NIEUWE VIDEO: VOORJAARSKERMIS - 20-5-2022

Regio nieuws augustus

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland 

Kindcentrum Olst - stand van zaken september 2021

Graag nemen projectleiders Arjen en Bert je mee in de stand van zaken over het te bouwen kindcentrum in Olst op de locatie Averbergen. Wat is er al gedaan en wat moet er nog gebeuren voordat we hopelijk in 2024 de deuren kunnen openen?

Youtube: www.youtube.com/watch?v=FsnYL4T3GSM

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 31-8-2021

Germaanse markt Heeten 28 aug 2021

In Heeten werd 27 augustus 2021 de "Germanenkamer" geopend in het Trefpunt. Ter gelegenheid daarvan was er 28 augustus een Germaanse markt. In een klei-oven werd ijzererts omgevormd tot ijzer zoals dat aan het begin van onze jaartelling ook gebeurde: een boeiende demonstratie.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=4Eml1D1fZvc

Bron: Salland1 / 30-8-2021

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen bezoek aan Salland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag 14 september een streekbezoek aan het zuidelijk deel van Salland. Op het programma staat onder meer een bezoek aan Deventer, Raalte en Olst-Wijhe.

Het streekbezoek staat in het teken van het vermogen van de regio Salland om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2002119/Koning-Willem-Alexander-en-koningin-Maxima-brengen-bezoek-aan-Salland

Bron: RTV Oost / 30-8-2021

Slachtoffers ongeluk Raalte kwamen van feest, één nog in coma

De vijf slachtoffers van het eenzijdige ongeluk bij Raalte van vannacht kwamen van een feest in Wijhe. Een van hen wordt in coma gehouden. Dat zegt de vader van één van de slachtoffers. Bij het ongeluk op de N756 bij Raalte raakten in totaal vijf jongeren zwaargewond. Met de andere vier gaat het naar omstandigheden goed.

Vier van de vijf jongens komen uit Raalte, de vijfde komt uit Heino. Het ging rond drie uur vannacht mis op de Wijheseweg. Tussen Wijhe en Raalte raakte de auto in een flauwe bocht van de weg. De wagen vloog via de midden geleider de weg over, ramde een boom en kwam tegen een tweede boom tot stilstand. Hulpverleners moesten het wrak eerst van de boom trekken, voordat zij bevrijd konden worden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2001748/Slachtoffers-ongeluk-Raalte-kwamen-van-feest-een-nog-in-coma

Bron: RTV Oost / 29-8-2021

Pluimveehouders rond Heeten houden hart vast vanwege vogelgriep: "Hopen dat gevolgen meevallen"

"Ik hoop dat het, omdat het om een hobbyhouder gaat, meevalt en dat de maatregelen van korte duur zullen zijn." Pluimveehouder Peters uit Lettele baalt flink van het vervoersverbod dat ingesteld is nu vogelgriep is vastgesteld in Heeten. Peters heeft een bedrijf in broedeieren, die normaal gesproken zo’n twee keer per week worden opgehaald voor export. Door het vervoersverbod kan dat dus voorlopig niet.

Dinsdag werd in Heeten vogelgriep vastgesteld bij een particuliere pluimveehouder. Ruim zeshonderd dieren van de hobbyboer, onder meer zwanen en eenden, zijn vervolgens gedood. Er is door de NVWA meteen een vervoersverbod ingesteld voor alle pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer van de besmetting. In een straal van drie kilometer rond die locatie worden alle pluimveebedrijven gescreend op vogelgriep. Ook Peters zit met zijn bedrijf binnen die drie kilometer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2000441/Pluimveehouders-rond-Heeten-houden-hart-vast-vanwege-vogelgriep-Hopen-dat-gevolgen-meevallen

Bron: RTV Oost / 25-8-2021

Ook ‘Proef de Nazomer’ gaat niet door

RAALTE - Het nieuwe evenement ‘Proef de nazomer’ op 24, 25 en 26 september in het centrum van Raalte gaat niet door. “Er zijn nog te veel onzekerheden en we moeten maar afwachten wat er na 13 september wel of niet mag,” licht voorzitter Frans Rouwenhoff toe.

