Regio nieuws augustus

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland 

Bomvolle bingozaal, Davina Michelle en een les vanuit Mars: dit was Stöppelhaene op vrijdag

De traditionele bingomiddag op Stöppelhaene was binnen vijftien minuten uitverkocht, Davina Michelle, Jannes en Wesley Klein traden op en boeren vanuit de omgeving kwamen naar een congres over Mars. Dit was de vrijdag op Stöppelhaene!

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317703/Bomvolle-bingozaal-Davina-Michelle-en-een-les-vanuit-Mars-dit-was-Stoppelhaene-op-vrijdag

Bron: RTV Oost / 31-8-2019

Nieuw seizoen Koffieconcerten van start tijdens Diekdaegen

WIJHE - Stichting Vrienden van de Nicolaaskerk Wijhe presenteert ook het komende jaar weer elke maand een koffieconcert in de Nicolaaskerk. Het seizoen gaat op zondag 8 september, tijdens de Diekdaegen, van start met een concert van Ensemble Zeffiretto. Dit ensemble bestaat uit drie jonge ArtEZ-studenten en brengt op een luchtige manier bekende klassieke werken ten gehore. Geschikt voor jong en oud! Aanvang is om 11.15 uur.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/nieuw-seizoen-koffieconcerten-van-start-tijdens-diekdaegen

Website: www.vriendennicolaas.nl

Bron: Salland Centraal / 30-8-2019

Scouting Raalte grote winnaar bij optocht Stöppelhaene

RAALTE - Donderdagmiddag stond de optocht door Raalte op het programma. De wagens van de scouting uit Raalte vielen in de smaak bij de jury. Zij gingen er met de eerste prijs vandoor. Bij de kinderoptocht wonnen Norah-Noor en Sammy Faerber en Thijmen en Selena ter Kluve.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/scouting-raalte-grote-winnaar-bij-optocht-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 30-8-2019

Grutto en Dahliastraat 33 winnen straat- en gevelversiering Stöppelhaene

RAALTE - Met het thema ‘Vlinder- en bloementuin’ heeft de Grutto dit jaar de eerste prijs in de wacht gesleept bij de traditionele straatversieringswedstrijd van Stöppelhaene. ‘Heel veel kleurrijke bloemen en vlinders met mooie oogstmaterialen, alles keurig afgewerkt, ook de achterkanten. Complimenten voor de verlichting die het bijna magisch verlicht’, zo vond de onafhankelijke jury die woensdag twee keer een ronde maakte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/grutto-en-dahliastraat-33-winnen-straat-en-gevelversiering-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 29-8-2019

Zwembad De Welters begroet 40.000-ste bezoeker

WIJHE - Zwembad De Welters in Wijhe mocht vrijdagmiddag 23 augustus de 40.000-ste bezoeker van het seizoen verwelkomen. De eer ging naar Bram de Vos. Hij werd in het zonnetje gezet door badmeester Paul Balstra en Wilco Roetert Steenbruggen, secretaris van Stichting Zwembad De Welters. Bram ontving een gratis zwemabonnement voor het volgende zomer-zwemseizoen en een leuke attentie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/zwembad-de-welters-begroet-40-000-ste-bezoeker

Website: www.zwembaddewelters.nl
Bron: Salland Centraal / 29-8-2019

Mini-fair bij de Olsterhof

OLST - Lifestylewinkel de Olsterhof in Olst presenteert op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september een mini-fair. Rondom het Koetshuis richten gastexposanten een brocantemarktje in met een gevarieerd aanbod van vintage, Engels antiek en oude Franse gebruiksvoorwerpen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/mini-fair-bij-de-olsterhof

Website: www.olsterhof.nl

Bron: Salland Centraal / 29-8-2019

Oogstgave, Glennis Grace en Kraantje Pappie: dit was de donderdag van Stöppelhaene

De donderdag op de Stöppelhaene stond in het teken van de Oogstgave, de optocht met praalwagens en optredens in de feesttent en op het grote podium. Onder andere Glennis Grace en Kraantje Pappie vermaakten het publiek met hun muzikale talenten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317628/Oogstgave-Glennis-Grace-en-Kraantje-Pappie-dit-was-de-donderdag-van-Stoppelhaene

Bron: RTV Oost / 30-8-2019

Scholieren kamperen tussen de bunkers van de IJssellinie bij Olst

Negentig leerlingen van middelbare school De Capellenborg in Wijhe slapen vannacht in tentjes tussen de bunkers die werden aangelegd om de Russen tegen te houden in de Koude Oorlog.

De stichting IJssellinie is blij met het jonge bezoek, dat aansluit bij een nieuwe aanpak. "Schitterend, dit is waar wij naar streven", zegt Piet Schievink van de stichting. "We willen meer jongeren naar deze linie te halen."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317606/Scholieren-kamperen-tussen-de-bunkers-van-de-IJssellinie-bij-Olst

Bron: RTV Oost / 29-8-2019

Handbalcoach Peter Portengen duikt op in Raalte bij Kwiek

Handbalcoach Peter Portengen is weer actief binnen onze provincie. De voormalig succestrainer van Dalfsen komt de technische staf van Kwiek versterken.

Op de dinsdagen gaat hij de training van de B1 verzorgen. Verder gaan de talenten talenten van de A1, dames 1 en dames 2 specialisatietraining bij hem volgen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317588/Handbalcoach-Peter-Portengen-duikt-op-in-Raalte-bij-Kwiek

Bron: RTV Oost / 29-8-2019

Stöppelloop en cabaret: dit was de woensdag van Stöppelhaene

Stöppelhaene is begonnen. De woensdag staat traditioneel in het teken van de Sallandse Cabaretavond. Ook vond de Stöppelloop weer plaats, voor het eerst in 19 jaar.

Tijdens de Stöppelloop proefde verslaggever Ties van der Heide de sfeer:

Tijdens de Sallandse Cabaretavond konden bezoekers genieten van grappenmakers uit Salland en Twente, zoals Thijs Kemperink en Gait van der Weegh. Dit werd afgewisseld met muziek en de bekendmaking van de Oogstkoningin en haar hofdames.

www.rtvoost.nl/nieuws/317569/Stoppelloop-en-cabaret-dit-was-de-woensdag-van-Stoppelhaene

Bron: RTV Oost / 29-8-2019

Veel rookschade door brand bij restaurant in Welsum

Bij een brand in Eet Tapperij Bijsterbosch/De Stuurmanskolk in Welsum is vanochtend vroeg veel rookschade ontstaan. Het vuur ontstond in de kelder van het pand.

Volgens een voorlichter van de Veiligheidsregio is het nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand was.

Een persoon ademde rook in en werd gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

www.rtvoost.nl/nieuws/317571/Veel-rookschade-door-brand-bij-restaurant-in-Welsum

Bron: RTV Oost / 29-8-2019

Er zit muziek in de Oogstkoningin en Hofdames

RAALTE - De 52-jarige Dianne Arling zwaait dit jaar als Oogstkoningin de scepter tijdens Stöppelhaene. Dianne kent het Sallandse Oogstfeest van binnen en buiten: van het zingen op de oogstdankviering tot de muntverkoop; het achter de bar helpen en meedoen met de optocht. Zij krijgt steun van haar Hofdames, de zussen Lize en Karlijn Veltjen (26 en 24 jaar).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/er-zit-muziek-in-de-oogstkoningin-en-hofdames

Bron: Salland Centraal / 28-8-2019

Foto: Stöppelhaene / Foto&Zo

Scootertuig probeert 81-jarige vrouw te beroven in Raalte

RAALTE - In park Drostenkamp in Raalte is dinsdagmiddag geprobeerd om een 81-jarige vrouw te beroven.

Toen zij haar hondje uitliet kwam een scooter aanrijden met daarop twee personen. Deze hebben geprobeerd het polstasje van de dame af te pakken terwijl zij langsreden. Het is ze niet gelukt.

De dame is hier hevig van geschrokken, maar ze kon de politie nog wel vertellen dat het om een donkere scooter ging met twee personen, van wie één een gezet postuur heeft.

De politie op zoek naar getuigen van deze poging beroving. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/scootertuig-probeert-81-jarige-vrouw-te-beroven-in-raalte

Bron: Salland Centraal / 28-8-2019

Pompdagen weer één groot feest

HEINO - Stichting Heija kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Pompdagen. De weergoden waren het feest gunstig gezind.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/pompdagen-weer-een-groot-feest

Website: www.pompdagen.nl
Bron: Salland Centraal / 28-8-2019

Veel spektakel tijdens Zomerfeesten Wesepe

WESEPE - “We zijn dik en dik tevreden”, stelt William Roesink, voorzitter van Stichting Dorpsfeesten Wesepe over de afgelopen editie van de Zomerfeesten Wesepe.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/veel-spektakel-tijdens-zomerfeesten-wesepe

Website: www.zomerfeestenwesepe.com
Bron: Salland Centraal / 28-8-2019

Tuinen van Salland voor het laatst geopend

REGIO - De Tuinen van Salland zetten op zondag 1 september voor de laatste keer van dit seizoen hun poorten open voor het publiek.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/tuinen-van-salland-voor-het-laatst-geopend

Website: www.tuinenvansalland.nl
Bron: Salland Centraal / 28-8-2019

Expeditie Oost: Therapeutisch plakken ter voorbereiding op het corso van Stöppelhaene Raalte

Een cultureel gebeuren dat niet meer weg te denken is van onze Overijsselse evenementenkalender, de Stöppelhaene Raalte. Menig inwoner is dan ook actief betrokken bij het Sallandse oogstfeest. Wij van Expeditie Oost troffen vandaag een aantal hardwerkende wagenbouwers.

