REGIO NIEUWS JULI

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Natuurbeelden Overijsselskanaal Raalte / 17-7-2020 / 23-7-2020

Youtube: www.youtube.com/watch?v=qnjMSHuCt_A

Video: VTV Sallandia / 31-7-2020

Automobilist onwel op N337 in Wijhe

Een automobilist is vanavond in Wijhe gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk. De man raakte de macht over het stuur kwijt nadat hij onwel werd.

Het ongeluk gebeurde op de Rijksstraatweg, de N337, in Wijhe. De wagen was tegen een middengeleider gebotst. Ook had de automobilist enkele verkeersborden geraakt.

De man is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Zijn auto liep flinke schade op en moest door een berger worden afgevoerd.

www.rtvoost.nl/nieuws/333807/Automobilist-onwel-op-N337-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 30-7-2020

Vicaris Cornelissen wil vooruitkijken: "We moeten na 2040 ook nog kerk zijn in Overijssel"

Her en der horen parochianen dat hun kerk tussen nu en 2025 gaat sluiten. Eerst was daar de kerk in Albergen, en toen kwamen er ineens zeven kerken rond Raalte bij. De schrik slaat velen om het hart. "Als het mijn kerk maar niet is". Vicaris Ronald Cornelissen kan die angst niet wegnemen maar hij probeert wel zoveel mogelijk de vragen die er leven, te beantwoorden.

Waarom wordt er juist nu gesproken over sluiting van de kerken rond de basiliek Heilig Kruis in Raalte?

Cornelissen: We zijn al een aantal jaren geleden begonnen met gesprekken in Salland. Het is geen teken van goed bestuur als je zegt, we zien wel wanneer de kerk omvalt. We moeten kijken naar de toekomst. Ook in 2030 en 2040 moet er nog een kerk zijn in Salland.

Cornelissen verwacht dat er een kerk openblijft, de basiliek van het Heilig Kruis: "Hier hebben we een mooi verzorgde liturgie. Daarnaast zullen er activiteiten worden ontplooid voor gezinnen rond doopsel, communie en dergelijke. We zullen meer gaan inzetten op gesprekken. We moeten werken aan gemeenschapsvorming. Op de locaties in de dorpen organiseren we dan maandelijkse ontmoetingen, vieringen en samen eten."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333746/Vicaris-Cornelissen-wil-vooruitkijken-We-moeten-na-2040-ook-nog-kerk-zijn-in-Overijssel

Bron: RTV Oost / Ina Brouwer / 29-7-2020

Bökkers-gitarist Erik Neimeijer komt met artistieke shirts

Ze zouden deze zomer juist een daverende afscheidstournee houden, maar corona heeft de rockformatie Bökkers bruusk het zwijgen opgelegd. Erik Neimeijer - gitarist van de band, maar ook kunstenaar - maakt van de nood echter een deugd. Hij heeft zich deze stille zomer namelijk vol overgave op zijn andere passie, het schilderen, gestort. Sinds kort heeft hij zelfs een eigen kledinglijn.

Het was tattoo-artiest Gert Jan Aaltink uit Nijverdal die het idee lanceerde, zo vertelt Neimeijer. De twee waren elkaar ooit tijdens een fanclubdag van Neimeijers band Bökkers tegen het lijf gelopen toen dit evenement werd gehouden in de Cult Art Tattoo Shop van Aaltink. Daarop zijn beiden contact blijven houden.

Aaltink is gecharmeerd van de doeken van Neimeijer en stelde dit voorjaar voor om ze af te drukken op t-shirts. Om deze vervolgens in gelimiteerde oplage op de markt te brengen. Voorwaarde was dat het een exclusief shirt moest worden. "Dus zeker geen massaproductie", aldus Neimeijer.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333742/Bokkers-gitarist-Erik-Neimeijer-komt-met-artistieke-shirts

Website: www.scumclothing.nl
Bron: RTV Oost / 29-7-2020

Organisatie Stöppelhaene roept mensen op het feestje in kleine kring te vieren

Dit jaar geen Stöppelhaene, niet schouder aan schouder op het Stöppelveld, geen oogstcorso, bingo, cabaretavond, oogst dankmis of bloazersfestival. Toch wil Stichting Stöppelhaene in deze coronatijd het oogstfeest niet zomaar voorbij laten gaan en roept daarom de Raaltenaar op om zelf de haan op 29 augustus te laten kraaien met de speciale ‘Stöppelbox’.

"Stöppelhaene is een feest dat we met z’n allen vieren", zegt voorzitter Paul Wittenhorst. "Van oorsprong een oogstfeest om het einde van het oogstseizoen en het binnenhalen van de oogst te vieren. Ondertussen uitgegroeid tot een mooi feest waar jong en oud een jaar lang naar uitkijkt."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333754/Organisatie-Stoppelhaene-roept-mensen-op-het-feestje-in-kleine-kring-te-vieren

Website: www.stoppelhaene.nl
Bron: RTV Oost / 29-7-2020

Jelle uit Wijhe fietste naar Zuid-Spanje: "Ik raak de fiets dit jaar niet meer aan"

25 dagen geleden stapte Jelle Mars uit Wijhe op de fiets. Einddoel: Afrika. Vanmiddag parkeerde hij zijn fiets in Gibraltar, in het uiterste puntje van Zuid-Spanje. En daarmee is de reis geslaagd, aldus de fanatiekeling: "Ik kan Afrika zien vanaf hier!"

De Wijhenaar fietste maar liefst drieduizend kilometer, dwars door Europa. Slapen deed hij bij mensen die hij via internet leerde kennen. Een vermoeiende onderneming, aldus Jelle.

Toch komt hij allesbehalve vermoeid over; hij praat honderduit en in hoog tempo. Vooral als stichting Special Child ter sprake komt, stijgt het energieniveau van de Wijhenaar.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333708/Jelle-uit-Wijhe-fietste-naar-Zuid-Spanje-Ik-raak-de-fiets-dit-jaar-niet-meer-aan

Bron: RTV Oost / 28-7-2020

Tweede editie van Luttenberg Top 700

LUTTENBERG - De Luttenberg Top 700 krijgt dit jaar een vervolg. Van 31 juli tot en met 4 augustus vindt dit muzikale gebeuren voor de tweede keer plaats in Elckerlyc. In vijf dagen tijd komen de zevenhonderd favoriete muzieknummers van de inwoners van het dorp (en van mensen die er een connectie mee hebben) voorbij met persoonlijke verhalen, veel muziekinfo, anekdotes en prijsvragen. Gepresenteerd door DJ’s s uit Luttenberg en wijde Sallandse omstreken. Het dorpshuis is dan ook weer geopend voor bezoekers. Natuurlijk is de Luttenberg Top 700 weer te volgen via (internet)radio. In 2018 vond de eerste editie plaats. Toen ter ere van het 700-jarig bestaan van het dorp. Stemmen op je favoriete nummers kan via www.luttenbergtop700.nl.

www.sallandcentraal.nl/2020/07/tweede-editie-van-luttenberg-top-700

Website: www.luttenbergtop700.nl
Bron: Salland Centraal

Turnbond stelt onderzoek in na zware aantijgingen tegen Vincent Wevers

Turnbond KNGU gaat een onderzoek instellen na beschuldigingen van oud-turnster Joy Goedkoop uit Raalte aan het adres van coach Vincent Wevers uit Oldenzaal. Ook bondstrainer Gerben Wiersma wordt in het onderzoek meegenomen. Al komende week zal er met alle betrokkenen gesproken worden.