‘Proef de nazomer’ is de nieuwe naam voor een samenwerking van al langer bekende evenementen als Cu & Cu (Kunst en cultuur), Streetlive (straattheater), Bierfestival Raalte en het culinaire ‘Raalte in de Smaak’. Ook de Plaskerk was betrokken bij deze eerste gezamenlijke editie in september.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/08/ook-proef-de-nazomer-gaat-niet-door

Bron: Salland Centraal / 24-8-2022

Nieuwbouwwijk Franciscushof / 2-7-2021

Tussen de N35 en het al gerealiseerde deel van Franciscushof ligt het nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. Deze woningbouwlocatie in Raalte biedt ruimte voor circa 163 woningen. Franciscushof Zuid krijgt een groene, landelijke uitstraling en een ruime opzet. Bron: Gemeente Raalte 
Youtube: www.youtube.com/watch?v=JfgQl_d8QjQ
Bron: VTV Sallandia / 24-8-2021

Vogelgriep vastgesteld in Heeten; ruiming bedrijf en vervoersverbod in omgeving

Bij een houder van sier- en watervogels in Heeten is vogelgriep vastgesteld. Alle 665 zwanen, eenden en andere vogels van de houder worden geruimd en er is in een straal van tien kilometer rondom het bedrijf een vervoersverbod ingesteld. In deze zone liggen 36 andere pluimveebedrijven.

Het vervoersverbod is met onmiddellijke ingang ingesteld door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Er mag geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel meer worden vervoerd in dat gebied. Het vervoersverbod is ook van toepassing op ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gehouden gevogelte.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2000212/Vogelgriep-vastgesteld-in-Heeten-ruiming-bedrijf-en-vervoersverbod-in-omgeving

Bron: RTV Oost / 24-8-2021

Het Stöppelhaenegevoel met de optocht ‘aans-umme’

RAALTE - In het laatste weekend van augustus - traditioneel het Stöppelhaeneweekend - kan heel Salland het Stöppelhaenegevoel opwekken tijdens de optocht ‘aans-umme’. Het is een omgekeerde optocht, waarbij heel Salland een fietsroute kan volgen langs maar liefst 25 creatieve Stöppelhaene versieringen.

De fietsroute van ongeveer 35 kilometer, doet naast Raalte ook Luttenberg aan en is van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus te fietsen. Tot 23.00 uur is de route verlicht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/08/het-stoppelhaenegevoel-met-de-optocht-aans-umme

Bron: Salland Centraal / 23-8-2021
Website: www.stoppelhaene.nl

Alternatief Luttenbergsfeest dondersmooi verlopen

LUTTENBERG - Nadat de voorbereidingen voor een volledig feest gereed waren, kreeg het bestuur van het Luttenbergsfeest via de persconferentie te horen dat het feest helaas niet door kon gaan. Dat weerhield de feestcommissie er niet van om in samenwerking met de plaatselijke horeca te kijken naar wat wel mogelijk was. Afgelopen weekend was het dan zo ver…. en hoe!

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/08/alternatief-luttenbergsfeest-dondersmooi-verlopen

De foto’s van dit weekend zijn te vinden op de Facebookpagina van het Luttenbergsfeest en op de website www.luttenbergsfeest.nl

Bron: Salland Centraal / 17-8-2021

‘Honderd inzendingen met ontwerpen voor de Sallandse vlag’

Commissie gaat nu drie beste inzendingen selecteren

RAALTE - Ze had op enkele tientallen inzendingen gerekend bij de prijsvraag voor een nieuwe Sallandse vlag, maar uiteindelijk werden dat er zo’n honderd. “Dat heeft me echt positief verrast. Het leeft dus zeker in Salland,” zo reageert Barbara Jansen, kartrekker, kwartiermaker en eerste aanspreekpunt van Doorpakken Salland dat de wedstrijd samen met Salland Marketing begin deze zomer uitschreef.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/08/honderd-inzendingen-met-ontwerpen-voor-de-sallandse-vlag

