REGIO NIEUWS september

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Landbouwbeurs tijdens Ponyweek

HEETEN - ‘Wat zijn uw kansen?’, is het thema van de vierde Landbouw Relatie- en Innovatiedag tijdens de jaarlijkse Ponymarkt op woensdag 25 september in Heeten. In en om de tent wordt een beursvloer gecreëerd voor regionale bedrijven uit de landbouwsector. Ook zijn er enkele sprekers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/landbouwbeurs-tijdens-ponyweek

Website: www.ponyweek.nl
Bron: Salland Centraal / 21-9-2019

Serious Request ook naar Raalte en Ommen

HILVERSUM - 3FM Serious Request: The Lifeline komt dit jaar ook door Deventer, Raalte, Holten, Hellendoorn en Ommen. Zes DJ’s lopen in koppels van twee bijna 500 kilometer van Zeeland naar Groningen voor slachtoffers van mensenhandel. Dat gebeurt in de week van 18 tot en met 24 december.

Het gaat om de koppels Frank van der Lende en Eva Koreman; Sander Hoogendoorn en Herman Hofman en Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen. Mensenhandel is een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft, waarvan het merendeel jongeren. Om deze slachtoffers te helpen kunnen luisteraars dit jaar voor het eerst onderdeel van de route worden door middel van een sponsorloop. De drie dj-teams maken 24 uur per dag live radio en bezoeken de acties die luisteraars organiseren. Dit alles met één doel: het inzamelen van geld voor het Rode Kruis. Dit jaar wordt de route afgelegd als estafette en wisselen de dj’s elkaar af bij zogenaamde chequepoints: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Daartoe behoren ook de eerder genoemde plaatsen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/serious-request-ook-naar-raalte-en-ommen

Bron: Salland Centraal / 20-9-2019

Serious Request 2019

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel. Dit is de precieze route die ze lopen!

De dj's starten op de Grote Markt in Goes op 18 december en eindigen op kerstavond op de Ossenmarkt in Groningen, waar de eindshow plaatsvindt en waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend wordt gemaakt.


ETAPPE 17 - START 22 DECEMBER 14:00
Deventer
Schalkhaar
Heeten
Raalte

ETAPPE 18 - START 22 DECEMBER 20:00
Raalte
Mariënheem
Haarle
Holten

Website: www.npo3fm.nl/seriousrequest
Bron: NPO3FM / 20-9-2019

Wethouder Deventer over fout verzonden interne mail: "Een ongelukje"

"Een menselijke fout. Het is een ongelukje." Zo verklaart wethouder Carlo Verhaar de intern bedoelde mail over vier zieke werknemers van de gemeente Deventer. Het bericht belandde gistermorgen per ongeluk in de mailbox van zo'n 2.600 ontvangers.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318668/Wethouder-Deventer-over-fout-verzonden-interne-mail-Een-ongelukje

Bron: RTV Oost / 20-9-2019

Sallandse Boeren Brunch voor Hospice Raalte

RAALTE - Het ROV houdt op zondagmiddag 29 september de tweede editie van de Sallandse Boeren Brunch. Op de Kerkstraat (tegenover de Zwaan) komen grote tafels te staan, waar iedereen voor 5 euro kan aanschuiven voor een Sallandse brunch met een ruim assortiment belegde broodjes, zuivel en fruitdrankjes.

De opbrengst is bestemd voor het Hospice Raalte. De eerste editie van september vorig jaar was een groot succes; meer dan tachtig personen genoten toen van de brunch. De organisatie hoopt dit jaar dan ook de honderd aan te tikken. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bakkerij Jorink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/sallandse-boeren-brunch-voor-hospice-raalte-2

Bron: Salland Centraal / 20-9-2019

HOFtheater opent vernieuwde theaterzaal met Summer of Love

RAALTE - Het nieuwe seizoen van het HOFtheater gaat op zaterdag 21 september van start met de voorstelling ‘The Summer of Love’. Extra speciaal is dat deze voorstelling in de volledig vernieuwde theaterzaal plaatsvindt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/hoftheater-opent-vernieuwde-theaterzaal-met-summer-of-love

Website: www.hoftheater.nl
Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Oogstfeest Dorpsbongerd Lettele met fruitdeskundige, markt en diner

LETTELE - Lettele viert op zaterdag 21 september weer het jaarlijkse oogstfeest in de Dorpsbongerd Lettele. Naast de voedselmarkt zijn er dit jaar ook creatieve spullen te bewonderen. Uiteraard ontbreekt het dorpsdiner niet. Tussen 15.00 en 21.00 uur kan iedereen heerlijk ongedwongen genieten van muziek, hapjes, drankjes en gezelligheid.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/oogstfeest-dorpsbongerd-lettele-met-fruitdeskundige-markt-en-diner

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Horsthoeve tijdens WAK-dagen in teken van kunst en creativiteit

BROEKLAND – De Horsthoeve in Broekland is op zaterdag 21 en zondag 22 september één van de locaties van de jaarlijkse Week van de Amateurkunst (WAK) in Raalte. De zorgboerderij staat deze twee dagen in het teken van Kunst en Creaties en toont onder meer schilderijen, glas-in-lood en glaswerk die deelnemers in dit plattelandsatelier maken. De toegang is gratis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/horsthoeve-tijdens-wak-dagen-in-teken-van-kunst-en-creativiteit

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Samengestelde Menwedstrijd in Heeten klaar voor 32e editie

HEETEN - Voor de 32ste keer organiseert Menvereniging Heeten (Het Aangespannen Paard) een samengestelde menwedstrijd. Aanstaande vrijdag zullen de eerste deelnemers zich gaan melden door hun caravans, vrachtwagens en trailers te parkeren op het parkeerterrein rondom de manege. Dit jaar verschijnen ruim 90 deelnemers aan de start, waarvan het overgrote deel zowel zaterdag als zondag in actie komt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/samengestelde-menwedstrijd-in-heeten-klaar-voor-32e-editie

Bron: Salland Centraal / 19-9-2019

Deventer stuurt interne mail over zieke werknemers per ongeluk naar enkele duizenden ontvangers

Een interne mail over vier zieke werknemers op een afdeling van de gemeente Deventer is vanmorgen per ongeluk naar 2600 ontvangers gestuurd. In de mail staan onder meer de namen van de zieke werknemers en wie hen vervangen.

