REGIO NIEUWS JULI

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Rallyteam terug uit Valkenburg aan de Geul: "Dat was niet leuk om mee te maken"

"Het was een goed gevoel, dat we er spullen naartoe konden brengen. Maar het was teleurstellend om te zien hoe met de vrijwilligers daar werd omgegaan." Een dag na de hulpactie blikt Eddy Bosch van Rallyteam Different uit Wijhe terug.

Bosch was zaterdag met tien kompanen met twee vrachtwagens en een busje vol hulpgoederen naar het Zuid-Limburgse Valkenburg afgereisd om daar spullen af te leveren voor de slachtoffers van de watersnood van ruim een week geleden.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1990624/Rallyteam-terug-uit-Valkenburg-aan-de-Geul-Dat-was-niet-leuk-om-mee-te-maken

Bron: RTV Oost / 26-7-2021

N35 bij Mariënheem wordt aangepakt: "Een doekje voor het bloeden"

De N35 bij Mariënheem wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Goed nieuws zou je zeggen, maar Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem is er niet zo blij mee. "Deze maatregelen zijn meer een doekje voor het bloeden. We hebben 5 jaar geleden hele andere plannen gemaakt die de veiligheid veel meer verbeteren."

De maatregelen houden in dat de afslagen naar de Keizerveldweg en Schoonhetenseweg worden afgesloten. Ook krijgt de N35 een nieuwe aansluiting naar het bedrijventerrein het Fiester en wordt er een fietsstraat aangelegd aan de noordzijde van de N35, ten westen van het dorp. Wanneer de aanpassingen afgerond moeten zijn, is niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1988843/N35-bij-Marienheem-wordt-aangepakt-Een-doekje-voor-het-bloeden

Bron: RTV Oost / 19-7-2021

Ook in Mariënheem wordt de N35 opgeknapt

De N35 bij Mariënheem wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden de afslagen naar de Keizerveldweg en Schoonhetenseweg afgesloten. Ook krijgt de N35 een nieuwe aansluiting naar het bedrijventerrein het Fiester.

Daarnaast wordt er een fietsstraat aangelegd aan de noordzijde van de N35, ten westen Mariënheem. Er wordt verder gekeken naar andere maatregelen, zodat nu bestaande oversteken op de N35 kunnen worden weggehaald. Hierbij wordt gekeken naar het aanleggen van nieuwe ontsluitingen naar woningen en bedrijven.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1988705/Ook-in-Marienheem-wordt-de-N35-opgeknapt

Bron: RTV Oost / 19-7-2021

Hoogwaterpiek IJssel woensdag verwacht, camperplaats Wijhe gaat dicht

Waterschap Drents Overijsselse Delta verwacht de hoogwaterpiek in de IJssel aankomende woensdag. De gemeente Olst-Wijhe gaat de Loswal in Wijhe afzetten met hekken, ook de camperplaats gaat dicht. "Dit hoge water op de IJssel in de maand juli is echt uitzonderlijk te noemen," vertelt Herald van Gerner van het waterschap.

De waterstand in de rivier stijgt flink door de enorme hoeveelheid neerslag in het stroomgebied van de Rijn. Het Rijnwater komt bij Lobith ons land binnen en takt dan voor een deel af naar de IJssel. "We verwachten de piek van het hoge water volgende week woensdag aan het begin van de dag in ons werkgebied bij Deventer te hebben," aldus de woordvoerder van het waterschap.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1987878/Hoogwaterpiek-IJssel-woensdag-verwacht-camperplaats-Wijhe-gaat-dicht

Bron: RTV Oost / 15-7-2021

Bijzondere groenknolorchidee ontdekt bij Raalte

Vereniging Natuurmonumenten heeft vlakbij Raalte de beschermde groenknolorchis ontdekt. Het is één van de zeldzaamste wilde orchideeën die Europa heeft. Hij wordt dan ook in heel Europa als beschermde plantensoort beschouwd.

"Dit is hem dan", vertelt boswachter Ruben Vermeer trots. "Gevonden door de mede-eigenaar van het terrein, Jaap Ex." Vermeer moet veel vegetatie aan de kant houden om het plantje te laten zien. Echt mooi is de orchidee niet. Hij heeft niet de weelderige bloemen die andere orchideeën hebben. "Toch is hij echt heel bijzonder. Hij staat alleen nog in de Wieden, verder hebben wij hem hier in Overijssel niet."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1984887/Bijzondere-groenknolorchidee-ontdekt-bij-Raalte

Bron: RTV Oost / 15-7-2021

Streep door Stöppelhaene: "We balen verschrikkelijk"

Stöppelhaene gaat dit jaar toch niet door. De nieuwe coronamaatregelen brengen volgens de organisatie van het festival in Raalte te veel onzekerheden met zich mee. "We balen verschrikkelijk, maar dit is de enige verantwoorde keus die we hebben," vertelt voorzitter Paul Wittenhorst.

