REGIO NIEUWS NOVEMBER

Selectie van nieuwsberichten uit de regio Salland

Viering 900 jaar Raalte: “Motto ‘voor en door Raaltenaren’ absoluut gelukt”

Van sport en een buitenbioscoop, tot liveoptredens en exposities: er was voor elk wat wils tijdens de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte. Helaas is er na een jaar vol succesvolle festiviteiten toch echt een einde aan gekomen. Jaap Starkenburg, voorzitter van de regiegroep, kijkt terug op een geslaagd jaar en is hoopvol voor de toekomst.

“We hebben vorige week met de hele groep geëvalueerd over het programma en iedereen is zeer tevreden”, begint Jaap uit te leggen. Toch was het in het begin best lastig om er een structuur in te krijgen: “Maar als je eenmaal een structuur hebt en verschillende mensen die de ideeën oppakken, begint het al veel meer te lopen. Je kunt wel van alles willen, maar het moet uiteindelijk wel allemaal georganiseerd worden.”

Lees verder: www.salland1.nl/viering-900-jaar-raalte-motto-voor-en-door-raaltenaren-absoluut-gelukt

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 29-11-2023

Raalter raad spreekt voorkeur uit voor nieuwbouw gemeentehuis elders

RAALTE - Een meerderheid van de gemeenteraad van Raalte heeft zich afgelopen donderdag uitgesproken voor het scenario om elders in Raalte een nieuw gemeentehuis neer te zetten. Daarbij is nadrukkelijk de spoorzone op het oog. De kogel is nog lang niet door de kerk, er komt hoe dan ook nog een no of no-gomoment, maar in elk geval kan de gemeente nu verder met plannen maken. De kosten van nieuwbouw elders worden op dit moment geraamd op 31,1 miljoen. “Mijn gevoel zegt dat het al een gelopen race is”, zegt Jos Westenenk van GemeenteBelangen Raalte, dat als enige partij het niet met de nieuwbouwplannen eens is.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/11/raalter-raad-spreekt-voorkeur-uit-voor-nieuwbouw-gemeentehuis-elders

Bron: Salland Centraal / 29-11-2023

Tijdcapsule Raalte Begraven 17-11-2023

Youtube: www.youtube.com/watch?v=t-5XZSFOHz0

Bron: VTV Sallandia / 26-11-2023

Vogelkeuring in Nieuw Heeten: “Er zijn hier 401 verschillende vogels.”

Afgelopen weekend vond de Vogelshow van “Ons Genoegen” plaats. De show bestaat al 60 jaar en was deze editie te vinden bij sportvereniging MFA De Belte, in Nieuw-Heeten. Maar liefst 401 verschillende vogels werden gekeurd voorafgaand van de show. Camera & Montage: Martijn van Wieringen Interviews: Kay Berris

Youtube: www.youtube.com/watch?v=z7s-ffbQHo8

Bron: Salland1 / 20-11-2023

Sinterklaasintocht Raalte / 18-11-2023

Video impressie van de Sinterklaasintocht op de Domineeskamp in Raalte

Youtube: www.youtube.com/watch?v=malrv62ZmAY

Bron: VTV Sallandia / 20-11-2023

Lampionnenoptocht Raalte 17-11-2023

Youtube: www.youtube.com/watch?v=RzfYGFf_APs

Bron: VTV Sallandia / 18-11-1970

Sinterklaasintocht Raalte / 18-11-2023

Fotos van de Sinterklaasintocht op de Domineeskamp in Raalte

Lampionnenoptocht Raalte 17-11-2023

Zeven gewonden bij frontale botsing nabij Heeten

Vrijdagavond rukten vele hulpdiensten uit voor een zwaar ongeval. Het betrof een frontale botsing van twee auto’s waarbij zeven gewonden vielen. Een opgeroepen traumaheli heeft geassisteerd en vloog niet veel later naar het ziekenhuis in Zwolle. De doorgaande weg tussen Raalte en Heeten (N332, Heetenseweg) werd voor het doorgaande verkeer volledig afgesloten.

De eerste melding kwam om 22:39 uur waar een aanrijding met letsel werd gemeld. Niet veel later werd de ernst van de situaties duidelijker en moest de brandweer vanuit Raalte ook komen assisteren, die rukten massaal uit waarna zelfs een lifeliner werd opgeroepen. Deze landde om 23:20 uur nabij de Heetenseweg en het Overijssels Kanaal even ten zuiden van Raalte.

