Regio nieuws augustus

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland 

Raalte doet het zonder Stöppelhaene dit jaar, maar Sven (11) bouwt zijn eigen feestje

Net als alle andere grote evenementen is er dit jaar ook een dikke streep door het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene getrokken. Maar niet iedereen legt zich daar zonder slag of stoot bij neer: op veel plekken in Raalte wappert de Stöppelhaene-vlag, een buurt heeft net als andere jaren de straat versierd en de elfjarige Sven Hulleman bouwde 'gewoon' zijn eigen Stöppelhaene-terrein van Lego.

Twintig Lego-poppetjes staan er voor het nagebouwde hoofdpodium, de grote rode haan draait net als in echt rondjes midden op het festivalterrein en ook de Feestfabriek (een feesttent) ontbreekt niet.

"Ongeveer een weekje", vertelt Sven over de tijd die hij aan het bouwen van het Lego-festivalterrein kwijt was. De lampen op het podium flitsen en de haan draait op eigen kracht rondjes. En dat in de week waarin normaal gesproken Stöppelhaene gevierd wordt.

Leeg plein

De Domineeskamp is dit jaar dan ook leeg. Geen feesttenten, taps of podia. "Daar staan we dan", kijkt Stöppelhaene-voorzitter Paul Wittenhorst om zich heen. "Echt een flinke domper dit jaar."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/335018/Raalte-doet-het-zonder-Stoppelhaene-dit-jaar-maar-Sven-11-bouwt-zijn-eigen-feestje

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 29-8-2020

Kilometers lang hek langs de N35 tussen Heino en Raalte, maar waarom eigenlijk?

Langs de N35 tussen Heino en Raalte wordt al weken gewerkt aan de bouw van een kilometers lang hek aan beide kanten van de weg. Maar waarom moet dat hek daar eigenlijk komen? En waar dient het voor? We vroegen het na bij Rijkswaterstaat, de beheerder van de weg.

"Het hek dat gebouwd wordt, heet eigenlijk een 'faunaraster'," legt Carine Portengen van Rijkswaterstaat uit. "Het is bedoeld om te voorkomen dat er aanrijdingen met wild plaatsvinden. Dit hek is vooral gericht op kleine zoogdieren, zoals dassen."

"Het leefgebied van dassen is vrij groot. Die heeft de natuur aan beide kanten van de weg nodig. Daarom leggen we ook twee faunapassages onder de weg aan."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334964/Kilometers-lang-hek-langs-de-N35-tussen-Heino-en-Raalte-maar-waarom-eigenlijk

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 28-8-2020

Dit jaar geen nieuwe carnavalsprinsen Stöppelkaters in Raalte door corona

Carnavalsvereniging Stöppelkaters heeft besloten in november geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de coronacrisis. Dat laat voorzitter Ronald Nijboer desgevraagd weten. Geen feest dus op de Elfde van de Elfde. Of ook de andere carnavalsverenigingen in de regio Raalte dit jaar de prinsenverkiezingen overslaan, wordt morgen bekend.

"Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit. We kunnen onze drie prinsen met de huidige corona maatregelen niet de fantastische ervaring bieden die ze verdienen. Zoals het er nu naar uitziet zullen we het weekend rond 11 november dus ook geen carnavalsactiviteiten organiseren. Wij balen hier net zo hard van als jullie", laat het bestuur van de Stöppelkaters weten op de website.

Het was een lastig besluit voor de relatief nieuwe voorzitter Nijboer. Hij zwaait nu een jaar de scepter binnen de vereniging, maar heeft zijn leden alleen nog maar moeten teleurstellen. Zo moest hij vorig jaar de optocht afblazen vanwege stormachtig weer.

De vereniging heeft besloten geen nieuwe prinsen te benoemen vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarnaast is het nog twijfelachtig of de Grote Sallandse Carnavalsoptocht wel doorgaat. "En dat is het belangrijkste moment voor een prins tijdens carnaval", legt Nijboer uit.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334826/Dit-jaar-geen-nieuwe-carnavalsprinsen-Stoppelkaters-in-Raalte-door-corona

Website: www.stoppelkaters.nl
Bron: RTV Oost / 27-8-2020

Omwonenden blij met beveiliging spooroverweg in Olst: 'Voor fietsers en wandelaars belangrijk punt'

Omwonenden reageren positief op het besluit van de gemeente Olst-Wijhe om bijna twee ton beschikbaar te stellen voor de beveiliging van de spoorwegovergang in de Oude Allee in Olst. De overweg wordt vooral gebruikt door recreanten en maakt deel uit van een populaire wandelroute. Maar ook dat extra stukje veiligheid zien de meesten wel zitten. "Ik heb het altijd wel een eng punt gevonden."

