse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Schaarshoek bij Heino voor de Duitsers moesten werken? Die vraag stelt historische vereniging Omheining uit Heino. Ook Historisch Centrum Overijssel wil graag meer te weten komen over Joodse werkkampen in onze provincie.

Tegenwoordig is de plek die vroeger Kamp Schaarshoek heette, omgedoopt tot Summercamp Heino. Een groepsaccommodatie die zich vooral richt op jongeren. Bussen rijden af en aan. Niets dat nu nog herinnert aan een oorlogsverleden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318409/Gezocht-informatie-over-Joods-werkkamp-De-Schaarshoek-bij-Heino

Bron: RTV Oost / 18-9-2019

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf geëist tegen omstreden hondenfokker uit Lettele

Tegen een omstreden hondenfokker uit Lettele is een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist met een proeftijd van vier jaar, waarin hij geen hondenfokker mag zijn. Ook eist het Openbaar Ministerie een werkstraf van 180 uur. Bij de hondenfokker uit Lettele zijn in maart dit jaar tachtig honden weggehaald, nadat tal van misstanden aan het licht kwamen.

De honden zaten in sterk vervuilde hokken, waren angstig en hadden ontstoken wonden. Ook hadden de dieren heupproblemen en zagen ze er slecht en onverzorgd uit. Bovendien hadden ze onvoldoende toegang tot schoon drinkwater.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318407/Voorwaardelijke-celstraf-en-taakstraf-geeist-tegen-omstreden-hondenfokker-uit-Lettele

Bron: RTV Oost / 16-9-2019

Oogsten, koken en bootcampen tussen de varkens tijdens LekkerBoer Foodcamp in Heino.

Op vrijdag 11 oktober, kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen tussen de koeien, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven.

De Foodcamp vindt plaats bij biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino, vlakbij Zwolle.

www.salland1.nl/oogsten-koken-en-bootcampen-tussen-de-varkens-tijdens-lekkerboer-foodcamp-in-heino

Bron: Salland1 / 16-9-2019

"Duitse vissers langs De IJssel hebben papieren beter op orde dan Nederlanders"

Een kleine 200 Duitse vissers hebben dit weekeinde een visstek gevonden langs de rivier De IJssel. Maar voor overlast zorgen ze niet of nauwelijks, stelt Hans Holsbeek van Sportvisserij Oost-Nederland.

Holsbeek controleert dit weekeinde met collega's de Duitse vissers van het evenement Tock-Fiction, georganiseerd door onze oosterburen. "De Duitsers zijn van de regeltjes. Ze hebben de vispapieren beter op orde dan de Nederlanders", aldus Holsbeek. "De belangrijkste regel? Om te vissen moet je een vispas hebben."

Waardeloos

Vanaf camping de Stuurmanskolk zoeken de Duitsers dit weekeinde een plek langs het rivierwater. Maar niet iedere Nederlandse visser is daar blij mee. In Veessen zegt een Nederlandse hengelaar: "Waardeloos die Duitsers, veel te druk. Laat ze wegblijven en in eigen land gaan vissen. Straks is er voor ons geen plek meer."

Hij weet waarom de Duitsers naar Nederland komen; de visregels in Duitsland zijn veel strenger. Gevangen vis moet bijvoorbeeld meteen doodgemaakt worden, mag niet teruggezet worden. "Maar laat ze de regels daar dan veranderen. Dáár moet Europa wat aan doen; overal dezelfde regels. Nu komen ze allemaal hier en daar zit ik absoluut niet op te wachten."

www.rtvoost.nl/nieuws/318376/Duitse-vissers-langs-De-IJssel-hebben-papieren-beter-op-orde-dan-Nederlanders

Bron: RTV Oost / 15-9-2019

Ponyweek met Pleinpop nieuwe stijl

Feestweek leunt op Ponymarkt, Vlooienmarkt en Pleinpop, maar bouwt ook aan nieuwe pijlers

HEETEN - De grootste verandering binnen de Ponyweek? Paul Reimert, voorzitter van Stichting Helami, die het jaarlijkse feest in Heeten organiseert, is er duidelijk over: de invulling van Pleinpop, dit jaar op zaterdag 28 september. Niet langer wordt er een grote extra tent neergezet naast de centrale tent op het dorpsplein. In plaats daarvan een kleinere stretchtent waar The Given Horse akoestische luister- en meezingliedjes vertolkt. “Ook met het oog op het wat oudere publiek”, vertelt Paul. “De laatste jaren was de trend dat we dat steeds minder zagen.”