"Al jaren zeiden we tegen elkaar dat het ooit een keer moest gebeuren. Vaak kwamen dat soort uitspraken tijdens de Stoppelhaene zelf én nadat we een aantal biertjes genuttigd hadden. Maar nu is het dan echt zover, vriendengroep De Matties is present dit jaar", aldus Robert Nijkamp.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317512/Expeditie-Oost-Therapeutisch-plakken-ter-voorbereiding-op-het-corso-van-Stoppelhaene-Raalte

Bron: RTV Oost / 27-8-2019

Fietstocht langs grenzen van Marke Heeten

HEETEN - Historisch Heeten houdt op zondag 8 september een fietstocht langs de grenzen van de voormalige Marke Heeten. Iedereen is welkom om mee te fietsen.

Onderweg komen de deelnemers van alles te weten over de geschiedenis van Heeten. Bij het rustpunt onderweg krijgen ze bovendien een consumptie aangeboden en kunnen belangstellenden zich eventueel laten inschrijven als vriend van Historisch Heeten.

Deelname is gratis en geheel voor eigen risico. Starten kan tussen 9.30 en 11.00 uur vanaf kulturhus Trefpunt in Heeten, waar de routebeschrijving verkrijgbaar is.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/fietstocht-langs-grenzen-van-marke-heeten

Bron: Salland Centraal / 27-8-2019

1.200 bezoekers bij Slotgrachtconcert in idyllische setting

OLST-WIJHE - Het Slotgrachtconcert dat afgelopen zaterdag plaatsvond bij Kasteel De Haere heeft zo’n 1.200 bezoekers op de been gebracht. In een prachtige setting genoten zij van de muziek van het Orkest van het Oosten.

Sommigen maakten van de gelegenheid gebruik om te picknicken. De weergoden werkten ondertussen enthousiast mee. Jarenlang vond het concert niet plaats, totdat Stichting IJssellandschap dit jaar de organisatie weer oppakte.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/slotgrachtconcert-in-idyllische-setting

Bron: Salland Centraal / 27-8-2019

Treinen tussen Zwolle en Olst rijden weer na aanrijding

De treinen tussen Zwolle en Olst rijden weer. Ongeveer een uur lang reden er geen treinen door een aanrijding met een persoon.

Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

www.rtvoost.nl/nieuws/317485/Treinen-tussen-Zwolle-en-Olst-rijden-weer-na-aanrijding

Bron: RTV Oost / 27-8-2019

Rood-geel kippenvel bij Rohda expo in Raalter BK-straat

De traditionele versiering van straten voor het Sallands oogstfeest Stöppelhaene staat dit jaar in de Raalter BK-straat in het teken van Rohda Raalte. De club van rood en geel viert het negentigjarig jubileum en wordt door de bewoners van de straat getrakteerd op een foto-expositie.

"Een feest der herkenning", zegt Peter Holtmaat, één van de initiatiefnemers van de straatexpo. "Een groot deel van de geschiedenis van de club is vastgelegd op zo'n dertig grote foto's die in voortuinen van huizen staan. Daarnaast zijn er bij een kantorencomplex grote wanden met vele honderden foto's geplaatst."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317446/Rood-geel-kippenvel-bij-Rohda-expo-in-Raalter-BK-straat

Bron: RTV Oost / 27-8-2019

Recordopbrengst voor Heino tikt ‘m af

Elders op deze site kun je lezen over de fantastische eindopbrengst van de Strijd van Salland. Maar ook tijdens de Pompdagen zelf werden allerlei records gebroken. De belangrijkste is wel de opbrengst van Heino tikt ‘m af, de veiling op de vrijdagmiddag in de Hof van Rakhorst.

De commissie maakte onder luid gejuich bekend dat in totaal 9.000 euro is binnengehaald. Dat is zeker te danken aan alle bedrijven in Heino en omgeving die spontaan een kavel beschikbaar hebben gesteld en natuurlijk aan iedereen die heeft meegeboden.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/recordopbrengst-voor-heino-tikt-m-af

Bron: Hoezo Heino / 26-8-2019

Foto-art van Jean Nieuwenhuis in Galerie 1703

WIJHE - Bij Galerie Brasserie 1703 in Wijhe is nog tot 1 oktober een expositie te zien van Jean Nieuwenhuis. Jean is fotografe en gebruikt haar fotostudio voor portretten, bedrijfsfotografie en foto-art.

De expositie staat in het teken van de laatste discipline. De kunstwerken zijn onderverdeeld in drie thema’s: het IJssellandschap, vrouwen (foto’s van ‘beautiful women’ die ze heeft bewerkt met naald en draad) en bloemen.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/foto-art-van-jean-nieuwenhuis-in-galerie-1703

Website: www.jeannieuwenhuis.nl
Bron: Salland Centraal / 26-8-2019

Automobilist knalt in Raalte op een bord langs de N35

Een automobilist is zondagnacht op de N35 op een bord geknald bij een tankstation. Het is niet duidelijk waardoor de auto van de weg raakte en op de Heinoseweg tegen een groot paneel van een tankstation tot stilstand kwam.

Volgens agenten is de bestuurder naar het ziekenhuis gebracht, het is niet bekend of hier een ambulance voor is ingezet. De beschadigde auto is weggesleept.

www.rtvoost.nl/nieuws/317415/Automobilist-knalt-in-Raalte-op-een-bord-langs-de-N35

Bron: RTV Oost / 26-8-2019

Opbrengst Strijd van Salland ruim een ton, bestemd voor onderzoek hersentumor

De actie Strijd van Salland heeft 105.00 euro opgebracht. Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de Pompdagen in Heino. Het geld gaat volledig naar het onderzoek naar hersentumoren.

Strijd van Salland zet zich al vier jaar in voor het goede doel. Het is een specifieke actie van de Vereniging Heino Helpt om donaties te werven voor meer onderzoek naar hersenkanker. De opbrengst van dit jaar is een record, bijna tweemaal zoveel als vorig jaar toen 57.000 euro werd binnengehaald.

"Het is serieus geld. Daar kan echt wat mee bereikt worden", aldus Jolande Blankenvoorde van de organisatie.

Voordat de opbrengst bekend werd gemaakt speelde muzikant Hendrik Jan Bökkers samen met Martien Lindeboom een speciaal voor de Strijd van Salland geschreven nummer, geheten 'Doodse stilte'.

www.rtvoost.nl/nieuws/317407/Opbrengst-Strijd-van-Salland-ruim-een-ton-bestemd-voor-onderzoek-hersentumor

Website: www.strijdvansalland.nl

Bron: RTV Oost / 25-8-2019

Dirigente H. Kruisverheffing neemt afscheid met Stöppelhaeneconcert

RAALTE - Op donderdag 29 augustus vindt het traditionele Stöppelhaeneconcert plaats in de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte. Het concert heeft als thema ‘ Adieu’ en is samengesteld door dirigente Gerlinde Post, die met dit concert afscheid neemt. Middels een terugblik worden er werken ten gehore gebracht die centraal hebben gestaan tijdens de jarenlange samenwerking tussen haar en het gemengd koor.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/dirigente-h-kruisverheffing-neemt-afscheid-met-stoppelhaeneconcert

Website: www.gemengdkoorkruisverheffing.nl

Bron: Salland Centraal / 25-8-2019

Zielman op bezoek bij ‘Mister Supertramp’

RAALTE - De Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman had onlangs een afspraak met Roger Hodgson oftewel ‘mister Supertramp’. Zielman ging langs bij een optreden van Hodgson. Het is inmiddels 40 jaar geleden dat Supertramp de legendarische elpee ‘Breakfast in America’ uitbracht en daar werd op het podium ruim aandacht aan besteed. Die plaat bevat populaire nummers als ‘Logical song’, ‘Goodbye strangers’, ‘Take the long way home’ en natuurlijk ‘Breakfast in America’.

Lees verder:www.sallandcentraal.nl/2019/08/zielman-op-bezoek-bij-mister-supertramp www.sallandcentraal.nl/2019/08/zielman-op-bezoek-bij-mister-supertramp

Website:www.recordart.nl www.recordart.nl

Bron: Salland Centraal / 25-8-2019

Zonnebloem in actie tijdens Nationale Ziekendag

Ook dit jaar is de afdeling Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis van de Zonnebloem actief tijdens de Nationale Ziekendag op zondag 8 september.