Veel direct omwonenden heeft de Oude Allee niet, maar bewoners van de aardehuizen, zo'n kilometer verderop, zijn er blij mee. Zij wandelen er vaak, maar zijn zeker niet de enigen. "Ik kom er altijd wel mensen tegen", zegt bewoonster Edith.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334881/Omwonenden-blij-met-beveiliging-spooroverweg-in-Olst-Voor-fietsers-en-wandelaars-belangrijk-punt

Bron: RTV Oost / 26-8-2020

Zomerstorm Francis trekt vannacht over Overijssel

Hoewel het nu reeds flink waait in Overijssel, zal zomerstorm Francis naar verwachting pas komende nacht echt gaan huishouden in de provincie. Dan geldt code geel met windstoten van 75 tot 90 km/u.

De vijfde officiële zomerstorm van dit jaar was tussen 21.00 en 22.00 vanavond al een feit aan de kust, waar bij IJmuiden gemiddeld een windkracht negen werd gemeten. De zwaarste windstoot in IJmuiden had een snelheid van 100 km/u. Dat meldt Weeronline.

Later in de nacht kan het ook gaan stormen in de regio's Salland, Twente en Kop van Overijssel. In de loop van woensdagochtend nemen de zware windstoten af.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334862/Zomerstorm-Francis-trekt-vannacht-over-Overijssel

Bron: RTV Oost / 25-8-2020

Olst-Wijhe trekt definitief de portemonnee voor beveiliging onbewaakte spoorwegovergang Oude Allee

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft ingestemd met het plan om 187.500 euro beschikbaar te stellen voor de spoorwegovergang in de Oude Allee. Het geld wordt gebruikt om de onbewaakte overgang om te bouwen naar een bewaakte. "Met dit besluit van de raad blijft het geliefde wandelrondje behouden en kunnen zowel landbouwvoertuigen als hulpdiensten gebruik blijven maken van de overgang", vertelt wethouder Marcel Blind.

"Het duurt nog even voordat de schop in de grond gaat, maar het is nu in elk geval zeker dat de overgang open blijft én veiliger wordt", aldus Blind. Oorspronkelijk zou de gemeenteraad in november een besluit nemen, maar dit is drie maanden naar voren gehaald.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334825/Olst-Wijhe-trekt-definitief-de-portemonnee-voor-beveiliging-onbewaakte-spoorwegovergang-Oude-Allee

Bron: RTV Oost / 25-8-2020

Is de opmars van de ooievaar de doodsteek voor de weidevogel? Wij zochten het voor je uit!

De ooievaar is terug van weggeweest. Twintig jaar geleden was het nog bijzonder om een ooievaar te zien, tegenwoordig is het niet meer vreemd om er tientallen bij elkaar in een weiland te zien. Zijn er ondertussen niet te veel ooievaars?

Marcel Strijtveen uit Lierderholthuis is melkveehouder en heeft een passie voor weidevogels. Hij ziet steeds meer ooievaars op zijn land en daar is hij niet altijd even blij mee. "Ze pakken gewoon weidevogelkuikens."

Samen met andere agrariërs heeft Marcel Strijtveen een stuk land gekocht en daar een weidevogelgebied van gemaakt. Hij heeft de oevers van de sloot schuin afgegraven en maait bepaalde percelen pas laat in het jaar. Strijtveen doet dus zijn best om zoveel mogelijk weidevogels, zoals de grutto, de kievit en wulp naar zijn land te krijgen. Maar ondanks dit intensieve beheer van Strijtveen zit er weinig schot in de zaak. De weidevogelpopulatie daalt al jaren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334792/Is-de-opmars-van-de-ooievaar-de-doodsteek-voor-de-weidevogel-Wij-zochten-het-voor-je-uit

Bron: RTV Oost / Elisabeth van Kleef / 24-8-2020

Organisatie Stöppelhaene: 'kleur Raalte volgend weekend met vlaggen geel tijdens het oogstfeest'

Hoe zorg je ervoor dat het grootste feest van Salland - ondanks de afgelasting en de beperkingen rond corona - niet ongemerkt voorbijgaat? De organisatie van Stöppelhaene riep eerder op om met een speciale Stöppelbox het oogstfeest thuis 'coronaproof' te vieren en daarop volgt nu de oproep van voorzitter Paul Wittenhorst: "Hang volgende week de Stöppelhaenevlag uit en laat heel Raalte geel kleuren."

Inmiddels zijn er al 500 Stöppelboxen met daarin attributen en lekkernijen voor een besloten feestje in eigen tuin (of op eigen balkon) verkocht. Wittenhorst: "Dat zijn 500 feestjes, dat vinden wij echt fantastisch.”

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334724/Organisatie-Stoppelhaene-kleur-Raalte-volgend-weekend-met-vlaggen-geel-tijdens-het-oogstfeest

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 22-8-2020

Gemeente Raalte heeft ondanks coronacrisis meevaller van ruim 2 miljoen euro

De gemeente Raalte heeft, ondanks de coronacrisis, het huishoudboekje prima op orde. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Zomernota. De gemeente heeft op dit moment 2,15 miljoen euro meer in kas dan vooraf werd verwacht. "Financieel gaat het gek genoeg goed", vertelt wethouder Frank Niens.

Dat de bankrekening van Raalte er beter voorstaat dan verwacht, heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst kreeg de gemeente ongeveer 700.000 euro meer uitgekeerd van het Rijk dan eerder werd verwacht.