Met de stretchtent opteert Helami voor een wat meer festivalachtige setting. “Eerder bouwden we voor Pleinpop een tweede schottentent op. Gewoon voor die ene avond. Best veel werk, die tent moest dan ook nog helemaal worden aangekleed. De club vrijwilligers die dat deed, was ook nog eens uit elkaar gevallen. Daarnaast willen we het oudere publiek ook wat bieden. Die stretchtent, die we gaan inrichten met loungehoekjes, is daar natuurlijk heel geschikt voor. Maar ook voor het publiek dat even wil uitpuffen van het muzikale geweld in de reguliere tent.” Daar is er overigens muziek van de Top 40-band Vangrail en diverse DJ’s, waaronder die van Q Music het Foute uur met een samensmelting van guilty pleasures, schlagers en happy hardcore. Het is en blijft een grote trekker, benadrukt Paul. “Pleinpop trekt meestal iets minder dan tweeduizend bezoekers. Het grootste deel daarvan komt uit Heeten en omgeving. We zouden echter wel graag nog meer bezoekers van buiten willen zien, maar ja, het is zoals het is. We hebben ook niet te klagen. Veel jeugd uit het dorp neemt vrienden en vriendinnen uit andere plaatsen mee.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/ponyweek-met-pleinpop-nieuwe-stijl

Website: www.pleinpopfestival.nl

Bron: Salland Centraal / 14-9-2019

Sjaak Swart en Simon Tahamata eregasten bij jubileumfeest Rohda Raalte; Lucky Ajax wint

Met een bomvol sportpark Tijenraan in Raalte herleefden vanmiddag oude tijden voor het jubilerende Rohda Raalte. Lucky Ajax won met 0-7, maar belangrijker was de totale rood-gele verbroedering bij het 90-jarig jubileum van de vereniging.

"We zijn een club met een rijke historie", zegt voorzitter Han Reinders. "Dat vieren we vandaag met als hoogtepunt het duel van een samengesteld seniorenteam van Rohda tegen Lucky Ajax."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318246/Sjaak-Swart-en-Simon-Tahamata-eregasten-bij-jubileumfeest-Rohda-Raalte-Lucky-Ajax-wint

Bron: RTV Oost / 14-9-2019

Vier motorrijders geschept in Olst, twee gewonden

Vier motorrijders zijn in Olst aangereden door een auto. Ze stonden stil langs de weg toen een vrouw hen over het hoofd zag en ze van achteren schepte. Twee motorrijders zijn dusdanig gewond geraakt dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De motorrijders deden mee aan een tour door de omgeving, het ongeval gebeurde op de Eikelhofweg. Het letsel van de slachtoffers is niet bekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/318350/Vier-motorrijders-geschept-in-Olst-twee-gewonden

Bron: RTV Oost / 14-9-2019

Drie gewonden bij ernstig ongeval bij Mariënheem, N35 afgesloten geweest

Op de N35 heeft vanavond een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen Haarle en Mariënheem. Twee auto's botsten daar frontaal op elkaar. Drie mensen raakten gewond, van wie één ernstig.

Een van de twee auto’s belandde bovenop de vangrail. Een traumahelikopter kwam ter plaatse, evenals twee ambulances en een brandweerwagen.

Een van de inzittenden is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, de verkeersongevallenanalyse doet ter plaatse onderzoek. De N35 is de komende uren volledig afgesloten tussen Haarle en Mariënheem.

www.rtvoost.nl/nieuws/318331/Drie-gewonden-bij-ernstig-ongeval-bij-Marienheem-N35-afgesloten-geweest

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Bazaar voor Kameroen in het Annahuis

RAALTE - Het Annahuis en het Annahonk in Raalte vormen op zaterdag 14 september weer de locatie van de jaarlijkse bazaar voor Kameroen. De bezoekers treffen er een Winkel van Sinkel, tweedehandskleding, boeken, een cadeaukraam, oudhollandse spelletjes, een rad van avontuur en nog vele andere activiteiten.

Natuurlijk is er ook ruimte voor een kopje koffie. De opbrengst van de bazaar is bestemd voor het dienstencentrum in Tezé (Kameroen). In dit multifunctionele gebouw kunnen kinderen onderwijs volgen. Deze kinderen gaan anders niet naar school omdat de ouders te arm zijn om schoolgeld te kunnen betalen. De bazaar duurt van 9.00 tot 14.30 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/bazaar-voor-kameroen-in-het-annahuis

Bron: Salland Centraal / 13-9-2019

Open huis bij kerken in Wijhe en Boerhaar

WIJHE - Ook de Lebuïnusparochie sluit zich in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september aan bij de Open Monumentendag. De jubilerende katholieke kerk van Wijhe is op zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor bezichtiging; de katholieke kerk op de Boerhaar op zaterdag én zondag (zelfde tijden).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/open-huis-bij-kerken-in-wijhe-en-boerhaar

Bron: Salland Centraal / 13-9-2019

Arva Specerijen verwacht volgende week werk te hervatten na explosie op bedrijf

Arva Specerijen verwacht volgende week een deel van het werk weer te kunnen oppakken nadat het productieproces woensdag stil kwam te liggen na een explosie op het bedrijf in Wijhe.