Dit initiatief van Zonnebloem Nederland is bedoeld om het contact tussen zieken en mensen met een beperking enerzijds en gezonde mensen anderzijds te bevorderen. Deze dag is er ook voor dat we niet vergeten dat wij als mensen – ziek en gezond – samen door het leven gaan.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/zonnebloem-in-actie-tijdens-nationale-ziekendag-2

Website: www.zonnebloem.nl

Bron: Hoezo Heino / 25-8-2019

Zweefmolen - J. Walda 2019

De mooie 8 bakken zweef van Johan Walda in Heino.
Bron: Youtube / Kenneth van Dijk

Dijkman Energy Systems Ondernemer van het Jaar

Het was een nek aan nek race donderdag tijdens de verkiezing Ondernemer van het jaar. Na een spannende finale mag Dijkman Energy Systems zich een jaar lang Ondernemer van het Jaar in Heino noemen. De zonnepanelen specialist kreeg 58 stemmen. Op de tweede plaats eindigde Restaurant Jan Steen/Het Buitenhuys met 55 stemmen en derde werd De Smulbaai met 50 stemmen.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/dijkman-energy-systems-ondernemer-van-het-jaar

Bron: Hoezo Heino / 24-8-2019

Exposities Jeroen Krabbé in de Fundatie en in Het Nijenhuis

REGIO - Vanaf 14 september toont Museum de Fundatie in Zwolle de nieuwe expositie Gedroomde paradijzen van Jeroen Krabbé. Inspiratiebron voor deze schilderijen vormen Krabbé’s reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij bezocht de tropische eilanden in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie Krabbé zoekt Gauguin. Daarnaast worden drie series van Krabbé die eerder te zien waren in de Fundatie ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag (5 december a.s.) geëxposeerd in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe: De ondergang van Abraham Reiss (2010), Dum Vivimus Vivamus (2013) en Het late licht (2017).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/exposities-jeroen-krabbe-in-de-fundatie-en-in-het-nijenhuis

Website: www.museumdefundatie.nl
Bron: Salland Centraal / 24-8-2019

‘Een man die Ove heet’ in Lommerrijk

LUTTENBERG - Amfitheater het Lommerrijk in Luttenberg vertoont op vrijdag 6 september de Zweedse feelgood-film ‘Een man die Ove heet’. Ove is een 59-jarige mopperpot en overtuigd Saab-rijder die witte boorden haat en zich omringd weet door idioten. Tot zijn bleke leven weer wat kleur krijgt dankzij de nieuwe, chaotische buren. Dit komische drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Fredrik Backman, legt burgerlijk Zweden onder het vergrootglas. In flashbacks trekken Ove’s leven en grote liefde voorbij. Soms plat, maar vaker vermakelijk, mede dankzij het geweldige spel van titelvertolker Rolf Lassgård als de proto-Zweed met de hangende mondhoeken. Aanvang is om 21.30 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief hapjes, kussentjes en dekentjes.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/een-man-die-ove-heet-in-lommerrijk

Website: www.amfitheaterhetlommerrijk.nl
Bron: Salland Centraal / 23-8-2019

Tropisch weekend voor de boeg, RIVM haalt hitteplan weer uit de kast

De zomer keert komend weekend volop terug in Nederland. De temperatuur stijgt naar tropische waarden en dat betekent dat het RIVM vanaf zaterdagochtend tien uur het Nationaal Hitteplan weer activeert. Het KNMI kondigt code geel af.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317354/Tropisch-weekend-voor-de-boeg-RIVM-haalt-hitteplan-weer-uit-de-kast

Bron: RTV Oost / 23-8-2019

Rohda foto-expositie in het kader van 90-jarig bestaan

RAALTE - Op dinsdag 27 augustus zal de unieke foto-expositie op doek, in het kader van 90 jaar Rohda, worden onthuld. Deze onthulling vindt plaats bij kantoor de Berk aan de Burgemeester Kerssemakerstraat in Raalte. Tijdens Stöppelhaene is vanaf woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september de expositie te bezichtigen.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/rohda-foto-expositie-in-het-kader-van-90-jarig-bestaan

Bron: Salland Centraal / 23-8-2019

Varkensboer in Raalte heeft mooiste modderpoel van Nederland

Varkenshouderij Overesch in Raalte is in de prijzen gevallen. Het bedrijf heeft dit jaar de prijs voor de mooiste modderpoel van Nederland gewonnen, een verkiezing van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317268/Varkensboer-in-Raalte-heeft-mooiste-modderpoel-van-Nederland

Website: www.overesch.nl
Bron: RTV Oost / 23-8-2019

Video: Wakker Dier

Beiaardier speelt samen met Caecilia tijdens de Stöppelhaene

RAALTE - De Stichting Vrienden van de Beiaard Raalte houdt samen met het fanfare-orkest St. Caecilia op donderdag 29 augustus om 12.30 uur, voorafgaande aan het oogstcorso, een Beiaard concert. Dit unieke muzikale spektafel zal te volgen zijn vanaf het terras van Restaurant de Zwaan en duurt circa 45 minuten.

Samen met het orkest van Caecilia o.l.v. Ton Nieuwkamp, dat beneden op de grond zit, zal de Beiaardier Henk Veldman hoog in de toren van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing, leuke vrolijke muziek ten gehore brengen die in het teken staat van het oogstfeest. Het programma bevat een selectie uit gouwe ouwe hits (Blueberry Hill, Laat de zon in je hart, het Stoppelhaenelied, The Rose, I feel good/Celebration, Hallelujah en Fame) en spectaculair nieuw repertoire: This is what it feels like (Armin van Buuren) – speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd, Einsamer Hirte, The young Amadeus en een Beiaardsolo in relatie met Circus Renz.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/beiaardier-speelt-samen-met-caecilia-tijdens-de-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 22-8-2019

Verrassende schilderijen gemaakt door amateurkunstenaars van Kunstkring Raalte

RAALTE - Dit jaar is er tijdens Stoppelhaene weer aandacht voor kunst. Aan Kunstkring Raalte is gevraagd, om in het Annahuis te exposeren. Te zien zijn recente werken, in diverse technieken en stijlen van de leden van Kunstkring Raalte.

De werken zijn gemaakt op de kunstkringavonden; vrije werken en naar aanleiding van een opdracht. Er zijn portretten, stillevens en landschappen maar ook naar abstracte werken te bewonderen. Leden van Kunstkring Raalte zijn aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Vanaf donderdag 29 augustus tot zondag 1 september is iedereen van harte welkom van 12.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/verrassende-schilderijen-gemaakt-door-amateurkunstenaars-van-kunstkring-raalte

Website: www.kunstkringraalte.nl

Bron: Salland Centraal / 22-8-2019

Ongeval op de N348 Raalte - Lemelerveld

REGIO - In de namiddag van 22 augustus is op de parallelweg bij de N348 ter hoogte van Lemelerveld een fietser door een motor met zijspan aangereden. De toedracht is niet bekend. De fietser is met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De motorrijder lijkt lichtgewond te zijn.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/ongeval-op-de-n348-raalte-lemelerveld

Bron: Salland Centraal / 22-8-2019

Bijzondere kavels tijdens Heino tikt ‘m af 2019

Het is een onbetwist hoogtepunt in het programma van de Pompdagen: Heino tikt ‘m af oftewel de traditionele veiling op de vrijdagmiddag. Het programma vermeldt weer vele ludieke, bijzondere en mooie kavels. Voor een volledig overzicht: www.pompdagen.nl of Facebook (Heino tikt m af)

Lees verder: www.hoezoheino.nl/bijzondere-kavels-tijdens-heino-tikt-m-af-2019

Bron: Hoezo Heino / 21-8-2019

Motortoertocht Free Wheels vanuit Wesepe

HEETEN - Motorclub Free Wheels uit Heeten maakt op zondag 25 augustus een uitstapje naar Wesepe. En ook nog wat verder weg. De mannen en vrouwen presenteren die dag namelijk een motortoertocht tijdens het Zomerfeest in Wesepe. Voor de motormuizen een manier om wat meer aan de weg te timmeren. Eerder organiseerde de club ook tourritten vanuit Lettele, Broekland en Wijhe. De route meet ongeveer 150 kilometer en voert richting het IJsselmeer. De deelnamekosten bedragen 5 euro. Inschrijven kan tussen 9.00 en 11.00 uur in het Wapen van Wesepe.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/motortoertocht-free-wheels-vanuit-wesepe

Website: www.mcfreewheels.nl
Bron: Salland Centraal / 22-8-2019

Henny Schaapman ontwerpt Wijhese Kei voor Kei van Wijhe

WIJHE - Met een spetterende openingsact is de Diekdaegen 2.0 het eerste weekend van september een feit. Een vernieuwde editie, een nieuwe voorzitter en een heel nieuw element: de uitreiking van de Wijhese Kei aan de Kei van Wijhe. Wat is de Wijhese Kei en wie mag de eretitel Kei van Wijhe straks een jaar lang dragen?

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/henny-schaapman-ontwerpt-wijhese-kei-voor-kei-van-wijhe

Bron: Salland Centraal / 21-8-2019

Beer & Snack Run in Nieuw Heeten moet traditie worden

NIEUW HEETEN - De Beer & Snack Run zorgde zondagmiddag tijdens het Bouwvakfeest in Nieuw Heeten voor flink wat hilariteit.

Aan de start verschenen ruim honderd deelnemers, van wie tien VIP’s. Die laatsten werden met een Limousine naar de eet- en drinkposten gebracht, de anderen moesten in totaal dik 1.100 meter (hard)lopen. En dan was het onderweg ook nog eens de bedoeling om vijf biertjes, wijntjes of Radlers en een frikandel weg te tikken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/beer-snack-run-moet-traditie-worden

Bron: Salland Centraal / 21-8-2019

Gevreesde bijthond Luna woont niet meer in Raalte

De gevreesde bijthond Luna woont sinds vorige maand niet meer in de gemeente Raalte. De hond doodde in Nunspeet een andere hond en een vrouw raakte ernstig gewond door een beet van de grote Tibetaanse Mastiff. Na een uitspraak van de Raad van State mocht de gemeente de hond in beslag nemen. Maar nu blijkt dat de hond niet meer in Raalte verblijft, is de zaak volgens de gemeente afgedaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317226/Gevreesde-bijthond-Luna-woont-niet-meer-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 21-8-2019

Waterpolotoernooi in De Welters

WIJHE - Traditiegetrouw organiseert de Wijhese Zwemclub WZC aan het eind van het zomer-zwemseizoen een speciaal Heren Waterpolotoernooi. Op zaterdagmiddag 24 augustus vormt Zwembad De Welters in Wijhe het decor voor diverse (korte) waterpolowedstrijden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/waterpolotoernooi-in-de-welters

Website: www.wzcwijhe.nl
Bron: Salland Centraal / 21-8-2019

Boerderij omstreden varkenshouder Straathof in Mariënheem te koop

De boerderij van de omstreden varkenshouder Adriaan Straathof in Mariënheem staat te koop. Voor een grove 2,5 miljoen euro mag het bedrijf van eigenaar veranderen.