Vooral de financiële risico's zijn voor de organisatie te groot. Doorgaan met organiseren met de kans dat het last minute alsnog gecanceld moet worden, zou een financiële strop betekenen voor het Sallandse Oogstfeest. "We moeten nu besluiten, want we vinden het ook belangrijk om duidelijkheid te bieden aan onze leveranciers en artiesten. Zij willen weten waar ze aan toe zijn en dat is volstrekt logisch. De evenementenbranche heeft het momenteel gigantisch zwaar."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1987782/Streep-door-Stoppelhaene-We-balen-verschrikkelijk

Bron: RTV Oost / 15-7-2021

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte werkt niet goed, vermoedelijk door illegale lozing

Vermoedelijk door de illegale lozing van afvalwater zijn er problemen ontstaan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte. Er blijken onvoldoende bacteriën te zijn, die het afvalwater moeten zuiveren. Volgens een woordvoerder van Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben huishoudens er geen last van.

Om het probleem op te lossen worden de komende dagen ‘actieve bacteriën’ van andere rioolwaterzuiveringen met tankwagens naar Raalte overgebracht. Naar verwachting van Waterschap Drents Overijsselse Delta functioneert de zuivering vanaf eind volgende week weer normaal.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1987220/Rioolwaterzuiveringsinstallatie-Raalte-werkt-niet-goed-vermoedelijk-door-illegale-lozing

Bron: RTV Oost / 13-7-2021

Stöppelhaene komt met fietsroute langs versierde huizen

RAALTE - Geen traditionele optocht, maar een fietstocht langs creatieve Stöppelhaene-versieringen in Raalte. Gebaseerd op het idee van de buurtbewoners van de Raarhoeksweg, organiseert de organisatie van Stöppelhaene een omgekeerde optocht, aans-umme.

De organisatie roept inwoners van Raalte en omgeving op om de tuin, gevel of straat te versieren. Dinie Overmars van de optochtcommissie vertelt: “Versier de tuin met garven, met door kinderen versierde skelters of fietsen of beplak een aantal panelen. Je kunt er ook voor kiezen om alles mooi in de verlichting te zetten of met een andere creatieve versiering te verwijzen naar Stöppelhaene. Alles is mogelijk! De eerste aanmeldingen uit Raalte en Luttenberg zijn al binnen.”

Langs deze versieringen maakt de organisatie een fietsroute. Vorig jaar trok menigeen naar de Raarhoek om daar de versieringen te bekijken.

Wie mee wil doen, kan zich tot uiterlijk 19 augustus inschrijven via www.stoppelhaene.nl.

www.sallandcentraal.nl/2021/07/stoppelhaene-komt-met-fietsroute-langs-versierde-huizen

Bron: Salland Centraal / 13-7-2021

De blijdschap was groot en dus ook de druk op het Stöppelhaenebestuur

RAALTE - Massaal werd vorige week in Raalte het bericht op de sociale media gedeeld; eind augustus gaat Stöppelhaene 2021 door, zij het in aangepaste vorm. De vreugde is enorm, gezien de vele blije en positieve reacties. Het vieren van Stöppelhaene is diep geworteld in de Raalter en Sallandse bewoners.

De druk op het bestuur van het Sallands Oogstfeest was afgelopen weken dan ook bijna net zo snel gestegen als de besmettingscijfers van Covid19 daalden. Nog een jaar zonder Stöppelhaene, daar zouden velen enorme moeite mee hebben. Zeker nu her en der in het land (en ook in Salland) weer de nodige festivals wel doorgaan. En waar Stöppelhaene staat kun je ook Pompdagen, Diekdagen of het Luttenbergs Feest (die laatste heeft recentelijk ook aangegeven ervoor te gaan, red.) invullen. Waarbij echte tentfeesten het wat makkelijker zullen hebben dan de grotere feesten die door een heel dorp gehouden worden.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/de-blijdschap-was-groot-en-dus-ook-de-druk-op-het-stoppelhaenebestuur

Bron: Salland Centraal / Lauk Bouhuijzen / 10-7-2021

Vanaf eind juli weer volwaardige Bottermarkten

RAALTE - Stichting Sallandse Bottermarkt biedt vanaf woensdag 28 juli weer wekelijks een volwaardige bottermarkt aan. Vanaf dan zijn alle ambachten weer aanwezig op het Dokters Weggetje in Raalte. “Wel moeten we de coronaregels in acht nemen”, meldt de stichting. “Dat betekent eenrichtingsverkeer en anderhalve meter afstand.” De stichting is overigens met ingang van 7 juli weer begonnen met de verkoop van kruudmoes en oliebollen op de Warenmarkt.