Bij de ontploffing in een van de productiemachines raakten drie werknemers gewond. Een van hen ligt nog in het ziekenhuis, de twee andere medewerkers zijn inmiddels weer thuis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318307/Arva-Specerijen-verwacht-volgende-week-werk-te-hervatten-na-explosie-op-bedrijf

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Raalte krijgt minder steun uit Den Haag dan verwacht: een miljoen euro in de komende vier jaar

De gemeente Raalte ontvangt de komende vier jaar ruim een miljoen euro minder uit Den Haag dan aanvankelijk werd verwacht. Raalte rekende zich rijk met cijfers die nog niet definitief gemaakt waren door het CBS.

Elke gemeente krijgt jaarlijks een bedrag van de Rijksoverheid. De hoogte van dat bedrag verschilt per gemeente. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van onder meer het aantal inwoners, de oppervlakte en het aantal inwoners met een uitkering.

Ook de WOZ-waarde van gebouwen in een gemeente telt mee: hoe hoger de WOZ-inkomsten van een gemeente, hoe lager de uitkering uit het gemeentefonds. En daar ging het in Raalte mis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318303/Raalte-krijgt-minder-steun-uit-Den-Haag-dan-verwacht-een-miljoen-euro-in-de-komende-vier-jaar

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Expeditie Oost: Prestigieuze prijs in Broekland

Internationaal succes in Broekland! Tijdens prestigieuze wedstrijden in een stadje nabij het Italiaanse Mantua, sleepten Henk ten Klooster en zijn hond Ceasar het afgelopen weekend een zilveren medaille in de wacht. Dat gebeurde op het Europees Kampioenschap voor jachthonden. De trouwe viervoeter van ten Klooster moest daar zoek naar wild, onder het toeziend oog van strenge keurmeesters. Hij slaagde met vlag en wimpel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318263/Expeditie-Oost-Prestigieuze-prijs-in-Broekland

Bron: RTV Oost / 12-9-2019

Wijhes Museum voor de allerlaatste keer geopend

WIJHE - Het Wijhes Museum is op zaterdag 14 september voor de allerlaatste keer geopend. Tevens houdt de Historische Vereniging Wijhe die dag de laatste open genealogische inloopdag aldaar. De vereniging neemt afscheid van de locatie. SallandWonen heeft er andere plannen mee. De deuren zijn geopend van 10.30 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. De Historische Vereniging verhuist naar de Langstraat 52 en zal op die plek in april volgend jaar haar deuren openen. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/wijhes-museum-voor-de-allerlaatste-keer-geopend

Website: www.historischeverenigingwijhe.nl

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Rondje-Pontje op Open Monumentendag Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe presenteren op zaterdag 14 september een speciaal programma ter ere van de Open Monumentendag. Dat programma is gekoppeld aan de nieuwe fietsroute Rondje-Pontje. Dit onlangs geopende fietsrondje gaat langs prachtige monumenten in de kernen en het buitengebied van Olst, Wijhe en Heerde.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rondje-pontje-op-open-monumentendag-olst-wijhe

Website: www.openmonumentendag.nl

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Dag na stofexplosie in Wijhe: "Geschrokken, maar ik voel me nog wel veilig"

De dag na de stofexplosie bij Arva Specerijen in Wijhe pakken bewoners in de buurt het gewone leven weer op. Omwonenden zijn geschrokken na het incident waarbij drie mensen gewond raakten, maar: "ik voel mij nog steeds veilig", vertelt een buurtbewoonster. "Je woont op een industrieterrein, er is altijd een kans dat er iets gebeurt."

De explosie ontstond in het productieproces, waarna de roldeur en de gevel eruit werden geblazen. Bij Arva is vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar. Er wordt nog altijd onderzocht wat de precieze oorzaak is van de explosie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318245/Dag-na-stofexplosie-in-Wijhe-Geschrokken-maar-ik-voel-me-nog-wel-veilig

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Gaslekkage aan de Oude Molenweg in Raalte

RAALTE - De brandweer werd woensdagavond opgeroepen voor een gaslucht aan de Oude Molenweg in Raalte net naast de Paulus kerk. Ter plaatse bleek het te gaan om lekkage onder de weg.

Enexis heeft de betreffende leiding afgesloten. Dit heeft geen gevolgen voor de omliggende huishoudens. Het afgesloten stuk leiding is vervolgens iets na 1 uur ‘s nachts afgefakkeld ter hoogte van de kruising Oude Molenweg – Van der Wijckstraat – De Ware, schuin achter de Korenbloem.