Over de varkenshouderij aan de Nijverdalseweg vlak buiten Mariënheem was de afgelopen jaren veel te doen.

Bijna 12.000 dieren

Straathof, een varkenshouder met een beroepsverbod in Duitsland, kreeg van de gemeente Raalte toestemming om het bedrijf uit te breiden tot in totaal bijna 12.000 dieren.

Omwonenden kwamen in het verweer. Ze vreesden overlast van stank en fijnstof. Tot aan de Raad van State procedeerden ze om de uitbreiding van het bedrijf tegen te houden. Zonder succes. Sebava, het bedrijf van Straathof, mag gewoon in het dorp aan de slag.

Waarom het bedrijf nu te koop komt, is niet bekend. Zowel de verkopend makelaar als de woordvoerder van Sebava zijn niet bereikbaar voor commentaar.

www.rtvoost.nl/nieuws/317183/Boerderij-omstreden-varkenshouder-Straathof-in-Marienheem-te-koop

Bron: RTV Oost / 20-8-2019

The show must go on bij de Pompdagen

Bestuur Stichting Heija hervindt zichzelf na overlijden van voorzitter Hans Egelie

HEINO - Het was een bewogen jaar voor Stichting Heija, de organisatie van de Pompdagen. In februari zat het bestuur nog nietsvermoedend bij elkaar. Voorzitter Hans Egelie kwam echter niet opdagen. Niets voor hem; waar hij toch bleef?

“Toen kregen we een bericht dat hij was overleden aan een hartstilstand”, vertelt Gerben Korten. “Dat was een enorme klap. Dat kwam hard aan. Van vergaderen is die avond ook weinig meer gekomen…” Maar ‘the show must go on’. Van woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus vindt een nieuwe editie van het Heinose dorpsfeest plaats.

“Hans’ dochters zeiden de dag na zijn overlijden al dat we ervoor moesten zorgen dat het feest gewoon zou gaan”, vertelt Gerben. “Ze wilden wel een biertje kunnen drinken op hun vader. Overigens is de doorgang van het feest nooit onderwerp van gesprek geweest.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/the-show-must-go-on-bij-de-pompdagen

Website: www.pompdagen.nl
Bron: Salland Centraal / 20-8-2019

Luttenberg spit vrolijk verder

LUTTENBERG - Als je het nieuws de afgelopen dagen hebt gevolgd, zou je de indruk kunnen hebben dat het zwientie tikken het hoogtepunt van het Luttenbergs Feest is. Maar we verklappen het maar gewoon: de inwoners van het dorp lopen net zo hard uit voor het jaarlijkse gatgraven.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/luttenberg-spit-vrolijk-verder

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 20-8-2019

Schrijf je in voor Pomptoertocht

De Pomptoertocht, de gezellige afsluiter van de Heinose Pompdagen wordt dit jaar voor de tweeëntwintigste keer georganiseerd. Het vertrek is rond 10.15 uur vanaf het gezamenlijke startveld bij Camping Heino, Schoolbosweg 10 in Heino. De route voert de deelnemers weer over diverse oude weggetjes en langs mooie plekjes. De organisatie laat weten dat er nog plek vrij is en dat er tot zaterdag 24 augustus ingeschreven kan worden. De inschrijving kost 11 euro.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/schrijf-je-in-voor-pomptoertocht-2

Deelname kost 11 euro en de voorinschrijving www.pompdagen.nl/inschrijving-pomptoertocht sluit 24 augustus

Bron: Hoezo Heino / 20-8-2019

44e Stoppelveldrit Heikera door Vecht- en Reestdal

De 44e Orbea Stoppelveldrit van Fietstourclub Heikera gaat op zondag 25 augustus naar het noorden. De bepijlde route van 100 km bereikt via het Vechtdal en het Reestdal IJhorst. De routes van 60 en 45 km gaan naar Dalfsen, leiden ook door het Vechtdal en zijn ook met pijlen aangegeven. Daarnaast is voor de langeafstandfietsers een gps-route van 150 km die onder meer het Drentse Havelte aandoet.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/44e-stoppelveldrit-heikera-door-vecht-en-reestdal

Website: www.heikera.nl
Bron: Hoezo Heino / 19-8-2019

ProRail: "Impact 'spoorboomduiker' is gigantisch"

De impact van een iemand die vlak voor een naderende trein nog snel even wil oversteken, zoals gisteren in Olst, is gigantisch. Dat zegt ProRail woordvoerder Aldert Baas over het fenomeen 'spoorboomduiker'. "Niet alleen voor diegene die de trein op een haar na mist, ook voor het treinpersoneel."

Dat het een grote impact heeft op het treinpersoneel werd gisteren in Olst goed duidelijk. Nadat een nog onbekend persoon op een haar na werd geraakt door een trein bij de Puinweg, was de machinist dusdanig in shock dat hij niet verder kon rijden. "Geluk bij een ongeluk was dat er een machinist aanwezig was die als reiziger in de trein zat. Daardoor hebben de passagiers nauwelijks last van vertraging gehad."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317151/ProRail-Impact-spoorboomduiker-is-gigantisch

Bron: RTV Oost / 20-8-2019

Oud en Nieuw bij de Diekdaegen

WJHE - Wijhe maakt zich op voor de Wiejese Diekdaegen in een nieuwe vorm, de Diekdaegen 2.0. Vrijwilligers werken hard aan alle programmaonderdelen. Veel onderdelen krijgen een update, zijn van locatie gewisseld en er zijn nieuwe onderdelen toegevoegd. Gelukkig zijn ook oude en vertrouwde onderdelen gebleven. De kermis staat voor het eerst op het Van Dedemplein.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/oud-en-nieuw-bij-de-diekdaegen

Bron: Salland Centraal / 19-8-2019

Vernieling op Domineeskamp in Raalte, politie zoekt getuigen

RAALTE – Ter hoogte van de kruising Domineeskamp en de Westdorplaan in Raalte zijn zondagnacht tussen 01.00 en 01.30 een verkeersbord en een dranghek vernield. De politie is op zoek naar getuigen.

Informatie over de vernieling kan worden doorgegeven via 0900-8844 of middels een privébericht op de Facebookpagina van Politie Raalte.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/vernieling-op-domineeskamp-in-raalte-politie-zoekt-getuigen

Bron: Salland Centraal / 19-8-2019 / Foto’s: Politie Raalte

Op een haartje na: snel even onder de spoorbomen door bij Olst

Het treinverkeer bij Olst heeft vanmiddag korte tijd stil gelegen, omdat iemand op een haar na geraakt werd door een trein.

De persoon in kwestie ging onder gesloten spoorbomen door en werd rakelings gemist door een passerende trein. De machinist wist niet of hij de persoon geraakt had of niet en zette daarom de trein stil voor een korte check.

Toen de machinist concludeerde dat het net goed was gegaan, werd de dienstregeling weer opgestart.

www.rtvoost.nl/nieuws/317138/Op-een-haartje-na-snel-even-onder-de-spoorbomen-door-bij-Olst

Bron: RTV Oost / 19-8-2019

Brandweer opgeroepen om paard uit het water bij Wijhe te halen

Een ruiter en zijn paard zijn vanochtend in Wijhe in het water gevallen. Beiden kwamen voor zover bekend met de schrik vrij. De brandweer is een half uur bezig geweest om het paard uit het water te halen.

Dat gebeurde langs de Onder de Gelder. Hoe de twee daar in het water terechtkwamen, is niet bekend. De ruiter kon op eigen kracht weer aan wal komen, voor het paard werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Met meerdere mensen lukte het uiteindelijk om het dier op de kant te krijgen.

www.rtvoost.nl/nieuws/317129/Brandweer-opgeroepen-om-paard-uit-het-water-bij-Wijhe-te-halen

Bron: RTV Oost / 19-8-2019

NK gat graven in Luttenberg

Paul Lugtenberg en Sylvester Holtmaat mogen zich met een gat van 2.55 meter diep een jaar lang Nederlands Kampioen gatgraven noemen. Het NK gatgraven is een van de activiteiten tijdens het vierdaagse dorpsfeest in Luttenberg.

Bron: RTV Oost / 19-8-2019

Overheerlijk 6: Barbecueën met Bökkers

Wat doe je als je gaat koken met de mannen van Bökkers? Barbecueën natuurlijk. Kok Nadia Zerouali duikt de bosjes in met de mannen in de zesde aflevering van Overheerlijk.