"Alleen met concrete meldingen kan de onderste steen boven komen", staat in een nachtelijke persverklaring van de KNGU. "Iedere melding zal worden opgevolgd door grondig en zorgvuldig onderzoek. Dat geldt ook voor een aantijging van Joy Goedkoop in de uitzending van Studio Sport."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333655/Turnbond-stelt-onderzoek-in-na-zware-aantijgingen-tegen-Vincent-Wevers

Bron: RTV Oost / 27-7-2020

Motorrijder gewond na schuiver in Lemelerveld

Een motorrijder is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeluk in Lemelerveld.

De bestuurder van de motor ging op de Vilstersestraat in een bocht onderuit.

De motorrijder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De toedracht van het ongeval is onbekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/333593/Motorrijder-gewond-na-schuiver-in-Lemelerveld

Bron: RTV Oost / 24-7-2020

Auto en camper met aanhanger botsen tegen elkaar op N348 bij Raalte

Een man en een vrouw zijn vanmiddag wonder boven wonder ongedeerd gebleven, toen ze met hun auto tegen een camper botsten. Dat gebeurde op de kruising van de Steege met de N348 bij Raalte.

De bestuurder van de camper met aanhanger wilde de provinciale weg vanaf de Steege oversteken en zag daarbij de auto op de N348 vanuit Raalte naar Lemelerveld over het hoofd.

Door de botsing raakte de auto twee bomen. Daarna belandde het voertuig al hangend in de sloot.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333590/Auto-en-camper-met-aanhanger-botsen-tegen-elkaar-op-N348-bij-Raalte

Bron: RTV Oost / 24-7-2020

Na 46 jaar gaat 'badmeester Henk' uit Wijhe met pensioen: "Ik zal hem echt missen"

Gebruinde kop, blond haar en slippers aan: zelfs van veraf is Henk van Lohuizen, of 'badmeester Henk', in zijn functie te herkennen. Hij is een begrip in Wijhe, maar na 46 jaar stopt hij met zijn werk bij buitenzwembad De Welters.

Zeven uur in de morgen, een paar dames zijn hun dagelijkse baantjes aan het trekken. "Ik ga altijd zwemmen met een vriendin en dan zijn we altijd blij als hij er weer is. Of ik een beetje verliefd op hem ben geworden? Misschien wel, ja", lacht een bezoeker.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333551/Na-46-jaar-gaat-badmeester-Henk-uit-Wijhe-met-pensioen-Ik-zal-hem-echt-missen

Bron: RTV Oost / 23-7-2020

Wandelvijfdaagse vanuit Wesepe

WESEPE - Plattelandsvereniging Labor houdt van maandag 3 tot en met vrijdag 7 augustus een speciale editie van de traditionele wandel-meerdaagse rondom Wesepe en Averlo. Geen driedaagse dit jaar, maar een vijfdaagse. Het wandelevenement is coronaproof. Op de site www.wesepe.nl zijn vijf routes te vinden, die iedereen op elk moment van de dag kan wandelen. De eerste route start bij het Wapen van Wesepe, de tweede en de derde bij De Lepelaar op de Eikelhof, de vierde bij Klooster Nieuw Sion en de vijfde weer bij het Wapen van Wesepe. De routes zijn ongeveer zeven kilometer lang. Deelname is op eigen risico.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/wandelvijfdaagse-vanuit-wesepe

Website: www.wesepe.nl
Bron: Salland Centraal / 22-7-2020

Broeklanderfeest anders dan anders

BROEKLAND - Het was allemaal wat anders dan anders, maar toch vierde Broekland afgelopen weekend het Broeklanderfeest. Niet met een tent, maar met een online programma. En een dorpsbarbecue, maar dan wel op de eigen oprit of in de tuin. Het feest werd afgesloten met de traditionele stoelendans. Ook die ging anders dan anders. Vier ‘dansers’ liepen namens het dorp om de stoelen. De inwoners van Broekland hadden vooraf een stoel kunnen kopen. Als die door een van de dansers werd bezet op het moment dat de muziek stopte, viel de stoel af.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/broeklanderfeest-anders-dan-anders

Website: www.broeklanderfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 22-7-2020

Boskalis gaat IJsseldijk tussen Zwolle en Olst versterken

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis gaat komende jaren aan de slag met de dijkversterking van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst.

Tussen Zwolle en Olst wordt in opdracht van het waterschap Drents Overijsselse Delta de IJsseldijk over een afstand van bijna 30 kilometer versterkt.

Onveilig is de dijk op dit moment nergens, benadrukt het waterschap. Wel zijn er ongeveer drie jaar geleden zo'n zestig zwakke plekken geconstateerd. Daar stroomt bij een hoge waterstand van de IJssel water onder de dijk door en wordt er zand weggespoeld.

www.rtvoost.nl/nieuws/333519/Boskalis-gaat-IJsseldijk-tussen-Zwolle-en-Olst-versterken

Bron: RTV Oost / 22-7-2020

PvdD-fractievoorzitter Ouwehand biedt excuses aan voor tweet over boer Roetert uit Wesepe

Esther Ouwehand heeft vanmiddag in een gesprek excuses aangeboden aan melkveehouder Gerjan Roetert uit Wesepe. De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren plaatste vorige week donderdag een tweet waarin ze Roetert beschuldigde van wateronttrekking. "Vanmiddag gelukkig een goed gesprek gehad met Gerjan en Elise. Ik heb hen mijn excuses aangeboden en die hebben ze geaccepteerd. Fijn!", twittert ze.

Ouwehand en Roetert hebben gedachten uitgewisseld over de toekomst van de landbouw. "We vonden verschillen maar ook gezamenlijke grond. Mooie basis om over in gesprek te blijven!"

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333520/PvdD-fractievoorzitter-Ouwehand-biedt-excuses-aan-voor-tweet-over-boer-Roetert-uit-Wesepe

Bron: RTV Oost / 22-7-2020

Omstander hielp mishandelde agente in Heino: "Die dames konden die man niet aan"

"Ik zag dat die man met zijn ene hand de wapenstok van een agente afpakte en met zijn andere hand een knal uitdeelde. Ik dacht: dit gaat helemaal fout." Twee omstanders hielpen dinsdagmiddag twee politieagentes met het arresteren van een lastige klant die in Heino eerst een taxichauffeur bedreigde, de taxi vernielde en vervolgens twee agentes bedreigde en mishandelde.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333507/Omstander-hielp-mishandelde-agente-in-Heino-Die-dames-konden-die-man-niet-aan

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 22-7-2020

Directeur Keolis: "Intrekken concessie kost 260 arbeidsplaatsen"

In een brief (zienswijze) aan de colleges van Gedeputeerde Staten van Overijssel, Gelderland en Flevoland gaat de directie van Keolis nog eenmaal door het stof. Ze vraagt in het 'belang' van reizigers, inwoners en personeel de concessie niet in te trekken.