De leiding zal op een later moment worden gerepareerd.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/gaslekkage-aan-de-oude-molenweg-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019
Video: Arnold Roolvink (Foto Arnold)

Rodeoweekend Heino weer goed voor veel spektakel

HEINO - De Sökkestoppers kijken tevreden terug op het Rodeoweekend dat afgelopen zaterdag en zondag plaatsvond in Heino. “We hadden enorm slecht weer verwacht, maar de weersomstandigheden vielen uiteindelijk reuze mee”, vertelt Twan Koenjer namens de organiserende commissie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rodeoweekend-heino-weer-goed-voor-veel-spektakel

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

3 voertuigen betrokken bij kop-staartbotsing kruispunt Bos

RAALTE - Bij een ongeval op de N35 bij kruispunt Bos is aan het begin van de avond een taxibusje hard achterop een auto klapt welke op zijn beurt weer zijn voorganger heeft geraakt. Hoewel de schade aanzienlijk is vielen er geen gewonden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/3-voertuigen-betrokken-bij-kop-staartbotsing-kruispunt-bos

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Koele Koele: ‘Lekker ongedwongen feestje zonder poespas’

Zesde editie van Bökkers’ eigen Koele Koele in Luttenberg: ‘Een heel eigen sfeertje’

LUTTENBERG/HEINO - Een mooi feestje, geen festival, maar lekker ongedwongen zonder al te veel poespas. “Gewoon waar wij zelf ook naar toe willen”, zo omschrijft Hendrik Jan Bökkers, frontman van Bökkers, de zesde editie van ‘Koele Koele’ (met als motto ‘Gegarandeerd Wild’) op zaterdagavond 14 september in de grote zandkuil bij Luttenberg. Vanaf zeven uur ’s avonds treden daar aan de voet van de Luttenberg Ploegendienst, Blinde Ed, Roots Rising, Bökkers en de Stones Sessions op.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/lekker-ongedwongen-feestje-zonder-poespas

Website: www.koelekoele.nl
Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Modeshows in centrum Raalte

RAALTE - Raalte Mode Promotie presenteert op zaterdag 14 september weer drie najaarsmodeshows in het centrum van Raalte. De catwalk is te vinden bij het terras van Grand Café Neuf.

De modeshows beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Maar liefst 26 winkels werken hieraan mee. De najaarsmode laat dit jaar veel invloeden van vroeger zien, maar dan wel met nieuwe kleuren, zoals groen- en roodtinten en okergeel gecombineerd met zwart, grijs en blauw. Daarnaast zijn de ruiten terug en zijn er veel dierenprints, zachte tweedstoffen en gebreide truien.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/modeshows-in-centrum-raalte-2

Website: www.winkeleninraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 11-9-2019
Foto: VTV Sallandia

Van pannenkoeken naar vergaderlocatie: Peter Pan Heino is nu Bij de Buurvrouw

Een paar jaar geleden werden er nog hamburgers en pannenkoeken gebakken, maar vanaf vandaag wordt er vooral veel vergaderd. Het gebouw aan de N35 bij Heino, waarin vroeger restaurant Peter Pan huisde, is vanmorgen heropend als Bij de Buurvrouw.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318198/Van-pannenkoeken-naar-vergaderlocatie-Peter-Pan-Heino-is-nu-Bij-de-Buurvrouw

Bron: RTV Oost / 11-9-2019

Drie slachtoffers bij explosie in Wijhe

Bij een stofexplosie in Wijhe zijn minstens drie personen gewond geraakt, waarvan één zwaargewond. Alle drie zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het incident is bij Arva Specerijen aan de Ambachtsweg.

De explosie ontstond in het productieproces, waarna de roldeur en de gevel eruit werden geblazen. Vervolgens ontstond er brand in een machine, die inmiddels door de brandweer is geblust. Collega's van de slachtoffers zijn elders opgevangen, zij krijgen nazorg.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318209/Drie-slachtoffers-bij-explosie-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 11-9-2019

Paardensportspektakel rondom de Berkendijk

Paardensportvereniging Heino houdt zondag 15 september van 9.30 tot 15.30 uur haar jaarlijkse Samengestelde Wedstrijd. Liefhebbers van de paardensport kunnen genieten van dressuur, springen en de cross. Er is de gehele dag vertier rondom het terrein aan de Berkendijk 6, even buiten Heino.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/paardensportspektakel-rondom-de-berkendijk-2

Website: www.paardensportheino.nl
Bron: Hoezo Heino / 10-9-2019

Uitslag noten raden Sallands Vrouwenkoor

WIJHE - Het Sallands Vrouwenkoor deed afgelopen zaterdag met veel plezier mee aan de Diekmarkt in Wijhe. Het publiek kon meedoen door te raden hoeveel walnoten er in een schaal lagen. Het aantal was 341.