Ten tweede schoof Raalte, onder meer door het uitbreken van het coronavirus, een aantal projecten voor zich uit. Dat geld, vooral bestemd voor de aanpak van infrastructuur, blijft voor de betreffende plannen gereserveerd, maar is op dit moment simpelweg nog niet uitgegeven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334620/Gemeente-Raalte-heeft-ondanks-coronacrisis-meevaller-van-ruim-2-miljoen-euro

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 20-8-2020

Nabestaanden vergeven man (25) die fataal ongeval veroorzaakte in Lemelerveld

Het komt niet vaak voor dat familieleden van een slachtoffer bij een dodelijke aanrijding vergevingsgezind zijn. De nabestaanden van een 86-jarige man uit Lettele, die in juni vorig jaar omkwam bij een ongeluk in Lemelerveld, zijn dat wel. Zij schreven in een brief aan de rechtbank dat ze het de 25-jarige veroorzaker uit Heeten niet kwalijk nemen. Ze vroegen de rechters zelfs om mild te zijn in hun oordeel.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging een jaar tegen de verdachte.

Het ongeval op 24 juni vorig jaar was op een wat onoverzichtelijke kruising van vijf wegen, net buiten de bebouwde kom van het dorp. De 25-jarige kwam over de Lemelerveldseweg aanrijden en zag het bejaarde slachtoffer fietsen over de Twentseweg. Maar voordat hij het wist, reed hij het slachtoffer aan.

De verdachte vertelde de rechters dat hij niet het idee had dat hij een kruising naderde. "Voor mij was het gewoon een doorgaande weg."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334641/Nabestaanden-vergeven-man-25-die-fataal-ongeval-veroorzaakte-in-Lemelerveld

Bron: RTV Oost / 20-8-2020

Al bijna vijfhonderd Stöppelboxen verkocht

RAALTE - Stöppelhaene heeft in totaal bijna vijfhonderd Stöppelboxen verkocht. Afgelopen zaterdag konden de kopers hun box ophalen bij De Renne (de thuisbasis van Stöppelhaene) aan de Heesweg 26; op vrijdag 21 augustus van 19.00 tot 21.00 uur volgt een nieuw ophaalmoment.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/al-bijna-vijfhonderd-stoppelboxen-verkocht

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: Salland Centraal / 18-8-2020

Bioboeren willen af van btw en vragen betere voorlichting over product

De biologische sector in Nederland pleit voor afschaffing het btw-tarief voor biologische producten om de verkoop te stimuleren. Volgens bioboer Rob Kleinlangevelsloo uit Raalte een sympathiek idee.

In 2030 moeten biologische producten een marktaandeel hebben van 25 procent. De biologische sector vreest dat Nederland deze Europese doelstelling niet gaat halen. Het marktaandeel is het afgelopen jaar gegroeid van 3,2 procent naar slechts 3,4 procent. Hieruit blijkt dat de vraag naar biologische producten niet hard genoeg stijgt om aan de doelstelling te kunnen voldoen.

In september presenteert de Nederlandse biologische sector een plan aan minister Schouten van Landbouw om de biologische landbouw te verbeteren. Ze hebben daarvoor een tien-puntenplan geschreven. Eén van de punten is de afschaffing van de btw.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334474/Bioboeren-willen-af-van-btw-en-vragen-betere-voorlichting-over-product

Bron: RTV Oost / 18-8-2020

OM: veroorzaker ongeluk Veldhoek niet enige schuldige, weg was onduidelijk

Een motorrijder uit Raalte hield twee jaar geleden blijvend hersenletsel over aan een frontale botsing in het Zwolse buurtschap Veldhoek. Toch ligt de schuld niet alleen bij de veroorzaker, maar ook bij de wegbeheerder.

"We moeten er rekening mee houden dat de inrichting van de weg erg onduidelijk was", aldus de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Zwolle. Ze eiste een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur tegen een 43-jarige koerier uit Oldenbroek.

Onoverzichtelijke bocht

De koerier reed in de vroege uren van 19 juni 2018 met zijn bestelbus over de Helmhorstweg in Veldhoek. In een onoverzichtelijke bocht kon hij een 58-jarige man uit Raalte, die op zijn motorfiets uit de tegenovergestelde richting kwam, niet ontwijken. De motorrijder klapte met volle vaart op de bestuurderskant van de bestelbus en raakte zwaargewond.

"Ik heb er geen schuld aan", zegt de koerier dinsdagmorgen tegen de rechters in Zwolle. De man kon lastig begrijpen waarom hij voor de rechter moest verschijnen en nam, in de volle overtuiging dat hij niets fout deed, geen advocaat mee voor bijstand. Hij zei dat hij die ochtend voorzichtig reed over de smalle Helmhorstweg.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334524/OM-veroorzaker-ongeluk-Veldhoek-niet-enige-schuldige-weg-was-onduidelijk

Bron: RTV Oost / 18-8-2020

Erna kiekt seksende reeën op de Sallandse Heuvelrug: "Gelukstreffertje"

Erna Lamberink wandelde vorige week 'in de berg', zoals de Nijverdallers een tochtje over de Sallandse Heuvelrug noemen. Het doel van de fotografe was een mooie plaat schieten van de zonsondergang, maar de wandeling leverde nogal pikant bonusmateriaal op: "En ik stond er met de snufferd bovenop." 