In de laatste poging de concessie te behouden benoemt Keolis de gevolgen van intrekking van de concessie IJssel-Vecht. Zo zou de twintig procent meer vervoer goed zijn voor het spreiden van de reizigers wat in deze coronacrisis 'de kans op besmettingen verkleint'.

Ook zou het intrekken van de concessie ertoe leiden dat er ruim 260 arbeidsplaatsen minder beschikbaar komen, waarvan 52 voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Daarnaast zou de inzet van elektrische bussen leiden tot een flinke uitstootreductie. Om deze uitstoot te compenseren bij het gebruik van 'normale' bussen, zouden bijna 850.000 bomen (ruim 2.100 hectare) nodig zijn.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333495/Directeur-Keolis-Intrekken-concessie-kost-260-arbeidsplaatsen

Bron: RTV Oost / Hans Bellert / 22-7-2020

Beschonken passagier vernielt taxi en mishandelt agent in Heino

Een 63-jarige man is dinsdagmiddag aangehouden, omdat hij een taxichauffeur had bedreigd, de taxi had vernield en uiteindelijk een agent met gebalde vuist op het achterhoofd sloeg.

De problemen in de taxi ontstonden aan het eind van de taxirit, op het bedrijventerrein. Toen er betaald moest worden, bedreigde de passagier de chauffeur en vernielde hij zijn taxi.

Toen gealarmeerde agenten ter plaatse kwamen, troffen ze een zichtbaar beschonken passagier. Toen ze hem aanspraken, richtte hij zijn woede op de agenten. Hij bedreigde hen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333490/Beschonken-passagier-vernielt-taxi-en-mishandelt-agent-in-Heino

Bron: RTV Oost / 22-7-2020

Gedeputeerde Boerman ontvangt duizenden handtekeningen van bezorgd Keolis-personeel

Zo'n zestig bezorgde Keolis-chauffeurs hebben maandag zo'n drieduizend handtekeningen aan gedeputeerde Bert Boerman overhandigd.

De chauffeurs maken zich zorgen nu de provincie bekend heeft gemaakt dat ze de concessie voor het busvervoer in de Regio IJssel-Vecht in wil trekken. Keolis heeft tijdens de aanbesteding gesjoemeld.

Afgelopen weekend flyerde personeel op busstations in Apeldoorn en Zwolle. Reizigers werd gevraagd om een petitie te ondertekenen. Daarnaast gingen de vakbonden maandagmorgen ook nog in gesprek met de gedeputeerde. Ook de vakbonden hebben hun zorgen geuit over de positie van het personeel.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333423/Gedeputeerde-Boerman-ontvangt-duizenden-handtekeningen-van-bezorgd-Keolis-personeel

Bron: RTV Oost / 20-7-2020

Keolis stelt wc's in Overijsselse treinen weer open na felle kritiek

Keolis heeft de wc's in haar treinen weer volledig opengesteld voor reizigers. De treinvervoerder had de toiletten afgesloten vanwege de coronamaatregelen. Die beslissing stuitte op felle kritiek van zowel de politiek als reizigers, waarna de wc's nu weer permanent zijn opengesteld.

Zo maar naar de wc gaan in de trein van bijvoorbeeld Enschede naar Zwolle of die van Oldenzaal naar Zutphen, zat er de afgelopen tijd niet in. Reizigers die écht nodig moesten, konden een medewerker van Keolis vragen de wc voor hen te openen. Volgens de treinvervoerder was die maatregel nodig vanwege de coronamaatregelen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333422/Keolis-stelt-wc-s-in-Overijsselse-treinen-weer-open-na-felle-kritiek

Bron: RTV Oost / Rutger Borgerink / 20-7-2020

950 vierkante meter pompoenen kapot gereden in Raalte: "Maaibeleid moet anders"

"Hier heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta 950 vierkante meter prachtige pompoenen respectloos naar de bliksem geholpen." Dat schreef boer Jan Overesch uit Raalte afgelopen weekend op Twitter. Hij pleit voor een ander maaibeleid om gewassen te beschermen.

Het waterschap maaide afgelopen week de groenstrook rondom de sloot naast het weiland van Overesch. Hierbij reden de rupsbanden van de machine een groot aantal pompoenplanten kapot. Dat klinkt vreemd, maar het waterschap zit hier niet fout. Volgens de regels van het waterschap moet een boer een strook van vijf meter, vanaf de insteek, vrij houden van gewassen.

"Dat wist ik", zegt Overesch. "Daarom pleit ik ook voor een ander maaibeleid. Er moeten betere afspraken komen over wanneer er gemaaid wordt, hoe vaak en of het überhaupt wel nodig is."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333379/950-vierkante-meter-pompoenen-kapot-gereden-in-Raalte-Maaibeleid-moet-anders

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 20-7-2020

Beschuldigde boer snapt niets van 'suggestieve' tweet PvdD-voorzitter Ouwehand: "Ben aan de schandpaal genageld"

Melkveehouder Gerjan Roetert is boos op Esther Ouwehand. Die plaatste onlangs een tweet waarin ze de boer uit Wesepe beschuldigde van wateronttrekking. Maar volgens Roetert stond het apparaat niet eens aan. "Bovendien liep ze over mijn privéterrein", zegt hij.

"De rode jerrycan die Ouwehand in het water zag liggen gebruiken we als dobber", legt Roetert uit. "Het zit vast aan de pomp die water uit de sloot zuigt. Om te voorkomen dat het zich vastzuigt in de bodem, waardoor er troep meekomt, binden we er een lege jerrycan aan vast."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333389/Beschuldigde-boer-snapt-niets-van-suggestieve-tweet-PvdD-voorzitter-Ouwehand-Ben-aan-de-schandpaal-genageld

Bron: RTV Oost / Marcus Siebes / 19-7-2020

Sallandse boeren boos op fractievoorzitter Partij voor de Dieren: "Dit is gewoon een drijver"

Sallandse boeren zijn boos op Esther Ouwehand, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor Dieren. Bij een rondje door Salland stuitte ze naar eigen zeggen op een overtreding van een boer, waarna ze toezichthouder NVWA vroeg op te treden. En dat wordt haar niet in dank afgenomen. Temeer omdat er volgens velen 'helemaal niets aan de hand is'.

Ouwehand was deze week aan het wandelen rondom klooster Nieuw Sion, toen ze in de buurt van Wesepe in het water een rode jerrycan zag liggen waarmee een boer water uit het water haalde. Ze plaatste een tweet waarin ze de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vroeg op te treden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333380/Sallandse-boeren-boos-op-fractievoorzitter-Partij-voor-de-Dieren-Dit-is-gewoon-een-drijver

Bron: RTV Oost / 18-7-2020

Salland Magazine Aflevering 1

Salland Magazine is het actualiteiten programma van Salland1.