Maria Tijs uit Boerhaar was er het dichtste bij. Zij heeft de walnotentaart, gesponsord door bakker Jolink, reeds ontvangen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/uitslag-noten-raden-sallands-vrouwenkoor

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Xena Wimmenhoeve eerste Kei van Wijhe

WIJHE - Xena Wimmenhoeve mag zich sinds afgelopen week de allereerste Kei van Wijhe noemen. Ze kreeg de Wijhese Kei, de wisseltrofee die hoort bij deze titel, uitgereikt door locoburgemeester Marcel Blind. Na haar gouden plakken op het EK en WK rolstoelbasketbal, mag Xena nu deze individuele titel aan haar overwinningen toevoegen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/xena-wimmenhoeve-eerste-kei-van-wijhe

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Sterk werk tijdens Diekdaegen 2.0

WIJHE - “De vernieuwde Diekdaegen 2.0 zijn duidelijk geslaagd”, aldus de organisatie van het dorpsfeest in Wijhe. De straten en het park stroomden het afgelopen weekend zowel overdag als in de avonden vol.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/sterk-werk-tijdens-diekdaegen-2-0

Website: www.diekdaegen.nl
Bron: Salland Centraal / 10-9-2019

Man belandt met scootmobiel in het water bij Wijhe

Een man is gewond geraakt nadat hij vanmiddag met zijn scootmobiel in het water terecht kwam bij Wijhe. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Liederholthuisweg met de Kappeweg.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Waardoor de man met de scootmobiel in de sloot belandde is niet duidelijk.

www.rtvoost.nl/nieuws/318150/Man-belandt-met-scootmobiel-in-het-water-bij-Wijhe

Bron: RTV Oost / 10-9-2019

Geplof van nostalgische tractoren op de Elshof

ELSHOF - Al in de vroege zondagochtend was onder een stralend zonnetje het geplof van de historische tractoren te horen in en rondom de Elshof. Wederom zijn de Sallandploffers er in geslaagd om een prachtige ploegwedstrijd te organiseren voor oldtimer trekker en ploeg combinaties.

Traditiegetrouw werden de ploegers weer heel gastvrij ontvangen op het erf van de familie Hekkert aan de Elshof 8, waar ze op ruime veldjes de strijd onderling zijn aangegaan.

Dat de Sallandploffers een steeds grotere naamsbekendheid krijgen blijkt wel uit het feit dat niet alleen ploegcombinaties verschijnen uit de directe omgeving, maar dat ook liefhebbers uit Gelderland en de Flevopolder toch vroeg in de morgen opstaan om naar de Elshof af te reizen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/geplof-van-nostalgische-tractoren-op-de-elshof

Bron: Salland Centraal / 10-9-2019

De haan bij Groot Hoenlo kraait victorie voor nationaal kampioen handbike Chiel Albers

De wapperende nationale driekleur aan de gevel. Een gouden plak om zijn nek. En een haan die maar blijft kraaien. Chiel Albers uit Boskamp bij Olst zal weten dat hij Nederlands kampioen handbike is geworden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318080/De-haan-bij-Groot-Hoenlo-kraait-victorie-voor-nationaal-kampioen-handbike-Chiel-Albers

Bron: RTV Oost / 9-9-2019

Brute inbraak bij GroenRijk Holtkuile

Criminelen kropen als ratten over de grond

RAALTE - In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 september is er tussen 2.30 en 3.30 uur ingebroken in het tuincentrum GroenRijk van Johnny Holtkuile. Er is een grote ravage aangericht met veel schade als gevolg. Met een bijl uit de winkel is onder meer in het plafond gehakt, zodat de criminelen zich van de ene ruimte naar de andere konden verplaatsen. Op de camera’s is te zien dat deze daders; twee jonge getinte mannen, om de camera’s te vermijden, als ratten over de grond kropen. Uiteindelijk gingen ze er niet met de meest kostbare vijverpompen vandoor, omdat de waakhond van de familie Holtkuile aansloeg. Het vermoeden bestaat dat er in de buurt van de N35 een donker busje met chauffeur heeft gestaan om het gestolen waar in te laden, aangezien hier later pompen in de berm zijn aangetroffen. Momenteel loopt het forensisch onderzoek van de politie, maar getuigen zijn welkom. Heeft u iets gezien of gehoord, neem contact op met de politie: 0900-8844

www.sallandcentraal.nl/2019/09/brute-inbraak-bij-groenrijk-holtkuile

Bron: Salland Centraal / 9-9-2019

Geen voetbalplaatjes maar historische plaatjes sparen bij de supermarkt in Wijhe

Plaatjes sparen van voetballers gebeurt al jarenlang, maar historische foto's verzamelen: dat is nieuw. In Wijhe kun je vanaf vandaag bij de plaatselijke supermarkt van Albert Heijn terecht voor 216 plaatjes over de historie van Wijhe. Die kunnen worden geplakt in het boek: Wijhe, de parel van de IJssel.