Wandelend over de heide op de Sallandse Heuvelrug hoorde Erna ineens lawaai achter zich: "Alsof er gevochten werd, met een paar flinke knallen." En inderdaad, even verderop stonden twee jonge bokjes met de koppen tegen elkaar te beuken. "En ik stond er met de snufferd bovenop."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334511/Erna-kiekt-seksende-reeen-op-de-Sallandse-Heuvelrug-Gelukstreffertje

Bron: RTV Oost / 18-8-2020

Gehandicapt hondje Misty beleeft ultieme fietsvakantie in Overijssel

Ze heeft maar een half rechter voorpootje en zit in deze hitte dik in haar vacht. Toch geniet Misty met volle teugen in de fietsmand achterop bij Jolanda Kragt uit Oldebroek. Ze rijden iedere dag een kleine honderd kilometer. "De IJsseldelta is prachtig en Misty is mooi rustig."

Samen met Henk Schoonhoven vormen Jolanda en Misty een bijzonder trio op fietsvakantie in Overijssel. Twee zwetende doortrappers in strakke fietspakjes voorop, Misty met de wind in de wapperende grijze haardos op de bagagedrager. "Ze heet Misty omdat ze een deel van haar rechter voorpootje mist. Al vanaf de geboorte", zegt Schoonhoven.

Hond gewenst?

Het hondje, een Maltezer, geeft geen kick als Jolanda en Henk snelheid maken op de Overijsselse dreven. "Zolang ze mee mag, vindt ze alles goed", aldus Jolanda. "Maar we moeten wel rekening met haar houden. We vragen vooraf altijd of de hond wel gewenst is."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334520/Gehandicapt-hondje-Misty-beleeft-ultieme-fietsvakantie-in-Overijssel

Bron: RTV Oost / 18-8-2020

In beeld: Noodweer teistert Overijssel, ondergelopen straten veroorzaken overlast én waterpret

De provincie werd vanavond geteisterd door noodweer. De buien zorgden in alle gebieden voor flinke wateroverlast. Het KNMI gaf code geel af tot 21 uur vanavond.

Het weersinstituut waarschuwde voor onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten tot 60-70 kilometer per uur. Daarnaast was er kans op blikseminslag, hagel en regen.

Rondvliegende putdeksels

De riolering heeft op veel plaatsen moeite om het hemelwater op te vangen. Inwoners spreken van 'rondvliegende putdeksels' en ondergelopen straten:

Foto's: www.rtvoost.nl/nieuws/334489/In-beeld-Noodweer-teistert-Overijssel-ondergelopen-straten-veroorzaken-overlast-en-waterpret

Bron: RTV Oost / 17-8-2020

Kermisexploitant Corrie Spelbrink: ‘Kermis in Luttenberg was er één met een zwart randje’

LUTTENBERG - Waar menig dorpsfeest dit jaar de programmering in het water zag vallen, kregen Luttenbergers de kans om ‘coronaproof’ het Luttenbergsfeest bij te wonen. Met diverse regels om de anderhalve meter na te leven, was het een feest anders dan normaal. Toch stond er ook dit jaar een kermis op het feestterrein. Voor kermisexploitant Corrie Spelbrink leek het alsof juist hij voor de verandering de afgelopen maanden in een achtbaan zat.

“Elk dubbeltje op dit moment is welkom. Bij ons heeft de afgelopen maanden het hele bedrijf stilgestaan. Je pakt op dit moment echt alles aan wat mogelijk is”, zegt Spelbrink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/kermisexploitant-corrie-spelbrink-kermis-in-luttenberg-was-er-een-met-een-zwart-randje

Bron: Salland Centraal / 16-8-2020

Gatgraven met hoge temperaturen

LUTTENBERG - Op zaterdag 8 augustus was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende gatgraven tijdens het Luttenbergsfeest. Het Luttenbergsfeest kon in verband met het coronavirus in een aangepaste vorm doorgaan.

De organisatie heeft er alles aangedaan om de verschillende onderdelen, waaronder het gatgraven, veilig te laten verlopen. Bezoekers werden via speciale looppaden naar hun plek gestuurd en ditzelfde gold voor de deelnemers. Vooraf opgeven was noodzakelijk, zodat er een inschatting gemaakt kon worden van het aantal deelnemers.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/gatgraven-met-hoge-temperaturen

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 15-8-2020

Tropische temperaturen op het zeer geslaagde Sukerbietenfeest

LEMELERVELD - Afgelopen weekend van 7 tot en met 9 augustus, vond dan toch het Sukerbietenfeest plaats in Lemelerveld. Op de valreep kreeg de organisatie groen licht en het jaarlijkse Lemelerveldse feest kon in een verkorte vorm en met een duidelijk coronaplan, van start gaan.