Tijdens de eerste aflevering van Salland Magazine spreekt uw gastheer Geert Hannink, samen met Karin van der Toorn van Salland eet en boert bewust, Ben Heethaar van de Sallandse wandelvierdaagse en Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=daUdlIglSkM
Bron: Salland1 / 18-7-2020

Drie doden bij zweefvliegongevallen: hoe veilig is zweefvliegen eigenlijk?

Vijf jaar lang gebeurde er niets, maar afgelopen weekend ging het mis. Drie doden bij twee zweefvliegongevallen, onder wie Lars Berendes (29) van Aero Club Salland in Lemelerveld. Ook gisteren ging het nog mis, toen een zweefvliegtuig neerstortte in de buurt van Arnhem. Hoe veilig is zweefvliegen eigenlijk? En hoe werkt het?

"Natuurlijk zijn er risico's", zegt instructeur Hans den Besten van Aero Club Salland. "Maar zweefvliegen is absoluut veilig."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333215/Drie-doden-bij-zweefvliegongevallen-hoe-veilig-is-zweefvliegen-eigenlijk

Youtube: www.youtube.com/watch?v=zz8e2_dwBrI

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 18-7-2020

Bewoners boerderij horen gerommel in schuur: zoektocht in maisveld naar verdachte

De politie is vanavond in een maïsveld aan de Vlessendijk in Heeten op zoek naar een man na een melding van een verdachte situatie op een boerenerf.

Er zijn meerdere politieauto's naar het maïsveld gestuurd en er is een politiehond op zoek naar de man. De bewoners van een boerderij alarmeerden de politie toen ze gerommel bij een schuur hoorden.

Dat gebeurde toen de bewoonster over het erf liep en een donker geklede man zag wegrennen naar het maïsveld. Bij meerdere boerenerven in die omgeving is vanavond een verdacht busje gezien.

Bij de boerderij waar de onbekende man wegrende werd vorige maand ook al bijna een tractor gestolen, maar dat werd -ook toen- net op tijd ontdekt.

www.rtvoost.nl/nieuws/333318/Bewoners-boerderij-horen-gerommel-in-schuur-zoektocht-in-maisveld-naar-verdachte

Bron: RTV Oost / 16-7-2020

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: Overkampsbrug / Overijssels Kanaal / fotos 30 juni 2020 Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Project nieuw Tijenraan bijna afgerond

Aanleg beachveld gestart; ook herinrichting openbare ruimte nagenoeg gereed

RAALTE - De aanleg van het beachveld op het dak van Tijenraan is in juni van start gegaan. Het doel is om het beachveld eind augustus in gebruik te nemen. Dat staat in een informatienotitie van het Raalter college van B&W aan de raad. De gemeente acht nu dat de nazorgfase van de nieuwbouw van Tijenraan is afgerond. Het college zegt te verwachten ‘zeer dichtbij’ een neutraal financieel resultaat uit te komen; dus met een hooguit geringe overschrijding van het budget, lager dan een half procent. Daarover volgt bij de jaarrekening 2020 meer informatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/project-nieuw-tijenraan-bijna-afgerond

Bron: Salland Centraal/ 15-7-2020

Video: Archief VTV Sallandia

Gemeente komt evenementen financieel tegemoet

RAALTE - Evenementenorganisaties in de gemeente Raalte draaien niet zelf op voor de gemeentelijke kosten als een activiteit vanwege het coronavirus niet doorgaat of is doorgegaan. Dat heeft het college van B&W besloten. Naar schatting kost deze tegemoetkoming de gemeente circa 15.000 euro. Ook worden eenmalige subsidies niet teruggevorderd als een activiteit wordt uitgesteld. De ‘schade’ daardoor raamt de gemeente op circa 10.000 euro.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/gemeente-komt-evenementen-financieel-tegemoet

Bron: Salland Centraal / 15-7-2020

Ook alternatief programma van Broeklanderfeest: ‘Want wat is het Broekland zonder feest? ‘

BROEKLAND - Ook het Broeklanderfeest presenteert van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juli een alternatief programma met radio, internetactiviteiten, een dorps-BBQ en onderdelen die in kleine gezelschappen buiten afgewerkt kunnen worden. “Een groot gezamenlijk terras durven we nog niet aan”, vertelt Marco Simons namens Stichting Dorpsevenementen Broekland.

“We hebben het er wel over gehad, maar je weet hoe het gaat: een paar drankjes erin en de boel is niet meer te handhaven. En dan kom je te zitten met aansprakelijkheid. Bovendien waren we bang dat het dan alsnog veel mensen van buiten zou aantrekken. Het programma is nu hoofdzakelijk voor de eigen bevolking. Wel hebben we de Dorps-BBQ. Iedereen op de eigen oprit met vrienden, buren en/of familie. En iedereen is dan ook zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels.”

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/een-groot-gezamenlijk-terras-durven-we-nog-niet-aan

Website: www.broeklanderfeest.nl
Bron: Salland Centraal / 14-7-2020

Eenzijdig ongeval op Burgemeester Zuidwijklaan in Raalte

RAALTE - Dinsdagmiddag heeft een bestuurder op de Burgemeester Zuidwijklaan in Raalte de macht over het stuur verloren. De auto kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal.

Een ambulance is opgeroepen, maar na een check is besloten om de bestuurder niet naar het ziekenhuis te vervoeren. De auto is door een berger afgesleept.

www.sallandcentraal.nl/2020/07/eenzijdig-ongeval-op-burgemeester-zuidwijklaan-in-raalte

Bron: Salland Centraal

HOFtheater presenteert zomerprogramma

Met kindervoorstellingen en Marlijn Weerdenburg, Alex Roeka en Thijs Kemperink

RAALTE - Vanwege de coronacrisis heeft het HOFtheater meerdere maanden dicht gezeten en het kriebelt om weer open te gaan! Daarom heeft het Raalter theater voor het eerst in de historie een zomerprogrammering. In augustus zijn er zes voorstellingen gepland: drie voor de kinderen en drie voor volwassenen. De laatsten kunnen kijken en luisteren naar Marlijn Weerdenburg, Alex Roeka en Thijs Kemperink.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/hoftheater-presenteert-zomerprogramma

Website: www.hoftheater.nl
Bron: Salland Centraal

Conducteurs NS maken kennis met e-fluit: "Kwartier bezig geweest om klepje open te krijgen"

Niet de ouderwetse mondfluit, maar een elektronisch fluitje dat met de hand bediend wordt. Omdat mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn, kunnen conducteurs van de NS reizigers niet met de mondfluit waarschuwen dat de trein vertrekt. Sinds gisteren heeft Marco ten Kate, hoofdconducteur bij de NS en woonachtig in Wijhe, de nieuwe e-fluit in zijn bezit.