Het idee is afkomstig van de eigenaar van de Albert Heijn in Wijhe, die het boek heeft laten maken. Bij iedere tien euro aan boodschappen krijgt de klant een zakje met vier plaatjes.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317994/Geen-voetbalplaatjes-maar-historische-plaatjes-sparen-bij-de-supermarkt-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 9-9-2019

Overesch ecologisch landbouw in RTL4 programma Koffietijd

Het ecologische bedrijf Overesch is morgen om 10.00 en 17.00 uur te zien in het RTL4 programma Koffietijd/5 uur Live. In augustus was het productieteam van Koffietijd bij de familie Overesch op het erf voor de opnames. De programmamakers waren nieuwsgierig naar de ins en outs van het biologische bedrijf en willen in de uitzending laten zien hoe kringlooplandbouw in de praktijk werkt.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/overesch-ecologisch-landbouw-in-rtl4-programma-koffietijd

Bron: Hoezo Heino / 8-9-2019

Uitzending maandag 9-9-2019 RTL4

Vechtdal Wandeldag langs vijf landgoederen

DALFSEN - Op zaterdag 14 september vindt de Vechtdal Wandeldag weer plaats rondom Dalfsen. Dat betekent vier prachtige wandelingen over vijf landgoederen aan de zuidkant van de Vecht: Rechteren, Den Berg, Den Aalshorst, Mataram en de Horte.

De organisatie, ALS Team Dalfsen, zet elk jaar nieuwe wandelingen uit. De vorige twee edities gebeurde dat onder de naam Vechtdal Landgoederen Loop. De vijf landgoederen zijn stuk voor stuk monumenten die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Niet voor niets worden ze wel de parels van Dalfsen genoemd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/vechtdal-wandeldag-langs-vijf-landgoederen

Website: www.teamdalfsen.nl

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Den Alerdinckloop van RCL98

LIERDERHOLTHUIS - Running Club Lierderholthuis RCL98 houdt op zondag 6 oktober de jaarlijkse Den Alerdinckloop. De kinderloop van 500 meter begint om 10.00 uur (na de gezamenlijke warming-up om 9.45 uur); om 10.15 uur start de jeugdloop van 2,5 km; om 10.45 uur de 5 km en om 11.45 uur de 10 km. Startplaats is natuurlijk Havezathe Den Alerdinck tussen Laag Zuthem en Heino. Er is geen kleedruimte aanwezig.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/den-alerdinckloop-van-rcl98

Website: www.RCL98.nl

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Rondje-Pontje op Open Monumentendag Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe presenteren op zaterdag 14 september een speciaal programma ter ere van de Open Monumentendag. Dat programma is gekoppeld aan de nieuwe fietsroute Rondje-Pontje. Dit onlangs geopende fietsrondje gaat langs prachtige monumenten in de kernen en het buitengebied van Olst, Wijhe en Heerde.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rondje-pontje-op-open-monumentendag-olst-wijhe

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Wandeltochten Imminkhoeve door omgeving Lemelerberg

LEMELE - ‘Steunstichting Imminkhoeve’ presenteert zaterdag 14 en zondag 15 september een aantal wandelroutes. Startlocatie is de Imminkhoeve in Lemele. Daar kan men starten aan routes van 30, 20, 13, 10 en 5 km. De tochten leiden door de omgeving van de Lemelerberg. De kortste route is ook geschikt voor rolstoelen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/wandeltochten-imminkhoeve-door-omgeving-lemelerberg

Bron: Salland Centraal / 7-9-2019

CDA wil dat Heino een nieuwe entree krijgt

CDA Raalte wil dat twee belangrijke toegangswegen van Heino op de schop gaan. “De Zwolseweg en de Dorpsstraat verdienen een grondige aanpak,” vindt raadslid Jeroen Neimeijer.

Volgens de partij zijn riolering en hemelwaterafvoer aan vervanging toe en is dat een mooie kans om ook het uiterlijk van de entree van het dorp aan te pakken.

“Ik hoor regelmatig mensen klagen over de staat van het fietspad en de stoep,” stelt Neimeijer. De partij wil dat bij de aanpak ook meteen de regenwaterafvoer en riool van elkaar losgekoppeld worden. “Liever een keer goed, dan twee keer openbreken.”

www.rtvoost.nl/nieuws/317936/CDA-wil-dat-Heino-een-nieuwe-entree-krijgt

Bron: RTV Oost / 5-9-2019

Mountainbike-evenement en wielertocht Dwars deur Salland

RAALTE - CRT Raalte presenteert op zondag 8 september de derde editie van de Weekamp Deuren ‘Dwars deur Salland’. Die dag bestaat de mogelijkheid om bij het clubgebouw van CRT Raalte te starten aan een mountainbiketocht van 40 of 60 km of een wielertocht van 100 km.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/mountainbike-evenement-en-wielertocht-dwars-deur-salland

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Broekrock afwisselender dan ooit

Organisatie wil met meer verschillende stijlen muziek breder publiek trekken

BROEKLAND - Diverse muziekstijlen en een hoop originaliteit. Dat is de koers die Broekrock dit jaar bewust voortzet, vertelt Stefan Ruiter, één van de organisatoren van het Broeklander popfestival, dat komend weekend plaatsvindt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/broekrock-afwisselender-dan-ooit

Website: www.broekrock.nl

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Salland Ploffers houdt ploegwedstrijden

RAALTE/ELSHOF - De Salland Ploffers, de Sallandse club voor eigenaren van oldtimer trekkers, houdt op zondag 8 september haar jaarlijkse ploegwedstrijden voor oldtimers.