De mail, die alleen voor werknemers van de gemeente Deventer bestemd was, werd onder meer aan medewerkers en raadsleden van de gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe gestuurd. Ook medewerkers van Hogeschool Saxion en mensen bij provincie Overijssel ontvingen de mail.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318627/Deventer-stuurt-interne-mail-over-zieke-werknemers-per-ongeluk-naar-enkele-duizenden-ontvangers

Bron: RTV Oost / 19-9-2019

OlsterFeest inmiddels een mooie traditie

Veel nieuwe onderdelen, maar ook vaste waardes als Jaarmarkt, muziek en modeshow

OLST - Tot en met zondag staat Olst voor de zesde keer helemaal in het teken van het OlsterFeest. Dat begint dus op een mooie traditie te lijken, zo bevestigt Joke Mulder namens de organisatie.

“Zeker weten! Vanaf het begin was het de opzet om steeds meer verenigingen en organisaties erbij te betrekken en dat lukt heel goed. Met als gevolg weer nieuwe programmaonderdelen zoals de Zonnebloemmiddag, een darttoernooi, een bierproeverij en het bridge- en klaverjastoernooi. Allemaal in de bekende tent aan de Van Limburg Stirumstraat. Plus natuurlijk veel vertrouwde, vaste onderdelen zoals de jaarmarkt op zaterdag en de modeshow. Alleen de bakwedstrijd voor appeltaarten is geschrapt, de animo daarvoor was te klein.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/olsterfeest-inmiddels-een-mooie-traditie

Website: www.olsterfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 18-9-2019

‘Een WAK met een Bram-sausje’

Programma in teken van rock’-n-roll, maar ook met ‘normaal’ werk van Raalter kunstenaars

RAALTE - “Een WAK met een Bram-sausje”, zo omschrijven de Raalter kunstenaars Ronald Jonkman en Gerard te Wierik de komende editie van de Week van de Amateurkunst in Raalte.

De WAK staat namelijk in het teken van Bram de Krosse. Deze jonge Raalter kunstenaar overleed in maart dit jaar. Bram had een hersentumor en werd jaren geleden ook al voor de dood weggesleept. Hij wist dat hij niet oud ging worden. Bram was gek van rock-‘n-roll. De WAK die in het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september plaatsvindt bij Taveerne Tivoli, biedt dan ook veel muziek en aan rock-‘n-roll gelieerde kunstvormen, maar ook ander werk van Raalter kunstenaars.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/een-wak-met-een-bram-sausje

Website: www.wakraalte.com
Bron: Salland Centraal / 17-9-2019

Open dag SaVAS in therapiebad van Tijenraan

RAALTE - SaVAS houdt op zaterdag 21 september een open dag in het therapiebad van Tijenraan. Daarbij draait alles om therapeutisch/revalidatiezwemmen.

SaVAS biedt als onderdeel van Hera ’11, verschillende zwemactiviteiten (techniekzwemmen, recreatiezwemmen, wedstrijdzwemmen en therapeutisch/revalidatiezwemmen) aan voor mensen met een beperking (lichamelijk en/of verstandelijk). Het water in het therapiebad is 32 graden. Het bad is dan ook zeer geschikt voor mensen die tijdens hun revalidatie of om therapeutische redenen warm water nodig hebben. Indien nodig en voor zover de bezetting dit toelaat, is begeleiding door een vrijwilliger mogelijk.

Voor zover noodzakelijk en gewenst, dienen de bezoekers zelf voor assistentie te zorgen bij het aan- en uitkleden. Het therapiebad is geopend van 9.30 tot 11.00 uur. Van 10.30 tot 11.00 uur mogen de bezoekers zelf het water in. Voor meer informatie mail naar Agnes van den Brink: savas@hera11.nl.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/open-dag-savas-in-therapiebad-van-tijenraan

Website: www.hera11.nl
Bron: Salland Centraal / 16-9-2019

Gezocht: informatie over Joods werkkamp De Schaarshoek bij Heino

Wie weet er meer over Joodse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Schaarshoek bij Heino voor de Duitsers moesten werken? Die vraag stelt historische vereniging Omheining uit Heino. Ook Historisch Centrum Overijssel wil graag meer te weten komen over Joodse werkkampen in onze provincie.

Tegenwoordig is de plek die vroeger Kamp Schaarshoek heette, omgedoopt tot Summercamp Heino. Een groepsaccommodatie die zich vooral richt op jongeren. Bussen rijden af en aan. Niets dat nu nog herinnert aan een oorlogsverleden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318409/Gezocht-informatie-over-Joods-werkkamp-De-Schaarshoek-bij-Heino

Bron: RTV Oost / 18-9-2019

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf geëist tegen omstreden hondenfokker uit Lettele

Tegen een omstreden hondenfokker uit Lettele is een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist met een proeftijd van vier jaar, waarin hij geen hondenfokker mag zijn. Ook eist het Openbaar Ministerie een werkstraf van 180 uur. Bij de hondenfokker uit Lettele zijn in maart dit jaar tachtig honden weggehaald, nadat tal van misstanden aan het licht kwamen.

De honden zaten in sterk vervuilde hokken, waren angstig en hadden ontstoken wonden. Ook hadden de dieren heupproblemen en zagen ze er slecht en onverzorgd uit. Bovendien hadden ze onvoldoende toegang tot schoon drinkwater.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318407/Voorwaardelijke-celstraf-en-taakstraf-geeist-tegen-omstreden-hondenfokker-uit-Lettele

Bron: RTV Oost / 16-9-2019

Oogsten, koken en bootcampen tussen de varkens tijdens LekkerBoer Foodcamp in Heino.

Op vrijdag 11 oktober, kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen tussen de koeien, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven.