"Ik ben eerlijk gezegd eerst een kwartiertje bezig geweest om het klepje open te krijgen, maar dat zal wel aan mijn worstenvingers hebben gelegen", lacht Ten Kate.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333246/Conducteurs-NS-maken-kennis-met-e-fluit-Kwartier-bezig-geweest-om-klepje-open-te-krijgen

Bron: RTV Oost / 15-7-2020

CDA Raalte wil dat college meezoekt naar nieuwe bestemming voor kerkgebouwen

De CDA-fractie in Raalte vraagt het college van B&W om samen met kerkbesturen te zoeken naar nieuwe bestemmingen voor leegstaande kerkgebouwen. Vorige week werd bekend dat parochie Heilig Kruis meerdere kerkgebouwen sluit.

Volgens de fractie vormen de veelal monumentale kerkgebouwen het hart van de dorpen. Ook zijn ze belangrijk om het voorzieningenniveau in de dorpen op peil te houden. Door het sluiten van de gebouwen is het CDA bang dat verpaupering op de loer ligt.

De partij ziet het liefst dat de gemeente een leidende rol neemt in het zoeken naar een nieuwe bestemming voor de panden. Om draagvlag te krijgen voor de herbestemming roepen de christen democraten op ook jongeren te betrekken bij het proces.

www.rtvoost.nl/nieuws/333221/CDA-Raalte-wil-dat-college-meezoekt-naar-nieuwe-bestemming-voor-kerkgebouwen

Bron: RTV Oost / 14-7-2020

INSTAGRAM VTV SALLANDIA 

Update: Kanaaldijk Oostzijde Raalte / fotos 30 juni 2020 Nieuwe foto's op ons instagram kanaal www.instagram.com/vtvsallandia

Ook Mariënheem moet actief op zoek naar een nieuwe bestemming voor de kerk

Het is een opvallend gebouw aan de N35: de kerk van Mariënheem. Maar ook deze kerk wordt tussen nu en 2025 aan de eredienst onttrokken. Net als de andere kerkgebouwen in de kerkdorpen Heeten, Nieuw-Heeten, Broekland, Luttenberg en Haarle, bleek vorige week.

De geloofsgemeenschappen in de kerkdorpen maken deel uit van de parochie Heilig Kruis. Na 2025 wordt alleen nog gekerkt in de basiliek in Raalte, want ook de Pauluskerk in Raalte gaat dicht. De vieringen in Holten vervallen ook.

Marion Kogelman heeft veel voetstappen staan in de kerk van Mariënheem, waar haar schoonvader nog aan meegebouwd heeft. Ze is een actieve vrijwilliger. Maar ze beseft dat de kerk al jaren niet meer levensvatbaar is. Steeds minder mensen bezoeken de vieringen. Het aantal kinderen dat er wordt gedoopt loopt sterk terug en getrouwd wordt er nog amper in de kerk.

Geloven in een leefbaar Mariënheem

Toch ziet ze dat de kerk belangrijk is voor het dorp, en het dorp voor de kerk. Als er vanuit het dorp iets wordt georganiseerd, wordt de kerk daar bij betrokken. En andersom. Zo mobiliseerde de projectgroep 'Geloven in een leefbare samenleving Mariënheem' in 2018 een grote kerststallenshow, waar het hele dorp aan meedeed.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333172/Ook-Marienheem-moet-actief-op-zoek-naar-een-nieuwe-bestemming-voor-de-kerk

Bron: RTV Oost / Ina Brouwer

Storing aan straatverlichting in veel Overijsselse plaatsen gisteravond

In grote delen van Overijssel en Drenthe heeft de straatverlichting gisteravond even niet gewerkt. Er kwamen meldingen uit de hele provincie, onder meer uit Steenwijk, Almelo en Hardenberg.

In de loop van de avond kwamen de eerste meldingen binnen. Ongeveer rond middernacht meldden mensen dat lantaarnpalen weer brandden.

Zo ook in Raalte:
Netbeheerder Enexis gisteravond de storing onderzocht en opgelost. Volgens een woordvoerder was er een probleem met de toonfrequent (TF) zender.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333147/Storing-aan-straatverlichting-in-veel-Overijsselse-plaatsen-gisteravond

Bron: RTV Oost / 13-7-2020

Uitkijktoren op de Luttenberg blijkt fata morgana: plan verdwijnt in de prullenbak

Luttenberg krijgt definitief géén uitkijktoren. Dat laat het bestuur Luttenberg 700 en de werkgroep uitkijktoren weten. Na jaren van voorbereiden en het werven van fondsen gaat er een streep door de plannen voor de 18 meter hoge uitkijktoren op de Luttenberg. Van uitstel komt uiteindelijk afstel.

De uitkijktoren zou de kroon moeten worden op het 700-jarig bestaan van Luttenberg dat in 2018 werd gevierd. Zou, want er waren steeds andere redenen waardoor de uitkijktoren vertraging opliep.

Eerst moest het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat kostte de nodige tijd. Daarna duurde het een tijd voor de financiën op orde waren. Er werden subsidies en donaties toegezegd, wat uiteindelijk een sluitende begroting opleverde. Een bezwaar tegen het plan en het wachten op een uitspraak van de rechter leverde nieuwe vertraging op.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333137/Uitkijktoren-op-de-Luttenberg-blijkt-fata-morgana-plan-verdwijnt-in-de-prullenbak

Bron: RTV Oost / 12-7-2020

Lid Aero Club Salland omgekomen bij zweefvliegtuigongeluk in Duitsland

Twee Nederlandse zweefvliegers zijn vanmiddag om het leven gekomen bij een botsing boven het Duitse Dülmen. Een van de zweefvliegers was lid van Aero Club Salland uit Lemelerveld, bevestigt de club.

De zweefvlieger uit Harderwijk was al jaren lid bij de club. Het ongeluk vond begin van de middag plaats. De twee vliegtuigen kwamen in de lucht in botsing met elkaar. De toestellen kwamen vervolgens terecht in een veld aan de rand van een bos. Beide toestellen hadden een Nederlands registratienummer.

Waar de tweede piloot vandaan komt, is nog niets bekend. Ook over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

www.rtvoost.nl/nieuws/333123/Lid-Aero-Club-Salland-omgekomen-bij-zweefvliegtuigongeluk-in-Duitsland

Bron: RTV Oost / 11-7-2020

Personeel Keolis gaat actievoeren om concessie te houden

Chauffeurs van Keolis gaan actievoeren tegen het besluit van gedeputeerde Bert Boerman om het bedrijf de concessie voor busvervoer in de regio IJssel-Vecht af te nemen wegens 'vals spel'. Ze vinden de straf buitenproportioneel en de gevolgen voor reizigers en personeel veel te groot.

Het voornemen van drie provincies om de busconcessie IJssel-Vecht in te trekken vanwege gesjoemel, is bij het personeel van Keolis ingeslagen als een bom.