Die vinden plaats op het erf van de familie Hekkert aan de Elshofweg 8 op de Elshof (achter de ijsbaan). De deelnemers worden beoordeeld op diverse ploegtechnieken. Er verschijnt ook een deelnemer met paard en ploeg aan de start. Aanvang is om 10.30 uur en de toegang is gratis.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/ploegwedstrijd-salland-ploffers

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Modeflitsen tijdens Diekdaegenzondag

WIJHE - Elferink Mode, Ischa, Bij Schulten, Per Voi en Mico Bodywear presenteren op zondagmiddag 8 september, tijdens de Diekdaegen, weer een aantal modeflitsen.

Van 13.00 uur tot 16.30 verzorgen de deelnemende winkels, voor hun eigen deur, korte shows van circa tien minuten. Elferink Mode bijt het spits af om 13.00 uur, waarna om 13.15 uur de volgende flits te zien is bij Mico Bodywear. Nobach Schoenen uit Olst zal daarbij de schoenen verzorgen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/modeflitsen-tijdens-diekdaegenzondag

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Uitslaande brand in bed and breakfast in Wijhe

In een bed and breakfast in Wijhe heeft aan het begin van de avond een brand gewoed. De vlammen hebben het dak van het gebouw flink beschadigd.

Volgens de brandweer is de brand ontstaan in de afzuigkap, vervolgens is het vuur doorgeslagen waarna de vlammen uit het dak sloegen. Omdat er al twee dagen geen gasten in de bed and breakfast aan de Rijksstraatweg waren, vermoedt de eigenaar dat de afzuigkap aan is blijven staan.

Om de brand te blussen heeft de brandweer een gat in het dak gezaagd. Er raakte niemand gewond bij de brand.

www.rtvoost.nl/nieuws/317856/Uitslaande-brand-in-bed-and-breakfast-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-9-2019

Vriendengroepen uit Heeten organiseren eigen dancefeest B-Hard

‘Alles wat standaard is, proberen we apart te maken’

HEETEN - Gewoon een leuk dancefeest zonder pretentie, dat is wat de organisatoren van B-Hard in Heeten willen neerzetten op zaterdag 7 september.

De jongemannen, twee vriendengroepen uit Heeten, 27 man sterk, variërend in leeftijd van 20 tot 23 jaar, besloten twee jaar geleden, geïnspireerd door soortgelijke fuiven/festivals als Dieksiepop en Tone’s Summerjam, zelf een feestje te organiseren. Niet met gitaren, maar met dance. “Omdat dat de muziek is die we zelf leuk vinden”, vertelt Steven Evers namens de organisatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/alles-wat-standaard-is-proberen-we-apart-te-maken

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Vleermuizenexcursie bij de Drostenkamp

RAALTE - IVN Raalte presenteert op vrijdag 6 september een vleermuizenexcursie bij de vijvers van de Drostenkamp. Een vleermuisdeskundige neemt de deelnemers mee op weg door het donker en vertelt ondertussen van alles over de dieren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/vleermuizenexcursie-bij-de-drostenkamp

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019  Foto: Todd Cravens / Unsplash

Stöppelhaene kijkt terug op geslaagde editie

RAALTE - Tevredenheid alom; Stöppelhaene kan terugkijken op een, naar eigen zeggen, geweldige editie. Alleen op zaterdagavond gooide het weer af en toe wat roet in het eten.

In verband met enkele hoosbuien ‘vluchtte’ het publiek, zonder morren, enkele keren de tenten op de Domineeskamp in. Geen probleem echter, bij het afsluitende optreden van The Dirty Daddies op het buitenpodium was het gewoon weer ouderwets feest.

Ook op donderdag- en vrijdagavond en zondagmiddag was het druk in het Raalter centrum en op de Domineeskamp. Zondag trad daar onder andere Miss Montreal op. De Zwolse treedt daar nu al enkele jaren in de voetsporen van ‘voorganger’ Normaal.

De politie kijkt terug op een ‘redelijk’ verlopen Stöppelhaene, met onder meer enkele opstootjes.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/stoppelhaene-kijkt-weer-terug-op-geslaagde-editie

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Fietstocht over Sallandse dijken

HEINO - Fietsen over Sallandse dijken, langs de prachtige wateren die Salland rijk is; op zondag 8 september organiseert het Dorpshuus Heino weer de traditionele Dijkentocht.