De Foodcamp vindt plaats bij biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino, vlakbij Zwolle.

www.salland1.nl/oogsten-koken-en-bootcampen-tussen-de-varkens-tijdens-lekkerboer-foodcamp-in-heino

Bron: Salland1 / 16-9-2019

"Duitse vissers langs De IJssel hebben papieren beter op orde dan Nederlanders"

Een kleine 200 Duitse vissers hebben dit weekeinde een visstek gevonden langs de rivier De IJssel. Maar voor overlast zorgen ze niet of nauwelijks, stelt Hans Holsbeek van Sportvisserij Oost-Nederland.

Holsbeek controleert dit weekeinde met collega's de Duitse vissers van het evenement Tock-Fiction, georganiseerd door onze oosterburen. "De Duitsers zijn van de regeltjes. Ze hebben de vispapieren beter op orde dan de Nederlanders", aldus Holsbeek. "De belangrijkste regel? Om te vissen moet je een vispas hebben."

Waardeloos

Vanaf camping de Stuurmanskolk zoeken de Duitsers dit weekeinde een plek langs het rivierwater. Maar niet iedere Nederlandse visser is daar blij mee. In Veessen zegt een Nederlandse hengelaar: "Waardeloos die Duitsers, veel te druk. Laat ze wegblijven en in eigen land gaan vissen. Straks is er voor ons geen plek meer."

Hij weet waarom de Duitsers naar Nederland komen; de visregels in Duitsland zijn veel strenger. Gevangen vis moet bijvoorbeeld meteen doodgemaakt worden, mag niet teruggezet worden. "Maar laat ze de regels daar dan veranderen. Dáár moet Europa wat aan doen; overal dezelfde regels. Nu komen ze allemaal hier en daar zit ik absoluut niet op te wachten."

www.rtvoost.nl/nieuws/318376/Duitse-vissers-langs-De-IJssel-hebben-papieren-beter-op-orde-dan-Nederlanders

Bron: RTV Oost / 15-9-2019

Ponyweek met Pleinpop nieuwe stijl

Feestweek leunt op Ponymarkt, Vlooienmarkt en Pleinpop, maar bouwt ook aan nieuwe pijlers

HEETEN - De grootste verandering binnen de Ponyweek? Paul Reimert, voorzitter van Stichting Helami, die het jaarlijkse feest in Heeten organiseert, is er duidelijk over: de invulling van Pleinpop, dit jaar op zaterdag 28 september. Niet langer wordt er een grote extra tent neergezet naast de centrale tent op het dorpsplein. In plaats daarvan een kleinere stretchtent waar The Given Horse akoestische luister- en meezingliedjes vertolkt. “Ook met het oog op het wat oudere publiek”, vertelt Paul. “De laatste jaren was de trend dat we dat steeds minder zagen.”

Met de stretchtent opteert Helami voor een wat meer festivalachtige setting. “Eerder bouwden we voor Pleinpop een tweede schottentent op. Gewoon voor die ene avond. Best veel werk, die tent moest dan ook nog helemaal worden aangekleed. De club vrijwilligers die dat deed, was ook nog eens uit elkaar gevallen. Daarnaast willen we het oudere publiek ook wat bieden. Die stretchtent, die we gaan inrichten met loungehoekjes, is daar natuurlijk heel geschikt voor. Maar ook voor het publiek dat even wil uitpuffen van het muzikale geweld in de reguliere tent.” Daar is er overigens muziek van de Top 40-band Vangrail en diverse DJ’s, waaronder die van Q Music het Foute uur met een samensmelting van guilty pleasures, schlagers en happy hardcore. Het is en blijft een grote trekker, benadrukt Paul. “Pleinpop trekt meestal iets minder dan tweeduizend bezoekers. Het grootste deel daarvan komt uit Heeten en omgeving. We zouden echter wel graag nog meer bezoekers van buiten willen zien, maar ja, het is zoals het is. We hebben ook niet te klagen. Veel jeugd uit het dorp neemt vrienden en vriendinnen uit andere plaatsen mee.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/ponyweek-met-pleinpop-nieuwe-stijl

Website: www.pleinpopfestival.nl

Bron: Salland Centraal / 14-9-2019

Sjaak Swart en Simon Tahamata eregasten bij jubileumfeest Rohda Raalte; Lucky Ajax wint

Met een bomvol sportpark Tijenraan in Raalte herleefden vanmiddag oude tijden voor het jubilerende Rohda Raalte. Lucky Ajax won met 0-7, maar belangrijker was de totale rood-gele verbroedering bij het 90-jarig jubileum van de vereniging.

"We zijn een club met een rijke historie", zegt voorzitter Han Reinders. "Dat vieren we vandaag met als hoogtepunt het duel van een samengesteld seniorenteam van Rohda tegen Lucky Ajax."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318246/Sjaak-Swart-en-Simon-Tahamata-eregasten-bij-jubileumfeest-Rohda-Raalte-Lucky-Ajax-wint

Bron: RTV Oost / 14-9-2019

Vier motorrijders geschept in Olst, twee gewonden

Vier motorrijders zijn in Olst aangereden door een auto. Ze stonden stil langs de weg toen een vrouw hen over het hoofd zag en ze van achteren schepte. Twee motorrijders zijn dusdanig gewond geraakt dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De motorrijders deden mee aan een tour door de omgeving, het ongeval gebeurde op de Eikelhofweg. Het letsel van de slachtoffers is niet bekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/318350/Vier-motorrijders-geschept-in-Olst-twee-gewonden

Bron: RTV Oost / 14-9-2019

Drie gewonden bij ernstig ongeval bij Mariënheem, N35 afgesloten geweest

Op de N35 heeft vanavond een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen Haarle en Mariënheem. Twee auto's botsten daar frontaal op elkaar. Drie mensen raakten gewond, van wie één ernstig.

Een van de twee auto’s belandde bovenop de vangrail. Een traumahelikopter kwam ter plaatse, evenals twee ambulances en een brandweerwagen.

Een van de inzittenden is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, de verkeersongevallenanalyse doet ter plaatse onderzoek. De N35 is de komende uren volledig afgesloten tussen Haarle en Mariënheem.

www.rtvoost.nl/nieuws/318331/Drie-gewonden-bij-ernstig-ongeval-bij-Marienheem-N35-afgesloten-geweest

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Bazaar voor Kameroen in het Annahuis

RAALTE - Het Annahuis en het Annahonk in Raalte vormen op zaterdag 14 september weer de locatie van de jaarlijkse bazaar voor Kameroen. De bezoekers treffen er een Winkel van Sinkel, tweedehandskleding, boeken, een cadeaukraam, oudhollandse spelletjes, een rad van avontuur en nog vele andere activiteiten.