Vrijdag begon het Sukerbietenfeest – wegens de warmte een uurtje eerder dan gepland – met een beachvolleybaltoernooi. In de avond telde de pubquiz maar liefst 240 deelnemers, die op een sfeervol versierd terras konden naborrelen. Op zaterdag was er een uitverkochte bingo en op zondag de Sukerbieten Picknick. Deze laatste verhuisde van het evenemententerrein naar Zwembad Natuurlijk Heidepark, omdat het simpelweg té warm was.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/tropische-temperaturen-op-het-zeer-geslaagde-sukerbietenfeest

Website: www.sukerbietenfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 14-8-2020

Mooie opbrengst Lionsclub Raalte, voor Strijd van Salland

RAALTE - Lionsclub Raalte heeft 14.370 euro overhandigd aan de Strijd van Salland. De serviceclub heeft het afgelopen jaar het bedrag bijeengebracht met diverse acties, waaronder een wijn- en een bieractie, een vreemdemuntenactie en een optreden van Peter Faber in De Plaskerk in Raalte. Lions-president Frans Maas overhandigde de cheque met de opbrengst aan Karin de Graaff van de Strijd van Salland die geld inzamelt voor onderzoek naar hersentumoren.

www.sallandcentraal.nl/2020/08/mooie-opbrengst-lionsclub-raalte-voor-strijd-van-salland

Website: www.strijdvansalland.nl
Bron: Salland Centraal

Flitsende nacht in Overijssel, ochtend begint met wateroverlast

Overijssel kende vannacht een flitsende nacht. Waar je ook keek, zag je wel een bliksemflits. En dat ging uren door. Maar gevaarlijk, dat was het niet, legt RTV Oost-weerman Ton ten Hove uit. Het weer verandert de komende tijd wel. "Na hitte krijgen we warmte."

"Er waren vannacht heel veel ontladingen. Vooral in de omgeving van het IJsselmeer. Wat opvalt is dat dat weerlicht tot op honderd kilometer afstand te zien was. Het was optisch een bijzonder spectaculair fenomeen, vooral 'hoog onweer'. Dat zijn horizontale bliksemontladingen. Verticaal is veel gevaarlijker, want die slaan in. Maar het was een komen en gaan van ontladingen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334361/Flitsende-nacht-in-Overijssel-ochtend-begint-met-wateroverlast

Bron: RTV Oost / 14-8-2020

Sallandse pastor Van den Berg: "'Klaar' met corona? Met die houding isoleer je ex-patiënten"

Pastor Marinus van den Berg (73) uit Boerhaar ziet in een Rotterdams revalidatiecentrum wat de effecten van covid-19 op de lange termijn met mensen doen, óók met jonge mensen. Hij waarschuwt dan ook voor een tweede coronagolf: "We worden slordig en onverschillig."

Wat de afgelopen maanden op de ic's gebeurde, kreeg alle aandacht van de media. Maar pastor Van den Berg vindt dat de focus nu wel meer mag liggen op de ex-coronapatiënten: zij hebben niet alleen fysiek een enorme strijd geleverd, maar vragen zich ook af wat de zin van dit alles is.

Verpleegkundigen in een revalidatieoord in Rotterdam zagen dat de ex-coronapatiënten die zij onder hun hoede hadden behoefte hadden aan geestelijke zorg. Ze benaderden de pastor uit Boerhaar daarom om eens met de mensen te praten. Hij bezocht de afgelopen maanden ongeveer twintig mensen, vaak wekelijks. De gesprekken resulteerden in het boekje Stap voor stap, opnieuw leren leven na corona.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334363/Sallandse-pastor-Van-den-Berg-Klaar-met-corona-Met-die-houding-isoleer-je-ex-patienten

Bron: RTV Oost / Ina Brouwer / 14-8-2020

Inwoners regio IJsselland kunnen ook de corona-app gaan testen

De nieuwe app CoronaMelder is vanaf maandag te downloaden voor mensen die in de regio IJsselland wonen. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek dat wordt gedaan bij mensen die positief getest zijn op corona. Via de app krijgen mensen een bericht als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. De app wordt al getest in GGD regio Twente en nu dus ook IJsselland.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334347/Inwoners-regio-IJsselland-kunnen-ook-de-corona-app-gaan-testen

Bron: RTV Oost / Chantal Everaardt / 13-8-2020

Natalie uit Raalte schrijft ode aan ziekenhuispersoneel dat zich over haar zoontje ontfermde

De wereld van Natalie Masseus stortte vijf jaar geleden in, toen bleek dat haar zoontje een agressieve vorm van botkanker had. Een slopende periode volgde voor het gezin uit Raalte, met chemokuren en operaties. Natalie besloot een ode aan het ziekenhuispersoneel te schrijven, dat zich over haar 7-jarige zoontje Florijn ontfermde.