Dit keer heeft de organisatie routes uitgezet in het noordelijke deel van Salland en wordt er zelfs even buiten de Sallandse grenzen gekeken.

Er zijn twee routes: een van ongeveer 40 en een van ongeveer 55 kilometer. Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur bij het Dorpshuus Heino. De kosten zijn 3 euro per persoon, dit is inclusief een koffiemunt en het routeboekje. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/fietstocht-over-sallandse-dijken

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Een kijkje nemen bij schaapskudde op Sprengenberg

REGIO - Meer weten over schapenbegrazing en de effecten ervan op natuur? Boswachters van Natuurmonumenten staan op zondag 8 september van 11.00 tot 15.00 uur tussen de Sprengenbergerweg en de Van Heekweg op de Sallandse Heuvelrug om tekst en uitleg te geven.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/een-kijkje-nemen-bij-schaapskudde-op-sprengenberg

Website: www.sallandseheuvelrug.nl/heideherstel

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Gemeenteraad stemt in met bouw zonnepark in Lemelerveld

Niets lijkt de bouw van een zonnepark ter grootte van 3,5 hectare in Lemelerveld nog in de weg te staan. De Dalfser raadsfracties stemden vanavond voor doorgang van het plan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317815/Gemeenteraad-stemt-in-met-bouw-zonnepark-in-Lemelerveld

Bron: RTV Oost / 2-9-2019

Politie kijkt terug op redelijk verlopen Stöppelhaene

RAALTE - De politie kijkt terug op een redelijk verlopen Stöppelhaene. “Er waren enkele opstootjes, maar de hoeveelheid was gezien de grootte van het evenement niet verrassend”, zo stelt een politiewoordvoerder. Toch waren er volgens anonieme bronnen twee stevige incidenten, die (nog) niet bij de politie bekend zijn. Er lijkt dus nog geen aangifte te zijn gedaan. Het eerste incident gebeurde zaterdagavond nadat een man flipte nadat hij in een wachtrij per ongeluk was aangeraakt door een vrouw. Volgens een van de betrokkenen, zou de man daarna de vrouw te lijf zijn gegaan en meerdere omstanders die het voor haar opnamen tegen de grond hebben geslagen. De dader maakte daarna dat hij weg kwam. De betrokkene vermoedt dat de dader onder invloed van drank en drugs verkeerde. Daarnaast werden tijdens een ander incident op zaterdag twee jongens van 18 jaar neergeslagen met een boksbeugel. Een van de jongemannen liep een gescheurde lip op en mist enkele tanden; de ander had een gebroken neus.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/politie-kijkt-terug-op-redelijk-verlopen-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 2-9-2019

Stöppelhaene is afgelopen, kijk hier de compilatie terug

Het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene zit er weer op voor dit jaar. Van woensdag tot en met zondag was er van alles te beleven voor jong en oud. Van de boerenmarkt tot aan de bingo en optredens van onder meer Miss Montreal, Bløf en The Dirty Daddies. Kijk hieronder de videocompilatie terug van het hele evenement en de fotostreams van zaterdag en zondag. De foto's zijn gemaakt door Arnold Roolvink.

FotoVideo: www.rtvoost.nl/nieuws/317790/Stoppelhaene-is-afgelopen-kijk-hier-de-compilatie-terug

Bron: RTV Oost / 2-9-2019

Auto belandt met inzittenden in de sloot in Wijhe

Een auto is zondagmiddag in de sloot terechtgekomen in Wijhe, daardoor raakte één inzittende lichtgewond.

De bestuurder verloor op de Wechterholt de macht over het stuur, vervolgens sloeg de auto over de kop en kwam in de sloot tot stilstand. De inzittenden hadden geluk, ze liepen slechts een paar schrammen op. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit het water gehaald en afgevoerd.

www.rtvoost.nl/nieuws/317750/Auto-belandt-met-inzittenden-in-de-sloot-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Vlaggenjatters slaan weer toe in Raalte

RAALTE - Stöppelhaene is onlosmakelijk verbonden met muziek en gezelligheid. Maar de laatste jaren is de verdwijning van Stöppelhaene-vlaggen ook een vast onderdeel van het Sallands Oogstfeest. Bewoners van de Brugstraat en Kortestraat in Raalte zagen vanmorgen weer verschillende lege vlaggenstokhouders. “Ik heb er één uit het kanaal gevist. Helaas zonder vlag”, laat een bewoner van de straat weten.

Meerdere bewoners hebben laten weten dat hun vlaggen ook gestolen zijn. De buurt heeft inmiddels overlegd gehad in de Whatsappgroep van de buurt. “Volgend jaar de vlaggen op zaterdagmiddag al binnenhalen dus…”

www.sallandcentraal.nl/2019/09/vlaggenjatters-slaan-weer-toe-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 1-9-2019