"Dit kwam als een complete verrassing", zegt Dirk Groeneveld, voorzitter van ondernemingsraad (or) Veluwe van Keolis. "Niemand ontkent dat er dingen fout zijn gegaan, maar het hele bedrijf zo hard straffen is buitenproportioneel."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333067/Personeel-Keolis-gaat-actievoeren-om-concessie-te-houden

Bron: RTV Oost / 10-7-2020

Parochie Heilig Kruis sluit kerken in zeven Sallandse dorpen

De kerken in Mariënheem, Luttenberg, Heeten, Nieuw-Heeten, Haarle en Broekland gaan uiterlijk in 2025 dicht. De Pauluskerk in Raalte sluit mogelijk dit jaar al de deuren. Dat heeft Parochie Heilig Kruis besloten.

Vanaf 2025 houdt de parochie nog maar één centrale kerk aan, dat is de Kruisverheffing in het centrum van Raalte.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/333092/Parochie-Heilig-Kruis-sluit-kerken-in-zeven-Sallandse-dorpen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 10-7-2020

Honderden boeren voeren actie bij distributiecentrum Jumbo in Raalte en RTV Oost

Circa driehonderd boeren voerden vanavond actie bij het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte. In een grote optocht reden de boeren richting Raalte, waar ze van acht tot circa elf uur stonden. Rond tien uur is een andere groep langsgekomen bij de redactie van RTV Oost in Hengelo. Rond elf uur vertrokken ze weer.

Minister Schouten van Landbouw wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door per 1 september minder eiwit toe te staan in veevoer. Daar gaan de boeren niet mee akkoord, met de vele protesten tot gevolg. Zo stonden ze zondag en maandag nog bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle.

De actie verliep zonder noemenswaardige problemen. De boeren stondem voor de hoofdingang van het distributiecentrum.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332938/Honderden-boeren-voeren-actie-bij-distributiecentrum-Jumbo-in-Raalte-en-RTV-Oost

Bron: RTV Oost / 7-7-2020

Blekkerhoek Raalte / Eend met jongen / 7-7-2020

Locatie: Blekkerhoek / Ceintuurbaan / Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=3ocX8_ZVRoU&

Video: VTV Sallandia / 7-7-2020

Keolis teleurgesteld: "We zijn vol vertrouwen geweest over een goede afloop"

Keolis is teleurgesteld in het besluit van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland om de concessie voor het streekvervoer terug te willen trekken. "We zijn vol vertrouwen geweest over een goede afloop, juist door openheid te hebben geboden en in te hebben gezet op herstel. Wij zijn van mening dat alle benodigde stappen zijn ondernomen voor herstel", laat de vervoerder in een schriftelijke reactie weten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332932/Keolis-teleurgesteld-We-zijn-vol-vertrouwen-geweest-over-een-goede-afloop

Bron: RTV Oost / 7-7-2020

Keolis verliest busvervoer IJssel-Vecht vanwege 'vals spel'

Keolis is de IJssel-Vecht gunning verloren. De provincie heeft deze vanmiddag ingetrokken vanwege 'vals spel' door de vervoerder. De gunning gaf Keolis het recht om de komende drie jaar het busvervoer te verzorgen in delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland.

Het besluit is een enorme klap voor de vervoerder uit Deventer. De omzetwaarde van tien jaar busvervoer in de regio IJssel-Vecht, grofweg tussen Zwolle, Apeldoorn en Lelystad, is zo'n 900 miljoen euro. Het bedrijf heeft al honderden bussen besteld, waarvan de eersten nu onderweg zijn vanuit China.

"Het is een principieel besluit", legt gedeputeerde Bert Boerman uit. "We hebben Keolis vanmiddag gebeld met ons besluit."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332921/Keolis-verliest-busvervoer-IJssel-Vecht-vanwege-vals-spel

Bron: RTV Oost / 7-7-2020

Hoogeboom ontvangt als eerste in Nederland circulair sloopcertificaat

NIEUWLEUSEN/RAALTE - Hoogeboom Raalte heeft vorige week donderdag als eerste bedrijf in Nederland het Verificatiecertificaat Circulair Sloopproject ontvangen. Dit certificaat is een initiatief van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en is bestemd voor sloopbedrijven die werk willen maken van circulair slopen. Het certificaat is een extra borging van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever.

Hoogeboom Raalte kreeg het certificaat voor de sloop van het Agnietencollege in Nieuwleusen eerder dit jaar. 96 procent van de vrijgekomen materialen en grondstoffen kon uiteindelijk worden hergebruikt. Bij circulaire sloop worden materiaalstromen zorgvuldig gescheiden om zo te kunnen worden hergebruikt. Hoogeboom had met de gemeente Dalfsen (opdrachtgever) afspraken gemaakt over de doelstellingen. Na controle door Normec Certification uit Geldermalsen bleek dat het bedrijf deze doelstellingen had bereikt.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/hoogeboom-ontvangt-als-eerste-in-nederland-circulair-sloopcertificaat

Website: www.hoogeboom-raalte.nl

Bron: Salland Centraal / 7-7-2020

Alsnog officiële uitreiking lintjes in Olst-Wijhe

WIJHE - De zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe die eerder dit jaar een Koninklijke Onderscheiding toegekend kregen, hebben afgelopen vrijdag hun lintje ontvangen. Burgemeester Ton Strien had hen op 24 april telefonisch al op de hoogte gesteld van dit heugelijke feit, maar de coronamaatregelen lieten destijds een officieel moment niet toe. Vrijdag kon dat eindelijk wel. Harry Brouwer en Grietje Begeman uit Olst, Mariët Kruit uit de Boerhaar en Johan Jansen uit Wesepe (allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau) en Wilfred Vruggink uit Olst en Irma van der Zee uit Wijhe (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) namen de onderscheiding in ontvangst uit handen van de burgemeester.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2020/07/alsnog-officiele-uitreiking-lintjes-in-olst-wijhe

Bron: Salland Centraal / 7-7-2020

Hennepkwekerij gevonden in woning Raalte

In een woning aan de Olykampen in Raalte heeft de politie een hennepkwekerij gevonden. Volgens het bericht op de facebookpagina van de agenten in Raalte gaat het om een actieve plantage.

In de woning zijn 350 planten gevonden. De politie laat weten dat er niemand is aangehouden, maar dat er wel iemand wordt gezocht. Die persoon zal worden gevraagd op het bureau tekst en uitleg te komen geven.

Diefstal van stroom

Volgens de politie is er sprake van diefstal van stroom. Om een plantage te runnen is vaak veel apparatuur nodig en wordt dus veel stroom gebruikt. Om niet bij de energiemaatschappij tegen de lamp te lopen, wordt de stroom vaak buiten de meter om illegaal afgetapt.

www.rtvoost.nl/nieuws/332894/Hennepkwekerij-gevonden-in-woning-Raalte

Bron: RTV Oost / 7-7-2020

Foto: Rick Proctor / Unsplash

Man ‘vergeet’ brandstof af te rekenen bij Texaco Raalte

RAALTE - De Texaco-vestiging in Raalte heeft camerabeelden online gezet van een klant die zijn brandstof niet afrekent. Het tankstation is op zoek naar de man, zodat hij alsnog z’n openstaande rekening kan betalen.

www.sallandcentraal.nl/2020/07/man-vergeet-brandstof-af-te-rekenen-bij-texaco-raalte

Facebook: www.facebook.com/watch/?v=876848909469141

Bron: Salland Centraal / 6-7-2020

Almelosestraat Raalte 27-6-2020

Vrijspraak voor militair uit Olst die tank zou hebben laten schieten met militairen op de baan

Een 35-jarige militair uit Olst die een dienstbevel zou hebben genegeerd en daarmee een tank zou hebben laten schieten op een baan waar nog militairen aanwezig waren, is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een werkstraf van veertig uur onvoorwaardelijk, maar volgens de rechter is niet bewezen dat het dienstbevel bij de militair aangekomen is.