Het boek, 'Mensen van het AMC', rolt deze week van de pers. "Als iemand het bestelt, zal ik het persoonlijk op de post doen", zegt Natalie lachend. Want de inhoud vindt ze belangrijk, informerend, troostend en waardevol voor mensen die zelf ook een lange periode in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Het boek, dat voornamelijk bestaat uit foto's van het personeel, laat zien hoe alle ziekenhuismedewerkers op hun eigen manier bijdragen aan het herstel van patiënten en het welzijn van hun familie.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333918/Natalie-uit-Raalte-schrijft-ode-aan-ziekenhuispersoneel-dat-zich-over-haar-zoontje-ontfermde

Bron: RTV Oost / 13-8-2020

KNMI: vanmiddag en vanavond kans op lokaal stevige onweersbuien in Overijssel

Het KNMI geeft een weerwaarschuwing voor lokaal stevig onweer in Overijssel later vanmiddag en vanavond. Volgens het weerinstituut kan het tussen 16.00 uur en 22.00 uur tekeer gaan.

Het KNMI houdt rekening met lokale onweersbuien met kans op hagel tot 2 cm, windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur en lokaal veel neerslag in korte tijd.

Verder is er kans op blikseminslag, hagel en windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Het KNMI heeft voor heel Nederland de zogenoemde waarschuwingscode geel gegeven.

www.rtvoost.nl/nieuws/334330/KNMI-vanmiddag-en-vanavond-kans-op-lokaal-stevige-onweersbuien-in-Overijssel

Bron: RTV Oost / 13-8-2020

Boerenmarkt in Vilsteren

VILSTEREN - Op zaterdag 15 augustus is er weer een Boerenmarkt in Vilsteren. Vorige maand was de eerste markt van dit jaar een groot succes. Het trok veel bezoekers en de kraamhouders deden goede zaken.

De wei waar de markt nu plaatsvindt, biedt voldoende ruimte om rond te lopen en om even een praatje te maken. De heerlijkste streekproducten uit de regio zijn weer te vinden op de Boerenmarkt. Kraamhouders en organisatie houden zich strikt aan de coronarichtlijnen en gaan er van uit dat de bezoekers dat ook doen.

De Boerenmarkt Vilsteren is er iedere derde zaterdag van de maand, van 11.00 tot 16.00 uur.

www.sallandcentraal.nl/2020/08/boerenmarkt-in-vilsteren

Website: www.landgoedvilsteren.nl
Bron: Salland Centraal

Olst-Wijhe moet snel beslissen over beveiliging spooroverweg Oude Allee

Nog deze maand wordt duidelijk of de onbeveiligde spoorwegovergang Oude Allee in Olst beveiligd wordt. Aanvankelijk zou de gemeenteraad in november een besluit nemen, maar dit is drie maanden naar voren gehaald.

Het Rijk wil onbeveiligde spoorwegovergangen voor 2024 opheffen. De spoorwegovergang aan de Oude Allee wordt vooral gebruikt door boeren en wandelaars.

Via de Oude Allee kunnen inwoners en recreanten vanuit Olst en omgeving eenvoudig naar de nieuwe wandel- en fietspaden in de omgeving Hoenlo. Door de overweg open te houden, blijft het 'dorpsommetje' behouden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/334301/Olst-Wijhe-moet-snel-beslissen-over-beveiliging-spooroverweg-Oude-Allee

Bron: RTV Oost / 12-8-2020

VIDEO | Oost op het asfalt: stuipen op het lijf door dollemansactie

Het is wat je met recht een dollemansactie noemt. Vol gas een kruising op rijden, terwijl er amper enig zicht is op verkeer van rechts. Waarmee deze wegpiraat een collega-weggebruiker de stuipen op het lijf jaagt. Die zit hoorbaar met het hart in de keel, zo blijkt uit deze aflevering van Oost op het Asfalt.

Het incident deed zich voor op een kruising in de buurt van Luttenberg. Terwijl een automobilist nietsvermoedend het kruispunt nadert, komt er op het allerlaatste moment een bestelwagentje van links. Zonder ook maar een moment af te remmen of überhaupt de voet van het gas te halen, jakkert deze bestuurder de kruising op. Rakelings voor de auto van de automobilist, die van rechts komt, langs.

Lees verder/ Video: www.rtvoost.nl/nieuws/334278/VIDEO-Oost-op-het-asfalt-stuipen-op-het-lijf-door-dollemansactie

Bron: RTV Oost / 12-8-2020

Huurwoningen van SallandWonen voor breder publiek

RAALTE - SallandWonen heeft voor twee van de acht buitengewoonthuiswoningen op de locatie van de voormalige Hartkampschool de inkomensgrens verhoogd naar 43.574 euro. Dit naar aanleiding van de reacties van de bezoekers van het recente open huis bij de locatie.

“We doen dit om de huurder met een inkomen boven de eerste aftoppingsgrens ook een kans te geven om in Raalte een buitengewoonthuiswoning te kunnen huren”, zo meldt de woningstichting. Met ingang van 11 augustus biedt SallandWonen de acht woningen aan de Dille aan voor de verhuur. De huurprijs is/blijft 619 voor elke woning. SallandWonen bouwt de buitengewoonthuiswoningen ook in Heino. Deze zes woningen worden in september allemaal aangeboden voor de verhuur met een maximum inkomensgrens van 43.574 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/huurwoningen-van-sallandwonen-voor-breder-publiek

Website: www.sallandwonen.nl
Bron: Salland Centraal / 11-8-2020

Gewonde bij botsing auto en busje op N35 bij Laag Zuthem

Een automobilist is vanochtend gewond geraakt bij de botsing met een busje op de N35 bij Laag Zuthem. Door nog onbekende oorzaak botsten de voertuigen op elkaar op een overgang.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Hagenweg met de N35. Over de ernst van de verwondingen is niets bekend.