Bron: Salland Centraal / 16-8-2021

Gastvrij Wijhe presenteert zich op gezamenlijke website

WIJHE - Ondernemersvereniging Gastvrij Wijhe presenteert zich op een gezamenlijke, gloednieuwe website met Natuurlijk Olst: www.hierstroomtdeijssel.nl. De site is inmiddels in de lucht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/08/gastvrij-wijhe-presenteert-zich-op-gezamenlijke-website

Bron: Salland Centraal / 16-8-2021

Dode in auto Wijhe is vermiste man uit Deventer

Het lichaam dat gistermiddag werd aangetroffen in een auto in de IJssel bij Wijhe, is van de vermiste man (55) uit Deventer. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

De politie haalde de auto gisteravond uit de IJssel. Al snel was duidelijk dat het ging om het voertuig van de Deventenaar die al enkele weken vermist werd. De politie kon de identiteit van de overleden persoon in de auto gisteren nog niet vaststellen. Vandaag kwam de bevestiging wel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1994437/Dode-in-auto-Wijhe-is-vermiste-man-uit-Deventer

Bron: RTV Oost / 4-8-2021

Politie haalt auto van vermiste Deventenaar uit IJssel bij Wijhe

De politie heeft vanavond bij Wijhe een auto uit de IJssel geborgen. Een woordvoerster van de politie bevestigt dat het gaat om het voertuig van de Deventenaar die al enige tijd vermist wordt. In de auto is een lichaam aangetroffen. De politie kan nog niet bevestigen dat het om de vermiste man gaat.

De man is sinds 15 juli zoek, toen hij voor het laatst werd gezien in zijn auto op de N337 tussen Deventer en Zwolle. In de afgelopen weken was er onder meer een zoekactie in Herxen, maar dat leverde niets op.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1994121/Politie-haalt-auto-van-vermiste-Deventenaar-uit-IJssel-bij-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-8-2021

‘Vleesverwerker Stegeman staat in de etalage’

Vleesverwerker Stegeman uit Wijhe is door eigenaar Campofrio in de verkoop gezet. Dat meldt de Spaanse krant el Economista. Het Spaanse Campofrio, dat sinds 2008 de eigenaar is van Stegeman, zou volgens de krant in een vergevorderd stadium zijn met een koper.

De in 1858 in Deventer opgerichte worstenfabrikant staat samen met het Belgische Imperial Meat Products te koop. Reden voor de verkoop is het coronavirus. Door de impact van de pandemie wil Campofrio, volgens de krant, zich strategisch heroriënteren. De verkoop van Stegeman zou geld in het laatje moeten brengen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1994022/Vleesverwerker-Stegeman-staat-in-de-etalage

Bron: RTV Oost / 3-8-2021

Onderzoek FDF: "Distributiecentrum Raalte heeft vergunning nodig bij meer dan zeven vrachtwagens per maand"

Het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte heeft geen natuurbeschermingsvergunning, terwijl dat volgens Farmers Defence Force (FDF) wel zo zou moeten zijn. Alleen als er maandelijks minder dan zeven vrachtwagens komen laden of lossen, is geen vergunning nodig. "Het is duidelijk dat er veel meer vrachtwagens af en aan rijden." FDF heeft aangifte gedaan en heeft de provincie gevraagd te handhaven tegen het ontbreken van een vergunning. De provincie Overijssel zegt nog niet te weten of Jumbo echt een vergunning nodig heeft.

Farmers Defence Force vindt het onterecht dat de agrarische sector de stikstofproblematiek moet oplossen, terwijl bedrijven in andere sectoren niet eens een vergunning hebben voor de stikstof die zij creëren. Om erachter te komen welke bedrijven zonder natuurbeschermingsvergunning opereren, heeft de boerenorganisatie Wob-verzoeken gedaan. Via die Wet openbaarheid van bestuur weet FDF nu waar wel en waar geen vergunningen zijn aangevraagd of afgegeven. Die Wob-stukken zijn ook ingezien door RTV Oost.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1992949/Onderzoek-FDF-Distributiecentrum-Raalte-heeft-vergunning-nodig-bij-meer-dan-zeven-vrachtwagens-per-maand

Bron: RTV Oost / Oscar Siep / 2-8-2021