“Ik ken Erik al heel lang, vanaf de lagere school”, begint frontman Hendrik Jan Bökkers zijn verhaal. “En Jeroen en Arjan ook al vanaf mijn vijfentwintigste.” Toch eten de mannen niet vaak samen. En ook elkaars verjaardagen laten ze aan zich voorbij gaan.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317093/Overheerlijk-6-Barbecueen-met-Bokkers

Website: www.natafelenmetnadia.nl

Bron: RTV Oost / 18-8-2019

Truck instapdag Sukerbietenfeest Lemelerveld 2019

Bron: hgfoto01 / 17-8-2019

Schoolstraat op dinsdag deels dicht

RAALTE - De Schoolstraat in Raalte is dinsdag 20 augustus deels afgesloten voor het verkeer. Het betreft het deel van de inrit naar het Chinese restaurant tot het kruispunt bij Zwakenberg. Dit in verband met werkzaamheden bij Booijink Veevoeders, waar de silo wordt aangepast. Het verkeer wordt omgeleid via de Kerkstraat (langs het spoor en het kanaal) om via die kant het centrum in te komen. Er worden twee verkeersregelaars ingezet. De winkeliers zijn wel bereikbaar voor de bevoorrading. De route voor laden en lossen is via de Kerkstraat.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/schoolstraat-op-dinsdag-deels-dicht

Bron: Salland Centraal / 17-8-2019

Duo Lugtenberg en Holtmaat wint NK gatgraven Luttenberg

Paul Lugtenberg en Sylvester Holtmaat mogen zich met een gat van 2.55 meter diep een jaar lang Nederlands Kampioen gatgraven noemen. Het NK gatgraven is een van de activiteiten tijdens het vierdaagse dorpsfeest in Luttenberg.

Aan het NK gatgraven deden zo'n vijftig deelnemers mee. Elke deelnemer had twintig minuten de tijd om een zo diep mogelijk gat te graven. Na vijf minuten mocht een helper de graver ondersteunen. De deelnemers mochten alleen een schop en een emmer gebruiken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317078/Duo-Lugtenberg-en-Holtmaat-wint-NK-gatgraven-Luttenberg

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Bron: RTV Oost / 17-8-2019

Veel deelnemers bij ‘dondersmooie onderdelen’ van Luttenbergsfeest

LUTTENBERG - De tweede dag van het Luttenbergsfeest stond vooral in het teken van het nieuwe onderdeel: ‘Slep um d’r deur!’ In de ochtenduren verzamelden de 55+ers zich voor een gezellige ochtend. Na de koffie werd er jeu de boules gespeeld. En hoewel het natuurlijk ook om het winnen ging, stonden vooral de onderlinge contacten en het plezier voorop. Winnaar bij het jeu de boules werden Doortje vd Sligte (dames) en Henri Fikken (heren).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/veel-deelnemers-bij-dondersmooie-onderdelen-van-luttenbergsfeest

Website: www.luttenbergsfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 17-8-2019

KNVB Beker: Geen stunt Vroomshoopse Boys, Excelsior'31 wel door, Rohda uitgeschakeld

Rohda Raalte werd uitgeschakeld door DUNO Doorwerth. De Overijsselse eersteklasser ging met 2-1 onderuit. DUNO kwam na ruim een kwartier op voorsprong via Jochem Jansen. Een paar minuten voor rust deed Sven Dikkers iets terug. 1-1 was ook de ruststand. Na de pauze bleef het lang gelijk, maar tien minuten voor het einde bezorgde Sam van Essen DUNO een plek in de tweede kwalificatieronde.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/317083/KNVB-Beker-Geen-stunt-Vroomshoopse-Boys-Excelsior-31-wel-door-Rohda-uitgeschakeld

Bron: RTV Oost / 17-8-2019

Kachel FM groeit eigen tent uit

HOONHORST - De veelbesproken promotievideo’s van Kachel FM hebben weer een vervolg gekregen. Voor hun vijftiende editie is het team van piraten muziekweekend Kachel FM een bouwbedrijf begonnen. Het gelijknamige bouwbedrijf ‘Kachel FM’ heeft gelijk al een grote klus te pakken: er moet een feestschuur komen in het weiland aan de Tibbensteeg in Hoonhorst.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/kachel-fm-groeit-eigen-tent-uit

Website: www.kachelfm.nl
Bron: Salland Centraal / 17-8-2019

Video: Kachel FM

Met de boswachter op zoek naar sporen van dieren

HAARLE - Kinderen van 6 tot 12 jaar mogen op woensdag 21 augustus samen met de boswachter op zoek gaan naar sporen van dieren op de Sprengenberg. De kinderen zoeken samen met de boswachter naar uilenballen, drollen, holletjes en dierenpaadjes. De activiteit start om 14.00 uur bij parkeerplaats Zuidbroek in Haarle. De kosten bedragen 7 euro per kind, leden van natuurmonumenten betalen 4 euro. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/met-de-boswachter-op-zoek-naar-sporen-van-dieren

Website: www.natuurmonumenten.nl
Bron: Salland Centraal / 17-8-2019

UPDATE! Pubquiz zit vol, inschrijven kan niet meer.

Na vorig jaar weten we een beetje hoe fanatiek jullie kunnen zijn in pubquizzen. Mooi kippenhok was dat... Dat de wille er weer is om elkaar af te troeven blijkt ook dit jaar, want de inschrijvingen stroomden binnen. Om iedereen wat meer ruimte te geven om over dat ene antwoord even goed te kunnen discussiëren, verhuizen we dan ook naar de iets grotere Feestfabriek. En na wat puzzelen hebben we nu nog enkele tafeltjes extra beschikbaar. Dus geef je nog op!

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: Stöppelhaene / 16-8-2019

Inschrijving Pomptoertocht van start

HEINO - De Heinose Pompdagen worden op zondag 25 augustus weer afgesloten met de jaarlijkse Pomptoertocht, dit jaar voor de 22-ste keer. Vertrek is rond 10.15 uur vanaf het gezamenlijke startveld bij Camping Heino. De route voert de deelnemers weer over diverse oude weggetjes en langs mooie plekjes. Na de tussenstop rijden de deelnemers rond 14.00 uur gezamenlijk naar het centrum van Heino, waar hun voertuigen door het publiek bezichtigd kunnen worden. De voertuigen dienen van voor 1985 te zijn, echter de trekkers van voor 1970. De deelnamekosten bedragen 11 euro. Voor inschrijving (uiterlijk zaterdag 24 augustus)

zie de website: www.pompdagen.nl/inschrijving-pomptoertocht

www.sallandcentraal.nl/2019/08/inschrijving-pomptoertocht-van-start

Website: www.pompdagen.nl

Bron: Salland Centraal / 16-8-2019

Schrijf je in voor de Fakkert Mini Triatlon

Een triathlon klinkt eigenlijk wel heel sportief en heeft de stempel dat het alleen voor hele getrainde mensen geschikt is. Het tegendeel bewijst Vrienden van De Tippe al zeven jaar dat je ook “ongetraind” kan deelnemen aan een mini triathlon of in groepsverband kan deelnemen. Zaterdag 31 augustus vindt alweer de zevende editie van de Fakkert Diervoeders mini triatlon plaats en de inschrijving is inmiddels gestart.

Lees verder: www.hoezoheino.nl/schrijf-je-in-voor-de-fakkert-mini-triatlon

Bron: Hoezo Heino / 15-8-2019

Open middag Endona bij Energiepark Heeten

HEETEN - Energie Coöperatie Endona houdt op zaterdag 24 augustus een open middag bij haar Energiepark Heeten. Alle energieklanten, participanten en geïnteresseerden zijn welkom. Het Energiepark Heeten is bijna een jaar operationeel. Een succes voor de groep Heetenaren die zich had vastgebeten in het plan om het dorp te voorzien van lokale, duurzame energie. Nu, een jaar later, is er al 2.000.000.000 kWh aan stroom opgewekt. Een goed moment voor een open middag, zo concludeert Endona.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/open-middag-endona-bij-energiepark-heeten

Website: www.endona.nl
Bron: Salland Centraal / 15-8-2019

Organisatie kijkt terug op een geslaagde Zomerfair in Laag Zuthem

LAAG ZUTHEM - Ondanks het feit dat het weer niet helemaal mee werkte afgelopen weekend, kijkt de organisatie toch terug op een zeer geslaagde Zomerfair. “Het is het risico van het vak dat het een keer een dagje regent”, vertelt Aline Hofstee namens het organiserende bureau Plan Effect. “Maar zaterdag was het weer veel beter dan voorspeld en de zondag was helemaal top.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/organisatie-kijkt-terug-op-een-geslaagde-zomerfair-in-laag-zuthem

Bron: Salland Centraal / 15-8-2019

American Day tijdens Sukerbietenfeest

LEMELERVELD - Het Sukerbietenfeest in Lemelerveld staat op zaterdag 17 augustus in het teken van de American Day. Op het programma staan onder andere optredens van linedancers, Cigarbox Henri en de Amerikaanse singer/songwriter Mark Hilton en een demonstratie van showworstelaars. Daarnaast kunnen de bezoekers vele Amerikaanse voertuigen bekijken.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/american-day-tijdens-sukerbietenfeest

Website: www.sukerbietenfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 15-8-2019