De auto en het busje zijn flink beschadigd en moesten worden weggesleept.

www.rtvoost.nl/nieuws/334246/Gewonde-bij-botsing-auto-en-busje-op-N35-bij-Laag-Zuthem

Bron: RTV Oost / 11-8-2020

Den Alerdinck Zomerfair dit jaar online

LAAG ZUTHEM - De Den Alerdinck Zomerfair in Laag Zuthem gaat in verband met het coronavirus niet door. De organisatie heeft echter besloten om een online-event aan te bieden. Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 augustus is er van alles te zien en te beleven op www.denalerdinckzomerfair.nl.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/den-alerdinck-zomerfair-dit-jaar-online

Website: www.denalerdinckzomerfair.nl
Bron: Salland Centraal / 9-8-2020

Keolis verliest busvervoer IJssel-Vecht definitief vanwege 'vals spel'

Keolis is definitief het busvervoer in de regio IJssel-Vecht kwijt. De duizenden handtekeningen van Keolis-personeel, de flyeractie van de ondernemingsraad en gesprekken met de vakbonden hebben de provincie niet van inzicht doen veranderen: Keolis heeft gefraudeerd en dat vindt de provincie onacceptabel.

Het definitieve verlies van de concessie betekent een forse financiële klap voor Keolis. De omzetwaarde van tien jaar busvervoer in de regio IJssel-Vecht, het gebied tussen Noordwest-Overijssel, Apeldoorn en Lelystad, bedraagt zo'n 900 miljoen euro. Volgens directeur Frank Janssen van de vervoerder kost het intrekken van de concessie zo’n 260 arbeidsplaatsen. Ook zijn er al bussen besteld en onderweg vanuit China.

Maar gedeputeerde Bert Boerman vindt dat het fraudeleus handelen van Keolis niet ongestraft kan blijven. "Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes", aldus de bestuurder.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333926/Keolis-verliest-busvervoer-IJssel-Vecht-definitief-vanwege-vals-spel

Bron: RTV Oost / 4-8-2020

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: 4-8-2020 / Raalte Zuid / fotos 4 augustus 2020 Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Chris de Bont draagt voorzittersstokje SW4D over aan Jurgen Bruggeman

RAALTE - Chris de Bont draagt per september het voorzittersstokje van de Sallandse Wandelvierdaagse over aan Jurgen Bruggeman. De Bont, voorzitter sinds de oprichting van het evenement in 2008, blijft volgens eigen zeggen betrokken bij het evenement. “Ik maak graag plaats voor een jongere opvolger, maar blijf vanaf de zijlijn bij de SW4D betrokken. Daar is mij het evenement te dierbaar voor.”

Bruggeman is al enige tijd ‘enthousiast supporter’ van de vierdaagse. “We hebben er alle vertrouwen in dat met hem nieuwe ideeën voor een veranderende toekomst ingang vinden”, vertelt De Bont. In een persbericht dankt hij alle vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen voor de afgelopen jaren.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/chris-de-bont-draagt-voorzittersstokje-sw4d-over-aan-jurgen-bruggeman

Website: www.sw4d.nl
Bron: Salland Centraal / 3-8-2020

Luttenbergsfeest met aangepast programma in combinatie met uitzending Top 700

LUTTENBERG - “Het belangrijkste is dat we elkaar als Luttenbergers zo meteen weer kunnen spreken. We zijn blij dat dat in elk geval weer mogelijk is.” Aan het woord zijn Ruud Alferink en Veroni Reimert van Stichting School en Volksfeesten Luttenberg, de organisatie van het Luttenbergsfeest. Van donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus vindt er een aangepast feest plaats in het dorp. In combinatie met de plaatselijke horeca en de organisatie van de Top 700 Luttenberg. “Maar het feest is wel voor de Luttenbergers, we vragen nadrukkelijk aan iedereen uit andere plaatsen om niet te komen.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/08/luttenbergsfeest-met-aangepast-programma-in-combinatie-met-uitzending-top-700

 

De uitzendingen van de Luttenberg Top 700 beginnen woensdagochtend 5 augustus al. Tot en met zondag wordt er elke dag van 9.00 tot 23.00 uur radio gemaakt vanuit Elckerlyc.

Elckerlyc is gedurende de uitzendingen weer geopend. Op een groot scherm zijn videoclips van de nummers te zien. De uitzendingen zijn te volgen via www.luttenbergtop700.nl, via 106.3 FM (Vechtdal FM) en in de avonduren via Vechtdal Leeft TV.