De militair, luitenant, heeft de sergeant-majoor niet doorgegeven dat er nog militairen op de schietbaan liepen, waardoor een CV90-tank een schot kon afvuren op diezelfde baan. De militairen kwamen met de schrik vrij.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332841/Vrijspraak-voor-militair-uit-Olst-die-tank-zou-hebben-laten-schieten-met-militairen-op-de-baan

Bron: RTV Oost / Teun van der Velden / 6-7-2020

Overvaller bejaarde broers Wijhe opnieuw verdacht van extreem gewelddadige beroving

Hij werd tot zeven jaar celstraf veroordeeld voor een zeer gewelddadige overval op twee hoogbejaarde broers in Wijhe. "Maar dat heeft hem er kennelijk niet van weerhouden om weer de fout in te gaan." Dat zegt het OM over een man uit Apeldoorn die samen met twee anderen wordt verdacht van een ontvoering in het criminele milieu in Hengelo. Het is een gijzelingsactie die niet zou misstaan in een maffiaserie.

"Hij liep nog in zijn proeftijd voor de overval in Wijhe", zegt de officier van justitie over de Apeldoorner. "Maar toch vond hij het blijkbaar nodig om weer de fout in de gaan." Begin dit jaar is hij samen met twee plaatsgenoten afgereisd naar Hengelo. "Waarom ze dat hebben gedaan, blijft onduidelijk, maar ze hebben in een overtalsituatie de Hengeloër mishandeld, gegijzeld en beroofd."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332839/Overvaller-bejaarde-broers-Wijhe-opnieuw-verdacht-van-extreem-gewelddadige-beroving

Bron: RTV Oost / Tom Meerbeek / 6-7-2020

Jelle (20) uit Wijhe fietst 3000 kilometer voor het goede doel

Jelle Mars (20) uit Wijhe is vandaag begonnen aan een fietstocht van 3000 kilometer voor het goede doel. Hij wil geld inzamelen om kinderen met een beperking uit de hele wereld te laten sporten. Over 25 dagen moet hij aankomen bij het eindpunt: de Afrikaanse stad Gibraltar.

Jelle gaat geld ophalen voor zijn eigen stichting Special Child, die zich inzet om wereldwijd kinderen met een beperking te laten sporten. "Ik ben zelf coach van G-voetbalteams in Wijhe en Emmen. Hoe mooi is het als kinderen met een handicap kunnen sporten?"

Het is niet de eerste keer dat Jelle op zijn fiets stapt om geld in te zamelen. Eerder fietste hij al eens naar Parijs en weer terug, en van Porto naar Lissabon. "Je wilt jezelf blijven uitdagen, dus ik dacht laten we dit keer op de fiets naar Afrika gaan."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332830/Jelle-20-uit-Wijhe-fietst-3000-kilometer-voor-het-goede-doel

Bron: RTV Oost / 5-7-2020

Theaters weer 'onbeperkt' open, maar problemen zijn groot

Na een dramatisch voorjaar mogen theaters weer bezoekers ontvangen. Het begon met maximaal dertig bezoekers, maar nu is er geen maximum meer. Dat lijkt goed nieuws, maar er zijn heel wat praktische problemen te overwinnen. Zo ook in het Hoftheater in Raalte. Van de driehonderd stoelen mogen ze slechts negentig gebruiken. Want de anderhalve meter blijft een harde eis.

"Gelukkig kunnen we in het middengedeelte de stoelen makkelijk verplaatsen", zegt Mirella Jellema van het Hoftheater. "En met een hoepel van anderhalve meter doorsnee kunnen we goed de afstand bepalen, zowel in de zaal als in de foyer". Voor elk theaterbezoek geldt: eerst handen ontsmetten en de gezondheidscheck.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332457/Theaters-weer-onbeperkt-open-maar-problemen-zijn-groot

Bron: RTV Oost / 4-7-2020

Gemeente krijgt groen licht om centrum van Olst veiliger te maken

Olst-Wijhe kan aan de slag met de plannen het verkeer in het centrum van Olst veiliger te maken. Bewoners hadden bezwaar aangetekend tegen die plannen, maar de rechter heeft in een spoedprocedure uitgesproken dat de gemeente verder mag. De procedures zijn zorgvuldig doorlopen en overlast ga je links- of rechtsom toch krijgen, vindt de rechter.

Het centrum van Olst moet met name voor fietsers veiliger worden. Lang was discussie over hoe dat moest gebeuren. Er zijn de laatste jaren verschillende mogelijkheden besproken, maar zonder succes.

Er is gesproken over een noordelijke randweg, vanaf Zwolle naar de Meente, uitkomend op de Kleistraat. De mogelijkheid van een fietstunnel bij van het station is genoemd. Een zuidelijke rondweg via de Kneu en een fietstunnel bij de Ter Stegestraat en een tunnel in het verlengde van de Roodborst.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332817/Gemeente-krijgt-groen-licht-om-centrum-van-Olst-veiliger-te-maken

Bron: RTV Oost / 4-7-2020

Vrouw raakt zwaargewond bij ernstig ongeluk bij Welsum, vijf kinderen ongedeerd

Op een klein landweggetje tussen Welsum en Terwolde (Gelderland), is een ernstig ongeval gebeurd tussen een personenauto en een busje. Een vrouw, die in het busje zat, raakte zwaargewond.

Het ongeluk gebeurde rond de provinciegrens op de Ossenkolkweg. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen.

De voertuigen zijn in een bocht frontaal op elkaar gebotst. Hoe dit precies kon gebeuren is niet duidelijk en wordt onderzocht.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332813/Vrouw-raakt-zwaargewond-bij-ernstig-ongeluk-bij-Welsum-vijf-kinderen-ongedeerd

Bron: RTV Oost / 4-7-2020

Animatie Nota van uitgangspunten omgevingsplan Olst-Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe maakte een Nota van uitgangspunten voor het omgevingsplan. Hiervoor gebruikten wij inbreng van onze inwoners.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=nme36XNaSgY

Website: www.olst-wijhe.nl

Bron: Gemeente Olst-Wijhe / 2-7-2020

Daad bij het woord: minister met Overijssel om tafel over N35

Na een volmondig 'nee' tegen verbreding van de N35, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag een informeel, telefonisch gesprek gehad over de rijksweg met gedeputeerde Bert Boerman. Volgende maand volgt er een persoonlijk gesprek tussen de twee bestuurders in Den Haag.