Ruim vijfduizend bezoekers op Den Alerdinck Zomerfair

LAAG ZUTHEM/OMMEN - De Den Alerdinck Zomerfair heeft het afgelopen weekend dik vijfduizend bezoekers op de been gebracht. Op vrijdag werd het evenement nog gehinderd door het slechte weer, waardoor het wat minder druk was, maar dat werd op zondag ruimschoots goed gemaakt. “We werden helemaal overstroomd”, vertelt Aline Hofstee van organisatiebureau Plan Effect uit Ommen. “Het weer was ook perfect. De zondag is sowieso de drukste dag, maar dit jaar was het bovengemiddeld. We zijn echt tevreden. Vorig jaar hadden we ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Je kunt ook niet altijd blijven groeien.” Naast diverse stands met cadeauartikelen, van alles voor binnen en buiten en lekker eten waren er ook diverse activiteiten. Zo konden de bezoekers kijken naar een aantal demonstraties met paarden en modeshows, was er een paardenkeuring (van het Fjordenras) en trad Ons Genoegen op.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/ruim-vijfduizend-bezoekers-op-den-alerdinck-zomerfair

Website: www.denalerdinckzomerfair.nl
Bron: Salland Centraal / 15-8-2019

Excursie Boetelerveld

RAALTE - Op zondag 18 augustus houdt IVN een gentianen en zonnedauw excursie met aandacht voor flora en fauna, libellen en juffers bij het Boetelerveld. De wandeling start om 14.00 uur vanaf de Schoonheetenseweg. Parkeren kan achter huisnummer 19. De wandeling is gratis voor leden van IVN, niet-leden betalen 3 euro per persoon.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/excursie-boetelerveld

Bron: Salland Centraal / 14-8-2019

Tweede editie van Rockin’ All Over Den Nul Outdoor

DEN NUL - Op zaterdag 17 augustus vindt de tweede editie van Rockin’ All Over Den Nul Outdoor plaats bij BijRipperda in Den Nul. Op het programma staan optredens van Stepping Stone, The Cowpokes, The Wanderers, Leif de Leeuw Band, Susan Santos en Free Beer Bastards.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/tweede-editie-van-rockin-all-over-den-nul-outdoor

Bron: Salland Centraal / 14-8-2019

Regen van afgelopen dagen gaf beetje verlichting in watertekort

In het gebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de regenval van de afgelopen dagen voor een beetje verlichting gezorgd in het watertekort. Hoewel de diepere grondwaterstanden laag blijven, is er meer water beschikbaar voor de bovenste grondlaag. Dit is goed voor de wortels van planten en gewassen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316951/Regen-van-afgelopen-dagen-gaf-beetje-verlichting-in-watertekort

Bron: Salland Centraal / 14-8-2019

Ondernemer? Of liefhebber van netwerken en in voor een uitdaging? Kom dan naar ONDERNEEM 't éém aens!

De ROJA-verkiezing op de vrijdagmiddag van Stöppelhaene krijgt na 15 jaar een andere invulling. Onder de naam ‘ONDERNEEM ’t èèm aens’ is er op vrijdag 30 augustus vanaf 16.00 uur een ‘vrijdagmiddagborrel met bitterballen’ in de Sallandse Herberg.

Luister hoe Helligen Hendrik de Sallandse ondernemers even een lesje leert en doe mee aan de Snuggerste Sallander quiz!

Bron: Stöppelhaene / 13-8-2019

Mariavieringen in Salland

REGIO - De parochies H. Kruis en H. Lebuinus vieren op donderdag 15 augustus het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. In de regio zijn er die dag diverse speciale Eucharistievieringen. Zo is er om 9.00 uur een H. mis in de Basiliek van de H. Kruisverheffing in Raalte (pastoor Cornelissen); om 9.30 uur een mis in de kerk van Mariënheem (pastor Verweij) en zijn er om 19.00 uur missen in de kerken in Heeten (pastor Verweij), Schalkhaar (pastor Nijland) en op de Boerhaar (pastoor Cornelissen). Iedereen is welkom om mee te zingen en te bidden.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/mariavieringen-in-salland

Bron: Salland Centraal / 13-8-2019

Oud en Nieuw bij de Diekdaegen

WIJHE - Wijhe maakt zich op voor de Wiejese Diekdaegen in een nieuwe vorm, de Diekdaegen 2.0. Vrijwilligers werken hard aan alle programmaonderdelen. Veel onderdelen krijgen een update, zijn van locatie gewisseld en er zijn nieuwe onderdelen toegevoegd. Gelukkig zijn ook oude en vertrouwde onderdelen gebleven. De kermis staat voor het eerst op het Van Dedemplein.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/oud-en-nieuw-bij-de-diekdaegen

Website: www.diekdaegen.nl
Bron: Salland Centraal / 13-8-2019

Geen moment van rust op Bouwvakfeest

Dorpsfeest Nieuw Heeten met onder andere Chaosspel, autorodeo en Beer & Snack Run

NIEUW HEETEN - Het Bouwvakfeest in Nieuw Heeten mag dan een relatief klein dorpsfeest zijn, de organiserende carnavalsvereniging de Hekk’n Sluuters maakt wel flink werk van het programma. Zowel de muziekbingo op de vrijdag, het Chaosspel op zaterdag en de autorodeo en de Beer & Snack Run op zondag vereisen flink wat inspanningen van de organiserende commissies. Daarnaast hebben de Hekk’n Sluuters ook nog eens de terreinindeling op de schop genomen. Het Bouwvakfeest duurt dit jaar van vrijdag 16 tot en met zondag 18 augustus.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/geen-moment-van-rust-op-bouwvakfeest

Website: www.hekknsluuters.nl
Bron: Salland Centraal / 13-8-2019

SV Broekland staat stil bij 75-jarig bestaan

BROEKLAND - De plaatselijke voetbalvereniging van Broekland schenkt komend voetbalseizoen op verschillende momenten aandacht aan het 75-jarig jubileum. De officiële jubileumdatum is 10 juli 2020, maar de club heeft ervoor gekozen op de activiteiten verspreid over het hele voetbaljaar te laten plaatsvinden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/sv-broekland-staat-stil-bij-75-jarig-bestaan

Website: www.svbroekland.nl
Bron: Salland Centraal / 12-8-2019

Robby’s komt op landelijke tv op SBS 6

Zondag 25 augustus om 15.00 uur en in de herhaling op zaterdag 31 augustus om 12.30 uur.

Het programma Hollandvanboven vliegt boven Nederland en strijkt iedere week neer in een andere provincie. Daar gaan ze in gesprek met diverse mensen. Zo ook bij ons in Raalte Overijssel. Wij geven een kijkje achter de schermen. Laten jullie meekijken hoe we onze eigen producten maken. Trots zijn we op het resultaat en zetten Raalte op de kaart!

Website: www.robbyssnacks.nl
Bron: Instagram / Robby Snacks

Expositie Cees Braat in Swaenewoerd

RAALTE - Cees Braat exposeert tot en met 2 oktober in het In het hoofdgebouw van Swaenewoerd in Raalte. Er zijn twintig schilderijen te bekijken met veelal schepen en zee als onderwerp. Cees schildert met acrylverf op doek en soms met aquarelverf.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/expositie-cees-braat-in-swaenewoerd

Bron: Salland Centraal / 10-8-2019

Zomerfeesten Wesepe gaat op zoek naar talent

WESEPE - De Zomerfeesten Wesepe staan weer voor de deur. Ook dit jaar is weer een aantal veranderingen en vernieuwingen in het programma doorgevoerd. Zo is er dit jaar een nieuw onderdeel: Wesepe got Talent. De Zomerfeesten vinden plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus op het feestterrein aan de Dominee E. Kleikenlaan in Wesepe.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/zomerfeesten-wesepe-gaat-op-zoek-naar-talent

Website: www.zomerfeestenwesepe.com
Bron: Salland Centraal / 9-8-2019

Vrijwilligers Rodeofeesten Heino in het nieuw

HEINO - De vrijwilligers van Rodeofeesten Heino zijn in het nieuw gestoken door hoofdsponsor R&M kantoor- en designmeubilair. Sinds vorige editie is het bedrijf hoofdsponsor van het evenement georganiseerd door carnavalsvereniging de Sökkestoppers. Eric Melenhorst van R&M kantoor- en designmeubilair was dusdanig te spreken over de afgelopen editie dat hij de samenwerking graag verder versterkte. De Rodeofeesten zullen dit jaar plaatsvinden op 7 en 8 september aan de Rozendaelseweg in Heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/vrijwilligers-rodeofeesten-heino-in-het-nieuw

Website: www.sökkestoppers.nl
Bron: Salland Centraal / 9-8-2019

Trekkervrienden maken droomtocht

Op het erf in Wijhe stonden vanochtend vier kleine tractoren te ronken. Oldtimers mogen ze genoemd worden. Gerard, Tonie, Hennie en Wim trekken hiermee met zo'n 20 kilometer per uur door de provincie van camping naar camping.

Vanochtend was het zover. De vier heren, gewaad in cowboykostuum, konden er amper van slapen afgelopen nacht. Ze vergeleken het met het gevoel dat je vroeger had als je de volgende dag iets spannends ging doen. Een dagje naar een pretpark bijvoorbeeld.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316788/Trekkervrienden-maken-droomtocht

Bron: RTV Oost / 9-8-2019

Verdachte woningoverval op bejaarde broers in Heeten sprak vooraf met politie over plannen

Eén van de verdachten van de woningoverval op de twee bejaarde broers in Heeten, in januari van dit jaar, sprak enkele maanden voor de overval met de politie over deze zaak.

In september is er contact geweest tussen de politie en de 30-jarige verdachte. Hij zou in dat gesprek verteld hebben dat hij gevraagd was om een overval te plegen op twee oude mannen.