Natuurlijk is er ook ruimte voor een kopje koffie. De opbrengst van de bazaar is bestemd voor het dienstencentrum in Tezé (Kameroen). In dit multifunctionele gebouw kunnen kinderen onderwijs volgen. Deze kinderen gaan anders niet naar school omdat de ouders te arm zijn om schoolgeld te kunnen betalen. De bazaar duurt van 9.00 tot 14.30 uur.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/bazaar-voor-kameroen-in-het-annahuis

Bron: Salland Centraal / 13-9-2019

Open huis bij kerken in Wijhe en Boerhaar

WIJHE - Ook de Lebuïnusparochie sluit zich in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september aan bij de Open Monumentendag. De jubilerende katholieke kerk van Wijhe is op zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor bezichtiging; de katholieke kerk op de Boerhaar op zaterdag én zondag (zelfde tijden).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/open-huis-bij-kerken-in-wijhe-en-boerhaar

Bron: Salland Centraal / 13-9-2019

Arva Specerijen verwacht volgende week werk te hervatten na explosie op bedrijf

Arva Specerijen verwacht volgende week een deel van het werk weer te kunnen oppakken nadat het productieproces woensdag stil kwam te liggen na een explosie op het bedrijf in Wijhe.

Bij de ontploffing in een van de productiemachines raakten drie werknemers gewond. Een van hen ligt nog in het ziekenhuis, de twee andere medewerkers zijn inmiddels weer thuis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318307/Arva-Specerijen-verwacht-volgende-week-werk-te-hervatten-na-explosie-op-bedrijf

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Raalte krijgt minder steun uit Den Haag dan verwacht: een miljoen euro in de komende vier jaar

De gemeente Raalte ontvangt de komende vier jaar ruim een miljoen euro minder uit Den Haag dan aanvankelijk werd verwacht. Raalte rekende zich rijk met cijfers die nog niet definitief gemaakt waren door het CBS.

Elke gemeente krijgt jaarlijks een bedrag van de Rijksoverheid. De hoogte van dat bedrag verschilt per gemeente. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van onder meer het aantal inwoners, de oppervlakte en het aantal inwoners met een uitkering.

Ook de WOZ-waarde van gebouwen in een gemeente telt mee: hoe hoger de WOZ-inkomsten van een gemeente, hoe lager de uitkering uit het gemeentefonds. En daar ging het in Raalte mis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318303/Raalte-krijgt-minder-steun-uit-Den-Haag-dan-verwacht-een-miljoen-euro-in-de-komende-vier-jaar

Bron: RTV Oost / 13-9-2019

Expeditie Oost: Prestigieuze prijs in Broekland

Internationaal succes in Broekland! Tijdens prestigieuze wedstrijden in een stadje nabij het Italiaanse Mantua, sleepten Henk ten Klooster en zijn hond Ceasar het afgelopen weekend een zilveren medaille in de wacht. Dat gebeurde op het Europees Kampioenschap voor jachthonden. De trouwe viervoeter van ten Klooster moest daar zoek naar wild, onder het toeziend oog van strenge keurmeesters. Hij slaagde met vlag en wimpel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318263/Expeditie-Oost-Prestigieuze-prijs-in-Broekland

Bron: RTV Oost / 12-9-2019

Wijhes Museum voor de allerlaatste keer geopend

WIJHE - Het Wijhes Museum is op zaterdag 14 september voor de allerlaatste keer geopend. Tevens houdt de Historische Vereniging Wijhe die dag de laatste open genealogische inloopdag aldaar. De vereniging neemt afscheid van de locatie. SallandWonen heeft er andere plannen mee. De deuren zijn geopend van 10.30 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. De Historische Vereniging verhuist naar de Langstraat 52 en zal op die plek in april volgend jaar haar deuren openen. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/wijhes-museum-voor-de-allerlaatste-keer-geopend

Website: www.historischeverenigingwijhe.nl

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Rondje-Pontje op Open Monumentendag Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe presenteren op zaterdag 14 september een speciaal programma ter ere van de Open Monumentendag. Dat programma is gekoppeld aan de nieuwe fietsroute Rondje-Pontje. Dit onlangs geopende fietsrondje gaat langs prachtige monumenten in de kernen en het buitengebied van Olst, Wijhe en Heerde.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rondje-pontje-op-open-monumentendag-olst-wijhe

Website: www.openmonumentendag.nl

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Dag na stofexplosie in Wijhe: "Geschrokken, maar ik voel me nog wel veilig"

De dag na de stofexplosie bij Arva Specerijen in Wijhe pakken bewoners in de buurt het gewone leven weer op. Omwonenden zijn geschrokken na het incident waarbij drie mensen gewond raakten, maar: "ik voel mij nog steeds veilig", vertelt een buurtbewoonster. "Je woont op een industrieterrein, er is altijd een kans dat er iets gebeurt."

De explosie ontstond in het productieproces, waarna de roldeur en de gevel eruit werden geblazen. Bij Arva is vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar. Er wordt nog altijd onderzocht wat de precieze oorzaak is van de explosie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318245/Dag-na-stofexplosie-in-Wijhe-Geschrokken-maar-ik-voel-me-nog-wel-veilig

Bron: Salland Centraal / 12-9-2019

Gaslekkage aan de Oude Molenweg in Raalte

RAALTE - De brandweer werd woensdagavond opgeroepen voor een gaslucht aan de Oude Molenweg in Raalte net naast de Paulus kerk. Ter plaatse bleek het te gaan om lekkage onder de weg.

Enexis heeft de betreffende leiding afgesloten. Dit heeft geen gevolgen voor de omliggende huishoudens. Het afgesloten stuk leiding is vervolgens iets na 1 uur ‘s nachts afgefakkeld ter hoogte van de kruising Oude Molenweg – Van der Wijckstraat – De Ware, schuin achter de Korenbloem.