www.sallandcentraal.nl/2021/07/vanaf-eind-juli-weer-volwaardige-bottermarkten

Bron: Salland Centraal / 10-7-2021

Taxi's De Neuze gesloopt door vandalen: 20.000 euro schade aan auto's met een verhaal

De Neuze, echte naam Teun Stevens, is er nog steeds kapot van. Al zijn auto's en busjes die gestald stonden op Bedrijvenpark Twente zijn door vandalen gesloopt. Bijna geen ruit is er meer heel.

De Neuze werd landelijk bekend door de videoclip van 'Busje komt zo' van Höllenboer. Daarvoor was hij vooral een lokale bekendheid, omdat hij altijd een nogal bekende bus- en taxichauffeur in Hellendoorn en omgeving was. "Je moet zorgen dat de mensen je onthouden dus ik deed altijd wat geks, bijkvoorbeeld even een rondje op een marktplein voordat we verder reden."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1986165/Taxi-s-De-Neuze-gesloopt-door-vandalen-20-000-euro-schade-aan-auto-s-met-een-verhaal

Bron: RTV Oost / Frank Janssen / 10-7-2021

Proef de Nazomer nieuw gezamenlijk evenement

Raalte in de Smaak en Cu & Cu leggen meningsverschil bij en bundelen krachten met Bierfestival, StreetLive en Plaskerk

RAALTE - ‘Proef de Nazomer’, dat wordt de nieuwe naam voor een bijzonder evenement op 24, 25 en 26 september in het centrum van Raalte. Het gaat om een samenwerking van de bekende evenementen Cu & Cu (Kunst en cultuur), StreetLive (straattheater), het Bierfestival Raalte en het culinaire evenement Raalte in de Smaak. Ook de Plaskerk heeft zich aangesloten bij de organisatie.

Met ‘Proef de Nazomer’ keert het festival terug naar het begin in september 2015. Toen werden het al veel langer bestaande Streetlive en Bierfestival voor het eerst gecombineerd met het nieuwe culinaire evenement ‘Raalte in de Smaak’ op de Plas en de Markt. Meningsverschillen bij onder meer de Raalter horeca over de locatie leidden daarna tot een aparte organisatie van ‘Raalte in de Smaak’ op de Herenhof op een latere datum in september. Streetlive en Bierfestival kregen gezelschap van het nieuwe Cu & Cu.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/proef-de-nazomer-nieuw-gezamenlijk-evenement

Bron: Salland Centraal / 9-7-2021

Rockend Rondje Pontje langs de IJssel

Rock, blues, country en veel meer bij vijf horecagelegenheden aan weerszijden van de rivier

REGIO - Vijf horecagelegenheden aan de IJssel presenteren op zondag 11 juli Rondje Pontje. Niet alleen worden daar tussen 11.00 en 17.00 uur versnaperingen geserveerd; op alle vijf locaties is er ook livemuziek. Er wordt rustig gestart met singer-songwriters en in de middag wordt het steeds steviger. Van rock-‘n-roll tot rock en blues. De deelnemende horecagelegenheden zijn Brasserie Huize Ruys in Veessen; Eet Tapperij Bijsterbosch in Welsum; de Bökkers Mölle in Olst; Brasserie Op Duur in Den Nul en De Loswal in Wijhe. De bezoekers fietsen van locatie naar locatie.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/rockend-rondje-pontje-langs-de-ijssel

Bron: Salland Centraal / 8-7-2021

Geen Pompdagen, wel Heinoos Weide Festival

HEINO - Geen traditionele Pompdagen dit jaar in Heino, maar wel een alternatief. Stichting Heija en vier horecapartijen hebben de handen ineen geslagen en tekenen voor de organisatie van het Heinoos Weide Festival. Dat vindt van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus plaats op de kerkweide tegenover Slagerij Mekers. Het belooft een festival voor een breed publiek te worden met diverse terrassen, podia, live muziek, kinderentertainment en zelfs een kermis.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/geen-pompdagen-wel-heinoos-weide-festival

Bron: Salland Centraal

Spannende momenten op vakantie: Heinoërs ontsnappen aan vlammenzee in Frankrijk

“We zaten op het strand en zagen ineens wat rookpluimen in de verte. Het leek in eerste instantie nog ver weg. Iets later gingen we toch maar eens kijken bij onze camping en bleek dat die vlammenzee wel erg dichtbij onze caravan was”, vertellen Gert en Gina uit Heino. De bosbrand in het Zuid-Franse Narbonne Plage legde uiteindelijk ruim 250 hectare bos in as.