Dat bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle. Daar sprak één van de twee verdachten tegenover de rechters. "Ik ben onschuldig, mevrouw", verklaarde hij tegen de voorzitter van de rechtbank.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316742/Verdachte-woningoverval-op-bejaarde-broers-in-Heeten-sprak-vooraf-met-politie-over-plannen

Bron: RTV Oost / 8-8-2019

Bekendmaking Sallandse Boer / 20-7-2019

Bron: VTV Sallandia / 7-8-2019

Bomvol programma Sukerbietenfeest Lemelerveld

LEMELERVELD - Lemelerveld kan weer een bruisend Sukerbietenfeest (14 t/m 18 augustus) tegemoet zien. De organisatie is er opnieuw in geslaagd om een veelzijdig programma samen te stellen met leuke, nieuwe activiteiten, oude successen én een aantrekkelijk muziekprogramma.

“Nieuwe activiteiten zijn onder meer het lasergamen en de Blitsspul Spelletjesavond. Zaterdag wordt ook de eerste editie van de American Day gehouden” vertelt Marcel Reimink (PR Sukerbietenfeest). “Verder is de woensdagmiddag op de schop gegaan en is de indeling op het terrein gewijzigd in verband met een extra bar die geïnstalleerd wordt: de Speciale Bieren Barn.”

Traditionele onderdelen die op het programma prijken zijn onder meer de Catering de Haan Survival, de Kokkie Bikes Sukerbieten Triatlon, de Zwakie’s Pubquiz, de trekkertoertocht, petanque en de kinderochtend. Uiteraard zal de gezellige kermis niet ontbreken!

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/bomvol-programma-sukerbietenfeest-lemelerveld

Bron: Salland Centraal / 7-8-2019

Video: De Thuisblijvers afl3: Zeiknat op kinderkamp

De begeleiders van het kinderkamp in Luttenberg gaan niet op vakantie om een zooitje ontregelde kinderen een fantastische week te bezorgen.

Maar waar doen ze het voor? Ze worden namelijk continue door de kinderen te grazen genomen. Echter, na grondig onderzoek blijkt dat de vork toch iets anders in de steel zit.

Ondertussen hebben Stefan en Nathalie een weddenschap waarbij één van de twee het niet droog houdt...

Bron: RTV Oost / 7-8-2019

Amazones Heeten leveren topprestaties op ‘eigen’ Galoppade

HEETEN - Het waren pittige weken voor de leden van Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Heeten. Door de organisatie van de Galoppade in Heeten, de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende wijzigingen in het wedstrijdprogramma, werden vele uren extra werk verzet. Dit resulteerde in een geweldig mooi aangekleed wedstrijdterrein. Vanaf afgelopen maandag kon er op vier dagen van fraaie paarden- en ponysport worden genoten. Uiteraard wilden zoveel mogelijk eigen leden ook zelf aan de start verschijnen tijdens deze Hippische kampioenschappen van Overijssel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/amazones-heeten-leveren-topprestaties-op-eigen-galoppade

Bron: Salland Centraal / 7-8-2019

Veel vertier en gezelligheid op Welsumse Karmse

WELSUM - Een driedaags feest vol gezelligheid, cultuur, activiteiten, muziek en entertainment… Welsum kan terugkijken op een geslaagde ‘Karmse’. Voor jong en oud was er van vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus van alles te beleven in het knusse dorpje aan de IJssel.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/veel-vertier-en-gezelligheid-op-welsumse-karmse

Website: www.welsumsekarmse.nl
Bron: Salland Centraal / 6-8-2019

Veel belangstelling voor rondleidingen IJssellinie Olst

OLST - Afgelopen zaterdag was de IJssellinie in Olst weer te bezoeken. Voor de vele belangstellenden was er een interessante rondleiding over het terrein bij de Haere.

De IJssellinie was een waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en drie tot vijftien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/veel-belangstelling-voor-rondleidingen-ijssellinie-olst

Website: www.ijssellinie.nl

Bron: Salland Centraal / 6-8-2019

Symposium Stöppelhaene: ‘Kringlopen tot op Mars’

RAALTE - De komende editie van het jaarlijkse agrarische symposium tijdens Stöppelhaene, dit jaar op vrijdag 30 augustus, heeft een bijzonder thema gekregen; ‘Boeren en de ruimte; kringlopen tot op Mars’.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/symposium-stoppelhaene-kringlopen-tot-op-mars

Bron: Salland Centraal / 6-8-2019

Eerste Sallandse Boerenmarkt De Laarman een succes

LUTTENBERG - Het was zaterdag gezellig op de eerste Sallandse Boerenmarkt bij De Laarman in Luttenberg. Bezoekers konden hier kijken, ruiken en proeven van lekkere producten van het Sallandse boerenland. Pannenkoeken, pompoen-wortelsoep, pizza’s, verse groenten en fruit uit de moestuin zoals spek-snijbonen, pruimen en rabarber… De cake, koeken en koekjes die de vrijwilligers hadden gebakken, waren al snel uitverkocht. De ijscokar, de kalfsboer en de bioboer deden goede zaken en hebben op de markt nieuwe contacten kunnen leggen. De brocante serviezen en hebbedingetjes die uitgestald lagen, werden ook goed verkocht.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/eerste-sallandse-boerenmarkt-de-laarman-een-succes

Bron: Salland Centraal / 5-8-2019

Mini-Woodstock Heino halve eeuw na het legendarische festival

HEINO - Precies 50 jaar na het legendarische Woodstock-festival, wordt in Heino een eigen mini-Woodstock gehouden. Vrijdagavond 16 augustus staat de Maalderij (theater ‘t Podium) aan de Canadastraat 6 in Heino, helemaal in het teken van de muziek van toen.

Behalve een optreden van het ‘Blusworld Collective’ zal de film ‘Woodstock, three days of Peace and Music’ te zien zijn en wordt er een popquiz gespeeld. Uiteraard staat deze in het teken van het festival een halve eeuw geleden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/mini-woodstock-heino-halve-eeuw-na-het-legendarische-festival

Website: www.live-music-heino.nl
Bron: Salland Centraal / 5-8-2019

In beeld: Deventer Boekenmarkt 2019

Stripboeken, romans, thrillers, dichtbundels of kinderboeken. Op de Deventer Boekenmarkt vind je het allemaal. De boekenmarkt is de grootste van Europa, met duizenden boeken verdeeld over 850 kramen. De beelden die dat oplevert zijn prachtig, met dank aan fotograaf Sander Korvemaker.

Foto's: www.rtvoost.nl/nieuws/316584/In-beeld-Deventer-Boekenmarkt-2019

Website: www.deventerboekenmarkt.nl
Bron: RTV Oost / 5-8-2019

Wijhes museum gaat verhuizen

WIJHE - Als de algemene ledenvergadering er mee instemt, gaat de historische vereniging Wijhe verhuizen naar het oude slagerspand van Gerda en Louis Borgonjen aan de Langstraat 52 en 52b in Wijhe.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/wijhes-museum-gaat-verhuizen

Website: www.historischeverenigingwijhe.nl
Bron: Salland Centraal / 4-8-2019

Steeds meer toeristen op Deventer Boekenmarkt

De boekenmarkt in Deventer trok zondag zoals verwacht weer zo'n 125.000 bezoekers, net als voorgaande jaren. Volgens de organisatie komen er ook steeds meer toeristen naar de Hanzestad aan de IJssel. Dit jaar waren er opvallend veel Belgen, maar ook waren er mensen uit Engeland en Noorwegen die naar de boekenmarkt kwamen in de historische binnenstad, aldus een woordvoerster.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316571/Steeds-meer-toeristen-op-Deventer-Boekenmarkt

Website: www.deventerboekenmarkt.nl
Bron: RTV Oost / 4-8-2019

Twee gewonden bij ongeluk op pas gerenoveerde N35

Bij een botsing tussen een auto en een tractor zijn gisteravond twee gewonden gevallen op de N35 bij Haarle.

Een automobilist die van Zwolle naar Nijverdal reed zag een voor hem rijdende tractor te laat en botste ertegenaan. De bestuurders van beide voertuigen zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto en de tractor raakten zwaar beschadigd en zijn weggesleept. Als gevolg van het ongeluk was de N35 anderhalf uur afgesloten.

De N35 was vrijdag juist weer geopend na een wekenlange renovatie om de verkeersveiligheid te verbeteren. Nog geen 24 uur later was het dus alweer raak. Bij de botsing kwam de personenauto tegen de nieuwe vangrail. Die raakte zo beschadigd dat die alweer vervangen moet worden.

www.rtvoost.nl/nieuws/316552/Twee-gewonden-bij-ongeluk-op-pas-gerenoveerde-N35

Bron: RTV Oost / 4-8-2019

Tennistoernooi bij TC Mariënheem

MARIENHEEM - Tennis Club Mariënheem houdt van 2 tot en met 8 september wederom het KNLTB tennistoernooi.
De wedstrijden worden dagelijks vanaf 18.30 uur gespeeld. De finales worden zaterdag en zondag overdag gespeeld. Er kan in verschillende speelsterktes en categorieën worden meegedaan. Iedereen die lid is van tennisvereniging kan zich aanmelden. Dit kan via www.toernooi.nl of via www.tcmarienheem.nl.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/tennistoernooi-bij-tc-marienheem

Website: www.tcmarienheem.nl
Bron: Salland Centraal / 3-8-2019

Salland ‘Konnie Wach’n’ op Broeklanderfeest

BROEKLAND - Er moest nog even gebuffeld worden voor de vakantie, maar het resultaat mocht er zijn; het Broeklanderfeest was een groot succes. Met zonnebrillen, ventilatoren, waterijsjes, zonnebrand-insmeerchicks, sproeiers, waaiers en zo al niet meer, maakte Broekland haar eigen dorpsfeest tot een hittebestendig en daverend succes. Het kinderprogramma, ‘Mien va hef de bokse an’, de jeugdsurvival, de uitmarkt, de trekkerslep, de Broekland Quiz en een 55-plusprogramma bij De Hoppe zorgden voor een hoop publiek. Ondanks of dankzij de tropische temperaturen mocht het feest op veel belangstelling en enthousiasme rekenen.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/salland-konnie-wachn-op-broeklanderfeest

Website: www.broeklanderfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 3-8-2019

Dodelijk virus ontdekt op Sallandse Heuvelrug: mogelijk massale diersterfte

Op de Sallandse Heuvelrug zijn dode kikkers gevonden met het Ranavirus. Dit virus kan massale sterfte veroorzaken in populaties vissen, amfibieën en reptielen.