Lees verder: www.salland1.nl/ongeval-met-letsel-nabij-heeten

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 17-11-2023

Treinreizigers Raalte en Heino binnenkort meer reismogelijkheden

Op zondag 10 december wijzigt de dienstregeling van het Openbaar Vervoer in Nederland. Ook voor Keolis Blauwnet. Deze wijziging gaat reizigers meer reismogelijkheden en extra aansluitingen bieden op verschillende trajecten.

Voor het traject Zwolle-Enschede betekent de wijziging dat er meer treinen gaan rijden. Van maandag tot en met vrijdag rijdt de Intercity tussen beide steden twee extra ritten. Eén rit van Zwolle naar Enschede die om 19:39 uur vertrekt en één rit van Enschede naar Zwolle. De vertrektijd voor deze rit is 19:31 uur.

Lees verder: www.salland1.nl/treinreizigers-raalte-en-heino-binnenkort-meer-reismogelijkheden

Bron: Salland1 / Benjamin Borgman / 14-11-2023

Project N35 Mariënheem wordt nieuwe hoop ingeblazen: “Als er nieuw geld komt, zijn wij prio 1”

Zo werd er eerst 100 miljoen toegezegd en was Mariënheem blij dat er eindelijk wat gebeurde aan de gevaarlijke rondweg dwars door hun dorp. Maar dan blijkt het potje geld leeg en wordt het dorp even ten noorden van Raalte weer in rouw gedompeld. Na veel lobbyen lijkt er weer licht aan het einde de tunnel door enkele toezeggingen van minister Harbers.

Of het een actie is richting de naderende verkiezingen of de noodzaak die er echt is in het dorp Mariënheem, niemand weet het en zal het te weten komen waarschijnlijk. Minister Harbers voegde wel daad bij het woord en ging afgelopen maandag op bezoek in Mariënheem waar hij met vele bewoners sprak. Die zijn blij met de hernieuwde aandacht en de vooruitzichten die zijn geschetst.

Lees verder: www.salland1.nl/project-n35-marienheem-wordt-nieuwe-hoop-ingeblazen-als-er-nieuw-geld-komt-zijn-wij-prio-1

Bron: Salland1 / Erik Van Luttikhuizen / 15-11-2023

Nieuwe toezegging minister Harbers: 'Rondweg N35 bij Mariënheem krijgt prioriteit'

De gepauzeerde plannen voor een rondweg rond Mariënheem krijgen toch weer prioriteit in Den Haag, maar wel pas als er weer geld beschikbaar komt. Met die boodschap ging minister Mark Harbers vandaag in gesprek met omwonenden, die zeer persoonlijke verhalen deelden over verkeersongelukken en de onveiligheid in het dorp. "Of onze woede nu verdwenen is? Dat vind ik lastig..."
 
Honderd miljoen euro reserveerde Den Haag om onder meer een rondweg te creëren in de N35, rond Mariënheem, waar de rijksweg dwars door het dorp snijdt. Vorig jaar zette minister Harbers zijn handtekening onder die belofte, maar afgelopen zomer trok hij die weer in. Het geld was volgens hem harder nodig voor onderhoud van bestaande wegen. Ook stikstof en personeelstekorten zouden de plannen dwars zitten. Zijn besluit leidde tot woede in de regionale en lokale politiek, en bij inwoners, die verschillende protesten ororganiseerden.
 
 

Bron: RTV Oost / Arnoud de Vries / 13-11-2023

Cyril Mentink uitgeroepen tot prins van de Stöppelkaters

RAALTE - Cyril Mentink is afgelopen zaterdag in Bij Lampe gepresenteerd als prins van de Stöppelkaters.

De 41-jarige Mentink werd geboren in een katholiek nest in Deventer; groeide op in Diepenveen en volgde na het VWO een studie Bedrijfskunde in Nijmegen. Met carnaval kwamen Cyril en zijn vrienden graag naar Raalte, aangezien de Diepenveense carnavalsvereniging ‘De Kwakende Kikkers’ al een tijd niet meer kwaakte.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/11/cyril-mentink-uitgeroepen-tot-prins-van-de-stppelkaters

Bron: Salland Centraal / 13-11-2023

Tijdcapsule de grond in op de Grote Markt

RAALTE - Burgemeester Arco Hofland begraaft op vrijdag 17 november de tijdcapsule van het ROV op de Grote Markt in Raalte.

Ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte heeft het ROV samen met de jeugd en inwoners van Raalte een tijdcapsule gevuld met verschillende voorwerpen, brieven en tekeningen. Het is de bedoeling dat de tijdcapsule over 100 jaar weer wordt opgegraven. De ceremonie begint om 19.00 uur op de Grote Markt. Iedereen is welkom.

www.sallandcentraal.nl/2023/11/tijdcapsule-de-grond-in-op-de-grote-markt

Bron: Salland Centraal / 11-11-2023

Festiviteiten rondom Raalte 900 komen knallend ten einde

Na een jaar vol festiviteiten en evenementen ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte, is het tijd voor de afsluiting van dit bijzondere jaar. De inwoners van Raalte kunnen zich verheugen op een bijzondere afsluiting van het jubileumjaar. Vrijdagavond 17 november is er een lampionnenoptocht, waarna er een tijdscapsule wordt begraven op de Grote Markt. Vervolgens is er in de Plaskerk een bijeenkomst, en zijn er in diverse Raalte kroegen feestelijkheden.

Lees verder: www.salland1.nl/festiviteiten-rondom-raalte-900-komen-knallend-ten-einde

Bron: Salland1 / Sonja Veneman / 9-11-2023

Salland1 maakte een reportage van de voorbereidingen hiervan.

Voor vijfde keer Raalte on Ice in centrum Raalte

RAALTE - Het was even passen en meten op de vernieuwde Markt in Raalte, maar het is allemaal gelukt; van vrijdagavond 8 december tot en met zondag 7 januari wordt voor de vijfde keer ‘Raalte on Ice’ gehouden. Vier weken lang kan jong en oud de (speciale) schaatsen weer aantrekken; staat er een curlingcompetitie op het programma en is het feest in de gezellige IJsbar naast de baan. En, best opvallend na een jaar van grote prijsstijgingen, een kaartje voor een dag schaatsen kost net als vorig jaar 6 euro. En in de (nu al gestarte) voorverkoop bij Schulten Lederwaren zelfs nog minder (tien kaarten voor 50 euro).

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2023/11/voor-vijfde-keer-raalte-on-ice-in-centrum-raalte

Bron: Salland Centraal / 9-11-2023

Foto: VTV Sallandia

Overijssel neemt zelf versneld maatregelen aan N35 bij Mariënheem

Nu de rondweg om Mariënheem er voorlopig niet komt, neemt de provincie zelf versneld maatregelen om de weg veiliger te maken. Zo verdwijnt er een aantal in- en uitritten aan de N35 en worden er meerdere parkeerplaatsen opgeheven, die strak tegen de provinciale weg aan liggen. Maar de roep om de rondweg blijft onverminderd groot.
 
De maatregelen komen er versneld op verzoek van de voltallige Provinciale Staten, die het provinciebestuur woensdagavond vooral ook opriepen om de druk op Den Haag te houden.
 
Afgelopen zomer besloot demissionair minister Harbers dat de rondweg om Mariënheem er voorlopig niet komt. Het leidde tot woedende reacties bij inwoners van het Sallandse dorp.
 

Bron: RTV Oost / Rutger Borgerink / 8-11-2023

Raalte wil hoogte van erfwindmolens verhogen: "Duurzaamheid stimuleren"

De gemeente Raalte wil de hoogte van erfwindmolens in het buitengebied verhogen van 25 meter naar een maximale tiphoogte van 40 meter. Het besluit is volgens de gemeente een gevolg van de groeiende vraag naar duurzame energie. Het moet ervoor zorgen dat (agrarische) ondernemers en bewoners in het buitengebied een extra mogelijkheid krijgen om windenergie op te wekken voor eigen gebruik op hun erf.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/2279614/raalte-wil-hoogte-van-erfwindmolens-verhogen-duurzaamheid-stimuleren

Bron: RTV Oost / 2-11-2023

NIEUWBOUW VM STARA LOCATIE DEVENTERSTRAAT ELZENLAAN OKTOBER 2023

Nieuwbouw locatie voormalige Stara Deventerstraat Elzenlaan Raalte.

Bron: VTV Sallandia / 1-11-2023

Urenlang geen treinen tussen Zwolle en Raalte door boom op spoor

Het treinverkeer tussen Zwolle en Raalte heeft woensdag urenlang plat gelegen. In een bosperceel langs de Liederholthuisweg in Laag Zuthem viel een boom om en belandde op de spoorlijn.

Omstreeks 10.50 uur kwam een trein van spoorvervoerder Keolis tot stilstand in het dorpje onder de rook van Zwolle. De boom versperde het spoor maar beschadigde de bovenleiding niet. De trein keerde terug naar het station in Zwolle.

Lees verder: www.salland1.nl/geen-treinen-tussen-zwolle-en-raalte-door-object-op-het-spoor

Bron: Salland1 / 1-11-2023