De leiding zal op een later moment worden gerepareerd.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/gaslekkage-aan-de-oude-molenweg-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019
Video: Arnold Roolvink (Foto Arnold)

Rodeoweekend Heino weer goed voor veel spektakel

HEINO - De Sökkestoppers kijken tevreden terug op het Rodeoweekend dat afgelopen zaterdag en zondag plaatsvond in Heino. “We hadden enorm slecht weer verwacht, maar de weersomstandigheden vielen uiteindelijk reuze mee”, vertelt Twan Koenjer namens de organiserende commissie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rodeoweekend-heino-weer-goed-voor-veel-spektakel

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

3 voertuigen betrokken bij kop-staartbotsing kruispunt Bos

RAALTE - Bij een ongeval op de N35 bij kruispunt Bos is aan het begin van de avond een taxibusje hard achterop een auto klapt welke op zijn beurt weer zijn voorganger heeft geraakt. Hoewel de schade aanzienlijk is vielen er geen gewonden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/3-voertuigen-betrokken-bij-kop-staartbotsing-kruispunt-bos

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Koele Koele: ‘Lekker ongedwongen feestje zonder poespas’

Zesde editie van Bökkers’ eigen Koele Koele in Luttenberg: ‘Een heel eigen sfeertje’

LUTTENBERG/HEINO - Een mooi feestje, geen festival, maar lekker ongedwongen zonder al te veel poespas. “Gewoon waar wij zelf ook naar toe willen”, zo omschrijft Hendrik Jan Bökkers, frontman van Bökkers, de zesde editie van ‘Koele Koele’ (met als motto ‘Gegarandeerd Wild’) op zaterdagavond 14 september in de grote zandkuil bij Luttenberg. Vanaf zeven uur ’s avonds treden daar aan de voet van de Luttenberg Ploegendienst, Blinde Ed, Roots Rising, Bökkers en de Stones Sessions op.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/lekker-ongedwongen-feestje-zonder-poespas

Website: www.koelekoele.nl
Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Modeshows in centrum Raalte

RAALTE - Raalte Mode Promotie presenteert op zaterdag 14 september weer drie najaarsmodeshows in het centrum van Raalte. De catwalk is te vinden bij het terras van Grand Café Neuf.

De modeshows beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Maar liefst 26 winkels werken hieraan mee. De najaarsmode laat dit jaar veel invloeden van vroeger zien, maar dan wel met nieuwe kleuren, zoals groen- en roodtinten en okergeel gecombineerd met zwart, grijs en blauw. Daarnaast zijn de ruiten terug en zijn er veel dierenprints, zachte tweedstoffen en gebreide truien.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/modeshows-in-centrum-raalte-2

Website: www.winkeleninraalte.nl
Bron: Salland Centraal / 11-9-2019
Foto: VTV Sallandia

Van pannenkoeken naar vergaderlocatie: Peter Pan Heino is nu Bij de Buurvrouw

Een paar jaar geleden werden er nog hamburgers en pannenkoeken gebakken, maar vanaf vandaag wordt er vooral veel vergaderd. Het gebouw aan de N35 bij Heino, waarin vroeger restaurant Peter Pan huisde, is vanmorgen heropend als Bij de Buurvrouw.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318198/Van-pannenkoeken-naar-vergaderlocatie-Peter-Pan-Heino-is-nu-Bij-de-Buurvrouw

Bron: RTV Oost / 11-9-2019

Drie slachtoffers bij explosie in Wijhe

Bij een stofexplosie in Wijhe zijn minstens drie personen gewond geraakt, waarvan één zwaargewond. Alle drie zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het incident is bij Arva Specerijen aan de Ambachtsweg.

De explosie ontstond in het productieproces, waarna de roldeur en de gevel eruit werden geblazen. Vervolgens ontstond er brand in een machine, die inmiddels door de brandweer is geblust. Collega's van de slachtoffers zijn elders opgevangen, zij krijgen nazorg.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318209/Drie-slachtoffers-bij-explosie-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 11-9-2019

Paardensportspektakel rondom de Berkendijk

Paardensportvereniging Heino houdt zondag 15 september van 9.30 tot 15.30 uur haar jaarlijkse Samengestelde Wedstrijd. Liefhebbers van de paardensport kunnen genieten van dressuur, springen en de cross. Er is de gehele dag vertier rondom het terrein aan de Berkendijk 6, even buiten Heino.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/paardensportspektakel-rondom-de-berkendijk-2

Website: www.paardensportheino.nl
Bron: Hoezo Heino / 10-9-2019

Uitslag noten raden Sallands Vrouwenkoor

WIJHE - Het Sallands Vrouwenkoor deed afgelopen zaterdag met veel plezier mee aan de Diekmarkt in Wijhe. Het publiek kon meedoen door te raden hoeveel walnoten er in een schaal lagen. Het aantal was 341.

Maria Tijs uit Boerhaar was er het dichtste bij. Zij heeft de walnotentaart, gesponsord door bakker Jolink, reeds ontvangen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/uitslag-noten-raden-sallands-vrouwenkoor

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Xena Wimmenhoeve eerste Kei van Wijhe

WIJHE - Xena Wimmenhoeve mag zich sinds afgelopen week de allereerste Kei van Wijhe noemen. Ze kreeg de Wijhese Kei, de wisseltrofee die hoort bij deze titel, uitgereikt door locoburgemeester Marcel Blind. Na haar gouden plakken op het EK en WK rolstoelbasketbal, mag Xena nu deze individuele titel aan haar overwinningen toevoegen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/xena-wimmenhoeve-eerste-kei-van-wijhe

Bron: Salland Centraal / 11-9-2019

Sterk werk tijdens Diekdaegen 2.0

WIJHE - “De vernieuwde Diekdaegen 2.0 zijn duidelijk geslaagd”, aldus de organisatie van het dorpsfeest in Wijhe. De straten en het park stroomden het afgelopen weekend zowel overdag als in de avonden vol.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/sterk-werk-tijdens-diekdaegen-2-0

Website: www.diekdaegen.nl
Bron: Salland Centraal / 10-9-2019

Man belandt met scootmobiel in het water bij Wijhe

Een man is gewond geraakt nadat hij vanmiddag met zijn scootmobiel in het water terecht kwam bij Wijhe. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Liederholthuisweg met de Kappeweg.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Waardoor de man met de scootmobiel in de sloot belandde is niet duidelijk.

www.rtvoost.nl/nieuws/318150/Man-belandt-met-scootmobiel-in-het-water-bij-Wijhe

Bron: RTV Oost / 10-9-2019

Geplof van nostalgische tractoren op de Elshof

ELSHOF - Al in de vroege zondagochtend was onder een stralend zonnetje het geplof van de historische tractoren te horen in en rondom de Elshof. Wederom zijn de Sallandploffers er in geslaagd om een prachtige ploegwedstrijd te organiseren voor oldtimer trekker en ploeg combinaties.