"Vorige week vond ik een paar dode kikkers in een kleine poel en heb gelijk besloten ze direct te laten onderzoeken", vertelt Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten. "Vandaag is mijn vermoeden door het laboratorium bevestigd."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316442/Dodelijk-virus-ontdekt-op-Sallandse-Heuvelrug-mogelijk-massale-diersterfte

Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Lichaam in kanaal bij Schalkhaar is 36-jarige man uit Polen

De dode man die maandag werd gevonden in het kanaal bij Schalkhaar is een 36-jarige Pool. De politie sluit een misdrijf uit.

Volgens de Stentor zou het slachtoffer sinds twee weken in het voormalige gemeentehuis van Diepenveen in Schalkhaar wonen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316388/Lichaam-in-kanaal-bij-Schalkhaar-is-36-jarige-man-uit-Polen

Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Dahlia’s terug in Lemelerveld

LEMELERVELD - Vorig jaar werden de eerste schreden gezet. En dit jaar krijgt die enthousiaste gedachte een passend vervolg met een forse toename van deelnemers. In het Sukerbietendorp gaat men weer aan de slag met dahlia’s tijdens het jaarlijkse dorpsfeest.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/dahlias-terug-in-lemelerveld

Bron: Salland Centraal / 2-8-2019

Welsum maakt zich op voor groots feestweekend

Trekkertrek, een parade met fleurige wagens en gezellig feesten in een grote tent. Dat staat er dit weekend op het programma tijdens de kermis in Welsum. Het is hét evenement van het jaar in 'het 605-inwoners-tellende-dorpje.' Maar voor het zover is, moet er nog wel hard gewerkt worden om alles gereed te maken.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316513/Welsum-maakt-zich-op-voor-groots-feestweekend

Website: www.welsumsekarmse.nl
Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Vijf zomertuinen geopend

REGIO - Op zondag 4 augustus zullen vijf verschillende tuinen en een kwekerij tussen 10 tot 17 uur te bezoeken zijn. Belangstellenden kunnen genieten van de uitbundige bloei van vaste planten, rozen en tuinsferen in de ‘Tuinen van Salland’. Het betreffen de tuinen van Nynke Atsma in Luttenberg, de Sallandse Landschapstuin in Heino, Hof van Eigen-aardigheden in Raalte, de Tuinen van Ruim Zicht in Elshof, de Tuin van Fortmond in Olst en de kwekerij van Arjan Schepers in Mariënheem. Voor de tuinen bedraagt de toegang 5 euro inclusief koffie/thee en iets lekkers.

www.sallandcentraal.nl/2019/08/vijf-zomertuinen-geopend

Website: www.tuinenvansalland.nl
Bron: Salland Centraal / 2-8-2019

Heel Heino Bakt!

HEINO - Op 22 augustus tijdens de Pompdagen, kunnen belangstellenden meedoen met de wedstrijd: Wie wordt de meesterbakker van Heino! Iedereen mag deelnemen; mannen, vrouwen en kinderen. Naast het maken van een taart, kan er dit jaar ook een soesjestoren gecreëerd worden. De soesjes worden thuis gebakken en de toren wordt vervolgens in de Hof van Rakhorst opgebouwd. Slagroom in de soesjes is in dit geval niet toegestaan, echter het gebruik van bakkersroom of een hartige vulling wel. Kinderen kunnen op deze dag gratis cupcake’s versieren. En ook hier is een prijs mee te verdienen. Aanvang is om 11.00 uur, Hof van Rakhorst in Heino.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/heel-heino-bakt-2

Website: www.pompdagen.nl
Bron: Salland Centraal / 2-8-2019

Stöppelhaene maakt line-up compleet met Overijsselse artiesten

Sallands Oogstfeest Stöppelhaene heeft haar line-up compleet gemaakt door een aantal Overijsselse artiesten aan het programma toe te voegen.

Op de openingsavond van het feest, traditiegetrouw de cabaretavond, treden Thijs Kemperink en Nathalie Baartman op. Voor de muziek zorgt Koorbazen, een vijftigkoppig mannenkoor uit Zwolle.

Miss Montreal sluit af

Ook heeft de organisatie van Stöppelhaene de afsluitende act bekendgemaakt: Miss Montreal sluit op zondagmiddag het feest af. Dat deed ze de afgelopen jaren al vaker.

Eerder kon het Sallands Oogstfeest al bekendmaken dat Glennis Grace, Kraantje Pappie, Bløf, Paul Elstak, Within Temptation, Ronnie Ruysdael en Jannes optreden.

Stöppelhaene wordt dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september gehouden.

www.rtvoost.nl/nieuws/316457/Stoppelhaene-maakt-line-up-compleet-met-Overijsselse-artiesten

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 2-8-2019

Vanavond om zes uur is het zover: de N35 gaat weer open

De N35 tussen Raalte en Wierden gaat vanavond om zes uur weer open. Althans, als het weer geen roet in het eten gooit.

Als de hekken van de weg zijn gehaald en de verkeersregelaars weg zijn, zijn de parallelwegen en hoofdrijbaan weer open. In de avond zal BAM Infra de omleidingsborden en tekstkarren weghalen of omdraaien.

Eigenlijk zou de N35 maandagochtend pas weer open zijn, maar de werkzaamheden verliepen sneller dan gedacht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316508/Vanavond-om-zes-uur-is-het-zover-de-N35-gaat-weer-open

Bron: RTV Oost / 2-8-2019

NK dorsen met stok en vlegel dit jaar tijdens Stöppelhaene

RAALTE - Dertien groepen uit het Noorden, Oosten en Midden van ons land doen vrijdag 30 augustus tijdens de Boerendag van Stöppelhaene mee aan het officiële Nederlands Kampioenschap Dorsen met Stok en Vlegel. Beter gezegd, stok óf vlegel want dat verschilt per deel van het land.

“In Salland werd van oudsher de kromme stok gebruikt om de korrels uit de rogge te krijgen. In bijvoorbeeld Onstwedde (GR) en Ede(GD) was dat de vlegel. Die bestaat uit twee stukken hout, met elkaar verbonden door een leertje. Dan is het een echte kunst om dat tweede stuk met de juiste kracht op het graan te slaan,” zo weet Theo Ogink uit Raalte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/08/nk-dorsen-met-stok-en-vlegel-dit-jaar-tijdens-stoppelhaene

Bron: Salland Centraal / 1-8-2019

Feestweekend RK-Wijhe

WIJHE - het weekend van 13 en 14 juli stond bij RK-Wijhe in het teken van het 150-jarig bestaan. Dit betekende een geslaagde feestavond met optredens van verschillende koren en de Wijhese Harmonie. Op zondag 14 juli werd een Plechtige Hoogmis gehouden, waarbij het projectkoor (onder leiding van Gerda Scheltinga) hun liederen ten gehore bracht. Vijf kinderen brachten een bloemenhulde aan Maria. Kardinaal Willem Eijk kwam speciaal voor dit jubileum naar Wijhe. Tijdens de brunch sprak hij ongedwongen met veel kerkgangers. De jubileumcommissie kan terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Immers, ‘Kerk-zijn’ is vooral samen vieren!

www.sallandcentraal.nl/2019/08/feestweekend-rk-wijhe

Website: www.heiligelebuinus.nl
Bron: Salland Centraal / 1-8-2019

Bestelbusje van rioolbedrijf brandt uit in Raalte

Een busje van een rioolbedrijf is vanmorgen in vlammen opgegaan. Het voertuig stond naast een bedrijfsgebouw aan de Zompstraat.

De brand brak uit tijdens werkzaamheden. Volgens de brandweer is het vuur ontstaan in een aggregaat dat achter in de bus stond.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het bedrijfspand.

www.rtvoost.nl/nieuws/316449/Bestelbusje-van-rioolbedrijf-brandt-uit-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 1-8-2019

Raalter wasserij moet snelheidsboetes 'gewoon' betalen: er is niks mis met flitspaal langs N35

Er is niets mis met flitspaal 3552 langs N35 tussen Nijverdal en Wierden. Dat is de conclusie van kantonrechter Berg in het bezwaar dat wasserij Lips Plus uit Raalte maakte tegen een aantal snelheidsboetes.

Manager van de wasserij, Alfons Schotman, tekende beroep aan tegen een aantal snelheidsboetes die waren opgelegd nadat er nieuwe apparatuur in de flitspaal was geplaatst.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/316446/Raalter-wasserij-moet-snelheidsboetes-gewoon-betalen-er-is-niks-mis-met-flitspaal-langs-N35

Bron: RTV Oost / 1-8-2019