Twee weken geleden stelde minister Van Nieuwenhuizen nog tegen verdere verbreding van de N35 tussen Nijverdal en Wijthmen te zijn. Die uitspraak kwam haar op forse kritiek te staan van zowel provinciale partijen als kamerfracties. Ook gedeputeerde Boerman, verantwoordelijk voor het 'hoofdpijndossier', reageerde teleurgesteld.

Excuses

Van Nieuwenhuizen maakte na alle kritiek excuses en beloofde met Overijssel in gesprek te gaan over de N35. Gedeputeerde Boerman laat weten dat hij vandaag telefonisch contact heeft gehad met de minister. "Ik heb met de minister onder andere gesproken over een gezamenlijk toekomstbeeld, een traject en een plan van aanpak voor de N35."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332743/Daad-bij-het-woord-minister-met-Overijssel-om-tafel-over-N35

Bron: RTV Oost / 2-7-2020

Salland1: Uitzending 24 Corona in Salland

Dinsdag 30 juni is de 24e en tevens laatste aflevering van het TV-programma "Corona in Salland".
In de studio blikt Geert Hannink terug op de achter ons liggende periode waarin corona ons leven in belangrijek mate heeft beheerst.
Gasten aan tafel zijn de heer Gauthier de Bekker, diaken van de parochies H. Lebuïnis (Deventer) en Heilig Kruis (Raalte.
Tevens aan tafel mevrouw Gerda Curfs, werkzaam bij GGD IJsselland.

Youtube: www.youtube.com/watch?v=BSC8eyNR4zg
Website: www.salland1.nl
Bron: Salland1 / 1-7-2020

Eikenprocessierups

Ook dit jaar hebben we weer te maken met de eikenprocessierups. De rups is de larve van een nachtvlinder en komt voor op eikenbomen. De rups heeft vanaf half mei tot begin juli brandharen. Aanraking met deze brandharen kan voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen. Ervaart u overlast van de eikenprocessierups? Maak dan een melding.

Ga voor meer informatie naar de pagina over de bestrijding van de eikenprocessierups.
www.raalte.nl/eikenprocessierups

Bron: Gemeente Raalte
Foto: VTV Sallandia

Teleurstelling en ergernis: provincie wil duurdere 'droomvariant' Knooppunt Raalte niet doorrekenen

De door Raalte gedroomde variant van Knooppunt Raalte is misschien wel verder weg dan ooit. Gisteravond werd tijdens een besloten bijeenkomst van ambtenaren, bestuurders en politici kortweg verteld dat het advies van ambtenaren van de provincie luidt om de kosten van de droomvariant niet door te rekenen. Dat vertellen meerdere betrokken aanwezigen aan RTV Oost.

Slechts het berekenen van de kosten zou al vertraging in de aanpak van het kruispunt opleveren. Bovendien kost het onderzoek veel geld. Verschillende mensen die aanwezig waren bij de bijeenkomst, spreken hun verbazing en ergernis uit.

'Andere variant'

"Ruk", vat een de aanwezigen de bijeenkomst van gisteren samen.

In maart van dit jaar werd bekend welke variant voor de aanpak van Knooppunt Raalte de provincie voor ogen had. De N348 zou verdiept worden en de N35 verhoogd. Meteen nadat die voorkeur bekend werd, roerde de gemeentelijke politiek zich: raadsleden wilden dat een andere variant voorkeur kreeg.

De droomvariant van veel mensen uit Raalte heet in de plannen 'variant 1'. Bij die variant wordt de N35 verlaagd en de N348 verhoogd. Nadeel: dit plan kost vermoedelijk vele miljoenen meer dan de uitwerking die de provincie voor ogen heeft. Het prijsverschil tussen beide varianten is, volgens schattingen, meer dan dertig miljoen euro.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332686/Teleurstelling-en-ergernis-provincie-wil-duurdere-droomvariant-Knooppunt-Raalte-niet-doorrekenen

Bron: RTV Oost / Ties van der Heide / 1-7-2020

Automobilist botst frontaal op boom bij Raalte

Een automobilist is met zijn auto tegen een boom gebotst op de Schoonhetenseweg bij Raalte. Het ongeluk vond plaats in een flauwe bocht, waardoor de auto dwars op de straat terecht is gekomen.

Ambulancepersoneel heeft de bestuurder nagekeken, maar hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wel was de weg tijdelijk afgesloten.

www.rtvoost.nl/nieuws/332664/Automobilist-botst-frontaal-op-boom-bij-Raalte

Bron: RTV Oost / 1-7-2020

Geen Sallandse Wandelvierdaagse door corona maar toch een medaille verdienen? Zo kan dat

Hoewel er dit jaar door de coronamaatregelen officieel geen Sallandse Wandelvierdaagse is, kunnen wandelaars toch de afstanden lopen en een speciale corona-medaille verdienen.

Het bestuur van de Sallandse Wandelvierdaags heeft een variant bedacht waarmee coronaproof een vierdaagse volbracht kan worden. Én waarbij toch aan het eind een medaille opgespeld kan worden zonder de regels van het RIVM te overtreden. "In tijden van digitale afstand en het oppoppen van allerlei wandelapps, zochten wij naar iets tastbaars", vertelt voorzitter Chris de Bont.

Glimlach

"Wandelen verbroedert en brengt mensen weer meer nabij. En in deze tijden willen we vooral een glimlach bezorgen en onze wandelfamilie lekker laten genieten van het Sallandse land."

De oplossing is de nieuwe Sallandse wandelgids. Met vier speciaal ontworpen wandelingen naar de bekende windstreken van de Sallandse wandelvierdaagse kunnen de deelnemers met een stempelkaart de bijgeleverde unieke corona-medaille verzilveren. Deze kan dan met gepaste trots volgend jaar op de veertiende editie op de borst gedragen worden, aldus de organisatie van de wandelvierdaagse.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332643/Geen-Sallandse-Wandelvierdaagse-door-corona-maar-toch-een-medaille-verdienen-Zo-kan-dat

Website: www.sw4d.nl
Bron: RTV Oost / 1-7-2020

Alle basisscholen in Olst op één plek

Er is groen licht voor de bouw van een nieuw scholencluster, waarin de scholen voor Olst, Boskamp en Den Nul worden samengevoegd. De gemeenteraad van Olst-Wijhe stemde hier gisteravond mee in. De scholen komen in het gebied ten noorden van zorgcentrum Averbergen in Olst.

Naast basisonderwijs krijgen ook kinderopvang, voortgezet onderwijs en sport er een plek. De bouw kost in totaal circa tien miljoen euro en wordt betaald door de gemeente en schoolbesturen. Het gebouw wordt energieneutraal. In het nieuwe scholencluster worden de zes huidige basisscholen uit Olst, Boskamp en Den Nul samengevoegd in twee scholen, één school van De Mare en één van Mijnplein.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/332656/Alle-basisscholen-in-Olst-op-een-plek

Bron: RTV Oost / 1-7-2020