Traditiegetrouw werden de ploegers weer heel gastvrij ontvangen op het erf van de familie Hekkert aan de Elshof 8, waar ze op ruime veldjes de strijd onderling zijn aangegaan.

Dat de Sallandploffers een steeds grotere naamsbekendheid krijgen blijkt wel uit het feit dat niet alleen ploegcombinaties verschijnen uit de directe omgeving, maar dat ook liefhebbers uit Gelderland en de Flevopolder toch vroeg in de morgen opstaan om naar de Elshof af te reizen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/geplof-van-nostalgische-tractoren-op-de-elshof

Bron: Salland Centraal / 10-9-2019

De haan bij Groot Hoenlo kraait victorie voor nationaal kampioen handbike Chiel Albers

De wapperende nationale driekleur aan de gevel. Een gouden plak om zijn nek. En een haan die maar blijft kraaien. Chiel Albers uit Boskamp bij Olst zal weten dat hij Nederlands kampioen handbike is geworden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/318080/De-haan-bij-Groot-Hoenlo-kraait-victorie-voor-nationaal-kampioen-handbike-Chiel-Albers

Bron: RTV Oost / 9-9-2019

Brute inbraak bij GroenRijk Holtkuile

Criminelen kropen als ratten over de grond

RAALTE - In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 september is er tussen 2.30 en 3.30 uur ingebroken in het tuincentrum GroenRijk van Johnny Holtkuile. Er is een grote ravage aangericht met veel schade als gevolg. Met een bijl uit de winkel is onder meer in het plafond gehakt, zodat de criminelen zich van de ene ruimte naar de andere konden verplaatsen. Op de camera’s is te zien dat deze daders; twee jonge getinte mannen, om de camera’s te vermijden, als ratten over de grond kropen. Uiteindelijk gingen ze er niet met de meest kostbare vijverpompen vandoor, omdat de waakhond van de familie Holtkuile aansloeg. Het vermoeden bestaat dat er in de buurt van de N35 een donker busje met chauffeur heeft gestaan om het gestolen waar in te laden, aangezien hier later pompen in de berm zijn aangetroffen. Momenteel loopt het forensisch onderzoek van de politie, maar getuigen zijn welkom. Heeft u iets gezien of gehoord, neem contact op met de politie: 0900-8844

www.sallandcentraal.nl/2019/09/brute-inbraak-bij-groenrijk-holtkuile

Bron: Salland Centraal / 9-9-2019

Geen voetbalplaatjes maar historische plaatjes sparen bij de supermarkt in Wijhe

Plaatjes sparen van voetballers gebeurt al jarenlang, maar historische foto's verzamelen: dat is nieuw. In Wijhe kun je vanaf vandaag bij de plaatselijke supermarkt van Albert Heijn terecht voor 216 plaatjes over de historie van Wijhe. Die kunnen worden geplakt in het boek: Wijhe, de parel van de IJssel.

Het idee is afkomstig van de eigenaar van de Albert Heijn in Wijhe, die het boek heeft laten maken. Bij iedere tien euro aan boodschappen krijgt de klant een zakje met vier plaatjes.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317994/Geen-voetbalplaatjes-maar-historische-plaatjes-sparen-bij-de-supermarkt-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 9-9-2019

Overesch ecologisch landbouw in RTL4 programma Koffietijd

Het ecologische bedrijf Overesch is morgen om 10.00 en 17.00 uur te zien in het RTL4 programma Koffietijd/5 uur Live. In augustus was het productieteam van Koffietijd bij de familie Overesch op het erf voor de opnames. De programmamakers waren nieuwsgierig naar de ins en outs van het biologische bedrijf en willen in de uitzending laten zien hoe kringlooplandbouw in de praktijk werkt.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/overesch-ecologisch-landbouw-in-rtl4-programma-koffietijd

Bron: Hoezo Heino / 8-9-2019

Uitzending maandag 9-9-2019 RTL4

Vechtdal Wandeldag langs vijf landgoederen

DALFSEN - Op zaterdag 14 september vindt de Vechtdal Wandeldag weer plaats rondom Dalfsen. Dat betekent vier prachtige wandelingen over vijf landgoederen aan de zuidkant van de Vecht: Rechteren, Den Berg, Den Aalshorst, Mataram en de Horte.

De organisatie, ALS Team Dalfsen, zet elk jaar nieuwe wandelingen uit. De vorige twee edities gebeurde dat onder de naam Vechtdal Landgoederen Loop. De vijf landgoederen zijn stuk voor stuk monumenten die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Niet voor niets worden ze wel de parels van Dalfsen genoemd.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/vechtdal-wandeldag-langs-vijf-landgoederen

Website: www.teamdalfsen.nl

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Den Alerdinckloop van RCL98

LIERDERHOLTHUIS - Running Club Lierderholthuis RCL98 houdt op zondag 6 oktober de jaarlijkse Den Alerdinckloop. De kinderloop van 500 meter begint om 10.00 uur (na de gezamenlijke warming-up om 9.45 uur); om 10.15 uur start de jeugdloop van 2,5 km; om 10.45 uur de 5 km en om 11.45 uur de 10 km. Startplaats is natuurlijk Havezathe Den Alerdinck tussen Laag Zuthem en Heino. Er is geen kleedruimte aanwezig.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/den-alerdinckloop-van-rcl98

Website: www.RCL98.nl

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Rondje-Pontje op Open Monumentendag Olst-Wijhe