 

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Website: www.luttenbergtop700.nl
Website: www.vechtdalfm.nl
Website: www.vechtdalleeft.nl
Bron: Salland Centraal

Definitief besluit over Keolis valt vandaag: "Welke beslissing ook, het heeft veel consequenties"

Mag Keolis vanaf december alsnog het busvervoer verzorgen in Overijssel, Gelderland en Flevoland of raakt het de concessie IJssel-Vecht definitief kwijt? Dat wordt vandaag duidelijk als de provincies een definitief besluit nemen. "Welke beslissing er ook genomen wordt, het heeft veel consequenties", beseft Anita Dries, bestuurder FNV Personenvervoer.

"Het is een duivels dilemma voor de provincie. We zijn heel benieuwd wat we vandaag te horen krijgen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333949/Definitief-besluit-over-Keolis-valt-vandaag-Welke-beslissing-ook-het-heeft-veel-consequenties

Bron: RTV Oost / 4-8-2020

Tweede Dorpsquiz Raalte jaar uitgesteld

Organisatie ‘We vinden de gezondheid van alle deelnemers toch het allerbelangrijkst’

RAALTE - Het was een zware beslissing, waar diep en intensief over nagedacht is: de tweede Dorpsquiz Raalte, aanvankelijk gepland op zaterdagavond 19 december, wordt uitgesteld naar eind 2021. “De basis van onze Dorpsquiz is juist de samenwerking en verbinding tussen verschillende generaties, van jong tot oud. Dan kun je niet het risico nemen om ouderen, die kwetsbaar zijn voor corona, zo intensief in contact te brengen met jongeren”, zo licht bestuurslid Sjaak Legebeke de keuze toe.

Het was best een duivels dilemma, dat geven alle vijf bestuursleden (naast Legebeke ook Nardy en Pieter Nijland, Rosa van Oldeniel en Esther Schulten) direct toe. “We hebben er ook enkele vergaderingen voor nodig gehad, maar uiteindelijk was het toch een unaniem besluit.”
Op de inschrijvingsdag 1 april leek de tweede Dorpsquiz Raalte 2021 qua belangstelling de al zo geslaagde eerste editie van eind vorig jaar nog te gaan overtreffen. Niet minder dan 150 teams schreven zich toen vanaf 5 uur ’s morgens in, mede dankzij wat technische problemen zodat het aanvankelijke maximumaantal van honderd teams flink verhoogd werd. Ook toen was corona al het gesprek van de dag, maar niemand besefte nog goed dat het een zaak van lange adem zou gaan worden. “Veel mensen hebben ons afgelopen maanden gevraagd om het door te laten gaan omdat het eind vorig jaar zo geweldig leuk en geslaagd was. Toch hebben we nu dus besloten om het een jaar uit te stellen. Je kunt natuurlijk zeggen dat het de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf is, maar we vinden de gezondheid van iedereen toch het allerbelangrijkste”, vertelt Esther Schulten.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/tweede-dorpsquiz-raalte-jaar-uitgesteld

Website: www.dorpsquizraalte.nl
Bron: Salland Centraal

Grote belangstelling voor eerste boerenmarkt

LUTTENBERG - De boerenmarkt die afgelopen zaterdag plaatsvond bij Museum De Laarman in Luttenberg was goed bezocht. “We schatten dat we tussen de 200 en 250 bezoekers hebben getrokken”, vertelt Gerda Luchtenberg namens De Laarman. “Jammer van de regen, tot op dat moment was het hartstikke druk, maar toen het opklaarde begon het weer goed te lopen.” De ‘Voedsalland Boerenmarkt’ was de eerste in een serie van drie. Ook op de zaterdagen 1 en 8 augustus vindt er weer zo’n markt plaats bij het museum.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/grote-belangstelling-voor-eerste-boerenmarkt

Website: www.delaarman.nl
Bron: Salland Centraal

Dankzij alternatieve opzet gaat 13de editie Sallandse Wandelvierdaagse door

Toen duidelijk werd dat de Sallandse Wandelvierdaagse dit jaar niet door kon gaan vanwege corona werd snel een alternatief bedacht. Een boekje waarin de vier wandelroutes staan beschreven.

Het boekje werd vandaag overhandigd aan Jacques van Loevezijn. De Raalter wethouder kreeg eveneens de bijbehorende speciale corona-medaille die de vorm heeft van het Covid-virusdeeltje.

Boekje

Het boekje bevat vier wandelroutes. Is de start van de SW4D, zoals het evenement ook wordt aangeduid, normaal vanuit een volle tent op Domineeskamp in Raalte, deze routes starten allemaal ergens anders. Bij iedere wandeling staat een verhaal in het boekje dat inhaakt op een plaats waarlangs de route voert.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333843/Dankzij-alternatieve-opzet-gaat-13de-editie-Sallandse-Wandelvierdaagse-door

Website: www.sw4d.nl
Bron: RTV Oost / 1-8-2020

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: 1-8-2020 Pauluskerk Raalte / foto 31 juli 2020 Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Vier Stöppelhaene 2020 thuis en bestel zo'n Stöppelbox

Website: www.stoppelhaene.nl

Bron: Stöppelhaene