“Al snel stonden de brandweer en de politie bij de camping. We mochten gelukkig nog snel enkele spullen in de auto gooien voordat we het terrein moesten verlaten. De honderdvijftig campinggasten zijn geëvacueerd, samen met de dertig mensen uit de huizen in de omgeving”, vertelt Gert.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1984629/Spannende-momenten-op-vakantie-Heinoers-ontsnappen-aan-vlammenzee-in-Frankrijk

Bron: RTV Oost / Max van Olst / 5-7-2021

Zeldzame rode wouw krijgt in Wijhe speciaal zendertje: "Zo beschermen we 'm"

De rode wouw komt zelden voor in ons land, maar hij is bezig met een opmars. Inmiddels zijn er 35 broedparen in Nederland, waarvan negen in Overijssel. Om goed in kaart te brengen hoe deze vogelpopulatie groeit, worden jonge rode wouwen gezenderd. Ook in de omgeving van Wijhe. "Zo kunnen we zien hoe 'ie het landschap gebruikt."

Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel, weet precies waar 'ie in Wijhe moet zijn. Samen met een klein team loopt hij naar dé boom waarin een nestje zit met twee jonge rode wouwen. Eigenlijk waren het er drie, maar eentje heeft het niet gered. "Survival of the fittest", aldus Zekhuis.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1982591/Zeldzame-rode-wouw-krijgt-in-Wijhe-speciaal-zendertje-Zo-beschermen-we-m

Bron: RTV Oost / Lotte Kreuwel / 3-7-2021

Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene gaat door: "Minder traditie, meer feest"

Het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene gaat dit jaar door. Vanwege de coronamaatregelen en de korte tijd waarin alles georganiseerd moet worden, heeft de organisatie een aantal onderdelen geschrapt zoals de cabaretavond op woensdag. Ondanks dat is voorzitter Paul Wittenhorst positief gestemd. "Volgens mij zit Raalte echt weer te wachten op een mooi feest."

Vorig jaar kon het feest in Raalte niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, maar dat is dit jaar dus anders. Bezoekers moeten nog wel een vaccinatie- of testbewijs laten zien om het terrein op te kunnen komen. "Erg jammer, maar we moeten aan deze regels voldoen en zijn vooral blij dat er mogelijkheden zijn voor een feest", aldus Wittenhorst.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/1983594/Sallandse-Oogstfeest-Stoppelhaene-gaat-door-Minder-traditie-meer-feest

Bron: RTV Oost / 2-7-2021

Foto: VTV Sallandia

Stöppelhaene dit jaar in een ‘bubbel’ en zonder Oogstcorso

RAALTE - Stöppelhaene gaat dit jaar door. Dat heeft de organisatie zojuist bekend gemaakt. Het Sallandse Oogstfeest is zoals altijd in de laatste week van augustus. Dat betekent vaart maken! Voorzitter Paul Wittenhorst is positief gestemd. “De hele Stöppelhaene-organisatie heeft er veel zin om de schouders eronder te zetten en volgens mij zit Salland echt weer te wachten op een mooi feest.”

Vanwege de coronamaatregelen en de korte tijd waarin alles georganiseerd moet worden, heeft de organisatie wel moeten besluiten om dit jaar een aantal onderdelen te schrappen. Onder andere het woensdagavondprogramma met daarin de Sallandse cabaretavond en ook het programma op de donderdagmiddag met het Oogstcorso vervallen dit jaar. 

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/stoppelhaene-dit-jaar-in-een-bubbel-en-zonder-oogstcorso

Bron: Salland Centraal / 2-7-2021

Ponyweek wordt Ponyweekend

Eind september drie dagen feest voor jong en oud op Dorpsplein Heeten

HEETEN - Dit jaar kunnen ze voor het eerst niet pronken met het predicaat ‘Langste feest van Salland’. Het bestuur van Stichting Helami, organisator van de jaarlijkse Ponyweek in Heeten, ligt er niet wakker van. Integendeel zelfs, ze zijn allang blij dat ze in het tweede coronajaar überhaupt een dorpsfeest kunnen organiseren. “Geen Ponyweek, wel een spetterend Ponyweekend”, stelt Femke Korenromp-Jansen, verantwoordelijk voor de PR. Het Ponyweekend is gepland van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2021/07/ponyweek-wordt-ponyweekend

Bron: Salland Centraal / 1-7-2021