OLST/WIJHE - ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe presenteren op zaterdag 14 september een speciaal programma ter ere van de Open Monumentendag. Dat programma is gekoppeld aan de nieuwe fietsroute Rondje-Pontje. Dit onlangs geopende fietsrondje gaat langs prachtige monumenten in de kernen en het buitengebied van Olst, Wijhe en Heerde.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/rondje-pontje-op-open-monumentendag-olst-wijhe

Bron: Salland Centraal / 8-9-2019

Wandeltochten Imminkhoeve door omgeving Lemelerberg

LEMELE - ‘Steunstichting Imminkhoeve’ presenteert zaterdag 14 en zondag 15 september een aantal wandelroutes. Startlocatie is de Imminkhoeve in Lemele. Daar kan men starten aan routes van 30, 20, 13, 10 en 5 km. De tochten leiden door de omgeving van de Lemelerberg. De kortste route is ook geschikt voor rolstoelen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/wandeltochten-imminkhoeve-door-omgeving-lemelerberg

Bron: Salland Centraal / 7-9-2019

CDA wil dat Heino een nieuwe entree krijgt

CDA Raalte wil dat twee belangrijke toegangswegen van Heino op de schop gaan. “De Zwolseweg en de Dorpsstraat verdienen een grondige aanpak,” vindt raadslid Jeroen Neimeijer.

Volgens de partij zijn riolering en hemelwaterafvoer aan vervanging toe en is dat een mooie kans om ook het uiterlijk van de entree van het dorp aan te pakken.

“Ik hoor regelmatig mensen klagen over de staat van het fietspad en de stoep,” stelt Neimeijer. De partij wil dat bij de aanpak ook meteen de regenwaterafvoer en riool van elkaar losgekoppeld worden. “Liever een keer goed, dan twee keer openbreken.”

www.rtvoost.nl/nieuws/317936/CDA-wil-dat-Heino-een-nieuwe-entree-krijgt

Bron: RTV Oost / 5-9-2019

Mountainbike-evenement en wielertocht Dwars deur Salland

RAALTE - CRT Raalte presenteert op zondag 8 september de derde editie van de Weekamp Deuren ‘Dwars deur Salland’. Die dag bestaat de mogelijkheid om bij het clubgebouw van CRT Raalte te starten aan een mountainbiketocht van 40 of 60 km of een wielertocht van 100 km.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/mountainbike-evenement-en-wielertocht-dwars-deur-salland

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Broekrock afwisselender dan ooit

Organisatie wil met meer verschillende stijlen muziek breder publiek trekken

BROEKLAND - Diverse muziekstijlen en een hoop originaliteit. Dat is de koers die Broekrock dit jaar bewust voortzet, vertelt Stefan Ruiter, één van de organisatoren van het Broeklander popfestival, dat komend weekend plaatsvindt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/broekrock-afwisselender-dan-ooit

Website: www.broekrock.nl

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Salland Ploffers houdt ploegwedstrijden

RAALTE/ELSHOF - De Salland Ploffers, de Sallandse club voor eigenaren van oldtimer trekkers, houdt op zondag 8 september haar jaarlijkse ploegwedstrijden voor oldtimers.

Die vinden plaats op het erf van de familie Hekkert aan de Elshofweg 8 op de Elshof (achter de ijsbaan). De deelnemers worden beoordeeld op diverse ploegtechnieken. Er verschijnt ook een deelnemer met paard en ploeg aan de start. Aanvang is om 10.30 uur en de toegang is gratis.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/ploegwedstrijd-salland-ploffers

Bron: Salland Centraal / 4-9-2019

Modeflitsen tijdens Diekdaegenzondag

WIJHE - Elferink Mode, Ischa, Bij Schulten, Per Voi en Mico Bodywear presenteren op zondagmiddag 8 september, tijdens de Diekdaegen, weer een aantal modeflitsen.

Van 13.00 uur tot 16.30 verzorgen de deelnemende winkels, voor hun eigen deur, korte shows van circa tien minuten. Elferink Mode bijt het spits af om 13.00 uur, waarna om 13.15 uur de volgende flits te zien is bij Mico Bodywear. Nobach Schoenen uit Olst zal daarbij de schoenen verzorgen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/modeflitsen-tijdens-diekdaegenzondag

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Uitslaande brand in bed and breakfast in Wijhe

In een bed and breakfast in Wijhe heeft aan het begin van de avond een brand gewoed. De vlammen hebben het dak van het gebouw flink beschadigd.

Volgens de brandweer is de brand ontstaan in de afzuigkap, vervolgens is het vuur doorgeslagen waarna de vlammen uit het dak sloegen. Omdat er al twee dagen geen gasten in de bed and breakfast aan de Rijksstraatweg waren, vermoedt de eigenaar dat de afzuigkap aan is blijven staan.

Om de brand te blussen heeft de brandweer een gat in het dak gezaagd. Er raakte niemand gewond bij de brand.

www.rtvoost.nl/nieuws/317856/Uitslaande-brand-in-bed-and-breakfast-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-9-2019

Vriendengroepen uit Heeten organiseren eigen dancefeest B-Hard

‘Alles wat standaard is, proberen we apart te maken’

HEETEN - Gewoon een leuk dancefeest zonder pretentie, dat is wat de organisatoren van B-Hard in Heeten willen neerzetten op zaterdag 7 september.

De jongemannen, twee vriendengroepen uit Heeten, 27 man sterk, variërend in leeftijd van 20 tot 23 jaar, besloten twee jaar geleden, geïnspireerd door soortgelijke fuiven/festivals als Dieksiepop en Tone’s Summerjam, zelf een feestje te organiseren. Niet met gitaren, maar met dance. “Omdat dat de muziek is die we zelf leuk vinden”, vertelt Steven Evers namens de organisatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/alles-wat-standaard-is-proberen-we-apart-te-maken

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Vleermuizenexcursie bij de Drostenkamp

RAALTE - IVN Raalte presenteert op vrijdag 6 september een vleermuizenexcursie bij de vijvers van de Drostenkamp. Een vleermuisdeskundige neemt de deelnemers mee op weg door het donker en vertelt ondertussen van alles over de dieren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/vleermuizenexcursie-bij-de-drostenkamp

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019  Foto: Todd Cravens / Unsplash

Stöppelhaene kijkt terug op geslaagde editie

RAALTE - Tevredenheid alom; Stöppelhaene kan terugkijken op een, naar eigen zeggen, geweldige editie. Alleen op zaterdagavond gooide het weer af en toe wat roet in het eten.

In verband met enkele hoosbuien ‘vluchtte’ het publiek, zonder morren, enkele keren de tenten op de Domineeskamp in. Geen probleem echter, bij het afsluitende optreden van The Dirty Daddies op het buitenpodium was het gewoon weer ouderwets feest.

Ook op donderdag- en vrijdagavond en zondagmiddag was het druk in het Raalter centrum en op de Domineeskamp. Zondag trad daar onder andere Miss Montreal op. De Zwolse treedt daar nu al enkele jaren in de voetsporen van ‘voorganger’ Normaal.

De politie kijkt terug op een ‘redelijk’ verlopen Stöppelhaene, met onder meer enkele opstootjes.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/stoppelhaene-kijkt-weer-terug-op-geslaagde-editie

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Fietstocht over Sallandse dijken

HEINO - Fietsen over Sallandse dijken, langs de prachtige wateren die Salland rijk is; op zondag 8 september organiseert het Dorpshuus Heino weer de traditionele Dijkentocht.

Dit keer heeft de organisatie routes uitgezet in het noordelijke deel van Salland en wordt er zelfs even buiten de Sallandse grenzen gekeken.

Er zijn twee routes: een van ongeveer 40 en een van ongeveer 55 kilometer. Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur bij het Dorpshuus Heino. De kosten zijn 3 euro per persoon, dit is inclusief een koffiemunt en het routeboekje. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/fietstocht-over-sallandse-dijken

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Een kijkje nemen bij schaapskudde op Sprengenberg

REGIO - Meer weten over schapenbegrazing en de effecten ervan op natuur? Boswachters van Natuurmonumenten staan op zondag 8 september van 11.00 tot 15.00 uur tussen de Sprengenbergerweg en de Van Heekweg op de Sallandse Heuvelrug om tekst en uitleg te geven.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/09/een-kijkje-nemen-bij-schaapskudde-op-sprengenberg

Website: www.sallandseheuvelrug.nl/heideherstel

Bron: Salland Centraal / 3-9-2019

Gemeenteraad stemt in met bouw zonnepark in Lemelerveld

Niets lijkt de bouw van een zonnepark ter grootte van 3,5 hectare in Lemelerveld nog in de weg te staan. De Dalfser raadsfracties stemden vanavond voor doorgang van het plan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317815/Gemeenteraad-stemt-in-met-bouw-zonnepark-in-Lemelerveld

Bron: RTV Oost / 2-9-2019

Politie kijkt terug op redelijk verlopen Stöppelhaene

RAALTE - De politie kijkt terug op een redelijk verlopen Stöppelhaene. “Er waren enkele opstootjes, maar de hoeveelheid was gezien de grootte van het evenement niet verrassend”, zo stelt een politiewoordvoerder. Toch waren er volgens anonieme bronnen twee stevige incidenten, die (nog) niet bij de politie bekend zijn. Er lijkt dus nog geen aangifte te zijn gedaan. Het eerste incident gebeurde zaterdagavond nadat een man flipte nadat hij in een wachtrij per ongeluk was aangeraakt door een vrouw. Volgens een van de betrokkenen, zou de man daarna de vrouw te lijf zijn gegaan en meerdere omstanders die het voor haar opnamen tegen de grond hebben geslagen. De dader maakte daarna dat hij weg kwam. De betrokkene vermoedt dat de dader onder invloed van drank en drugs verkeerde. Daarnaast werden tijdens een ander incident op zaterdag twee jongens van 18 jaar neergeslagen met een boksbeugel. Een van de jongemannen liep een gescheurde lip op en mist enkele tanden; de ander had een gebroken neus.

www.sallandcentraal.nl/2019/09/politie-kijkt-terug-op-redelijk-verlopen-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 2-9-2019

Stöppelhaene is afgelopen, kijk hier de compilatie terug

Het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene zit er weer op voor dit jaar. Van woensdag tot en met zondag was er van alles te beleven voor jong en oud. Van de boerenmarkt tot aan de bingo en optredens van onder meer Miss Montreal, Bløf en The Dirty Daddies. Kijk hieronder de videocompilatie terug van het hele evenement en de fotostreams van zaterdag en zondag. De foto's zijn gemaakt door Arnold Roolvink.

FotoVideo: www.rtvoost.nl/nieuws/317790/Stoppelhaene-is-afgelopen-kijk-hier-de-compilatie-terug

Bron: RTV Oost / 2-9-2019

Auto belandt met inzittenden in de sloot in Wijhe

Een auto is zondagmiddag in de sloot terechtgekomen in Wijhe, daardoor raakte één inzittende lichtgewond.

De bestuurder verloor op de Wechterholt de macht over het stuur, vervolgens sloeg de auto over de kop en kwam in de sloot tot stilstand. De inzittenden hadden geluk, ze liepen slechts een paar schrammen op. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit het water gehaald en afgevoerd.

www.rtvoost.nl/nieuws/317750/Auto-belandt-met-inzittenden-in-de-sloot-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Vlaggenjatters slaan weer toe in Raalte

RAALTE - Stöppelhaene is onlosmakelijk verbonden met muziek en gezelligheid. Maar de laatste jaren is de verdwijning van Stöppelhaene-vlaggen ook een vast onderdeel van het Sallands Oogstfeest. Bewoners van de Brugstraat en Kortestraat in Raalte zagen vanmorgen weer verschillende lege vlaggenstokhouders. “Ik heb er één uit het kanaal gevist. Helaas zonder vlag”, laat een bewoner van de straat weten.

Meerdere bewoners hebben laten weten dat hun vlaggen ook gestolen zijn. De buurt heeft inmiddels overlegd gehad in de Whatsappgroep van de buurt. “Volgend jaar de vlaggen op zaterdagmiddag al binnenhalen dus…”

www.sallandcentraal.nl/2019/09/vlaggenjatters-slaan-weer-toe-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 1-9-2019